(Не)вероятно, но Факт(ор) се утвърди като главна бухалка на своя истински собственик срещу конкуренцията от ДБ и ПП

 

 

 

 

 

 

Кой е най-важният виртуален инструмент на ГЕРБ срещу конкурентите му в политиката? Подчертавам, става дума именно за конкурентите, за битката за един електорат, който от ГЕРБ се опитват да си запазят и дори да увеличат за сметка на ДБ и ПП.

Не са сайтовете ПИК и БЛИЦ или “Труд”. Те подсмърчат  демонстративно подмазвачески пред Кремъл. Това ги прави лесни за разпознаване по най-важния критерий за обозначаване на истинските гранични линии в българската политика и отслабва опитите им да дискредитират ДБ и ПП  дори и когато се правят на антикомунисти.

Главната роля в подпомагане реваншисткото дело на орденоносеца от Банкя, за съжаление, е отредено на доскорошните ми приятели от сайта “Фактор”. Той си е извоювал реномето на водач по яростна “русофобия”. Дори го забраниха в Русия. Също така е безспорен лидер сред популярните сайтове по антикомунизъм. Това го превърна в идеална бухалка за атакуване на ПП и ДБ от дясно и от “русофобски” позиции. 

Само един наистина бегъл поглед ( например в днешния неделен ден днес около 13 часа) е достатъчен да се види, че всеки, който има отрицателно отношение към ПП и ДБ от десни и\или русофобски позиции ( лицемерно като за гербаджии или не за други), е добре дошъл за употреба във “Фактор”.   

https://faktor.bg/bg/articles/sacheva-predishnite-upravlyavashti-sa-protiv-gazprom-a-sa-s-bsp-tova-e-dvulichie

https://faktor.bg/bg/articles/ivan-sotirov-ako-ot-db-iskaha-nezavisimost-ot-kremal-nyamashe-da-sa-s-bsp

https://faktor.bg/bg/articles/temenuzhka-petkova-1-17

Не така стоят нещата с руския орденоносец от Банкя. Срещу него от много време насам не можете да прочетете каквото и да било, което да се нарече критично мнение.Това обслужва перфидно интересът му да бъдат дискредитирани от антикомунистически и русофобски позиции истинските му врагове в българската политика, докато той се наслаждава зад кулисите на възмущението от ДБ и ПП в антикомунистическите и русофобските среди, от където се надява отново да открадне избиратели.

Предизвиквам собственика Стойко Стоянов да ме опровергае с поне един пример за обратното и ще се извиня на бившия си приятел. Може и да премълчи – защото (вече) не съм му важен. Но фактът си и факт: “Фактор” обслужва руския орденоносец от Банкя и върши много по-важна работа за него от всякакви презрени по дефиниция жълти и червени медийни слуги на посткомунистическото и рашисткото статукво у нас. 

Очаквах от доста време насам сайтът да излезе с ясна позиция и да си признае, че води войната с ДБ и ДП защото смята това за полезно за ГЕРБ. Примерно като публикува някои от откровените самохвални пропагандистки клишета на гербаджиите, както правят онези, които запазват дългогодишните си зависимости от бате им Бойко. 

Но не, спотайват се и предпочитат да не се афишират. “Само” избягват критиката спрямо онзи, с когото са се спазарили, докато бомбардират ДБ и ПП за радост на своя истински работодател. Много тъжно е това, но истината трябва да се знае.  

28 мнения за “(Не)вероятно, но Факт(ор) се утвърди като главна бухалка на своя истински собственик срещу конкуренцията от ДБ и ПП”

 1. Хах, че фактор.бг стана ясен още по време на БГ-МК споровете. Публикуваше националистически материали.

 2. Ако има определение за хибридка то тя ще пасне идеално за Фактор..
  За жалост заради анти-руската си риторика много от нас четат там.
  И ни промъкват статии с които да простим за чекмеджето..

 3. ШАПО!
  Мисля, че няма да съм в погрешка ако дам, “смело и безглаво”, както редеше един колега през “такова беше времето”, прогноза, че виртуал от ПП на Блога НИ с “джендарен” (неутрален) ник артистично ще се изсули кат намазан пехливанин от коментарната част под статията.
  Защо?
  Питайте “истинския войн на демокрацията”, туй по Д.Савова, Тервел.
  Кой разбрал-разбрал.

 4. Отдавна съм се отказал да чета този сайт, тък като за мен са гербаджийски глашатаи. Използват стария трик на мутрата от банкя и не само той, във викането долу бкп, а играеха за тях. Много са негодниците!
  Линка към иван сотиров предизвика спомен у мен, когато на събрание на сдс от 2003г. в УАСГ същото това леке загуби от Евдокия Манева в борбата за председател на сдс софия изпадна в бяс и обини г-н Иван Таушанов, че изопачил резултатите.
  Познавам Иван Таушанов от сдс и зная какво направи за страната по време на управлението на ОДС и съм абсолютно сигурен в неговата почтеност. Много съжалих, че тагава глосувах за този измамник.

 5. Какво БСП предъвкват още ? Нямат ли по-умна опорка? С провала на опитите за недопускане на нови избори тангото с нея приключи! Да не би някой дa е казал нещо за предизборна коалиция с тях – поне аз не съм чувал? Aко ли пък има такава приказка – турете кръста на тая територия !
  Сега обръщението ми е към избирателите : “Ще принудите ли ПП и ДБ отново да правят гнили компромисни коалиции или ще се вземете в ръце и ще покажете червен картон на всичките сладкодумци, които ви клатят вече 77 години с обещания за светло бъдеще ??? ” . Tук много са ми интересни привържениците на чалгаджията дали разбраха как бяха прелъстени и изоставени или ще си останат чочарки ?

 6. Както се казва полезните идиоти, нито са били полезни, нито са били идиоти!
  Така е още от времето на болшевишкия КОНТРАреволюционер и немски шпионин -Ленин!
  Просто трябва да се следва потока от получаваните от тях деньги, и тогава , и сега!
  Същото важи и за борбата с мафиотските структури и техните босове, като се следва примера на американската прокуратура срещу Ал Капоне и укриваните от него данъци!
  Същото важи и за паричните потоци към “уважаваните” и “антикомунистическите” пропагандисти на бащицата им от Банкя!
  Нещо подобно се вижда и от мастити политолози и уж независими автори, които са цитирани от Фактор, като Огнян Минчев!
  Те говорят за коалиция между комунистите и ДБ и ПП, но не казват, че повече от 20 години банкянската милЮционерска мутра винаги е била срещу ДСБ, Реформаторския блок и ДБ!
  Винаги! Откакто Кобурга го монтира , като КАЛИНКА за генсек на милицията!!!
  Още повече бокоТИКВАТА си е партийна номенклатура от ченгесарската школа за начальници в Симеоново!
  Това се видя и след това, когато бокоТИКВАТА продължи да обслужва партийната линия на БКП, като ченгесарака мутра, охранител на тато-ди-тути-капи, и на Кобурга !
  Там случайни хора няма, което се потвърди и след това , когато го монтираха за генсек на милицията, чрез протекцията от ДС, мутрите им, агенть Гоцье, Доган ,Бриго и т.н.!!!!!!
  После му помогнаха и да стане кметь на София, след Софиянски!
  А и за премиерин, 3 мандата!
  И , разбира се , Винету нямаше да успее само с подкрепата от ченгесарите и мутрите им!
  Огромната вина е на ренегатите и кариеристите от разпаднала се ОДС!
  Като започнем от Софиянски, Дачков, Бакърджиев, Михайлов,Антон Тодоров и дойдем до сегашните герберастки “десни” наемници , като Митов,Биков,Сачева, Прошков, Иванов , както и други ренегат, които предадоха и ОДС, и Кобурга , като Кошлуков!
  Винету щеше да изглежда смешен , ако разчиташе само на Цвъки,Цеца, Атанасова ,Дончев и Фаса, нали!
  Така че Буда е типичния представитель на школата за большевишки начальници в Симеоново, както е и геЙшев!
  Другите магнаурски школи за большевишки начальници са около Библиотекарско-сарайската шайка, и около фатмашките большевишки военни школи от които идва реZZиЛдентът и фатмашко-ченгасарския му щаб на Дондуков2!

  Така че “десните” защитници на бокоТИКВАТА, трябва да си припомнят, че той винаги е предавал ДСБ, Реформаторския блок, ДБ ,ОДС, СДС, и е подкупвал ренегатите им! Същото важи и за НДСВ и Кобурга, които го вкараха във властта!
  Още повече , Винету посегне и на собствената си пребоядисана партия-майка БСП!
  Той иска да монтира свои марионетки в БСП, като свиневъда Гергов!
  Буда не посегне само на партиите на своите водещи офицери и кукловоди – Догань и Гоцье, които го направиха дори “генерал”!
  За подкупените путлериоти от МВРО и атака, няма смисъл и да повтарям, Същото важи и за проституиращия Бардаков(дудуковь)!

  П.П. Така че Буда винаги е бил против десните, антикомунистите, а след това и против БСП и Кобурга!
  Винаги с СОБСТВЕНИТЕ си мутри, ченгесарите и кукловодите си -Доган и Гоцье!
  И Хуйло, разбира се!

  Долу герберастките ренегатски антикомунисти и царисти!
  Долу герберстките ренегатски комунисти!
  ВЪН!
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА!

 7. РаZZия не забранява антируски сайтове като offnews, clubz, че даже и frognews и Дневник (последните два имат понякога доста “средна” позиция), а забранява Фактор… Това още при излизането и широкото разгласяване на информацията преди време (специално цитирана от руски медии, тоест, преднамерено хибридна, а после обилно лееща се няколко дни в БГ интернет-пространство) ми направи впечатление. От самия Фактор никога пък не са го изтъквали.

  Това тогава ме доведе до анализа, който ви споделям сега – това е вид реклама пред анти-руски настроените онлайн-читатели да следят този сайт, казвайки си: “а, щом от русия са го забранили, значи е читав…”). Което насочва тази аудитория да поглъща по-безкритично публикациите в сайта. А там съм срещал директно преведени статии от Риа новости, от Росия 24 и т.н. кремълски рупори, биз никакъв редакционен коментар, в които става дума за добре изпълнявани цели на “специалната военна операция” (кавичките са мои, но ги няма в оригинала на Фактор), за украинскки националисти, за нормален живот в “освободените територии”.

  Така че, сайтът е гербаджийски и застъпва банкянската гледна точка, това е ясно на повечето мислещи хора, но по-големият проблем е, че е проводник на хибридни информационни руски цели и задачи именно сред про-европейски и про-натовски ориентираните онлайн-читатели у нас.

  И не става дума за прословутите 4000-ници. А за отдавнашна анти-европейска и анти-натовска по далечните си цели редакционна политика, заплащана по други ценоразписи. Която е само рупор на тези цели, формулирани от най-добрия приятел на путин в България и най-големия враг на България – Бойка Методиевич Барисав, чието сърце е в масква и русия, както знаем също отдавна.

  Какво може да се направи против това ли? Да разпространяваме знанието, че това е сайт, през който се провежда хибридната руска политика сред про-европейската и про-натовската интернет-аудитория.

 8. Аз само да съобщя на Льотчика и Гугутките му че ще бъдат Линчувани публично в центъра на София ако си позволят да се наведат пред рашисткия режим и се опитат да го играят Втори Лукашенко!!! Кой разбрал, разбрал. Пътят на България е заедно с Европа и НАТО и никой няма да го промени.

 9. Асоциативно се стих за един анализ на Огнян Стефанов по темата, чиито линк предложих на форума преди няколко дни, защото ми хареса:
  За Путин ”Възраждане” и русофилите са шумен фон, други са ортаците му в София!
  Огнян Стефанов
  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/4-pat-radev-rusiia-ili-zapada-zavisi-mafiiata-ili-sreshtu-neia.html

 10. Достатъчно е да видите рекламите, които се пускат във “Фактор“. Взимат ги директно от руски сайтове, евентуално след повърхностен превод на текста.

 11. Оставам потресен от известни безпокойства, след като прочетох критиките спрямо Фактор. Не притежавам особени информационни източници освен на първо место Иво Инджев, на второ Фактор и на трето, Фрогнюз.
  И ако бих бил призован да дам пример за антируски и прозападни коментатори във Фактор, там бих дал за пример Горан Благоев, Пламен Асенов и вероятно още няколко подобни. Особено показателно беше отвореното писмо към -резидента на Горан Благоев, подобно на което, за съжаление не съм могъл да преживея чрез прочитане при други положителни (за мен) личности населяващи обществено позитивната сфера. За последният, (не като последно), ежеседмичните покани на изтъкнати антимосковски с това про- западни и -европейскии събеседници, при това с изяви на живо, които АЗ намирам за повече от похвални. Може би съм лишен от по-широк поглед, но разбира се при основателни критики като тази, за не особено желателни, защото както виждаме от досегашните поводи, те винаги, независимо от подбудите, ПОВЕЧЕТО ни разделят.

 12. Поздравления, г-н Инджев!

  За истината!

  От няколко месеца съм си наложил пълно въздържание да цитирам споменатия сайт тук, в уважавания Блог… (Съобразявам се с Вашето желание, като Стопанин на Блога, да е така…). Виждам, че и доста други редовни читатели и участници във форума също се съобразяват с това…

 13. русофобски , колко да е русофобски Faktor – ако се проследи историческата им рубр.”От редактора” , даже последните публикации за процеса срещу Никола Петков – нито дума за кремльовското участие или за окупацията, какво остава да се очаква да споменат чий син е кой/защо уби и Димитър Петков – отбелязаха Илинденското въстание и като Преображенско, но като (П)резидента без дума за ВИНОВНИКА точно 2 август през 1803год. да НЕ ни ”свърз(в)а тясно” с Македония… и не е само този сайт , който бълва уж “приятелски” огън по ДБ и е прогерб – интервюто на сачева в седмицата на Дарик нямаше нито 1 въпрос за герб – в Портал Култура писателят Емил Тонев в „Русия се самоуби като държава и нация“ казва:”Борисов е човек, който лавира. Опитваше се да е добре и с ЕС, и с Русия, и с Турция. Мир да има. Това си е тарикатска, булгаристанска политика. Някои неща ги постигна, трябва да му се признае, особено с бежанците….” верно ли да му се… и какво точно – от г-н Деян Енев никаква реакция …. за г-н Горан Благоев лидер е цветанцвеанов и въпреки някои интересните гости неговата FaktorBG LIVE оПозиция е като контракоментара на г-н Асен Генов – задължително анти ДБ – но истината е, че за да бъде мутрата кмет на столицата ни след МАФИОТСКОТО му секретарство в МВР и 3 мандата премиер … много народ няма да може да се погледне в огледалото , ако не му зачете тарикатлъка и да го оправдае като “булгарстански”(!?) – Другарката сачева говори за одобрението на членовете на герб от цялата страна за борисов и безапелационното му преизбиране и всичко това в контекста на разговор за морал, етика, сериозни познания в политиката … и не е смешно
  https://www.informiran.net/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D1%83/
  https://e-vestnik.bg/16071/prisadata-ot-strasburg-sreshtu-borisov-e-samo-nachaloto/
  … КАКЪВ ГЕРБ , КАКВИ ПЪРЖОЛКИ ЗА КУЧЕТА …

 14. @Борис
  Може да не съм разбрал, но ми се струва, че сте се захванали с нелеката задача да обясните, че когато някой не мисли съвсем като нас, това не значи, че изобщо не мисли като нас.. Обречеността на начинанието не намалява неговото благородство. Напълно Ви подкрепям, въпреки че аз се отказах да обяснявам, откакто разбрах, че Пушкин и Лермонтов са пишели на немски.
  Но това са бели кахъри.
  Доста по-разочарован ще бъда, ако се окаже, че след като цяло десетилетие се ядосваме, че Борисов вегитира върху лъжата, че ни брани от управление на комунистите, то наистина го е правел…
  Не, не, това не е правителство на “Газпром”…. Поне до началото на разплащането в рубли…

 15. Жив да е съфорумецът, който в края на разговора колко лоши са от “Фактор”, защото публикуват не само хубави материали, даде линк към informiran.net, където освен харесалата му се статия, може да се прочете, че ДБ са поредния провален соросоиден проект…. И какво ли не още…

 16. https://www.youtube.com/watch?v=KnXRrnEczLg
  това интервю с лидерката на грузинската опозиция е за войната 2008 в Грузия и днешната в Украина, но последните 4-5 мин са препратка към бълг разговор за влизане в НАТО и ЕС по време на Косовската криза – отделянето на Косово беше използвано от русия срещу Грузия и то след една кървава война 1992г – Западът се намесва , но Грузия не е в Европа … за русия няма бивши колонии – положението тук не е по-различно от Грузия – сега този Запад има натрупан опит и достатъчно информация за руската хибридна война срещу всички и се изправя срещу руския империализъм – разделителната линия е отношението към русия … НО в България ясно се очертава новата подмяна , която много напомня на поспешното масово ходене на черква след го ли гледа1989 като на ленински съботник , дали след фасадната демокрация няма да се окопаят зад антируска табела – не го ли направиха зад царя – все тези ВЕРНИ НА МОСКВА ВЪЗРОЖДЕНЦИ – грузинката казва : без помощ от вън не можем да се справим – а те са минали през 2 войни знаят името на ЗЛОТО – не са малко и българските войни , геноцида, бежанските преселения, но не разпознаваме ВИНОВНИКА
  … където мине руската баданарка

 17. dkaraivanov,
  сигурно сте забелязали че при цитирането на 28 неразкрити убийства при убийството на 16 юни 2013 г. се появява името на Иван Костов – след 20-тината описани преди това случаи на убити се предполага, че емоционално си готов да свържеш това демонизирано вече име с всички тях и останалите 5-6 случая
  Какво мислите за тази дописка https://frognews.bg/novini/sacheva-pred-frog-borisov-kaje-kakvo-svarzva-moskov.html – тогава сачева и костадинкостадинов бяха редовно на тази страница …
  Или за „Документите“ с Антон Тодоров, който пристана на Гербб или за Коритаров или за днешната “логия” на райчев по БНР : “Борисов подаде няколко центристки сигнала, предизборно заема ниша, в която се състои от две думи – евроатлантическо правителство ” – като слушате борисов или гербб-лелки как са с новия евроатлантически бадж след оня за “евроразвитие” на някои граждани

 18. ДБ и ПП били в коалиция с дявола, ама всички пропускат, че ГЕРБ преди време беше в коалиция с АБВ.
  Всъщност ГЕРБ с действията си докара това служебно правителство на Газпром, сваляйки правителството прогонило 70 руски псевдодипломати и разбило монопола на Газпром, със съвсем ясното съзнание, какво ще стане в този съдбовен момент на газов рекет. Боко докара и пРезидента Радев, като първо го направи главнокомандващ на Военновъздушните сили, повиши го в чин генерал-майор и накрая Боко прогони Плевенлиев и издигна срещу Радев магаре, за да е сигурен избора на руслямски пРезидент.
  Та герберастите нямат никакво право да укоряват ДБ и ПП за коалицията, както пробутва Огнян Минчев.
  Всъщност ДБ винаги е била ЗА коалиция с ГЕРБ, ако последните се еманципират от Боко. Да вижда някой нещо в тази посока?

 19. Драги г-н Инджев,
  Повечето от мисирките се продават за копейки!
  Та и Ф-ра така…

 20. Наистина е удивително, но липсата на свободни медии винаги води в едно единственна посока-нещо като полудиктатура, нещо като полудемокрация, зависимост от майфия и олигарси. Направо като се замисля сме силика прилика с Унгария в момента. Но мисля на Линкълн са думите-Можеш да лъжеш част от народа през цялото време, но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
  А това време ще настъпи в момента, в който руската свине армия в южната част на Украйна, се превърне в пепел или се предаде-около 20 хил към този момент.
  Привет/но не във формата на пощенска картичка/ са получили и снощи не малка част орки.
  —-
  “Сегодня ночью высокоточными ракетами HIMARS было нанесено огневое поражение по пунктам временной дислокации оккупационных войск на промышленных площадках в разных районах города Мелитополя.

  По предварительным подсчетам, уничтожено значительное количество военной техники. Более 100 российских солдат, находившихся в эту ночь во временных казармах, получили билеты на концерт Кобзона, а их родители уже выбирают модель и цвет автомобиля Lada” ))))
  PS: за тези които не знаят шегата с ладата-някакъв дядка си купува нова лада Калина с парите за погребение на сина си, получени в резултата на неговото утилизиране в Украйна като неканен окупант.

 21. @L
  Аз само дадох публикацията Ви като положителен пример, че когато една статия ни харесва, не трябва да я отхвърляме само затова, че сайтът е компрометиран. По същия начин не трябва да се нахвърляме априори на сайт, в който има статии, които не ни харесват. Нормално е в един блог да има само публикации, отразяващи мнението на автора му. Но един нормален сайт се опитва да отвори ветрилото. И въпросът е в това, в коя посока е нарушен балансът. По този показател критиката на Иво Инджев е съвсем основателна, но даде повод за доста пресилено негативни оценки, които предизвикаха коментара на Борис.
  Хубав или лош, “Фактор” си е нелош източник на информация.

 22. @ Борис
  Уважаеми Борис, разбирам колебанията и объркването Ви!
  Опасността от медии като “Фактор” е, че там се публикуват И анализи на интелигентни и почтени автори, политолози, историци, талантливи публицисти, които човек добре познава, чиито позиции уважава, споделя и така неусетно “СВАЛЯ ГАРДА”, приема ВСИЧКИ позиции на медията “на доверие”, като по този начин, на малки глътки, поема отровата на лъжата, която постепенно го дезориентира и замъглява зрението му за реалността. Тези достойни автори са примамката, “сиренцето” в дезинформационния капан, предназначено за мислещата читателска общност, защото има и такава!
  Аз, лично, ще продължа да чета “Фактор”, точно заради тези автори, чиито анализи считам за обществено полезни, но с ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ, с едно на ум, да не погълна заедно с тях и “отровата”. Засега не искам да изхвърля и “бебето” (особено в тази “демографска” информационна суша!) с мръсната вода на лъжата. Имайки предвид публикациите, които Иво дава като пример в основния материал по темата, си мисля и писах преди време за това, че е възможно в екипа да има внедрени целенасочено, с подривна цел, отделни саботьори, провокатори, но те могат лесно да бъдат идентифицирани като се направи справка на кое точно дежурство и кой точно е предложил за печат дезинформационни текстове, които сриват авторитета и доверието в медията, и дали това “явление” се е случвало периодично. Но, без съмнение, отговорността е ИЗЦЯЛО на собственика на медията, в случая на сайта! Точно това му е работата на собственика и на главния редактор!
  Вина, разбира се, имат и авторите, които разрешават или сами предлагат анализите си на компрометирана медия. Сигурно много от тях го правят с единственото желание да видят аналитичните си текстове публикувани НЯКЪДЕ, защото купените ни медии по правило отказват да ги публикуват.

 23. dkaraivanov
  ОК
  в този смисъл беше коментара ми да се търси и съпоставя информацията от различни и в конкретен сайт, както и коментарите не са само реакция, диалози, а и допълнителна информация – давам пример в контекста на скорошната годишнина , с коментарите ТУК https://ivo.bg/2016/08/04/%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0/
  което препраща към настояването на сенатори от Републиканската и Демократическата партия
  правителството на САЩ да признае русия за спонсор на тероризма изпреварващо преди псевдореферендумите: “Ние не прощаваме и не забравяме – Америка изцяло подкрепя Украйна ”
  https://edition.cnn.com/videos/politics/2022/08/07/graham-blumenthal-part-1.cnn

 24. Тук е ключа от палатката, тук е заровено кучето. “Уважани автори”, ама плюли на сурата си и то не гратис.
  Класика Калин Донков:
  “Промъкват се срамежливо в общественото пространство едни шестцифрени числа – сумите, заплащани от властта за „научните” и публицистични хвалебствия от професионални клакьори, с които тя насища ефира и пресата. Самите изпълнители, вече излинели от употреба, едва се държат на крака от своите нескончаеми дежурства по екраните. Арсеналът им, овехтял и изчерпан, иска обновление. Но никой от тях не посяга към въпросите от миналото: били ли сме най-бедни в Европа от Освобождението до днес? А на Балканите? Били ли сме тъй зле образовани? Били ли сме тъй болни? Били ли сме управлявани от тъй простовати и безцеремонни министри и чиновници, от хора, упорити в своето невежество, от „елит”, който с апломб произнася „фнимание”, „фнедрявам”, „флошавам”, „фестифал” и т.п.”

 25. Извинете ме, че не Ви споменавам, така да се каже, „поименно“ и мога да Ви кажа, че отлично сте ме разбрали.
  Аз може да живея „далеч“ от България, но я нося винаги в сърцето си. Това дължа на семейството в което съм израснал.
  Имал съм трудности от политически характер и въпреки това съм останал почти невредим, благодарение на съветите които съм получил в семейството. За съжаление това не се отнасяше за моят баща, който беше въдворен в Белене.
  Направих всичко възможно да се отърва от българите (които тогава усърдно манифестираха, ръкопляскаха до припадък и се ослушваха дали някой не ги наблюдава). Успях!
  От кои българи, не е нужно да обяснявам, защото в мнозинството си те бяха почти неразличими. Сега вече има различими, но все пак се питам, колко ли са?
  Защо? Защото винаги и винаги, както се казва, все „настъпваме мотиката“?
  Изключително правилно, трябва да сме с повишено внимание, но мои приятели по убеждение, докога, няма ли най-после да настъпи карай?
  Точно този „принцип на мотиката“ ме кара да мисля, че българското общество е доста затрито и като чели мнозинството нехае относно правилно разсъждение и мислене. Излиза, че те не им липсват или не са им нужни, защото прекалено много оставят все друг да го прави вместо тях.
  На комунистите сесесеристи, тогава това беше девиз и го правеха целенасочено, но сега, след като сме там където трябва да сме, защо още има индивиди които настъпват мотиката?
  Според мен, не съм сигурен колко би било правилно, но единственото спасение е едно окончателно обединение на читавите. Има ги, но за съжаление те се намират, един път в различни, друг път, в неподходящи партии.
  Има и такъв случай, когато някои личности са подходящи, но пък те с право, не искат да са действащи политици. Жалко!
  Идва ми в главата едно подобие на играта Монополи.
  Трябва (някой) да зададе въпросът- искаш ли да заемеш пост в едно правителство, примерно като министър на еди какво си? И този въпрос трябва да го зададе не кой да е, а един солиден гремиум от изпитани анализаторски умове, които да са се доказали със своята непорочност и, да кажем, безпогрешност в повечето си изводи.
  Трудна работа, но вероятно по-лесно отколкото постоянно да те удря дръжката на мотиката!

 26. Никой не може да ти попречи да четеш Фактор и каквото си искаш.Важен е резултатът от това четене. Този резултат може да е мъничко копие на Фактор. Това ще рече – хубави слова примесени с малко,или повечко отрова,както ни информира наш съблогар.Той-съблогара продължава- трябва да се чете за информация.
  Точно това цели Фактор.
  Що се отнася до инфрмацията – тя ни дебне отвсякъде.
  Стига да я възприемеш като нормален,почтен човек.

 27. @dkaraivanov

  “Хубав или лош, “Фактор” си е нелош източник на информация.”

  Understanding Hybrid Warfare – GOV.UK
  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/647776/dar_mcdc_hybrid_warfare.pdf
  “The ability to synchronize both military and non-military means simultaneously within the same battlespace is considered a key characteristic of a hybrid warfare..”

  Фактор за мен е “хибридка” защото “синхронизира” истина и лъжа.
  Лъжата е под форма на мълчание относно Тиквата.
  Т.е. Фактор манипулира чрез премълчаване.

  Да ви попитам в Американски контекст – мислите ли че една медия, сайт и т.н. е “нелош” източник на информация ако не споменава нищо на аудиторията си за ролята на Тръмп относно атаката на Януари 6-ти?

  И в малко по-обширен план – изпълнява ли си ролята на осведомител една медия ако пропуска съществени факти които имат голяма важност за едно общество?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.