Чудо за три дни ще се случи: русофилските гербаджийски общини благоволяват да изгасят за Деня на независимостта прожекторите към МОЧА и Альоша

 

 

 

 

 

 

Искрено се радвам да видя осъществяването на поне едно мое предложение от многото през годините за оказване на съпротива срещу глорификацията на МОЧА и неговите подобия в България. Това е инициативата “Мрак за светлина”, подета от български интелектуалци с предложение към местните власти да спрат осветяването на съветските монументи, макар и само във връзка с 22 септември, празника на Независимостта. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-i-plovdiv-se-prestrashi-zagasyat-na-22-septemvri-svetlinite-na-alyosha-pametnikat-na-okupatora-potava-v-mrak

Фактът, че не съм поканен от инициаторите да подпиша призива не ме изненадва. Нищо, че на протестите, на които съм говорил тази година в София, не веднъж съм предлагал точно това, което сега те постигат частично като благоволение на гербдажийските русофилски общини наистина да загасят за три дни прожекторите, прославящи МОЧА. Явно гербаджиите в момента не могат да откажат. Твърде важни са им избирателите сред противниците на осветяваните от тях съветски светини.

Ще си позволя удобната фантазия, че уважаемите участници в инициативата не знаят за моето авторство на идеята, макар да съм я споделял публично в свои медийни изяви и пряко пред хиляди българи и украинци. Наистина хиляди. Например на шествието в София от 11 април, наречено Евромайдан от организаторите, които ме издириха и ми предложиха да говоря на финала на многохилядния поход през София, завършил с моя импровизирана реч именно пред МОЧА ( на 19-тата минута от записа). https://www.facebook.com/watch/?v=738659307495555

Личната неприязън на неколцина от инициаторите срещу мен като инициатор ( преди тях ) не може да помрачи светлината в душата ми, че най-после ще бъде направена крачката чрез мрак на МОЧА и Альоша за цели три дни да си отвоюваме суверенитета от рашизма. Само за три дни, но е първа крачка.

Не могат да ме държат настрани от каузата. Твърде много съм ангажиран с нея до степен, че една видна рашистка ( Дърева) нарича протестиращите пред МОЧА “инджевчета”.Факт е че и от Фактор вече не споменават столичното съветско чудовище с уважителното казионно название Паметник на съветската армия ( ПСА), а го наричат с придобилата популярност вярна като съдържание емблема Монумент на окупационна червена армия ( МОЧА), както го кръстих през 2011 година в своя статия в ivo.bg.

Така че се подписвам под успеха да бъдат принудени властите на двата града да преглътнат поетите си ангажименти да славят съветските светини поне за три дни. Което си цяло чудо.

Интересно е, че демократично мислещите хора подкрепят правото на авторите да бъдат автори в какви ли не области, а пък плагиаторите биват заклеймявани люто с презрението на интелектуалците, ненавиждащи крадците на чужд интелектуален принос. Но като за мен са си затворили очите специално, предпочитайки този вид мрак. 

Кое е по-дребнаво – да пиша тази реплика или да бъда маргинализиран тъкмо от съмишленици? Ще поема първенството и в това отношение. Признавам се за (по -) дребнавия. В края на краищата руския посланик Исаков отдавна ме определи като маргинал. Свикнал съм. 

В този дух да добавя нещо още по-дребно, та чак микроскопично за споделяне. Защото днес по някакво съвпадение ми звънна мобилния телефон и се изписа името на репортер от сайта Фактор, който многократно е правил интервюта с мен, преди името ми да бъде забранено за упоменаване там като враг на Орденоносеца от Банкя, който в днешно време взе да се прави на прогледнал за вредата от рашизма. На моето “ало” получих стъписано мълчание. Явно позвъняването беше неволно и беше панически прекъснато ( мога да публикувам снимка от дисплея за по-достоверно, но хайде да спестя мъмренето на репортера, че ми е звънял, макар и без да иска). 

Така си “звъним” ние, съмишлениците. Да не се чудим, че ни звънят ушите от шамарите на истинските ни врагове.

11 мнения за “Чудо за три дни ще се случи: русофилските гербаджийски общини благоволяват да изгасят за Деня на независимостта прожекторите към МОЧА и Альоша”

 1. МОЧА трябва да бъде разрушен и с отпадъка направена дига при с.Богдан.

 2. при възможност не крия адмирациите си към г-н ИВО ИНДЖЕВ. както съм писал тук, според моята скромна персона , в съвременна българия има – защото сами са изработили тази си значимост, само двама изключителни българи: г-н ИНДЖЕВ / за българия/ и ХРИСТО ГРОЗЕВ / за международните му приноси /. визирам съвсем конкретното съчетание в семантиката на тази ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ : ЛИЧНИТЕ ПРИНОСИ + СМЕЛОСТ! писал съм, че предвид вече реализираната публицистика на г-н ИВО ИНДЖЕВ, той е на първо място в моето дуо! разбира се ,че всички приятели и врагове на г-н ИНДЖЕВ прекрасно знаят, че той е автора на нарицатерното МОЧА. няма как да не го знаеш при нашата реалност, в която МЕЧТАТА, ИДЕЯТА и БОРБАТА за премахването на този СРАМЕН ЗА БЪЛГАРИЯ паметник, се асоцираше – нека вземем най- невинното…, с дон кихот, уви! което нито за миг не спря зловещото скърцане със зъби на българофобите от всички живи поколения / тези- с петолъчките в задниците! /
  сега поднасям моята лична благодарност на г-н ИВО ИНДЖЕВ за трите денонощия МРАК около върховете на българското самоунижение !!!
  какъв само комфорт за душата ми!
  НЕКА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКЪТ!!!

  празничният ни ден нека започне и с чудесната новина за освобождението на КОМАНДИРИТЕ НА АЗОВ от плен.! заменили са ги за оная тряпка / парцал/ медвечук. т.н уж кум на путлер, тряпка не тряпка, но свърши работа. знаем как орките изгориха живи пленените азовци. за щастие, кагебистите били отделили най-главните азовци и ги изпратили в москва, където да ги съдят за радост на “добрите росияне, които не воюват, а само гледат телевизора”. така ядрото на азов, командирите, двете лекарки и др., ОЦЕЛЯВАТ, не загиват в масовото убийство в пленническия лагер в ордло-то. рано тази нощ зеленски изпрати телеграма, че героите вече са си удома.

 3. Каквото и да правят г-н. Инджев вие вече сте се наредили до истинските будители на България в сърцата на хората и никой не може да ви го отнеме това място защото написаното от вас остава и затова толкова много хора ви четат редовно . Честит празник !

 4. Пак е имало милиционерски изстъпления пред МОЧА.
  Снощи еничерите от МВР са арестували българин, който мирно е изразил отношението си към Путин с графични средства.
  Не мога да разбера едно нещо, навсякъде в България има нацистка символика но толупите от МВР не правят нищо по въпроса, а пък т.нар. антифашисти не ги чистят.

 5. Една добра новина: Героите на “Азов” разменени за предателя медведчук! 215 пленници, сред които и героите, защитавали Мариупол, бяха разменени срещу предателя виктор медведчук! Соловёв щеше да си изяде ташаците от яд как така са могли да извършат тази замяна!

 6. петте азовски командири са били сменени за 55 пленени орки. за медвечук са разменили 200 украински военни, включително 10 доброволци от чужди държави.
  тъй като аз не вярвам ни най-малко на евентуална добронамереност на мордора, за съжаление, във връщането в киев на сакралната плячка – азовските командири и изтеглянето на медвечук, бъдещият гаулайтер на това, което е било УКРАЙНА, виждам узрялото решение на путлер да унищожи тотално киев от въздуха. възможно и с ядрено оръжие.

 7. Georgi Borisov Georgiev ·
  За Иван Калчев – Глиги.
  ПОМНИТЕ ЛИ записа на Борисов, в който нарежда да му размажат физиономията на един бизнесмен задето не се съобразявал с него? А помните ли разкритията как Борисов е заплашвал човек, че неховите близки ще се хранят с месото му? А помните ли как наричаше протестиращите граждани „гадове и тулупи”?
  ПОМНИТЕ ЛИ как Гешев обяви, че не споделя принципа за разделението на властите? А помните ли как Гешев казва на Борисов, че обича да се прави на луд, но Борисов се правил много по успешно?
  ПОМНИТЕ ЛИ как Пеевски за един ден от собственик на стар Опел се превърна в мултимилионер без обяснение за произхода на средствата?
  А ПОМНИТЕ ЛИ как Цацаров обяви, че нито един суджук не е стигнал до Бойко Борисов?
  Аз помня, както и помня, че малцина реагирахме с действия на тези свинщини, мнозина не смееха дори да ги коментират. БОЕЦ обявихме Глиги за „Боец на гражданския фронт”,заради неговата подкрепа за битките, акциите и протестите на БОЕЦ срещу мафията, Борисов, Гешев, Цацаров, Доган, Пеевски. Седмици наред бяхме денем и нощем и на Орлов мост заедно и превърнахме блокадата на Моста в символ на гражданската съпротива срещу мафията. В онези мракобесни времена малцина имаха кураж да застанат до БОЕЦ с имената и лицата си. Глиги го направи
  Сега чувам разни моралисти да нападат Глиги и да се правят на съдници. Атаката срещу него е заради пуснато от Нидялко видео, от което е изрязана само последната част типично по ченгеджийски. Така е, защото в началото на видеото Глиги изрично казва, че ще представи ултра либертариански теми, но самият той не вярва в тях. Игра на философски спорове и логика между група приятели на по бира, които имат за цел да представят абсурдността на тези крайни тези. Кафявите парцали обаче режат само последните минути на видеото и представят Глиги, като злодей. Сега е под ударите на свинските парцали защото е лесна жертва, не е тук и не може да се защити. Глиги е в Украйна, където воюва за независимостта на Украйна…
  Manuil Grigora ·
  Днес вече е Ден на Независимостта на България. Надявам се, че повечето хора са наясно със събитията от 22 септември 1908 г. Но те са отдавна минали. Независимостта на България трябва да се защити или по-скоро още веднъж да се извоюва днес, в 2022… България в момента изобщо не е държава и това е от години, но си проличава още повече по време на близката до нас война. България е разграден двор и се намира в огромна опасност. Русия вече не може да завладее страната ни пряко. Но руските мекерета, рубладжиите са способни да направят така, че ние да бъдем презрени и изхвърлени от семейството на европейските народи…

 8. Глиги според мен е достоен мъж особено след като реши да се отдаде на Украйна.
  Но това не значи че харесвам всичко което съм прочел от него.
  Не съм запознат с това видео постнато на свинската медия.
  Но неотдавна имаше една статия на offnews където Глиги ме стъписа с някакви твърдения че старите хора били някакви ненужни тела които само използвали ненужно ресурси и би било по-добре ако ги няма (преразказвам по смисъл).
  Това определено не ми хареса.. първото което ми мина през ума бе приказката за мравките, житото и старецът който спасил племето след като им дал животоспасяващ съвет къде да търсят семе за новата реколта.

 9. Статията която споменах:

  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/gligi-razkaza-za-obstrelite-koito-e-prezhivial-v-ukrajna-778825.html

  “Хората се страхуват от смъртта, това е нормална еволюционна придобивка. Според мен – повечето прекаляват. Така и иначе – всички ше умрем, това е единственото сигурно нещо, а за данъците имам особено мнение. При това, повечето ще умрем стари и болни, след операции и химиотерапии, с катетри и абокати. И аз, като Талеб, повече се страхувам от свят, населен с мрънкащи старци, вкопчили се в живота, които не оставят място и ресурси за тези след тях. Демокрацията е най-добрият строй, който сме измислили, но наистина ли 80-годишните имат моралното право да определят бъдещето на 18-годишните?”

 10. Добро начало, но трябва да бъде последвано от фадроми и булдозери. Руските стърчилки и символи на припикана територия нямат място в България!

 11. Гасят осветлението!
  Е, първо за три дни, като начало става.
  Сега този напън ще предизвика похвали за деянието, което ще се услади на вечно изпълняващите софйски велможи. Правят го защото се страхуват, че ще дойде мъмрене от ЕС, че не се пести енергия.
  А покрай събитията в Украйна започва да духа и друг вятър. Руската зган вече е презирана световно, а ще спре и даването на четирите хилядарки.
  Явно са нужни „промени“ дами и господа- велможи! Те няма да са по кефа ви, ама ако искате да „хванете влака“, трябва, като на времето Симав, да изпросите някакво хвалебство. Той, пак поради очаквани промени, реши на времето да започне величаене на Америка, но поради мощееща руска намеса спря.
  Да, ама сега Русия се насра и то окончателно и такава мощ за „спиране“ вече няма да се получи.
  Ще трябва първо да прекъснете напълно осветлението и после, НО не след много дълго туткане, ще трябва да докарате булдозерите, па дори бомбаджийте за да се премахне тази гадост!
  Чакат и много улични имена за промяна!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.