Колко “руско” е нашето “освобождение”?

 

Много нещо съм изписал, цитирал съм като доказателство авторитети в статии и свои книги относно внушението за нашето “руско” освобождение. 

Колко да е “руско” ( освен, че не е мотивирано от руско желание за нашето освобождение, а от стремеж към поредното имперско разширение)? 

Ето цитат от друг автор относно “руското” ни “освобождение”, който припомня вече добре известен факт, но е повод да добавя илюстрация. 

“Да заемеш страна понякога е объркващо. Особено като не знаеш Факт 1: че по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) половината от войската на Руската империя е съставена от… украинци. Това е съвсем нормално – защо да се превозват сибиряци, петербургци и алтайци до Балкана, след като Украйна е наблизо. Като добавим и че в царската армия са участвали поляци, финландци и румънци, става малко сложно да се каже кой точно ни е освободил”.

Снимка от Докторския паметник в София с имена на загиналите “руснаци”. Инкрустирани са върху произволно избран от мен камък. 

 

 

 

 

 

Вграден е този камък в пирамидата на паметта за лекарите, загинали под московско знаме във войната 1877-1878 г. между двете евразийски империи. Съревновавали са се кой да владее земите, населени с българи, наричани от имперците упорито единствено “славяни” и “православни”.  Целта на имперците е била по-лесно да бъдат претопени българите като “славяни и православни” в православно-славянската империя.

  Цяло чудо е, че относно претопяването ни имперците удрят на камък. 

 

 

21 мнения за “Колко “руско” е нашето “освобождение”?”

 1. Засега не са ни претопили, но са успели доста да ни промият мозъците…

 2. Международен наказателен съд издаде заповед за арест на Путлер за престъпления срещу човечеството. Така ако джуджето дойде в България трябва да бъде арестуван и отведен в Хага.

 3. Гледам “Панорама” и не вярвам на ушите си. Откъде ги извадиха тези динозаври?! бойка василэв прогресивно затъпява. Предаването му би било същата чекия и без вoдещ.

 4. >Снимка от Докторския паметник в София с имена на загиналите “руснаци”.

  Не случайно руснаците правят разлика между „русский“ и „российский“

 5. Точно заради това кривославно руско християнство взето на въоръжение от руската пропаганда за заблуда на целия свят Руската империя рухва през 1918г. Все в името на защита на християнското население Русия върши своите злини. И както пророчески пише великият Методий Кусев:
  “За тия страшни грехове (против България), погромът на Русия ще бъде много страшен…
  Величието на Руската империя се дължи на “теократизма”. Основата, върху която се съзида великата Руска империя и върху която се крепи, беше режима на “теокрацията: да се върши всичко по волята Божия, за неговата слава (да освобождава от властта на мюсюлманите поробените християнски народи). Тая основа – теократизма – окончателно е разрушена от речения грях (погромът на България). Следователно Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне…
  Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство […] Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя…”

  Книгата “Погрома на България.Виновникътъ” на Методий Кусев може да се прочете тук:
  http://www.promacedonia.org/knizhki/kusev_1914.htm
  Може да се свали оттук:
  https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=219

 6. https://ru.wikipedia.org/wiki/Путин,_Владимир_Владимирович#Уголовное_преследование
  Государства-участники МУС Государства, подписавшие, но не ратифицировавшие Римский статут Государства, подписавшие, но впоследствии отозвавшие подпись Государства, не подписавшие и не присоединившиеся к Римскому статуту
  17 марта 2023 Международный уголовный суд выдал ордера на арест В. Путина и М. Львовой-Беловой[536]. По данным уголовного суда Путин и Львова-Белова «предположительно несут ответственность за военное преступление», которое заключается в незаконной депортации украинских детей с оккупированных территорий Украины в Российскую Федерацию в ходе вторжения России на Украину[537]
  Судьи отмечают, что имеют основания считать, что Путин несет личную ответственность за преступления, причем не только как причастный к ним, но и как руководитель, попускающий данные преступления[538].
  Российская сторона не признаёт юрисдикцию Международного уголовного суда, и, по словам Дмитрия Пескова, решения суда с точки зрения права в РФ являются «ничтожными»[539].
  По мнению профессора международного права Копенгагенского университета Кевина Йона Хеллера:
  Это невероятно важное событие. Не каждый день действующему главе государстве предъявляет обвинения международный суд. Но, конечно, шансы на задержание Путина в ближайшее время крайне малы[538]

 7. “Цяло чудо е, че относно претопяването ни имперците удрят на камък.”

  Не е чудо, има си естествено обяснение. Сблъскали са се две култури. Нашата, макар и доста скована в развитието си от османлийте, все пак е къде по-древна от московската. Коренът й е бил дълбок и жилав, вследствие на което е устояла.

 8. Малко off topic: Още един, дето бил за мира – в нашенски вариант!
  Отсега нататък видя ли имената на Деян Донков, Георги Мамалев, Антон Радичев и всички останали “пацифисти”, подкрепили директора Васил Василев, в който и да било афиш – без мен и моите приятели! Големи “миротворци”!

  https://frognews.bg/inteviu/samo-vav-frog-kazvam-deian-donkov-takova-neshto-kato-razdelenie-narodniia-teatar-niama.html

 9. Допълнение: За такива като .Д.Д., Радой Ралин казваше: “Не зная с каква е закваска заквасен – и с мен е съгласен, и с теб е съгласен!?”

 10. Днеска паразитбият дибиль гуцичь отново повтори генетичните си большевишки опорки.
  Тоя престъпен блядь искал “мир” , ама не отива при ТЪПькача си Путлер да иска спиране на войната им.
  Пивтори тъпнята , че САЩ свалили разузнавателбия балон на генсека Мао ZZинпинь , само че американците го свалиха след като премина 5000километра над САЩ!
  Но БЛЯДьската шлюха гуцичь НЕ каза това, а защити ТЪПькача си Путлерь , който свали американският дрон над МЕЖДУНАРОДНО въздушно простанство и води, докато жълтурковският балонь прелетя над целите САЩ, нали!
  Но за большевишки ят терористь и “партиен” паразить гуцичь тава няма значение , защото е само шлюха на Кремъл.
  А освен балона на Мао ZZинпинь американците свалиха още няколко “неиндентифицирани” балони и дронове над САЩ и Канада.
  И освен това имаше и други жълтурковски балони. над Латинска Америка , но дИбильската шлюха гуцичь нищо не каза за това!!!!
  Ето такива са колониалните паразитни блядове от БКПь , начело с кУрвела никовНаЯ , които ни готвят поредният колониален бунажен преврат, идите на хуйло си!
  А и гнусният паразить гуцичь иска да се представи за хиперхерой , който щял да даде пари на бедните, макар цял живот да е на паразитна “партийна” издръжка, и никога не е изкарал дори една пробита копейка.
  Ето такива большевишки колониални паразити фалираха НРБь 5 пъти до 1989г. , и още два пъти при Лукановата и Виденовата зима , и след това и още няколко мутренски фалита , като КТБ и при външните кризи 2008г. и при сегашната , също. Одите на хуйло си популистки колониални большевишки популистки паразити , ТЪПарищь гуцичь!!!

  Долу МОЧИ-те , , одите при “антифашисткият” сОюзникь на Хотлер – гуцичь, одите на Сталинь, одите на хуйло ви, БЛЯДьшевики!

 11. Много добре, че ще съдят путлер, но той е само лицето на злото! Злото трябва да бъде смазано, а то се казва руZZия! Ако на времето бяха осъдили Хитлер, а бяха пощадили Германия нищо нямаше да бъде постигнато! Така трябва да се подходи и сега – отнемане на въоръженията им и забрана за собствена армия

 12. Симеон В.,

  украинците под руските бомби започнаха неотложния разговор за порусначването , за трудното наследство, история, опит – като се започне от русификацията на украински имена() – тук никой не напомня, че името свързва с корена – фамилната история е част от историята на общността, от историята на народа – в регистрите на турската администрация са вписвани освен главата на домакинството и всеки член на семейството с изрично упоменаване на родствената му връзка с главата на домакинството – внук, племенник, зет, баджанак, чичо… и вписването е с име, занятие място на живеене(в книгите на черквите са вписвани при раждане, венчавка, смърт) – формата на изписване е: “Петко син на КараТанас” според фамилния занаят(в случая е обозначена войнуганска фамилия – или напр.Танас Налбантина – в черковните книги: Керемедчиев, Авджиев, Дюлгеров, Воденичаров …) – и до 9-ти септ.в актовете за гражданско състояние се вписва: име:Атанас; презиме: Георгиев; фамилия:Кацаров – НО след окупацията 1944 не са се задоволили само да фалшифицират историята ни в учебниците – още пролетта на 1945г с НАРЕДБА – ЗАКОН ЗА БРАКА /ЗБ/Д.В. 108/с §4 от особените разпореждания думите: “име, презиме, фамилия” се заменят с “име, бащино,презиме” , като думата фамилия се подменя с думата “прякор” – в “ТЕЖКИЯТ УДАР ПО БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ И ИСТОРИЯ ПРЕЗ ХХ В”, г-н Алтънов пише:”Дори и по време на Османското … не е било така. Народът е бил далеч по-свободен и състоятелен от времето на, т.нар. „Социализъм”, когато му е отнето, практически всичко, като се посяга дори и на вярата му…” – отнемането на родовото име е духовна кастрация и последиците след 3 поколения са видими и снощната БНТ-Панорама си е панорама на порусначването ни …

 13. “Цяло чудо е, че относно претопяване то ни имперците удрят на камък.”
  Да, и камъкът си има име – Берлински конгрес.
  Без него културното превъзходство би съхранило езика (бесарабските българи), но не и държавността ни…

 14. Въпреки слънчевата съботна сутрин, предразполагаща към оптимистично настроение, пак, като във филм на Хичкок, се наложи да изтърпя назидателната агрсия и лъготенето на крадливата Копейка. И като знам, че така ще бъде до деня за размисъл…
  Шокиращо е наистина да виждаш постоянно на екрана или по улиците това криминално лице, което вместо да е в затвора за национално предателство като депутат- клетвопрестъпник, открито и безнаказано обслужващ ЧУЖД, антибългарски интерес и оглавил една антиконституциона, антиевропейска партия с класически нацистки изяви!
  Във всяка правова, демократична държава партия като “Възраждане”, както и етническата ДПС навремето, не би трябвало да получи регистрация и да участва в избори!
  Кой съдбен състав я регистрира?
  КОЙ И КОГА ЩЕ ОТНЕМЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА АНТИЕВРОПЕЙСКОТО, НАЦИСТКО И ПРОПУТИНСКО “ВЪЗРАЖДАНЕ”? Или прокуратурата пак ще чака българите, с домати и развалени яйца, сами да започнат да гонят “възродителите”- кокошкари по улиците и да ги причакват пред телевизиите! Вече се е случвало!

 15. Съжалявам, че ще бъда неточна, но по памет ще се позова на една статия на г-н Огнян Стефанов от Фрогнюз, от миналата година, която не можах да открия сега. Та той беше изброил полковете, участвали в Плевенската епопея и на връх Шипка: Николаевски, Мариуполкски, Харковски, Херсонски…
  Докторите и сестрите, на които е посветен Докторския паметник, всички са дипломирани от, мисля, Харковския университет.

  Слава Украине!

 16. Още един домашен любимец на БНТ (с кокоша глава), легендарният шеф на пресцентъра на МО по времето на Каракачанов, който от страх пред “джендърите” паничски се криеше под масата, сега триумфално шества по медиите, представян БЛАГОГОВЕЙНО от “водещите” като “писател” и “драматург”, носител на наградата за моноспектакъл “Лалугер”. Поводът за сегашния медиен ажиотаж е излизането на първия том от трилогията на Александър Урумов, бълнувания за някакъв наближаващ “Армагедон”, в който “писателят” услужливо и стриктно се придържа към русските опорни точки за водещата роля на православието и традиционните (славянски) ценности, за омразата към либерализма и разни джендърски фобии в “личната му битка срещу Истанбулската конвенция”.

  Да не би да се готвят да ни натресат “лалугера” за министър на културата!?

  По този повод нека си припомним кой точно е лалугерът – “евангелист” Александър Урумов:

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30209948.html

 17. Опитите за изкореняването на българското имат и следното отвратително изражение: при одобряване на архитектурни проекти за къщи, някъде докъм 70-те години на миналия век, стриктното изискване за облика на къщата е било: “да има вилен покрив”, т.е., двускатен, като на кучешка колибка покрив, в разрез и противоречие с хилядолетната традиция по нашите земи. Архитектите носят проекти във “възрожденски стил”, връщат ги да си поправят къщите. Разстрел на българското!
  Умножено из цялата страна, това естетическо недоразумение нанася колосална вреда на облика на нашите селища с резултат – обезличава средата, приближавайки я до русския селски пейзаж, като добавим и внесените неестествени за нашия климат брезички.
  Идете в (най-вече Северна)Гърция – там по естествен начин повечето къщи имат традиционния вид на “българска възрожденска къща”, защото тамошните обезбългарители не са посегнали нито на чардака, нито на стряхата, нито на еркерите, нито пък са внесли брезички. Да, в Гърция няма брезички.

 18. Иванка,

  Пред Дойче Веле предишният посланикът на Украйна тук Микола Балтажи, доктор на историческите науки, цитира много източници и потулваната десетилетия истина, че украинци се бият през 1877 г на Балканския фронт: „Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци. И в това няма нищо странно – руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия. В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници – Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България в младата ѝ армия. Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.В архивите на много украински губернии са записани имената на многобройните жертви, паднали в тази война. Дори във вестниците на сравнително малки областни градове в Украйна като Полтава и Чернигов открих данни за броя на убитите в Руско-турската война. За Полтава имаме информация за близо 976 убити украински войници, а за Чернигов данните са за 458 жертви. За разлика от Москва обаче, на никого в Украйна няма да му дойде наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност“
  – по време на тържествата за 140-годишнината от боевете на Шипка е било издигнато знамето на терористичната донецка република и след протеста на посланик Балтажи, че развяването на това знаме е подигравка с паметта на украинските воини и опълченците, за наш ПОЗОР ТАСС цитира туземния външен ББГ-министър Захариева, че това е “неприятна история, но случаят би бил скандал, ако знамето е издигнато от някой държавен орган или държавен служител.В случая обаче става дума за граждани, които имат право да изразяват мнение”
  – както и кандидатът на москва за резидент на задънайка година по- рано
  https://twitter.com/TempBastard/status/1633789120685146114?cxt=HHwWhICwhZKjsawtAAAA

 19. Иванка,

  едно от имената на Докторския паметник в София е на неизвестния днес български лекар, който повежда в контраатака ранените защитници в най-критичния момент(https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/vezenkovi-cjal-rod-stroiteli-na-savremenna-balgarija.html) и Шипка устоява да славим руската имперска победа в една загубена от генералите им война, извоювана с победите на Шипка и Шейново от българите – да не забравяме подвига на габровци – https://www.gabrovodaily.info/история/шипченска-епопея-август-1877/
  https://bnr.bg/ru/post/100940473/voini-miloserdia-mediki-russko-tureckoi-voini-1877-1878-godov

 20. VNA, 🎯

  “… видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия…(Достоевски)”
  – унищожава се и бълг. архитектура от началото на 20 век – нашите архитекти от онова време са учили в Германия, Австрия и столицата и градовете ни имат европейски облик с прекрасни сгради на талантливи архитекти – след окупацията 1944г. по насилствен начин се променя всичко – строителните дружества са забранени, бълг. архитекти престават да работят с налагането на т.нар. сталински ”барок” – вж. ”3-ъгълника на властта”, Шератон, ЦУМ, Димитровград… красивите сгради строени преди 9 септ.се конфискуват от руски терористи, шумкари и криминални престъпници пуснати от затворите за сформиране на т.нар.”народна”милиция …с връщането на собствеността, стилните сгради строени до 40-те години на миналия век се саморазпадат или се санират до неузнаваемост …
  … колко хора помнят, а младите няма и от къде да знаят
  https://www.facebook.com/%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-Lost-Bulgaria-138609646209899/photos/a.231150680289128/231150763622453
  – русификацията атакува през патрЕотизъма на порусначената вече балгарщина
  ! плевела бреза не унищожава градината, ако редовно се отстраняват кълновете му

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.