Рашизмът обрича България на поддържаща роля в регионалното съперничество по просперитет

Една статия в легендарния английски в. “Гардиън” превъзбуди нашистките рашисти. Страшно се зарадваха, че такъв меродавен западен източник обявява Русия за победител в икономическата война със Запада. Мигом забравиха колко мразят медийния британски ( англосаксонски ) либерализъм, щом тезата в една статия, ги устройва. Ако си спомняте, Тома Биков от ГЕРБ обяви същия вестник за подобие на “Работническо дело”, защото беше направил вярна оценка на управлението на неговия вожд от Банкя. Но такъв си е “Гардиан”, не цепи басма никому…

Съждението, че на пръв поглед повишените цени на петрола в момента правят санкциите на Запада към Русия да изглеждат като неуспех, тъй като руските приходи от продажбите компенсират свитото западно потребление на руската суровина, е факт. Само че никой, освен Москва, не твърди, че това отразява цялостната картина на икономическата война. Още по-малко става дума за дългосрочната перспектива.   

Санкциите тепърва ще дават своето отражение, но дори на този ранен етап те вече громят руската икономика, зависима повече от западните технологии, отколкото западният свят зависи от руските суровини. Ефектът от това може да не е все още моментален, но е вече монументален. И е особено тревожен за Русия с факта, че засяга най-милото й : добивът и транспортирането на суровините й. https://frognews.bg/novini/maksim-beliavski-ruskata-ikonomika-stene-pod-sanktsiite-stava-vse-zle.html

Любима е на Кремъл тезата, че Европа щяла да пострада икономически повече от Русия в това  икономическо противопоставяне. Европа, както знаем, в най-голяма степен означава Германия. Нека видим колко може да “пострада” Германия от нарушаването на бизнеса й с Русия. Ето малко данни за дела на руския пазар от германския бизнес в проценти за някои от водещите германски компании.

OBI – 4%

Hugo Boss – 2,5%

BMW – 2%

Mercedes-Benz – 1,6%

Adidas – 1%

Siemens – 1%

Общият дял на Русия в търговския баланс на Германия е 2,7%. Напомня на руския дял от световната икономика, който е по-малък от 1,6 на сто и предстои да се свива значително още тази година под ударите на санкциите и на разходите за руската война в Украйна. Припомням световната икономическа карта на разпределението на дяловете  на водещите икономики и пожелавам успех на рашистите в търсенето на Русия без лупа сред тях.

 

 

 

 

 

 

Има обилна информация, достъпна за всекиго в интернет, за бягството на големия западен бизнес от Русия и няма да припомням тази популярна информация. А че Русия е станала токсична е видно и от един дребен, но показателен факт с британски адрес: юристите на острова масово не желаят да представят вече интересите на руснаци и без да става дума санкционираните сред тях. Просто защото са руснаци.

Има и косвени, но достатъчно ясни признаци за това коя от двете страни в икономическата война страда по-болезнено още на този етап ( за перспективата да не говорим ). Това е фактът, че за отмяната на санкциите настоява Путин. Ако Западът наистина се чувстваше застрашен от Русия в това отношение, просителите щяха да бъдат западните държави.

Но преди далекобойната артилерия на западните санкции да нанесе истински тежките икономически щети на Русия вече с просто око се виждат руските геополитически руини. Да припомня някои от тях.

Скандинавците се отказват от неутралитета си. Швеция и Финландия вървят неудържимо към членство в НАТО. Дания свали досегашните си възражения  спрямо перспективата за ускорено създаване на общи европейски отбранителни ( спрямо Русия) сили.

Полша, най-омразния съсед на Русия сред страните от ЕС и НАТО, се открои като лидер в западното противопоставяне на руската агресивна политика. Доказа, че е била права да се противопоставя на Путин през годините, когато колегите й от проспериращата “стара Европа” му се умилкваха.

Говорим за Полша, която  настига Русия като БВП и е петият по големина пазар на континента. Около нея се обединяват балтийските държави, а към позицията й гравитира и следващата най-голяма държава по територия в Източна Европа, каквато е Румъния. При благоприятен за Украйна изход от войната с Русия ще наблюдаваме истинска континентална промяна на баланса “ Изток-Запад”, когато под лидерството на Полша Изтокът ще се консолидира и ще започне да лидира в ЕС по територия, население, природни ресурси ( Украйна, вече сближена с Полша както нкога в своята история преди и без това е на 4 място света по този показател). 

Иначе казано, политиката на Путин да разделя Европа, разчитайки на традиционно добрите си връзки с Германия и Франция ( тъкмо те спънаха Украйна по пътя й към НАТО), доведе до обратния ефект. Двете водещи досега европейски държави ще бъдат принудени да отстъпят от някогашното си безусловно лидерство по остта Изток-Запад в ЕС. 

Но да оставим за момент “големите” и да погледнем за сравнение ( с нас ) умните държави. Някои от тях , за разлика от спъваната от собствените ни рашизоиди във властта България, използват невижданата от Втората световна война криза в Европа, за да се телепортират в бъдещето на страната на обречения да спечели лагер в борбата с руската агресия. 

Да вземем близката и в географско Гърция, сравнима в този контекст с България по три показателя: по територия, население и …русофилски нагласи, базирани на историческата традиция.

Гърция предоставя на Украйна следното оръжие:

122 БМП-1 съответните боеприпаси

15 хиляди 73-мм реактивни снаряди

2,1 хиляди 122-мм реактивни снаряди

20 хиляди автомати АК-47

3,2 милиона патрони калибър 7,62 мм

60 ПЗРК FIM-92 ( противовъздушни ракети ) Stinger

17 хиляди 155-мм снаряди ( необходими за пристигащата в Украйна западна далекобойна артилерия, която до седмици ще изравни най-после силите на украинците по този показател с руското артилерийско превъзходство) 

1,1 хиляди противотанкови ракети РПГ-18

Забележете, че става дума за оръжия, много от които България не просто притежава, но и произвежда в количества, както никоя друга държава. Въпреки лидерската ни позиция в този вид военно производство, Гърция не просто ни изпреварва в позиционирането на печеливши позиции за близкото бъдеще като западен съюзник, но направо беше наречена от президента Байдън “лидер” сред страните, подкрепящи ( с оръжие) Украйна. Той осведоми света за тази своя оценка на среща с гръцкия премиер Мицотакис, приет с почести от него в Белия дом малко след като нашият премиер Кирил Петков беше приет от американската администрация на ниско равнище във Вашингтон като второразряден чужд политик.

Мицотакис също си има в Гърция московска пета колона, която му е много ядосана, но гърците разбират важността от заемане на стратегическа позиция с огромно значение за развитието на страната. Вместо брътвежите на бившия ни премиер за някакъв “балкански енергиен хъб” в България, разстреляни като хипотеза от прокопания от него в угода на Путин Турски поток за обслужване на руските клиенти Сърбия и Унгария, Мицотакис направи заявка от американска територия да превърне Гърция в ключова страна за снабдяване на региона с газ, алтернативен на руския. 

Така че “великобългарските” надежди за водеща роля в региона (заради централното ни географско положение на Балканите) изглеждат вече потопени от гръцкото лидерство. Притиснати в състезанието за регионално лидерство между Румъния на Север- по – голяма по територия и население в пъти от България- а от юг от Гърция, можем само да подсмърчаме в някаква поддържаща роля в обозримото бъдеще.

И всичко това поради деструктивното влияние на рашизма в България!

16 мнения за “Рашизмът обрича България на поддържаща роля в регионалното съперничество по просперитет”

 1. Няма какво да се чудим ,защо харвардските дребни занаятчии от ПП не могат да надскочат провинциалисткият си селски манталитет на дребни селяндурски ЕСНАФИ , дори и с канадско “лустро” ,след като са назначили за техен главен военен иксперть един тъп генетичен фатмашки шапкарь, като Благовесть белев:

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2

  Няма как след като си синекУрен фатмашки пенсионер , и след като 30 години си бил на синкУрна паразитна длъжност в болшевишкото морско училище във Варна да се очаква нещо друго!
  Така че Киро си остава един дребен занаятчийски еснаф , и няма значение колко години е “стажувал” в канадските манифактури!
  Още повече, Киро стана заложническо прокси на кУрнела и резидента Радев, които са в конфликт на интереси и злоупотреба с власт, по въпроса с оръжието за Украйна!
  Защото резидента беше монтиран от неговия водещ афицерь Решетников, а пък кУрнела е получила 10 милиона подкуп , тъй като нейния съпруг е в борда на Лукойл-Бургас, от 15 години и получава всяка година по половин милион, като зарплата!
  Така че няма какво друго да очакваме от “канадския” провинциалисть Киро, нито от подкупените взяточници кУрнела и радев!
  Затова-НЕзабавна ОСТАВКА на путлеристките еснафски селяндури и корупционери!
  ВЪН!
  ОСТАВКА!!!!

 2. Ами ето как “не им се отразяват” на рашистите икономическите санкции на Запада:

  https://frognews.bg/novini/maksim-beliavski-ruskata-ikonomika-stene-pod-sanktsiite-stava-vse-zle.html

  Изчерпателно и по сектори.

  Изводът е катастрофален за бензиностанцията с ракети. Само дето скоро и бензиностанция няма да е поради технологичното свръх-изоставане, тъй като без западните технологии руската “икономика” е практически занулена!

 3. Е то това е проблема с деструктивното влияние на рашизма!

  Нашите рашизоиди не четат.

  Не говоря само за книги.

  Иде реч за реална текуща информация, която политкомисарите успешно неглижират.

  А нашите ентелУигентни рашизоиди яхнали т.н. вълна на ФАЛШИВ национализъм отказват да четат въпреки, че тази информация е навсякъде.

  Една част от тях вече са взели-дали, щото ЕГН-то им е бая голямо. Само реват по отминалата младост и си спомнят с умиление “Златния Орфей”, “великите заводи” на НРБ и прочие глупости. Ама много ги е страх да си признаят, че целият им живот е минал на плаващите пясъци на СЪВЕТСКА България.

  Другият модел рашизоиди са такива дето имат реална полза – плащат им големи пари за да реализират проектите на хибридната Руска война срещу България.

  Има и такива, дето са хванати с компромати, пари и прочие.

  Има и тъпоглави идиоти, които се правят на интересни.

  Това са т.н. “ПЕТОКОЛОННИЦИ”.

  Нека да не ги подценяваме. Те са реалната деструктивна сила, която срива настоящето и унищожава Европейското бъдеще на България.

 4. Мисля, че заплахите на Рогозин не бяха заради този отказ самолетът на Лавров да прелети над България, Северна Македония и Черна гора на път за Белград. Защото дали Лавров ще посети Вучич в Белград или Вучич ще бъде привикан “на гости” в Москва, за да получи поредните инструкции от Лавров, няма голямо значение. Превантивните заплахи на шута Рогозин бяха отправени по-скоро във връзка евентуални БЪДЕЩИ действия на България: “Страхливи български курици, само да посмеете да дадете оръжие на Украйна! Нали знате, че, като нищо, можем да ви пуснем един “Сармат”!

 5. След неслучването на руския гръцки проект и мумифицирането на руския панславизъм , които целят буквално заличаване на българите от Балканите , точно в София се пръква руското евразийство – ”Евразийству был придан академический лоск много и часто цитируемым Гумилевым, под утверждение, что Евразия является естественным географическим окружением для особого русского этноса из исторического симбиоза русского и нерусских народов , с уникальной евразийской культурной и духовной самобытности и что адаптация к Западу грозит русскому народу потерей своих “этноса и души”(http://emsu.ru/Club/KRUG/liter/bzhez.htm Бжезинский, Россия – это черная дыра)”
  – фронтът в Украина е срещу този запад , ценностите на съвременната цивилизация – Крим е руски, Украйна е руска – какви човешки права, световен мир и глобален прогрес – човечеството, планетата няма смисъл да съществуват ако я няма русия – и това не е просто реваншизъм …

 6. “Американската газ” дойде , но в нац.медии ни дума ни вопъл. Преди за пет ваксини извънредни включвания. Мисирка до мисирка въпроси от тъп по тъп.

 7. Симов пък реве каква страшна цензура се задавала, поради факта че били спрени от излъчване 4 руски телевизии. Такива са болните им мозъци, пълни с мухъл и забрава: БСП -. правоприемник на мракобесната БКП. И все с “икномика” измерват света, с икономика, “централи”, руди и суровини.

 8. Гореспоменатата статия в „Гардиън“ ми напомни, че едни и същи събития изглеждат по различен начин от различни гледни точки. Имам предвид читави гледни точки, а не тези на Лавров, Копейкин и Корнелия. И често сме склонни да обявим носителя на по-различната трактовка за продал се на Злото. В случая „Гардиън“ го спасява доброто му име, но на Огнян Минчев, Антоний Гълъбов и част от коментаторите в сий форум, които не привидяха във вдигнатия юмрук на Радев двата пръста на Чърчил (аз например предполагам, че го е мързяло да свие юмрук), не им се размина. И се чудим, защо еднакво сериозни коментатори, понякога дават различни оценки. Например Огнян Минчев и Евгений Дайнов по време на последните протести (аз например трудно мога да определя кого от двамата харесвам и уважавам повече). Също така в коментара си за стоте дни Марк Солонин (Георги Николов даде линк в предишен форум) от своята гледна точка се чуди как така за сто дни посочените от ГЩ на ВСУ руски жертви са средно по 300 на ден, а за последните две седмици на най-интензивните боеве – по 150-200, с прозрачния намек, че на броящите нещо не им е чист косъма. Безспорна Марк Солонин повече разбира от историята, войната и военната техника дори, но в случая ми е чудно как не отчита факта, че в началото орките бяха тръгнали като на парад и в онези колони от изгорели танкове и камиони сигурно е имало бая убити. А сега са сменили тактиката и атакуват в малки групи (но редовно) след артилерийска подготовка (която прави боевете по-интензивни) и нищо чудно да дават по-малко жертви.

  Та мисълта ми беше, че по-различната гледна точка не винаги означава некомпетентност или продажност. Просто авторът тръгва с определена нагласа. А когато става дума за журналистика, не рядко е воден от стремежа да каже нещо оригинално. В това отношение Валери Найденов ми се струва неповторим. Като оставим настрана червената нишка за мажоритарния вот (краставицата на М. Кришан), останалото е остроумничене и оригиналничене. Понякога му се получава… Например с догадката, че провалът в Афганистан и хитроумен начин да се въоръжат талибаните с модерно оръжие зад гърба на американския данъкоплатец… туш… „Гардиън“ ряпа да яде…

  Ох, забравих да започна с „Не съм адвокат на в. „Гардиън“, но…”

 9. https://youtu.be/Hv_4f7s7K5w – Влиянието на Русия в България рязко се сгромоляса (ВИДЕО)

  Колеги, простете невежеството ми, но знае ли някой, кой е подписал договора за двата руски ядрени реактора?

 10. Вярно е, че България ще остане в периферията на новия Източен блок от държави в ЕС. Той ще се преформатира, защото Вишеградската четворка престава да бъде фактор с про-руския червей в ябълката – Унгария. Но всички у нас знаят много добре, че военните ни заводи работят на пълен капацитет. Те изнасят рекордни количества оръжие и боеприпаси за Полша и за ЕС. Може би през първите 6 месеца страната ни ще стане рекордьор по износ на муниции за Украйна. Тези жалки количества снаряди и реактивни боеприпаси за залпов огън на Гърция са смешно малко в сравнение с влаковите композиции оръжие, които прекосяват всеки ден границата ни с Румъния. Остава горчилката. Остава политическото решение България да не изнася оръжие пряко за Украйна, а чрез посредници. Точно тази политика на “снишаване” ще ни постави в жалкото положение на страна, която няма да се възползва от положението си на основен доставчик на оръжие и боеприпаси за Украйна. Полша ще обере политическите дивиденти. Полша ще е най-допринесла с нашите доставки за бъдещата победа на Украйна…

 11. @Петър Петров
  “Полша ще обере политическите дивиденти.”
  И напълно заслужено…Както със сегашните си действия, така и с многострадалната си история. Полша не се снишава пред Хитлер (какво ѝ е пречело за му даде Данцигския коридор, както биха казали Кисинджър и Макрон)… тук Искра Баева би казала “за разлика от България”, но няма да е права, защото ние тогава сме си освобождавали окупираните територии, а не само сме се спасявали от Щуките.
  Поляците като народопсихология си имат много трески за дялане, но не може да не дава отражение, че младите им поколения са израствали с литературните герои на Сенкевич (от романите за споделената с Украйна история), а не с Андрешко.

 12. @Тодор Тодоров

  Казва се Красимир Първанов, зам.-м-р на енергетиката. Не е договор, а анекс, едно правно нищо, но РАПОНЯ плати заради него 600,000€ на Росатоменерго. Мота се из НЕК сума ти време, все за благото на Кремъл. Същият бе замесен и в скандала с апартаментите на властимащите през 2019, заради което го поуволниха. Бе държател на “златната акция” на държавата в “Лукойл”, където активно се грижеше за руZкитя интерес. Безобразията му нямат край, та се наложи с помощта на Мартин Димитров и Ивайло Мирчев действащият енергиен министър Ал. Николов отново да го поуволни. Може да го вземат в Газпром, кой знае? Ако пуснете именцето в търсачките, свят ще ви се завие, както прочее и именцето на чавдар стэфанов тоже, дето напоследък го дава много евро-атлантик.

 13. за АЭРОФЛОТ :

  не знам тези 600 000 евро по анекса за какво са, но са жалки стотинки спрямо цената на двата руски атомни реактора по 1000 МВ, които стоят на сухо и в руската си опаковка, но ВЕЧЕ И ОТДАВНА на терена на “бъдещата АЕЦ БЕЛЕНЕ”.. да си ги чукаме в главата, защото дъжд не ги вали, но времето им тече и са вече морално стари. но кой му пука? – реакторите сме ги платили. точка. / преди време предлагах тук идеята да направим от тях екзотичан “паметник на глупостта”. те са едни дебели по няколко метра цилиндри. достатъчно е да ги изправим вертикално и толкова. ще стане световно известна туристическа атракция. /

  към аудиторията на блога на г-н ИВО ИНДЖЕВ :

  вчера писах пост за жирик №2, но беше по-скоро механичен рефлекс по споменатото във форума.
  днес , след кратко копване в мрежата, разбрах, че имаме мноого сериозна тема : рашистите, чрез озвучителя си жирик №2, т.е. мухльото рогозин, реализират ХУЛИГАНСКО ПОВЕДЕНИЕ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ! малко е да се каже, че съм БЕСЕН! защото историята отново си я постиламе ние, европейците! макар да сме корумпирани и скапаняци, европейците, естествено, че сме прекрасни и достойни за уважение…НА ФОНА НА РАШИСТИТЕ. шрьодер, меркел и останалите немци с червени петолъчки в тиквите, стоят зад факта, че знаменитият институт МАКС ПЛАНК, направил невероятния изследователски инструмент – рентгеновия телескоп
  eROSITA , по най- баламски начин влиза в колаборация с рашистите / някой тук да е изненадан?! /, които на 13 юли 2019г, от байконур, вдигат немския телескоп в космоса. рашистите- тотална нула в космическите изследвания последните 50 години, удрят кьоравото, като закачат на немския телескоп с тегло 808 кг, своя железария, разбирай рашистки телескоп с общо тегло 350 кг, в които апаратурната част е 118кг. рашисткият прибор, понеже НЕ МОЖЕ да е точен, лови от космоса само НАЙ- МОЩНАТА РАДИАЦИЯ. с това бил ДОПЪЛВАЛ заснеманата картина на небето и това било искането на рашистите / рекетът!/ целият научен свят знае истината за немския телескоп eROSITA и за лепната на гърба му рашистка хлебарка. миналото лято германия публикува първите цялостни резултати и снимки на вселената. тогава се разбра, че рашистите са ИЗНУДИЛИ немските си колеги всички данни от телескопа да се делят на две и дават половината на рашистите, докато данните от хлебарката- рашисткия телескоп, великите рашистки учени СИ ГИ ЗАПАЗВАТ САМО ЗА СЕБЕ СИ./ колко пъти да казвам и показвам, че НЯМА свестни хора в тази държава?!?/
  разбира се, че не е луд който яде баницата…кекавите европейски немци сами са си го завряли, с извинение! дори се сещам с какъв компромат московските чекисти са ги били по професорските глави: ами да – той макс планк беше нацист с книжка, нали? хайде да не пращаме кадиров да му резне главата – приемате нашите условия!…такъв ще да е бил “договорът” за ползването на рашистката ракета “союз”.
  на фона на тази фактология, клоунът рогозин прави НЕпървия научно-технически-международен скандал.ЗАЩО? защото на 26 февруари 2022г, два дни след като рашистите почнаха война в украйна, ГЕРМАНИЯ ИЗКЛЮЧИ СВОЯ ТЕЛЕСКОП eROSETA , с което демонстрира СВОЯ ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАШИЗМА! и ето го рашисткият шут рогозин, окрилян от имперското си самочувствие, ЗАПОВЯДВА НА РАШИСТКИТЕ ИНЖЕНЕРИ НА ЗЕМЯТА ДА ВКЛЮЧАТ eROSETA, щото то не могло тия железа да се разхождат на милиони километри от земята без да работят. / буквални думи! / АМА ЧЕ ТОВА Е ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ – КАКВО ГО ИНТЕРЕСУВА НЕГО -ЛЮБИМЕЦЪТ НА ЦАРЯ НА ВСЕЛЕНАТА? че и умен бил този жирик №2 – сеща се да утеши немските шматки / професори/, че рашистките инженери били големи майстори и нямало да повредят немския телескоп, докато бият с чуковете да го включат…
  миналия век хитлер пощуря сам и пощури народа си…да избие де що евреин мърда.
  днес рашистите ОБНАГЛЯХА до такава степен, че оставиха без думи НОРМАЛНИЯ СВЯТ. /нормален, нормален, но май доста е изкукуригал, щом ще се остави да му се случи кофти случка! и аз, и путлер, сме на това мнение./

 14. Видяно в Нет-а

  “Vсички руZофили се хвърлят като матросовци на амбразурата.

>Плюе Запада – живее на Запад, не смята да се връща.
  
>Хвали росията- не живее в росия и не е стъпвал там.
  
>Пропагандира руския като братски език на българския- не знае грам руски.
  
>Говори за някаква руска култура- не е чел нищо руско, не може да назове един класически руски артист и творец.
  
>Хвали руските коли колко са здрави и надеждни – не кара руска кола, а западна.
  
>Отишъл да живее в ЕС – гласува за партия, която да извади България от ЕС.
  
>Отишъл да живее на Запад при западните стандарти – обяснява как България трябва да е под руско влияние и руски стандарти.
  
>Снима се като горда баба или дядо и поства умилителни снимки заедно с внуците – кефи се, че Путлер бомби и убива деца в Украйна, вика: “така трябва, Путин освобождава и денацифицира.”
  
>Вика: “Росняците са номер едно във военните технологии и изобщо в технологиите” – у тях няма нищо руско, дори една отвертка.
  
>Прави се на добър и православен християнин, профила му/ѝ само с икони и молитви – пуска хилещи се човечета под новини за бомбардирани жилищни сгради и избити цивилни хора.
  
>Вика: “Путин е пазител на Православието” – кефи се на чеченските ислямистки главорези пратени от Путин в Украйна, вика: “Кадиров, браво, ела и у нас в България.”
  
>Вика: “Ахмат – сила, Алах акбар, евала на Кадиров!” – Вика: “Ако не беше росия щеше да се казваш Хасан и да носиш чалма.”
  
>Вика: “Честит ден пабеди, росняците ни освободиха от фашизма!” – види цигани вика: “Защо не е жив Хитлер сега, той ще ви оправи….

  Що тъй бре , камундета русофилета ?

 15. към “АЭРОФЛОТ”💙💛:

  Благодаря Ви! За анекс по-малко ли се лежи? А чавдар стэфанов видях за пръв път в това интервю. Явно “влиза в крак с времето”!

 16. Предлагам превод на съобщение от сайта Медуза, за създаването на институция за оздравяване на общественото съзнание от историческите му обременености. Ето го:
  Министерството на културата и информационната политика на Украйна инициира създаването на специален съвет, който „ще се занимава с въпросите на дерусификацията, декомунизацията и деколонизацията“. Това се посочва на страницата на министерството във Фейсбук.

  Както е посочено на сайта на ведомството, в компетенциите на съвета ще влиза демонтаж на скулптури и паметници, които имат „съветски или руски компонент“. Съветът ще работи съвместно с представители на обществеността и местната власт.

  Поради пълномащабното нахлуване в Русия искането за замяна на съветското и руското наследство с украинско в нашата държава се засили значително. Най-противоречивото в този контекст е монументалното изкуство. В крайна сметка някои паметници и скулптури имат съветски или руски компонент и в същото време са произведения на изкуството. Съгласно законодателството има различни процедури за тяхното демонтиране и манипулиране. Такива въпроси трябва да се координират с местните власти и обществото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.