МОЧА е дума на годината

Как се мери тежестта на една дума в общественото пространство, която да символизира изтичащата година?

Зависи от “мерачите” и мераците. Измерили, че най-търсенето българско име в Гугъл е било Ваня Григорова. Не е чудно, че непознатите имена, които доскоро не говореха нищо на широката публика, ги издирват с помощта на тази търсачка. 

Позволявам си да напиша, че думата на годината за България е МОЧА. Кръстник съм на това съкращение, но самият факт, че вече няма нужда да обяснявам какво означава, е огромен скок от неизвестността в реалността. И друг да беше автор на съкращението МОЧА, пак щях да мисля така. 

МОЧА срещу Ваня? Доста символично звучи, нали.

Изминаха 12 години до сегашния 12-ти 12-ти. Названието МОЧА постепенно се наложи, но буквално “избухна” в публичното пространство в деня, когато падна съветският ятаган, размахван над София от рождения ден на Живков (и осветен тържествено лично от него) 7 септември 1954 г.  

Дали има връзка между вдигнатата от Нидерландия бариера за Шенген и падналият буквално по същото време шпагин, заплашващ агресивно българите цели 69 години? Още една и МОЧА щеше да тържествува с кръгъл юбилей от 70 години съветска монументална закана, размахвана безнаказано в центъра на българската столица. А връзка има, нищо че тя не е на преден план в обясненията за състоялото се “коледно чудо”.

Кончината на съветско-руската монументална имперска доминация над София бележи и края на съветското влияние, превърнато в руzко в условията на хибридната война, която наследниците на покойната съветска империя водят срещу нас в захлас.  

Ако не е МОЧА, коя друга дума олицетворява тази победа на многострадалното ни, твърде закъсняло, но все пак увенчало се с успех движение за национално освобождение от лъжата за окупирането на България като “освобождение”?!   

Давам си сметка, че моето мнение за дума на годината няма да получи масовата подкрепа в средства за масова (дез)информаци, която заслужавая. Същите не “забелязваха” абсурда на самото съществуване на МОЧА през годините. Някои от тях, явно са гузни за подлата си роля в услуга на чуждата държава, която вече официално ни е обявила за враг. Едва ли ще си го признаят нявга. 

От прозорците на БНТ, например, МОЧА се вижда(ше)- очи в очи на приблизително същата височина с фигурата на окупатора на нивото от 10 -тия етаж, където са кабинетите на началствата. Нито веднъж дори тази пряка връзка от няколкостотин метра по права линия не стана повод да бъдат изпратени камери по време на многобройните протести на нашата съзнателно маргинализирана по заповед от Москва гражданска група протестиращи срещу най-видимото безобразие в столицата. Посланик Исаков открито призоваваше да не ни се обръща внимание. Съответните “масмедии” масово ни обръщаха гръб. 

Въпреки това МОЧА си получи заслуженото. Би трябвало да е поучително за колаборационистите, които се подсмихваха, надсмиваха, превиваха от смях дори по повод самата идея, че МОЧА ще бъде премахнат.

Кой сега се смее последен?! 

 

 

 

18 мнения за “МОЧА е дума на годината”

 1. Не е хубаво да се злорадства, но като си помисля колко години питахме кога ще махнат МОЧА, а ни отговаряха, че това не е най-важното, не мога да не изпитвам удоволствие, като си првдставям, как сега ще питат кога ще реставрират фигурите, а ще им отговаряме “Това ли е най-важното в момента? Не е ли по-важно да имаме детска болница?”. Всъщност се надявам, че скоро ще го забравят, улисани в проблемите с пълния провал на путлеризма… Слава на ВСУ!

 2. Роденият да бъде обесен, не може да се удави.
  МОЧА капут!

  Неделно.
  На когото му върви, върви. Може на първо време да е студено във Финландия и Швеция за американските воини които ще имат на разположение общо 32 бази, тенкю ввХУЙЛО, ама си има цака за всичко.
  https://smoliarm.livejournal.com/759382.html

 3. Можем да си честитим мисля! Отгоре надолу позорището се смалява…Въпреки, че по мое мнение, малко професионално поставен взрив щеше по-бързо да свърши работа. За какви музеи говорим, за какво социалистическо “изкуство”!? Тази “композиция” е нещо по-гадно и от т.н. КИЧ! Групата на копейкин и самия той, ведно с традиционните комуняги и клакьорите от ИТН, представлявани от субект, който е истинско Дарвиново доказателство, яко се пениха, непрекъснато крещяха за някакъв “фашизъм”, като съм убеден, че нямат никаква представа какво точно се свежда тази идеология съчинена от небезизвестния диктатор Бенито Мусолини….И това е така, че ако бяха използвали термин като “национал социалисти”, щеше да ги гложди присъствието на определението “социализъм”, в какъвто се мъчат да мимикрират комунягите от много време и техните приятели рубладжии, копейкаджии и тям подобни негодници…Слуги на една от столетия вредна държава, която преди близо две години разпали безумна война в първата четвърт на 21 век, която тяхния отвратителен диктатор безсрамно нарича “специална военна операция”…Ще използвам случая да отбележа, че ако не бяха Великобритания и най-вече САЩ през Втората световна, СеСесерето щеше зор да види и едва ли щеше да бъде в състояние да пороби половин Европа за близо 45 години! Но това е мое мнение и не желая да го натрапвам никому!
  Използвам случая да отчета огромната заслуга на Иво Инджев, който от много години се опитваше да ограмотява българските дебили, които за съжаление тайно си повтарят робската приказка “преклонена главичка сабя не я сече”! А онези, на които в джобчета им дрънкат не “семки и бонбонки” и не рубли и копейки, защото инфлацията в московията ги е стопила, а щатски долари /или швейцарски франкове и евра/ се правят на най-големите защитници на “братската русия!.”..В крайна сметка, макар и твърде късно се направи първата стъпка към националното ни самоосъзнаване! Дай Боже каменните глави в БГ постепенно да омекват и да изчезват!

 4. Само няколко дни да се откъсне човек от информационния поток и се случват такива неща, че после се чудиш сънуваш ли или е истина…
  Снощи в малките часове в един дълъг разговор с приятел чак от западното крайбрежие на Америка ми бе съобщено че Мочата я били нарязали!!! Подскочих от изненада, няма що.

  Иво, ПОЗДРАВЛЕНИЯТА ми са специално за теб, защото твоята заслуга за всичко това да се сбъдне е колосална, а на съблогърите – Честито!!!
  Днес обаче като изчетох и коментарите, усвоих информацията и ми се уталожиха емоциите и почвам да се питам “Ами какво ще правим сега без Мочата (термина и абревиатурата естествено, не мастодонта)?!?! Толкова бяхме свикнали с тях през тези години и сега какво? Няма Моча!
  Май трябва да се измисли ново име на това знаково за България место и на мен самия ми идват наум някои неща но си мълча.
  Ти Иво обаче имаш най-голямото право а и доказани способности да намериш такова и най-сериозно си позволявам да те приканя да си помислиш по въпроса.

 5. @Караиванов

  “Това ли е най-важното в момента? Не е ли по-важно да имаме детска болница?”
  Супер!!! :)) С техните камъни по техните кратуни.

 6. Радваме се от сърце и душа – макар да не сме сред изявените активисти, подкрепящи събарянето на МОЧА, преживяваме своеобразен катарзис (очистване от страха и мракобесието). Радваме се за г-н Инджев и за неговата кауза на истината и справедливостта.

 7. Пропуснах началото на демонтажа, но на следващия ден видях реакцията на рублоядите в НС. Пълно откровение, кой кой е у нас и за какво се бори! БКП мимикриралите за една нощ в псевдо-социалисти, фашизоидите на Копейкин и поредният политически Франкенщайн-ИТН…Такова откровено падение и слугинаж -здраве му кажи. Хора без морал, липса на историческа памет и отговорност към актуалните проблеми на държавата в Парламента-честито на избралите ги! На следващия ден-рев от същата сберщина, защо в залата на НС не се гласуват “много необходимите за хората закони”. То бива лицемерие и простоя, ама чак толкоз-не бива.

 8. МОЧА – хареса ми от пръв поглед, поклон към автора! Да не спираме, до последния тотем на окупаторите.

 9. Респект, г-н Инджев!
  А дано и „Александър Невски“, и 3-ти март, и “Граф Игнатиев”, и ….!
  Но, нещо обезпокоително: Гласовити защитници на МОЧА пробутват между другото своята пропаганда – как в Европа на никой не му минавало през ума да руши паметници, как за разлика от нашето варварство, там уважавали паметта и миналото, че там дори държавата ги пази и поддържа. И тъй като се чувстват удобно в ТВ студията, където рядко им се възразява с аргументи, мисля че за съжаление много хора приемат „другата гледна точка“ за чиста монета.
  Да, има паметници на Червената армия и във Виена, и в Берлин, но сравнението с МОЧА е неуместно. Паметниците в Австрия и Германия са нещо много различно – те са (поне официално) в памет на десетките хиляди загинали и погребани там съветски войници (Само около големия паметник в бившия Източен Берлин са били погребани над 7 хиляди). Без съмнение е имало и друга цел – демонстрация на господство. Паметниците в Австрия и Германия са били изградени по решение на съветските окупациони власти и Червената армия, по проекти от съветски архитекти и скулптори. Статутът им е регулиран в междудържавни договори, по силата на които тези страни имат задължения за поддържане.
  При МОЧА просто няма погребани войници! Ясни са и останалите различия – МОЧА е българско творение, и т.н..
  И още – в Трептов, Берлин руският паметник е висок към 30 метра, във Виена – 32 метра, и няма високо вдигнато оръжие. „Нашият“ е към 45 метра (о, вече не – беше!). Между другото, някъде срещах и нещо по тази тема – Знае ли някой къде в Европа има подобни внушителни монументи в памет на загинали американски и британски освободители? Колко са високи? (Има, разбира се, военни гробища – но това е друго нещо.)

 10. Демонтажа на МОЧА има връзка с нидерландското вето както и с Вашето появяване при Л.Огнянов

 11. Близо 70 години са , г-н Инджев!
  А , ако включим и годините за НЕзаконното му НЕлегално “построяване” от НЕзаконните шумкари, то това са повече от 70 години МОЧА!
  И да не забравяме, че само свалянето на железарията струва около 300 000! Но дали е включено и разбиването на целят бетон ???
  Така че МОЧА винаги краде от бюджета, а колко милиона ще се дадат още , за да се “реставрира”, и колко милиона е струвал НЕЛЕГАЛНИЯ му строеж, преди повече от 70 години???
  А колко милиарди ще струва бутането на всички хиляди МОЧИ в задунайския колониален Бандитустань??? И колко милиарди е струвало НЕлегалното им построяване???
  И , накрая се видя “евроатлантизЪма” на мутро-атлантиците от геЙрберастката шайка на бокоТИКВАТА, и на магнитоатлантиците на “ПРЕуспелият” бизмесмемь дИбильян прасееФскиЙ, които отхвърлиха отмяната на същия НЕлегален и НЕзаконен петоколонИАЛЕн празДникь 3 мартЬ !
  Одите на хуйло ви!
  ДОЛУ МОЧИ-те, одите на хуйло си!
  ДОЛУ колониалният 3 мартЬ 1878г., оди на хуйло ти!

 12. Понеже често използвате скоби, ако може да добавите едни тук, около буквата “н”:

  Ко(н)чината на съветско-руската монументална имперска доминация над София

 13. Ами защо няма паметник на Българската армия в Москва ,докато червената армия разпущаше с Бутилки в ръце по нашета територия 1 Българска армия разгроми елитна дивизия Принц Ойген,в нишката операция,после се сражава на сремският фронт и в Унгария,ама къде благодарност от руските товарищи

 14. Убеден съм, че закъсняваме с демонтирането на духовния МОЧА в главите
  на зомбираните и идващите поколения! Спешно необходим, дори преди альошата, невски и игнатиев е решителният радикален ход на Министъра на образованието! Крайно време е и не търпи отлагане да си върнем историята /истинската/! Това ще бъде и най-мощния отпор срещу хибридната война, която води Путландия срещу нас и възпроизвеждането на нови еничари-русофили!

 15. Със сигурност това не е краят на руската свинщина тук, но дано да е началото на края й!!! Молете се за България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.