Вова пак рие и пак на гърба му пада

И друг път съм писал, че Вова рие, на гърба му пада. Падащите рязко руски доставки на газ и нефт за Европа ме връщат отново към тази игра на думи. Защото играта на Вова с газовото му оръжие доведе до американски откат.  Да не говорим, че значителният полски пазар изцяло се отказа от услугите на руския износ на нефт, преминавайки на саудитско снабдяване.

От началото на годината американските танкери доставиха в Европа рекордни количества втечнен газ, изпревариха “Газпром” на европейския пазар и облекчиха изкуствено създадената от руския износител криза в снабдяването с тази суровина. Очаква се до края на януари в европейските хранилища да бъдат налети още 5,5 милиарда кубически метри американски газ в добавка към вече пристигналите 3,5 милиарда.

 

 

 

 

 

 

Американският износ на газ не просто изпревари руския, но превиши 5 пъти количествата руски газ за ключови клиенти на континента.  

 

 

 

 

Но това не е единственият американски ( западен) шамар, който Вова си изпроси. Френските медии открито му се подиграват с благодарности за това, че е съживил НАТО в момент, когато президентът Макрон беше констатирал “мозъчна смърт” на алианса. Докато доскоро натовските държави се занимаваха с препирни помежду си и с вътрешни проблеми, сега Вова им създаде обща кауза да му се противопоставят. Видя се на преговорите в Брюксел, където НАТО зае твърда позиция срещу руските претенции за отстъпки на организацията по начин, който явно повтаря американската позиция от състоялите се два дни по-рано в Женева двустранни преговори между делегациите на САЩ и Русия.

А какво да кажем за безславното бързо изтегляне на руските части от Казахстан?

НА СНИМКАТА: ” Какво правиш още тук”, казва погледът на тази жена към руския “миторворец” в Казахстан

ALMATY, KAZAKHSTAN JANUARY 11, 2022: TASS (Photo by Valery SharifulinTASS via Getty Images)

 

 

 

 

 

 

 

 

Публична тайна стана фактът, че Китай е поискал това на 10 януари в телефонен разговор между китайския външен министър Ван И с неговия казахски колега Мухтар Тлеуберди, който получил уверения, че Китай е готов  да помогне на Казахстан да се противопостави на “външна намеса”?  Китайското външно министерство декларира, че Казахстан е стратегически партньор за Пекин. 

Китайските инвестиции в Казахстан надхвърлят руските и на този фон решението на Вова от 12 януари да забрани вноса и дори транзита на месо и млечни продукти от Казахстан изглежда като глупаво отмъщение за принудата да си изтегли “миротвороците”. По всичко личи, че подписаният през април двустранен договор с Китай за осъществяването на 55 проекта в Казахстан на стойност за 27, 6 милиарда долара ще обвърже още повече бившата съветска колония с китайската икономика. 

Вова, който се опитва да диктува условията си международното поле от позицията на икономическо джудже, ( каквото е Русия с нейните около 2 на сто от световната икономика) и да се съизмерва със американското влияние се репчи на американците и на Запада, но не може да откаже на Пекин нищо.  Надява се някой ден да пренасочи намаляващия руски износ на газ за Европа чрез проекта “Силата на Сибир 2”,  където да потекат 50 милиарда кбм от руската суровина. Но това са доста фантастични надежди на фона на факта, че тръбата на “Силата на Сибир 1” с капацитет от 38 милиарда и сега се запълва едва с 8 милиарда. Китайците пазаруват и другаде – например в бившите съветски азиатски колонии. 

И понеже грижите на Вова, изброени по-горе, са “малко”,  към тях се прибавя и турското сближаване с Украйна, която се сдоби с доказаните в бойни условия срещу съветско-руска военна техника в Либия и Армения турски дронове “Байрактар”. Анкара не пропусна да ядоса Вова и във връзка с кризата в Казахстан с изявления по повод руската намеса там, че това заплашва републиката с повторение на съветското й минало. Фамозната говорителка на руското външно министерство Захарова беше упълномощена да призове турските власти да не “ловят риба в мътната казахстанска вода”. 

В самия Казахстан президентът Токаев назначи за министър на информацията Аскар Умаров, което е открито предизвикателство към исканията на Москва да бъде спряна дерусификацията на страната. Умаров се смята за най-отявления противник на руското влияние в Казахстан и утвърждаването му на този министерски пост е сигнал, че няма да има обрат в националистическата политика в страната. 

А у нас в България какво се случва с напъните на Вова? Ами не може да се оплаче засега от своята пета колона. Зарадва го с креслив митинг с участието на видни русофили  под мотото “на искаме да сме ковид гето” на Западна Европа. Не е кой знае какво постижение в сравнение с главоболията му на международната арена, но пък е подарък от сърце. 

17 мнения за “Вова пак рие и пак на гърба му пада”

 1. Чудесни новини г-н Инджев. Дано Европа да придобие имунитет срещу руски газ, макар и с краткосрочно заболяване от “временна криза с цената на природния газ”.
  Позволете да споделя за добри новини и по военната тема:
  Най – новият самолетоносач на НАТО (не просто на ОК), е получил флага си и започва първото си плаване, забележете, към Арктика, доскоро еднолично заплюти простори от Путин.

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/hms-prince-wales-natos-newest-aircraft-carrier-199517

 2. Вова ей сега ще прати Козя да препречи пътя на американските кораби с газ. И може и да сработи поради сериозната димна завеса на която Козя е способен..

 3. “А у нас в България какво се случва с напъните на Вова?”

  Можем да добавим и консолидираната и непроменена позиция относно Македония към успехите на руската пета колона в България.

 4. Брилянтен текст!
  Да ударя едно рамо с помощта на одиозният Ел Мюрид. Той е 4 в 1. Лют путинофоб, интелектуален рицар на “доброта, стара”, съветска епоха, заклет антиглобалист, сега по съвместителство И антиваксър от крилото на конспиролозите и фен на класическият империализъм (за целта му се наложи да припознае ДТ за негов актуален знаменосец). Но кат разобличител на “многоходовките” на ввХУЙЛО е шампионът на шампионите сред руските блогари-националисти. Та, в случая с долния линк пак иде реч за цвета на козината на котката.
  https://el-murid.livejournal.com/5010769.html?view=comments#comments

 5. След информацията, че в Сената на САЩ се придвижва законопроект за санкции срещу самия Путин и ръководството на Русия, руските борси се сринаха. Най-голям спад отбелязаха държавните Сбербанк и ВТБ, а рублата загуби над 6% от стойността си за ден. Макар Рябков да заяви, че повече преговори са безсмислени, днес Володин, повтаряйки мантрите за безаналоговите аружия, които Русия притежава, покани САЩ “да седнат на масата за преговори”. Цитат:
  “„Президентите на нашите страни се съгласиха да започнат консултации по въпросите на глобалната сигурност. В тази връзка е необходимо да се обсъждат и изпълняват споразуменията на държавните глави, а не да бъдем груби, заплашваме и сплашваме.”

 6. Чудесен анализ! Поздравления. Руснаците си помислиха, че могат да имитират Китай в стремежа им за окупация на Тайван, но няма да им се получи. Най ми хареса коментарът във френските медии.

 7. Извън темата, но не мога да се сдържа. Оттук – оттам се внушават разни тези колко интелигентен и умен бил Цацаров, че щял да си подава оставката. Ум и интелигентност ли е демонстрацията му на противозаконна информираност за това какво му предстои и още по несъмнена непочтеност? Сам се разобличи като дребна цаца този който се правеше на голям кит – не може даже да си подаде незабавна оставка. ЛАКЕЙ!

 8. Този път първо се сетих за вица (в който хирург пита пациента “А бе, да не ти пускат гащите?”, а после се плеснах по челото: А бе, Копейкин да не е Троянски кон в Петата колона?
  Докато ни занимаваше със зелени сертификати и народни въстания, парламентът изпусна момента да гласува (или поне да обсъди) резолюция в подкрепа на миролюбивите предложения на Путин. А то това единодушие в Брюксел може да ни докара голяма беля. Ясно, че НАТО няма да се изтегли от новите територии, но можеше да предложим да го направи поне от една отделно взета страна. Но уви, Банкянската гугутка (по Пикасо) вече не управлява и се прави на десен (нали е съюзник на СДС). От ДПС по-пронатовци няма. От управляващите кой чегърта, кой приведен под тежестта на проблемите в икономиката… Сал възродите можеше да се сетят, но всуе…. Вовапродавци…. Да не се окаже, че не е Копейкин, а Центаджийски….

 9. Днес сутринта (15.01) при жорето любенов беше “професор” иво христов. Мислех, че е относително умерен рублофил, но уви! Само едно сбито резюменце, предполагам, че Вие г-н Инджев също сте го гледал и може би ще има коментар.

  – Пияниците били готови да разположат искандери в Ниш!!!!!!!!!!!! Това означава сигурна смърт за България , която не трябва и да си помисля да иска допълнителни войски и бази от нашите съюзници! НООО забележете, това никак не означава смърт за сърбия, все едно България е заобиколена от руски съюзници. Питам “професора”, как по точно ще се материализират тия ракети в една примитивна вътрешна дребна балканска страна, заобиколена от членки на НАТО?!?!?!?! Как означава това смърт за Родината, а не смърт за сърбия?????? Смърт и за Гърция, Турция, Румъния, Хърватска, Черна гора, Албания, РСМ, Унгария и тн. и тн…………?! Шести флот в Италия ще се самопотопи при новината за руски ракети във великата сърбия. След това “професора” се опияни от гордост за сръбско/руските ракети материализирали се през въздушните пространства на членки на НАТО и само чрез присъствието си водещи до капитулация, и продължи:

  – Щяло да има ракети вече навсякъде: никарагуа, венецуела, разбира се куба, иран, ….. абе навсякъде. Но американците с толкова много бази по света не издържат. Руската велика икономика вече разположи бази навсякъде.

  Така са се надъхали всички русо/сино фили, че вече се виждат победители. Хитлер не беше ли същата работа?

 10. Един филм, в който самите руски историци си признават, че ВС на СССР са се готвели за нападение срещу Запада:
  1941 Совершенно Секретно: разгром армий Сталина – что случилось на самом деле – М. Солонин

 11. И още една добра новина, Тайланд купуват Ф-35:
  China Shocked : Thai military buys F-35 fighter jets, Thailand’s military power is now very scary

 12. Новият закон за руското гражданство е оръжие за окупация на страните от бившия СССР и Източна Европа
  Законът за гражданството е преди всичко част от големия имперски план на Путин

  (Ако са умни и отговорни стратези властимащите днес, на които българите са се доверили да ги представляват и да насочват българския “кораб” по безопасен път, заобикаляйки бурите от североизток, коварните подводни течения и скали, вече трябваше да е готов и ГЛАСУВАН превантивен български закон (отговор на новия руски закон за гражданството) отнасящ се както за постоянно пребиваващите, така и за родените в България, които имат и руско гражданство. Иначе ще оставим отворена врата към държавата си, от която ще нахлуят вежливите кремълчета да защитават “своите” от тормоз и тогава жална ни майка! На всички! За целта трябва да започнем подготовка за импийчването на пРезиданта и уволнението на овенния министър, което може да стане веднага . После, един по един, “изчегъртване” от властта на рублофилската сволочь)

  https://faktor.bg/bg/articles/noviyat-zakon-za-ruskoto-grazhdanstvo-e-orazhie-za-okupatsiya-na-stranite-ot-bivshiya-sssr-i-iztochna-evropa

 13. Думи и действия.
  Джокович се прибира с подвита опашка заради действията си след като уж тествал позитивен на 26.12.
  На думите му че не бил против ваксините никой не вярва.

  Путя отне с военна сила Крим и източните части на Украйна.
  Това след като на думи (договор) трябваше да защитава териториалната цялост на тази страна.
  В момента Путя иска “гаранции за сигурност” от НАТО.
  Няма кой да му ги даде при такива действия.
  Да не говорим че по принцип той винаги използва дрънкането на оръжие за вдигане на рейтинга си.
  Путя ще се прибере също с подвита опашка най-вероятно малко преди да се е разпролетило и разкаляло.
  А ако е достатъчно глупав ще започне конфликт който в крайна сметка ще му вземе главата.

 14. По отношение на руското изтегляне от Казахстан .. Преди два дена написахте това ” Звучи като ултиматум, но вероятно е е решение, съгласувано с Москва с цел да съхрани властта на самия Токаев в държавата,” ..Сега пък изведнъж Китай наредил на руснаците да се махат от Казахстан . Колко абсурдно звучи това

 15. Към Теодор:

  Звучи абсурдно само за онези, на които така им се иска. Защото е вярно и сега, че е съгласувано с Москва, както също е вярно, че е под китайско влияние. Но това е ясно само за онези, които не се опитват да търсят телето под Вова.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.