(Дез)информационният монопол на терористите от ХАМАС се пропуква

Събужда ли се постепенно гузната съвест на мнозина по света, които се подведоха по дезинформацията на ХАМАС за “израелска” рекета, убила 500, че и 800 души в болница в Газа?

Болницата се оказа целя целеничка. 

Да започна от горния видим факт, който беше подменен с безбройни заглавия за “разрушена болница” в град Газа. Не само няма кратер от голям взрив, който да е унищожил масивната сграда, но и предполагаемите жертви са на практика вън от болницата. Загинали са предимно в автомобили на паркинга, на който е паднала…палестинска ракета.

Първите независими международни източници потвърждават от мястото на събитието за не повече от дузина, най-много 50 загинали при възпламеняването на автомобилните резервоари като най-вероятен причинител на пожара и последвалата трагедия.

Че е трагедия всяка смърт на цивилни, дори и да са повече от десет пъти по-малко от онези, за които излъга ХАМАС, са съгласни всички. Включително в Израел. Ако ми покажете поне една израелска реакция на радост от смъртта на цивилни(те) в Газа като заслужено отмъщение за избитите масово, поединично и садистично, лице в лице ( и в гръб) евреи от терористите на рождения ден на Путин 7 октомври, ще си взема думите обратно. 

Ето че израелската официална версия, закъсняла няколко дни поради необходимост от проверка на фактите, започна да си пробива път. Дори от BBC  се бяха подвели. Макар да избягваха да обвиняват пряко Израел, те поддържаха в общи линии фалшивата интерпретация на ХАМАС за “разрушена болници” и стотици жертви. 

След анализ и протести срещу медията в самата Великобритания, държавната корпорация, смятана за еталон на обективността по света, призна за грешката си при първоначалното отразяване на случая с болницата. В резултат на това водещите на медията започнаха да определят ХАМАС като терористи.

Това е малка, но показателна компенсация за лекотата, с която в демократичния свят налапаха пропагандната кукичка на ХАМАС (за недемократичните режими и техните медийни трибуни не си струва да се коментира). Истината все пак побеждава дори и без да е успяла да убеди всички.

Израелското командване посочи откъде е изстреляна палестинската дефектна ракета-буквално на метри от болницата от нейния заден двор.  Нещо повече, военните разпространиха карта на местата в Ивицата Газа, където са паднали подобни дефектни самоделни произведения. Общо 500 са, според съобщението на ЦАХАЛ (както в Израел наричат силите си отбрана)

 

Някому може да се стори много чак пък 500 палестински ракети да са паднали в малкия палестински анклав, но мога да му предложа да поразсъждава малко. При много хиляди изстреляни самоделни ракети, сглобени в тайните подземни работилници от терористите с подръчни средства, напълно достоверно изглежда (примерно) една десета част от тях да аварират и да паднат именно близо до местата, от които е осъществено неуспешното им изстрелване. 

За сравнение, не в такава пропорция, но на руzките ракети, които изобщо не са правени в мазета и гаражи, това им се случва достатъчно често в Украйна, както се вижда от многобройни заснети примери за това. 

Стремежът на ХАМАС да заложат на количеството при липса на условия да са придирчиви за качеството на техните ракети обяснява защо толкова много от това оръжие на терора без точно прицелване дава толкова голям процент фира.

Откакто китайците изобретяват барута, а след това през 13-14 в. и европейците го въвеждат на въоръжение, в историята на войните трудно ще се намери паралел на подобен адски “приятелски огън”.

В този смисъл палестинските “бойци” от ХАМАС пишат история в момента. Избиват собствения си народ, приписвайки това на врага. Разчитат на наложения от тях тотал(итар)ен информационен контрол над населението и на благосклонността на световните медии, готови да застанат на страната на жертвите без оглед на истината кой ги е причинил.

Изглежда, че не само на Запад “проглеждат” в това отношение.

Влиятелната в арабския свят саудитска телевизионна мрежа “Ал Арабия” излъчи интервю с лидера на ХАМАС Халед Машел, в което му беше зададен твърде неудобния въпрос под формата на констатация, че на Запад хората са видели на телевизионните си екрани престъпления, извършени от ХАМАС срещу мирни израелски граждани.

Всеки, които има поне малка представа как функционират медиите в монархията, си дава сметка, че да се постави “арабският брат” в такова неловко положение няма как да е солова акция на журналист без санкция, която отразява нагласите на властта. И за да няма съмнение, бившият шеф на саудитското разузнаване Турки ал Файсал, член на управляващото семейства в страната, осъди рязко ХАМАС. 

Стана ясно, че Саудитска Арабия никак не е доволна като един от донорите на хуманитана помощ за жителите на Секрора Газа Газа ХАМАС да й отвръща в духа на “храни куче да те лае”, принуждавайки монархията да прекъсне на напреднал етап проговорите за помиряване с Израел, за да не гневи милионите араби и мюсюлмани по света.

Демонстрирайки национално единство пред общата заплаха лидерът на израелска опозиция  Яйр Лапид остави без коментар пред представителите на чуждите медии в страната темата за това колко са виновни управляващите за пробива в националната сигурност на държавата. Той призова кореспондентите от името на страната си да не се подвеждат по дезинформацията на ХАМАС. “Дайте ни време да проверяваме фактите”, обърна се той към тях по повод очевидният факт, че ХАМАС успяха първоначално да натрапят на медиите версията си разрушена болница, огромен брой жертви и израелската вина за това.

Не е лошо и “някои” български медии да чуят този призив и да се замислят над него. Има защо.

9 мнения за “(Дез)информационният монопол на терористите от ХАМАС се пропуква”

 1. – 1983 г. Рейгън определя борбата срещу московската Evil empire като главна задача :
  “Ако историята ни учи на нещо, това е, че е глупаво да се правят отстъпки на агресора, като се представя желаемото за действително … да обявявате за еднакво виновни и двете страни, игнорирайки историческите факти и агресивните пориви на империята на злото“
  – сега Байдън заяви: “Не можем и няма да позволим на терористи като Хамас и тирани като Путин да победят” – още 2021г на въпроса: Смятате ли Путин за убиец? – президентът на САЩ отговаря: ДА
  – На съда всичко е ясно, да влезнат убитите . . .

 2. Намирам за доста странно това, че въпреки снимките, които показват невредимата болница, от ВВС не са си дали труда да се посъветват с военен експерт, или поне да разгледат внимателно фотоматериалите. При положение, че тази медия минава за сравнително независима поне от терористи, те наистина лапнаха кукичката. Това не се случва за първи път. Имаше подобни неща-да заемат безкритично страната на злодея, имаше и в Украйна. Въпросът е-това липса на професионализъм ли е, или влияние на кремъл?! Което си е корупция.

 3. Вчера или оня ден новина , че израелците са бомбардирали и разрушили гръцката православна църква в Газа и избили десетки цивилни търсещи защита около нея, обиколи медиите включително и у нас. Днес срещнах в мрежата , че и тази новина е фейк на Хамаз. Знаете ли нещо повече по случая?

 4. Преди време четох, че при разкопки на гробница в Китай, намерили артефакти, които партията заповядала да бъдат унищожени, защото не отговаряли на историята. Не знам дали е вярно, но свободните западните медии си имат история или тяхна си истина и всичко случило се на хиляди километри бива изопачено или пък игнорирано за да отговори на тяхната истина или както го наричат стандарти. Така гръмнаха в ефира информация дадена им от терористите защото пасваше на техните стандарти и когато Израел публикува снимки, че това не е вярно им се наложи да кажат, че се били подвели. А ако снимките не бяха официално показани щяха ли да проверят информацията и да ни кажат истината след това?

  Също така ни спестяват бруталните зверства на изродите от Хамас, документирани и снимании и просто съобщават за 1 200 убити и видиш ли те и малко са се позабавлявали и са поизнасилвали. Не случайно Зеленски водеше всички “гости” от запада в Буча да видят с очите си, защото е видял и той как е отразено в западните медии. Също така например масовите грабежи на мигрантите в западна Европа, които после палят за да скрият следите си биват отразявани като протести. Някак звучи по-добре нали, нищо че не е истина, обаче пасва на тяхната истина.

  Разбира се медиите барабат със социалните мрежи ще Ви обяснят, че не публикуват кадри със зверства за да не наранят финната западняшка душа. Но когато децата се превъплъщават в масови убийци във фото реалистичните видео игри, това не е изобщо никакъв проблем. В холивудските филми пък колкото по-брутални сцени и кървища има, толкова повече се увеличава шанса за оскар за специални ефекти. Изобщо гади ми се от свободни медии.

 5. Мдааа, наистина няКОЙ нарочно……….НАРОЧНО бомбардираше БОЛНИЦИ в Сирия , от Алепо до Дераа и чак до Голанските възвишения. Дали ще се СЕТИТЕ – КОЙ ?????
  И не само в Сирия, Хуйло бомбардира и разруши 1000 болници в “братска” Украйна , досега!
  А в “братска” Сирия Хуйло нарочно използваше специалните тежки проникващи БОМБИ , противобункерни , за да разруши и убие и подземните болници и лечебници!!!!!
  Явно хамаZZь са научили от ТЪПькачите си от хиZZбулахЬ , ислямистките “стражарски” ТЕРОРИСТИ от аятолахски (т)ИРАНь и най-много альфа-сАбаката Хуйло как се бомбардират нарочно болници , и даже със забранени бомби и химически оръжия и “варелни” бомби.
  А скоро Хуйло ще трябва в Украйна да приложи “челния опит” от геноцида му в Сирия, където неговите камаради от шаббихите на Асадь използваха варели , за да бомбардират сирийците, поради липса на друго оръжие. И затова поискаха “помощ” от Хуйло, който докара въздушните си терористи , които разрушиха градовете и селищата и дори мазетата и бомбените скривалища в Сирия. И разбира се най-напред разрушиха всички болници, за да убият и ранените , а не само убитите! А след това бомбардираха всички пазари , за да няма вода и храна, за да ликвидират и всички оцелели от бомбите и варелите! Одите на хуйло си!
  А и хамаZZь беше там , и сега повтаря лъжите на сводниците си от геноцида в Сирия!

  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 6. П.П. Отправям въпрос към всички за информация за бомбардиране на болници от Хуйло през войните му в Ичкерия и Грузия? Или при другите му войни в Либия, Африка останалия свят?
  Защото той разруши целия Грозни и използваше тежки стратегически бомбардировачи и в Грузия, а не само в Сирия.

 7. към Veselin:

  Ако Ви се гади от свободни медии – четете си наще …

 8. Има някоко филма на NG, посветени на ВСВ, и по-специално на завземането на западната част от Германия от американските войски през зимата на 1945 г. Когато освобождават първите концентрационни лагери, американците са напълно потресени от видяното. Ген. Д. Айзенхауер лично отива на място и казва: Досега ни казваха, че не знаем за какво се бием. Е, сега поне знаем срещу какво се бием.
  Правейки паралел с написаното от Веселин преди този пост, довършвам историята. Айзенхауер нарежда на войниците си да изкарат от домовете, буквално, всички германци от близките насЗа даелени места, и да минат покрай купищата тела, в крематориумите и т. н. За да не разправят после, че не знаели, нямало такива неща……
  Имам предвид боравенето с такава чувсвителна тема като цивилните жертви. Те трябва да се показват едо към едно. Иначе след 5 дни някой ще разправя, че не е истина…

 9. @Veselin

  Намирам, че “ракетата” на недоволството Ви към свободните медии “падна” върху грешната глава.
  За да не звуча голословно, ще споделя, че мога свободно да чета / слушам / разбирам свободни или ако щете, “западни”, медии.
  Има две неща, които са за отбелязване по отношение на подхода в тях.
  Едното е, че има действително притеснение от реакцията на Израел и пропорционалното използване на сила във войната срещу Хамас. Такива има/ше/ и по отношение на действията на САЩ, примерно. Заради тези притеснения се отразяват и “неудобни” факти, като така наречената “атаката над болницата в Газа”, за която знаем вече, че е терористична пропаганда. Един вид – гледаме какво правите!
  Второто е, че в “обединения Запад” /тук иронизирам Путлер/ има ясно и твърдо желание да се помага на Израел, но при спазване на първото условие. Допускането на “неудобна” информация и в последсвие нейното опровергаване помагат всъщност на Израел. Важното услови е, да има ясно опровергаване / корекция. Това последното липсва на българските, така наречени, “медии”.
  Свободните медии нямат нянакъв специален “дневен ред” или “истина”, към която се опитват да напаснат фактите, а ясни и разбираеми критерии за обективност и ако щете морал. Това последното е още една от причините защо демократичните общества се развиват и предлагат най-добрите условия за живот на гражданите си.
  Дано написаното помогне за коригиране на “мерника”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.