С идеята за президентска република политически немощният Трифонов се заканва “човек да наеме, но пак да ни такова”

 

 

 

 

 

Вицът за Иванчо, който репликирал другарката в училище, че знае дори името на човека, за когото се отнася лозунга  “всичко за човека, всичко в името на човека”, беше актуализиран от Станислав Трифонов. Предложението му за референдум за президентска република обслужва човек на име Румен Радев. 

Самата хипотеза обслужва персонално статуквото на де факто президентската република. Придава допълнителна тежест на реалността, че на практика България се управлява от президента и не от някаква абстрактна фигура, а именно от настоящия. Трифонов ни заявява всъщност, че нагледният пример е вдъхновяващ дотолкова, че от временно явление трябва да се превърне постоянно.

Харесването между двамата очевидно е взаимно и нарастващо. Всички видяха, че Радев с отнася уважително към кадрите на Трифонов. Въпреки бледото представяне на излъчената от квотата на ИТН Генчовска като министър на външните работи в предишния кабинет, Радев е сметнал за нужно пак да я назначи. Този път я монтира по-близо до специалността й, която е практикувала и преди в министерството на отбраната ( но с предсказуемо същия безличен ефект). Самата Генчовска, както се вижда, няма нищо против да слезе едно голямо стъпало надолу в държавната йерархия, но явно не се засяга от това понижение, което хора с повече достойнство биха сметнали за унижение.

Трифонов едва ли храни илюзии, че олекналата му в близост до нулата тежест на политическия кантар ще му позволи да го накланя натам, където му се ще. А щом не го накланя, защото тогава се кланя на президентското статукво?

Изчегърта се сам от голямата политика, а сега иска да чегърта основния закон на държавата с политически немощната си ръка, препоръчвайки силна такава.

Започнах със стар виц и ще рискувам да завърша с нещо подобно. Положението напомня на Вуте, който се заканвал на Пена сексуално, а когато тя му се подиграла, че той е импотентен, мераклията отвърнал “море, язе човек ше наемем и пак ше те таковам”.

 

   

15 мнения за “С идеята за президентска република политически немощният Трифонов се заканва “човек да наеме, но пак да ни такова””

 1. Тошко – казало учиндолското – този народ вече не ни вярва. Време е да си намерим друг такъв народ.

 2. В случая Учиндолския няма как да работи в интерес на Резидента, защото:
  1. Това е втори мандат на Резидента
  2. Трябва да се промени конституцията с Велико Народно събрание
  3. Ако се приеме това прекъсва мандата на Резидента и следват нови избори, в които той няма право да участва.
  Винаги съсредоточаването на власт в един човек е предпоставка за диктатура. Демокрацията и парламентаризма са начин хората да се опитват да решават противоречията с компромиси в стремежа към обща цел и от тази гледна точка парламента е идеална конструкция на властта.
  Америка е пример за президентска република, но там никога не е имало диктатури, а парламента може да събори президента. Там мисленето на хората е друго, въпреки че и там има уклони към “силната” ръка, така че те не могат да бъдат пример за нас в държавното устройство поне докато не се промени мисленето на хората. Няма как да болшинството да очаква някой друг да му решава проблемите и да имаме държавно управление тип САЩ.

 3. Бойкот на хибридката Фактор.
  Здраво правят реклама на българският тръмп.. тиквата..
  Това че пишете срещу Русия не е достатъчно, мошенници!

 4. Какво може да се допълни за един доказано ченгесарско чекистки чалгаджия , като МУТРИфонов, който от над 20 години обслужва само ДоГаню, Мутригруп, агенть Гоцье, а в началото се махнете и на Винету и Кобурга???
  А дори и сегашния реZZиЛдент му е бил препоръчан за интервю, от когото трябва, преди 15 години.
  Това показва тоталната зависимост на чалгарския селяндур от ченгеджийското и мутренското задкулисие на большевишките бандити, и милионите които са му плащани за обслужването им от него.
  Да си припомним , че всичко започна с финансирането му от ДоГанЮ и Мутригруп, срещу ОДС, а пък чалгарския му разгул достигна върха си при пришествието на агенть Гоцье, Кобурга и бокоТИКВАТА!

 5. Харизанов, на руски е мошеННик, на български – мошеНик.

 6. Няма страшно, димитър, слушайте какво ви говоря и ще станете човек, зарежете ги правописните грешки.. така де, и идолът ви тръмп не го бива в правописа..

 7. Evgeni Kanev·
  Темата за “националното предателство” е особено активна, откакто патрЕотите излязоха на политическата сцена.
  Куриозно или не – тя се изговаря най-често от партиите и политиците, които открито и безцеременно защитават руските интереси у нас. А който им опонира става “национален предател”.
  А медиите денонощно искат да ни убедят, че не Газпром спря, а ние сами сме отказали газа; че Газпром ще ни съди, а не ние тях за неизпълнение на договора. Това е само частен случай на по-голяма лъжа, която ни пробутваха и която сега е контекст: че Русия води война в Украйна с нацизма или със Запада ( изберете си) – или може би няма разлика? Че ние не трябва да пращаме оръжие, за да не се намесваме между братски народи – т.е хем ги нарочваме за братя; хем искаме русите по-бързо да победят – всъщност направо ги определихме за победители. ИТН.
  Да си припомним някои такива актове на “патрЕотизъм” – само откакто сме членове на ЕС:
  2006
  Овчаров/БСП едностранно променя договора с Газпром в наш ущърб.
  2008
  Първанов “измисля” Троен шлем – доказано губещи проекти в замяна на още по-силна руска зависимост на нашата енергетика.
  2010
  Борисов “обещава” да построи интерконектор с Гърция, за който вече е взето решение от предното правителство, а ЕС е осигурил финансиране.
  2011
  НЕК по нареждане на ББ подписва анекс за Белене, чрез който Росатом ни осъжда да им платим 1.2 млрд лв. Подписалият анекса по-късно става представител на златната акция на държавата в Лукойл.
  2012
  Булгартабак е продаден само за 100 м евро на руската ВТБ, въпреки заявен интерес от стратегически инвеститори.
  2014
  Орешарски вкарва закон за Южен Поток с подкрепата на БСП-ДПС-Атака, като на файла, внесен в парламента са забравени поправките на …Газпром.
  2014
  КТБ фалира, а малкият акционер ВТБ няма никакви претенции. По-късно обаче придобива контрол върху БТК.
  2016
  При всеки скандал и напрежение заради високите цени на горивата се назначават проверки на бензиностациите, за отклоняване на вниманието. Опитът за поставяне на измервателни уреди на рафинерията пропада, а не след дълго си отива и шефът на митниците, предприел тази стъпка.
  2019
  Борисов строи Руски поток за малко повече от година, конекторът още го няма.
  2019
  България се отказва от транзитни такси за 1.2 млрд долара – като вместо това инвестира 3 млрд лв бюджетни пари за Руски поток. ЕК ни осъжда да платим глоба от 77 млн евро за това, че капацитетът на тръбата е зает изцяло от Газпром и техни проксита.
  2020
  България отказва уредена от ЕК възможност да си търси неустойки за милиарди от Газпром.
  2021
  По думите на бившия министър на енергетиката, в качеството си на зам министър е привикан от тогавашния премиер Стефан Янев да му се търси сметка защо е против схема за източване на 600 млн лв държавни пари за подкрепа на ТЕЦ Марица Изток 2, предложена от работодатели и синдикати.
  2021
  Шефът на Булгаргаз, назначен от ГЕРБ и подкрепян от Радев анулира анекс за закупуване на много по-евтин азерски газ, за да може да се купува само руски газ.
  2022
  Служебният кабинет на Радев търси всяка възможност да поднови закупуването на неизгоден и несигурен газ от Газпром. И да компрометира възможността Булгаргаз да съди Газпром.
  Та нещо променило ли се е от времето, когато духовният баща на тези патрЕоти беше казал, че дружбата със СССР е като въздуха и слънцето за всяко живо същество?
  – патрав патрЕот президентски .плет …

 8. До Mel
  Дасегашните мандати нямат значение. След още 3 предсрочни избора и несъставяне на правителство, улични агитки и размирици…. 2024 г поредното НС избрано на предрочни избори на третия ден с квалифицирано мнозинство ще гласува свикване на ВНС. В кратки срокове проекта за нова Конституция на Емилиа Друмева, който е готов още преди две години…. ще ни направи президнтска република. на последващите избори новоизбрания РРадев ще кара първи мандат… В новата конституция ще има смесена избирателна система, с тази глава наскоро Ива Митема защити докторантура.
  Не го пиша на шега.

 9. Нека СлТр си приготви вазелинче, че не знае к’во го чЕка…
  Може внезапно палачинката да се обърне, мммм…..

 10. Харизанов, не мога да Ви чуя какво ми говорите. Виждам само какво пишете и не ми е ясно как ще ме направите човек, като Вие правописа на майчиния си език не уважавате.

 11. в ена североизточна президенска република видяхме как се променя конституцията и се обнуляват мандатите на президента.Така че,целта им е ясна.Но трябва още един 10 ти януари и бягане към автобусите ,иначе ставаме част от федерацията.

 12. димитър,

  Изумително е когато един човек отдава голямо значение на правописа без да обръща внимание на съдържанието.
  Тръмп е изестен касапин на “майчиният” си език но най-вече е доказан лъжец.
  https://www.tandem.net/blog/10-typos-in-donald-trump-tweets
  Това обаче не ви спира да лапате лъжите му и да ни ги пробутвате тук.
  Като езиков специалист, на това какво му казваха – лицемерие?
  Разбрах че извинение няма да получим, но поне се надявам да не си смените ника след като набутат Тръмп в затвора (не заради правописни грешки разбира се).
  Спирам да ви отговарям от уважение към г-н Инджев и читателите му а и както вече казах – НЕАМ НЕРВИ за тръмпаджии..

 13. Сега като си мисля, май онзи професор Иво Христов (който не ми е никак симпатичен) беше доста прав в констатацията за процента дебили в тази държава! Може в емоцията си да е завишил цифрата, но щом такива фракции влизат в парламента, какво да си мислим!? Гурото Славчо изръси поредната глупост от тъмната си хралупа, да мъти тиквите на своите фенове…Поне да се беше посъветвал с някой сведущ по въпроса юрист, че тая работа не става така! А кой е “човека”, на всеки му е ясно…Ако видя онзи тошко отново в Парламента, съвсем ще се отчаям и ще си кажа: Надежда тука всяка оставете!

 14. @висок

  Боя се, че сте прав. Още гоцэ си точеше зъбите за президентска република, но по негово време това нямаше как да дойде изведнъж от Нищото. Днес маймунaрникът ИТН разиграва сложно театро, докато разбере и последният от нас, че България е станала неуправляема по друг начин, освен еднолично от някоя кремълска марионетка. Фатмака си отива, но Буци отдавна мечтае за президентския трон. Зер само на него не е седял още.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.