Зъбим се в механата на съседските дребосъци, но прекланяме главица пред руската пропагандна сабя

 

 

 

 

 

Започвам с една остаряла новина. В нея на пръв поглед няма нищо особено, но ще поясня по-долу защо го правя.  

Dnes.dir.bg публикува преди няколко дни информация за намерение на Русия да строи железница в далечния си Север. Както се вижда от оригинала, (по)желанието на Путин е преразказано по международни източници. Преразказът върви с равен тон и без оценки.

21:23 | 15 януари 2022

“Руският президент Владимир Путин възложи на правителството до 10 май да представи предложения за създаване на железопътна линия до северозападното крайбрежие на Баренцево море – в района на устието на река Индига, в Ненецкия автономен окръг, предаде ТАСС.

За Путин развитието на арктическия район на Русия е приоритет. Той нареди там да бъдат насочени големи инвестиции за военна инфраструктура и развитие на минодобива. Русия се надява през следващите няколко години да започне да строи в устието на Индига целогодишно действащо пристанище.

През 2018 г. Финландия и Норвегия казаха, че заедно ще проучат възможността за изграждане на арктическа жп връзка между Северна Финландия и брега на Баренцево море. Развитието на северния морски път е тясно свързано с настъплението на Русия в Арктика, отбелязва Франс прес”.https://dnes.dir.bg/ikonomika/putin-iska-da-se-postroi-zhelezopatna-liniya-do-arktika

Не така стоят нещата с преразказа на българския преразказ, публикуван в руския пропутински сайт Газета.ру. Лепват му идиотското заглавие, че българи(те) се възхищават от въпросния план на Путин.

В Болгарии восхитились желанием Путина построить железную дорогу на Крайнем севере

Анастасия Лежепекова

Болгарское издание Dnes.dir опубликовало статью, где рассказывается об инициативе российского лидера Владимира Путина построить железную дорогу к северо-западному побережью Баренцева моря. Читатели издания отмечают, что в отличие от России, где строят на Крайнем Севере, в Болгарии различные проекты закрываются один за другим.

Один из читателей упрекнул демократов в плачевной ситуации с железными дорогами в Болгарии. Он отметил, что на севере многие страны успешно развиваются — не только Россия, но и Финляндия с Норвегией.

«Путин хочет и будет строить. Мы хотим построить автомагистраль «Хемус», но нет, разве что лет через 50», — написал другой, вспомнив, что АЭС «Белене» на берегу Дуная тоже не смогли достроить.

15 января Путин поручил правительству разработать проект железной дороги на Крайнем Севере. Предполагается создание маршрута до выхода к Баренцеву морю недалеко от поселка Индига. Там в 2024 году планируют построить новый морской порт, через который с помощью железной дороги с Северным Ледовитым океаном свяжутся северный Урал и Коми”.https://www.gazeta.ru/business/news/2022/01/19/17159869.shtml

Въпросното “българско възхищение” е поднесено като истина на базата на няколко путнофилски поклона в коментарната рубрика на българския сайт. Те действително съществуват. Някои са явен превод от руски език с Google translate (!).  От общо 77 коментара голяма част изрзяват противоположни мнения във форума. Като тези няколко :                                                                                                                   

                                                                                                                             

2022-01-16 18:47:45

попско чедо (нерегистриран)

“Мечтите за велика Русия винаги завършват с купони за хляб”.Д.Байдън-Президент на САЩ

2022-01-16 16:49:18

попско чедо (нерегистриран)

Путинова Русия по статистика на ООН за 2019г. заема:

– 79-о място в света по стандарт на живот. 

-71-во място в света по ниво на човешко развитие. 

-72-ро място в света по брой на държавните разходи на гражданите .

-157-о място в света по показатели за здравето на населението. 

-134-о място в света по очакваната продължителност на живота на хората, което показва продължаващо бъдещо влошаване на качеството на живот.

Но затова пък-

-1-во място в света по брой на самоубийствата сред възрастните хора, деца и юноши. 

-1-во място в света по броя на разводи и извънбрачни деца.

-1-во място в света по брой на абортите и броя на деца, изоставени от родителите си.

1-во място по брой на деца сираци. 

-1-во място в света за абсолютен упадък на населението.

 -1-во място в света по консумацията на алкохол и алкохоло-съдържащи продукти. 

-1-во място в света по продажбата на тютюн.  

1-во място в света по смъртност от болести на сърдечно – съдовата система.

-1-во място по брой полицаи/милиционери на глава от населението.

1-во място на пациенти с психически заболявания.

 -2-ро място в света по продажба на фалшиви лекарства. 

-1-во място в света на потреблението на хероин (21 % от световното производство). 

-1-во място в света по брой на произшествията (13 пъти повече от средното в световен мащаб). 

-1-во място по убийства в Европа – 6.48 на 100.000 души.

-1-во място по заболели от СПИН – Екатерининбург и втори в света след Лагос, но се работи упорито по въпроса!

-Само през 2019г. – 513 680 руснаци са умрели от дирeктна  употреба на алкохол. Докарали са я дотам, че се наливат и с препарати за почистване на вани и тоалетни „Боярщник“-само в единият  случай имаше 138 смъртни случая!!

– 135-то място -/делят си го заедно с Нигерия/ по сигурност на инвестиции.

-159-о място в света по ниво на политическите права и свободи. 

Те това е положението,Минке, честито на путлеристите и на нашите „полезни идиоти“,рубладжиите!!!Да си го закачат до портрета на путлер!!!

Опознай раззия ,за да обикнеш БЪЛГАРИЯ!!!

2022-01-16 16:46:56

попско чедо (нерегистриран)

Паралели – Русия произвежда корупция и алкохолици, а ЕС е = на много труд, опит и технологии

Паразитната империя на Путин е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира

Даваме ли си реално сметка какво е ЕС, каква е всяка държава поотделно, с традициите, опита, технологиите, какво произвежда, твори и в същия момент какво представлява Русия и руската икономика в сравнение с ЕС или с някоя от държавите в съюза.

Русия е с територия 17 милиона кв. км. Разполага с огромен ресурс от нефт, газ, полезни изкопаеми, злато, диаманти, гори…

Но на глава от населението брутният вътрешен продукт е под 15 000 $. За сравнение – в Норвегия е над 110 000 $. В Дания и Швеция е към 60 000. В Германия – 50 000.

Франция е с територия 551 000 кв.км. или 30 пъти по-малка от Русия. Брутния вътрешен продукт на Франция е 2,5 трилиона долара. На Русия – 1,8 трилиона.

Но Франция произвежда Пежо, Рено, Ситроен, произвежда и 6 044 900 000 л. вино годишно или по 42 л. вино на всеки поданик на Руската федерация. Хиляди малки и големи изби, милиони декари лозя, ферми, над 400 вида сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Франция произвежда и самолети, ракети, кораби (вкл. бойни, които Русия доскоро купуваше), ядрена програма и арсенал.

Какво произвежда Русия?

Брутният вътрешен продукт на Германия е 3,5 трилиона долара. Два пъти по-голям от руския. А Германия не разполага нито с нефт, нито с газ, нито злато и диаманти. Но призвежда и то здраво – Мерцедес, БМВ, Порше, Опел, Фолксваген, Сименс, Байер, Бош, Лийбхер…Списъкът е сякаш безкраен. Хиляди малки и големи пивоварни, стотици видове бира. Дори стоките във веригата „Берьозка” са made in Germany.

Ами Италия?! Дори и тя има по-голям брутен вътрешен продукт от Русия…Ферари, Мазерати, Ламбурджини, Фиат, Ивеко,Ланчиа,Алфа Ромео, мода, селско стопанство, Берета…

Столетия традиции, опит, развитие на технологии и труд, много труд – това е ЕС. Да отдадеш сърцето си на това, което вършиш, твориш, работиш за да те има, за да си най-добър. Никаква толерантност към корупция и престъпност.

Какво произвежда Русия?!

Швеция, която е с население 9 милиона има брутен вътрешен продукт 490 милиарда долара с територия 37 пъти по-малка и с население 15 пъти по-малко от цялата Руска федерация. Произвежда страхотни коли, камиони, дори изтребители… Да кажеш, че е имала колонии, че има благоприятен климат?!

Какво произвежда Русия?

Произвежда корупция. В някои случай рушветът там достига до 90 % стойността на поръчката. Километър руски газопровод е от пет до седем  пъти по-скъп отколкото в Европа. За олимпиадата в Сочи построиха 48 километров път на стойност 9,5 милиарда долара или 200 милиона долара на километър. Най-гадното е, че Русия изнася корупция, така както изнася насилие и престъпност. Това е същността на тази паразитна империя, която е изградена върху костите на десетки народи, чийто труд и ресурси експлоатира.

Неслучайно Русия е на първо място в света по брой на алкохолици, потребява 21% от цялото световно производство на хероин, заема трето място в света по брой на наркоманите, като на първо място е Афганистан, на второ – Иран. Децата и младежите харчат годишно 2,5 милиарда долара за наркотици, за последните 10 години от картата на Русия са изчезнали 13740 села и 214 града. В рейтинга за възприемане на корупцията Русия е на 154 място наред с Таджикистан, Папуа Нова Гвинея, Конго и Камбоджа.

1,5 % от населението владее 50 % от националните богатства.

Това произвежда Русия!!!

А за рубладжиите- “НАЗДРАВЕ“ С ЛОСИОН “БОЯРЩИК“,хит  за впиянчените мурзилки!!!

2022-01-16 17:57:33

Да (нерегистриран)

Затова се чудя защо ламтят за чуждите земи, а не си оправят своята огромна и богата на природни изкопаеми земя? Глупави ли са или мързеливи или какви?

2022-01-16 13:49:50

Оракул (нерегистриран)

Путин може и да я започне, но няма да я завърши, защото съвсем скоро няма да е жив …..

2022-01-16 13:19:30

Щерев (нерегистриран)

Канада е разтревожена, че Русия увеличава военния си потенциал в Арктика и е готова да защитава интересите си там с оръжие в ръце. Това заяви канадският външен министър Джон Беърд в интервю за датския вестник… Рано или късно руските окупатори ще попаднат на майстора.. 

2022-01-16 11:06:54

българин (нерегистриран)

ХА! Адолф Хитлер също е имал подобни идеи – да строи огромни влакове на по няколко етажа, широки като цял апартамент, и изобщо с размерите на кораби, само че на колела! 

Личи си че и този диктатор яко го бие сачмата!”

Коментарът на поредната руска злоупотреба с пропутински коментари в български информационен сайт, представяни като представителни за българите, е (почти) излишен. Но поне (ми) даде повод да публикувам още малко истини , съобщени в същия този форум.

Отново ще отбележа- превърнати сме за посмешище от руската пропаганда, за която дума “българи” и “възхищение” ( от Путин) от известно време насам са автоматично свързани понятия. Защото нашите власти и техните медии или си нямат понятие за този “нов” статут на българите, изграждан в очите на руснаците с цел омаскаряване, или знаят, но си траят.

Пак обръщам внимание: това се случва в особено големите руски мащаби на антибългарската кампания в момент, когато тук се задъхваме от възмущение спрямо западните ни съседи зарази ширещото се при тях българомразие от махленски тип. Сравнете го с имперския по мащаб и характер при очернянето ни в огромната Русия! Явно мълчанието на агнетата у нас си заслужава да бъдем под ножа на руските безнаказани подигравки.

6 мнения за “Зъбим се в механата на съседските дребосъци, но прекланяме главица пред руската пропагандна сабя”

 1. Нека пък ние прочетем руските сайтове и да се възхитим на руското “импортозамешчение”. Става дума за не най-високотехнологичен продукт;
  https://www.kommersant.ru/doc/5172252?from=top_main_2
  Все пак информацията е от проправителствен сайт. Както се изразява Игор Яковенко, “стана време за санитарите”, коментирайки нагнетяването на милитаристка пропаганда.
  http://yakovenkoigor.blogspot.com/

 2. Ха, ха ! МАРСИАНИ восхитилис ростом лилиПут.ина.

 3. “В Болгарии восхитились желанием Путина построить железную дорогу на Крайнем севере” “Только болгары восхищаются Путина”

  Приматите с “имперско мислене” по стар соц.навик се изразяват с пренебрежение към нас: “Болгары, это нация экзотическая”, сякаш сме им някакъв рядък вид домашен любимец, послушно застанал на задни лапки и винаги готов да “служи” на руския имперски интерес! И сега цинично се гаврят с робското послушание, което са ни наложили с безмилостна дресировка и чрез отрицателна личностна селекция на простите, които допускат до властта в Българията ИМ. Всеки българин (“говноядец”, както презрително ни наричат помежду си) трябва да обича само Русия и Путин, иначе не е български патриот ( звучи точно като цитат от Джордж Оруел!) или както се изрази публично един от онези подбрани “говноядци”, награден за продажността си с КВОТЕН пост на висш “европейски” чиновник, Ивайло Кальфин: “Който не обича Русия, не обича България!” Отврат!
  Искам пак генерал Иван Колев на кон да ги насмете, въшливите ни “освободители”, оттатък Дунава!

 4. в гъсто населените южни области нямат ж.п,транспорт,ше се строи в рядко населеният Север?Това е просто за заблуждение на спътниковото наблюдение ,за да се строят нови силози.

 5. Газета.ру е водещият сайт извън т.н. кремъл пул. На тези медии е възложена “деликатната” мисия никога ни дума срещу трите П-президент, премиер, патриарх. Останалото-както дойде. Няма директни Фалби за упоменатата тройка но интерпретации кат блястящо коментираното от Иво-бол.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.