Руските самопризнания за провала на раZия във войната й срещу Украйна

Един от най-често цитираните по света ( и у нас) източници за хода на руската агресия в Украйна е Американският институт за изследване на войната ( ISW ). Това е видимо за всички интересуващи се. Но невидимо си остава за нашите медии интересното обстоятелство, че в анализите си този институт се позовава ако не предимно, то доста обилно на блогъри. При това руски. Не защото са на страна на Украйна, а защото ги смята за специалисти, макар мнозина от тях да са същите шовинисти, като официалните руски пропагандисти.

https://news.bg/int-politics/isw-kremal-se-bori-da-se-izmakne-ot-realnostta-na-mobilizatsiyata-i-voennite-provali.html?utm_source=Push%20Notifications&utm_medium=article&utm_campaign=ISW%3A%20Кремъл%20се%20бори%20да%20се%20измъкне%20от%20реалността%20на%20мобилизацията%20и%20военните%20провали%20

Има над какво да се замислят нашите новинари и онези, които им спускат темите и гостите в студията…Но не им казвайте, че съм го казал аз, за да не ме разберат погрешно: не се кандидатирам като гост за предаванията, за които съм ( ghost призрак- т.е. несъществуващ). Доказал съм, че не съм натрапник и дори когато получавам покани далеч не скачам от радост да скоча в студиото с разни екземпляри от рашисткия паноптикум, които са говорители на враждебната към нас Русия, за да играя ролята на “американски” антипод и да легитимирам претенцията, че така се получава “баланс на мненията”.

Маргинализацията, на която съм подложен от повече от 16 години, откакто се отказах от голямата си ( за онова време) заплата от 2600 лв. в БТВ, ме е научила да се справям сам със “самотата” и да не “плача” от самосъжаление. Може би съм непоносим не толкова с позициите си, колкото с факта, че съм нещо като жив упрек за онези колеги, които си налягат парцалите и разбират, че това им личи, но не могат да си позволят лукса да се откажат от луксозните си парцали ( заплати).

Връщам се към информативната част на този текст с няколко примера от най-голямата световна тема, замитана под килима на битовизмите в нашите медии, които не се впечатлиха особено от факта, че вчера РаZия беше обявена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ( ПАСЕ) за терористична държава. 

Ето един интерес детайл от руската мрежа, който няма как да бъде окачествен като украинска пропаганда. Обичам такава вода от извора. Използвам обилно метода на доказване що е то “руският свят” с доказателства, които дават неговите обитатели, а не онези, които ( са принудени да) воюват с него.

Мобилизирани край руския град Воронеж резервисти, както много техни нещастни другари по съдба, се снимат на 8 октомври и правят саркастични коментари относно мърлящината на “частичната мобилизация” ( или могилизация, както я наричат мнозина вече не само в Украйна). Резервистите се оплакват от лошото си облекло и снаряжение, което отгоре на всичко са принудени да си купуват сами ( и това в държавата, която беше заделила от приходите от суровинния си енергиен шантаж на Европа за войната 600 милиарда долара, готвейки се за нея вероятно поне от 8 години!). 

НА СНИМКАТА: Младото пушечно месо се учи в руските казарми как се навиват партенки-основно руско армейско умение от миналите векове

 

 

 

 

 

Мъжете в униформа съобщават, че А. Гусев, губернаторът на Воронежката област, където се намират, е навестил някои от мобилизираните, но точно тази наскоро сформирана военна част не е “благоволил” ( както се изразяват) да посети, за да види мизерията й. На фона на демонстрацията си участниците в нея разиграват въпроси и отговори, които в превод звучат приблизително така:

Пичове, радвате ли се на това посещение?

– Да бе, от радост напълнихме гащите”.

Видеосюжетът завършва с дружен горчив смях, когато един от мобилизираните издига лозунга “ няма да предадем…Воронеж”. https://theins.ru/news/256002

Избрах сред много други подобни тази малка илюстрация на настроенията срещу насилствено подгонените на украиинския фронт руски “мобики” (както наричат на подбив мобилизираните предимно в украинските коментари), заради неговата безспорност. Няма и нужда от особен коментар на факта, че сред руските резервисти цари не просто униние, но и гняв. Какво може да последва от това, престои да видим, но едва ли ще остане без последици за властта в Кремъл. 

И как няма да са гневни! По данни на руски военни блогъри е твърде вероятно броят на руснаците – убити, обявени за безследно изчезнали или инвадилизирани, да е много по-висок дори от украинските официални данни и да надхвърля вече 90 000. Именно мърлящината, лошото снабдяване, скапаната логистика, плюс неумението да се води съвременна война са сред основните причини за този катастрофален резултат за по-малко от 8 месеца, който сумарно надхвърля висчки съветско -руските жертви на бойното поле след Втората световна война ( вкл. афганистанската десетгодишна авантюра на СССР) . Този мащаб на руското бедствие не може да бъде скрит, особено в епохата на интернет, който все още функционира за руски потребители.

Другата основна причина за видимия разгром на “втората по големина армия в света” е категоричното превъзходството на  украинската съпротива по всички показатели, освен ( все още) по някои количествени данни. Но колкото повече продължава руската агресия, толкова повече се стопява предимството на руските окупатори в количествено отношение – за качествено, да не говорим.

Обратно на случая с деморализираното, зле обучено пушечно месо в руски униформи текат процесите по обновяване на украинските сили с отлично обучени бойци. Знаете ли колко от тях са преминали подготовка вече във Великобритания, чиято пехота се смята в цял свят за образец за подражание? И аз не знам с точност. Но са вече десетки хиляди. По данни на британски медии предстои вливането във Въоръжените сили на Украйна на още 10 000 украински войници и офицери, приключили наскоро интензивни тренировки на британска територия.

 

 

 

 

Сред британските акценти в тази бегла военно сводка избирам да цитирам казаното по британския информационен тв Канал LBC от Джон Болтън( на стоп кадъра от предаването). Бившият посланик на САЩ в ООН, заместник – държавен секретар и съветник по националната сигурност на президента Тръмп ( “бивш”, но никак не е “кой да е”) предупреди без заобикалки Путин, че ще бъде убит, ако посегне към тактическо ядрено оръжие. Прати го да пита как става тази работа при иранеца Касем Солеймани ( убит с ракета от американците).

 

 

 

 

You can ask Qasem Soleimani in Iran what happens when we decide somebody is a threat to the US.’

It should be made clear to Vladimir Putin that he’d be ‘signing a suicide note’ if he were to order use of a tactical nuclear weapon…

Предлагам за финал и в духа на написаното по горе за смисъла от цитиране на руски признания мнението на руския военен наблюдател Жилин. Той констатира, че войната на изтощение срещу Украйна, зад която са застанали 54 развити държави, се е провалила. В типичен за руските интерпретатори на западната мотивация да се помага на Украйна, Жилин вижда умисъл  – в смисъл,че православните страни Русия и Украйна се насъскват нарочно да воюват помежду. Но в прогнозата си как ще завърши това, военния наблюдател е категоричен: ще победят ТЕ.

И още нещо, което може би не всички знаят. Факт е, че най-големите военни спонсори на Украйна са Естония, Латвия и Полша, както пише сп. “Икономист”. Досещаме се сами за причината: именно граничещите с агресивната РаZия държави, които вече са били жертви на нейната дългогодишна окупация, са мотивирани най-силно миналото им да не се повтаря.

Защо граничещата по-море с театъра на бойните действия България, която наистина е толкова близо до руската опасност, не реагира по същия начин, е близко и до ума за всеки, който е запознат с деструктивния ефект от дългогодишната рашистка пропаганда, толерирана от дългото управление на руския орденоносец от Банкя, отразяваща се на политическото представителство във властта и днес. Това може да звучи като досадно повторение, но държа да завърша отново обзора си именно така. На онези, които системно си затварят очите за истината, тя трябва да бъде повтаряна (вкл. със снимката от награждаването Му от руския посланик Потапов).

 

 

 

 

 

13 мнения за “Руските самопризнания за провала на раZия във войната й срещу Украйна”

 1. Всички държави от Източна Европа са били , или са все още окупирани от раZZия, като НРБандитустань!
  Аз съм абсолютно сигурен, че краZZнокожият будисть бокоТИКВАТА, не чувал не само , че Сталин обявява война на царство България на 5 септември 1944г. , той не знае че Руската империя обявява война на България през Първата световна война!
  Ако го питат , може да каже ,че ние сме обявили война на империята , и тогава!

  За “вежДивите зелени човечета” , като льотчика и щабарите му , няма смисъл и да говорим!

 2. вече има жертви от мибиките,в руските СМИ през зъби признават за 5 души от Челябиснск,от Москва,от Петербург,плюс масово првдаване с цел спасение на жовота – и правилно постъпват.

 3. https://www.liga.net/politics/interview/13-artilleristov-kotorye-uderjali-kiev-rasskaz-geroya-ukrainy-vasiliya-boechko
  – 13 человек и три машины БМ-21. Мы там в эти первые дни были единственным артиллерийским подразделением.В управлении на нас молились: “Держитесь, ребята, только на вас надежда”. И мы держались. На кофе и силе воли. С помощью местных. Смотрели на нас такими глазами, что внутри все переворачивалось. Они потом говорили, что когда нас увидели – поняли, что их не бросили, что они защищены… В первые два дня очень чувствовалось, что враг не ожидал такого сопротивления. Надеялся, что его реально встретят с хлебом и солью. Первая российская колонна, которая была там уничтожена – это наша работа … По нам были приходы и 152 миллиметра, и “Ураганами” нас отрабатывали.14 марта под очередным их обстрелом погиб мой товарищ, водитель Александр Лабунский . Скорее всего, их “Орланы” работали. Они там летали в начале войны. Мы что-то сбивали, что-то не сбивали, но в общем не очень с ними считались. Если очень на них обращать внимание – невозможно открыть огонь.В тот день около 14:00 по нам отработали “Грады”.
  Они на Киевскую область бросали уже все подряд, только бы взять это направление. Только нам докладывали, что мы их уничтожили – а через полчаса-час они снова продолжали идти в той же точке, в том же направлении. Мы снова их уничтожали, разбивали, выжигали. А россияне – снова шли.Думали, что мясом продвинутся. Немного им не повезло. Но иногда у нас было такое чувство, что им что-то добавляли в еду. Потому что тупо шли вперед, хотя знали: через минуту от них останутся только пятки. Точно знали, потому что уже видели смерть шедших перед ними. Им было безразлично. Они тупо шли на казнь…
  Где-то до начала апреля времени не было. Не было дней недели, дат. Только освещение менялось: ночь-день, ночь-день. Здесь отработали, это уничтожили. Там не попали, но ничего, в следующий раз попадем. Прилеты. Кого-то ранили. Двухсотых увезли. Соседи переместились. Сначала даже как-то в голову не лезло, что началась реальная война.
  Где-то через неделю после начала боевых действий я почувствовал, что у меня начало меняться отношение к россиянам:ЭТО ВРАГ. Жалости к ним нет. Я увидел их агрессию против даже не военных, а мирных жителей – детей, женщин, подростков, которых они, сволочи, насиловали, уничтожали. В последние дни марта, когда мы начали узнавать про Ирпень, Бучу, Гостомель, я понял: все то, что мы уничтожили, – это очень мало, что наше подразделение больше тысячи положило их там. Нужно еще больше. Тогда они начинают понимать, что с нашей земли нужно уходить…

 4. E, и Задунайският ни Милиционеристан е сърбал руZкото “шчи” – днес е 107 години от варварската бомбардировка на Варна, Балчик, Галата и Калиакра от “сеструшките”. Ама ни следа в паметта на матряла нема, “филят” си те маЦка, та пушек се дига. И повтарят “до откат” опорките за лошите украинци-“бандеровци”. Може би туПлер трябва да разпореди малък ракетен удар над Варна и Бургас (там са най-многобройни филещите кремълската кочина). Белким някакво просветление настъпи в ганювските чутури.

  А за анализа респект, Стопанино!

 5. Георги Харизанов 💙💛,

  помощта на Мъск за украинците е безценна веднага, преди помощта на ниво държави и съюзи да се задвижи – Мъск активира сателитен интернет за украинците – при война другите комуникационни системи бързо се сриват – терминал за сателитен интернет от Starlink е изкл. важен за връзката на украинският президент Зеленски със световните лидери – руснаците от времето на 1-вата анексия на Крим разчитат на отрязване на жертвата от света , но сега не им се получи – Зеленски можа да каже каже и да покаже истинското лице на войната на русия в Украйна … системите на Мъск са и ефективно включени в бойните действия срещу орките …
  – не парите са проблем …

 6. よ,

  Съгласен съм. Но кое тогава е проблем?
  От това което чета Мъск не е искал Старлинк да се използва в Крим.
  Интересно защо.
  Интересно защо също е имало тотален срив на Сталинк в Украйна след като на Мъск му казаха “fuck-off”.
  Между другото, в българските медии не мернах новината че Мъск всъщност е бил говорил с Путин, преди онзи туит.
  Моят проблем с Мъск е че започва да ми прилича на Тръмп – голямо его, децки реакции.
  Правим се на голямата работа като помагаме на Украйна но прокарваме предложения на които от Москва ръкопляскат.
  И в момента в който Украинците изригнат той се прави на обиден.
  Много хора щели били да загинат, щяло да се стигне до ядрена война.
  Ами добре тогава бе, Мъск, нека украинците да се разкарат от Украйна за да няма жертви.
  След някоя и друга година ще искаме и европейците да се разкарат от Европа пак за да няма жертви! Аман от егоманиаци които като направят малко пари и си мисля че от всичко разбират.
  Украинците ще победят и без Мъск, но Мъск да спихне малко балона защото без парите на американското правителство сега нямаше да има спътници и Старлинк.

 7. “”Декларативният евроатлантизъм е по-вреден от половин евроатлантизъм”, категоричен е Янев, който иска да види истински евроатлантизъм.”

  Докога ние ще търпим подобни лъжци?
  Имам чувството че руските мекерета които се изживяват като политици са минали през една и съща школа. Нагли до безбог и сипещи объркващи послания с всяко второ изречение.. типични хибридки..

 8. Георги Харизанов 💙💛

  “изригването” на украинците и не само тяхното, е провокирано и резониранирано от “доброжелатели” на Украйна – рашките си надуват спихнатия балон – това го умеят – а политиците са длъжни да реагират – е, трамп не е пример, но трамп е такъв политик, какъвто и бизнесмен … допълнителни $725 милиона от военния бюджет на САЩ отиват за украинското контранастъпление – украинците ще победят и с Мъск и с такива като Мъск … та, в москва и с Кикина и без Кикина изобщо не се радват на Мъск …

 9. “Elon Musk
  @elonmusk
  The hell with it … even though Starlink is still losing money & other companies are getting billions of taxpayer $, we’ll just keep funding Ukraine govt for free”

  Явно са му докладвали че Теслите няма да може да се продават както преди след онзи туит..

 10. Тези са чмобики, мобиките бях преди тези. Тези са Частично мобилизирани и затова са чмобики ))))..но за сметка на това ракетата на хаймарсите M31A1 /със 182 000 волфраови топчета/ НЕчастично ще ги могилизира ))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.