Не Скопие, а скопената българска решимост да се откъсне от Москва е наш основен проблем

 

 

 

 

 

Не проблемите със Скопие са основен проблем на България. Скопена е най-вече като държава, която не може да се еманципира от рашизма.

Ако се съгласим, че политиката е изкуството на възможното, трябва да кажем, че нашите управляващи сътвориха вчера невъзможното, за да останат на власт. Решението им да НЕ изпратят ( официално) оръжие не е точно компромис, а компромат срещу България пред целия цивилизован свят, който подкрепя с всички сили Украйна като й помага вече не просто да оцелее, а да победи в неравния сблъсък с руската агресия. https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/05/04/4342840_deputatite_odobriha_voennata_pomosht_za_ukraina_da_se/?ref=home_mainStory

Вече мнозина у нас се понаучиха, че при зададената сложна задача от избирателите тази коалиция нямаше как да живее простичко и лесничко. Приели сме, че се налагат компромиси, за да имаме правителство, а не отново да ходим на ( също толкова ялови ) избори. Ние, привържениците на всякаква подкрепа на Украйна, приехме и друг компромис: че ще има едно плаващо мнозинство, с участието на ГЕРБ и ДПС, което гласува в полза на тази подкрепа въпреки дългогодишното си омерзение от тях. Не сме се отказали от тази основателна нетърпимост, но преглътнахме въпросната подкрепа. Нали така?

Тя обаче не се състоя, поради крачката назад, която направи Кирил Петков. Персонално. Защото неговият заместник Асен Василев застана лично зад идеята за въоръжаването на Украйна още преди обрата в позицията на Петков, а след това определи като позорна промосковската позиция на своя бивш ментор ( ? ) Румен Радев. Ето защо отказвам да слагам обичайния досега етикет на ПП като 4партия на Кирил Петков и Асен Василев”. Тя вече не е същата, а е разделена както цяла България от руския клин.

Щеше да е добре Асен Василев да е премиер, а Кирил Петков да му е заместник, но “рокади” от такъв тип са възможни явно само в Кремъл при Путлер и неговата болонка Медведев.

Не призовавам към някакъв раздор между Василев и Петков. Не си въобразявам, че мнението ми има някакво значение ( за тях). Но вече държа да се прави разлика.  Позицията на Радев е позорна, а отстъплението на Петков от обещанието за въоръжаване на Украйна какво е? Някакъв “мек позор”? Полубременност с евроатлантическа солидарност? 

Всички видяхме, че Петков се примоли на Зеленски да му помогне в ситуацията, когато от решението му зависи дали ще му оцелее правителството. Явно това е била истинската цел на изненадващото му посещение в Киев. Лидерът на свободния свят го прие и великодушно го спаси. Освободи го от необходимостта да поеме сам отговорността за “мекия позор” да се отметне, като потвърди явно изпросената позиция, че Украйна не иска друго, освен “военнотехническа” помощ.

Вместо ние да помагаме на Зеленски се оказа, че той помага на България да има правителство. Срамна работа.

Лицемерието на българското управление на кръстопътя между Изтока и Запада, толкова характерно за изчегъртаната ГЕРБ, се оказа най-устойчивата величина на приемствеността в българската политика. Тази партия обаче не си дава сметка, че когато иронизира названието на ПП като “продължаваме поДмяната” тя всъщност визира продължението на собственото си дългогодишно снишаване под арката, на която сами си бяха написали “да не дразним Путин”.

Връщам се към допустимостта на “плаващото мнозинство” в името на големи цели. Щом е приемливо да се съюзим с непоносимите ГЕРБ и ДПС по принцип, без да се отказваме да ги презираме, значи и на мен трябва да ми е разрешено да отбележа, че този път не мога да възразя на техните упреци срещу малодушното поведение на Петков и компания. ДПС  демонстрира русофилщината си, когато си прогони лидера Местан заради провинение пред Москва. ГЕРБ е доказана закрилница на московската пета колона у нас до края на дългото си властване, когато реши да умилостивява за путинофилските си прегрешения западните съюзници с прогонване на руски шпиони. Сега Петков им помага да се легитимират на (про)западния вътрешен фронт, копирайки тяхното поведение от близкото минало.

Ефектът от тази мярка-еднодневка, целяща да продължи живота на коалицията с някой и друг месец, ще бъде дългосрочен, дългогодишен. Украйна се увековечи като пример за смелост, решителност и свободолюбие. България се утвърди като територия, подвластна на руския деспотизъм, мракобесие, войнолюбие и шантаж, чиято най-унизителна характеристика, е неговият вътрешнобългарски произход.

Финансовите пазари вече реагираха с презрение към предлаганите на тях български финансови инструменти. Регистрират спад в търсенето им. 

Навлякохме си отново срам. Бомбата е със закъснител. Да не се чудим пак защо отношението към България ще остане същото, както досега – като място, което не заслужава доверието нито на западните политици, нито на западните инвеститори.

 

13 мнения за “Не Скопие, а скопената българска решимост да се откъсне от Москва е наш основен проблем”

 1. Не допускате ли възможността Украйна наистина да е имала нужда от ремонти на техниката си в България. Според мен човек когато желае да помогне на някой се съобразява с неговото желание, защото жертвата най-добре знае от какво има нужда. Ако Петков е попитал с какво можем да бъдем полезни и от Украйна са отвърнали с ремонт, той какво трябва да направи? Да им каже,НЕ няма да ви ремонтираме техниката ,с изпращане на оръжие ще ви помогнем…Ако искате – искате ,ако ли не вървете на майната си в Украйната си.
  Всички говорите сякаш България е нормална ,цивилизована държава, с хуманно население,работещи институции и без хора,които да спъват напредъка,сякаш само Петков е виновен.Съобразете се с реалностите. Ние сме една шепа хора,която не прави компромис със съвестта си. Останалото е измет.80 % от хората са пълен боклук.
  Съжалявам, че го казвам, но това е действителността. Петков не е от този процент. Борисов е.Ние сме пост комунистическа държава, в която половината от хората все още не са убедени, че комунизмът е зло.
  Вижте какво ви пишат в блога – за пребити хора само заради това,че са били с украйнското знаме. Къде го има това в нормалните държави?Как да се справи Петков сам с това?Вие г-н Инджев най-добре знаете срещу какво се изправя всеки поел по нелекият път да служи на истината в тази държава.
  Малко търпение и съпричастност трябва. Такива ,каквито наивно проявявахте и продължавате да проявявате към Росен Плевнелиев …

 2. Иво, точно така “видях” и аз вчерашната срамна сценка на политическата ни седянка. Блестящо представена и коментирана от теб!

 3. Решимост няма защото там горе имаме позьори и ментета.
  Решимост има при Георги Георгиев от БОЕЦ примерно.
  Но него никой няма да го направи министър, за да покаже какво може.

  Замислете се, кой изтика радев напред? Ами комунягите..
  Той е чиста проба парашутист.
  Някакви доказани качества като общественик и т.н. да е демострирал през годините?
  Не разбира се, даже е нямал добра репутация сред колегите си.

  радев от своя страна изтиква янев, петков, василев.. и ние седим и вярваме на тези парашутисти..
  решимост от подобни няма да видим..

  Някой знае ли колко пари се събраха покрай призива на кп за даряване на една заплата?
  Риторичен въпрос всъщност.
  Сигурен съм че нещатата са се спихнали като авиолиния до Скопие.
  Ако иска да работи за България да бе насърчил депутатите си вчера да гласуват за военна помощ от държавата вместо да се прави на клоун със заплатата си.
  Същият ни убеждаваше че времето за думи свършило и било време да се действа та да сме си дарили заплатите.
  Когато вчера наистина трябваше да се действа той се покри.

  Като стана на въпрос за Скопие – ако иска да работи за България трябва да обяви на всеослушание че от наложеното Българско вето полза имат единствено тези които ни наричат фашисти. И мацква разбира се.
  Няма по-голям гарант за правата на българите в Македония от ЕС.
  Всичко друго е руска пропаганда!

 4. Просто се видя ясно, с гласуването вчера, че ни управляват русофилски предатели.

 5. Можем вече категорично да докажем , че т.нар. харвардски “юпита” са многократно по-некадърни , по-неграмотни и по-некомпетентни от царските юпита, които бяха дори много по-млади от сегашните резидентски подлоги!
  Жалко!
  Царските юпита бяха много с много по-десни и либерални политики и действия, а сегашните комсомолци са просто едни долни ПОПУЛИСТИ , “либерални” популисти!
  Те работят само за утвърждаване на властта на ниновНа и радев. Те работят за проксито на Радев и ниновНа- стефан янев!
  Не случайно ниновНа не говори нищо против янев, защото янев е общ проект на Радев и ниновНа.
  Засега само ще кажа , че болшевиките винаги са били ПОПУЛИСТИ , и затова след 1989г. , БКП си създаде популистко ОФ, за да покрие целият популистки партиен спектър от най-крайните популистки анархисти до десните фашисти!
  Включително и “либералните” ПОПУЛИСТИ!
  Цялото большевишко популистко ОФ беше създадено от БКП, за да имитира “многопартийност” , след 1989г.
  Така че популистите винаги са едни и същи , няма разлика между тях , те са винаги ТОТАЛИТАРНИ популисти!
  Защото , който е приятел на всички , НЕ приятел с ниКОЙ!
  Така и който обещава всичко, не обещава НИЩО!
  Популизма никога не е ляв, десен ,либерален и консервативен, Популизма винаги е Тоталитарен!
  А най-ТОТАЛлитарният популизъм е КАЗИОНният популизъм, водещ до най-ТОТАЛитарНАТА корупция,до КАЗИОНна корупция!
  Същите са и КАЗИОНните популистите на ниновНа и радев, и на “юпитата” от ПП(ПОПУЛИСТКА поДмяна).
  И на дружините им ръководител КП(КАЗИОНнен Популизъм)!……..
  …..

 6. П.П. Само допълвам че КАЗИОНната Корупция е като държавния тероризъм!
  И двете са ТОТАЛни, най-тотални, т.е – ТОТАЛитарНИ!

 7. П.П.П. Трябва да обявим 1 април за национален празДникь на всички популистки проксита(ПП) от большевишкото ОФ на БКП!

  Не случайно в ДПС си имат данчо МЕНТАТА, още от времето когато го изхвърлиха от ОДС!
  Другите проксита , също са ментата, като Ментата !
  Такива са Буда, кУрнела, Доган ,путлериотите, дори Кобурга с неговите 800 дни!
  Сега имаме първанови проксита- АБВ, радеви проксита-БВ, а от вчера се видя че имаме и путински проксита(ПП), водени от КП(Курнела Прокси).
  И ще повторя отново , че КАЗИОНният Популизъм(КП) винаги води до КАЗИОНна корупция, те са ТОТАЛитарНИ, и са като Държавния тероризъм.
  Защото и при КАЗИОната корупция и при Държавният тероризъм няма персонална отговорност, а само ТОТАЛитарНА БЕЗотговорность !!!

  Засега ще анонсирам,че имам един конспект за кУрнела и БКП (Болшевишки КАЗИОНни Популисти) и за техните популистки проксита от большевишкото ОФ,

 8. при др.Ризова др.Вигенин каза.че е по важно за Украйна да изнесем през наши пристанища 10.000.000 тона пшеница.За това са необходими 250000 вахона по 40 тона.,а във влакови композиции-1000.Да не говорим,че ако Украина бъде под руския ботуш,няма да има нужда да изнасяме нищо,всичко ще бъде извлечено на изток..И като си представя,че Вигенин е учил в УНСС-МИО при това тръпки ме побиват…

 9. Цялата власт у нас е в ръцете на съветите…решетниковчета от – до! По-добре да молим с писма и петиции Байдън и Джонсън да ни подпукат със санкции за античовешка политика и пропаганда. А испанската и италианска полиции да разследват защо в интернет и държавните ни телевизии се лее путлерофашистка пропаганда. Колкото до снизхождението на Украйна към правителството, то се вижда от решението износът на зърно да става през румънската Констанца, а не през рукото пристанище Варна, където Портнихе изпорти всичко. Така ще е и с всичко икономически свързано с въздигащата се нова икономическа
  , военна и дипломатически нова Украйна.
  РуSSката пета колона, която е първа по национално опозоряване в света бутна страната ни в помийната яма при путлерофашистите. Без активиране на чл.5 от договора с НАТО няма спасение. Българските власти извършват най-причудливия преврат в световната история – преврат срещу себе си, в полза на вече загубил война официален враг. Е, нема такава държава!

 10. Микса от новини днес илюстрира очевадната реалност, че в Европа и в света се конструира със светкавична за историческите явления скорост нов ред на сигурност и коренно различна икономическа постройка, както и пълната неадекватност на българските управляващи да схванат това и да вземат елементарни прагматически решения за позиционирането на България в тези реалности. Путин предизвика тези промени с безумната си като идея и начин на водене ,и лишена от смисъл война срещу Украйна. САЩ се върнаха на световната сцена като могъщ и решителен лидер. НАТО и ЕС се сплотиха и разширяват мащабно, Украйна се въздига като нов геополитически и военноикономически лидер в евроатлантика и света. Русия се смалява пред очите ни военно, икономически, географски и морално. Китай се бори да оцелее като световна сила, в резултат на ангажирането си с путлерофашистката авантюра. Турция се трансформира от регионален в глобален политически, икономически и военен фактор. Германия и Франция търсят новото си място в нова Европа. Невъобразими до преди месец, но видни и обикновения наблюдател промени, които налагат на българските управляващи вземането на не много лесни, но пък много ясни държавнически решения.
  И в тази вече отчетливо изкристализирала геополитичска среда българската политическа класа, без изключение, се оказа в плен на поразително неграмотни геополитически и изключително некадърни, и неморални държавници. Които затъпени от архаични доктрини, комични сентименти, компроментирани зависимости и липсващи или изкривени морални ценности не могат да формулират написаната с големи букви пред очите им едно-вариантна национална стратегия в ясна като бял ден, нова геополитическа среда. Трябва да си абсолютен тъпак или национален предател за да не можеш да видиш широко разтворената пред теб врата на единствено вярната дефиниция на българския национален интерес сега и за следващите няколко десетилетия. А тя е – Със САЩ, с НАТО, в ЕС, за победата на Украйна, с Украйна и далеч от РуССия.
  Този трагикомичен политически спектакъл, който наблюдаваме в момента не може да продължава повече. След много кратко време България ще се окаже или в лагера на победителите където САЩ и “голямо”, а може би и глобално НАТО и ще бъдат нашия гарант за сигурност, разширен ЕС гарант за икономическия ни просперитет, Украйна като заместител на Русия и баланс на Турция, или ще бъде засипана в руините на сриналата се в нищетата на диващината си путинска Русия.
  Проста задачка, като за първокурсник по политология.
  Но се съмнявам, че някой от управленците ни е на нивото дори на първокласник.

 11. П.П.П. Само доуточнявам , че както КАЗИОНият популизъм винаги води до КАЗИОНна корупция, така и КАЗИОНната корупция винаги води до КАЗИОНен популизъм, и без тях няма КАЗИОНна ТОТАЛитарНА(абсолютна ) власть !!!!
  Те са взаимно зависими , така че КАЗИОНният популизъм, КАЗИОНната корупция и КАЗИОНната власть са ТОТАЛитарНИ, …..най- ТОТАЛитарНИТЕ( най-абсолютните) !
  От което следва , че КАЗИОНната популиска власть е най-ТОТАЛитарНАТА корупционна власть от всичките, каквато е и большевишката фашистка популистка власть!!!….
  Долу популисткият большевизЪм….
  Долу большевисткият фашизъм …..
  Долу популистката ТОТАЛитарНА корупция на большевишкия фашизЪм…
  Долу ТОТАЛитарНАТА популистка КАЗИОНна корупция ……
  Долу БКП( Большевисткий КАЗИОНий корупционний ПОПУЛИЗМ)….
  Долу КАЗИОНното корупционно популистко ОФ на прокситата на БКП….
  ВЪН!
  Незабавна оставка на казионните проксита на болшевишките тоталитарни популисти от Дондуков 1 и 2!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.