Първа украинска бомбардировка над окупирания от Русия полуостров Крим

Украински коментатори отдавна посочиха “началото на края” на руската самоувереност в окупирания Крим: ще настъпи, когато първата украинска ракета удари Севастопол. 

Ето, че това се случи, макар и най-вероятно с бомбардировка от дрон, тъй като украинската армия все още не разполага с достатъчно далекобойни ракети. Удар от въздуха е бил нанесен срещу щаба на руския Черноморски флот в града, съобщи областният управител Михаил Развожаев. Ранени са 5 души. Убити няма, според неговата информация.https://www.rbc.ru/politics/31/07/2022/62e606769a79474a85e2232a?utm_source=pushs

 

 

 

 

Истинската жертва е символичното отнемане на руското окупационно спокойствие. Това се случва в навечерието на празника на руския Черноморски флот, отбелязван в Севастопол на 31 юли с парад. Той беше отменен още преди въздушния удар, но ударът сега се изразява в шока от факта, че се налага населението да бъде призовавано да си остане по домовете.

Случва се за пръв път от началото на окупацията през 2014 г. и от 24 февруари насам, когато Русия вероломно нападна Украйна без да обяви война, която отрича да води и досега. Нарича я “специална военна операция”. Днес руските окупатори получиха “специален сюрприз”.

Има обаче и версия, според която е по-вероятно местни партизани да са вдигнали дрона, отколкото той да е прелетял неуязвим през руската противовъздушна отбрана 200 километра. Ако е така, руската пропаганда предпочита все пак да обвини украинската армия, отколкото да си признае, че на територията на Крим действат партизани, способни на да осъществят въздушно нападение.https://war.obozrevatel.com/ataka-na-shtab-chernomorskoj-flotilii-v-sevastopole-shou-skuchnyih-simulyantov.htm

Очакванията на руските окупатори, че украинците няма да достигнат Севастопол без да бъдат снабдени с достатъчно далекобойни ракети са опровергани. Резултатът засега е в това, че плажуващите руснаци, които вече бяха помолени да напуснат определени плажове, вече се намират под нещо като ( почти) доброволен домашен режим.

Утешителната награда за окупаторите е, че все пак ще има вечерен салют в чест на Черноморския флот на Русия. След украинския “салют” от въздуха, поразил щаба на флота, едва ли ще бъде много весело… 

НА СНИМКАТА: Разпространяван от украинската съпротива в Крим позив, в който на руския окупатор се казва, че родното му пристанище е гробът.

 

 

4 мнения за “Първа украинска бомбардировка над окупирания от Русия полуостров Крим”

 1. Аз мисля, че това е руска инсценировка за оправдание, за да не провеждат парад. Флагманът им Москва отиде на дъното още няколко други кораба са повредени. Освен това Путин трябва да изпълзи от бункера под носа на украинските ракети, а ПВО системите им се оказаха пълни боклуци.

 2. ‘партизани от самия Крим. Очевидно действията на украинските партизани в Москва или в други големи градове на Руската федерация също са само въпрос на време.
  Е, следващият етап, съвсем очакваната „сиризация” (е, или, ако предпочитате, примерът с Либия или Ивицата Газа) е целенасоченото елиминиране на политически лидери и други важни и ключови хора. Днес беше съобщено, че в Николаев един от водещите украински бизнесмени (собственик на най-голямата компания за търговия със зърно в Украйна) е бил убит заедно със семейството си от пряко попадение в къщата им.’
  При всички положения е много лошо за блядовете. Както и да го въртят и сучат, все е у “жопа-та”
  Дори нервите на най-върлите поборници на великоруския шовинизъм вече дават фира.
  Много мина, мъничко остана
  Слава Украина.
  На героите слава.

 3. Всъщност най-неприятният за руслямците вариант е удар на ЗСУ.
  Партизаните са лек вариант за руслямците – ръчните дронове вдигат гранати и снаряди, като можеше да обявят, че това е диверсионна група проникнала в тила и да разиграят циркова постановка с ликвидирането й.
  След атаката всички празнични събития били отменени в Севастопол: трябвало да се проведе молебен, полагане на цветя и обиколка на кораби в градския залив, а вечерта – концерт и фойерверки..
  Удар от ЗСУ обаче тотално променя нещата, Това означава, че прехваленото им ПВО нищо не струва, дори не са разбрали как е станала работата. Означава, че никой в Крим и на Керченският мост не е в безопасност от този момент. Голям дрон носещ масивен заряд трябва да прелети 200 км. Това е унищожително отвсякъде и направо съсипва “морала”, на неморалната руслямска сган.
  Злото джудже отиде на парад в Кронщад и не посмя да доближи на 300 км дори бойните действия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.