Русия води 18 войни срещу волжките и дунавските българи преди 1877 г. – за сведение на Митрофанова и нейните мутрофенове у нас

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия:

Ние никога никого не сме нападали. Винаги са ни нападали нас. И винаги са си получавали заслуженото.

 

 

 

 

В интервюто на руската посланичка Митрофанова за Нова телевизия вчера историята на отношенията между България и Русия отново беше изтъкната като главен инструмент на руското влияние у нас. Тъй като сме си причинили сами (?!) драмата да имаме за национален празник събитие от 19 век, което е сътворено от Русия, имаме всички основания да смятаме, че Митрофанова визира тъкмо този епизод от историята.

Само че историята на въпросните отношения започва много, много по далеч назад във вековете. Освен от пълната незаинтересованост на руската империя от съдбата на покорените от османците българи при водените близо дузина руско-турски войни преди 1877 г., тази стара история е маркирана от общо 17 руски войни срещу волжките българи и една срещу Дунавска България. Една, но каква! – води до унищожаването на България за повече от век и половина, разорена от руските орди на Светослав и попаднала под управлението на Византия.

Мисълта ми е, че щом ще гледаме към 19 век, защо да не надникнем към историята руските войни изобщо. Още повече, че тази история буквално започва със сблъсъци с българите. Данните са от руската Уикипедия. Може да не е много професионално от гледна точка на чистата историческа наука позоваването на Уикипедия, но тъй като тя със сигурност не е писана от “бандеровци” и прочее “русофоби”, а без съмнение е съставена от руснаци.

По отношение на волжките българи тази руска статистика не признава нито едно поражение за московците, допускайки най-много в няколко от войните нещо като равенство в резултата до развръзката с пълното геноцидно унищожаване на остатъците от Волжка България от Иван Грозни през 1552 година.

Ето в резюме, какво пише по тези въпроси в руската Уикипедия. Намесата ми в преразказа е минимална. Фактите, както се вижда от оригинала, са изцяло “сделани” в Русия. https://ru.wikipedia.org/wiki/Список_войн_и_вооружённых_конфликтов_России#Российская_империя

 

1.Първата документирана война, определяна като руска, е походът на Дир и Асколд срещу Константинопол през 860 година. Това, което не пише в руската Уикипедия, е че двамата братя се опитали да преминат през българските земи, но били прогонени със сила. Първа руска война и първи сблъсък между българи и руси!

2.Седмата война на русите също е свързана с България – този път фатално, защото води до изчезването на България от картата за повече от 160 години, погълната от Византия с руска помощ. По руските стандарти войната се определя като “руско-византийска”. Започва като поход на подкупения от ромеите княз Светослав срещу царството на Петър. След като варваринът разорил ударената в гръб България и имал намерение да остане за дълго на Балканите, неговите ромейски спонсори го прогонили и пред 971 г. си присвоили българските земи чак до въстанието на Петър и Асен ( 1185-1187 г.). 

3.Деветата в класацията руска война е начало на серията от войни срещу волжките българи. Походът на княз Владимир Святославович през 985 г. завършва победно и с подписване на “вечен мир”. Той трае до 1120 година, когато срещу волжките българи тръгва Юрий Долгоруки, основателят на Москва, увековечен в това качество с паметник в днешната руска столица, както и на герба на Москва. Според руската Уикипедия не е ясно кой е победил в тази руско-българска война.

4.Веднага следва под номер 10 следващата руска война- също срещу волжките българи, явно най-големия враг на тогавашния “руския свят”. Под командването на Андрей Боголюбски са превзети и изгорени 4 български града. “Победа”, гласи руската хроника, поради което явно няма нов договор с българите за “вечен мир”.

5. И следващата война през 1171 г. ( 11-та брой от това руско военно летоброене) , е руски поход срещу волжките българи. Командващият Мстислав Андреевич, който предвождал грабителите на български селища ( така пише- нахлули и започнали да грабят българите ), избягал обратно, когато българите събрали войска и оказали съпротива. Резултатът в руските анали е определен като “неопределен”.  

6. Следващата ( 12-та на брой, т.е. половината от всички руски войни в онзи период)  е…срещу волжките българи. През 1183 Всеволод Голямото Гнездо година нахлува в земите на волжките българи, но резултатът отново бил “неопределен”.  

7. Следващият велик княз води следващата ( 15-та на брой ) война – отново срещу волжките Българи. Юрий Всеволодович този път рапортува с победа над българите, според руските сведения.

8. През 1376 година московците подновяват нападенията си срещу волжките българи, които вече са подчинени от Златната орда ( същата, която управлява Москва и московците близо два века). Дмитрий Московски подчинил Булгарския улус. Победа над българите, които вече са приели исляма.

9. През периода 1467-1469 година бушува война между Великото московско княжество и Казанското ханство. Руската хроника вече не споменава българските корени на Казан – град, който превъзхождал с каменната си осанка дървената Москва по онова време ( и не само в архитектурно отношение). Руските завоеватели постигнали в крайна сметка победа, която била най-голямата  “от дълго време” и ефектът от нея траел 9 години.

10. През 1478 година волжките българи, които руската хроника нарича вече татари ( та и до ден днешен ги нарича така ) се подлъгали по фалшивата новина, че московският княз Иван III е бил разгромен при опит да превземе Новгород ( много непокорен на московците град, дръзнал да търгува със Запада и да се самоуправлява дори) и избягал в Москва. Татарите, т.е. потомците на волжките българи, минали в контранастъпление и превзели град Вятка. Великият княз пратил наказателен поход срещу Казан. Не могъл да го превземе поради лошото пролетно време. Но победил, защото сключил договор с победените. Така пише.

12. Въпреки победата си, на руските войски им се наложило пак нападат Казан само 9 години по-късно – през 1487 г. Този път ( за пръв път) го превзели.

13. От краткото споменаване на тази серия от победи не става ясно защо Казан отново трябва да бъде побеждаван. След двегодишна военна кампания, определяна като поредната “руско-казанска война” ( въоръжете с търпение, има още няколко такива войни до окончателното смазване на Казан и наследството на волжките българи от Иван Грозни), московците постигат признанието на владетеля Мохамед Амин като техен васал, но отбелязват това не като победа, а като “неопределен” изход. Защото подчинението му било формално.Така пише.

14. Не е чудно при тази неопределеност, че се стигнало до нова война, този път тригодишна ( 1521- 1524 г.). Причината? Изгонили от Казан московската марионетка на престола Шах Али.

15. Седем години по-късно Москва пак воюва срещу Казан ( 1530-1531 г.) и успява да наложи на казанския трон новата своя марионетка Джан Али. Временно се възстановя московският протекторат над Казанското ханство. Отново победа над българите.

17. През 1535 година упоритите казанци, т.е. наследниците на волжките българи, свалят своя московски хан Джан Али и се започва предпоследната война на московците с тях, продължила с прекъсвания цели 17 години.

18. Развръзката: Иван Грозни напада за пореден и последен път ханството и унищожава до основи някогашната му блестяща столица Казан. Провъзгласява се за “цар на българите” ( за сведение на онези, които не вярват, че става дума за българи).  Някогашната Волжка България и нейната цветуща цивилизация са стъпкани геноцидно.

 

Забележете: всичките тези 18 войни са резултат от московски инвазии. Нито една от тях не е била водена от българите срещу Москва. Че и през Втората световна българите не отиват на Източния фронт, а се бият на финала под знамената на Червената армия. Дават десетки хиляди жертви, но с решаващия глас на Москва България е заклеймена на Парижката мирна конференция след войната като “победена”. Досущ в духа  на споменатите по-горе руски победи над българите. 

Именно московците системно са атакували Волжка България, докато накрая я унищожават. Сестринската Дунавска България поробват пряко през 1944 г. 

И срещу всичко това Митрофанова и нейните мутрофенове у нас искат да сложат на везните 3 март? Може, може, но 3 март натежава равностойно на историческия кантар само като за преклонени главици невежи.

 

Да сте чели нещо подобно в българските учебници по история? Да сте чували българската дипломация да се позовава някога на тези корени на “дружбата”?

Не сте. Но сте принудени да слушате и четете наглите твърдения на Лавров, че и на  днешния Владимир Грозни, според които Русия никога не била водила завоевателни войни. Ето защо реших да илюстрирам вековното руско “миролюбие” ( и то само в български контекст) като предистория на руско-турската война от 1877-1878 година.

 

22 мнения за “Русия води 18 войни срещу волжките и дунавските българи преди 1877 г. – за сведение на Митрофанова и нейните мутрофенове у нас”

 1. Преди две седмици заплашваха целия свят. После обаче, след като в Украйна пристигнаха “джавелините” и “стингерите” запяха друга песен, станаха миролюбиви.
  Видеото е от миналата седмица. Руски военен “експерт” обяснява в телевизионно шоу как Империята на Злото ще превземе Прибалтика за 24 часа, като за целта преди това ще окупират остров Готланд в Балтийско море, територия на неутрална Швеция. Водещите и публиката са във възторг.

 2. Плевенските “мутрофенове” на товарищ Мутрофанова я поканили заедно с мулташкия земеделски министър Иван Валентинов Иванов (от квотата на БСП) “да зарязва” лозята край града. Мултакът твръди пред медиите, че не знаел, че и Мутрофанова била поканена. 🙂 Естествено, че ЛЪЖЕ!
  Тъй като е световноизвестен фактът, че руснаците могат само да пият и крадат, нищо чудно да обявят и тази българска традиция, свързана с “Трифон Зарезан”, за изконно руска традиция, част от “русския ИМ мир”, както наравиха преди няколко години с МЕЖДУНАРОДНИЯ ни фестивал на военните духови оркестри, който се провеждаше на 6-ти май, Гергьовден, и сега приматите се пънат да го имитират на 9-ти май в Москва, но нещо не им се получава с международното участие, а ние (чудно защо?) спряхме да каним натовски гости за нашия фестивал, т.е. подарихме им международната част “доброволно”.

  https://www.mediapool.bg/poslanikat-na-rusiya-zaryaza-lozeto-zaedno-s-agroministara-news331787.html

 3. Не случайно шопът е казал “Най-мразим ‘га мислим”!
  Но това се отнася за мнозинството българи, уви….

 4. Казва се Мутрофанова, защото я има на една снимка как се здрависва с Б.Б. Демек фанàла е мутра!

 5. Браво, господин Инджев!

  Винаги съм знаел, че русия е ВРАГ №1 на България и българщината, но че тя е далеч без конкуренция не знаех!

  Не е ли редно този материал да бъде изпратен на лъжливата Мутрофанова: за сведение!

 6. Защо тв.водещите продължават да канят всеки ден по един събеседник, представител на 96% от българските избиратели и задължително по един “патрэот”- русофил като равнопоставени събеседници? Еднаква тежест ли има мнението на представител на някакво микроскопично 4 %, 0,26%, 1,2 % малцинство и на представител на парламентарното мнозинство? Копейкин, Цончо, потомъкът на Ганьо, Джамбазки всеки ден коментират по някоя телевизия я отпадането на “зеления” сертификат, я “окупатора” Украйна, я нуждата от “облекчен” референдум за излизането ни от НАТО и ЕС… Днес Цветанка Ризова беше поканила Сидеров и Лорер.
  Кой принуждава водещите на подобна манипулация на българските граждани и това послушание ли е причината за телевизионното дълголетие на някои водещи?? Призовавам ги да съберат най-после кураж и да споделят със зрителите и слушателите личността на Изнудвача или на институцията, която ги изнудва да канят задължително като събеседници в предаването си антибългари, руски подлоги и алчни продажници!

 7. а на 5 ти септември 1944 г. кой кого напада?Вече и Бойко го е научил може би..

 8. Ако ги броим от Юрий Долгорукий насам, числото пак ще е внушително, но без да признаваме руската кражба на украинска история….

 9. Русия пак е крала чужда история. Името Кивска Рус се появява чак 14 век, докато за Украйна се споменава около10 век. Колкото до Москва и произхода на името й историята пак го свързва с българите. Някъде около 1060-70 година българския хан Ахад Мосха прави летен говедарник за стадата си. Говедарника става селище, което приема и неговото име Мосха, превърнало се в последствие в Москва. За благодарност Московците след 500 години унищожават напълно Волжска България и крият историята и документите за нея.
  Но искам друго да подчертая. Русия много обича да нарича народите братски, но при първа възможност прави масови чистки сред тях. Примерно “братския” украински народ е възнаграден по братски с Голодомора и измирането на от 7 до 10,5 милиона основно украинци. Или избиването с лопати по главата на 22 000 офицери и интелигенция от “братския” полски народ. Тука също по “братски: с активното съдействие на руските мекерета наричащи се сами русофили, но всъщност мразещи Америка и Европа организират Народен съд и избиват десетки хиляди българи по затвори и каторги.
  Абе май не е много хубаво да сме “братски” народ с Империята на злото.

 10. Ауууу, 18 войни! Е нали сме братушки? А ние все учехме, че са ни освобождавали, освобождавали… Пък то кво излезе?!

 11. Много полезна информация за всички българи. Може ли само да допълните статията и с 11 и 16?

 12. По темата горещо препоръчвам книгата на Георги Владимиров “Другата България на Волга – изгубената цивилизация”
  https://www.ciela.com/drugata-balgariya-na-volga-izgubenata-tsivilizatsiya.html
  А по повод на “Че и през Втората световна българите не отиват на Източния фронт, а се бият на финала под знамената на Червената армия. Дават десетки хиляди жертви…” Никой не коментира колко от тези жертви са от картечниците на “СМЕРШ”, които са зад нашата отбрана и всеки надигнал се да отстъпи в битката на Драва е бивал покосен. Така ми каза на времето един участник “Пред нас немците настъпват, а зад нас рустаците с картечниците.”
  Преди два дни почетохме жертвите на комунизма. Искам да ви кажа, че на фронта много от загиналите са от куршум в тила от нашите политкомисари. Там е било чудестно място за разчистване на сметки. Имам такъв случай от моето село за който съм написъл скромен разказ.
  http://gabriell-e-lit.com/izdatelstvo/%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b1-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2/%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-gabriell-e-lit/%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%ba%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

 13. Към Христо Иванов:

  Не е съвсем “никой”…
  През 2014 година публикувах покъртителен разказ на читаел на блога от Пловдив.Танчо Танчев разказа чутото от баща му, пилот на разузнавател самолет, от който са скачали български парашутисти. Политкомисар им наредил скок посред бял ден над германските окопи край Скопие, изпращайки ги на сигурна смърт. Пилотът дочул как мъжете се договаряли да скачат по двойки в нарушение на правилата с цел първият да посрещне куршумите и евентуално да спаси парашутиста зад себе си. Договорката била мъжете, които имат деца, да бъдат пазени от ергените, които се жертвали. Доколкото става ясно от (пре)разказа, никой не е оцелял…
  https://ivo.bg/2014/06/20/скок-в-миналото-изобличава-още-веднъж/

 14. Из доклада генерала Куропаткина Николаю II :
  На протяжении XVIII и XIX веков Россия воевала 128 лет, причем только 5 лет продолжались оборонительные войны, а 123 года шли захватнические походы.

 15. Извинявам се, не е по темата но покрай скандалите на Борис Джонсън неминуемо правя сравнения между Англия и България.
  Та, Джонсън решил да си прави партита по време на локдауните. Обществото естествено нададе вой до небесата и с право.
  Задейства се полицията (не прокуратура, главен прокурор и подобни глупости) и един civil servant (държавен служител) който е натоварен със задачата да направи разследване и запознае правителството и обществеността с резултата.
  Цялата галимация отне някоя и друга седмица, доклада на държавният служител е завършен и въпреки че беше редактиран по искане на полицията в крайна сметка бе доста критичен към правителството.
  В момента се увеличава броя на торитата които искат оставката на Джонсън и една от причините е точно този доклад. Един вид партията им вече гледа на него като на човек който им вреди в очите на избирателите.

  Ето един линк относно държавните служители в Англия:
  https://www.civilservant.org.uk/information-definitions.html

  От доста години живея в Англи и не знам кой е главният им прокурор.
  От време на време се чуват имената на тези “държавни служители” които работят за The Crown (разбирай държавата) и които влизат в конфликт с правителството при разни скандали и т.н.

  Интересното е че когато има скандали някакви нещата винаги се развиват бързо, няма го бългаското туткане с години и години.
  Правят си разследванията, пишат доклад и парламента решава какво ще прави.
  Но винаги има доклад, нещата горе долу се казват възможно най-конкретно няма разтакавания и подобни балкански дивотии.
  Всеки си знае ролята и гледа да си свърши задачата. В България имаме постоянна “война на институциите”, не се знае кой пред кого отговаря, кой кога ще свърши работата си.
  Един перфектен перпетум мобиле на нищоправенето!

  Гледам ги играчите в момента. Рашков хвърля хляб за зрелища почти ежедневно, привиквания, разпити и не знам си какво.
  Същото прави и главният прокурор над който само господ.
  И в крайна сметка ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!
  ВРЕМЕТО ПРОСТО СИ МИНАВА ДО СЛЕДВАЩИЯТ СКАНДАЛ И ПРЕДНИТЕ ТАКИВА СЕ ЗАБРАВЯТ!

  Няма никакви доклади, няма никакви процеси, няма никакви последствия за никого!
  Не знам има ли име за подобно устройство на държава която видно е в постоянно разтройство..

 16. въпреки, че не е пряко по темата все пак защо путин води последните 2 десетелития войните в/с/ Грузия и Сирия https://fayno.org/?p=14694

 17. Текстъ прочетох в сайта Дунавмост, без да е посочен авторът. не знам дали г-н Инджев дали да не претентира за пропуснато позоваване.

 18. Добри новини от Киев.
  Кацна поредната (седма) бяла птица, този път с 85 тона товар (боеприпаси за гранатомети).

 19. Stoilov Ivan написаното от украинския журналист е интересна интерпретация на събитията, които потвърждават едно мое отдавнашно подозрение.
  1999 г. Путлер идва на власт, с което и КГБ завладява Русия. Това е голяма изстрадана победа за най-ретроградните сили в Русия и това трябва да бъде демонстрирано на света с нещо, което да стресне целият свят, като същевременно даде неограничен финансов ресурс на КГБ. И те намират решение, което е подготвяно като стратегия на Спецназ при подготовката за ядрен конфликт. Очевидно ядрен конфликт е недопустим и убийствен за всички и в този случай са решили да използват разработения сценарии за придобиване на финансов ресурс. Как да стане това? Ами като се унищожи най-големият петролен производител, нарушат се доставките и цените на петрола изхвърчат до небесата, което в крайна сметка стана, но не по заложения сценарии. Най-големият големият производител на петрол тогава е Саудитска арабия. Удар на САЩ по Саудитска арабия ще разбие пазара на петрол и буквално ще настрои всички араби срещу САЩ, но СА и САЩ са приятели. И са го измислили. На 11.9.2001 г. група терористи отвличат самолети и ги забиват в Световния търговски център и Пентагона, но не успяват с Белия дом. Всички терористи са от … Саудитска Арабия. КГБ почва да люпи семки и да гледа сеира “невинно”. Нещата не стават както им се иска точно, но в същността им успяват. Всички знаем какво се случи и че САЩ удариха талибаните и Садам вместо Саудитска Арабия. Вероятно удара по талибаните от страна на САЩ е бил планиран до известна степен при нападението на 9/11, като очакването е САЩ да затънат там във война, на границата на Русия, а Русия да снабдява лесно талибаните с оръжия, докато уж помага на САЩ, продавайки военна продукция на САЩ за сформираната от американците армия на Афганистан.
  САЩ удрят после по Садам един от основните клиенти на руско оръжие, но и това е достатъчно – Ирак е силен петролен играч, и петрола поскъпва много бързо до небесата, а подставените олигарси на КГБ се къпят в пари, което им осигури дългогодишна власт в Русия и унищожение на опозицията.
  Началото на подготовката за терористичната атака 9/11 “случайно” съвпада с идването на Джуджето и кръга КГБ на власт, точно тогава почва инфилтрацията на терористите в САЩ и след 2 години е всичко е задействано, отново случайно най-печелившия от ударите по САЩ е Русия. САЩ натрупва огромни дългове вече 30 трилиона, а преди ударите по СТЦ дълга е под 3 трилиона.
  Как КГБ са активирали терористите, как са ги насочвали къде и как да ударят и как са ги финансирали атаката се вижда ясно от документалната книга-свидетелство на Виктор Суворов – Спецназ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.