“Краварите”, за ужас на другарите, водят все по-еднополюсно финансовия свят на планетата

Искам да кажа нещо по християнски утешително на Бъдни вечер на борците срещу “еднополюсния свят”, което да сгрее душите им сред сибирското им униние, но не успявам да оборя фактите.

“Краварите” препускат напред и водят все повече световния финансов керван, край който лаят безпомощно другарите.

От общо 109 трилиона долара, колкото е капитализацията на световния фондов пазар, разпределението сред водещите икономически центрове в света е следното:

pastedGraphic.png 46,2 трилиона долара се падат на САЩ. Това е 42,5%

pastedGraphic_1.png 12,1 трилиона евро има ЕС, което е 11,1%

pastedGraphic_2.png $11,5 трилиона отхапва КНР- 10,6%

pastedGraphic_3.png $ 5,8 трилиона, или 5,4%, е делът на една “нищо и никаква” по природни ресурси, сравнима по население и несравнимо по-малка по територия от московията Япония.

pastedGraphic_4.png 3,2 трилиона фунта държи на пето място в тази почетна класация Великобритания с нейните  2,9%

За “краварите” може да се каже, че водят на световните финансови пазари повече “еднополюсно” от когато и да било в близкото минало. Сравнимо е положението с онова от времето преди “студената война”, когато САЩ излизат от Втората световна война като световен икономически и финансов хегемон. 

“Студената война”, нека припомня святата истина в тази свята нощ, беше загубена пагубно от другия голям победител през Втората световна. Победената в тази студена война държава с нейните 64 на сто вечно заледени  територии я няма на днешния кантар на икономическата тежест в света. Изчезна тези дни преди 32 години, разпадна се.

Делът й е в рамките на статистическата грешка по показателя БВП- някъде към 1,5 от световния.

Московията не празнува Бъдни вечер днес- за разлика от Украйна, която се присъедини за пръв път към западните християнски деноминации. От днес Киев отбелязва най-големият християнски празник заедно с тях (и с нас). 

От канонична гледна точка, тъкмо съвместното празнуване на Рождеството Христово е главната пресечна точка между западните християни и източно православните (като нас). На този радар ортодоксалната московия отсъства, пребивава си в съчинената в Кремъл приказка за “руския свят”, в който пепеляшка копнее да бъде поканена на бала, но никой не иска кристалният й ботуш да стъпи там. Каляската й, теглена от плъхове, е все така тиквена. Никаво чудо не се очертава да превърне плъховете в руска тройка атове, а кляската в мерцедес.

Една “англосаксонска”( доколкото е на английски) шега относно стремежа за бягство от съветската традиция гласи: “Гагарин не е пил ( което не е вярно-бел. ivo.bg), не е пушил и е тренирал цял живот, за да прекара 108 минути извън СССР”.

Днешният путлеристки режим бяга, но не към бъдещето, а към миналото си-съветското и средновековното. 

 

3 мнения за ““Краварите”, за ужас на другарите, водят все по-еднополюсно финансовия свят на планетата”

 1. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!
  Весели Коледни празници! Успешна и щастлива Нова година
  за всички добри хора по света!
  Дано идващата година донесе на човечеството поредната победа над
  мрака и осмисли скъпите жертви на героична Украина!
  Специални поздрави и благопожелания на сем. ИНДЖЕВИ от фам. Тинкови, гр Видин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.