Новороденият министър на културата А. Атанасов изплака за МОЧА като рожба на уж “изчегъртаните” си предшественици

 

 

 

 

 

„Ние сме категорично против разрушаването на каквито и да е паметници на културата – те не се разрушават. Може би преместване – да. Но аз няма да реша самосиндикално къде е мястото на даден паметник, всъщност народът трябва да каже. Това е нашата позиция.“

„Смятам, че трябва да има широко обществено обсъждане точно по този конкретен казус. Да, хората са гласували за нас, но ние не сме коментирали в предизборната си кампания Паметника на съветската армия. Това е едно голямо уважение към народа – ние сме четворна коалиция. Всяка една партия си има различни виждания. Ние дори не сме партия…“.

Това е заявил във връзка с въпроса за преместването на МОЧА от центъра на София ( говорейки в множествено число, макар да го питат за личното му мнение) министърът на културата Атанас Атанасов.

Някой трябва да го осведоми по въпроса. Защото МОЧА не е паметник на културата. По този въпрос има официално изразено през 2012 година мнение именно от страна на министерството на културата с подписа на тогавашния заместник – министър Тодор Чобанов. https://demontirane.org/2012/05/

Това, че Атанасов е некомпетентен, е преодолимо за един младеж, който идва от нищото в политиката и управлението на държавата. Има времето и потенциала да се осведоми, макар да не е редно да се образова в движение на гърба на прегърбената от товара на нямането българска култура. Но че говори в качеството на министър за нещо, от което не разбира, е сигнална предупредителна лампа за управленския му капацитет. Все пак не са му дали да управлява автомобил на празен полигон, където катастрофата му е личен проблем. Кара държавния влак в една област, за чиято значимост всички се кълнат, макар никой да не отпуска необходимите средства за нейното изпълзяване от наследената от предишната власт мизерия.

Освен това, пак за сведение на новородениия ни министър, обществено обсъждане има отдава по казуса. Няма обаче политическа воля да се заеме достойна българска позиция. Нямаше я при предишното управление, което сега заставата в позата на критик на своето подобие, какво се (д)оказва с това изявление министър Атанасов.

Това ли ви е “промяната”, да ползвате хватките на изчегъртаните и дори да им позволявате индулгенцията да се правят днес на ни лук яли, ни МОЧАли? 

25 мнения за “Новороденият министър на културата А. Атанасов изплака за МОЧА като рожба на уж “изчегъртаните” си предшественици”

 1. Бих искал да предложа, на този етап, и във връзка с актуалната политическа обстановка, и предвид железния ОТПОР, който дава Украинската армия и народ на окупатора, и до вземане окончателно решение за събарянето на МОЧА (преместване), да бъде ОПАКОВАН в ЦВЕТОВЕТЕ НА СВОБОДАТА💙💛 и БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ! ПОРАВНО!
  ЕДИН ДО ДРУГ!

  Ще бъде чудесен символ на подкрепа към Битката за свобода на Украинския народ!
  Подкрепа към семействата на хилядите вече избити цивилни!
  Към обсадените хора в Мариупол, Харкiв и Київ!

  Мисля, че ще се намери шивашка фирма да изпълни мащабния проект!
  САМО ДАЙТЕ РАЗРЕШЕНИЕ.
  Повтарям, НЯМА ДА БЪДЕ РАЗРУШАВАН!!!

 2. Този “мини стър” е страшно недоразумение. Изключитено е тъжно , когато си дадеш сметка каква космическа празнота лъха от тази институция.

 3. Първо: Този е пълен идиот зачислявайки съветския тотем МОЧА към паметниците на културата.
  Второ: Апропо, кой паметник на културата, кога и къде по света е бил подлаган на “широко обществено обсъждане”?
  Трето: Без всякакво умуване и обсъждане – незабавна ОСТАВКА на настоящия културен министър-малоумник!

 4. Въобще не съм си представял, че няма да има и в това правителство червени лимонки. Жалко!

  Слава Україні!!

 5. Атанасов е млад 32-годишен, без ръководен (организационен) опит, както и без многовалентна компетентност за поста, който заема, и това го прави послушна марионетка на тримата му МАСТИТИ заместници, които по фамилиите, “загадъчните” протекции в кариерното им развитие, въпреки посредствеността им, както и останалата информация в интернет, е очевидно, че имат руска връзка, корени и, естествено, защитават чужди, руски интереси. Но след като е приел поканата да бъде министър на българската култура нищо не го оправдава, Атанасов, за малодушното и некомпетентно изказване!
  КОЙ МУ ГИ ИЗБРА ТЕЗИ (ЗАМЕСТНИЦИ)? Да ги уволнява незабавно, ако наистина е министър и сам взема решенията си !

 6. Лакмусът за принадлежност към демократичната общност е отношението на дадена персона към МОЧА. Младокът министър почервеня ОЩЕ щом се докосна до лакмуса. От тук нататък следва да се забравят всякакви щадящи него оценки. Например дали е достатъчно или изобщо културен за да оглавява министерство на културата. Културен човек е личност която може да отличи добро от зло и застава на страната на доброто. Образован човек означава същото. Интелектуалец е абсолютно същото. Цялата тая тълпа, която не може да вдене злата символика на тоя куп камъни, проектиран и издигнат насила от насилени под страх от смърт пленници на същия този болшевико-фашистки войник, който днес убива украинците само защото не му лижат валенките са необразовани, некултурни псевдоинтелектуалци и оттук и псевдодържавници. Хлапето, което повтаря аргументите на окупационната червена армия в защита на монумент в центъра на столицата на неговата държава, трябва да си вземе куклите и да се връща в детската ясла, от където очевидно е и дошло. Или ако претендира, че е пораснал достатъчно, да отива доброволец на страната на окупатора в Украйна.

 7. Аз предлагам паметникът като цало да бъде запазен (може леко да се модифицира за някои фигури), но да се преименува и посвети на борбата на украинския народ за свобода и независимост през 2022 срещу руските захватчики.
  путинци ще ги заболи неизмеримо повече, отколкото ако бъде преместен.
  А Украинците напълно заслужават голям монумент.

 8. ДГД!
  Призовавам и моля всеки тук който има достъп до кмета на община “Средец” Трайчо Трайков където е позициониран МОЧА, последният да изпъллни as soin as possible предложението на съкоментатора Българин. В героична Украина доброволци дават “подкупи” за да ги изпратят по-скоро на фронта, ” а ний, ний сме идиоти”. Справка карикатурният министър на културата.

 9. Хващам се за думите на министърчето “Може би преместване – да […] народът трябва да каже”.
  Аз съм от народа и казвам: преместете го на Бузлуджа при летящата чиния на кУрнелa. Хем хато ходи да чества годишнини на престъпната си организация, да чества и любимата си окупаторска армия. “Две в едно”, така да се каже, а като прибавим и спестеното гориво за автобусите, с които карат овцете на Бузлуджа, става направо “три в едно”.

  Жалко, че употребиха и този млад човек Атанасов за допотопните си “каузи”. Като прибавя този печален факт към явните прояви на подчинение на премиерчето пред прищевките кУрнелини, трябва да кажа, че когато и да падне правителството на БСП, все ще е късно. Обещаната Промяна се отлага за неопределено време.

 10. Атанасов, за да се постигне някаква култура трябва образование, нали така? И ти си министър на образованието, ама се оказваш толкова „културен“, че веднага заслужи кавичките.
  Мое посърнало момче, първо за това е необходимо голямо четене и по възможност от повечко различни източници! Различни, особено при исторически факти, за да можеш да ги съпоставяш, Ти за съжаление си учил изкастрена история, вероятно и за съжаление само в комунистически училища преподавана от комунисти, а там историята беше силно подправена по волята на окупаторите ни. Интересно ми е, каква промяна ще предизвикаш, щом не си могъл да си промениш разбиранията. Ето виждаш, че има негодувания, които се изразяват в боядисвания на барелефите и зачеркване на надписите там, което показва, че има несъгласие с тези паметници. Ами точно поради това, беше нужно от тебе да научиш и доуточниш дали историята която са ти преподавали, отговаря на истините и желанията на образованите българи, а не на слугите и неграмотните такива. Поне трябваше да забележиш, че досега на министерско-председателски постове са седели само некултурни простаци, поради което дереджето на държавата ни е в окаяно състояние. На един министерски екип за промяна се налага, като първо и важно условие, да оправи културата. Това означава да я очисти от лъжи и нередности наложени от окупаторите, което те правеха целенасочено, за да няма национално осъзнаване. Момче, с това ти изказване демонстрираш, че си напълно неосъзнат индивид и придобитата ти историческа култура е на ниско ниво. Поради това като първо, се явяваш неподходящ за да изразяваш мнения от висока трибуна и второ, за министър на културата, поради липса на образование си напълно неподходящ. Предполагам, че подобно на Янев, ще се окажеш следващата необходимост за смяна, за да настъпи някаква промяна!

 11. Тази вечер в Панорама министърчето Атанасов два пъти без всякакви уговорки изложи своите задачи – “Трябва да запазим нашето културно наследство”.Въпросът е отворен – дали му е било ясно какво културно наследство е имал пред вид? Да не се окажат актуални прозренията на радой Ралин -“Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от кулурата на министъра”.

 12. Г-н Инджев,

  Работата е ясна.
  Това не са хора които идват от нищото и оглавяват нацията ей така случайно.
  Нито този младок нито другите младоци които се наместиха по върховете.
  Тези са подготвяни отдалеч.
  Не може този “западняк”, учил по Америката, видял свят така да се каже да се хвърля по подобен начин на амбразурата да защитава най-големите руски токени на влияние в България.
  Когато и младите и изучени на запад започнат да говорят по подобен начин значи имаме голям проблем.
  Надеждата уж беше у тях.
  Няма какво да се заблуждаваме, КП и всичко което идва от него всъщност идва от Радев.
  Московлиите родоостъпници продължават да душат България.

 13. Ги Министър на културата,не се ли замисляте като такъв,каква благодарност може да изказва окупиран към окупатора?Виждате ли каква благодарност изказват украинците към окупаторите си?Подайте си оставката,не сте за такъв пост в демократична държава-ние не сме СССР.

 14. Както предречиха толкова време – капитализмът най-накрая наистина загни.. за две седмици.. в Русия..

 15. Липсата на компетентност е преодолима, но липсата на памет е нещо ужасно, както личи от изказването на въпросния “младеж”. Младостта не е порок, но липсата на памет вече е тежък порок. За каква младост става въпрос – той е роден в годината или около годината 1989. Какво е правил през всичкото това време, защо не е чел, защо не се е информирал?! Освен това паметта е нещо, което се предава чрез семейството, чрез общността, най-вече чрез тях. Какво е правило семейството му, каква история му е предадена? И стига вече с това клише “бил на Запад”! Той и Бай Ганьо уж е бил в “Европата”. И е добре да му се каже на този “младеж”, който не е никакъв “младеж”: кой народ трябва да питат? Този, който беше избит, прогонен и смачкан от същата тази диктатура, олицетворявана от бетонния МОЧА, или този, който сега подкрепя Путин и казва, че украинците са си го търсили?! Поставянето на безпаметни индивиди в управлението на държавата ни през последните 30 години е най-големият ни проблем. И проблемът с паметта не се решава с възстановяването на социалистически селски читалища. Дано се намери някой да му го каже.

 16. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/03/11/4322911_petkov_se_pohvali_che_evropeiskite_lideri_odobrili/?ref=home_layer2

  На всичко отгоре се оказа и хвалипръцко.
  За това му качество писах още в началото и го сравнявах с Тръмп.
  След като накара мутрафанова да му се извини сега е накарал европейците по негова идея да направят фонд понеже те и идея си нямат какво да правят.

 17. 💙💛 Слава Україні! 💙💛
  Още при обявяването на това правителство стана ясно колко наведени са КП и АВ.
  Важни министерства бяха оглавени от хора без опит, а техните зам-министри директно спуснати от Задкулисието.
  33 години зачерквам надежда след надежда за Истинска Демократична Нова България.
  Дъщеря ми е само на 15, а не желае да продължи обучението си в тази образователна система и чака с нетърпение момента да отиде да учи на запад от Калотина.

 18. Този министър МОМЕНТАЛНО ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА, предишният Велислав Минеков от служебното правителство ги подкара и те бързо взеха решение, той да не остава на поста.
  През 1941 година предложили на Чърчил да намали бюджета за Култура и да пренасочи средства за въоръжени:
  -Та ние заради Културата водим тази война.
  Цитирам по памет, кога и България ще има Премиер Министър от такъв ранг????
  Народе ????

 19. Гражданите на града- герой Плевен през 1991 година ДЕМОНТИРАХА, НАРЯЗАХА И ПРЕДАДОХА ЗА СКРАП ПАМЕТНИКА НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.
  Сега на негово място има паметник на Героите от Дойран и завоя на река Черна, на върха на паметника е ГЕНЕРАЛ ВЛАДИМИР ВАЗОВ, а не солдат с шпагин.
  Софиянци и всички българи вземете пример от гражданите на Плевен и махнете МОЧА от центъра на Столицата.

 20. Разбира се, че не е паметник на културата – това е паметник на войнстващата простотия на руските изверги, избиващи жени и деца в момента в Украйна! Слава на Украйна – смърт на русия!

 21. измет.. тук във форума някои му гласуваха доверие.. по-голямо леке за премиер едва ли бихме избрали..
  все едно че тиквата е все още на власт..
  Политическата действитетелност, бла, бла, бла..
  Политическата действителност изисква от тебе да набиеш канчетата на всеки който дори и загатва че е готов да защитава чудовището капуткин.. а не да им клякаш предателю..

  https://faktor.bg/bg/articles/premierat-sartseto-mi-e-s-ukrayna-no-shte-bade-trudno-da-im-dadem-orazhiya

  “Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев”. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

  Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

  „България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

  Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

  „Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

  Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той.

  Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

  Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

  Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.

  „Политико“ припомня, че Петков е икономист завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.

  Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция.

  Във вакуума, оставен от след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придоби популярност като министър, след като разобличи подкрепяната от държавата корупция.

  До септември Петков впрегна тази популярност, за да създаде политическа партия „Продължаване на промяната“ с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото правителство през декември, пише още „Политико“. /БГНЕС

 22. Ето това е “политическата обстановка” в България с която киро подмяната се оправдава вместо да преследва предателите…

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-pet-prosti-stapki-za-da-neutralizirame-kraglite-balgarski-idioti

  Иван Анчев

  По повод възмутена публикация на стената на приятел (познавам човека, българолюбец е), ми нахлуха следните мисли в главата:
  “Полезни идиоти” е определение, дадено от Ленин на симпатизантите в западноевропейските държави към болшевиките и болшевишката революция.

  “Кръгли идиоти” е определението, което давам аз за тези, написали въпросните ФБ-постове до посолството на Руската федерация в България (вж. снимката по-долу).
  Какви са “кръглите (български) идиоти”?

  1. Безродници са.
  2. Предатели са.
  3. Хюмнета (варненци знаят какво означава това), които утре могат да подпишат писмо-призив с искане за защита от Самая Могучая (колко е “могучая” я гледаме вече 15 ден в Украйна, но това е друг въпрос), срещу българското “фашистко/нацистко правителство”.
  Ето защо предлагам: (все от някъде трябва да започне прочистването, нали така?):

  А) ГДБОП – МВР (отдел “Киберпрестъпност”) по каналите за оперативно сътрудничество да установи реалните ползватели на тези профили (по IP-адреси, и-мейли дадени за регистрация, интернет-доставчици и др.);

  Б) След установяване на лицата, да бъде сезирана Прокуратурата на Република България (ПРБ);

  В) На основание Наказателният кодекс на Република България (Особена част), Глава Първа – Престъпления против Републиката*, Раздел II Предателство и шпионство, чл. 98, ал.1 и ал. 2 ПРБ образува прокурорска проверка за престъпления против Републиката. Ако такива бъдат установени, в хода на съдебния процес, наказанието е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

  Г) Осъдителни присъди (силно се надявам, че ще има такива, при все че не се меся в работата на българския съд) в горе указания размер (между 5 и 15 години) за виновните. Така, след няколко подобни показни процеси, “кръглите идиоти” бързо ще се спихнат до “курназ-бабаити” в панелната кухничка, перчещи се пред жена си, балдъзата и баджанака.

  Д) сигурен съм, че ако успеем да опазим 10 години България без всякаква връзка с Русия и произтичащите от това корупционни, олигархични и енергийни зависимости и ще бъдем “Швейцария на Балканите”, както казваше класикът.

  * Глава Първа (Особена част) Раздел II. Предателство и шпионство Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.

  ..фейсбук постовете са на страницата на фактор..

 23. Турция също е член на НАТО,но това изглежда не пречи да продава ”Байрактар” на Украйна.

 24. По същата логика французите биха решили да си запазят Бастилията като паметник на архитектурата. Ако някой се интересува от естетическата стойност на скулптурните групи, да се погрижи за тях. Иначе МОЧА се явява фашистка пропаганда, тъй като е посветен на армия принадлежаща на фашистки режим – този в Москва. На всичкото отгоре друг един фашистки режим – този на путин твърди че тяхната армия е правоприемник на всички паметници посветени на съветската. В Наказателния ни кодекс има член който изрично се занимава с проявите на фашистка пропаганда:
  Чл. 108. (Изм. – ДВ, бр. 41 от 1985 г., изм. – ДВ, бр. 99 от 1989 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

  Отказът да бъде премахнато това пособие на фашистка пропаганда е равносилен на проповядване на такава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.