Украйна получи за пръв път военна подкрепа от Германия и продължава съпротивата срещу руската агресия

 

 

 

 

 

Днес е ден четвърти откакто руските завоеватели не могат да завоюват Украйна, какво остава за сърцата и душите на нейното население, което на места се изправи без оръжие пред руските танкови колони, а другаде, като в Харков, обстрелва нашествениците от прозорците си с огнестрелно оръжие и коктейли, наричани и до днес по ирония на съдбата “Молотов”. 

Названието им води началото си от отбранителната война на Финландия през зимата на 1939 година. Министър-председателят Вячеслав Молотов, изпълнявайки волята на Сталин, заявява цинично в Лигата на нациите ( преди СССР да бъде изгонен от организацията заради агресията), че съветската авиация не бомбардира Финландия, а хвърля колети с храна на населението, което “освобождава”. На което “освобождаваните” отговарят за “мезе” към тези колети с бутилки със спирт със запален фитил срещу танковете на Червената армия. 

В околностите на Чернигов мирнто население се опита да спре руските танкое. https://www.unian.net/war/na-chernigovshchine-mirnye-zhiteli-pytalis-ostanovit-vrazheskie-tanki-video-novosti-donbassa-11720320.html

Както и в Корюковка.

https://www.unian.net/war/na-chernigovshchine-mirnye-zhiteli-pytalis-ostanovit-vrazheskie-tanki-video-novosti-donbassa-11720320.html

Украински роми пък успели да отмъкнат цял танк от окупаторите. Това се е случило тази нощ, на 27 февруари край Каховка, в село Любимовка, Херсонска област.

Самата украинска армия продължава да “изненадва” самоуверените окупатори като не само отказва да се предаде, както я призова Путлер, но и не допуска никой от големите градове на страната да бъде завладян от тях. 

Най-близко до вероятността да попадне в ръцете на нашествениците е втория по големина град Харков. Намира се само на 50 километра от руската граница. По улиците му се водят боеве и не е ясно какво ще се случи в близко бъдеще. Съпротивата очевидно е яростна. Дори и нападателите да успеят да превземат града, при тази нагласа на защитниците и населението на град с размерите на София, перспективите Харков да бъде “умиротворен” от военнопрестъпниците, наричани “миротворци” от Кремъл, е близо до нулата.

Харков е “горещата новина” за световните медии. Сайтът на най – тиражния германски вестник “Билд” ( в който една  работи на висока позиция една от дъщерите ми ), поставя акцент върху боевете в града.

 

 

 

 

Изданието показва солидарност с украинците като цензурира в най-буквалния смисъл снимките на германски футболисти от “Шалке 04”, спонсорирани от “Газпром”. Вместо логото на руската корпорация сайтът “Билд” изписва на немски “Свобода за Украйна”.

 

 

 

 

Не само на символично, но и в практически смисъл на думата, истинската голяма новина от Германия е, че за първи път от Втората световна война страната реши да напусне своя десетилетен неутралитет при снабдяването с оръжие на държава по време на въоръжен конфликт. Последиците от добавянето на германската тежест на кантара са непредвидими. Но фактът, че Германия премина своя Рубикон в самоограничаването на подкрепата си за Украйна, е сред най-съществените международни реакции срещу Руската агресия, разчитаща на разединение в “западния блок” ( изразът вече се употребява от руската пропаганда и отразява “прозрението” й за единството на демократичния свят).

Като човек, който е далеч от опасностите на руската агресия, нямам право на украински гръб да изразя позиция в смисъл “всяко зло за добро”. Ето защо давам думата на украинец и на неговото послание на руски език – като за българските русофили. Авторът Дмитрий Чернышев “благодари”  саркастично на Путин, че в крайна сметка въпреки похарчените през години трилиони рубли за милитаризация “ударът на една от най – страшните армии в света не се е оказал толкова страшен”:  

 

“Спасибо Путину за чудовищную российскую коррупцию.

Спасибо, что толстожопые генералы и чиновники разворовали 90% из тех триллионов, которые Россия потратила на армию.

У пенсионеров, врачей и учителей отняла деньги и все просрала.

Поэтому удар одной из самых страшных армий в мире оказался не таким страшным. Все разворовано.

Вундервафли заканчиваются. Самолеты заканчиваются. Танки заканчиваются. Солдаты голодные.

Воевать никто не хочет”.

На финала оставям едно съобщение, което не се потвърждава на този етап от други източници. Според изданието “Сегодня“, разпространено от канала Telegram, Путин е уволнил Началника на генералния щаб на армията Валерий Герасимов. Той е стар познайник на Путин от времето на войната срещу Чечня преди повече от 20 години и от 10 години насам е на този висш пост в руските въоръжение сили. Отговаря за “операцията” срещу Украйна.

Ако новината се потвърди, това означава, че Путин признава неуспеха на своята “светкавична война” срещу Украйна. Засега – косвено.

Всъщност въпросът кога ще бъде победена Украйна все по-често се задава в руските социални мрежи паралелно с хипотезата, според която Путин може да не дочака такова събитие като президент, ако украинската упорита съпротива ерозира морала на армията му и на населението, което е притихнало в очакване на събитията, но без гаранция, че недоволството му може да избухне под натиска на провала на бруталната авантюра срещу славянска Украйна.

33 мнения за “Украйна получи за пръв път военна подкрепа от Германия и продължава съпротивата срещу руската агресия”

 1. Лорер – “.. солидарност с Украйна сега ще донесе икономически ползи в бъдеще..”

  Моля?
  Този още ли е министър?
  ВЪН МРЪСНА ГАД БЕЗСРАМНА!
  Дори няма да си правя труда да коментирам колко сбъркан е този коментар..

 2. НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!
  СМЪРТ НА капуткин!

 3. Харков наш
  Така ще победим
  СЛАВА УКРАИНА

 4. Pope Francis has called for an end to the conflict in Ukraine.

  Speaking to an audience in St Peter’s Square, he said: “Let the weapons fall silent. God is with those who seek peace, not those resorting to violence.”

  He has also called for humanitarian corridors to help refugees out of Ukraine.

  And he condemned those who “trust in the diabolic and perverse logic of weapons”.

  ПОПЧЕТА РУСКИ ЧЕНГЕТА КОИТО СЕ БАРАТЕ ЗА МОРАЛЕН КОМПАС В БЪЛГАРИЯ.. ВЪН!!!
  МАРШ В ЛЮБИМАТА ВИ МАСКВА РУСКИ ГЪЗОЛИЗЦИ!!

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!
  СМЪРТ НА капуткин!

 5. Населението и да не избухне против късия(макар,че бомбата swift затиктака),приближените му ще свършат тази работа,въпрос само на време е…

 6. Герасимов е автор на така възхваляваната “концепция за войната от ново поколение”. Провалът ѝ би означавал завръщането на Русия като военна сила там, където и е отредено от икономическото развитие.
  Наричана на Запад “доктрината Герасимов” за известен период от време може да е създавала впечатление за повишаване на военните възможности на руската армия, но накрая май ще се окаже, че просто са подобрени някои елементи, но не може да реши генерални проблеми. Новината обаче (ако бъде потвърдена) ме кара да изпитвам притесненние какъв наследник ще бъд назначен. Страшно би било, ако бъде назначен някой “ортодоксален генерал от съветски тип” и армията се върне към бруталното насилие на тоталната война, без оглед на жертвите от двете страни, включително мирното население.

 7. Ако Украйна издържи още няколко дни в което не се съмнявам то изваждането им от SWIFT и блокирането на ЦБ ще доведе рублата над 100 за долар и огромна инфлация. Ще трябват доста пари за опричниците а ако ги няма, кой ще крепи режима.

 8. ”Obozrevatel”: Бунт в редиците на руската войска в Украйна

  Бунт сред руските наемни войници е започнал в руския град Белгород, който е на границата с Луганск. За това съобщава ”The Observer”, като се позовава на украинския сайт ”Obozrevatel”. Според информацията около 5000 войници са отказали да се включат в бойните действия на страната на Русия.

  https://frognews.bg/novini/obozrevatel-bunt-reditsite-ruskata-voiska-ukraina.html

 9. https://frognews.bg/novini/izvestniiat-ruski-analizator-sergei-utkin-sramna-voina-ukrainskite-detsa-shte-pomniat-xxii-vek.html

  точно така.. срамната война.. сами си го причинихте руснаци.. понеже сте неспособни да излезнете на улиците и да разкарате този паразит от върха.. понеже сте овце..
  тук разни хибридки ни убеждават че вината била на Запада и Байдан.. ай сиктир..


  В учебниците по история тези събития вероятно ще бъдат включени като Срамната война. Дебело заплетени в лъжи, абсурдни нарочно, унищожаващи останалото от международната репутация на Русия и нашата позорна икономическа стабилност. Украинските деца, които се крият в метростанциите, бягат от Киев, губещи роднини, ще помнят това до XXII век, дори Русия да се промени политически.
  Това написа Сергей Уткин, един от най-добрите руски международни анализатори, ръководител на групата за стратегически оценки в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките.

  Не мога да си представя как решението за започване на този кошмар може да бъде, според собствените му разбирания, подготвено и прието от руския президент. Той казва “не ни останаха без избор. “Политиците винаги казват така – решението им е най-доброто, единственото възможно. Това не е вярно. Винаги има избор. Войната изобщо не е решение, тя е умножаване на вече съществуващи проблеми и противоречия в ред. Тази война сама по себе си е основната антируска кампания на нашето време. Няма нищо по-важно от това да я спреш.

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!
  СМЪРТ НА капуткин!

 10. !!! Мъдър Соломон Паси:

  Опасявам се, че следваща агресия на Путин ще бъде адресирана към България
  Истински притеснително е, че сме отказали американски войници у нас. Военният министър се изживява като министър-председател, това е изключително високо политическо решение, не за неговото ниво.

  https://offnews.bg/sviat/opasiavam-se-che-sledvashta-agresia-na-putin-shte-bade-adresirana-kam-771306.html

 11. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-v-moskva-pochitat-pametta-na-ubitiya-opozitsionen-politik-boris-nemtsov

  В Москва, на големия Москворецки мост от рано тази сутрин множество хора полагат цветя на мястото, където беше убит руския опозиционен политик Борис Немцов.

  Той беше застрелян на това място, в непосредствена близост до Кремъл, късно вечерта на 27 февруари 2015 година.

  Масовите акции в Москва са забранени, но полицията не пречи на хората, които искат да поднесат цветя.

  Задържани са двама души с антивоенна символика.

  Посланици на страни от ЕС и САЩ също дойдоха да почетат паметна на убития политик, съобщава радио “Свобода”.

  Припомняме, че за убийството на Борис Немцов бяха осъдени петива чеченци, сред тях бивши офицери от МВР.

  Семейството и съратниците на опозиционера не смятат, че това са истинските убийци, доколкото не е установен поръчителя на престъплението. Те смятат, че политическата отговорност за убийството на Немцов е на президента Владимир Путин.

  трепери в бункерчето си, капуткин!!

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!
  СМЪРТ НА капуткин!

 12. Украинците да не спират!
  Където е възможно да почват контраатаки срещу руските войски и да ги гонят до границата!
  Преговори след като руските войски сложат оръжие и се предадат!

 13. Ама моля ви се, как? Нали натовският генерал, изпълняващ длъжността Президент, др. Радев, каза, че Русия ще спечели? А ако вземе, та не спечели, сума мурзилки ще останат без препитание.

  Браво на братята роми! Ако поне малко приличат на нашите, сега ще предадат танка за скрап. Самият факт, че цивилни са способни да отмъкнат танк от атакуваща армия, ми дава достатъчно яснота по въпроса за подготовката на армията. Пък ние тука си имаме монумент, възхваляващ същата тази армия. Вече прилича на постамент на чучело, на посмешище. Надявам се Путин да е скатал достатъчно злато в резерва, за да има за репарациите, които ще дължи на Украйна.

 14. За уkраинския боен дух: В интернет има кратък клип в който един БТР прегази автомобил. Но историята има продължение – надолу по улицата руския войник се показал да пита една бабичка за посоката…
  Веднага го ударили с парче асфалт по главата и целия екипаж бил арестуван 😉

 15. “Kak пришли на тот свет и ушли…кадыровцы – пидоры… одни запчасти остались. блядь!”

  За 4 дни вече 4300 окупатори са се простили с живота си, а пленените са стотици!

 16. Явно нещата наистина вървят зле за “военната операция”, щом прибягват до подобни неща в кремъл.

 17. Следя войната в Украйна по канала Current time, джойнт венчър на “Войс ъф Америка”, Радио Свободна Европа и Радио Свобода, и по https://www.ukrinform.net/. Предават, че вчера следобед на подстъпите към Киев инженерни части минират мост, за да спрат руските танкове. Но радио взривателят не се задейства. И тогава едно войниче-доброволец, тъкмо навършило 18 г., се хвърля и детонира зарядите ръчно. Така се разстроих, че не записах името, но те ще го повторят. През. Зеленски лично отива при родителите, за да им връчи указа и ордена “Герой на Украiна” и да изкаже съболезнованията си. Това въпреки обстрела и бомбардировките! Е, нима рАЗИЯтските печенеги наистина си въобразяват, че могат да победят такива хора? И какъв контраст с нашия решотниковски рЭзидЭнт-славяновския кауньн!

 18. По темата – бундес-канцлерът Шулц отмени ВСИЧКИ забрани за оръжейни доставки към Украйна от комсомол-отличничката, победителката на олимпиади по русски язъйк, мэркэл. От снощи самолети С-130 на “Луфтвафе” карат до Лвов “стингъри”, “джавълини”, ПТУРС-установки и боеприпаси, както и 2 полеви болници. UK MP Борис Джонсън стори същото още петък вечер – вкл. 15,000 специални термо-невидими якета за бронеизтребителите. RAF са доставили до момента над 50 т. муниции и медицински материали. През. Ердоган е блокирал Проливите за руски кораби, а турски ВТК под охрана на 2 корвета се очаква всеки момент в Николаев или Мариупол с дронове “Байрактар”. На този фон снишаването на нашите мишоци – славяновския каунь, поповишкия синьо-червен червей, хилещият се “гарвардский гандом” и прочее матрьошки е не просто срамно – а ГНУСНО! Затова – ОСТАВКА. На Украiна – слава, а на Стопанина респект!
  А, да, шефът на АЛФА БАНК, Александър Фелдман е заявил, че войната е позор за Русия и убива икономиката. Аре хаирлия, скоро и месарски ченгел модел “президентский” за ботоксовия пэдал за провесване на кремълската стена към “Василий Блажени”!!!

 19. Пропуснах да отбележа в предишния пост, че най-интересното започва на 35:00 мин.

 20. Целият свят /с изключение на Беларус, Бирма и Сирия/ подкрепят Украйна и се молят да издържи срещу Монстъра / така украинците наричат путин/. Всеки ден от тази война се превръща в смърт за русия.

 21. Аерофлот,

  Аз също гледам Current time но в последно време почнаха да показват много клипове на руснаци които се прокрадват в населените места без какъвто и да е отпорт, коктейли и т.н.. да се надяваме че с ноща ще обърнат посоката или намерят това за което са дошли..

  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!
  СМЪРТ НА капуткин!

 22. Към разпенявилия се Г.Харизанов:
  „НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА РУСКИТЕ ЧЕНГЕТА ПЕТКОВ, РАДЕВ, ЯНЕВ И ЛОРЕР ПРЕДАЛИ РОД И РОДИНА!“

  С тези ваши лозунги почти сте станали ” Българин”, но няма как да станете БЪЛГАРИН. Calm down, Гоче!

  https://dnes.dir.bg/politika/kiril-petkov-izprashtame-humanitarna-i-voenno-logistichna-pomosht-na-ukrayna-video

 23. tervel-чо

  Стой си под масата, не ми се занимава с пикльовци като теб..

 24. Към Иво Инджев:

  „лична война“? НЕ, г-н Инджев! Просто несъгласие с казано. И в политически и в културен аспект. Вие бихте ли приели например такава дефиниция „пикльовци като теб.“

 25. ха, tevel, боли а?
  ха сега се върнете назад и вижте вие как сте се държали с мен и какви думи сте използвали срещу мен и какво е било моето отношение към теб..
  “каквото повикало такова отвърнало”..

  между другото, истинските българи си пишат имената с кирилица..

 26. Към Георги Харизанов:
  Не гоче, ни най-малко, виж ако е от БЪЛГАРИН със сигурност, но това за вас е непознат свят
  и няма как да го разберете докато не слезете, знаете откъде. Толкова с вас.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.