Патриотизъм е у нас да защитаваме историята си от Скопие, но е “русофобия” да си искаме откраднатата от СССР история

Колкото и да са оскъдни данните за това какво си говорят на четири очи или по телефона западните лидери с руския цар Путин, една постоянна, доминираща дори величина се налага като фикс идея на Путин в рамките на тези разговори: историята, каквато той я вижда в собственото огледало за обратно наблюдение.

Такива сведения “изтичат” или произтичат в световните медии от впечатленията на френския президент Макрон и на американския му колега Байдън. Те му говорят за международния ред и необходимостта Русия да се съобразява с него, а той им отвръща колко било важно за Русия да защити гордостта си на велика сила, за каквато са умирали предците.

Манията на Путин да занимава света със своето виждане за несправедливостите, които били извършени спрямо Русия преди и след като е станал президент на Русия, явно е напълно обсебила съзнанието му. Русия била обидена от отношението към нея на Запада – вчера и с днешна дата, повтаря Путин, съдейки по това, което преразказват източници от западните столици, поддържащи контакт с Москва. Ако се съди по тези източници, Путин държал продължителни монолози на историческа тема на проточилата се далеч отвъд предвиденото време повече от пет часова среща с Макрон, който отчаяно се опитвал да върне своя домакин към актуалните опасности, които са го довели да говори в Москва не само от името на Франция, но и на ЕС, на която тя е председател в момента.

Обидените би трябвало да са съседите на Русия, за сметка на които тя продължава да се разширява чрез военна сила. Но от тях самодържецът очакват да търпят – “терпи, моя красавица”, както каза Путин на пресконференцията си с Макрон преди седмица, обръщайки се саркастично към Украйна.

Хайде сега да се погледнем и ние с очите на страничните наблюдатели. Не говорим ли непрекъснато за история, когато стане дума за Северна Македония? Ние също сме обидени и убедени в своята правота. Разликата с подхода на Путин е предимно в мащаба и в значимостта на българската обида за световните дела.

Не знам колцина си спомнят, но основната съпротива срещу присъединяването ни към Европейския съюз се базираше на презумпцията, че европейците искат да ни претопят, пък ние сме най-старата държава в Европа, запазила названието си през вековете. Историята беше на първо място в рамките на антиевропейското говорене.

Даваме ли си сметка, че с това вкопчване в нещо, което никой не иска да ни отнеме, освен да оспори в случая със зависимите в момента от нас съседи, всъщност признаваме косвено факта, че няма с какво друго да се похвалим. В ЕС отдавна загърбиха историческите спорове. Исторически антагонисти, като Германия и Франция, са двете водещи икономика на континента. Жизненият им стандарт е все така недостижима мечта за нас, които се опитваме  да ги догоним в почти всяко отношение, но не и да вземем пример как загърбиха кървавата история на съседските войни с милиони жертви от двете страни.

Ако говорим с факти, а не просто за езика на омразата в Северна Македония, ние си имаме работа с друг доказан крадец на българска история в най-буквалния смисъл. Нарича се СССР. Отмъкнал е българските архиви като “военен трофей” от една държава, която не е воювала срещу нея. Днешният наследник на този имперски крадец отказва със същата тази наследена имперска наглост да ни върне откраднатата история. На това му се казва приемственост!

Приемственост, уви, има и в нашето раболепно мълчание. На зависимата от нас днес дребна съседка храбро се заканваме да я държим като гърците 30 години вън от ЕС, ако трябва. Най-гласовити в разпространяването на тази закана са тъкмо идеологическите следовници на истинските виновници за голямото отчуждение по коминтерновска линия на братята ни. Но на фактическия истински крадец на нашата история, какъвто е Русия, само отделни гласове у нас се осмеляват да потърсят сметка с призиви, на които Москва не си прави труда да отговаря.

Не е важно, че изглеждаме ( и в това отношение) като един клонинг на Русия, а е по – важно да си държим на своето, пък каквото ще да става, твърдят някои у нас. Но щом е така, хайде тогава да уеднаквим отношението си и към крадците на българската история. Нали сме прави и сме готови да се опълчим срещу целия свят?

На “целия свят”, но без онази една шеста от неговата територия, върху която се простира държавата, откраднала българската история, за да контролира настоящето ни, лишавайки ни от възможността да научим истината как се стигна до сегашното положение да не можем да се измъкнем от мечешката й прегръдка. Защото излиза, че претенцията от подобен характер спрямо “братушките” е “русофобия”, заради която ни се заканват открито московците и техните надзиратели на имплантирания в България “руски свят”. 

 

 

14 мнения за “Патриотизъм е у нас да защитаваме историята си от Скопие, но е “русофобия” да си искаме откраднатата от СССР история”

 1. Много точно казано! Историята и доказателствата ни казват че не може примерно да имаме едновременно улици с имената на Левски и Игнатиев. И че няма никаква причина над Пловдив да се извисява паметник на съветски войн. Същото и за София. Докога ще седим и ще се правим на ударени?

 2. Путин да не е разказвал на Макрон как Александър I е влязъл в Париж 1814 г.? Или как Сталин и Хитлер тайно са си поделяли Европа?

 3. Пак точно в десетката!
  Тия същите дето вият срещу Скопия, мяукат срещу Русия.
  Ясно е кои са те!

 4. Преди няколко дена прочето мнеие за това, че ние имаме вина за отношението на С. Македония към българия. Съжалявам не помне от кого беше, но тезата че ние само даваме повод за обиди ми направи силно впечатление с ясната си аргументация.
  И до ден днешен търпим монументите на разни занйни и “незнаини”така наречени “антифашисти” да стърчат из цяла България, а се сърдим на определението “фашистички окупатори” използване в С. Македони.
  Хем не сме били “фашисти”, хем пук сме имали “анитфашистка борба”, та и цяла партия дето още се “гордее’ с нея.
  С. Македонската история е шизофренична, но и нашето отношение към собствената ни история е клиничен случай. Ние, българите, не сме си оправили мисленето, но се сърдим на кръвните си роднини в С. Македония
  Да бехме премахнали монументите на окупацията и на нейната туземна администарция (БКП) па да речем на македонците – доста.
  Ама не сме.

  Oбаче в случващото се има и положителна страна .
  Ето, започнахме като общество да се вглеждаме в собствената си шизофренна позиция.

  И за да завърша, нищо от горното не променя мнението ми, че С. Македония трябва да се откаже от националната си доктрина, основана изцяло на омраза към бъгарското и България. Държава враг на нас в ЕС не ни трябва. Така както Франция и Германия не са вече врагове.

 5. С какви очи имаме претенции пред македонците “да ни обичат” след като нашите управляващи от БКП са подарили Македония на Югославия, сегашната БСП не се отрече от БКП ами поднася венци на ТЖ , и имаме град на името на главния виновник за това Димитровград!
  Фашисткото Комунистческо минало продължава да е прославяно чрез имена на улици, училища и читалища като Лиляна Димитрова, Никола Вапцаров, Йорданка Николова и т. н терористи, вместо в учебниците да се напише най-после истината, че истинския фашизъм в България започва на 9 септември 1944 г.
  А България и до днес се управлява от местни продажници, които са руска колониална администрация, лоялна на фашистка Русия и като ракови клетки унищожават собствения си организъм. И болшинството у нас продължава и продължава да ги избира?

  Нарочно ги наричам фашисти, защото те много обичат да врещят срещу “фашизма”, а са доказано по-зловещия му вариант, и е крайно време светът да го осъзнае!

  Ще повярвам в смъртта на раковите клетки, когато поне МОЧА бъде разрушен!

 6. @Иванка

  В десятката!

  Комунягите като най-големите фашисти винаги използат този епитет срещу враговете си. Най-пресният пример бе майдана в Украйна.

 7. Вчера по БНТ даваха документалния филм “Народен дом на терора” на режисьора Стойчо Шишков от 2015 г.
  (за шокиралия света геноцид над българския интелектуален елит, офицерството и църквата в окупираната от Съветската армия България, геноцид, осъществен по заповед на Сталин от антибългарската БКП и под стриктния надзор на съветските “съветници”.)

 8. Десетки ако не стотици са села с преименувани имена на партизани,комунистически символи и пр.Вземето например актуалното от последните дни с.Антон/до Пирдоп/От векове ,та чак до 31 10 1950 г.се е наричало Лъжене.Преименувано е на партизанин Антон/не знам истинско или нелегално име./Както 1934 г.Кимон Георгиев сменя административно небългарските имена с българския им превод,така административно трябва да почистим територията си от комунистическата отрова.

 9. Само да уточня. Русия не е 1/6 от сушата. 1/6 е бил СССР. Русия заема малко повече от 1/9 от сушата (1/8,7).

 10. Само да вметна, че “загърбването” на историята, всъщност е страх от призрака на войната. И във Франция и в Германия дълги години управляваха, а и все още има живи хора преживели войната. Имаме мир благодарение на тях. Проблемите ще започнат в мига, в който историята ще спре да се разказва от първа ръка и се митологизира. Както е нашият случай с “освобождението”.
  ———–

  В духа на всичко българско и родно (разбирайте Бай-Ганьовщината) трябва да пратим агенти да намерят и копират архива (като минимум). Ей на балтийските републики как от нужда изровиха от секретният архив пакта Рибентроп-Молотов?

 11. Ясно е, че не бива едностранно да претендираме исторически истини само пред Македония, а и пред останалите държави замесени в ограбването и разпарчосването на България. Аз виждам за съжаление по големия проблем, а той е в претенциите на Македония пред света кое е истина и кое лъжа. Още по лошо е когато световни медии като HBO примерно се замесят в подмяната на историята. За пример ще приложа наглед безобидно действие от страна на HBO относно българското излъчване на трейлъра на сериала от САЩ Love Life. Оригиналните текстови балони в трейлъра са преведени на език различен от българския и след проверка разбрах че са на македонски език. Става дума за разпространение на българския пазар и това е видно от приложените отдолу субтитри на български език. Какво казват от HBO с това вие си правете извода. Аз ви прилагам линк с доказателство.
  https://photos.app.goo.gl/gfuwk82Cc3bLL4bz8
  За да не изглежда като конспирация ще добавя, че от netflix, amazon prime и Disney + не поставят български субтитри към филмите, които качват на платформите си въпреки че имат десетки други езици и предлагат абонамент за България. На Apple Originals поне им прави чест публикуването на български субтитри. Като знам колко ниска е цената за превод на субтитри е повече от ясно къде се корени проблема. Не смеят, защото ако публикуват субтитри на български език те напълно ще покрият смисъла на македонски език и ще излезе че признават езика за български, което явно е спорно за тях на този етап. Такъв спор не трябва да съществува според мен. Израснах с манифестации, синя връзка, червена връзка и комсомолска вратовръзка. Марширувах под червената петолъчка и гордия високо вдигнат сърп и чук, но ще ми дойде в повечко на стари години да науча, че македонския език ми е майчин.

 12. към Веско – късно видях поста и за това отговарям тук относно защитата на др. цар в Три неистини…:

  Пишете за 1 конкретно интервю, но аз съм чул и чел, че ще оправи България в поне още 5 други. Какво е имал предвид, казвайки това, всички разбрахме в последствие!

  Вероятно и Тим Себастиян се е объркал!

  Пишете му!

  А да бъркаш “пакет” със “схема” значи, че или не си слушал интервюто, или ти плащат, за да го направиш,
  но и двете не са допустими за един сериозен форум, като този на господин Инджев! Аз за разлика от Вас не се дразня – просто констатирам!

 13. Да попитам тогава така:
  1. какъв “пакет” или “схеми” конкретно трябваше да заработят за народното благоденствие? и
  2. какви благини се случиха вследствие на “пакета” или “схемите” след прословутите 800 дни?
  Според мен това са съществените въпроси около 800-те дни, а не дали мадридският мошеник е казал “ще ви оправя” или нещо друго.

 14. @Симпатизант/ка на ДСБ;получисе връщане на комунистите във властта/реанимация на партията им/,която беше пометена 1997 г.Даде им се време народа да забрави инфлацията и ограбването на банките и спестяванията на хората.,втори мандат за комунистическия президент и газови патоци и атомни гьолове в Белене за милиарди.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.