Истерията се повтаря като фарс

Днешното “сензационно” размахване на опасността от радиация с цел да бъдат облъчени повече читатели като клиенти на жълтата информация е дежавю за мен. “Сензацията” на ПИК беше бързо опровергана. https://www.actualno.com/society/vyzpolzva-li-se-agencija-pik-ot-strah-za-jadrena-avarija-v-aec-kozloduj-snimka-news_1854830.html

 

 

 

 

 

Подобно заиграване със страховете на хората не се случва за пръв път в българското медийно пространство. Мнозина си спомнят за предаването “Ку-ку”, в което се “пошегуваха” в началото на 90-те с инсценировка на реакция след ядрена авария в АЕЦ “Козлодуй”. И до днес участници и инициатори в тази версия на приказката за лъжливото овчарче, което рискува при истинска заплаха от вълк мнозина да не му повярват, са много горди, че са уплашили бая народ. Имат се за умниците, които са успели да преметнат балъците.

По-малко паметен е случаят със заглавието “Ядрен облак се движи към България” на в. “24 часа” от същия период. Събратята по жълтения на кукувците гонеха тираж и както знаем, спечелиха тази битка. Гордо носят прозвището “тиражна преса”.

Лъжата на тиражния вестник беше кратко, ясно и категорично опровергана в съобщение на компетентните власти. Опровержението беше разпространено от БТА, на която бях Главен директор. За тази своя “дързост” да съм директор на агенцията, която цитира опровержението на зловредната “сензация”, главният редактор Валери Найденов ме нападна персонално в своя вестник.

Днес истерията се повтаря. Дали ще реагира уличеният в лъжа сайт и лично неговият собственик  Недялков не е толкова важно. Същественото е, че се въртим в кръг и се връщаме назад не само към времето на хартиената бюлетина ( на която въпросният собственик е истеричен фен). Лошото е, че сме се самоосъдили на повторение на историята, след като не сме се загърбили истерията.     

10 мнения за “Истерията се повтаря като фарс”

 1. Питам се – как може собствениците на агенциите Блик и Пиц – и на Биволъ да имат един и същ баща- за мен едно и също възпитание и ценности- уважаван наш поет?!

 2. А четохте ли, че днес щели да отварят ледена пързалка до МОЧА по виенски образец 😂

 3. Коалиция гаZZпром върна хартията! Толкова долно! Ще си позволя да напиша нещо, което ми се върти в главата от няколко седмици – тъкмят ни нов кабинет Беров – 2, някъде около Коледа! В предпразничната караманела и суетня…ще ни го изтипосат!
  Само гледайте!

 4. Г-н Инджев, само потвърждаваме с ретроспекция, че това на са журналисти, а са ШОУналисти, преди го правели за да са направят на “интересни” и за реклама, а сега нИдялко е проZZт(итуиращ) пропаГАДен ШОУналисть, който си заработва издръжката , като държанка на клиентите си във властта, той просто прави ШОУналистическа пропаганда на власта, а не “журналистика” , дори не достига и до нивото на “информационна” агенция или медия, която проверява информацията , която разпространява.
  Но и не това е целта на пропаГАДната проZZт(итуираща) агенция ПИКь, и на неговата мадамь нИдялко, единствената му цел е да “усвоява” властовите трохи които му подфърлят!
  Може да се добави и сравнението със шутовете на кралете, а сега нИдялко е ШУТьналистът на бокоТИКВАТА и шайката около него и ДПС, и различните ченгесари от БКП!

 5. – това е типично синхронно заиграване с пугалки в русия у нас спомня оня танкер за Бургаската рафинерия, който все беше на път някъде из Черно море, а днес големия китайски началник отряза джуджито за ядрения шантаж и пак демонстрират движение – вкарват “сергията” в бомбоубежищата и обяввяват нова ядрени страшилки на промоция …

 6. От известно време наблюдавам познати медийни “хватки”, свръх акцентиране на събития като търсенето на малкия Сашко, битката срещу хартиените бюлетини и други почти истерични опити за отвличане на вниманието на българското общество от нещо важно и очевидно опасно за НЯКОГО, което обществото предстои да научи, и се питах какво ли ще е то? Заложих на служебното предателство в полза на “Лукойл”, на подмолен отказ да се дадат оръжия на Украйна, въпреки парламентарното решение… имах и други предположения.
  Но, може би публикацията в Bird.bg с част от профилите на модераторите (цензурите) на българския Facеbook e изровила “кучето”, което купените ни медии отчаяно се опитват да скрият от общественото внимание или поне да го замажат. ( аз лично не вярвам, че манекенките от публикуваните в “Bird” профили са реалните модератори. По-скоро си ги представям като мустакати чичковци, работили в ДС, ВКР и други филиали на КГБ и ГРУ под прикритие)
  Проследих и реакциите на медиите ни по повод публикацията за TELUS.
  “Труд” на Блъсков и Club z заклеймиха публикацията на Bird.bg
  https://clubz.bg/130243,

  АЕЖ също публикува “възмущението” си:
  https://petel.bg/AEZH-za-skandala-mezhdu-BIRD-i-Telus–Mediite-ne-tryabva-da-podlagat-hora-na-publichen-linch-__466821
  но КОЯ точно АЕЖ, цялата или българската секция? Не че не се досещам коя точно 🙂

  https://novini247.com/novini/tehnologichnata-kompaniya-telus-international-obyavi-che-predpriema-yuridicheski-deystviya-sreshtu_5354318.html

  Разследването на Григор Лилов във Facebook разкрива още интересни факти.
  Ето любимият ми цитат:
  “Лицето, което доскоро (до моите разследвания) публично се асоциираше с тази родна фирма, както и със скандалния “TELUS INTERNATIONАL” (не е онзи, канадския, за който ви говорят, а друг), е Ксавие Марсенак.
  Той е мениджър, зарязал „кариерата” си на Запад и дошъл у нас да се занимава с печелене на лесни пари – чрез биопреработка (червеи срещу отпадъци – фирма „Насекомо”) и прочие „зелени технологии”.
  Може дълго да се разказва за него – who is who е в действителност, но ще го пренебрегна – той е физиономия, но не е съдържание, сърце и мозък на операцията.
  Защото наред с Ксавие Марсенак, случайно или не, в тези структури, вкл. в тази фирма “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП” се подвизаваше и съпругата му. На родната, българска почва това лице е истинският управляващ, собственик, диригент и т.н.
  Лицето е рускинята Олга Алексеевна Егорова.
  Ах, пак щях да забравя – тя също е Марсенак. Тя е съпругата. Вече и с българско гражданство.
  Двойката довтасва като на пожар у нас тогава, когато вече е влязла в съжителство там, на Запад. Олга Алексеевна също има редица регистрирани фирми – и в Русия, и в България. Разбира се, част от българските излизат в Търговския ни регистър, но друга част въобще не се появяват (както много пъти анализирам и пиша, нашият регистър не е регистър, а негова имитация). ”

  https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/pfbid086tZrCUTEVc2fLXn9nhrhZxEgbsGDdJTTtC6a7VdMNyLd4fEGK5acBsGjNkkUk2sl

  Ето, за всеки случай, копиран и целият текст за онези, които не ползват Facebook:

  Григор Лилов
  Фактите са далеч по-страшни!
  СКАНДАЛЪТ TELUS ВЪВ FACEBOOK
  – НА ПОГРЕШЕН АДРЕС. КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ?
  .
  Скандал с българската “TELUS INTERNАTIONAL” като неин контрол върху съдържанието на FACEBOOK у нас няма!
  Моите колеги от сайта „BIRD” бъркат. А онези, които взеха думата от името на българската “TELUS INTERNATIONАL”, лъжат. Лъжат, че ще съдят колегите ми, защото като физически лица могат и да съществуват у нас, но като някакъв Telus intenational в България – не!
  Едните бъркат, а другите лъжат, защото в България няма регистрирана фирма “TELUS INTERNАTIONАL”. И никога не е имало!
  Истинският скандал е друг, но за него няколко години се мълчи. Мълчи се, защото един самотен разследващ журналист като мен не е в състояние да разбуни със свои публикации духовете така, както могат да го направят много десетки сайтове, медии и общественици, взели думата сега и превръщащи скандала почти в истерия.
  Пяната от тази истерия с „“TELUS INTERNАTIONАL” – фирма, каквато у нас не съществува, закри сянката на истинския контрольор на съдържанието в мрежата, когото посочих в мои разследвания още през 2018 г, през 2020 г., през 2021 г. и през пролетта на тази година – веднага с началото на агресията на Русия срещу Украйна.
  Знаех какво ще се случи с контрола върху съдържанието на „Фейсбук” и през март се обърнах към компетентните органи у нас със съответните сигнали. Съответно дадох и показания. Получих смехотворен отговор с три месеца закъснение – с ала-бала от МВР (ще го пусна на картинка отново), а Прокуратурата, ДАНС и сие продължават и досега да си мълчат.
  .
  СКАНДАЛЪТ С ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФЕЙСБУК Е С „КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”. АВТОРИТЕ Й!
  .
  На фона на скандала отново се налага да взема думата и да се повторя: скандалът TELUS е скандал за контрола върху съдържанието на мрежата не от канадската корпорация, а от българското дружество “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП” ЕАД с ЕИК 175138361.
  Първоначалният й притежател на капитала е офшорката „КОЛПОЙНТ ЛИМИТЕД”, базирана в Кипър (фирмен номер 194571). Интересна е и историята у нас на създателите на българската фирма. Както навремето посочих в разследването ми, надничат пазени в тайна физиономии. Цяла редица. До последния, който да затвори вратата.
  .
  Едно от лицата в редицата е Веселин Василев Денчев, който освен това е сред лицата на родната финансово-икономическа групировка „Сирма груп”. В същата верижка, но по нейно разклонение е бившият спортист (кану-каяк) Васил Станимиров Мирчев (разни Оверони, ВМ груп и т.н.).
  Мирчев беше основател заедно с Илия Павлов на кооперация „Мултиарт” през 1988 г., от която стартира после печално прочулата се групировка „Мултигруп”, толкова тясно свързана с ГРУ – Главно Разузнавателно Управление на Русия.
  Наднича Филип Угринов, а покрай него и видният бивш седесар Мартин Заимов – онзи същият, който беше първи шеф на Валутния ни борд, беше шеф на Пощенска банка, беше политик, седесар и консерватор. И покрай бизнеса и политиката се съдружи с един французин и съпругата му в „Колцентър България”, а после се събра отново с тях в Надзорни и Управителни съвети на същата “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”.
  .
  **** А кои са французинът и съпругата му? ****
  .
  Лицето, което доскоро (до моите разследвания) публично се асоциираше с тази родна фирма, както и със скандалния “TELUS INTERNATIONАL” (не е онзи, канадския, за който ви говорят, а друг), е Ксавие Марсенак.
  Той е мениджър, зарязал „кариерата” си на Запад и дошъл у нас да се занимава с печелене на лесни пари – чрез биопреработка (червеи срещу отпадъци – фирма „Насекомо”) и прочие „зелени технологии”.
  Може дълго да се разказва за него – who is who е в действителност, но ще го пренебрегна – той е физиономия, но не е съдържание, сърце и мозък на операцията.
  Защото наред с Ксавие Марсенак, случайно или не, в тези структури, вкл. в тази фирма “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП” се подвизаваше и съпругата му. На родната, българска почва това лице е истинският управляващ, собственик, диригент и т.н.
  Лицето е рускинята Олга Алексеевна Егорова.
  Ах, пак щях да забравя – тя също е Марсенак. Тя е съпругата. Вече и с българско гражданство.
  Двойката довтасва като на пожар у нас тогава, когато вече е влязла в съжителство там, на Запад. Олга Алексеевна също има редица регистрирани фирми – и в Русия, и в България. Разбира се, част от българските излизат в Търговския ни регистър, но друга част въобще не се появяват (както много пъти анализирам и пиша, нашият регистър не е регистър, а негова имитация).
  .
  Покрай съдружията на тези двамата – свързаните с тях лица се появяват всякакви фирмени конгломерати и лица – от голямата търговска верига „Лидл” до Яна Веселина Балникова – Харизанова, основател на ПП, зам.-министър на Кирил Петков в икономиката и първото служебно правителство на Стефан Янев, а после – съветник на Кирил Петков. Непопулярен факт от биографията й – до 2019 г. тя е заемала редица мениджърски позиции в “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”. Тя е съдружник с Ксавие Марсенак и Олга Алексеевна и във акционерната фирма „Насекомо”.
  ГЕРБ също са участници в аферата-цензура “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП” . Влизането на лондонската фирма у нас се извърши под патронажа на министъра им Делян Добрев. Министерството на икономиката е субсидирало “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП” с над 1.4 млн. лева. При това кодът за финансовите преводи е на практика невалиден: код 020 – т.е. лихви!!!! Няма свястно обяснение как държавата дължи лихви на частна фирма. И ако по някакви договори за субсидиране са били дължими заради закъснение и лихви за над 1.4 млн., то за каква стойност тогава са били самите договори?!!!
  .
  Следователно битката у нас е не само за това кой ще контролира резултатите от бъдещите избори чрез начина на гласуване – машинно или хартиено, но и кой ще контролира и съдържанието във Фейсбук”, който се ползва от 67% от българите (според изследванията най-високото съотношение в Европа.) Битката е кой ще оперира с едни 14 млрд. евро от ЕС в следващите години.
  .
  ДИРИГЕНТИТЕ НА ЦЕНЗУРАТА – В ПЛЪТНА СЯНКА
  .
  И понеже написах „последният да затвори вратата”, да го видим и него!
  За него тукашната битка е без значение. Който и да спечели или загуби у нас, той винаги печели. Не се знае публично, понеже никой освен мен никой в България не желае и не смее да извади на показ дълбоките и тайни руски зависимости.
  Този, „последният”, не са само наследниците на „Мултигруп” в лицето на руските им господари. „Государи” (от руски – господари) е по-точното и вярно определение от „собственици”. Собствеността е нормална правна категория, а „господарството” се превръща в публична и правна категория само когато опре до едни от най-тежките текстове в Наказателния кодекс. И тази публичност по тези тестове обикновено поражда огромни политически скандали като този.
  .
  Тези предшественици са сложени по-скоро за видимост, като примамка за евентуална разследваща журналистика: млади бяхме, луди бяхме, но сега помъдряхме, миналото си е минало, но настоящето е различно и прочие алабализми. Някой ще повярва, друг няма да повярва, но това е положението. Както се казва „кой е….ал – е…ал, кака се ожени”. Демек – гущерът наистина е бил такъв, но вече си е откъснал опашката (прочута статия от мъртвия Илия Павлов, бос на „Мултигрупата”)
  Но както знаем от биологията, на гущерите им растат и нови опашки. Ето една от тях.
  .
  Българската “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”, който упражнява контрола над „Фейсбук” (както посочих навремето – в цялото Средиземноморие, кавказките държави, почти цяла Европа без Великобритания и без скандинавските държави) вече се води собственост на фирма “Telus International” LTD в Лондон (нещо като тамошно ООД). Обаче и тя не е връзката с канадската корпорация „Telus”.
  Пояснявам – Facebook е аутсорснала (прехвърлила) дейността си на канадската корпорация „Telus”. Корпорацията от своя страна я прехвърля на ирландския си филиал “Telus International”.
  И тук става интересното.
  Защото Центърът за Европа в Ирландия на канадския концерн няма свое поделение в Лондон.
  Няма!
  Но в английската столица съществува едноименна с него фирма, която всъщност притежава българската “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”. И която е аутсорснала дейността по контрола върху съдържанието на „Фейсбук” на този български филиз.
  Кои са странностите в тази фирма, освен тези, че канадската корпорация “Telus” и ирландското й поделение – център за Европа, нямат официален филиал в Лондон?
  .
  **** Кой се крие зад адвокатите?****
  .
  Например тази – като адрес на лондонската фирма е посочен адресът на адвокатска кантора (?!), една от най-авторитетните на Запад – “ARNOLD & PORTER”.
  Неин значим клиент е и българската държава – особено в областта на арбитражите и приватизационните сделки. Значим клиент са и български частни лица от всички цветове на политическия и бизнес спектър у нас, вкл. и такива, попаднали под санкции.
  Защо?
  Защото “Arnold & Porter” представлява лица, замесени във високопоставени измами и престъпления с бели якички, включително големи разследвания и наказателни преследвания, повдигнати от глобални правоприлагащи агенции, като клиентите са изправени пред значителни обвинения в подкупи, корупция, пари изпиране и санкциониране на нарушения, наред с други. Фирмата, както се представя на сайта си, е в състояние да си сътрудничи със своята американска платформа по многоюрисдикционни и едновременни производства и има забележителни възможности за управление на репутационните щети на своите клиенти в случай на производства, които получават значително медийно внимание.
  Интересни са и директорите на тази лондонска фирма “Telus International LTD”, която дирижира родната “КОЛПОЙНТ НЮ ЮРЪП”, която от своя страна пък цензурира социалната мрежа.
  Например Томас Антъни Бари също е посочил за адрес адвокатската кантора. Той фигурира в регистъра на Обединеното кралство с цели 85 позиции в най-различни фирми, редица от които нямат връзка нито с аутсорсинг, нито с комуникациите, нито с Интернет.Той се води диригент на фирми и в други юрисдикции – например в Малта (там навремето още във времената на социализма беше зачената „Мултигруп”) .
  .
  Имам обяснение защо така се е получило.
  През 2016 г. канадската телекомуникационна компания “Telus” продаде дял от 35% в своята аутсорсинг дъщерна ирландска компания “Telus International” на азиатския инвеститор “Baring Private Equity Asia”.
  Инвестиционното поделение е част от “Baring Private Equity International”. Тази компания от своя страна е оцеляла клонка от банката “Baring”, която се срина през 1995 г. Тя се срина, след като претърпя загуби от £827 милиона лири в резултат на измамни инвестиции на брокера й Ник Лийсън в Сингапур . Оцелялата от фалита клонка беше придобита от съответните им мениджърски екипи.
  Тези екипи включват:
  – Baring Vostok Capital Partners в Русия;
  – GP Investments в Бразилия;
  – Baring Private Equity Asia в Китай – Хонконг;
  – Baring Private Equity Partners в Индия.
  Така че контролът е троен – един път в България чрез Квасие Марсенак и руската му съпруга, втори път в Англия – чрез формалния лондонски собственик „Telus International” LTD. И трети път има контрол – чрез едни разиграни навремето 35% от азиатския мениджърски екип в полза на руския му екип в “Baring Private Equity International”.
  Цената на онази сделка беше 650 млн. долара. Тези 650 млн. долара заради санкциите срещу Русия са тамошният разгорял се скандал – западния, който няма гласност (и надали ще получи, освен ако не натисна и там).
  Българският скандал освен битка за контрола върху Фейсбук, освен опит да се маскират действителните диригенти на цензурата е натиск върху имиджа на канадската корпорация „Telus”.
  Натиск да си придобият заради санкциите обратно продадения преди 6 години техен дял от 35% срещу поне същите пари + лихвите и придатък заради печалбите. Т.е. вече не става дума за 650 млн., а вероятно за милиард и повече.
  Днешният скандал се оказа стрелба в погрешна цел.
  Защото на Запад, както обещах навремето, вече започна да гори и друг освен финансовия скандал – политически с този контрол върху социалната мрежа и с участието на родната държава в него, родните секретни служби и всякакви капиталово-политически кланове, толериращи тази цензура в полза на Кремъл.
  .
  *** Давам като картинка обещаното: една смешка – отговора от МВР, който получих след сигналите и показанията ми:

 7. sms 💙💛,

  На 21 април профилът на Комарницки във Фейсбук е блокиран
  https://www.facebook.com/christo.komarnitski/posts/10217173354084328

  * Christo Komarnitski(30.11) – Модераторите от Telus пак ме блокираха във Facebook.
  https://twitter.com/Christo_Komar/status/1598031224001671168?cxt=HHwWgMDR6c67rK0sAAAA

  * Tomcat – Сигурно някоя девойка от т*лус се е засегнала на Пут…. И те така

  * MaY.Be – Във фб се лее само руzzка пропаганда , а #TELUS са нейни яростни защитници и проводници

  * Теодор Ушев(Денят с В.Дремджиев, 01.12) – В България има зараждащ се фашизъм. Той е очевиден. Фашизмът има 3 фази: 1-вата е фазата на клоуните, когато се появяват определени партии, на които всички се смеят , никой не им обръща внимание – те са еденици. След това тези клоуни започват да увличат все по-голяма маса и стигаме до 2-ата фаза, когато тези клоуни завзимат властта. Ние сме общо взето точно пред тази фаза. Подавайки си топката с кукловодите от статуквото от бившото ДС, сега наречени ДПС, те ще докарат така нещата, щото нацията да бъде в държавата на едни диктатори. Самият президент, той самият се гласи да бъде диктатор. Всяка диктатура започва с изгаряне на книги. Първата жертва на диктатурите е изгорената книга. В случая са забранените карикатури …

  * ”Таралеж – Дани Иванов” – Кое не е малтретиране?! Модераторите на ФБ просто си вършат работата! Стига сте ги нападали!😆😂

 8. https://www.wicker.senate.gov/2022/12/wicker-cardin-lead-legislation-to-designate-wagner-group-as-a-foreign-terrorist-organization
  „Трябва да ги държим отговорни заедно с всички, които ги подкрепят“ – законопроектът е двупартиен
  – появи се снимка отпреди 20 години, на която пригожин е главен сервитьор на вечерята на путин и Буш – https://www.dialog.ua/russia/263057_1669264206
  – миналото на пригожин се коментира в мрежата след изявлението на криминала Саша Курара: “в затвора той успокояваше осъдените и принадлежеше към най-ниската каста” – съратникът на путин е осъден за склоняване на непълнолетни към проституция.
  – Петербургският журналист Заполски подробно описва живота на Петербург 90-те години – https://www.fontanka.ru/2021/08/09/70068020/
  – в книгата му главата “Педофил Женечка” е за пригожин – https://coollib.com/b/535976-dmitriy-zapolskiy-putinburg/read
  – 8.8.2021 съпругата на Заполски съобщава за смъртта му: “беше внезапна и бърза”

 9. “Същественото е, че се въртим в кръг и се връщаме назад ”

  БЪДИ НОРМАЛЕН!

  Игнорирай българските медии!
  На 111-то място в света!
  След повечето африкански държави!

  Комунизмът и интернационализмът,
  социализмът, славянството и русофилската пропаганда
  са превърнали българите в идиоти!

  Бъди нормален българин!
  Забрави всичко онова,
  научено по история в училище!

 10. @В. Д. Марков
  01.12.2022 в 16:05
  Бащата и на двамата братя е един и същ, но майките са различни. И все пак е трудно обяснимо…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.