Тримандатникът. Фигура тук, фигура там,фигура горе, фигура долу

На прага сме на важни политически решения за България, в които имаме една наложена, а след и наложила се след това централна фигура. 

“Фигура тук, фигура там, фигура горе, фигура долу”!

 

Най-често срещаната причина за обяснение в любов към тази фигура е рефренът, че тя е управлявала България три пъти през последните десетилетия. Подтекстът е като продължението на горния припев в същата опера: “де ще намерите други берберин, тъй талантлив, тъй работлив” . “Няма друг като мен”, пее без сянка от скромност фигурата номер едно в българската политика и днес.  

А през предишните десетилетия? Неговия “университет” Тодор Живков управляваше три пъти по-дълго. Три управленски мандата има в биографията си и професионалният превратаджия Кимон Георгиев.

Най-дълголетните управления по правило са диктатурите. Има и изключения, като американският президент Франклин Делано Рузвелт, буквално призован от американските избиратели да не спира да управлява по време на война и останал в историята като единственият президент на страната с три управленски мандата. Излишно е обаче да обяснявам, че приликите между ФДР и ББ са като общото между пожарникаря и пожара.

За нашия тримандатник не може да се говори като за класически диктатор. И автократ не е като като Ердоган, властващ в Турция 2014 г. насам ( управлявал и като премиер от 2003 г. до 2014 г., както и както кмет на Истанбул от 1994 г. до 1998 г.). Но няма спор, че е популистът, властвал повече от всеки друг в новата ни история дори от позицията на формален опозиционер.

Пример: подписал съм се в книгата “Премиер на РъБъ” под твърдението, базирано на източници от първа ръка, че Той беше формално никой във временна опозиция през 2014 г., когато е наредил на служебния министър Близнашки да прекрои “Визия 2020” на министерството на отбраната в частта, в която проектът за документ визираше за пръв път Русия като заплаха за националната ни сигурност. 

Никога не си призна намесата в полза на Кремъл-нито той, нито Близнашки. А и никой не ги попита вече близо 9 години да потвърдят информацията, зад която стоя с името си. А има и косвени доказателства: Близнашки наистина премахна “русофобския” абзац от “Визия 2020”, което ехидно беше предсказано от Румен Петков, охранителя на президента Първанов в качеството на министър на вътрешните работи, който си беше на “Бойко и Румене” дълги години с нашия днешен “русофоб”, все така закичен с руския орден “Ломоносов”.

 

 

 

 

 

Някой бойковист може да се възмути, че пак припомням за онзи орден на този руски орденоносец. Не се изживявам като “възпитател”, но знам от богат личен опит, че възпитанието се базира на повтарянето “мий си зъбитие, мий си зъбите”. И така, поне 18 години. 

Връщам се към тезата си, че дълголетното упражняване на власт далеч не е комплимент за властника. 

Дълголетните диктатури в повече случаи са у лево и рядко биват сваляни от народни бунтове. 

Онези у десно понякога се пропукват. Единственият десен диктатор, за който се сещам от времето на кървавия Сула в древния Рим насам, който в наше време се оттегли сам от властта ( признавайки си поражението на референдум), е чилийският генерал Аугусто Пиночет. Малка подробност е, че остави след себе Чили като държава, превърната от полигон за съветски социалистически експеримент, в най-проспериращата икономика на континента.   

Левите диктатори, с едно от малкото изключения, като румънският Чаушеско, управлявал 24 години (омразен на СССР и в най-късната му фаза на управление заради напускането на Варшавския договор), не си отиват след бунтове. 

Някои примери:

Ким Мир Сен, яздил КНДР 46 години, комунистически монарх, предал трона на наследниците си.

Фидел Кастро, соцвладетел на Куба от 1959 до смъртта си през 2016 г.

Сталин, властвал 31 годи до смъртта си.

Мао Дзедун, управлявал Китай до смъртта си от 1949 до 1976 г.

Хафез Асад, сирийски диктатор в Сирия в продължение на 29 години, предал властта на сина си Башар, управляващ и до днес благодарение на Путлер.

Бенито Мусолини, започнал като социалист, завършил като обесен фашист след 21 години ( свален междувременно от собствените си фашисти), но не поради народен бунт, а благодарение на западната интервенция в Италия.

Адолф Хитлер, управлявал 12 години, който се самоубива не пред заплахата от народен бунт, а под смазващия натиск на чуждите армии.

Саддам Хюсеин, арабски социалист (като Асад в Сирия), 24 години на власт, свален от чуждестранна интервенция, а не от народа си въпреки кървавата си разправа с мнозинството от него ( при диктатурата на сунитското ислямско малцинство над шиитското мнозинство, освен това).

Има и десни диктатори в този списък, но са малцинство спрямо левите:

 

Франциско Франко, 36 години диктатура, предава властта на възстановената монархия в Испания “без бой”.

 

Антонио Салазар, подобен пример, но в Португалия, с 36 годишен стаж диктаторски стаж.

Алфредо Стреснер, владял еднолично Парагвай 35 години до военния преврат срещу него, който трудно може да бъде определен като въстание.

 

Мобуту Сесе Секо. Ляво-десен диктатор на Заир (днес – ДР Конго) в течение 32 години. Помита го войната, а не “революцията” на народа.

Фамилията Дювалье, баща и син, диктатори на Хаити, управлявали общо 29 години. Синковецът Дювалие младши все пак е свален след народен бунт ( голямо изключение!).

Също и Фердинанд Маркос, събственик на Филипините 21 години, свален от всенародни размирици.

Нашият тримандатник се вписва в общата картина именно като несменяем реален властник. Имаше опит да бъде отстранен с протести, но в крайна сметка днес пак всичко зависи от него. Видя се, че е готов на всичко, включително да се освободи от главния си предпазен бушон Гешев, за да оцелее лично чрез (други) подставени лица. 

Няма да се учудя, ако отново успее. Онази декларация на 100-те (и повече присъединили се към нея) общественици всъщност призоваваше към това: критиците му да отстъпят и да се примирят в името на по-висша цел, от неговото отстраняване. Преди тя беше (анти)комунизмът, взет от него на въоръжение, сега е евроатлантизмът в условията на войната, разпалена от путлеризма. 

В отказа на мои стари приятели и съмишленици, подписали критикуваната от мен декларация, да (ми) кажат едно “добър вечер” на светско събитие тази седмица, видях докъде е стигнала безизходицата в собствените ни редици, оседлани от един примитив с неутолим глад за власт.

Днес Кирил Петков, най-демонизираният враг на тримандатника, атакуван и от президента Радев, разказа в отговор на журналистически въпрос в студиото на БТВ, какво мислят евроатлантическите партньори, с които се е видял в Прага. Прозвуча като подготовка за завой, за отказ от отказа…

И друго каза Петков-че го е страх (акцентира върху думата) да си представи 4 годишно управление на ГЕРБ с ДПС и БСП (с каквото шантажира тримандатникът). Страхът, както е известно, лозе пази-лозе на баир.

Примерите за устойчивата традиция узурпаторите на цялата власт да не се отказват доброволно от нея показват, че и тук не можем да се надяваме на нещо подобно. Нашият владетел доказа, че няма да се спре нищо, ще жертва и най-милото си творение Гешев, само и само да си запази властовите позиции на човека, който решава какво да става в нашата държава. 

 

12 мнения за “Тримандатникът. Фигура тук, фигура там,фигура горе, фигура долу”

 1. наистина сте високо ниво г-н Инджев – но искам да ви попитам , защо не ви виждам при Веселин Дремджиев .?

 2. Към nikolay ganchevski:

  Имам едно-две обяснения, но понеже не съм 100 процента сигурен, предпочитам да се въздържа от евентуална неточност.
  В същото време за пръв път получих покана за “Демокрацията” с Марио Гаврилов в същата телевизия. Днес дори видях, че съм включен в анонса на предаването за понеделник.

  За мен голямата промяна (дори изненада) е българската емисия на Евронюз. Бях скептичен, че ще направят добър български аналог и че ще се еманципират от главната слабост на ТВ Европа, зависимостта от ББ.
  Признавам, че ме изненадаха позитивно и с интервюто с мен по случай рождения ми ден на Великден-цели 16 доброжелателни минути.
  Стават интересни неща на личния ми фронт в това отношение. Екип на германското обществено радио ми гостува за интервю, което се очаква да бъде излъчено на 3 юни.Друга немско говоряща обществена медия също пожела да запише мнението ми, но след обстоен предварителен разговор по телефона “забравиха” да направят самото интервю. Чудя се дали не са се стреснали от някои мои коментари ( напр. относно ББ като продукт на германско политическо инженерство).

 3. IVO mnogo pardiaha v 1 garne tulupa, kasketa cacata i oshte znaini i neznaiini no garneto ce schupii mirizmata shte ce uceti sled ponedelnik za tova s gotovnostt kato v kazarmata(gaz, chorapi nametalo) ta shte umirishe dosta , badi zdrav NEOBHODIM SI ZA NAS CHITATELITE TI

 4. Необорим анализ на господин Инджев, според мен. Чудесен исторически преглед. Добре ще е ПП-ДБ да го четат и препрочитат, докато се консултират със структурите.

 5. Е не вярвам Петков и ПП да се хванат ма мутенските номера на мутромилиционерските путлерастки ТРОЙянсКИ мУтрьошки от герберастката шайка, каито го играят с примитивната мутромилиционерска инфантилна играчка – “”доброто” и “лошото” ченге”! НЕ!
  Вчера герберастките проZZт(итутк)и представени от най-примитивната марионетка и калинка – дИбильян добреФь , заедно с деса русенската курвеса и една калинкова счетоводителката показаха , че с герберастката шайка не могат да се спазват “джентълменски” споразумения. Просто защото всички герберастки ПОПУЛИСТки паразити са джендърмени в най-ПОПУЛИСТката ПИРАМИДА- ГЕРБь, собственост на герберасткиЯТ им фараонь – донь байХУЙаньЮ БанкянскиЙ!!!!
  Няма как МУТРОджендърският пожарогаССитель да “смени” нещо друго , освен “евроатлантическата” си кожа, НАЛИ! Той колко кожи е “сменил” , досега, но винаги си остава проZZт(итуращ)ият мутромилиционерь и пазвантинь на тато-ди-тути-каскети! Дори и да иска да “избяга” от школата в Симеоново, тя не иска да избяга от него! Защото в Симеоново се обучават не само милЮЮЮционери, там се обучават и ченгесари от ДС, още от времето на тато-ди-тути-каскети! А сега ченгесарската школа я “приватизираха” за личните цели на библиотекарската шайка и сараите, което поставя бъдещите доносници от ДанСь в лични зависимости и лично подчинение на библиотекарско-сарайската олигархична шайка , а не в служба на данъкоплатците им и на демокрацията! Одите на бай ДоГанЮ, одите на хуйло си!
  Така че ППДБ имат някакво основание да влизат в евроМУТРЕНСКИТЕ ТРОЙянсКИ КОЙалиции на мУтрьошките от герберастката ПОПУЛИСТка ПИРАМИДА и техният верховень фараонь бокоТИКВАТА!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви БанкянскиЙ, одите на хуйло си!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 6. Деница Сачева, Цецка Цачева, Теменужка Петкова, Лъчо Мозъка, Томислав Дончев (бил адски умен, но само сравнен с шефа си). Тиквата винаги си подбира такива – простовати, но нахъсени и лакоми. Сега и Мария Габриел. От Цецка Цачева я различават само едни 50 кг.

 7. П.П. В последата част от предишният коментар е възникнала фактологическа грешка, и затова трябва да се чете.
  ………………
  ……….
  Така че ППДБ НЯМАТ никакво основание да влизат в евроМУТРЕНСКИТЕ ТРОЙянсКИ КОЙалиции на мУтрьошките от герберастката ПОПУЛИСТка ПИРАМИДА и техният верховень фараонь бокоТИКВАТА!
  Одите на донь байХУЙаньЮ ви БанкянскиЙ, одите на хуйло си!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 8. Шапо за есето, Стопанино! Само 2 думи в подкрепа на оценката ви за ген Аугусто Пиночет Угарте. Той вдига на крака срутената от алиЭнде икономика (щото са социалисти!) и оздравява финансово Чили до степен през тежката рецесия 1980-1983 да постигнат 4,2% растеж, невиждан тогава в света. Затова на първия плебисцит дали да бъде продължен мандата му като президент 75% от чилийците го подкрепят. Прочиства профсъюзите от съветски агенти и приватизира авто превозите (“Компания насионал де транспорте карретера и камионес”), разделя я на 3 и като спира кражбите на “социалистите”, само за 2 години я прави най-печелившото предприятие на Чили и Ю. Америка. Същото прави и с минната индустрия. Понеже алиЭнде му е личен приятел, докрай се противи на военния преврат. Кандисва едва когато военното разузнаване му дава данни, че алиЭнде е сАвеЦки агентин, а не кубински, както е мислел дотогава. Ролята на ген. Пиночет като стопер на съветско-ГДРманското проникване в Западната хемисфера и защитата на демокрацията тепърва ще се оценява, надявам се, от историци, различни от коминтерновската снаха искра баЭвна и подобните й. Прочее, Пиночет сам се оттегля след втори плебисцит 1988 поради неодобрение и предава доброволно властта на лидера на консерваторите Патрицио Ейлуин (Patricio Aylwin Azócar). Московски подлоги не спират да тормозят генерала до края на живота му с малоумни обвинения, нито едно от които не се доказва. Когато почива – на 91 г., над 3,000,000 чилийци стоят в шпалир по пътя на кортежа въпреки декемврийските жеги. Достоен войник и истински патриот!

 9. – онова “ти си го избра” е за ушите на електората(от 2-те каки се чу-службите са на ДпС)
  – руски пръст посочи цацаров(респ. гешев) – изглеждаше, че е байхуй , но му спретнаха протестите с високите сметки за ток, ама срещу всички и всичко – руската прокуратура пое юздите , а каляската стана тиква
  https://www.mediapool.bg/kratka-istoriya-na-pochti-vsichko-v-prokuraturata-na-tsatsarov-news255808.html
  – призе(дент)мяването на льотчика е курс към (п)резидентска губерния …

 10. – пропуснах на Даниел Смилов – https://www.mediapool.bg/nominatsiyata-na-tsatsarov-e-chast-ot-golemiya-plan-news300522.html
  и попаднах на неговата публ. “Годината, в която се опитаха да скрият истината от българите”, Дойче веле/22 дек.2022
  – един от коментиращите пише: “Изглежда,че бюстът на Горгий трябва да седи зад председателя на НС” , но друг цитира македонския българин Йордан х.Константинов-Джинот, което изравя руския корен на днешните рози и био домати в Росенец и банкянски магнолии…
  – точно “многоревностнии Юрдан х.Константинов публикува препис от т.нар. „Разказ за възстановяването на Българската патриаршия през 1235 година“

 11. vic_kaminsky💙💛
  13.05.2023 в 20:25
  +++++++++++++++++++++++++

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.