С отказа да предадат Бахмут украинците отново изненадаха света

Данните за рашистките жертви в резултат на проточилите се вече 8 месеца денонощни опит за завладяването на градчето Бахмут в Украйна варират според различни източници ( най-новите говорят за 30 000 трупа на окупаторите на този миниатюрен участък от дългия повече от 1000 километра фронт, без да се броят ранените). Със сигурност броят на убитите агресори  се измерва с ДЕСЕТКИ хиляди. 

На снимката “Бамут е Украйна”

 

 

 

 

Знаете ли колко са пожертваните в блицкрига на Сталин червеноармейци в състезанието за превземането на Берлин през пролетта на 1945 година, за да не го окупират американците? Пожертвани са 80 000 ( осемдесет хиляди). Това е цената, за която Сталин “не се пазари”, както се казва в онази песен на Окуджава ( “за ценой не постоим”).

Маршалите Конев, настъпващ от юг и Жуков- от Изток, са били насъскани от Вожда и един срещу друг кой пръв да завладее германската столица. Вождът изисквал да не щадят никого и нищо за постигането на тази цел. В резултат на това под огъня на дълго градената през годините германска отбрана, подсилена от фанатизма на обречените и шокираните от изгорената земя, останала в Германия зад гърба на на настъпващата Червена армия, загиват скоропостижно онези 80 000 хиляди червеноармейци.  Хиляди от тях са били пратени, специално от Жуков, да разминират минните полета на подстъпите към огромния град.  

Цинизмът да не жалиш своите и да ги “похарчиш” в огромни размери, за да постигнеш на всяка цена победа, счупи в наши дни дори съветските рекорди от времето на Втората световна война. Казано с езика на съветската доктрина, онези 80 000 загинали за бързото превземане на крепостта Берлин, са направо “нищо” в сравнение с изпратените на сигурна смърт днешни рашисти само в горещата точка край Бахмут. Все пак Червената армия е атакувала Берлин с…два милиона и половина войници. Убитите “само” 80 000 от тях през април и началото на май 1945 г. край Берлин са “нищожна цена” по философията на болшевизма “бройка” спрямо пожертваните сега за Бахмут десетки хиляди московити, съпоставени спрямо поне десет пъти по-малката рашистка армия в цяла Украйна. 

Повече от 8 месеца продължава налудният опит на рашистките орди да овладеят бившето миньорско градче Бахмут в Украйна, населявано преди от около …80 000 мирни жители. За превземането на този “нов Берлин” рашистите мрат като ирански самоубийци във войната с Ирак ( 1980-1988 г.), но с тази разлика, че иранците поне бяха в отбранителна позиция. Имаха в собствените очи морално предимство срещу иракските нападатели. Докато днешните руски шахиди ги гонят в атака в името на грозната лъжа, че са “освободители”.

Има няколко известни ( на всеки от нас, който чете, гледа и анализира) отказа на Киев да се съобрази с обичайната логика, диктувана от (уж) незаобиколимите факти.

Първият се видя от самата форма на военна помощ за Украйна от страна на западните съюзници преди нахлуването на путлеристите. Готвеха украинците за партизанска война в случай, че “втората армия в света” ги нападне. И това не е малко. Както каза наскоро Урсула фон дер Лайен, “Канада спаси Украйна”- защото е положила най-много усилия в обучаването на украински военни след 2014 г. и това е помогнало много за отблъскване на руzкото нашествие (за изненада на нашествениците). 

Западът беше временно победен на пропагадния фронт от московията. По стар съветски навик тя инвестира в дезинформация далеч, далеч повече от “загниващия капитализъм”, който си гледа кефа, уверен в своята привлекателност, доказана от лакомията на бившите противници в студената война да заживеят в лично качество като капиталисти ( за сметка на крепостните граждани на уж променената московия). Западът беше повярвал в мита за “втората армия” в света и се държеше спрямо Украйна като към обречен пациент, чиито дни са преброени при евентуално масирано нападение от страна на мускулестия съсед. Грешка!

Вторият случай на украинско неподчинение на обичайната логика беше отказът на Зеленски и администрацията му да напуснат Киев след началото на руzкото нашествие.

Ако пропуснем в тази класация отказът на Киев да се примири с нежеланието на Запада да му бъдат предоставени западни самолети и далекобойни ракети, Бахмут се превръща в третия въпрос, по който Украйна прояви непримиримост въпреки съветите на някои съюзници да изостави града поради незначителната му стратегическа стойност. И каквото и да се случи вече на този участък от фронта, удържането на Бахмут направи за смях рашистките напъни да превърне градчето в нещо като подобие на Берлин от 1945 година.

Кървав смях, разбира се. Но украинците показаха за пореден път колко са били подценявани-не само от врага, но и от някои съюзници. 

 

17 мнения за “С отказа да предадат Бахмут украинците отново изненадаха света”

 1. Донякъде е спорно до колко удържането на Бахмут в този момент е в полза на Украйна. Докато рашистките орди бяха извън града, загубите им бяха 7-8 пъти по-големи от тези на ВСУ. При близкия бой това предимство спада съществено. Ако сравним населението на Русия и Украйна, за рашистите всяка размяна под 1:3 е изгодна.
  Но самото удържане и изтощаване на бандата затворници е важен успех за Украйна и ако в един момент им проведат контра от типа на Сталинград, россияните няма да имат сили за съпротива, защото почти са изчерпали резервите си.
  За съжаление новата западна техника с обучени украинци едва ли ще пристигне пред април-май, но това е поредната грешка на Запада, който дълго време глади Путин с перце и до ден днешен отказва да даде авиация и далекобойни ракети, а на бронетехника се съгласи едва преди месец и нещо. Помагат много, но и много ненужно загинали украинци ще тежат на съвестта на нерешителните западни политици.

 2. И в Мариуполь имаше много мужишка хекатомба, там нямаше ПВО отбрана , иначе и досега ватниците нямаше да са там!!!!
  Ами предградията на Донецк , там фронтовата линия е непроменена още от преди 9 години!!!!
  Киев , Николаев, Одеса, Харков, Запорожие, Днипро , че дори унищожените квартали Соледар, Северодонецк и Лисичанск. И още много други градове, които не изоставиха и предадоха украинците.
  Ако техен реZZиЛденть беше лумПен гадень, войната отдавна щеше да е предадена ………прОдадена …… за жълти копейки, за да не се “удължава” войната! И това го казва “военен” , който нищо друго не обучаван , целия му живот!!! Но както е всеизвестно БНА е бутафорна фасада, и там има само директорски ЧИНовници и чиновнически генсекове , по “партийна” линия.И затова там военната “компетентность” и “обучение” – няма, има само ЧИНовнически директорски генсекове, наследени парти(йно)зански фатмашки дИбильи , от времето на соцЪТь им!
  Те са фатмашките шахидикадзета на партията-майка БКПь, колониалбористичната терористична клетка на большевишката метрополия- КПССь/кпZZь( кремльовскаЯ партия SSь/ZZь), одите на хуйло си!

  Долу МОЧИ-те, одите на хуйло си!
  Долу бумажните большевишки терористи кУрвела ниновНа, баджанака свиненскиЙ, баджанака лумПен гадень, санктьсталиградската блядь гуцичь, и Копейкинь; симАвичь, вигенинь, заедно с мутрошевиките от ГЕРБь и вожда бокоТИКВАТА, и мултакошевиките ДПСь, одите на хуйло си!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло си!

 3. тия дни, украински войник, във видео от фронта край бахмут каза нещо просто: “за нас е все едно за кое точно парче земя воюваме – това е все украинска земя и ние ще се бием за всеки неин метър”. така отговаряше отрицателно на въпроса защо не напуснат бахмут.
  верно е, че в това сражение и двете страни дават много жертви, но огромните жертви на агресора бяха произведени в съседния солидар. по време на битката там, бахмут беше сериозно подготвен за отбрана от ВСУ /мрежа от окопи и блиндажи /. сега битката при бахмут е хибрид между 21 век /дроновете / и позиционните боеве през първата световна война. ръчните гранати са основния боен консуматив. хвърлят се направо в окопа на противника. по радиостанцията , чрез дрон над позицията, ти казват къде точно има вражески войник и ти го приветстваш с една лимонка. сюреалистичното е, че над главата ти , освен ако времето не пречи, виждаш едновреманно два, три, четири дрона и не знаеш кои са ваши и кои на врага. но знаеш, че всеки момент може да прелети лимонка и към теб…затова първата грижа в това безкрайно сражение е да НЕ допускаш врага на един хвърлей с граната до себе си. когато този риск си отстранил поне временно, действат минохвъргачките , картечниците и снайперистите. за съжаление, дори при дистанция 100 или 200 метра само, окупаторите викат авиацията и артилерията да ви удари…ВОЙНА!
  всъщност бахмут свърши досега много важна военно-политическа и стратегическа роля. без съмнение коварната, но умна тактика на пригожин да воюва със затворници, която хареса на путлер със своята рационалност /изчистваш се от “човешкия боклук”+ че ти върши и мръсната работа на бойното поле…/, СЕ ОБЕЗКРЪВИ за отрицателно време, от засипването на солидар и бахмут с десетки хиляди трупове. без да се усети дори, пригожин се оказа в немилост / важен, положителен факт! / подобна участ застигна и суетния кадиров. шойгу потриваше доволно ръце, но напразно се радваше – като цивилен човек, не беше учил, че да делиш командването на войските по време на война, лошо свършва.
  въпреке тоталната изолация на орките от информацията в държавата им, в мордора започна да се УСЕЩА ХАОСА. в най-тревожната му фаза: когато не виждаш нищо, но го УСЕЩАШ! почват предателски да им настръхват косъмчетата на орките под дрехите…
  ВСИЧКО ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ЕПОПЕЯТА БАХМУТ!
  а има и още, други изненади в трънките!
  СЛАВА ЗА ВСУ! СЛАВА ЗА УКРАЙНА!

 4. Г-н Инджев, Чуйков не е маршал по това време, а генерал-полковник, командващ 8 гвардейска армия в състава на първи белоруски фронт на Жуков. От югоизток настъпва маршал Конев с първи украински фронт.

 5. Към Козин Човков:

  Абсолютно сте прав. Репресираният преди войната Чуйков е героят от Сталинград…

 6. – украинските войни в Бахмут дават време за подготовката на на резервите и за обучение на новата техника нужни за освобождаване на всички окупирани територии, но физическото унищожаване на врага демобилизира руснаците – само за последното денонощие загубите на рф-то са 880 окупатора, без да се броят умиращите от кръвозагуба на руската граница без адекватна навременна медицинска помощ

 7. Шапо за анализа. Но днес Бахмут няма как да стане “Сталинград”, нито блатните павиани имат хора от калибъра на Чуйков. Прочее, “великият” жуков жора константинович постоянно е писал доноси срещу тях до “хазаина”, щото, видиш ли, оспорвали тактиката му “пази техниката, не жали солдатите, руZките женоря ще родят нови”. Затуй сега украинският чернозем край Бахмут става все по-плодороден от руZкия леш.

  А его мадридское Нищожество, агент “Рильский” вече активно е в шайката “миролюбци”. “Това откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка… винаги трябва да се мисли за прецедент, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, но след това може да имат и други последици”, рекъл той по повод хагския ордер срещу пуйлото. Въпросната кремълско-кафява дри…сня е пред БГНЕС.

  Маладец, сима барисавич, вЭрваме ти!

 8. П.П. Подобно съотношение на силите е по време на китайско-виетнамската война преди 45 години, когато многократно по-малобройният Виетнсм побеждава “братушките” и “съпартийциите” си от Поднебесната большевишка империя.
  И в Африка също и а подобни примери на директен сблъсък на армии, като погрома на Кафафи в Чад..
  Но войните на Израел срещу арабските коалиции е още по-показателен за сегашната путинска война. След войните и геноцида му в Чечнв, в Грузия, В Донбас , в Сирия и Африка.
  И за китайско-путинските марионетки в Латинска Америка, Венецуела, Никарагуа , Куба също няма защо да повтаряме постоянно.

 9. Московските либерали да вървят на Х..
  Московия – людоеди и детекрадци.

 10. важно:

  видеото по-горе, предоставено от よ, показващо атаките чрез неголеми дронове, е повод за информацията, че използвания БОЕПРИПАС / “бомбичката” /, по целия фронт в УКРАЙНА, е българско производство!
  има и дронове, хвърлящи “лимонки”, но с тях се действа по пехотата. докато боеприпасът в точно горното видео е с по-голяма мощност и е наше заводско изделие.
  точно за него популярния блогер-певец и акордеонист АКОРДИЧ, в една от своите уникални песни пее: ” килограм тротила знает свю силу…”

 11. https://t.me/medvedev_telegram/282
  медведев на хуйло: “Задниците на 21 март ще арестуват своите в Америка. Върнете си страната, американци! Изпратете на боклука на историята корумпирана клика от луди свински филистимци – баща и син Байдън! МАГА!
  P.S. Постът е по искане на полковник Даниил Федорович Тръмп”
  – тръмп разбрал за предстоящото задържане благодарение на “незаконно изтичане на информация”; говорител на тръмп заяви, че е получил официално обвиненията по делото за плащания за мълчание на свидетелки срещу “полковника” , по което бившият му адвокат получи 3 години затвор
  – в САЩ няма имунитет от закона и всичко се решава от съда
  https://www.youtube.com/watch?v=kKAoA6la5nk

 12. Номинация за Оскар на Гешев

  Службите твърдят, че няма никакви СРС със записи на какъвто и да е Къри.

  Гешев си е изфабрикувал телефонните записи с някой си Къри.
  После допълнително ги е манипулирал.

  След което дава продължителна напоителна пресконференция.

  И нито дума за това, че Германската федерална банка
  потвърждава, че банкнотите снимани от Мата Хари в чекмеджето на Борисов,
  са емитирани в Германия в 2007г. и в 2009г.

  И нито дума за 8-те джуджета.

  И нито дума за Петьо Еврото.

  На пресконференцията, Гешев си вдига акциите си!
  Като твърди, че някой си Къри бил давал
  по 400 000 € за главите на Гешев, Борисов и още някой.

  Естествено, че Къри работел по поръчка на ПП и ДБ…

  Но никой не се връзва вече на милиционерските номера на Гешев.
  Затова вместо Оскар,
  Гешев ще получи
  Златна малинка!

  Мафията тотално е превзела държавата!
  След като, дори пракуратурата
  сама си фабрикува фалшиви доказателства!

  …Предай нататък…КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…
  Слава Україні! Героям слава!

 13. Ицо Хазарта бил против премахването на МОЧА. Сега разбирам защо се чувства толкова добре в компанията на детенцето на близкия до мултигруп Шотев.

 14. Либералец,

  целта на коментара ви е …?
  – а Ицо Хазарта, БИЛ ли е и против “КОЙ” и защо, чуйте от него – от 9:41 до 11:21мин.

 15. Естеството на войната е унищожението на вражеската войска, за да може след това със сила да се диктува политиката на противника. Същността на отбранителните сражения е отслабването и унищожаването на вражеската войска. Няма по-лесна битка от тази в добре изградените окопи да изчакваш приближаването на противника и със спокойно мерене да го трепиш. Няма нужда да се отстъпва Бахмут при положение, че е удобно място сразяване на вражеската войска.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.