Кирил Петков тръгна да жонглира по оста Изток-Запад по стъпките на своя предшественик на поста

Изчаках един ден с надежда да мине яда, но не ми се получи. 

Хайде сега да си кажем правичката някои от кривиците на симпатичния ни нов премиер Кирил Петков. Предишният ме призова лично в телефонен разговор преди близо 10 години да не му “гриза кокалите”, опитвайки се да ме подкупи с ексклузивна новина, от която светът да разбере чрез блога ми за решението проектът АЕЦ “Белене” да бъде спрян. Отказах му подкупа. Сега се налага да откажа да си мълча и за сегашния, без да е искал това от мен.

В интервю за Дарик радио Кирил Петков отговори вчера на въпроса за отношението на българите към Русия с призив да не се делим на “фили” и “фоби”. Това е възможно най-отровната мантра на русофилите. Направо си е новичок с годен срок на гадност. Защото трови трезвата преценка за проникването на руското влияние у нас с лъжата, че да си на страната на нашите окупатори и асимилатори е същото, като да им се противопоставяш чрез своята “фобия”, т.е. да изпитваш антипатия и дори страх ( фобия)  от руската мечка.

“Мечка страх, мене не” – хващам я за рогата, защото тя наистина е дяволски двулична като онзи орел, откраднат от руската империя като собствен символ от Източната Римска империя.

Не подозирам Кирил Петков в съзаклятничество с “филите” срещу “фобите”. Но си мисля, че той повтаря тази любима манипулация на “филите” по същата причина, по която непрекъснато дава поводи да бъде атакуван от пазителите на изчегъртаното статукво с опити да бъде принизен до онзи еднокнижник, управлявал еднолично България 12 години с малки прекъсвания за мачлета.

Първо се опитваха да го засегнат на “канадец” , но се усетиха, че му правят услуга пред петимните да бъдат канадци българи, оказали се достатъчно много, за да го направят премиер на България. В отчаянието си да му измислят компромат ( тази “любима” съветска дума!) също така “разкриха” , че има апартамент в центъра на София.  “Опять двойка” ( за преследвачите му) – както по една известна съветска картинка, нарисувана през 1952 г. от съветския художник Решетников (!).

 

 

 

 

 

Напипаха обаче слабото му място ( извън случая с гражданството му, който не трогна избирателите). То се оказа оприличаването му на Бойко Методиев(ич) Борисов. Колкото и да е пресилено да бъдат сравнявани, лепнаха на Кирил Петков прякора “Просто Киро”. В очите на хората у нас, за които простотията е недостатък и не понасят “властелина на простите” от Банкя, това внушение започва да се превръща от хипербола в реалност.

След като Кирил Петков разсъждаваше тази седмица от парламентарната трибуна доста несвързано за “българския батальон в НАТО”, избягвайки да каже нещо, с което да подразни Путин ( досущ като своя предшественик на поста ), очаквах подигравчиите да продължат с аналогиите.  Не искам да подсказвам, но направо се чудя как още не са изтипосали новия ни премиер редом в строя със стария, който простосърдечно разказваше, че любимото му дрънкане на китара навява мил за него спомен за казармената песничка с рефрен “батальонът се строява” ( пълният член тук не е цитат ). 

Дефицитите на българския език на Кирил Петков имат своето обяснение с факта, че като юноша е живял и се е образовал в чужбина. Въпреки това говорните му умения пред родната публика са далеч по-развити от вербалния ( и не само) примитивизъм на възпитаника на школата на МВР в Симеоново. Достатъчно ли е това за избирателите на Промяната и на онези от нас, които искат да бъдат управлявани от достоен за уважение човек?

Не, не е достатъчно. Напредък е, но е със съмнителна полза за нашето изпълзяване от тресавището на неопределеността към кой свят принадлежим. Става все по-видно на слух и от някои негови писмени изяви, че Кирил Петков прилича на предшественика си не само и не толкова по своето несъвършенство в изразяването на български език, колкото по смисъла на онова, което казва. 

Това е наистина много разочароващо спрямо очарователния иначе млад мъж с модерния профил на новороден прозападен български политик, страдащ в същото време от “старческия” синдром на шикалкавенето по разлома Изток-Запад в България. “Просто Киро” не е същото като “простака Бойко”, но вторичните белези на приликите на вербално ниво между тях алармират и на смислово равнище. 

Ако Промяната в уменията да се изразяваш ясно и на правилен български литературен език е трудна задача за всеки, то Кирил Петков може лесно да промени впечатлението за себе си в другата, далеч по-важно все пак област: да се определи без заобикалки към кой свят клони – към западния или към руския. Въпрос е на политическа воля. Липсата на такава го закопава. Не веднага и не рязко, но постепенно – под “жълтите павета”, където се появи в политиката.  

Такива мисли ме налягат, когато чуя някого да повтаря в днешно време изгодната за путинофилията лъжа за равнопоставеността между русофилите и измислените от тях за оправдание на русофилщината им “русофобия”. Че и да представя тази патриотарска позиция като “българофилия” в епохата на нашето членство в НАТО и ЕС! 

Българофилията означава стремеж към развитие, усъвършенстване, модернизация. Това са все неща, които “филите” не могат да постигнат чрез примера на тяхната любима на думи Русия, в която самите те посмъртно не биха се заселили, но държат да се държим за нея като към котва на дъното на Европа. Не случайно хитрецът от Банкя злоупотребяваше пред гражданите с твърдението, че ни развива в европейска посока. Беше печеливша стръв, на която много шарани клъвнаха., но накрая се изтърка от злонамерена преупотреба. Ако Кирил Петков не иска много скоро да се превърне в същия злополучен рибар, трябва да напусне собственото си хитруване и лъкатушене по оста Изток – Запад. 

 

20 мнения за “Кирил Петков тръгна да жонглира по оста Изток-Запад по стъпките на своя предшественик на поста”

 1. 52 дни!

  Но…вече е безсмислено да ги броя…

  Истинският лакмус кой кой е сред нашата политическа каста е темата русия.

 2. МНОГО Е СИМПАТИЧЕН ГОСПОДИН КИРИЛ ПЕТКОВ,НО СЕ ВИЖДА,ЧЕ ИЗДИША……

 3. Предчувствие за преформатиране на коалицията…Вчера Христо Иванов спомена нещо за предсрочни избори, догодина. Все си мисля че кукловодите няма да изтърпят дотогава…
  Трън в ****** им е и малкото атлантизъм в коалицията, та явно са решили (профилактично, за пред кремъл) да го изчегъртат и него…
  Ще видим.
  Гледам в новините как наскочиха срещу “зеления сертификат”. Следете добре тази тема в развитие..Може да излязат оттам бъдещите коалиционни партньори в “ново” мнозинство!

  30-01-2022

 4. КП няма друг избор, както нямаше и тиквата.
  Ще му падне правителството ако направи рязко движение на запад.
  Първопричината наличие на голям процент от населението в лапите на руската пропаганда.
  И те избират политици които определят как ще говори премиера.
  Т.е. в омагьосан кръг сме – премиерът не иска да говори негативно срещу Русия за да не изпадне от стола с което се продължава руската митология и т.н.
  Единствената надежда е все повече млади хора да се осъзнават особено след като границите на запад са отворени и има обмен.
  И да се стигне до момент когато мнозинството ще каже “баста – МОЧА и Альоша на боклука”. Тогава и премиерът ще обърне говорът.
  За жалост, съдейки от нивото на антиваксъри в България не съм оптимист.
  Антиваксърството е една от любимите теми с които Русия сее разделение и е видно че в България методите им работят най-добре.

 5. Напълно споделям мислите Ви, господин Инджев! Лъкатушенето “по оста Изток – Запад” не води до нищо добро!

  Поствам отново с променен адресат, защото съм го постнал в предишна статия:

  На правителството, както и на българските рублоблизци /тези, които се опитват да ни убедят, че защитата на България е много опасно нещо за българина!!!/ трябва да бъде обяснено, че за да няма войски на НАТО в България, цялата българска армия трябва да бъде изведена от страната, защото българските войници са натовски войници – до един! Ние не сме партньор на НАТО, като Швеция, Финландия и т.н. – ние СМЕ НАТО! Разполагането на натовски войски на територията на алианса е нещо съвсем естествено!

 6. Аз пък като се ядосам ми проличава: първо започвам да “ям” букви в постовете си, после да сменям местата им или местата на препинателните знаци и накрая прописвам на “руски”, сигурно абсолютно неразбираем за руснаците, но чак тогава се успокоявам ! Като в оня виц дето една жена обиждала мъжа си с какви ли не епитети, но все й се струвало, че не е достатъчно обидно и накрая завършвала победоносно с “шофьор на междуселски рейс !”, след което се успокоявала. Така че и аз започвам (да се успокоявам) : все едно русофилски пРезидент, все едно примитивна тиква, все едно продажна каракачанска свиня, все едно магарешки примат, все едно жалък копейкин, Страхлив Селски Овенен !

 7. Политиците ни в мнозинството си са популисти и играят според тоягата на стадото. Колкото и да не ми се ще и да недоумявам, струва ми се, че повечето от нас дето са учили като деца в училище за добрия дядо Иван са си останали на това ниво. Затова преобладава у нас мнението, че русия е приятел или най-малкото не може да е враг. И политиците ни повечето – гледат да не вървят срещу течението, че ще ги отсвири непросветения избирател на следващите избори. Аз лично се съмнявам, че Петков не е наясно с всичко това и с реалната роля на русия спрямо България. Но да си министър председател на страна дето населението в болшинството си симпатизира на путлер и си в коалиция с две партии, които са с тази идеология – БСП и ИТН, а в опозиция е ДС мафията която денощно крои и следи как да те катурне от власт, а президента ти се изживява като бащица и ментор докато рапортува на изток. Ще му е трудно на Кирил Петков ама много трудно да избегне шикалкавеното…

 8. @Georgi Nikolov

  Привет! Имате ли някакво инфо от нашенските “крайнодесни” кои са присъствали там?
  Марешки, Волен, Валери…?

 9. Никакво инфо. Най-вероятно не са поканени.

 10. Киро май ВЕЧЕ е клъцнат или скоро предстои да му се случи1
  Усеща или вече са го предупредили сериозно да не шава, че повече ще му влезе…

 11. @Georgi Nikolov

  Би било доста странно, ако е така, но предвид крайната Декларация на форума, не се учудвам, ако не са присъствали. А има има и вероятност, пак поради същото, да не демонстрират присъствието си там..При други обстоятелства, не се и съмнявайте, че щеше да е водеща новина…:)))

 12. Руски мекерета..
  https://www.mediapool.bg/stefan-yanev-ako-bade-vzeto-reshenie-za-razpolagane-na-voiski-na-nato-da-sa-balgarski-news331676.html

  Янев е много близо да поиска излизане на България от НАТО!
  Наглостта на този “натовски” генерал е невероятна.
  Вече съм абсолютно сигурен че той и Радев са инструменти на хибридната война водена от Русия. След два дни е ден за почитане на жертвите от комунизма. Сигурен съм че тези двамата няма да обелят и дума по въпроса. Това правителство няма да донесе нищо полезно за България. Нито ще има осъдени за кражби, нито ще има промяна към работеща правосъдна система. Цялата галимация бе да бъде укротен протестът. Укротиха го и ДС се намести още по-солидно във властта. Глупаци сме ако още си мислим че младоците имат реална власт. Наглостта с която Янев застава срещу НАТО ме кара да мисля че задачата им е покрай конфликта с Украйна да се създават анти западни настроения и България полека да бъде връщана на изток. Кирил Петков става смешен с кухите си про-Европейски и про-НАТОвски коментари докато неговият министър на отбраната когото той уж е назначил се държи враждебно към съюза пренебрегвайки напълно казаното от шефа си. И няма абсолютно никакви последици за Янев, напротив става все по-нагъл. Та, още ли мислите че Петков командва парада? За мен той е един параван, безгласен наблюдател.

 13. “наличие на голям процент от населението в лапите на руската пропаганда”
  Щях да кажа, че се забавлявам, ако не беше тъжно. Верно ли Русия ни изкупува тока на петорна цена и нашите предприятия стават неконкурентни?

 14. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-bzns-ostavkata-na-stefan-yanev-e-edinstvenata-garantsiya-za-prinadlezhnostta-na-balgariya-kam-demokratichniya-svyat

  Какъв ще е отговорът на КП и ще има ли последствия за Янев?
  КП ще се покрие за пореден път и така ще направи официално съобщение че е само една пионка в ръцете на руските слуги в България. И куклуводите ще действат според това дали ще му падне много авторитета. Топката сега наистина е в двора на ДБ. Изявите на Янев откакто е министър са провокации срещу ДБ и целта е да ги накарат да разбутат коалицията, обвинят ги пред обществото че не им пука за нацията и в крайна сметка отнемат от гласовете/влиянието им.
  До кога ще мълчи ДБ?

 15. Ако Кирил Петков не уволни веднага пародията на военен министър Стефан Янев и не назначи на негово място истински натовски генерал като ген.Съби Събев, проф. Теодор Тагарев, Велизар Шаламанов или някой друг, предложен от членовете на Атлантическия съвет, освен себе си, ще ликвидира и България!!! Затова ли се отказа от канадското си гражданство? От малодушие и погрешно разбрана “лоялност” към пРезидента Радев ще съсипе бъдещето на децата ни и родината си ????

 16. Кирил Петков се препъна в камък, в който не очаквах да се препъне (образно казано). Подозирам, че много “баби” му баят, поради което като премиер изглежда неадекватен. А помните ли колко адекватен беше като служебен министър, когато никой не му се бъркаше в работата, както неведнъж се беше хвалил?… Добрата новина е, че народът отсвири ГЕРБ и за тях връщане във властта няма, поне докато Буци им е вожд. И изобщо, време е Иван Костов отново да поеме управлението на държавата.

 17. Едно трябва да ни стане напълно ясно, че в това българско тресавище от което за съжаление въпреки европейската ни принадлежност постоянно бълва руска воня, няма бързо и лесно да се избавим. Това е окупационен недостатък, дълбоко проникнал в съзнанието на роби, които систематично и дълго са били изтезавани и приучвани, като при дресура, за да бъдат послушни. И поради това, че все още нарочно не се допуска окупационно изопачените исторически факти в полза на руските интереси да бъдат освободени от лъжите, няма да е възможно лесно да бъдат направени нужните промени. Възрастните са ги учили, че съветска Русия е „братушка“, така за съжаление все още учат сега и подрастващите. Имам чувството, че прословутото Турско робство, в сравнение с руското, дори и не се осъзнава. От внедрената ни робска психика не ни впечатляват фактите, че в сравнение с останалите европейци към които дефакто принадлежим, заемаме последно место по стандарт, здраве, права… и социални грижи, вероятно повечето индивиди не могат да проумеят. И най-важното това, че за да сме на този хал основната вина се дължи на наши българи, които за съжаление сме избирали, пак по руски маниер, между най простите.
  При новият избор вероятно сега няма да помогнат нито отявлено заяждане, нито подобни демонстрации, но както далновидният господин Инджев прави и тактично показва съответните им грешни ходове, може да се надяваме, че с това ще настъпи нужното „пробуждане“ и откъсване от препоръчителството на промоутърите им. Предполагам, че честни и умни хора (ако тези качества са им присъщи) ще съумеят да осъзнаят и превъзмогнат евентуални грешки и зависимости!

 18. Напълно споделям написаното от Иво Инджев. И най-хубавото е, че тук в този блог човек с удоволствие чете коментарите на читателите. Винаги се научава нещо нова и никъде другаде няма толкова ерудирана аудитория от читатели и участници във форума. Благодарност към всички! Дано Кирил Петков да намери вярната посока по трудния път – и да запази коалицията, от която чакаме сериозни резултати от предизборните обещания, и същевременно да покаже твърдост в отстояване на евроатлантическите ценности.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.