Реваншизмът на дребно е за прикритие на истинския наследен проблем на новата власт

Подушвам миризмата на загоряла тенджера от нетърпението на реваншистите да докажат, че новите управляващи са зло, което засенчва старото. Те не разбират, че в настървението си се издават до каква степен им липсват аргументи по същество, плъзгайки се по наклонената плоскост на подсъзнателното сравнение с непрежалимия им вожд. Надяват се да сме проспали, забравили, простили и да сме се примирили с истината за детронираната простотия.

Вождът им беше ( и продължава да е ) символ на тази простотията, с което се гордееше.  Днешната му алтернатива във властта непременно трябва да бъде обявена за нещо подобно. Защото била разгащена ( без вратовръзка ) на срещата си със Столтенберг.  И какво измислиха като сравнение? “Просто Киро”, защото една неопитна девойка от неговото обкръжение се изразила така за новия премиер. Сякаш това е същото да се гордееш, че се разбираш с простите, защото си един от тях.

Да напомням ли по този повод лигавенето на международната сцена на онзи, който ни караше да се срамуваме, когато го подиграваха за примитивизма? Берлускони му се присмиваше като му мереше гърба с педи в София, а Барозу го издебваше в гръб в Брюксел по време на телевизионен репортаж и го целуваше на подбив по темето- и т.н. По същия начин в кадър по времето на едно интервю нахлу зад широкия му гръб и албанският премиер Еди Рама, предизвиквайки истински уплах ( като от терористично нападение) у нашия храбрец с фалшивите генералски пагони ( на снимката). Понеже не можеше да си говори с чужденците, те се нагодиха към нивото му и си общуваха с него с езика на тялото и постоянно го взимаха на подбив, докато той им козируваше най-редовно. 

 

 

 

 

Сравним ли е “Просто Киро” с наистина простия му предшественик на поста? Или трябва да илюстрирам с още снимки добре известната публична разпасаност на вожда на простите, разхождащ телесата си из Родината и в чужбина в нарушение на всякакъв дрескод и протокол с навитите ръкави, с ръцете в джоба, със смачканите дънки и с шапки-идиотки с фирмени надписи, които телевизиите не посмяха да бойкотират въпреки строгата си политика да спират нерегламентираните реклами?  

Понеже няма как да се заядат с Петков за английския език на фона на онзи примитив, който се хвалеше, че знае само една дума на този език и тя му стигала, са се вкопчили да доказват, че от един възпитаник на Харвард се очаква повече в това отношение. Щото от възпитаника на милиционерската школа не се очаква(ше) нищо.

И кой брои пропуснатите запетайки на “Киро”? Един Дудук, който се “прослави” с измисления вариант на нещо като английски в качеството си евродепутат, но днес се изявява като върховен авторитет по езиковите въпроси в най-реваншисткия сайт.

В езиково отношение по отношение на българския Петков наистина е длъжник на основателно претенциозните към него образовани сънародници. Обстоятелството, че е живял и се е образовал в чужбина, не е оправдание – трябва да се постарае да компенсира този недостатък. Както не беше приемливо дори за Симеон от Мадрид, роден в България, но прекарал голямата част от живота си извън нея. Но какво да кажем за “типичния” българин, продукт на чисто българската образователна система в град Банкя в НРБ, който  не само не говори литературен български език, но и превърна просташкия изказ в своя запазена марка? Сравними ли са?

Никакъв не ми е Кирил Петков в личен план. Не го и познавам. Надявам се да свърши работа като премиер на държавата, която трябва да се бори тепърва да се отърве от грозната лепкава представа за примитивизъм, с която предшественикът му на поста наклепа трайно България пред света и у нас. Но лаещите по новия керван сами се поставят в ролята на палета, които бързат да се докажат пред онези, които ги насъскват. Защото този лай показва до каква степен им липсват не само обичайните мръвки от ръката на властелина им, но и аргументите в негова защита.

Атакуват невръстното управление, от чиито пелени наистина се долавят ухания, характерни за младенците на тази възраст. Е, и? Който не е готов да ги понесе е най-добре да се изнесе – някъде у лево, както би се изразил техният посърнал кумир. И без него пеленачето ще проходи, нищо, че се опитват да му откажат това право на израстване.

Но усещате ли за какво НЕ лаят? 

Траят си за наистина тревожната индикация, че министърът на отбраната, доскорошен служебен премиер,  намига на Кремъл съучастнически, а репликирането от неговия работодател Петков не звучи убедително като контрапункт.

Какво излиза? Май не са чак толкова лоши новите управници за онези, които човъркат за кал под ноктите им, щом си мълчат за истинския проблем относно факта, че със зъби и нокти сме се добрали до крепостта на НАТО и ЕС, а предполагаемите й нови защитници дават индикации, че тя може да бъде предадена. Щом е в интерес на Русия, глутницата, насъскана да глозга кокалите на “канадеца”, изведнъж се оказва много миролюбива. Само шефът й се опитва мъчително да изобрази нещо като несъгласие, но не му се получава защото продължава да не смее да каже крива дума, с която да подразни Путин. Седма година нито веднъж не е произнесъл думата “агресия” като основна характеристика на руската политика спрямо Украйна, а бяга по тъча с витиевати конструкции за “конфронтация”, “конфликт”, “ситуация”. 

Да се занимаваш с несъвършенството на българския език на Петков и с появата му без вратовръзка, но да не отбележиш проруското говорене във връзка с НАТО на доскорошния му служебен началник и днешен министър на отбраната Стефан Янев е индикация за безсилие на аргументите в опитите да бъде дискредитирано на дребно новото управление като се прикрива по този начин истински едрият проблем. Това безсилие говори за зависимостите от путинофилско естество, прокопали тук не само руския “Турски поток”, но и дълбоката траншея, от която продължава да воюва от засада русофилщината у нас, укрепнала през дългите години на гербаджийско-патриотарското раболепие пред Москва. 

 

 

31 мнения за “Реваншизмът на дребно е за прикритие на истинския наследен проблем на новата власт”

 1. Военният лалугер Стефчо, щом не може да се справи дори с жена си, а вика полиция, как ще намери кураж да защити националната сигурност на България от двуглавия окупатор ?! Няма да може !!! Затова най-добре “натовският” генерал (като напълно бeзполезен и опасен за суверенитета на държавата ни) да се върне в Поповица, където да разхожда френските си булдоци по къра и да си русофилства на воля, а пък началникът му да заведе чалгарката си в Славяново, за да си управлява съветските (ретро) самолетчета дистанционно!
  Аман от прости селяндури! Къде са днешните духовни водачи, днешните СТЕФАН Стамболов, Алеко Константинов, Захари Стоянов!?

 2. Няма да Ви козирувам и няма да Ви приветствам с Конграчулейшън макар, че заслужавате поне да Ви отправя едно българско БЛАГОДАРЯ, за хубавото есе, господин Инджев!
  Да кажем, семето е посято и надеждата е започнала да никне (едно друго сравнение, подобно на вашето с младенеца–за да внеса разнообразие). Когато обаче го четох, ми мина в главата една друга история пак разказана от Вас- (била от германски произход, но до сега за мен е останала непозната), та се сетих, дано да не се получи така, след като (бебето) порасне да съжаляваме…, че не сме го изяли (понеже било много сладко)! Във всеки случай, при този който има данни за гънки в главата, можем да очакваме да (при)познае правилния подход и правилните хора.
  Следях един разговор на „Кирчо“ (също неглижиран) с една видна българска професорка по имунология, при който пак ми направи добро впечатление начинът и дълбочината на беседата (подобно на тази при Щолтенберг). Също си помислих, какво би се случило ако на разговорът с професорката, на негово място седеше банкянското недоразумение. Вероятно щеше да започне да я поучава, като неочаквано отмести погледът към това което е „построил“ по негово време. Или много по-вероятното, столът на професорката щеше да стои празен.

 3. Мисля, че и Радев, и Янев трябва да бъдат подкрепени в намерението си да реформират и оборудват армията ни по натовски стандарти. Лекомислено е да оценяваме и целите, и безспорния им професионализъм по вестникарска информация… а може би внушения.

 4. Брилянтно както винаги. Ще добавя само това. Банкянското слънце наистина е еталон за посредственост и да употребя една руска дума, която няма добър еквивалент у нас – убогост. Но едно не може да му се отрече: въведе мекането като стандарт. Г-н Петков може да не е учил в елитно българско училище, но има такива които са, вече мекат. Аз съм бил ученик през 50-те години и мога да ви уверя, никога нямаше да мога да взема матура с мекане. Можеше дори гимназия да не завърша.
  Научи ни да казваме ние работиме, ние учиме, ние пишеме. (докато пиша това, моята андроид клавиатура ми поправя мекането, което показва, че гугъл поне устоява на тази тенденция). Дано не се появи някой по бетер от Борисов та да ни научи да казваме аз работим, аз учим, аз пишем. Или даже яз работим и т.н.

 5. Киро Канадеца звучи много по-добре от Бойко Тиквата!

 6. (към) В.Д.Марков
  От публичното говорене (по вестникарска информация), а и от действията на двамата, не съм убеден, че трябва да бъдат подкрепяни за каквото и да е било.

 7. Към В.Д.Марков: Това ли имахте предвид под „вестникарска информация… а може би внушения.“?:
  – „Седма година нито веднъж не е произнесъл думата “агресия” като основна характеристика на руската политика спрямо Украйна“ , тук към нито веднъж не е произнесъл, бих прибавил думата МОЧА-паметника на окупатора русия и на българското унижение.
  -или това: Грипен вместо F16-блок 70,
  -или може би това: “Съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор”.
  Лекомислено ли? В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! УБИЙСТВЕНО ще се окаже за България, ако позволим на безспорно доказани професионални русофили като Радев и Янев да „реформират и оборудват армията ни по натовски стандарти“.

 8. Към Сотиров:

  Бих казал, че е прякор с човешко лице за разлика от Тиквоний, Безкнижния, Сикаджията, Винету, Мутрата, Буда ( от Будапеща, където според неговите критици е търкал наровете- или беше в Прага?)…

 9. Аз не живея в БГ. Заплатата ми не зависи от ГЕРБ. И в този смисъл заемам неутрална позиция.
  Искрено се надявам новото провителство да има успех, защото целта е благоденствието на народа.
  Смущава ме начина по който “новите” стари взеха властта. “Снимките” на чекмеджета публикувани във фейсбука на президента някак не ми допаднаха. Освен това, четох е-вестник по въпроса и поне там се твърди че спалнята на Министър Председателя е била посещавана докато той спи в продължителен период от време. Това повдига два въпроса:
  Първо че е имало човек под прикритие (какъвто и де е бил той) с достъп до спалнята на високопоставено служебно лице.
  Второ че ББ не е бил достатъчно предпазлив и е оставил някой да се разхожда в спалнята докато спи в буквалния и преносен смисъл.
  Относно Президента и Министъра на отбраната:
  Действително, костюмите на президента са добре ушити и вратовръзката добре вързана, но само толкова. Предполагам това не е личен принос, а на интендантството. Тодор Живков също ходеше добре облечен.
  Аз мисля че и двамата са лош избор за България.

 10. към В.Д.Марков:

  Фала на военния министър не е вестникарско внушение, а факт!

 11. Иво, Тиквата е лежал 8 месеца в затвора Панкрац, Чехия през 1990г. заедно с Иво Карамански и още дузина други апаши на коли. Буда му е агентурното име от ДС отпреди 1989г. Но всеки може да го провери лично на официалния сайт на Комисията по досиетата, който не успяха да закрият гербаджиите,

  https://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/p/search/?ApprovedPersonFirstName=%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE&ApprovedPersonMidName=%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2&ApprovedPersonLastName=%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2&ApprovedPersonBirthDate=&ApprovedPersonBirthLocation=&ExaminationPersonPosition=&search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

  И тоя ни беше Премиер, и махна Вежди Рашидов, защото бил агент на ДС. Това добре.
  А ТОЙ КАКЪВ Е???

 12. “Харвард” срещу корупцията: ще излезе ли България от сянката на Кремъл?

  Опасностите за младия премиер са преди всичко при решаването на проблеми, които се коренят в комунистическото минало на България и които в различна степен успешно сега се “култивират” от Кремъл

  (скоро ще разберем дали има тайна договорка на Кремъл с нашия пРЕЗИДЕНТ: съдействие за преизбирането му и в борбата срещу олигархичната корупция вътре в страната, срещу завой на България във външната политика към Москва! Премиерът Кирил Петков има всички властови лостове, за да предотврати тези антибългарски “договорености”, този престъпен комплот срещу българската държава )

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-harvard-sreshtu-koruptsiyata-shte-izleze-li-balgariya-ot-syankata-na-kremal

 13. Добавям (смирено):

  Еднокнижникът
  Вождът
  Толупът

 14. към В.Д.Марков:

  Фалът, който сътвори военния министър не е вестникарско внушение, а факт! ОСТАВКА!

 15. Проблемът ни с Радев и Янев ще ни кара да търсим решение в протестите. Сега обаче е още топла темата за Азбуката и цивилизацията, която сме предоставили на Европа. И така: Още екатерина е написала шест тома на езиците на Земята и е “изтървала” Българския език от световните езици. Нямаме възможност да противостоим на руските лъжи – не знаем това как се прави-имам пред вид публикацията за руския филм, уж документален.
  Иво, извинявай, ако моето съобщение по-долу е неподходящо са твоя сайт. Ако трябва, не го публикувай.
  Ние, общо можем да направим нещо мн.важно! Моля, приятели и съмишленици, погледнете публикация в русеинфо относно решението за поставяне на нов руско-имперсkи паметник при с.Ценово, Русенско. Нека кажем мнението си пред Общината. Преди няколко години беше осуетено поставянето на “подарен” руски паметник близо до Свищов. Разчитам да изпратите мнението си до Ценово:
  с.Ценово, обл.Русе п.к.7139 бул.”ц.осв.” № 66; тел:08122-25-10 /20-02/
  http://www.tsenovo.eu или obshtina_cenovo@ abv.bg

 16. Интересно учение на ВВС на САЩ в Малайзия от 27.12.2021.

  Air Force exercises in Malaysia. Fighters F-15, F-22, F/A-18, MiG-29, Su-30, BAE Hawk 208.

 17. Като споменахме Дудук, ще кажа, че имаме новина. По Дудушки:
  “Руското посолство в България се отрече от руското посолство в Скопие”.

  Знам че звучи невероятно, ама в паралелната Вселена на Дудудците “НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА”
  https://www.facebook.com/rusembul/posts/3123762417909072

 18. към tervel,
  напълно разбирам съмненията Ви, както и на други тук, но в полза на нашата кауза, след като не сме в състояние да излъчим и изберем подходящи за нас политици, тук и сега, поне с искрица надежда да оставим да „прекипи“ (по винарски- или киселозелников тертип) настоящото правителство. Аз, също, както всички тук сме забелязали несъответствията, но поне от моята гледна точка, разчитам на силата на мисълта, съчетана с едно добро възпитание от истински български родители, каквото всички тук във форумът сме имали. Начинанието (им) никак не е лесно но се надявам, че умен и начетен българин по-лесно би се справил поне с посоката в която би трябвало да се движи. А в основата на няколко от служебните им действия които можах да проследя, виждам професионализъм. Дори тук бих желал все пак да спомена, че двамата харвардци са разбрали, че за да имат успех (всред избирателите си, които дори не ги познават) трябва бързо да се помъчат да вдигнат нивото на благоденствието в България. А то може да бъде вдигнато само ако се пресекат кражбите. Второто условие е да се помъчат да заразят с идеите си всичко „възможно“ на политическото ни поприще. Щом казват, че искат да се коалират с честните (а кой би дал на показал, че е мерзавец?), значи призованите поне ще се опитат да крачат в желаната посока. Ето сега идва нашата роля, показваме фалшивите постъпки или хора (примерно ченгетата, фаловете на Радев или на военния министър). В този случай разчитам те като умни хора (дори подпомогнати от съподвижници), да могат да се доберат до точните информации. Нали и ние така стигнахме до чистият извор на Иво Инджев? А, най показателният и основен критерий, както и гаранцията им за успех е какво ще е отношението им към Русия. Тук дори точните думи (ако са против) на тяхното ниво могат да се окажат съдбовни. Поради това най-често идва шикалкавенето, а добрите тактици, в повечето случаи се правят на разсеяни, поне докато му дойде времето. Резюмирано, друг шанс в момента няма ( като във вица, паре нема…, действайте!).

 19. @Ив.Теpзийски

  Така си е и съм сигурен,че много хора го знаят, но си траят…Вместо пълно разобличение, ни тикат neprekysnato постановката с чекмеджетата и останалите срамотии ….Сигурно си имат основателни причини за което…

 20. Екоминистърът Борислав Сандев, даже цяло “вице”, който днес се опиянява публично от висотата на политическата си позиция и говори само в първо лице единствено число: “Аз се срещнах с еди-кой си евролидер…, аз издадох заповед…, аз наредих… и т.н.” въобще не ми е смешен, защото по време на министерстването му се очаква ЯРОСТНА защита на руския интерес, прикрит под “невинна” екозащита на България, както и неизгодни за България престъпни “сделки” със земята, по Черноморието ни, планините, минералните ни извори и находища на редки (и скъпи!) полезни изкопаеми.
  И се питам ЗАЩО ДБ предложиха точно този пуяк, компрометирал се публично като инициатор и острие на протестите срещу проучванията за наличието на шистов газ у нас, които са изцяло в полза на руския газов мнопол? И сега руснаците го “компенсират” за услугата (предателството на българския интерес) както и за бъдещи подобни “услуги” с министерско кресло ????
  Нима не ги знаеха тези ОСОБЕНОСТИ на “екозащитната” му дейност Христо Иванов и Атанас Атанасов ? И срещу КАКВО направиха компромиса с предлагането за министър от квотата им точно на това лице?

  Смешните политици са опасни политици!

  Днес защитават мусаката, но направиха кариера, като обслужиха олигархичния интерес срещу проучване и добив на шистов газ в България.

  https://faktor.bg/bg/articles/uspeshnata-politicheska-vitsepremierska-kariera-mezhdu-bitkite-za-musakata-i-sreshtu-shistoviya-gaz

 21. МВР влезе в община Бургас заради парк ”Росенец”

  (Много добре! Даже отлично!
  Но по-важното, същественото е КАК ЩЕ ИЗЛЕЗЕ МВР, ЩЕ ИМА ЛИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ВЛИЗАНЕТО ?
  Щото те, МВР-то, досега много пъти шумно влизаха на различни места, даже разбиваха врати по тъмно, и после си излизаха по живо, по здраво) 🙂

  https://frognews.bg/novini/mvr-vleze-obshtina-burgas-zaradi-rosenets.html

 22. към Роберт+Алтънов:

  Благодаря Ви за дадената възможност да реагирам, което винаги правя!
  Дано писмото ми стигне до кмета, но за всеки случай го слагам тук:

  “Годподин Кмете,
  Моля да спрете поставянето на поредния паметник
  на руските двойни окупатори на ваша територия!
  За Ваше сведение в Народната библиотека Кирил
  и Методий в София се съхраняват два окупационни
  договора, показвайки естествоото на рускитеприсъствие
  у нас, както и две разписки за изплатени окупационни
  такси – първаата на стойност 32.5 тона злато, а втората на
  стойност 24 тона злато. Като прибавим към това факта, че
  и в двата случая ни е бил пленен и транспортиран в Москва
  Държавният архив, като Военен ТРОФЕЙ, не остава никакво
  съмнение за намерението на руснаците, по-късно пропагандно
  наречено “освобождение”!
  Надявам се, господин Кмете, да реагирате като истински
  българин, недопускайки поредното овеществяване на руската
  пропагандна лъжа на Ваша територия!
  С уважение,”

 23. @ Todor Todorov
  Много убедително писмо, предназначено за честен и родолюбив българин.
  Дано кметът на село Ценово, избран от българи, да е точно такъв!
  Ами, ако не е?

 24. Към Boris: Не от „искрицата надежда“, не и от ферментационните процеси, а от волята и мъдростта ни зависи благоденствието на България. И да не се подценяваме, защото в това правителство има политици излъчени и избрани благодарение на нас. Затова и дадохме тези 100 дни доверие. Не мога да не забележа, че част от вас еволюира: „добро възпитание от истински български родители“, което признавам си, ме радва…………….

 25. ……………..Напълно съм съгласен с вас, че „Начинанието (им) никак не е лесно…“, но смятате ли, възможно ли е според вас русофил да бъде „умен и начетен българин“? Русогнилът може да бъде умен, може да бъде начетен, но НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЪЛГАРИН! Според мен това е толкова възможно, колкото и тиква да проговори английски. Да, вярна и обективна информация е нужна и може би това е една от причините, които направиха този блог УНИВЕРСИТЕТ. И съм сигурен, че всички го четат. Затова да не жалим усилията си в издигането на нивото на този блог, защото от това ще спечели нашата прекрасна МАДАРА-БЪЛГАРИЯ, възвръщайки достойнството си и дарявайки с топлина и благодат децата си.

 26. Към SMS: „Нима не ги знаеха тези ОСОБЕНОСТИ на “екозащитната” му дейност Христо Иванов и Атанас Атанасов ? И срещу КАКВО направиха компромиса с предлагането за министър от квотата им точно на това лице?“

  Ако искате заключенията/внушенията, които правите да се приемат и радват на доверие най-напред би трябвало да се отречете от вашия дрийм тийм за управление на България и фаворити те ви- Цв.Цветанов, Н.Ненчев, А.Тодоров, Д.Вичев. Г.Коритаров и т.н.

 27. Във форума засичам някакъв манипулатор – циклофреник, с който нямам никакво желание да влизам в полемики. Препоръчвам му лечение. 🙂

 28. Към SMS:
  @”Сотиров”
  По това ги идентифицирам русофилските тролове: изказват се високомерно и снисходително, като “последна”(висша) инстанция, не спорят или опровергават различното мнение с аргументи, а налитат към събеседника с лични обиди.
  Класика!
  POSTED BY SMS | ЮНИ 30, 2019, 15:00

  След казаното от вас на 30.12.21г. в 19.55ч., и цитирания по горе ваш пост, ако се вярва на думите ви това би трябвало да е самопризнание, че сте РУСОФИЛСКИ ТРОЛ, но това едва ли ви изненадва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.