Нямало пророк в собствената страна? Не е вярно за РаZия

Вождът на простите в България обича да използва като “народни мъдрости” осакатени цитати от Библията без да знае за техния библейски произход. И за “който нож вдигне, от нож умира” и за какво ли още не. Ръси и пригодени за собствената му персона му хорски приказки от рода на “което куче ме е залаяло, все е побесняло”. Нали е “народен човек” като Човека от народа, комуто, както сам се хвалеше, е разтривал ушите в ролята на охранител на своя учител от Правец!

Едно време модата изискваше от пишещия и говорещия да цитира Ленин. Иди спори с него ( или доказвай с преравяне на томовете и тонове издания с ленински “мъдрости”, че Владимир Улянов не е казал нищо подобно), щом се е барикадирал зад непоклатимия авторитет на пролетарския вожд.

Днес вместо Ленин популистите цитират “народа”. Пак не можеш ги хвана за хлъзгавия език, че се подмазват на неизвестен автор, за да изглеждат “народни хора” и нагаждат разни известни постулати към своите постни словесни салати със забранени похвати. Или поне не винаги можеш да ги уличиш в опростачване на библейската традиция. 

Позволявам си да се усъмня частично в универсалната мъдрост на подобен род излияния. А и много от тях, валидни за епохата на съставителството на Библията, са доказано изветрели под напора на урагана на времето и на всичките промени, което то е донесло през вековете.

Да вземем твърдението, че никой не е пророк в своята страна, приписвано на Исус. Точният цитат е  „Истина, казвам ви, никой пророк не е приет в собствената си страна” ( ЛУКА 4:24)

Кой ли не се е упражнявал по тези тема. Преди му казвахме слалом, а днес го наричаме сърфиране ( в мрежата). Дори в червения в. “Дума” можете да намерите злоупотреба с библейското позоваване на Исус във връзка с упрека на автора, че Ванга не е канонизирана от БПЦ за светица ( а толкова много я уважават в Русия, където час по час  преразказват нейни предсказания за величието на Русия). https://duma.bg/nikoy-ne-e-prorok-v-sobstvenata-si-strana-n10980

Защо им е Ванга на рашистите, когато в Русия си имат ( поне един) пророк. Нарича се Салтиков Шчедрин ( известен е с псевдонима си Николай Шчедрин, а иначе се казва Михаил Евграфович Салтиков)? 

 

 

 

 

 

Сатирикът е може би най-острия критик на руската действителност за всички времена от руски позиции. Предсказал е точно още през 19 век какво ще представлява Русия след близо 200 години. Ето краткото му описание на “руския свят”, валидно и за съветския:

“ Ако на руснаците се даде възможност да си избират водач, те ще си изберат най-лъжливия, жестокия, подлия…Заедно с него ще убиват, грабят, насилват. После ще му стоварят цялата вина. А след време църквата ще го канонизира за светец”.

И още от пророка:

“Ако заспя и се събудя след 100 години, и ме попитат, какво се случва в Русия днес, бих отвърнал: пият и крадат”.

Преди него същата констатация е направил “руският Херодот”, смятаният за баща на руската историческа наука Николай Карамзин. Помолен да опише кратко какво става в Русия след възхода й като европейска сила на гребена на победата над Наполеон, той отвърнал с една дума “крадат”. Салтиков Шчедрин е добавил “пият”. 

Още пророчества от Салтиков-Шчедрин за днешна Русия”?

“За да крадете с успех трябва да притежавате ловкост и алчност. Алчността е особено важна, защото за малка кражба можете да попаднете в затвора”.

И:

Благонадеждността е клеймо, за получаването на което трябва да извършиш някоя пакост”.

Още:

“Руската власт трябва да държи народа си в състояние на постоянно изумление”.

Или пък:

Строгостта на руските закони се смекчава от незадължителността за изпълняването им”.

Както и:

Мнозина са склонни да бъркат двете понятия – „Отечество” и „Ваше превъзходителство”.

Както се вижда, ако не друга държава, то поне Русия си има своя пророк.

Ако страдах от мания за величие щях да се присламча към него с многобройните си “пророчества”, че ще дойде време не само аз да забелязвам, че  въпросът за отношението към Русия е ключов за България. Днес се радвам на навалицата от коментатори в публичното пространство, които постепенно, но все по-убедително споделят това мое мнение, което до неотдавна се смяташе за еретично у нас дори от съмишленици – смятаха, че преувеличавам.

Вече мога и да помълча, че дори и да премълча, когато руското посолство или прочее инструменти на рашизма вършат безобразия в и срещу България. Удовлетворяващо е да погледнеш отстрани как истината си пробива път и без да се напъваш да я изкрещяваш срещу “ стига с тази Русия”.  Вече и откровени слуги на Путлер, като вождът на простите у нас, се смятат за длъжни да метнат по някое камъче срещу онзи, на чието рамо скланяше унизително ( за България) глава. Не че камъчето му ще заседне в ботуша на Путлер…

КОЛАЖ: FrogNews

 

 

 

 

Не си приписвам заслуга. Би било нахално да изтъквам сам такава. Както казват в РаZия, “нахалството не е порок, а голяма свинщина”. 

Измъкваме се бавно от “фермата”, в която свинщините все още минават за форма на патриотиZъм. Дано поне да е сигурно, макар и бавно.

 

29 мнения за “Нямало пророк в собствената страна? Не е вярно за РаZия”

 1. -Изя, что такое русский мир?
  -Это, Сёма, когда живёшь в нищете, без прав, ничего не умеешь и не хочешь уметь, но желаешь научить этому весь мир!

 2. Ето как някои хора стават полезни или безполезни идиоти:
  Съоснователят на “Пинк Флойд” Роджър Уотърс написа отворено писмо до първата дама на Украйна Олена Зеленска и призова “да се спре клането”. Музикантът осъди доставките на оръжия за Киев и каза, че “хвърлянето на гориво” никога не е помогнало за по-бързото спиране на конфликта. Уотърс също напомни на Зеленска, че съпругът й обещал да изпълни Минските споразумения и да донесе мир в Донбас, но променил политическия курс, поради което сега страната се управлява от „сили на крайния национализъм“.

 3. За разлика от Р. Уотърс бившият му колега от “Пинк Флойд” Дейвид Гилмор заема категорично страната на Украйна в конфликта и дори записа версия на традиционната песен “Червона калина” заедно с нейния украински изпълнител Андрий Хливнюк и третия жив член на легендарната група, Ник Мейсън. В изявление по повод премиерата на песента Гилмор коментира, че е разочарован от позицията на някогашния си съратник Уотърс.

 4. Уилям Гладстон(1809-98г.), британски политик и държавник, лидер и идеолог…
  – Алкохолизмът прави по-големи опустошения от трите исторически бича, взети заедно: гладът, чумата и войната.
  – Добрите закони улесняват извършването на правилни неща и затрудняват извършването на погрешни.
  – Забавеното правосъдие е отказано правосъдие.
  – Заболяването от лоша съвест е извън практиката на всички лекари от всички страни по света.
  – Задължение на правителството е да улесни хората да правят правилните неща и да ги затрудни да вършат погрешните.
  – Моят първи принцип на външната политика е: добро управление у дома.
  – Ние сме обречени да изгубим Ирландия в резултат на години жестокост, глупост и лошо управление; но аз ще я изгубя по-скоро като приятел, отколкото като враг.
  – Това, което е морално грешно, не може да бъде политически вярно.

 5. Здравейте, ИВО и съмишленици! Първо за Салтиков Шчедрин. Една от любимите ми съветски комедии, която гледам и тук, е: “Не може да бъде!” по негово произведение! За т.н. “пророчица”, Баба Ванга, как казваше на “любознателните” Тома Томов и Димитри Иванов: “Банкеро ке бъде кмет” и “Русия ке ни оправи!”

 6. димитър, няма да те обиждам, щото не е моя територия!

  Но за Флойд, ще ти строша главата, този руZки педал, никога не е основовал Пинк Флойд!
  Имената дето ти липсват са Сид Барет и Дейвид Гилмор.

 7. @димитър:
  E, той Уотърс започна с левичарските простотии доста отдавна, па и никога не е късно да станеш за резил. И още няколко интересни факта: Андрий Клювнюк беше на турне в САЩ, когато раZия нахълта в Украйна, без да обяви война.

  Той зарязва турнето и се връща, за да се запише доброволец. Няколко дни по-късно е ранен от шрапнел и докато лежи в болницата, с него се свръзва Дейвид Гилмор, чиято снаха и внуци са украински граждани.

  Това е първи запис на “Пинк Флод” след раздялата през 1994 и The Division Bell. Ник Мейсън е на ударните, Гай Прат – бас китара, Нитин Сауни – на клавира. Едното от внучетата на Гилмор, облечено в жълто и синьо, се вижда как дзупа на 2:37; а на 2:59 дядото, който реве, докато товари внучетата си в евакуационния бус, е ветеранът от Афганистан Петро Дяченко, кавалер на военния “Красная звезда”-1ст. и “За храброст”, също доброволец в Териториалната отбрана, въпреки че е на 69 г.! Клипът има небивал успех, а целият приход се дава на Украинския Червен кръст и армията. Когато го излъчват, водещите не пропускат да кажат, “Руски диваци, нямате никакъв шанс, и “Пинк Флойд” са с нас”! “Калина” е позивната на кап. Пламар, един от последните бранители на АЗОВСТАЛ, иде от песента “Червона Калина”, понеже в миговете на отчаяние в онези страшни дни и нощи преди падането на Мариупол я пее на войниците си. Само кремльовски дебил може да си въобрази, че такава нация може да бъде победена или русифицирана. Е, или възрожден-ганювски…

 8. До: Па
  Що не си мерите малко писаниците!? Трошете глави у дома си! Ако се пише фактологически Pink Floyd са основани от Syd Barrett (guitar, lead vocals), Nick Mason (drums), Roger Waters (bass guitar, vocals), and Richard Wright (keyboards, vocals). Щял да троши! Всеки има право на мнение, не живеем в русия.
  Г-н Инджев, защо допускате такива тупански коментари?

 9. до kalchoma…:
  ама въобще не сте прав : вербализирането на неверна теза е създаване на БОКЛУК, на замърсяване на социума. всеки си има право на мнение – да, но този всеки трябва да си направи труда да има АПРОБИРАНО мнение. иначе говоренето му ще е ” плещене”. сигурен съм, че не възразявате на това уточнение. Па е изразил емоцията си с метафора. / докато вашето “тупански” не произлиза от тупаник, а от почти вулгарният шопизъм “тупан”…не е особено изискано за уважавания форум! /

 10. Ти си троши. не исках да се натрапвам на Wikipediata ти!

 11. Гледам вчера Путя наобиколен от големците на малкото му съюзници и блещи: Европа ни излъга, ние с добро сърце разрешихме износ на зърно за бедните страни, а от 88 (!!!) кораба зърно само 2 са отишли за бедните страни в Африка. Всичко друго го е взела лошата Европа.
  ЦъЦъЦъ! Що не ги закръгли корабите на 100? От мене да мине, нека са 111, пак е милиционерско число. Чудя се дали някой му вярва на тоя шут. Мина и наш мухоБойко.

 12. “Патриотизмът е силно разтворен фашизъм”!

 13. На онзи с патешкия ник ще кажа, че лесно се трошат глави виртуално, но в действителност може да се опита да ми строши нещо с по-малко букви. Спирам по този въпрос, за да не прозвуча вулгарно.
  По – важното е това съвсем кратко видео, около 5 минути:

 14. @мрачен,
  Ако обичате, обърнете внимание: писал съм съосновател, не основател.

 15. Явно много метафорици бродят из България. Роджър Уотърс бил ляв, леле ужас. Той единствен. Преди време ми попадна една статия “Холивудското левичарство”.

 16. След обкръжаването на Балаклея, окупационните власти в Купянск са започнали евакуация на цивилни. Купянск е точката за снабдяване на армията на орките от Русия.

 17. @kalchomaniq,
  Да, отдавна не е новина, че светът яко левее.
  Украйна е надеждата на нормалните хора!
  Добрите новини напоследък стават все повече:

 18. за димитър:
  +
  за kalcho…:

  в никакъв случай не искам да се карам с рокаджии! свещено пространство!
  полезни идиоти има сред всички творчески и не толкова, гилдии. най- съм им бесен / пожизнено!/ на “юнаците” от кеймбридж, които подариха на сталин атомните секрети от проекта “манхатън” + следващите разработки на водородната бомба на САЩ. днешното клатушкане по ръба на световния ,термоядрен апокалипсис е точно плод на тази им глупост! орките и тогава са били същите тъпаци както и днес. още щяха да умуват по направата на атомна бомба. / писал съм го някога тук: когато в САЩ вече са с готово и изпробвано атомно оръжие + опити с Н- взривовете, орките продължават да получават всичко на готово, снесено на бюрото на берия…той пък го дава ЕДИНСТВЕНО на баш шефа на научно- инженерната банда на орките- акдемик курчатов, който се обвива в ореола на БОГ – убеждение на всичките мозъци там, работили за него. защото, удивително как, но “успявал” да разреши всяка една научна или техническа задача, хаха. документацията от полезните идиоти не спирала да ляга на бюрото на берия ,но един ден курчатов сам отива при берия с молба ” да се направи запитване до агентурата” да пратят разяснения какво означава …ИМПЛОЗИЯ, която дума се срещала в документацията от полезните идиоти. стотиците орки + “великият” акдемик курчатов, физик, нито били чували тази дума, нито имало гугъл да попитат. а янките правили плутониевите си бомби чрез имплозия. термин, въобще НЕ чужд за физиката в цивилизования свят. та, така! ако не откраднат, орките биха ходили дори без панталони, а само увити в животински кожи…/
  …холивудското левичарство…боже мой, ВСИЧКИ американски, английски, френски, италиански и немски университети буквално преливат от социализъм и хибриден комунизъм. бедата се самовъзпроизвежда и мултиплицира. затова светът се управлява от тъпите и популистите и затова, по мое убеждение, ще се затрие в едни два-три дни и ще се върне десетина века назад. фитилът бе запален на 24 февруари тази година. всички се правят на “дръж ми шапката”. ами нека!!!

 19. до димитър:

  с най-добри чувства! въобще не визирах вас! / случаят с путиниста Р.У. е повече от ясен/ реагирах на лесно хвърлената теза, / не от вас/ че всеки имал право на мнение. което формално е верно, но по същество ми се поиска да го уточня. прозвуча ми левичарски и се хванах за кобура, хаха.

 20. Е тогава какво ни остава? Да чакаме руснаците да се оправят, че чак тогава ние?

 21. Роджър Уотър подкрепя путинска Руzия. Всичко останало е второстепенно и нататък не слушам. Точка.
  Дошло е време разделно.

 22. Бях му на концерт на тоя уотър преди 4 години в софия и още тогава по време на концерта се опита да бръщолеви леващини и левотии и путлеразми,та публиката (чест и прави) го поосвирка след тия му напъни… 🙂

 23. Пълно мълчание демонстрира Борисов, във връзка с отправената и приета покана от кмета на Пловдив до руския посланик в България да участва в зарята на 06.09.2022г.
  Това участие генерира снимката на 2022г. Митрофанова изправена лъснала в тъмното с бяло сако и уплашен поглед. Пред нея е клекнал виновато Румен Радев.

 24. Чест прави на г-н Инджев, за цитираното от Салтиков-Шчедрин. Внуците ми често ми припомнят, казаното от мене с голямо съжаление :” Щях да умра без да знам това “. Благодаря на Иво ! дали да добавя написаното от Николай Бердяев за тях : “Човекът е Роб, защото робството е лесно , а Свободата – трудна”. Н.Б.- най известният руски философ, натоварен на кораб, по нареждане на Ленин/признал, че не може да му противоречи/ и изпратен във Франция, около 1918 г.

 25. Напомняне към Димитър, не че се надявам да разбере, да си припомни филма “Стената” на Pink Floyd.
  Определението за пацифизъм, че си против войната, е меко казано небрежно. Понеже не оправдава истинския виновник за нея, а го посочва ясно, както и направиха Pink Floyd и най-важното е, че си против разрухата от нея. А разрушителя се вижда съвсем ясно.
  Затова Димитър да послуша съвестта си и да млъкне. Тя е по-ценна от рублите, понеже има живот в себе си.
  Димитре, разбираш ли?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.