Империята (монголската) отвръща на Лектора ( Ханибал Лектор)

Висоцки, който беше толкова безспорен дисидентски авторитет в СССР (какъвто в днешната московия няма от същата величина, уви) си позволяваше да се подиграва в песните си дори с др. Сталин. Надсмиваше му се, че е бил “голям учен”.

Товарищ Сталин, вы большой учёный 

В языкознании познавший толк 

А я простой советский заключённый 

И мой товарищ — серый брянский волк

Не е редно да се обясняват думите на поета, но ще си позволя да акцентирам върху факта, че Висоцки живееше и пееше във времето на Брежнев, когато беше знаме на пасивната съпротива. Срещу нея,  безмилостната по отношение на всяко противоречие власт, не смееше да посегне заради огромната популярност на поета, артиста и певеца Висоцки. 

Иронизираше Сталин през годините, когато споменът за концлагерите в СССР беше повече от жив.

Ветераните от голямата война не ги канеха да маршируват на Червения площад  на редките, организирани през 5 години, паради. Страхуваха се вождовете,  че гадното отношение към ветераните, като към сакато бреме, може да ги разбунтува в подножието на Кремъл. Осакатените все още бяха много и потенциално опасни.

Путлер ги нае десетилетия по-късно за своето шовинистично – милитаристично шоу с новоизмислени за целта лентички с цветовете на колорадски бръмбар на реверите, да кретат в рехави редици като оцелели реликви.

От прозорците на комуналките, хрушчовките в Москва, съм чувал песните на Висоцки да гърмят предизвикателно с възможно най-голяма сила от високоговорителите на примитивните съветски магнетофони. Такъв виещ и скърцащ  апарат имахме и вкъщи. На мода беше германският Grundig. Полагаше само на децата на “номенклатурата” и на онези, които печелят долари като ДС шофьорите на флотилията камиони (най-голямата в Европа по онова време, ако щете вярвайте).

Какво ли би казал Висоцки за днешните напъни на Путлер да се прави на учител на човечеството по история?  Изтъпани се като лектор чрез платформата на Тъкър Карслън, “кравар” ( нали така, другари антиамериканци). 

Един монголец му отговори на брътвежите за възхода и падението на империите. Публикува карта на най-голямата в историята империя. Демонстрира, че владенията на наследниците на Чингис Хан са поглъщали изцяло самата московия. В сравнение с тази империя Римската изглежда малка (за сведение на Путлер). 

 

 

 

 

 

 

 

Цахи Албийн Елбегдорж, бивш президент на освободилата се от СССР Монголия, напомни на Путлер монголското минало на московията като владение на монголите, продължило 3 века.Иронизира, че днес страната му няма претенции за световно господство на базата на някогашното си величие.

 

 

 

 

11 мнения за “Империята (монголската) отвръща на Лектора ( Ханибал Лектор)”

 1. https://twitter.com/elbegdorj/status/1756818696700657935

  По-рано Цахи Албийн Елбегдорж е призовал бурятите, калмиците и тувинците да бягат в Монголия. Доста грубо е влязал на Късия. Пишат, че често го троли с такива неща.

 2. Някой беше писал за “комплекса” на “бившите” държави-Империи, които продължават да живеят в сянката на миналото, без да имат възможност да се съобразят с настоящето.
  За съжаление ние вървим в обувките на по-големият “съ-брат”, а дори и го надминаваме по някои показатели. Например, къде другаде в Европа се е случило охранителят на Диктатор да Управлява държавата години на наред с пртенции за Демокрация?!
  Като охранител на Диктатор, най-малкото си “случаен човек”. Със сигурност си по-напред в йерархията от някакви си “служби”, било и такива като (“омразните му”) Държавна Сигурност или УБО.
  Например при “Режима” на Саддам Хюсеин, личният му телохранител изпълняваше мокрите поръчки (очакваше в един момент да вземе властта от него, но не му се получи). Друг пример е и с “режима” на Чаушеско, личният му телохранител изпълняваше и мокрите-поръчки. (той впоследствие провидя какво чудовище е, избяга в САЩ). С какво Нашият е по-специален от тях?!
  Аз не мисля. че е по-Специален, ние сме престъпно търпеливи към Него.

 3. Хуйло се се смята за вЕрховниЙ моZZковискиЙ ЧеКисть-ханЬ, макар да е само дребен чекист от Хуйлостань! ОкУрокЬ и молЬ, още от дребната му еснафска контрабанда , като склададжия в барчето на КГБь в Дрезден, в ГДРь ! А след това , като чЕмаданоноситель и корупционен мутренски трафиканть на Собчак и КГБь от кметството на Санкть-лаЙненградЬ!
  Оди на хуйло ти, Хуйло!
  ДОЛУ КримскиЙ воениЙ мость, оди на хуйло ти!

 4. @Jordan

  Не сте съвсем прав, защото от парламентарните избори през 2009г. до тези през 2023г. борисов е изгубил повече от ЕДИН МИЛИОН гласа, а масовите протести срещу него бяха през 2020г., т.е. всички ги помним. Ако сметките на Шайката относно народа (мат`ряла – по бацэ) излизаха, нямаше да има нужда нито да купува гласове, нито да прави хартиени коалиции, за да си натамънява изборните резултати.
  Така че търпимостта към борисов я има по-скоро от страна на сарайско-библиотекарските му кукловоди & кафяви медии, на които все така е много удобен, отколкото от страна на народа. Затова въпреки лекьосания си имидж, борисов продължава да се тика на първа линия в политиката, а като сложим до него сиамския му близнак пээвски, картинката става двойно по-гротескна, защото политическите им амбиции са по-големи и от грабителските им инстинкти.
  Все в този ред на мисли: дали е случаен фактът, че борисов се е устремил да узурпира външната политика на България? Едва ли, ако вярваме на андрэй райчэв, който е безпогрешен тълкувател на банкянското “политическо животно” (виж видеото след 1:40 ч.: https://play.nova.bg/video/zdravei-bulgariya/season-14/zdravei-2024-02-12/626936 ). А докъде се простират амбициите на фэномэна пээвски, вероятно дори на райчэв му е бедна фантазията да си представи.

 5. Да се съди за човека по неговата професия-охранител примерно, е меко казано първосигнално. По тази логика Хитлер и Сталин са най-хубавите хора! С най-невинни професии. Единият-неприет в академията художник, другият-недоучил свещеник. А артистите Рейгън и Зеленски въобще да не се появяват. Резултатите определят всичко. Моето разбиране за този сайт е, че не трябва да се дава терен за изкукуригали хейтъри. С такова мислене някои нови политици вече да са в затвора, защото всички техни решения за по над 1 милиард лева отидоха в полза на рашизма. Поздрави и не се ядосвайте.

 6. И ние(българите) можем да извадим карти… и кой ли не, за къде ли не… както се опитвам да обясня (безуспешно) на рашистите… ако всеки вземи да вади карти… просто ще се самозатрием като човечество от войни и разпри… да вадиш “архиви” от отминали времена, с отминали хора, с отминала история, манталитет… световно устройство… е мега супер глупово и инфантилно… в сегашните времена, имаме други проблеми за решаване… а не “ВИЖ КВА КАРТА ИМАМ”… дано сте ме разбрали…

 7. @Ivan
  точно за това забележката на президента Елбегдордж е не само саркастична, а и твърде поучително премерена, отвъд троленето на опорни точки на имперски сънища (в това също се е справил добре).
  Но има и нещо далеч по-важно в този кратък, но съдържателен туит. Той, като бивш лидер на държава, открито казва, че сънищата за минали величия и империи са много вредни за държавите, особено пък за тези, които са наследници на бивши империи, а почти всеки държавен субект или нация си има такива периоди в миналото. Да, и България има такива периоди – First Bulgarian Empire, Second Bulgarian Empire, те са историческа даденост, съвсем не са българска измишльотина от евтин сайт, политическата реалност в света е била такава.
  Но картата през 824 г. и през 1204 г. – не може да е основа на политиката през 2024 г.
  Вредни са такива сънища с опорки в миналото, защото освен че са инфантилни и глупави, много често водят глуповатите и инфантилни хора под мазните приказки на демагозите до опасни илюзии и основа за бъдещи конфликти, а пропускат възможностите за развитие и просперитет в бъдеще, и живеят мизерно, вторачени в сънища за отдавна изфирясало “величие” от съвсем други епохи и нрави. Това “величие” е добър повод за гордост и скандиране по стадиони, обаче не може да определя стремежите в бъдещето. Днес страни като Норвегия и Дания не са уважавани заради миналото на викингите, нито се заканват да завземат отново половин Британия, като гледат карти от 1024 г. – това е абсурдно в 2024 г.
  По същия начин, Монголия днес с право се гордее, че е свободна и демократична държава, при това не в Европа, където това е норма, а в Азия, където авторитарните, или близки до това режими преобладават.
  И точно в това посланието на президента Елбегдордж е вече не само саркастично, но и унищожително – то елегантно и с премерен хумор срива митологемата на мазните пропагандисти от всякакъв сорт и цвят, че имало изначално такива държави, които поради историческа или национална “предопределеност,” или заради някаква “историческа мисия” трябва да се управляват вечно от тиранични ръководители, понеже страшната империя на Чингис хан, забавно, но днес е съвсем демократичната Монголия. Където днешните монголци определено живеят по-добре от всякога. За разлика от днешните асирийци примерно, също наследници на велика и страшна империя, но разпръснати по целия свят.
  Следователно, щом е възможно за Монголия – е възможно и за съседите на Север и на Юг от нея, няма историческа предопределеност на даден народ към тирания и силна ръка.
  Оставете историята и историческите карти на историците и историческите романи, казва президентът Елбегдордж. И помнете, че всяка велика империя е почнала от малка държавица и накрая пак се връща в естествените предели. Така, няколко написани реда се оказаха по-съдържателни от двучасово интервю.

 8. Тоя термин,Монголска империя,е абсолютно грешен и практически невъзможен през отчетените години/векове/.Те са нямали човешкият ресурс да поддържа граници на тая територия.Просто са нападали ,грабили и обратно с плячката.Картата,може би,показва най далечните точки при тия набези.След смърта на Чингиз,при наследниците му,вече са се появили наченки на държавност след разделянето на Орди.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.