Измеренията на путлеризма в цифри и факти

Фактът, че милитаризираната до краен предел ( в рамките на икономическите си възможности) Русия не може да сломи в рамките на дълго подготвяната от него “светкавична война” със силата на приблизително десетократното превъзходство на конвенционалната си армия украинската съпротива и намеква от отчаяние за употреба на последния си коз, ядрения, е факт, който не се нуждае от допълнителни видими доказателства.  

Какво обаче още трябва да знаем за потенциала на Русия, за да си направим извода как точно тя ще се наложи едва ли не на целия свят чрез война на плодородната украинска земя, превърната специално като за руските нашественици в смъртоносно тресавище?

 

Стрелям данни за “величието” на реалното състояние на руската държава, постигнато при управлението на Путин, когато мнозинството днешни нови членове на НАТО успяха да се подслонят в алианска въпреки заплахите му, че това не бива да се случва. С изключение на Сърбия, практически целия “славянски свят”  избяга от московските “братя славяни”. Доброволно и дори с ентусиазъм – каквото и да лъжат в Москва за някаква принуда за присъединяването им към западния отбранителен съюз.

И защо всички, които могат, искат са се крият под щита на НАТО от Русия? Обяснението не е само във военната гаранция за националната им сигурност. Ето от каква “сфера на влияние” бягат и си плюят в пазвата с ” не дай, Боже” да ни се стовари “руският свят” такъв, какъвто е в действителност. 

Дори българският президент Радев, който толкова трудно достигна преди няколко дни до споделяне с публиката на заключението, че става дума за руска АГРЕСИЯ в Украйна, отсече в предизборния си дебат миналия ноември, че Русия не е пример за подражание.

Най-напред – изстрел с тежката артилерия на сравнението, тъй като в момента Западът е по-обединен ( срещу путлеризма) от когато и да било преди. А както пишат с ирония в списваните на руски език социални мрежи някои коментатори: голямо постижение е да обединиш срещу себе си в едно Римския Папа, Pornhub ( със забрана на излъчване на порноканалите си за Русия зарази агресията й срещу Украйна), Anonymous и Илон Мъск.

 

 

 

 

БВП на ЕС+САЩ, без дори да се отчита делът на Япония, Австралия, Канада, Швейцария и пр. богати западни демокрации, е  36,2 трилиона долара. Руският БВП е 1,5 триллиона. Това е разлика от 24 пъти. ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ПЪТИ.

Без да се смята самата Украйна и споменатите по – горе държави извън НАТО и ЕС, “колективният Запад”, както вече наричат в Москва своя обединен противник, има население от 778 милиона души. Това е повече от 5 повече от руските 146 милиона души.

Русия на Путин деградира. По негово време от картата са изчезнали 23 000 селища, 24000 средни и големи предприятия, 25500 училища, 5500 болници, 340 библиотеки без да е стъпил кракът на нито един натовски войник в Русия.

 

 

 

 

 

Демокрацията е бомбардирана от режима толкова жестоко, че  Русия е изпаднала на 167 място в света по “Индекса на демокрацията”.

 

 

 

 

Най-ярко се вижда деградацията на “руския свят” в сравнение с бившия беден свят на китайската “Поднебесна”, както там сами наричат своята държава с хилядолетни корени в историята.

“Ресурсната Федерация” отстъпва на Китай по всякакви показатели. БВП на Китай е 14.72 трилиона долара и превъзхожда руския десет път. По население Китай е също 10 пъти по-голям от Русия. Китай, който не много отдавна се опитваше да (въз)произвежда съветски военни технологии, сега е на толкова “светлини години” пред Русия на Путин, че няма вероятност в обозримо бъдеще тази пропаст да бъде запълнена поне малко от Русия. 

Ама Китай бил приятел на Русия, подсвиркват си в тъмната международна гора руските пропагандони ( игра на думи, включваща думата “гандон”, т.е. “капут” като еквивалент на български жаргон). Нима? Стокообменът на Китай със САЩ е 600 милиарда долара годишно, а с Русия е едва 140 милиарда. В Общото събрание на ООН, като и в Съвета за сигурност, Китай се въздържа от открита подкрепа на Русия.

Москва в същото време финансира щедро по  (гео)политически причини фалирали режими, като венецуелския на Мадуро. Отпуска кредити на Орбанова Унгария да изгражда конкретен транспортен проект край Будапеща за 2 милиарда долара. Нищо, че в Унгария средната заплата от 1400 $ e недостижим блян за поданиците на цар Путин.

Нека сравним минималните заплати на страни , които нито са грабили бившите си колонии, нито минават за богати в днешния свят. Запознайте се колко получават хората в Латинска Америка, “задния двор на САЩ” и сравнете с руския стандарт.

Коста Рика – $514

Уругвай – $434

Еквадор – $425

Чили – $420

Гватемала – $405

Парагвай – $329

Боливия – $314

Аржентина – $307

Панама – $290

Хондурас – $287

Колумбия – $252

Салвадор – $243

Перу – $242

Бразилия – $225

Русия – $181

Южна Корея, да ви кажа, печели от продажбата на чипове повече от Газпром ( при това сметката е правена преди нашествието в Украйна), чиито шефове се заканваха да превърнат корпорацията в най-скъпата на света на стойност 1 трилион, но в момента гледат безпомощно как акциите на гиганта се сриват с небивали темпове под нулата – струват вече жълти копейки отвъд запетаята на тази нула ( след като преди агресията срещу Украйна се котираха по 10 долара на акция).

Да погледнем друг показателен икономически показател. Да вземем обема на износа в милиони долари за 2020 година.

Китай – $2,343,377

САЩ – $2,134,445

Германия – $1,671,823

Япония – $793,323

Великобритания – $771,481

Франция – $759,610

Корея – $606,710

Русия – $380,411

Полша – $336,317

Капитализацията на най-голямата руска корпорация Газпром в добрите за нея времена преди сегашното й потъване беше около $100 млрд. Колкото на западните Booking  com – уебсайт за резервиране на места в хотели,

S&P Global – кантора финансови анализи, Transurban – която събира такси за пътувания или Airbnb – за даване на квартири под наем.

Amazon и Apple, поникнали в гаражи буквално “вчера”, сега струват $1.53 и $2.85 трлн.

Microsoft на Билл Гейтс и Пол Аллън, също с “гаражен произход” малко по-отдавна ( на 4 април 1975) струва $2.31 трлн.

Google, създадена на американска почва от сина на емигранти от Москва, струва $1.83 трлн.

Невидимата на картата държавица Сингапур изнася (предимно) електроника за 626 милиарда долара годишно. Огромната Русия успява да продаде в чужбина стоки за близо половината, по – точно за 332 милирада. При това говорим основно за нефт, газ и дървесина.  

За сметка на това расте зависимостта на руския вътрешен пазар от вноса. Ако през 2019 година производството на стоки в Русия е зависило от вноса на различни компоненти със 65 процента, то през 2020 година тази зависимост е нараснала на 80 на сто. Данните са на Централната банка на Русия.

Финландия, бившата царска руска колония, смазана от съветската агресия през 1939 година и тръгнала практически от нулата да изгражда стопанството си след това, днес има пет пъти по -голям БВП на глава от населението в сравнение с Русия. Достатъчно богата е да  си купи 64 самолета от последно поколение F-35, за да се пази от бившата си владетелка. Вече загърбва и прословутия си неутралитет със заявка да откликне на рязко нарасналите в светлината на руската агресивност настроения в страната в полза на бързо присъединяване към НАТО.

Само 1%  от руснаците владеят 58% от националното богатство. 117 руски милиардери притежават $584 млрд в страната, а в чужди банки държат повече от $1 трлн. Съответно на 70% от руското население се пада 6% от националното богатство. На 38% от поданиците на Путин не достигат средства за храна или облекло.

Кои са съюзниците на Путин – показател, по който Путлер рязко изостава не само от своя прототип Хитлер, но особено много от съветската си родина?

Това са Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргизия, Сирия, Иран(?), Венецуела, Северна Корея, Куба. В този списък Армения, Казахстан и Куба са колебаещи се с поглед на Запад и ненадеждни- както се видя от гласуването в ООН преди два дни. Иран и Северна Корея са в списъка по свои тактически причини. А Венецуела е от 12 години най-скъпия приятел на Русия. Буквално. За този период диктаторът Мадуро е изкрънкал от Русия 23 милиарда долара под различна форма – включително като подарък от 6 милиарда, отпуснати от Путин през 2018 г.

Путин харчи парите за подобни цели и за военни разходи благодарение на факта, че това е страната с най-големи природни богатства на света. За година там се  вадят от недрата на земята: 

560 млн тона петрол

738 млрд кубически метри газ

4 млн тона алуминий

43 млн карата елмази

25 тона платина

996 тона сребро

344 тонны злато

Защо тогава близо 40 на сто от руснаците водят скотски живот, илюстриран от сравнението с нидерландците, които разполагат със 100 милиона глави добитък ( скот), докато в необятната Русия те са 19 милиона? 

Защо тогава в Русия хората харчат 45 процента от заплатите си за храна и са на първо място в Европа по този черен показател ( дори и в сравнение с България, която руските пропагандони много обичат да осмиват, като най-бедната в Европа)?

Защо в “свръхдържавата” (не) се случва следното:

30 млн. души живеят без водопровод.

48 млн. нямат у дома душ или вана.

49 млн. живеят без топла воды.

37 млн. са без канализация.

23 млн в най-богатата на енергоресурси държава на планетата нямат централно отопления.

46 млн. души не са свързани с газопроводите, които ги подминават понякога на броени километри, за да бъде продадена суровината в чужбина газа.

В предвоенната 2021 година, докато пенсиите бяха увеличени едва с 6 на сто ( въпреки обещанието на Путин повишаването на възрастта за пенсиониране да бъде съпроводено с изпреварване на размера на пенсиите спрямо инфлацията), поскъпването на някои хранителни стоки беше следното:

макарони – 13%

плодове и зеленчуци – 16%

яйца – с 18%

 бобови – с 21%

олио – с 26%

захар – с 64%.

Стигаме след горните примери, които далеч не с изчерпателни, до отговора на въпроса на какво се дължи мизерията на толкова много хора в най-богатата на природни ресурси държава на планетата.  

Простичко казано, става дума за човешкия фактор във властта, която разпределя и управлява ресурсите на търпеливия си народ.

В Русия цари какистокрация (англ. kakistocracy от д.гр. κάκιστος «най-лош») — управление на най-лошите, най-малко квалифицираните и недобронамерени гаждани. Какистокрацията извършва меритоцид, целенасочено унищожение на най-добрите сили в обществото.

Ето защо от Русия бягат на Запад годишно по около 300 000 души, без да се отбелязват от статистиката онези, които си запазват руското гражданство. При управлението на Путин това прави 5 милиона бегълци от “руския свят”.

Путлер обаче има и своето виновно обкръжение. То включва съуправляващите през “телевизора”.  А телевизорът, както казват нормалните руснаци, е мястото, в което хора без чест и съвест, разказват на хората без памет и мозък колко хубаво е да живееш в страна, която се управлява от крадци и убийци.

10 мнения за “Измеренията на путлеризма в цифри и факти”

 1. Казахстан отказа да признае т.н. ДНР и ЛНР.

 2. Отвратително е, че една държава трябва да бъде прегазена за да реагират политическите “елити” и да видят кой всъщност е Путаин.
  Отвратително е, че руския народ го допусна и продължава да се държи неадекватно.

  Браво на Британците за ранно доставените 2К FGM-148 Javelin!
  И на всичката последвала военна помощ, Украинците се оказва имат Войни, трябват още оръжия.

 3. Относно индекса на демокрация. Само за сравнение да посоча, че страната най-отгоре в списъка – Буркина Фасо, позната още като Горна Волта, преживя пореден държавен (военен) преврат преди няма и 2 месеца. Не знам как са го смятали този индекс, но се надявам България да е по-нагоре.

 4. След тази богата статистика се питам колко ли милиона или проценти от руснаците имат за тоалетна саморъчно правен нужник в двора?

 5. Един брадат виц, който се класира едва на второ място в онези времена, когато страната се управляваше от друг луд: Другаря Хрушчов на посещение в кравеферма. Краварка пита вярно ли е, че при комунизма продуктите ще се поръчват по телефона. Нещо повече – отвръща плешивия – ще ги получавате по телевизора. Та така за телевизора оттатък Украйна. Слава на героите!

 6. Ако Корнелия Нинова като министър се е пазаряла за доставка на боеприпаси за Украйна, да не би да се счита това за намеса във войната при това срещу Русия, изнася ли се гориво от ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас за Русия и не вървят ли танковете на агресора с гориво произведено там. Ако това е така не е това въвличане на България във войната при това на страната на агресора Русия? Има ли санкция от нашето министерство на промишлеността на което министър е самата Нинова относно възможността за такъв износ и използването му във войната?

 7. Не съм съгласен Нидерландия да се поставя на по-предно място от Русия по “скотската” статистика. Като прибавим към 19-те млн руски добитък още 140 млн скот и истината блясва. Но ако Украйна продължава все така, Нидерландия пак ще изпревари Русия.

 8. Путин се самоуби, това е ясно! Какво ще правим с нашите путинофили ? Те са сред нас, те са във властта! Те стават токсични!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.