Рашисткият махмурлук от отровните лъжи тепърва предстои

На 4-ти април в София се състоя международна конференция, посветена на разпространяването на дезинформация в Югоизточна Европа. Беше интересно да се чуе от  първоизточниците с какви проблеми се сблъскват в това отношение наши съседи като Румъния, Сърбия, Молдова и Албания ( последната единствено не се оплаква от агресията на руzката пропаганда, а от дезинформация “родно производство”, докато липсата на интерес към руzкото там е такава, че дори е закрита специалността руска филология в столичния университет).

На пръв поглед сме втори след сърбите по влияние на рашизма в региона от гледна точка на това каква част от населението си пада по руzкото. Там положението е далеч по-тежкоотколкото у нас. Сръбският говорител на конференцията Стефан Янич дори иронизира, че няма нужда Русия да плаща за пропаганда в страната при толкова много желаещи да я разпространяват безплатно.

И все пак, както вече узнахме от едно актуално изследване, държим първенството по разпространение на руска дезинформация, каквато бълва руското посолство в София. Заразата в България по този показател надхвърля аналозите във всички балкански страни взети заедно.

Защо? Ами защото българските медии безкритично я разпространяват. Нещо като плъховете от корабите през средновековието преди европейците ( венецианците най-напред) да разберат, че точно те са преносителите на чумата, поради което започнали да налагат карантина от 40 дни престой в пристанищата си на корабите, пристигащи от Далечния Изток, за да се уверят, че на борда няма болни.

Болните ни от рашизъм медии не страдат от никаква карантина, а мерките на държавата в това отношение са като онези, които би трябвало да произтичат от закона за обявяване на комунизма за престъпен режим, но изобщо не действат. Един германски журналист ми каза с учудване вчера, че в българските хотели масово се излъчват ( уж забранените според общоевропейското решение) руски телевизионни канали.

Няма нужда да ходим по хотелите, за да се уверим каква е бутафорията на противодействието на рушизма у нас. Минете покрай паметника на Николай Игнатиев на ул. “Сан Стефано” в центъра на София и ще установите, че там си стои указателната табела, според която паметникът е поставен в чест на посещението на Путин в София през януари 2008 г.(на авторските снимки по-долу) 

 Военнопрестъпникът е на почит тук!

 

 

 

 

 

 

Онова, което нямаше как да кажа на конференция ( дори да бях поискал за кратко микрофона) относно разпространението на рашистка дезинформация в България-тема, която следя с особено внимание още от годините, когато никак не беше “модна”, успях да споделя пред микрофона на германското обществено радио Дойчландфунк. В повече от час запис (част от който е планирана за излъчване на 3 юни) дадох и пресни примери.

За някои съм писал наскоро. Споменах безкритичното разпространяване от български(те) телевизии на пропагадния финт на руския престъпник Пригожин на 2 април. За пореден път той обяви, че неговите наемници били превзели Бахмут и си разпространи среднощно видео, заснето с уреди за нощно виждане, което доказвало, че градът бил паднал в ръцете му “юридически” ( защото кадрите, абсолютно неясни с неразпознаваем фон) го показвали в административния център на града.

Наши(те) телевизии на практика угодиха на онова, което войнолюбецът искаше да се “види” без критичен контекст и без да изчакат украинската гледна точка, която се появи по-късно. Който се хванал на лъжата, хванал се. И ако не е проследил развитието на сюжета е станал жертва на поредната фалшива новина на рашизма.

Неволно ли беше подвеждането? Не се наемам да спекулирам, но фактът си е факт. И далеч не е единствен. Незнанието или неразбирането не са оправдание за квалифицирането на едно деяние като престъпление.

В московията, разбира се, действат още по-брутално на пропагадния фронт. Вижте само как си величаят вожда. Показаха снимка от негово ръкуване със Си Дзинпин в Москва, на която дребосъкът Путлер изглежда по-висок от китайския гост. Световните медии разпространиха кадри с истинската пропорция.

Дреболия в угода на дребния комплексар? Не, става дума за манията за величие от поредицата “ съветският микрочип е най-големия на света”. Наблюдаваме съзнателно градената и поддържана лъжлива картина от розовото ковьорче, какъвто представлява екранът на руzкия телевизор. Той е криво огледало, но един ден, когато поданиците на Путлер открият, че са ги хранили системно с лъжи, всичко това ще се върне на режима под някаква форма на реакция, характерна за излъганите мозъци, поддали се на манипулациите.

В разгромената нацистка Германия изтрезняването беше организирано от победителите, които накараха хиляди германци да посетят концлагерите и да гледат документални филми за извършените там зверства. Опозиционни на рашизма гласове днес припомнят и обратния случай като пример, как дори и да е на страната на доброто срещу злото, дезинформацията може да причини щети с дълъг срок на действие.

Такъв е случаят с измислената от британците лъжа по време на Първата световна война, че германците използват трупове на собствените си войници за преработването им за разни полезни цели ( сапун и т.н). След войната британците си признават измислицата, но нацисткият режим използва случая, за да дискредитира по аналогия всяко неприятно за себе си твърдение на съюзниците през Втората световна война-вкл. именно за концлагерите, където този път действително са били “обработвани” човешки останки за “практични цели”. 

Обобщено кратко: целият свят вижда рашистките лъжи ( в Киев за три дни, “нямаме щети и жертви” на фона на кадрите на огромни разгромени рашистки танкови колони, всичко върви по плана, украинците сами си бомбардират градовете, в Буча труповете на цивилни са “постановка” , унищожихме хиляди хаймарси ( при положение, че тези американски системи за залпов огън са десетки на терена), унищожихме украинската противовъздушна отбрана още в първите часове на специалната операция и т.н.).  Единствената печалба от това безмозъчно лъготене е временното объркване на истината за доброто и злото в главите на жертвите на тази пропаганда.

 

 

 

 

 

 

Много ще ги боли главата, когато изтрезнеят.

5 мнения за “Рашисткият махмурлук от отровните лъжи тепърва предстои”

  1. hahahaaaaa prekracen ci IVO tochno v decetkata badi zdrav i prodalzavai razoblichenieto—-koii li go bracne veche za CLIVA velikia putler– velika procia NIKOIII

  2. Когато говорим за пРЕЗИДЕНТ румен радев одма се сещаме за посраничката митрофанова. Обратното също е вярно. Предлагам глашатаят на официалния рашизъм у нас да се сдобие И с туй ново име:румен(а) митрофанов.
    Слава Украине!
    На героите слава!

  3. Докато Русия си фантазираше, че ще направи Черно море вътрешно море на Русия, НАТО направи Балтийско море свое вътрешни море!!! Няма такава държава-карикатура като русия!

  4. Чудя се дали за наш’те пияни от путлеризъм кратункювци едно временно замразяване на еврофондовете няма да се окаже целителна зелева чорба. Поне докато почнат реални действия по спазване на мерките против московитската зараза. Щото напоследък всички станаха евро-атлантици, дори копЭйкин си държи партийните парички в евро.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.