Време е България да се съвземе от игото на рашиzма

Управляващите от ПП и ДБ не са по-глупави от мен. Отлично разбират, че 3 март е най-успешния проект на руzкото влияние у нас. 

Това е и главното послание на книгата ми “Измамата “Сан Стефано”. Съдейки по отпечатаните, допечатаните екземпляри и продажбите, хиляди българи са я прочели. Една купена книга се чете от доста повече от един човек, обикновено. Това означава,че запознатите с тезата ми за измамата, извършена на 3 март 1878 г., са десетки хиляди любознателни-ще рече интелигентни-българи.

Допускам, че много от читателите на този текст са сред тях. По тази причина няма да се повтарям, освен в главното с много малко думи: на 3 март 1878 г. Русия съзнателно мами българите, че им подарява голяма територия, съществена част от която не е виждала руски ботуш. 

Прави го с пълното съзнание, че обещанието няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА стойност от гледната точка на международното право, поради което и нарича договора “предварителен”( прелиминарен). Наясно е, че ще бъде ревизиран от същите европейски сили, които й дават мандата да се реваншира на Османската империя за катастрофалното си поражение в Кримска война 20 години по-рано, в която на страна на османците се сражават англичани, французи и италианци (още преди Италия да възникне като единна държава).

Най-грозната страна от измамата е свързана с факта, че Русия предварително се е договорила с Австро-Унгария и Англия още преди да започне войната срещу османските си конкуренти за контрол над балканските народи, да няма голяма българска държава, т.е. такава, каквато лицемерно обещава на 3 март 1878 г. Прави договорката си тайно. Дълго се опитва да крие сговора си с двете най-важни европейски империи по отношение на Източния въпрос ( наричан още “Българския”) дори след Берлинския конгрес, легитимирал международно възкръсването на българската държава, макар и в осакатен спрямо справедливите очаквания на най-големия етнос на полуострова. 

От кого крие Русия? От европейските държави, с които се е спазарила в ущърб на българите ли? 

Крие именно от българите с цел да ги измами, че е тяхна закрилница, докато европейските сили са мащеха за тях. Ето така се поставя началото на русофилството, което така и и не пуска убедителни корени тук в периода на българското националноосвободителното движение преди 1877 г. Неговите водачи практически до един отхвърлят замяната на османско с руско владичество. Българското население пази спомена за разорителните руски военни походи. Те винаги са водели до погроми над българите ( както от отмъстителните османци, така и от самите московци), разорение и масово обезлюдяване на българските земи по вина на Русия. Тя преселва десетки хиляди българи на своя територия като жива плячка. Раковски е описал неописуемия ужас на това принудително преселение.

Макар и трудно, късно и откъслечно истината за тази руска измама стига до съзнанието на манипулираните българи от онова време. Те много скоро се “запознават” с руската нагайка като форма на управление. Френетичната благодарност на “освободените”, които руската империя открито се опитва да зароби по модела на своята робовладелска държава, бързо изстива. Видно е от всенародното движение за Съединение. То е осъществено в крайна сметка въпреки категоричната съпротива на деспотичната руска държава, която вижда как българската плячка й се изплъзва от лапите. 

Онова, което Руската империя не успява да постигне, бива осъществено от нейната болшевишка инкарнация. В окупираната през 1944 г. от СССР България се налага безмилостна съветизация. 

Когато империята на злото се разпада съветизацията бива светкавично заменена с преоткритата, несъстояла се през 19 век русификация на България. Наложеният от Москва за национален празник на България 9 септември бързо и (почти) без възражения от прохождащата опозиция на катастрофиралия комунизъм бива трансформиран в нова национален празник, изцяло сътворен като историческо събитие от Русия. 

Това се случва без никакъв референдум, обществени дискусии и подобни “глезотии”. Налага го мнозинството на преродената в БСП бивша комунистическа партия в обикновено народно събрание. С това успява да пренасочи българския влак от съветски на руски релси. Бележи по този начин най-големия успех на руското влияние у нас през последните повече от три десетилетия.

БКП\БСП междувременно се е разроила и до голяма степен политически се е разорила. Беше принудена в началото да отстъпи от “борбата срещу капитализма”, качвайки с предимство на бързия руски капиталистически влак у нас своите новобогаташи. От едно не отстъпва: от руските си гени, без които не вижда живот за себе си. 3 март, като платформа за формиране на българското русофилство, е генетичната основа за самото съществуване на тази партия и нейните клонинги (фюрэра, прэзидэнта, бившия прэзидэнт Първанов с партийката му и т.н.). 

3 март беше наложен от статуквото през 1990 г. Днес то е друго. Време е България да се съвземе. Причините да имаме нов, истински български празник, който да не е свързан с рождения ден на руския император ( както 3 март) и тачи събитие, сътворено от българите, трябва да бъдат назовани ясно.

По мое мнение такова събитие е Съединението от 6 септември 1885 г. То е антипод на 3 март. Извършено по волята на българите и срещу волята на руската империя, която къса дори дипломатическите си отношения с непокорната, съединена въпреки руския диктат млада българска държава. Съединението е единствена по рода си в историята до онзи момент безкръвна национална революция. Поробените от СССР европейски народи ще тръгнат по този път близо век по-късно. Плод е в селска България на победилото гражданско самосъзнание.

Съединението е апотеоз на националното единство и на култа на българите от 19 век към свободата и националната независимост.

Ако днешното евроатлантическо статукво се притеснява да притеснява московията и нейната пета колона у нас с толкова явен противовес на руското влияние, като Съединението, нека си го каже откровено. 

Да, 24 май изглежда обединителна дата. Изборът му като алтернатива на 3 март обаче намирисва на опит да не се дразни руската мечка, като й се отнеме кокала и се замени с нещо, което все пак и в московията празнуват напоследък ( макар и с изкривяване на историческите факти).

Ако става(ше) дума за компромис с български адресат, с цел повече българи да приемат единодушно приемания 24 март за нов български Национален празник, няма(ше) да имам нищо против. Боя се, че нашите управляващи се боят по инерция от друго: от споменатата мечка. 

Да припомням ли (руската) поговорка, че който се бои от мечка не бива да ходи в гората?

 

 

 

   

 

 

 

58 мнения за “Време е България да се съвземе от игото на рашиzма”

 1. Всичко това е вярно, разбира се. Хрумна ми нещо весело, но като се позамисли човек-не е за смях. Става въпрос за многобройните екшъни, произведени в Холивуд, а и не само там. В тях винаги руснаците са злодеите. Сега, предвид не само войната в Украйна, а и многото съпътстващи откровено варварски деяния, няма начин във филм да видим руснак като “добър” в общия смисъл като положителен образ. И никой друг не им е виновен.

 2. Всичко разбрах и съм съгласен, но не видях ясно и конкретно предложение….

 3. Статуквото празници мени, но интересите си не.

 4. На първо време да видим КОИ “партии” и шлюхи са против смяната на 3 марть ?
  И ……разбира се НЯМА ………НЯМА никакви “изненади”! Всички путлерастки путлериоти свързани с кагебистката шпионска туземна централа КДСь са ПРОТИВ!
  ВСИЧКИ- МВРОь , начело с потомственият десарски доносникь бай ви ванЮ каракачаньскиЙ, следват многодженърният путлерастки путлериоть – Санкть-Сталиньградьската шлюха кУпейкинь и иZZраждане, следват маZZонският селяндурски Сирищнишки бракониерски келеперджия и доносник – агенть Гоцье, и неговият фатмашки решетников шпионски маZZонски “брать” – реZZиЛдентът лумПен гадень и неговата вицепутлеристка вещица йотовНая, да не “забравим” и чалгарския путлерастки путлериот , зависим изцяло от библиотекарските и маZZонските ченгесари от КДСь – учиндолската мумия,….а приватизационния джендърски мужикь от кремълската терористична банда БКПь даже не може да живее без чуждестранния празДникь 3 марть! Одите на хуйло ви!
  Ето ги всичките “РОДолюбци” на матушката им , всички рублоядски матушкоФИЛьи , зависимите многохилядници на альфа-сАбаката им хунтараторь Путлер и пасоль-губернатора им мУтрофановНаЯ, които винаги се “борят” за “неЗАВИСИМОСТТь” на задунайската колониална губерния на кагебисткият им ТЪПькач!
  Всички путлерастки болшевики и путлериоти на къса верижка на кремълският им гасударин си искат 3 марть, който даже БКПь не празнуваше през периода на пряката си колониална диктатура -1944-89г.. И който наложи едностранно , едва след като видя своята “идеологическа” и “партийна” несъстоятелност през 1990г.. Така че 3 марть е отречен от самата БКПь, но го наложи силово на българския преход, както преди това сама си избра нейния “партиен” празДникь – 9 септември да бъде колониален , а не “национален”, празДникь на задунайската колония НРБь по времето на соць й.

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!

 5. Независимо дали 24 май ще стане официален национален празник,трябва да се именува ‘Ден на Българската Азбука и Култура’ без уточняващи понятия като ‘кирилица ‘ и т.н.Ако и други го припознаят- добре дошли….

 6. към Валери: г-н Инджев предлага 6 септември, ясно става в текста, според мен

 7. Редно ли е, г-н Инджев, да честваме като национален празник, рождения ден на чужд нам владетел?
  И Вие го пишете, 3 март е рождения ден на Александър II.

  Българското землище, е подаръкът на руския цар,, с все нас като бъдещи негови крепостни…

  Точно това има предвид НЦВ Фердинанд, когато като главнокомандуващ на Турско, Германо, Австрийско Българските войски определя датата за подписване на руската капитулация на 3 март 1918 година.

  С което и възниква Украйна. И не само.

  Аз съм за 24 май.

 8. идеята 24 май да стане националния ни празник е многостранен израз на простотия на т.н. политическа класа у нас в момента. не обиждам никого- те сами се обиждат с този вариант. защото можеха да се ограмотят през последните 30 години какво мислят по същия въпрос / 24 май / някой от нашите съседи и особено “освободителите”, освобождаващи днес УКРАЙНА. заложим ли на 24 май, си гарантираме безкрайни джафкания, кавги, обиди, експертни и съдебни разбирателства, оспорвания кои са и какви са кирил и методий – едно наследство от историците ни, равно на гюбре – точно заради вечно продажните душички на историците ни, правейки нескончаеми чупки в кръста в полза на “освободителите”.
  ясно ми е, че предлагащите 24 май за национален празник, вместо 3 март, разбира се, елементарно НЯМАТ ПОНЯТИЕ какви ги плещят и пишат по читанките си тиквите от педерацията по тази тема!
  има да разриваме авгиеви обори в цял куп исторически теми, защото сме вечен слугинаж на москва, а тя е направо болна в главата и си съчинява не фантасмагории, а направо мозъчни блевотии / повръщания / – особено, когато тази “красота” започва от техния цар и през ТВ-екраните влиза в тиквите из педерацията. защо ни е такава мина със закъснител?!
  през годините много пъти и на много площадки е обсъждана темата за нов национален празник. датата 6 септември е ЧИСТА откъм потенциални претенции на сульо -пульо! тази дата плаче за цяла идеология на своето раждане и значение. не е проблем – БЪДЕЩИТЕ историци ще имат грижата. / г-н ИНДЖЕВ писа за мотивировката, но това е само скициране. на него му е ЯСНО колко подходяща е датата 6 септември, ако не заради друго, то поради знанието му КОЛКО СА ОБРЕМЕНЕНИ ВСИЧКИ ДРУГИ ВАРИАНТИ! /
  за съжаление, всичко опира до националната ни простотия. иначе нямаше да има нужда да се агитира за толкова ярко светещата дата в историята ни: 6 септември!!!

 9. към ringup: И аз мисля, че азбуката трябва да се нарича българска.
  Обезателно!!! Поръчана е (кирилицата) от български цар, на български книжовници за българите. И България, като държава на духа, разпространява своето влияние с перо и книга, а не с оръжие.
  Византия и русия наричат азбуката кирилица, за да не я нарекат с истинското й име – БЪЛГАРИЦА.

 10. 24 май трябва да е национален празник и за Орките. Българския Народ ги направи хора но уви малко им влезе в тиквите.
  А най-долната Сган, по-долна и от Орките са червеите, които се гърчат угоднически в краката им и им лъскат ботушите.
  Колкото до освобождението, идете да целувате ръцете на Вълчан Войвода, платил с няколко кораба злато на Царя в масква. Нашето освобождение е купено със злато от България. Руския Цар никога не е имал специално отношение към България , както и към другите народи граничещи с царството му. Вменяеането на любов към руския цар или към руския мужик си е чист слугинаж и селска простотия.
  РъРадев, Курнелия и Костадин възродената кучка не могат да спрат да реват за Батюшка и излагат Българската Нация. Идиотите от ИТН също се разконспирираха като гейши, обслужващи интереса на московските бандити. Засрамете се бе ахмаци!!!
  Рожденния ден на Царя празнуват само Слугите му!!!!

 11. Kазвал съм го и друг път.

  Българският национален празник трябва да бъде 6 септември!

 12. По отношението им към 3-ти Март или 24-ти Май ще рсзберете кой е български патриот и кой е долна рушняшка подлога. Русофилите са гнилите отпадъци от коренака и вейките на българското дърво. Гнилата маса се събира и изхвърля, защото вреди и вони.

 13. Имам опасението, че докато ние спорим кое е по-подходящо за национален празник, дали 24 май, дали 6 септември или 22 септември, русофилите ще наложат отново з март.
  Затова национален празник да бъде единствено 6 Септември.

 14. аз съм за 6 ти септември,а 24 май да е ден на БЪЛГАРСКАТА,а не славянска писменост.

 15. @HVoltageWForce
  Фактологията е, че българската азбука я изпращаме в Киев. А Киевските князе я разпространяват в изостаналата, дива и блатиста московия. Русь е Украйна а така наречената русия е московията.

  Отностно празника – тук спор не може да има. Събитието, което ни еманципира, прави ни нация и води до успехшен завършек е 6-ти септември.
  А защо не се предлага от политиците? Отговора зе мен е ясен от много време – защото са некадърни. Само ще напомня, че 24 май се честваше и през соца – официално.
  Да не говорим, че това е църковен празник на православни светци.
  Как ли ще се чувстват българските мюсюлмани по този случай? До колко ще са съпричастни и обединени? Тук ще ми е интересна позицията на московското ДПС, което играе евроатлантически либерален глас на мюсюлманите в България.
  За българското образование няма да отварям немата, че ще стане мътно и кърваво….

  Неуважаемите ни политици са се осмърдели на посредственост и социализъм.

 16. И идва ден в който клюбз пуска пропутинско ипсо насочено към масовия западен читател и гласоподавател. Путин крещи – дайте да се договорим, да спрем войната преди да капитулирам. Защото ако капитуларм, няма как да спечеля. Но ако не капитулирам, значи съм спечелил. А глупаците на изток и на запад му пригласят и угаждат.
  https://clubz.bg/139485
  Българската проукраинска позиция е пунта мара. Посредствени медии, посредствени джурналя и посредствени политици.

 17. И сега за всеки, който иска да мисли. На кой ви напомнят думите на губернатора на белгородската област? И малък пример за това, как истински силните политици правят нещата за своите граждани. Сравнете Буча година след воените действия и Люлин/Младост/Дружба/Елин Пелин днес.
  Всеки мислещ човек може да разбере къде политиците са лъжци и крадци.

 18. Горда, с над 1300 г. история нация, с претенции за принос в световната култура, още не е сигурна кой й е нац. празник – сигурен знак за липса на личностна, родова и обществена памет и нац. самосъзнание. Което и ме навежда на мисълта че като за начало не е лошо нац. ни празник да е Денят на будителите в противовес на тази ширеща се летаргия и обществена деменция.

 19. към Иван Трендафилов и ringup:
  “И аз мисля, че азбуката трябва да се нарича българска.”

  Подкрепям напълно!
  Освен това трабва да бъде премахнато и руското пропагАдно клише “славяно-български език”, на който се служело в църквите! В църквите се служи на БЪЛГАРСКИ!

 20. Alex_De
  Много точно казано! Пълният текст може да е “Ден на Будителите (като будиш Пенке-ле кой ли ми те слуша?)”.
  Единственият недостатък на 24-и май е, че е уязвим на мрънкането “Нека да си остане ден на духовността и да не се политизира”. Искра Баева, вместо да започне с псевдоисторическите доводи, че на 3-и март сме се появили на картата, точно с духовността започна (или само тази част от думите ѝ беше показана в репортажа).
  Напълно съм съгласен със съмненията на автора, че тези дето още не пипат МОЧА, още не смеят да се изправят ачик-ачик срещу рашизма…
  Ако, те и германците не дадоха веднага Леопардите си… Путин рие, рие…

 21. Какво са направили св. Кирил и Методий? Нов шрифт!? Глаголица!?Кирилица!? Това ли!?

  Българският език е класически. Наред с еврейски, гръцки и латински, защото има изграден терминологичния апарат и на него може да бъде преведено Божието Слово.

  Така че, за тази цел, светите братя реформират старата ни писмена система, свеждайки я до 48 букви.
  Така че, всички народи, цяла източна Европа, заема от нас официалния си и църковен език. А в к,щи си говори на племенното си наречие. Диглосия се казва. Сега, с английския е така 🙂

  Тук му е мястото да поясня, че “славянското море”на Сталин е същото, като “арийската раса” на Хитлер.

  Ползвам случая да предложа парична награда за всеки, който ми покаже автентичен славянски артефакт от археологическите ни сбирки.

 22. Към Alex-D
  6-ти Септември е денят.
  Другото е да угодим , да не дразним, от нас да мине!
  То е като да махнем ли Альоша или да го оставим за спомен да ни трови душите.
  Другото ще доразцепи разцепените демократични трески до десен талаш, който да попива руската смрад.

 23. До Валери

  СЪЕДИНЕНИЕТО. Човека ясно го посочи. Аз съм напълно съгласен с така изразеното мнение, от собственика на блога. Каквото ида се е случвало с нас, като народ, като управление и т.н., ние имаме държава много от преди блатните павиани. И мисля, че е време изродената партия да се разпусне и забрани. Разбира се не само тя…

  С уважение към всички,

  И. Колев

 24. – национален празник е събитие , което е достижение на нацията ни и такава дата е самото раждане на бълг. нация с даването на автономия на Екзархийска България 1870 г, което нямаше да се случи , ако не бе всебългарското възраждане в защита на българския език , срещу опитите за погърчване и пославянчване по голямата нужда на дядоиван
  – такава дата е и 3-ти март 1886 г – наистина всебългарския 3-ти март , който нямаше да се случи, ако на възванието на българския княз в защита на 1-вото Съединение уверен че :”… всеки българин, способен да носи оръжие, ще дойде под знамената да се бие за своето отечество и свобода…”, не бяха се стекли българи от всички краища на бълг. земи, българи се завръщат от чужбина , ученици и депутати
  https://newme.bg/articles/nepoznatiyat-batenberg-slivnishkiyat-geroj
  https://static.dir.bg/uploads/images/2019/11/16/1902516/768x.jpg?_=1573893351
  това не е просто война на капитаните, а Българската Победна война за Отечеството ни
  Българийо, за тебе те умряха
  една бе ти достойна зарад тях,
  и те за теб достойни, майко, бяха
  И твойто име само кат мълвяха,
  умираха без страх.
  ” Княз Александър Батемберг избра спасението на собствения си народ, комуто бе отдал клетва да изпълни своя дълг, за да го предпази от безславната съдба на колониално население… прие Съединението и обедини не толкова територията на северна и южна България, а стана символ на солидарността и достойнството на Българската нация, на нашата национална чест и самоличност…(СЪРБИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ – ДЪЛГИЯ ПЪТ ДО НЬОЙ/sitebulgarizaedno)”

 25. Много пъти България е била тъпкана от всякаква паплач. Римляни, Византийци, Руски роби, Османски орди, Татарски орди и т.н.
  Кое поред освобождение да празнуваме?
  Аз не се срамувам от Християнската си вяра. Тя ни прави и Европейци. Тези, които се мислят за много учени и модерни, първо да докажат, че Основателя на Християнството е лъжец и не съществува и после да философстват и да се хвалят със дипломите си и със знанията си Относно мюсулманството, много съжалявам но то не ни прави част от Европа и е със терор и меч донесено в България. Може да сме толерантни към мюсулманите но определено Християнството трябва да е основополагащо за България. За всеки Българин може да е само чест и достойнство, че Свят човек като Константин Кирил Философ е основоположник на културата и писмеността ни. Много Свети Християни са допринесли, за да я има България и за добрината на народа ни. Също и Васил Иванов Кунчев Левски.
  Ние определено трябва да вървим рамо до рамо със най-старите Европейски държави като Гърция, Испания, Франция, Швейцария и т.н. за да я има България и българската нация. Това са силните държави.
  Американската култура убива националната идентичност. Определено мисля, че Българската нация трябва да има дом и това е България!!! Който иска друго, границите на България са отворени.

 26. Към Симеон Спасов/Красноселски/:

  Виждам, че като алтернативно на 24 май предложение се обсъжда и 22 септември, Ден на независимостта. Щеше да е напълно логично, ако независимостта ни беше извоювана на тази дата от НАРОДА, а не от царската фамилия, която се е възползвала от международната обстановка (без пушка да гръмне в борбата за тази независимост) и отново е трябвало да получи благоволението на Русия.
  Съединението е народно дело. Точка.
  Никому не натрапвам мнението си и бих се радвал всяка от обсъжданите няколко дати да замени 3 март. Но в степенуването на приоритетите 6 септември е без конкуренция, според мен.

 27. Веселин Димов,
  Това, със славянските артефакти, отдавна циркулира във форума. Не обичам да вземам отношение от позицията на общата култура по специализирани въпроси, но ми хрумна, че може да отидете в Полша, Чехия или Словакия, да влезете в някой исторически (археологически) музей, и да попитате….

 28. По толкова щекотлива тема трябва да се слушат историческите експерти. Намирам аргументацията на експерта Иво Инджев в подкрепа на 6. септември убедителна и подкрепям предложението му. Дори за лаик от “другата България” като мен е видно с просто око, че Съединението е единственото безспорно историческo събитие, което има обединяваща сила за нацията.

 29. Ако изрично се подчертае в Конституцията , че писмеността ни е БЪЛГАРСКА , 24 МАЙ е най-подходящ , според скромното ми мнение .

 30. Към
  Либералец
  25.07.2023 в 05:15:
  Да не би 3 марть да “обединява” повече българските мюсюлмани и особено българските турци, а?
  Макар Турция да е само на 100 години, тази година честват тази годишнина от републиката.
  А дори днешната България е на повече -145 години от ограничения суверенитет след 12-та руско-османска война 1877-78г., 115 години от признатата независимост на 22 септември 1908г., която ще честваме след 2 месеца , 105 години от руско-българската освободителна война за независимост, част от цялата Първа световна война на Балканския фронт, завършила с капитулация на Московията , подписана от Ленинь и болшевишките КОНТРАреволюционни ИМПЕРьнационалсоциалисти в Брест-Литовск , на 3 МАРТ 1918г.!
  Да не изброявам, колко години от повторната окупационна колониална АсвАбАдительна война на Сталинь, от 9 септември 1944г.
  Московията и Турция, като призната държава, не са воювали.
  И след като рублоядите толкова държат на фактите, нека им припомним, че ако не беше Априлското(майското) въстание от 20 април( 1 май) 1876г. , ниКОЙ нямаше да даде на Московията да започне война !
  Това се отнася особено за истЕрическата многоджендърна ПОПУЛИСТка параZZитна шлюха от Санкть Сталиньградь – кУпейкинь и многодженърната му “пар(т)ия” – иZZраждане, който ЛЪЖЕ , както винаги, че ако нямало 3 марть 1878г. , нямало да има и 24 май!
  Макар 24 май да се празнува много преди 1878г.!
  Но ако нямаше 20 април(1май) 18776г. , то със сигурност НЯМАШЕ да съществува и 3 марть 1878г.!
  Още повече Априлското въстание довежда до Цариградската конференция и до искане за автономия на цялата българска народност на Балканите от Великите сили, на площ по-голяма от Санкть-Стефанският “дАгАворь” , нали!
  Само припомням на кУпейкинь, който се води фиктивно за “истЕрикь” , че по Санкть-Стефанският “дАгАворь” България губи Северна Добруджа, която царят-АсвАбадитель поДАРЯВА на Румъния, подарява Ниш , Пирот и Поморавието на Сърбия, и подарява вместо това сръбски територии в Босна на Австро-Унгария!
  Така че ако търсим , коя дата е преди всички според кУпейкиньи останалите большевишки истЕрици и потомствени генетични рублояди, то тогава да предложим 20 април(1 май) 1876г. и Априлското въстание за НАЦИОНАЛНИЯТ празник на България, довело до руско-османската АсвАбАдителна война, само защото Московията отхвърля нарочно решенията на Цариградската конференция , след Априлското въстание, за да има причина и повод за войната 1877-78г., за да се приближи и завладее Проливите и Цариград!
  И един последен въпрос към рублоядските истЕрици, като Санкть-Сталиньградьската шлюха кУпейкинь, какво биха казали за същата дата – 3 МАРТ 1918г., когато е подписана капитулацията на московитската им матушка в Брест-Литовск пред България, която води освободителната руско-българска война за независимост!
  Одите на хуйло ви!

  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 31. Вън от съмнение, 6 септември е денят на съвременната ни държавност. 24 май пък, е ден на българската Вяра и Култура.
  Не на славянската. Такава няма, освен в учебниците.

  Аз гледам на държавата, не като на еманация на народ, култура и вяра, както са гледали възрожденците ни. Те са нямали историческия опит от двете световни войни, в които държавите прерастват в организирани индустрии за организация и репресии на собствените си и чужди народи.

  Днес, виждаме в Украйна, как една държава унищожава два народа, собствения си – и съседния.

  Съвременната ни държава трябва да бъде съвкупност от публични, общодостъпни услуги.
  Така мисля. Войната ще свърши с победата на единия възглед. Надявам се, личността да победи инструмента.

 32. Предложението 24 май да стане национален празник имаше и неочакван “бонус”: панически бяха хвърлени в огъня и “изгоряха” (саморазкриха се) някои от най-ценните петоколонници у нас, за които до момента се полагаха извънредни грижи да се пази независимият им “експертен”, уж “пробългарски”, патрэотичен имидж. Вече някоко дни по всички медии дефилират представители на пропутински партии, които досега се опитваха да създават впечатлението за патриотични и отговорни политически формации като Слави Трифонов, ИТН, Копейкин и неговите русски “възродители”, Курнелия от винаги загрижената за народа “системна” БСП, разни “криптополитолози” като отровената от русофилия Искра Баева, Мария Пиргова с нейните заплахи, че така ще принудим, заболелият от пропутинска логорея президент да си направи партия, а защо не и ловно-рибарско дружество, както пък предлага политологът Огнян Минчев, Слави Василев с неговата “президентска рэспублика”, прорусският “консерватор” Кристиян Шкварек, няма начин скоро да не се появи и академикът по рублолизане Ниночка Дюлгеровна… Не че не сме ги знаели или подозирали, но друго си е “естетическото удоволствие”, което ни създадоха, като директно оголиха от високата политическа сцена омазаните си русофилски задници! Особено впечатляващо е еволюционното развитие на БСП, където ранните “социнтелектуалци” – утописти постепенно бяха заменени с безродни пъпчиви търгаши, които днес единодушно споделят “родолюбивия” мироглед на незабравимия с простащината си Румен Петков: “Ние сме с руснаците, а останалите да си е..ат майката !”. И тези ли, Курнелия, които работят в нюйоркските банки? 🙂

 33. към Тодор Тодоров: Само едно допълнение.
  В “руския свят” се говори за “Църковно-славянски” език. И, че той е създаден от Кирил и Методи.
  Академик Лихачов забелязва много точно: “Няма църковно-славянски народ. В църквите се проповядва на старо български.” Даже в Московията официален език на държавната администрация е бил езикът на който е проповядвала църквата. Български. И затова 50 … 60 % от корените на руските думи съвпадат с българските.

 34. Разбира се, че “може да отидете в Полша, Чехия или Словакия, да влезете в някой исторически (археологически) музей, и да попитате….” за автентични славянски артефакти. Да. В славянска страна, да. Не и в България. В самото московско княжество са угри и фини.В Киев, владетелския род е Рус, варяги( викинги).

  През средновековието, българите сме се смятали за българи. И съответно, митрополит Киприян, е Търновски, Киевски, Латвийски, Московски и на цяла Рус. И езикът си е бил български, в църковните му служби. И на наследникът му, племенникът му Цамблак, също.

  Както и да е. Днес, защо пък да нямаме два празника, на държавността, 6 септември, а на вярата и културата, на православната ни цивилизация- 24 май?

 35. към dkaraivanov:

  “Това, със славянските артефакти, отдавна циркулира” и в учебниците ни, и в средствата ни за масова дезинформация! Задавал съм въпроса, който задавам навсякъде – може ли някой да ми посочи поне един музей по света, в който да видя “славянски” артефакт и в Полша, и в Чехия и в Словакия (говоря и словашки свободно!). До момента никой не ми е посочил такъв музей! А и някой да ми посочи изфабрикуван 1 “славянски” артефакт, какво от това? Руската пропагАдна умира, господине!

 36. към Иван Трендафилов:

  Благодаря Ви за важното допълнение!
  Преди 3 години лингвистичния отдел на руската академия на науките, след 8 годишно изследване е констатирала, че руският език е диалект на българския. Има го в Интернет. Ако някой се интересува, може да прочете колко точно % от корените на руските думи съвпадат с българските, колко % от граматиката е взета 1:1 и т.н. Понеже езика не е техен, те не са могли да го развият.

 37. @RICOшетниковь
  25.07.2023 в 11:25

  Предполагам, че имате някакво партийно поръчение да ме дискредетирате. Не изключвам, че и сами може да сте си назначили подобно поръчение за да компенсирате някакъв вътрешен дефицит.
  Не се прави така. Глупаво е да ме коментирате и оценяте без да сте чели какво съм писал.

  “Отностно празника – тук спор не може да има. Събитието, което ни еманципира, прави ни нация и води до успехшен завършек е 6-ти септември.”
  Либералец
  25.07.2023 в 05:15

  Левски е писал – въстание да се вдига само зимно време. Не като убавеца Бенковски напролет. За това Априлското въстание е един предизвестен героичен провал. А провалите не са подходящи за национални празници.

  Колкото и дълго и напоително да пишете, това няма да доведе нито до качество нито до някакъв положителен ефект.

 38. Веселин Димов
  25.07.2023 в 13:54

  Може би е добре да се спре с ползването на Повѣсть времяньныхъ лѣтъ.

 39. sitebulgarizaedno/ОЩЕ СВЕТЛИНА ЗА ПОСТИГАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ ПРЕЗ 1908 Г.
  – с подписаната Тайна!! руско-бълг. военна конвенция 1902 г. България се отказва от 2-рото Съединение и фактически от самостоятелна външна политика, т.е. бълг. княз е таен васал на руския цар(ДЕЙСТВИЯТА НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО НА ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ, sitebulgarizaedno)

  – конвенцията от 1902 г. е препотвърдена с Таен!! руско-бълг. договор1907 г., след който следва Ревалската среща1908 г. на руския цар с английския крал, която дава зелена улица на бълг. независимост – сиренцето в капана наречен Балкански съюз(ОЩЕ ЕДНА ПОЗАКЪСНЯЛА СЕНЗАЦИЯ ОТ КРАЯ НА 1909 ГОДИНА,sitebulgarizaedno)
  – на парламентарната анкетна комисия, която да търси и съди виновниците за погрома през1913 г. става известен текста на конвенцията от 1902 г. и че според нея русия се е задължила да защити страната ни в междусъюзническия военен конфликт, а на практика е в лагера срещу България и подстрекава и Румъния и Турция да ни нападнат.
  – тайния договор от 1907 г. е публикуван от „австрийски кръгове“ още преди Балканската война в германския печат, откъдето го препечатва „Работнически вестник“ през 1913 г.
  … следва ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ 1916-1917г., която не случайно е
  “…пълен триумф за страната ни в чисто военен аспект. Българската армия бие наред в жестоки сражения руските войски по суша, въздух и вода. България успешно защитава свободата си и своя суверенитет. И вместо унищожение на България Русия постига собствената си гибел.Пораженията и неуспехите на руските войски на Балканите допълнително задълбочават кризата в империята, довела до революциите през 1917г., свалили от власт самодържавието.Погребан е унизителния за България Букурещки договор от 1913г. и е поправена несправедливостта от 1913г. Натрапеното си крепено с лъжи и измама за сметка на България русофилство понася тежък удар. Веднъж разклатено през 1913г. , то окончателно банкрутира в 1916-1917г.Става дума за отхвърляне на българския комплекс на малоценност пред Русия.С кръв и жертви на бойното поле българският народ доказва, че обича свободата си и в името на осъществяването на националния идеал за създаване на Целокупна България от Добруджа до Македония и от Моравско до Бяло море е готова да се опълчи и против Русия… с подписването на мирния договор в Брест – Литовск…40 години след 3 март (ЛЪЖАТА)Сан Стефано победена Русия признава правото на България да живее самостоятелно и национално обединена… с нова историческа дата 3.03.1918г. Дата, на която завършват нейните усилия за истинско освобождение от ,,освободителите’’ и то в нейните етнически граници.(Я.Гочев,sitebulgarizaedno)”

  … след второто “освобождение” битката ни за независимост все още не е спечелена

 40. Към
  Либералец
  25.07.2023 в 15:39:
  Пак се изказвате неподготвен!
  Вие казвате , че 24 май няма да бъде приет от българи мюсюлмани?!?
  24 май не толкова религиозен и християнски празник , който би ги отделил от българите християни.
  Да ви припомням ли , че голямата част от българите мюсюлмани са също етнически българи , а не с османски произход, и са с български майчин език, а?
  Също да припомним и за българите мюсюлмани от Волжка България, които също са цивилизовали Московията, а не само българите християни от Дунавска България!
  А пък за глупостта да казвате, че Априлското(майското) въстание е ” провал” , всеки тук може да ви опонира!
  Защото, без Априлското въстание нямаше да има нито Цариградската конференция, нито АсвАбАдительната(поредна) руско-османска война 1877-78г., разбрахте ли?
  По този начин вие следвате рублоядската пропаГАДность на матушкофилите , които казват, че без “помощта” , и без волята на царя-АсвАбАдитель, България нямало никога да се освободи от османско иго!
  Напротив, всички през последните 140 години подкрепят тезата, че Априлското въстание е било успешно, а само вие пак сте на противоположната запалянковска(инфантилна) страна!
  Вие си следвате инфантилната си запалянковска партизанщина., но това си е вашият манталитет, и вашият “избор”!

 41. Поради каква точно причина е наложително да имаме национален празник? Нека да имаме празници на книгата, съединението, розата, морето и тнт и мисля че, всички са национални. С какво по точно един празник е по-по-най от другите и постояно да ни навира в главите че сме били под игото на други.

 42. Въпросът е “де юре и де факто”. Де факто е на 6ти , а де юре – на 22ри септември / и двете по стар стил/. Подкрепям 6ти септември ! Датата 24 май е въведена от БПЦ, по времето на Стамболов, по настояване отвън, ужким за да е по “нов стил”. Тогава и църквата ” Пресвети Кирил и Методий” е със сменено име Ал.Невски, в София. От 1860 г Празникът е бил на 11 май. Мегжду другото, да не забравяме ролята на Ватикана да подкрепя Кирил . В католическия календар Св.Св. Кирил и Методий са на 14 февруари. Там няма Валентин и празник на лозаря.

 43. за : RICOшетниковь
  25.07.2023 в 17:09

  “ВСИЧКИ през последните 140 години подкрепят тезата”… – цитат от вашето “мислене”! цълвулско- каскетната “наука” се “аргументира” с определението ВСИЧКИ. точно заради това ние НЯМАМЕ адекватна ИСТОРИЯ! харесва ли ви или не, няма никакво значение. точно путлер в момента е олицетвориние на перверзното говорене по всички теми. реално, никой не би следвало да го слуша въобще – просто изключвай звука, когато се появи да “обяснява” нещо. не е важно дали е верно, важното е ВСИЧКИ да мислят ,че е така – нали царят го е казал!
  априлското въстание било успешно, всички казвали това, дори вече 140 години го говорели…и какво? значи вие сте убеден, че нацистка гармания е спечелила ВСВ… че войната е УСПЕШНА за нея? ами да – в резултат германия се очиства от нацизма. значи войната им е успешна…това е ВАШАТА логика, настоявайки, че априлското въстание било УСПЕШНО. между другото, да ви светна: ако беше успешно, нямаше да се нарича въстание. а как? проверете в читанките, аз не съм начален учител!
  в нашето книжовно наследство има една единствена, брилянтна книга за ИВАН ВАЗОВ. написана от академик Н.С. ДЕРЖАВИН, издание 1948г, на руски. авторът е с български корени. “между редовете” в тази монография може да откриете ИСТИНАТА за началото на задунайския военен поход през 1877 на балканите. “НЕ какво говорят ВСИЧКИ”, а какви са били реалните събития. НЕ стъкмистиката на българските “историци”, а фактите от него време, , в аспекта ИВАН ВАЗОВ и творчеството му, текущо, в него.
  причината за похода е, както винаги – мокрите лиги на руската империя по ПРОЛИВИТЕ + ВЕЧНАТА ВОДКАДЖИЙСКА ГОТОВНОСТ ДА ЗАГРАБЯТ КЪДЕТО И КОГАТО МОЖЕ …НЕЩИЧКО.. но поводът за 10 – месечната война с османската империя / 1877/78г. / е СЪРБИЯ! като кризата ВЪОБЩЕ не е заради априлското въстание, а заради ФАКТА, че османската армия, след като разпердушинва сръбската армия,предвождана от РУСКИЯ генерал черняев, застава на хвърлей място от БЕЛГРАД, без до града да се вижда поне куц сръбски войник. османската войска се спира , преди да превземе вече беззащитния град, заради телеграма по морзовия апарат от руския император. последният заплашва с война османците, ако превземат белград…заедно с телеграмата императорът праща брат си николай николаич в кишиньов да организира дунавската армия. османската армия се оттегля далеч извън сърбия, но типично по руски, николай втори игнорира този факт и задейства предстоящата война отвъд дунава.
  предистория на това до тук е , че граф игнатиев уговаря крал милан да обяви война на османците, което сърбите правят на 20 юни 1876г.
  вечните грандомани-сърбите, въобще не забелязали погромите и кланетата през априлското въстание месец – два преди това и очакват българите да помогнат в тази сръбско – османска война. разбира се, изкланите няма как да поемат към сърбия да помагат и в резултат в сръбската преса се развихря злобно-злодейска антибългарска кампания…
  това съм го писал веднъж тук – за тези ФАКТИ. но, който е свикнал да мисли както всички мислят, фактите ги няма за нищо. казусът е ясен!
  за финал, внушавате чиста дезинформация с твърдението си “Да ви припомням ли , че голямата част от българите мюсюлмани са също етнически българи , а не с османски произход, и са с български майчин език, а?” – отворете читанките и ще се уверите, че спрямо общия брой на етническите турци у нас, броят на помаците е НЕЗНАЧИТЕЛЕН, а въобще НЕ е “голяма част”. но, за псевдоисториците това никога не е било проблем.
  направете накрая нещо умно: приемете, че 6 -ти септември е идеалния вариант за наш национален празник!

 44. Защо всички пренебрегвате датата 16 април 1879г.? Това е рождената дата на българската държава – приемането на “Търновската конституция”. Това е кръщелното свидетелство на българите. Независимо, че е действала (първоначално) само в Княжеството. После, при всяко присъединяване на български територии обратно към родината, тя си остава валидна, което е знак за далновидната идея, вмъкната в нея.
  И така, аз предлагам 16 април за национален празник.

 45. Прави ми впечатление, че и по този казус тонът се изостря, появяват се нелицеприятни квалификации и лични нападки. Пак ли демократи, антикомунисти, десни, русофоби и пр. ще се хванем за гушите. Представям си как някой “умник” ще спретне и референдум, съдържащ петте предъвквани опции – нищо чудно трети март да спечели с 21%!
  Но така е, когато водещите политици, вместо да водят, се ослушват за хорското мнение, кой какво ще им подшушне и как да се мине “со кротце и со благо”.
  Преди четири години в своите “Приоритети” се обявих за 24, май. Съображенията си предпочитам да запазя за себе си. Днес публично се отказвам от избора си. Защото правилният въпрос не е на коя дата да бъде честван националният ни празник, а датата да не е трети март!
  А политическите ни водачи публично, мощно и категорично да си свършат работата и да сведат опциите до две.

 46. @RICOшетниковь

  “Пак се изказвате неподготвен!
  Вие казвате , че 24 май няма да бъде приет от българи мюсюлмани?!?
  24 май не толкова религиозен и християнски празник , който би ги отделил от българите християни.”

  24 май е възникнал като чисто църковен празник и основните фигури в него са светите християнски братя Кирил и Методий. По времето на соца този празник беше попрочистен от християнските идеи но дали соц версията на национален празник е добра за демократична България?

  Химна на 24 май съдържа следното:

  бе и тъжовно робско време…
  Тогаз Балканский храбър си
  навеждаше лице под гнета
  на отоманский властелин…

  подвижници за права вярна,
  сеятели на правда, мир,
  апостоли високославни,
  звезди върху Славянски мир,

  от една страна се противопоставя срещу отоманския властелин а от друга просллавя Славянския мир.
  Нашите мюсюлмански съграждани са исторически наследници на отоманската империя а славянския мир е мимикрията на московския мир.

  Хайде сега кажете ми как да се обединим в тези противоречия?

  Да Априлското въстание е провал, ако го нямаше нямаше да има повод за рускотурска война при която руснаците да ни разпокъсат и окупират. България трябваше като гърците да си организира САМА освобождението по начина предвиден от Раковски и Левски. Тогава нямаше да има нито санстефано, нито разпокъсана България, нито сръбски Ниш и Пирот, нито балканска и междусъюзническа война.

  Левски беше обесен по поръчка на московитите, защото не искаше да бъде московски шпионин и искаше да има свободна и независима България. Не такава каквато е и до днес – пълна с всякакви мекерета и глупаци, които служат на московитите по желание или поради ментална ленивост и страх.

 47. към Иван Иванов:

  Мога да кажа за себе си: не ми е удобно да предложа 16 април. Това е рожденият ми ден. Да не стане като с 3 март, рожден ден на Желю Желев…

 48. Националния Празник трябва да събужда много светли и радостни чувства във Българската Нация. То затова се казва и Национален.
  Една от тези дати е 24 Май. Там няма омраза към тиранина, няма революционни чувства и не ни сърби ръката да хвашаме сабята и примерно да режем главата на комшията, който е турчин , сърбин, грък или руснак.
  24 Май се празнува с цветя, музика, Студентски Валсове и т.н. Супер Романтична Дата.
  Какво не му харесвате?! Не обединявал ?? Сериозно ли?? 🙂 От много умуване ще прегорите манджата 😉
  24 Май подчертава и Ролята на България за културното просвещение на Европа.
  А пък, който ще да е роден тогава. Стига с този егоизъм и дребнавост Господа.

 49. Тази инструкция, своеобразен “Еверест” на русската окупационна подлост, е една от най-убедителните причини 3 март да не бъде Национален празник на Репубика България !!!
  (За пръв път прочетох тази мерзост през есента на 2013 г. в блога на Иво, наскоро и Българин отново даде линк към нея, но от друг източник. Мисля, че този текст трябва да се публикува и препубликува опреснително поне един път в месеца и в колкото се може повече медии, за да го четат, препрочитат и осъзнават смисъла му всички млади и стари българи, докато не остане нито един русофил на българска територия!)

  Инструкция за управлението на окупираните от Съветската армия източноевропейски държави
  КАА/08.113 Москва, 2.VI.1947 г. НК/003 47

  1. В сградата на посолството да не се приемат местни информатори. Срещите да се организират от наши специални служби на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби.

  2. Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страната и нашата войска.

  3. Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват в или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а също така и въоръжена опозиция.
  4. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници.
  5. Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази партия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби.

  6. Да се обединят всички младежки организации в една – комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юношески и младежки организации.
  7. Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За всеки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от нашите служби.

  8. Да се прави системно разследване на хора – добри организатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръководни длъжности.

  9. Да се организира – всички държавни служители, освен милиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специално да се отнася до здравните служби… съдебно-изпълнителските служби, просветата и културата.
  10. Към всички органи на властта и всички значителни заводи да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти.
  11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия.
  12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване.
  13. Да се приложи такава специална икономическа политика към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска производителност и неефективно. При втория етап да се започне колективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опозиция – да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос отвън на храна.
  14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните).

  15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инструкции и т. н., така че никой от тях да няма право на окончателно решение без консултации с останалите.
  16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото задание.

  17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпорежданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с други задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни стоки и потвърждаване на мнение и характеристики от политическите власти.

  18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията.
  19. На всички отговорни ръководители на партийни, държавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли.
  20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие че там има наши сътрудници от КГБ.

  21. Да се организира специален надзор за количеството муниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бойни патрони да се прави само при строг контрол.

  22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборатории към НИИ.

  23. Да се обръща специално внимание на всички изобретатели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализация да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужбина. Да не се допуска до публикация стойността на изобретението.
  24. Системно да се нарушава графикът на транспорта в страната (с изключение на нашия специален транспорт).
  25. Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се записват предложенията и докладите, като се регистрират докладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инструкция.

  26. Да се популяризират интервюта с работници за актуални производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми.

  27. Всички обръщения към народа от официални служители и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ!
  28. Да се обърне внимание на всички новостроящи се градове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопровод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликвидират систематично.
  29. При модернизиране и разширение на заводите да се осигури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода.
  30. В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни.
  31. Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява производството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните.
  32. Да се създадат условия за максимално развитие на администрацията по всички нива – районни, общински, градски. Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа.
  33. Да се контролира само изпълнение на плана на предприятия, произвеждащи суровини и други производства, включени в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар.
  34. Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над църковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н.
  35. От всички основни, професионални и средни училища да се уволнят учителите, които имат голям авторитет и се ползват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се ограничи производството на учебни помагала. Да се премахне изучаването в средните училища на латински, гръцки, обща философия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация.

  36. Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм.

  37. Забранява се да се поместват в средствата за информация и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война.

  38. Ако се възстановят или създадат организации, които поддържат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дейността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и национализъм (нашите действия са независими от органите на държавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР.
  39. Да се прояви грижа за строителството на пътища и мостове, за да са готови при налагаща се интервенция, така че нашите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили.
  40. Да се арестуват всички политически противници. Специално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления.
  41. Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на политически процеси. Ако се налага, такава да се допусне, но при условие че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение.
  42. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, дадени от партията – независимо че тези хора са виновни за икономически загуби и са мразени от подчинените си. В драматични ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба като се използват за кадрови резерв за друго време.
  43. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално се отнася за кадри от армията, генерални директори, министри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа.

  44. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация.
  45. Да се проявява постоянна грижа за систематически подбор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересовани професионално хора, стремящи се само към диплома.

  Строго секретно! КАА/08.113, Москва, 02.06.1947 г., Инструкция НК/003 – 47

 50. Теренът вече се разкаля! Продажните медии са задействани на макс. Плюе се във всички посоки. Обезценяват се и се омърсяват свети дати и събития. пРезидентът Митрофанов и той не пропусна да си изложи срамотиите! Всички политически партнии /без изключение!/ са на мнение, че казусът трябва да се внесе за решаване в НС! Едва ли някой не се досеща каква помия ще се излее на талази в пленарната зала, под прожектори и пред камери. Пак ще станем за резил пред целия цивилизован свят! И всичко – заради егото и за единия популизъм. Наистина ли няма политици с яки топки, които да пресекат опитите за пълзяща пряка демокрация и да наложат строгия ред на представителната!

 51. Към
  климатик
  26.07.2023 в 01:08:
  Към
  Либералец
  26.07.2023 в 10:11:
  Г-да , вие пак си повтаряте частичните избрани само от вас факти, които , уж, подкрепят запалянковските ви инфантилни “тези” и партизанщина!
  Не нито Гърция, нито Сърбия се “освобождават” , “сами” , с техните собствени ограничени сили!
  И ниКОЙ от Великите сили НЯМАше да им го позволи!
  И сърбите , и гърците получават военна помощ и от Московията и от другите Велики сили, по суша и по море!
  Има много информация и в книгите и в Интернет по тези въпроси, нали сте истЕрически икспертьи- Четете!
  Още самите български въстаници са знаели , че отиват на заколение, и въпреки това се ЖЕРТВАТ! Това също е достъпно за четене!
  Въпросът е , че така повдигат българския въпрос пред формираното обществено мнение в самите Велики сили, защото българите не са разчитали токова на техните властници, които се договарят директно със султана, а не с раята му! Те разчитат на журналистите и обществени реакции от техните читатели и парламенти.
  И да, въстанието е успешно , защото тяхната саможертва довежда не до поредната руско-османска война, а до Цариградската конференция, която служи на целите на руския император за военен реванш след Кримската война! Така че може да се приеме , че руско-османската война 1877-78г. е продължението на Кримската война, също както Втората световна война е продължение на Първата световна война!
  Московията води повече от 10 войни с Османската империя, но никога НЕ искала да “освободи” България, нито и през 1878г. , целта са военен реванш за Крим , и още по-важно – Проливите и Цариград, мечта още на Петрь I !!!!!
  Това са фактите, а пък вие си ги манипулирате според субективните си познания , или пък според запалянковския си манталитет да бъдете по-по-най големите “победители” и хиперхерои ,на всяка цена и насякъде, дори без реално покритие за това!
  И да забравих да спомена, че се навършват и 138 години от сръбско-българската освободителна война за независимост , предизвикана с подстрекателството на Александър III , който е спрян още тогава от Англия, за да не окупира “съединена” България, заедно със сърбите , османците и масковитите! Ето това е още по-голяма причина за национален празник , дори повече от 6 септември 1885г.! Нали!
  Все пак едно Съединение, не може да се сравнява дори с една освободителна война срещу тройна окупация, подпомогната от Англия!
  Така че това са фактите , а не дребнаво партизанско заяждане , като вашите манипулации! Те няма да ги променят, и всички в този блог го виждат!
  И не , аз не настоявам да се празнува Априлското(майското) въстание, като национален празник! Само припомням на копейковците , че без него, тяхната истинска родна матушка нямаше да има причина да обяви война на Османската империя, защото другите Велики сили нямаше да и го позволят! Но османците сами предизвикват с жестокото му потушаване изоставянето им от другите Велики сили, сами срещу Московията. Иначе,ако без Априлското въстание Османската империя продължаваше да има подкрепата на Англия и Франция, както през Кримската война, тогава Московията нямаше да има никакви шансове за предизвика и спечели нова война, дори и в Сърбия или в България!
  Даже Англия спира,чрез военна демонстрация , пълното настъпление на Московията до Проливите и Цариград, и даже в боевете за Шипка !

 52. П.П. И не става въпрос, кога и колко са били българските турци, а СЕГА , след последното официално преброяване на българските турци, и без турците от Възродителния процес , които сега са в Турция !
  Защото предложението за 24 май се прави СЕГА, днес!
  А пък едва ли ще имат нещо против празнуването ма българската азбука и писменост, след като и досега не са имали! А пък и в Османската империя, и в днешна Турция приемат чужди азбуки и писменост – арабската и латинската! А помаци има не само в България, но и в Егейска Тракия в Турция, в Гърция, в Албания , и бившата Югославия! Така че има доста мюсюлмани с майчин български език!

 53. за: RICOшетниковь
  26.07.2023 в 17:51

  дори от птиче поглед се вижда, че вие сте “историк” от “статуквото в историята ни ДОСЕГА”. това са приказки вече сто години, конференции, конгреси, докторантури, професури, стотици дебели книги / от които капе “водата” /, стотици завършили история, които наливат “тази история” в милионите глави на българските граждани. включително и в момента!
  това НЕуважавано от мен племе е двойно увредено, защото си е подложило, подлагало, историографията на русия, на ссср, а сега на педерацията, които са с уникални “приноси” в извращаването на историческите факти. “нашата история”, която до вчера наричаше османската империя – турска, която не можеше да съобрази разликата между владичество и робство, беше и си остава СТЪКМИСТИКА! естествено, че “историците” пищят като ощипани от подобно отношение и ще си умрат с мързиливите си самозаблуди. те са си направили пътечките, за които са получавали заплати цял живот, написали са книгите с описанието на тези пътечки, но нямат да си мръднат нито пръста, нито някой мозъчен неврон от факта, че пътечките им са ВСТРАНИ, ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА!
  класиката е като във вица на мирча кришан за краставицата.
  човекът, на който опонирам , за нищо на света НЯМА да потърси и се запознае с фактите как се стига до сръбско-османската война от 20 юни 1876г, за фактите кога и до кого николай втори праща УЛТИМАТУМ за да предотврати превземането на белград, а ДВА ДНИ след това обявява мобилизация за военен поход на балканите, десети или дванадесети поред за руската империя в посоката константинопол?!
  априлското въстание е било фактор в общата картина. да! но и слънчевите изригвания по това време ,скапващи настроението на николай втори, също са фактор в картината. защо граф игнатиев ИЗДЕЙСТВА императорът да назначи генерал черняев за командващ сръбската армия? КОГА става това? колко време крал милан е бил уговарян, натискан, съблазняван да обяви ВОЙНА на османската империя? за чий дявол му е било това? колко време е стягал войската си? – войната е обявена на 20 юни 1876г. от самия крал милан.
  тези изречения нагоре КОЛКО ВРЕМЕ СА ЗАЕЛИ ФАКТИЧЕСКИ? – априлското въстание ОЩЕ ГО Е НЯМАЛО. НЯМАЛО!!! а николай втори, граф игнатиев, генерал черняев, ВЕЧЕ СА ЗАДЕЙСТВАЛИ раждането на ПОВОДА /войната на сърбия / руската империя да нахлуе на балканите и си отхапе някакво парче от османската империя! ТОВА Е СТАВАЛО И ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СА НАПИСАЛИ НАШИТЕ “историци” за въпросните събития. НО НЕ – написали са това, вашето, срещу което опонирам! чак до кримската война се сте се гмурнали, за да си оводните писанията, хаха! голям смях пада покрай мен в дома ми като им показвам какъв човек се мисли за много знаещ… абе, този “историк-путлер” бил много заразен , бе! / сори за просташкото бе, но в случая е неизбежно /

 54. Към
  климатик
  26.07.2023 в 21:59:
  Явно климатика не ти “работи” , та си се цанил за истЕрикь на свободно заплащане и тролстване!
  Аз ти предавам факти , които аз НЕ си ги измислям и манипулирам, като теб, а ти си повтаряш постоянно , като развалена лЕбералстваща грамфонна плоча, за войната на сърбите! Ами , може пък сърбите да се възползвали от отзвука и съчувствието предизвикани в Европа и Московията, след потушаването на Априлското въстание, за своите импералистически цели , заедно с ПАНславистките си ИМПЕРнациналистически гасудари от Московията, а?
  Още повече , че търсят реванш за разгрома в Кримската война, а и за въстанието в Босна, което е и основната причина Сърбия и Черна гора да обявят война на Османската империя ! Това са фактите, а не конспирации и свободни тълкуванията , като вашите!
  Но и аз , също искам да поправя грешката си в предишен коментар, където написах , че Московията “поДАРЯВА” Северна Добруджа на Румъния! Разбира се Московията НИКОГА и НИЩО не “подарява” , тя само взема! Особено тяхната гавра с румънците, които участват във войната , като съюзници на Московията, и особено в обсадата и щурма на Плевен , но въпреки това, след войната Московията изгомва и отнема Бесарабия от Румъния, и след това я “компенсира” със Северна Добруджа за сметка на България! Ето така Северна Добруджа беше анексирана от Московията , като репарация за войната 1877-78г, в допълнение и към другите огромни репарации, които получава от османците! А после пак платените рублояди на Московията повтарят през последните 145 години , че това е АсвАбАждение!
  В добавка и Сърбия получава Ниш , Пирот , Поморавието, но матушката им подарява славяните и сърбите в Босна на Австро-Унгария !
  Осен това, ние тук много пъти през последните години сме обсъждали и коментирали 3 марть, а г-н Инджев написа и отделна книга за измамата Санкть Стефано!
  И по този повод , нека и сега да си припомним някои някои от фактите обсъждани в предишните години , които разбиват безапелационно митовете за АсвАбАждението на 3 марть 1878г.!
  Един от тези световни факти е жестокото потушаване на Варшавското въстание от царя-АсвАбАдитель Александър II !!!!! Няма как той да иска свободата на славяните на Балканския полуостров, след като изтребва славяните в окупираната от него Полска губерния!
  По същото време царя-АсвАбАдитель окупира 1-2 милиона квадратни километра от Китай по крайбрежието срещу Япония и северно от Китай, до Чукотка и Сахалин. Той се възползва от разгрома на Китай от Англия и Франция в Опиумните войни , за да заграби огромните територии около Владивосток от Китай! Етобтакъв АсвАбАдитель е Александър II, който избива и поробва и поляците , и китайците! А тук продължават вече 145 години да ни лъжат рублоядите на матушката, че той искал да “освободи” някой в задунайската си колониална губерния , след като заробва Бесарабия, Босна, огромни морски части от Китай и избива славяните в заробена Полша!
  А сина му Александър III директно иска пълна окупация на “освободената” от баща му България, за да има достъп до Цариград и Проливите , както са искали и двамата!
  Ето това са фактите, а не статукво!
  Статуквото е от рублоядските истЕрици , като кУпейкинь, и е подчинено на такива вселенски истЕрици, като сегашният им кагебистки цар Путлер!

 55. RICOшетниковь,

  на русия й трябва причина за война с Турция и инспирира чрез Сърбия юлското въстание в Босна и Херцеговина през 1875г. – докато стамболовистите организират въстание в България, руските агенти сбират доброволци за Сръбско Турската война и над 1200 души участват НЕ в Априлското въстание, а в Сръбско Турската война . Отделно във Видинско РУСНАЦИТЕ инспирират преждевременно бълг. въстание, докато 4-5000 българи от Моравско и Македония масово са вербувани като доброволци в помощ на сърбите
  – май Сърбия получава 1 875 000 червонци + 6000 руски доброволци и обявява война на Турция – на 1 септ. 1875 г. сърбите са разгромени и руския ултиматум към Турция принуждава Турция да сключи мир и това спасява Сърбия, но русия си получава нужния повод за война – Априлското въстание е преждевременно, неуспешно и кърваво
  – докато Англия свиква Цариградската конференция за даване на автономия на българите по мирен път , руския имперски съвет одобрява тайния план на ген. Обручев, за окупация на България, и превземане на Константинопол – в московската си реч руския цар Александър дава ясно да се разбере, че Русия при всякакви обстоятелства ще вкара руски ботуш в България и княз Черкаски е назначен за губернатор на окупирана България. Княз Черкаски създава щаб, който с Аксаков съставят списъци на благонадежни и неблагонадежни българи за управлението на Задунайска област.След райхщатското споразумение за една българска държава в рамките на Мизия , графигнатиев предлага на султана , ако не подпише мирната автономия за българите и русия получи мандат с война да им се даде автономия , руски войник да не стъпи в Македония, Беломорска Тракия и Родопите и руснаците спазват обещанието си , но не и условията на мандата от цариградската конференция за война – само английските кораби пред Цариград спира руснаците в Одрин, санствфано е да ни из… мамата

 56. за : よ
  27.07.2023 в 14:24

  ПЪРВАТА сръбско-турска война е през 1876г. и е пряк повод николай втори да започне война с османците през 1877г.
  потушаването на въстанието в босна и херцеговина през 1875г. НЕ е сръбско-турска война.
  сърбия обявява война на османската империя на 20 юни 1876г./ напада още на 18 юни…/
  сръбската войска се командва от руския генерал черняев и търпи пълно поражение.
  на 19 октомври 1876г николай втори предотвратява превземането на белград с УЛТИМАТУМ към Портата.
  на 1 ноември 1876г., александър втори започва МОБИЛИЗАЦИЯ за “дунавската армия” с база кишиньов.
  текущо, през това време , ВОЙНАТА СЕ НАРИЧА “ПЪРВА СРЪБСКО- ОСМАНСКА ВОЙНА”/1876г./
  през февруари 1877г османската империя сключва мирен договор със сърбия и изтегля армията си далеч на юг от сърбия. НЕ са искали война с николай втори по никакъв начин! но! вече шест месеца , на север от дунава , руската империя е формирала армията си за поредното нахлуване в посока на Проливите! ПОВОДЪТ- ДА СЕ ПОМОГНЕ НА СЪРБИЯ, вече е бил без значение
  през април 1877г николай втори дебаркира дунавската армия в свищов. СЛЕД 10 МЕСЕЦА се подписва договорът в сан-стефано.
  подчертавам: това не е “мое” инфо. но и НЕ е инфото, което и днес е в читанките по история на българия.

 57. пак съм аз, но за радост на форума – за последно.
  в цялата пенсионерска разправия около войната 1877/8 г. на балканите, която война НИ ЗАРОБИ, аз излагах фактите, че тази война е била фиксирана ВСЯКАК към войната на сърбия с османската империя / 1876г./ и НИКАК с нас, българите. ОБРАТНИТЕ ТЕЗИ, ВНУШЕНИЯ И ВЯРВАНИЯ са изключително плод на РУСКАТА ПРОПАГАНДА и на малодушните и лакоми българи, които са го попивали като роса господня!
  казвам аз, че русия минава дунава – официално- за да спасява СЪРБИЯ, която в него момент воюва с османците, при това – начело с руски генерал, а от форума ми скачат НЕЕЕЕ, заради нашето априлско въстание идва дядо ти иван!!! дори не усещат, че са в режима на РУСКАТА ПРОПАГАНДА! а пък един почва да скандира “копейкин, копейкин” – предполагам, че има повреда в жироскопа…
  в този форум съм заради моя личен герой- г-н ИВО ИНДЖЕВ. въобще не пречи да го чета, без да си меря срамотиите с хората от форума.
  но като ще е за сбогуване, искам да ви поклатя укорително пръст : г-н ИНДЖЕВ си има лична страст да реализира умението в играта с думите. 1/ да се посяга на този негов прийом е еднозначно НЕТАКТИЧНО / вие сте на негов терен най-малкото/ 2/ да се демонстрира често, често, та накрая ПОСТОЯННО папагалското “и аз мога така” / самозаблуда! /, води до перверзен вид на постовете, изпълнени с такова “можене”. 3/ на г-н ИНДЖЕВ определено му е неудобно да направи забележка, че форумът на уважавания негов ресурс, погледнат отсрани, донякъде излъчва подозрението, че е населен със свободно пасящи пациенти от карлуково. а най- толерантното обяснение е , че имаме неконтролирана форма на подмазваческо поведение. дали българия ще почистим есента е друга тема, но ако постовете в сайта се поочистят от естетското гуляйджиство, уважаемият г-н ИНДЖЕВ, предположително, няма да възрази!
  здраве и благополучие на всички форумци !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.