Заявката на Стефан Янев за намеса на църквата в държавата цели да ни върне\обърне към “руския свят”

 

 

 

 

 

Поредният генерал,  нахлул в българската политика, предложи църквата да се намеси в българската политика. Това смисълът на идеята на генерала от резерва ( на руската пета колона) Стефан Янев БПЦ да получи роля в определянето на парламентарния състав.  

Влиянието на религията върху обществото и държавата в развитите европейски демокрации е толкова намаляло от края на Втората световна война до днес, че феноменът почти може да бъде сравнен с изчезването на река Искрецка, която остави без вода Своге. Това е още един показател, по който Европа ( ако не броим един-два острова на католицизма) се различава радикално от “руския свят”. По негов образ и подобие Янев предлага интегрирането в българската политика на селектирания по съветско време църковен елит у нас, доказал лоялността си към съветското наследство. Пряка е имитацията на ставащото във великошовинистичната политика на “руския свят”.

Пресъхването на църковното влияние върху развитите общества в т.н. стара Европа е пряко свързано с тяхното замогване и образоване. Следите от религиозното минало, вплетено неразривно със западната цивилизация, са навсякъде. Те са част от културата на всеки европейски народ. Възприемат се основателно като исторически принос на религиите за формирането  цивилизацията, която обаче е достигнала до осъзнаването на несъвместимостта на религиозните догми с научните доказателства за произхода на света и правилата, по които той се развива.

“Руският свят” на Путлер и компания се противопоставят на тази тенденция и търси в употребата на религията за политически цели противовес на западния прагматизъм чрез претенцията за някаква изключителност  на месианския т.н. руски дух. 

Темата е толкова голяма, че няма как да бъде рамкирана, а още по-малко изчерпана, в теснотията на един кратък текст. Но предложението на Янев за намеса на църквата в управлението на държавата си заслужава репликата. То е явно ехо на процесите в Русия, където самодържецът е впрегнал религията в машината на шовинистичната пропаганда в опит да компенсира липсата на национална доктрина, която да замести комунистическата религия в империята.

Давам си сметка каква топка вдигам на желаещите да ми вкарват голове. Нямам  богословски претенции, нито се правя на говорител на съмняващите се български европейци. Така че давам думата на един представител на европейска цивилизация, когото и децата у нас познават.

Мислещият атеист, живеещ по съвест, дори сам не разбира колко е близък до Бога. Защото твори добро без да очаква награда, за разлика от вярващите лицемери”.

Ханс Кристиан Андерсен

 

21 мнения за “Заявката на Стефан Янев за намеса на църквата в държавата цели да ни върне\обърне към “руския свят””

 1. може би в тази връзка е и реанимирането на Фори Светулката при Любо Огнянов.

 2. Илиян Василев: Стефан Янев има харизмата на хладилник
  Както казах Стефан Янев има харизмата на хладилник. Скучен, притворен, безинтересен. Такива са му и идеите, въпреки че са платили на някой консултант, пише в профила си във Фейсбук бившият дипломат Илиян Василев.
  „Върхът е идеята за политически борд – ялова и откровено тъпа.
  Демографията също не си струва анализа.
  Изобщо този президентски юнак го пропускам. Съветвам ви и вие да не си губите времето. Колкото и да инвестират в него. Монументален е фактът, че самият Румен Петков и АБВ ще се присъединят към Яневата дружина.
  Нула събрана с Нула колко прави?
  Причината, да го правят, че получават пари за това. Все нещо трябва да работят“, допълва той.

 3. „Отдавайте кесаревото кесарю, а Божието Богу”, пише в Библията.

 4. Към Борис Петров :

  Янев се справя с потапянето си, чудесно. Може и по-добре – като започне да ни говори колко опасни и противоречащи на българщината са “джендърите”.

 5. След деветосептемврийският преврат, партийната линия беше да се заличи църквата и вярата в Бога. Църкви бяха превърнати в складове и помещения за всякакъв инвентар, който да предизвика посмешище на Божите храмове. Много бяха и разрушени.
  Поповете бяха малтретирани и присмивайки ги дърпаха като козли за брадите. Мъчеха хи по затворите и лагерите.
  От личен спомен, бях в първите отделения на училището и си спомням как ЗАВУЧКАТА, една грозновата особа с безформено голямо маймунско лице и ниско тяло, влезе в класната ни стая и с „ мило“ гласче (наистина това ми направи впечатление, защото иначе тя се държеше безобразно), ни попита кои от нас ходят на черква?!
  Започна едно надпреварване дали от подлизурство, дали защото от изписаната й измамна „дружелюбност“, някои съученици я смятаха за поощряваща тази дейност, но се създаде една масовост на посещаващите, в която аз ЗА ЩАСТИЕ дори и не можах да се вредя. Изведнъж забелязах, как „приятното“ й изражение внезапно се промени и придоби свирепост, като започна да НИ кори, как е възможно съвременни хора да се отдават на такива вражески посещения…!
  И така до ден днешен всичко църковно беше заличено, а църковните служители, особено от висок ранг, ако не приемеха да станат членове на ДС и слуги на комунизма, бяха изтребени. Същото несъмнено, дори много преди това, е било направено в Русия.
  Сега, когато през посткомунизма този строй, поради несполуки губи подкрепа, пак особено в Русия, са закачили църквата и релгията в тандем, за да могат да прикоткат все някой към каузата на загубеняците.
  Нищо ново товаришч Гундяев, и тукашните му мекерета!

 6. То какво може да предложи или “обещае” един пенсиониран запасняк и фатмак???
  Та той е обучаван , само, да изпълнява заповеди на началниците си!
  Това важи особено за большевишките военни, които априори си имат и ЗКПЧ-та!
  Така че, политкомисарските им надзиратели винаги са ограничавали всички им решения, дори и по чисто военните въпроси!
  И няма как янеVV да не изпълнява заповедите на начальниците си, като предлага национал-путлериотски ПОПУЛИЗЪМ и популистки “консерVVатиZZъм”!!!
  А, тъй като не може да предложи нищо конкретно ,се налага да използва дори и църковен популизъм!
  Със същия фатмашки ПОПУЛИЗЪМ , неговия ментор и командир спечели и втория си реZZиЛдентски мандат, препоръчан от чекисткия ИМПЕРнациональправославен панслависть – решетников!!!
  Това важи за всички предизборни “обещания” на путлериотските популисти, не само за фатмаците!
  А сега в предизборната популистка надпревара се включиха и (х)лебералните “центристи” от ПП ( парвенюшки популисти) , които ще се състезават с народняците от ГЕРБ и ДПС, в предизборните си популистки лъжи и цинизъм!
  И така ще се оформи отново цялото популистко ОФ, включващо “леви” , “консервативни “, чалгарски , путлериотски, “центристки”, хлЕберални , комунистически, народняшки и фатмашки ПОПУЛИСТИ и наследствени генетични лъжци!
  Такава е популистката традиция през последните 33 години, започната от Ж.Ганчев(ганЮчев)!
  Но все пак популистките ОФ-та станаха особено доминиращи , след пришествие на цартристкия ПОПУЛИСТ – Кобурга, който обеща 800 дневния популистки рай(Х)!!
  А сега си имаме поредната популистка “промяна” , дошла директно от Харвард!
  Преди “промяната” дойде от Мадрид, после от Банкя, учиндол, от дудуковите майни, или от дръндарско-пазарджишките сараи , или от синя крушовица……..и т.н.!

  П.П. Само напомням, че през Просвещението първо се постигна разделението между църквата и държавата , с еволюционни и революционни средства!
  А, след това , и едновременно с това, се постигна и отделянето на семейната наследствена власт от държавата, със същите средства!
  И , накрая, остана да достигнем до пълно разделение на власти, като ограничим държавната(изпълнителната) власт от останалите власти!
  И още по-важно да отделим и ограничим изпълнителната власт от личното човешко пространство, също както преди това беше ограничена църковната и наследствената власти! Със същите средства!

 7. Църквата култивира и поддържа вяра, а вярата в по-общия смисъл на думата компенсира дефицитите на знание. Та на какво друго да се пооблегне горкият генерал?

 8. путин е сатанинско куче пратено да пали войни. Основния враг на всички диктатори е Христовата Църква. Комунистите почти я забраниха а наследниците им, като разбраха, че така няма да я унишожат, решиха да надянат овчи кожи и да станат православни поклонници с идеята да подчинят Църквата и да я опитомят за техните цели. Владиката на путин си позволи дори да благославя войната му и войниците му, знаейки много добре, какво правят. Те всичките са просто Разбойници и нищо друго. Те не познават Христос. За тях той е или несъществуващ или отдавна умрял човек, за който няма достатъчно информация, защо е бил разпънат на кръст. Аз пък се питам друго. Защо след като не вярват в нищо, не ценят живота си?? Нали след смъртта си ще изчезнат?? Или може би вярват в нещо друго, различно от Христовото учение. Много от нашите политици са жалки суеверни същества, които търчат по врачки, да им казват какво и как. Един малък пример. Стефан Димитров който нашумя около Неохим и беше първо в РБ а сега се прегръща с Бойко в герб, ползва една от най-известните врачки в България. Дори я е направил общинска съветничка и член на предизборния му щаб. Ето това са нашите “Православни” политици и бизнесмени. Измамници, Разбойници и Богохулници!!! Друг е случая с модерния човек, който иска да избяга и да се освободи от тежките пластове измама, насилие, глупост и т.н. , с които Христовата Църква е посипана за да бъде омаломощена. Той е искрен и иска да се запази чист но не забелязва много неща. Задава си много въпроси на които няма отговор и накрая просто подминава и се оставя на ежедневието. Но това също е част от живота на всеки човек. Господ Христос никога не се е натрапвал на никой, нито е искал с кръв и оръжие, да подчини волята на човека. Това го правят само неговите врагове. Те са тези, които работят с лъжа, страх, насилие и подчинение а в умовете на слугите си, внушават самовеличаене, мечти за власт страсти и богатства. За чистия човек винаги пътят към Христос е отворен. Дали ще го намери в този или в друг живот, това е много трудно да се каже. Това зависи най-много от качеството и силата на духа му (дали ще заспи или не), но за слугите на падналите ще бъде почти невъзможно да се върнат назад. Те трябва да загубят всичко, което са имали и са придобили по нечестен път и да започнат от нула, защото както е казано Господ не гледа на лице а на сърце!!

 9. Как само си личи отпечатъкът от мръсната руска ръчичка… Българинът не обича особено църквата. Ползва я предимно за погребения, че без поп е някак си конфузно. За сватби – ами то вече няма сватби. Решихме да сключим брак с жената на стари години. Тя поиска в събота или неделя, не помня. И общинската служителка като започна да мрънкя – ее, само за вас трябва да идвам и да отварям. Жената склони за петък. Отиваме в общината и същата казва – ей сега ще изнеса книгата, да разпишете в коридора. Този път жената се опъна и я накара да отвори ритуалната зала. Толкова за сватбите – вече няма такива. Помислете си и колко църква има. Но иначе в нашето село от 400 човека има 5-6, може би 7 попа. Но църквата е винаги затворена, освен по празници и погребения. Само плитък руски ум може да измисли такава простотия.

 10. доц.д-р Марко Узунов бе научен ръководител на Стефан Янев и негов началник. Споменавал го е пред мен, като гордост на катерата, която ръководеше. За съжаление и баща ми, и Стефан- единят до смърта си , а другия все още-не са сменили мисленето си. В главите им , на единя в другия свят, а на Стефан в реалността, да звучат залповете на Аврора, да обичат Сталин и да чакат новия 9 Септември у нас! Да пази Господ!!!

 11. Идеята е интересна – примерно в Иран духовния съвет и аятолах Хаменей постоянно се месят в политиката и имат голямо влияние.

 12. Христос го е казал отдавна: “кесаревото кесарю Божието Богу” всичко друго е фарисейщина и лицемерие, вижте руската православна църква се управлява от ченге на кгб който насърчава убийсттвата на други православни християни дори от друговерци…

 13. Идеята за “горна камара”, така обясни значението на екзотичната си хрумка лицето стефан янев ме върна петилетки назад. В култовото заведение “Ялта” компания разстрелваме “свободни часове” дошли изневиделица от заболяване на преподавател от отсрещната сграда. Заформя се протяжен разговор:
  -Скука, скука, скука (туй по Мопасан), копелета.
  -Ще взема да се и….. на масата.
  -Мани, копеле. Няма да те разберат.
  И те, така минава световната слава. Явно благоверната съпруга, търси с чичко Гугъл в архива на жълтите медии, скоро не е изпробвала с точилката здравината на гърбината на оставния генерал.
  Боже, колко мъка има на този свят, Боже.

 14. Димитър Рачев, само това ще Ви кажа, въпреки, че не вярвате. Христовата Църква, победи (или надживя) римската империя, османската империя, комунизъма и ще победи и руската империя, въпреки златните кръстове, с които руската мафия се кичи.
  Православната Църква, която е само част от световното Християнско учение я има не само в Русия но и в Украйна и в Гърция и много други държави и ще я има до края на света, защото Господ Христос, каквото сложи на място, никой и нищо няма да го поместят. Каквито и недостатъци и кривици, да имат живите хора, те не са от Господ а от тях си. Църквата на Христос я има не само на планетата Земя. Има я навсякъде във вселената.
  Тя е Вечна. Колкото до погребенията и сватбите, забравихте да споменете Кръщенките. Почти всеки от нас е кръстен в Божията Църква и Слава Богу, че е така. А Църквата Свети Димитър в Солун пък е Невероятна и винаги пълна с хора!
  Ние само можем, да сме благодарни и радостни, че това Вълшебство, беше открито и за земния човек. Това учение, дава основа за благ живот на земята и отваря божествен хоризонт пред човешкия ум. То не се открива лесно на всеки, защото се учи със сърцето и по-малко с разума. Това е учение за това, което всички знаем че имаме но не го виждаме, защото живее вътре в нас а след нашата земна смърт си отива незнайно къде. Там, където човешкия ум не може да стигне. Дори Библията, ако не се чете с мъдростта на божествения човек в нас, ще остане неразбрана.

 15. nicodile
  Стефан Янев разбира се е димка, пусната днес, за да ни разсее малко от извършеното престъпление на Радев и правителството му за газовите доставки. Не просто импийчмънт трябва тук, а пълно разследване на Радевата служба към Русия и много години затвор

  Още туитове
  Нервната А.
  Всичко случващо се от внасянето на вота на недоверие до момента прилича на наказателна акция и саморазправа с нормалните в България от страна на обединените сили на мрака – мутри, олигарси, руски агенти и всякакви дребни душици, които се хранят с мръсни пари

  G 🇧🇬🇺🇦🇪🇺
  Време е да си затворя очите да посоча една страна в Европа и просто да се преселя там.
  Почти на 30 съм и искам да живея. Не искам да бърнаутвам от стрес за бъдещето. Не искам да живея в кочина. Искам да живея.

  Rositsa Ivanova
  Финландия е позорът на Русия.Някога изостанала руска губерния, тя е живо доказателство, че който се измъкне от лапите на орките, развитието му тръгва нагоре. Единствено изключение е България, поради огромният брой руски роби.

  Nikolay Slatinski
  1. Защо БНТ дава трибуна на лидера на нищото АБВ?
  2. Защо се коментират мизантропските статуси на изхвърчалия от политиката Чалгар?
  3. Защо постоянно поместват снимката на Янев като вожд на партия, влизаща в парламента?

 16. Я виж ти какво му се е приискало на тоя … червендалест фосил! Де гиди и фарисеите!

 17. Аман от генерали – кандидати за обществена власт. На българите не им ли омръзна да ги управляват шапкари или това е вече някаква форма на клиничен мазохизъм?
  Поздрави от Германия!

  P. S. И нека някой им обясни че тия генерали нямат нищо общо с генералите отпреди 100 години например.

 18. Димитър Рачев

  верно е – личи си отпечатъкът от мръсната руска ръчичка и в отношението на българите особено към КГБ църквата – още в първите дни около 9.ІХ.1944 са разстреляни 150 епископи и свещеници и е подчинен църковния клир на Българската екзархия – най-влиятелната по онова време институция сред Българите – епохалната борба на Българския народ срещу руския гръцки проект за църковна независимост изгражда българската нация и руснаците насочват цялата си сила срещу Екзархийска България – руската окупация 1944 инсталира т.нар. „социализъм” и на българина му е отнето практически всичко , дори историята, вярата , българската идентичност – днес руски еничери като борисов и днешния янев лесно могат да заблудят , но и натях като на радев им говорят от горе – https://twitter.com/mamont_izkopaem/status/1560674093996859394/photo/1

 19. VivaFreadom, имате право, но господин Рачев дава моментна снимка на православната църква (у нас и в Русия), която до смърт е окупирана от остатъчната комунистическа идеология и мракобесието на добре размножилите се платени палачи. Това е и единственият начин, който те виждат за да могат да намерят поддръжници, които да ги спасят.
  Вероятно, поради други, досега останали неподчинени и незавладяни църкви, като гръцката, която споменавате, както и с европейско съдействие ще можем да се освободим!

 20. Ворис, ами тогава да помогнем да се възроди, вместо да бягаме от нея. Когато някой се разболее, дали ще му е приятно приятелите му да избягат от него и да го изоставят?? Между другото не съм много съгласен с така описаната “моментна снимка”. Църквите поне в Южна България са пълни. Виждал съм много бизнесмени и други да търчат до Атон например като закъсат, за да измолят пощата и милост. Ходят да работят там и дават пари. Добре ама нашите Църки и Манастири са им по-близо. Идете и засадете едно дърво поне. Оправете оградата, дайте пари за реставрация и пак труда ви ще бъде зачетен в Божия Тефтер а пък Църквата ще бъде още повече българска. Трябва лично всеки да се потруди а не само пари да пуска в касичката и да подминава. Ако е зле Църквата, ние сме си виновните а не руснаците. Има един откъс в Библията, където се казва, че където двама трима са събрани в името на Христос и той е там посред тях. Църквите затова се строят, за да се събират вярващите в името на Христос и да учат и да работят за вярата. Не е само за Кръщенета, Сватби и Погребения. А когато Христос е сред вярващите, за всичко се намира начин да се нареди и оправи но това няма как да бъде разбрано от фалшиви християни, които ползват Църквата, само когато им потрябва. В момента има много такива, демонстрират вярата си публично но в сърцето си са вълци.

 21. П.П. Само припомням , че за,да разделим властите , трябва да се започне с ликвидирането на проправителствените(КАЗИОНните) организации, проправителстените(КАЗИОНните) “журналисти”, и проправителствените (КАЗИОНните) слуги в съдебната и прокурорските власти!!!
  Крайната цел е да превърнем съдиите и прокурорите , и следователите, в най-враждебната НЕправителствена Организация(НПО), а не в втората “власть”!!!
  Тогава ще има истинско и необратимо РАЗДЕЛЕНИЕ на властите!!!
  Същото се отнася и за четвъртата “власть” , която трябва да обслужва гражданите , дори без да получава пряка материална изгода!!!
  Законодателната “власть” носи най-глямата отговорност за разделението на властите, заедно с милитаризираните милиционери в ръководството на ВАС!!!
  Те трябва да се превърнат в бираеми НЕправителствени НПО, които се избират на парламентарните избори, а не в проправителствени(КАЗИОНни) слуги на държавната( изпълнителата) власть!!!!!

  Долу най-ТОТАЛитарНИЯ КАЗИОНнен ПОПУЛИЗЪМ!

  ВЪН!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.