Руски кръгли идиоти създават кръгли кораби, за да избегнат санкциите след Кримската война

Ако не знаете какъв е произходът на израза “кръгъл идиот” мога да помогна за изясняването му. Един кръгъл идиот е в състояние да замисли и произведе кръгъл (военен при това) кораб, който по дефиниция е непригоден да “пори вълните”.

Такъв е случая с кръглите кораби, с които Русия се опитва да надхитри забраната да има флот в Черно море след като претърпява черноморската си катастрофа в Кримската война ( 1853-1856 г.). Сред условията за руската капитулация според Парижкия договор е тя да не разполага с плавателни съдове в Черно море по-дълги от 25 метра. 

Тогавашните “мислители” в империята решават, че ако произведат кръгли кораби дължината им няма как да бъде измерена. Речено-сторено. 

Журналистът Александър Невзоров, който не само се отказа от руското си гражданство, но и декларира, че не желае повече да бъде смятан за руснак ( “не пия водка, не свиря на балалайка…какъв руснак съм аз”) повдигна в мрежата темата за руския идиотизъм, виден от опита да бъдат изобретени и пуснати на вода кръгли кораби.

Поводът да припомни за този триумф на идиотизма стана потопяването на 31 януари 2024 г. на поредната морска гордост на московията в окупираните украински води, скрита уж на сигурно място в езерото Донзулав. Украинското разузнаване показа нощни кадри как 56 метровия ракетоносец “Ивановец” с водоизместимост от 493 тона, екипаж от 40 души и на стойност  60-70 милиона долара се накланя. Потъва след удар, нанесен от воден дрон.

 

 

 

 

Във връзка с това Невзоров, който прогнозира пълно унищожаване на московскя черноморски флот, иронизира опита на Русия да надхитри всички и да произведе кръгли кораби преди век и половина, който са връх на неефективността в историята на световното корабоплаване. “Плаващите оксиморони” са унищожени и предадени за старо желязо.

Идеята е била взаимствана от логиката на шотландския корабостроител Джон Едлър, че по широкият кораб е по-стабилен и с по-плитко газене. Тази концепция заинтригувала Андрей Александрович Попов, контраадмирал на Императорския руски флот и той я довежда до крайност.

 

 

 

 

 

Макет на “Новгород” в Международния морски музей в Хамбург. Снимка: Zandsi/Wikimedia Commons

Попов предложил кораб, чиято ширина да съответства на дължината му. Не трябвало да има прави страни. Вместо това корпусът трябвало да се извива около целия кораб. С други думи, кораб с напълно кръгъл корпус и плоско дъно. Кръгът покрива максимална площ с минимален периметър.

 

 

 

 

 

Попов твърдял, че кръглият дизайн ще осигури най-голямото изместване (поради голямата си площ), като същевременно изисква най-малко количество броня (поради по-късия си корпус). Това означава, че корабът може да носи по-големи и по-тежки оръдия, като излага само част от корпуса си на директен огън във всяка точка. Всеки снаряд, който удари корпуса извън центъра, би отклонил основната тежест на удара. Плоското дъно би гарантирало, че килът няма да бъде потопен твърде дълбоко във водата, което би позволило на кораба да патрулира в плитките води на Днепър и Керченския пролив

Моделът е построен и тестван на Балтийско море в Санкт Петербург през 1870 г. Корабът се движел добре и тестът бил определен като успешен. Когато резултатите са докладвани на цар Александър II, той наредил кръглите бойни кораби да бъдат наречени „Поповка“, умалителна форма на името на конструктора.

“Новгород” в процес на изграждане. Кредит на изображението: Джон Джордан

 

 

 

 

 

Попов и неговите помощници скоро се залавят на работа. Разработват различни модификации с различни размери. Генерал-адмиралът искал да създаде най-големия кораб, който Попов можел да проектира, с диаметър 150 фута и водоизместимост 6000 тона, но цената се оказала по-голяма от общия бюджет на цялата програма.

След това Попов разработва по-малка версия с диаметър сто фута и водоизместимост 2490 тона. Корабът бил въоръжен с две 11-инчови оръдия, монтирани на въртяща се платформа в центъра на кораба. Шест парни машини, всяка от които задвижва едно витло, осигурявали на кораба мощност, която му позволява скромна скорост от около 6,5 възела. Той е наречен “Новгород” и е пуснат на вода през 1873 г.

Най-големият проблем с кръглата форма на корпуса била, че значително намалява способността на кормилото да завърти кораба, изисквайки 40 до 45 минути, за да направи един пълен кръг. Това направило кораба почти неуправляем при силна буря. Тъпият корпус също увеличава съпротивлението, карайки двигателите да консумират огромни количества въглища, което му осигурява обхват от само 480 морски мили (890 км) при пълна скорост. Проблемът с кормилото бил решен чрез закрепване на кормилото и използване на витла вместо това за завъртане на кораба чрез допълнително намаляване на скоростта.

Необичайният корпус на Новгород породил много митове, най-разпространеният от които бил, че корабът имал склонност да се върти неконтролируемо около оста си, когато оръдията му стрелят – поради отката, причинявайки замайване на всички на борда.

Всъщност именно поради липсата на скорост и маневреност на кораба „Новгород“ и още едно негово подобие били причислени към категорията на плаващи фортове за наблюдение на брега.

А сега идва и “най-интересното” от българска гледна точка. Направен е бил опит тези кораби да бъдат продадени на България, но след отказ и двата кораба са бракувани през 1911 г.

Новгород” няколко дни преди старта му. Кредит на изображението: Джон Джордан

ПОСЛЕСНИМ: Ракетоносецът “Ивановец” заплашва в залива Балакалава през февруари 2014 г. украински катер от бреговата охрана в рамките на “специалната операция” по вероломно окупиране на Крим.

15 мнения за “Руски кръгли идиоти създават кръгли кораби, за да избегнат санкциите след Кримската война”

 1. Абе не “виждате” ли , че това е “предшественик” на кораба на Харисън Форд от Междузвездни войни? А пък тоя Лукас е голям “плагиат” , ватниците са го “изпреварили” с над 100 години, нали!
  Иначе, тези кръгли корита не стават дори за баржи , а баражите никога няма да поставят “рекорд” по скорост. А още по-малко по “маневреност”.
  А може би са искали да правят някскви кръгли сондажни кули, макар че тогава още не са търсили нефт в моретата, а пък и в Черно море и сега все още няма, засега.
  Може пък Хуйло да му “измисли” някакво “приложение” за СВО-то му в Украйна, като някакво чудо-аружие , вундерваффе или направо цар-крейсерЬ , за да “замени” подводния крейсерЬ мАсква!
  Долу КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 2. Много ме развесели тази статия! Верно много кръгли идиоти има по московията! И не само “кръгли”! Тези “поповки” приличат на огромни попови лъжички само че без опашчици…и плаващи в солени води вместо в сладководни..Дойде ми на ум, че ако в началото на миналия век се е бил пръкнал някой Копейкоподобен по нашите земи, като нищо щеше да агитира за закупуването на тези технически “шедьоври”. Слава Богу, че не е имало!

 3. Иво,не си коментирал предстоящото уволнение на Залужний. Това ще бъде груба грешка на Зеленски! Показаха му го началникът на военното разузнаване Буданов и командирът на сухопътните войски Сирски,които отказаха да приемат длъжността главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

 4. Към Николай Григоров:

  Така е, не съм коментирал хипотезата, преди тя да се (д)окаже факт.

  Но съм коментирал многократно лъжливите “прогнози”, че “американците ще сменят Зеленски до Нова година”, под които се подписа шефът на рашисткото разузнаване Наришкин (и неговите производни у нас, като Валентин Вацев).

 5. За протокола. Одиозният начгенщаб на “втората армия на планетата” генерал герасимов за последно е забелязан в публичното пространство, аж… на 29.12. м.г.
  Случайност? –Не бих казал.
  С или без Залужни, Украина е обречена да разгроми агресора.
  Кой разбрал-разбрал.
  Слава на Украина!
  На героите-слава!

 6. Същевременно вижте какво правят “нацистите” в Украйна: хасидско техно парти. Не е монтаж:

  https://youtu.be/sO6CrPug0kw?si=yjalxQ55ZddQ0t5H

 7. Вчера слушах обръщението на Президента Зеленски,по повод получаването на още две ПВО системи,като благодари на всички защитници,споменавайки поименно и г-н Залужни,заедно с много други…

 8. Само глупости може да излезнат от Кремълския Кенеф

 9. И ние сме имали Черешово топче – 1бр.
  И ние сме губили войни.
  Иво Инджев, защо не си обективен, защо в цялата си кариера внушаваш неуважение към Русия?
  Нямат музиканти, учени, интелигенция, военни успехи, самолетостроене?
  България в какво сме по-добри от руснаците? Да очерняме другите народи. А на западните народи да лакейство с твоите статии?
  Айде ако си наистина журналист, бъди обективен.

 10. И ние сме правили Черешово топче – 1 брой само.
  Всяка нация си има неудачни проекти. И това не е за присмех.
  Чудя се Иво Инджев защо през цялото си творчество и години на журналистика не беше обективен към Русия и руския народ. Защо винаги омаловажава и представя в лоша светлина тяхната роля в света и историята ни?
  Нима нямат лекари, художници, писатели, учени, армия с военни успехи. самолетостроене и много други неща, които ние българите нямаме. Не сме дали толкова на човечеството.
  Редно ли е да ги очерняме.
  Според мен нечестно, необективно, непрофесионално.

 11. Към Деян Боянов:

  Ще отговоря на Деян Боянов, който ме разсмя с чуденето си спрямо Иво Инджев и с черешовото топче.

  Какво патриотично снишаване, за да не обидим “братушките” и да дадем “доказателство” за нашата нищожност, от която следва да се възхищаваме на тяхната величава глупост, описана с факти в статията ми!

  Апропо, ние българите имаме лидерство в употребата на самолети за военни нужди.

  Типично е за болните от русофилия, която в днешно време се нарича рашизъм. Терминът е официално гласуван в украинската Рада като определение за днешната властваща идеология на агресорите.

  Хитлер няма ли заслуги в поощряването на самолетостроенето, в катапултирането на нови нива на електротехниката, химията, физиката и най-вече в медицината чрез поощряването на експериментите на д-р Менгеле с живи хора в концлагерите?

  Кажи едно “зиг хайл”, Боянов, ако си “справедлив и обективен”.

  Ние българите имаме пионери в самолетостроенето, а и художници, писатели и прочее български европейци, но според рашистите “нямаме”.

  “Нямаме” и военни успехи… освен разгромяването на руските диваци (от “Дивата дивизия”, обявяване за непобедима през Първата световна), нападнала България в Добруджа, но смазана от генерал Колев в Добруджа през 1916 г., когато дори и авторът на “Под игото” дядо Вазов се обръща към “руските войни” със стихотворение, в което им казва, че ни носят ново иго и трябва първо себе си да освободят.

  Типично е за слугите на колониалната ни владетелка да обясняват колко сме нищожни и незначителни спрямо държавата, в която не желаят да си изпратят децата да учат, да живеят и създават семейства.

  Защото са сбъркани безвъзратно като омлет, от който не стават обратно яйца.

  И понеже невежият пита, да му отговоря още нещо: следвам примера на всички уважаващи себе си автори по света, които се изправят срещу нацизма и не намират нищо положително в него преди, по време на вакханалията му и след нея.
  Така е и така ще бъде още много десетилетия по отношение на рашизма.

 12. Деян Боянов, Вие апелирате за уважение към най-голямия ни враг, така ли? Към двукратния ни окупатор? Към страната, която от векове се опитва да ликвидира България? Вие сте родоотстъпник!

  По отношение на самолетостроенето, България има собствени авиоинженери, най-известният от които иинж. Лазаров, построил 9 модела самолетии в трите български самолетостроителни завода, които руснаците ни открадват 1944г., а всички руски самолети, коли, танкове и мотоциклети са немска и щатска разработка! До края на ВСВ те нямат собствени! Без САЩ руснаците нямаше да стигнат до Берлин по никой начин!

  Руската “култура” с право е наречена Паразитна култура на подражанието, защото 46% от т.н. руска литература е написана на западноевропейски езици (Толстой пише на френски и т.н.), а останалите 54% пишат на диалект на българския език, както установи Лингвистичния отдел на Руската академия на науките – материалите са в Интернет на руски и английски! Руснаците нямат собствен език, а камо ли култура!

 13. Към
  Деян Боянов
  04.02.2024 в 16:24:

  дрОгарЬО, ами земете да ни “обучите”, бе!
  Избройте, сам, всичките “велики” моZZковски гении, според вас!
  Ние с “нетърпение” ви “очакваме”!
  Ние сме “невежи” в рублоядските “нАуки” и халтура!
  “ОБРАЗОВАЙТЕ” ни!
  Ние сме “ученолюбиви” и “примерни” , и “очакваме” вашите пропаГАДни дитирамби и примери за моZZковията ви!

 14. Нещо и от мен, тоест от Некрасов по темата.
  Николай Некрасов. Из набросков к поэме «Современники» (1875).

  Здравствуй, умная головка,

  Ты давно ль из чуждых стран?

  Кстати, что твоя «поповка»,

  Поплыла ли в океан?

  – Плохо, дело не спорится,

  Опыт толку не даёт,

  Всё кружится да кружится,

  Всё кружится – не плывёт.

  – Это, брат, эмблема века.

  Если толком разберёшь,

  Нет в России человека,

  С кем бы не было того ж.

  Где-то как-то всем неловко,

  Как-то что-то есть грешок…

  Мы кружимся, как «поповка»,

  А вперёд ни на вершок.

  При использовании материала просим указывать источник argumenti.ru

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.