Израел е по право арбитър в спора дали България е направила достатъчно за спасяването на евреите си

Отбелязването на годишнината от целенасоченото избиване на милиони евреи от германските нацисти (и роми, става дума за един милион унищожени във фабриките на смъртта по същите расистки подбуди), е пореден повод за разговор за спасяването на българските евреи в България.

В споровете на историческа основа е важно да се определят някои параметри и инструментариуми. 

Моят собствен “принос” е във факта, че не бих спорил персонално с никой наследник на еврейската трагедия, дори и мнението ми да се различава от неговото по някакви параметри. Всеки потомък на пострадалите има основателен личен мотив да бъде гневен. Отнасям се с уважение към това дори при разминаване на личното ми виждане относно детайли от фактологията и нейната интерпретация.

Имам един ориентир за това накъде се наклоняват везните относно заслугите и вината във връзка с “българската следа” в тази най-мрачна страница от Втората световна война.

Питайте самите евреи. Не човек по човек, а онези от тях, които са представителни за колективното им мнение относно колективната вина и колективните заслуги. Те имат свои организации. 

 

Бях свидетел как една такава, много влиятелна в САЩ, посрещна с овации българския президент Петър Стоянов на свой форум в Палм Бийч, САЩ, през 1998 г. Българският президент кацна там по този повод на връщане към България.

Мислите ли, че те, които го поканиха, не знаеха каква е истината?

Питал съм овластени представители на еврейската държава. Отговорът им е еднозначен. Изцяло е позитивен, изразяващ благодарност към България и българите. Без нюанси, а със суперлативи.

Ще ми се да можехме да се похвалим със същото и като българска заслуга по отношение на унищожените в нацистките концлагери роми, но едва ли ще имам повод за гордост за нещо подобно в рамките на моя грешен живот. 

Това, както се казва ( когато искаме да се измъкнем от неудобната тема) , “е друга тема”.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

 

 

8 мнения за “Израел е по право арбитър в спора дали България е направила достатъчно за спасяването на евреите си”

 1. Мислех да напиша нещо за българските евреи-комунисти, но се сетих, че комунистите не само нямат родина, но и националност.
  Присъединявам се към Автора – нека си приказват каквото щат, народът им е изстрадал това право.
  Но това не се отнася за Баеви, Дъреви и други безродници от български произход. Народът ни си е изстрадал правото да ги заплюва.

 2. https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/181/IMAGE_6081181_40_0.jpg
  – връчването на наградата “Приятел на Израел” прожектирано на огромното табло на Таймс Скуеър – гледали са го десетки милиона души – над екрана върви надпис, че човекът който вдига наградата е българският Президент Плевнелиев: “Наградата е огромно признание за България. Да, 11 300 евреи от Македония и Тракия не са могли да бъдат спасени, защото не са били български граждани, но всички 48 000 евреи -български граждани са спасени” (https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/6081178)
  – колко българи се гордеят с тази награда или с речта му пред ЕП през същата 2016-та година(https://www.dw.com/bg/защо-се-правят-че-не-са-чули-речта-на-плевнелиев/a-19320291) – БАЙХУЙ: ”Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз и президента Путин и Медведев успяхме да отрегулираме нещата”

 3. Моята ИСТИНСКА фамиля е Барух

  There are several men in the Bible named Baruch. The name Baruch means “blessed” and is still in use today.

  Но, да отбележа, ние сме българи и християни, ако е имало назад не са запомени с еврейска религия.

  След “освобождението 1944та” фамилията е разпарчетосана … дядовци прадядовци съответни баби и т.н до баща ми (Бог да гго прости) и брат му не носят една фамилия…

  Има и Горяни… което е разбираемо, за който разбира…

  Не сме страдали и нямаме хора… по лагерите нацизма… но имаме при побратимите комунисти…

 4. Кога ще бъде потърсена отговорност от руснаците за избити евреи, които, сигурен съм, са избили повече евреи от германците? Руснаците са научили германците кого да мразят, кого да избиват и как!

 5. Само да посочим отново- КУДА беше заловен серийния убиец от Холокоста – Айхман???
  А също и другите му атечествено-социалистически геноССе-та ,а???
  И дали това няма връзка със сегашното положение във Ватикана???
  Дали не беше някъде при атечествено-ПОПУЛИСТките им латиноамерикански камаради , таварищи и геноССе-та , които обитават териториите около , и особено под Панама, а?

 6. Будалата Айхман беше заловен в Аржентина. Доказан идеалист – не е забогатял по време на службата си в СС.

 7. Към VladTepes:

  Просто евреи го бяха разпознали, лош за него късмет. “Идеалистът” е бил сред главните организатори на влаковете и лагерите на смъртта, организирани педантично, направо “идеално”.
  Той е Хитлер е бил “идеалист”, а пък за Сталин и до днес разказват легенди за единствения му шинел и войнишката койка, на която спял този собственик на най-голямата държава, който не е имал нужда нищо да притежава.
  Както каза един американски богаташ след разпада на СССР и лагера му, никой в Америка не е бил по-богат от комунистическите диктатори. Всеки от тях разполагаше с цялата държава както никой американски милиардер не би могъл да мечтае.

 8. Към
  VladTepes
  12.03.2024 в 12:36:
  Наистина е голям “идеалист” .
  ИДЕАЛЕН ЧИНовникЬ-сериен убиец. Такива са и едни други техни камаради , които действат също на “идеалния” “принципь”: – “нищо” лично , просто “идеална” служебна геноцидна “работа” (за главатаря им , разбира се!!!).
  Те са “идеалните” феодални (гл)АВАТАРИ на техните феодални ГЛАВАТАРИ, нали!
  И сега е същото в задунайския колониален Бандитустань, и туземния банкянски (гл)аватар се крие зад брюкселския си (гл)АВАТАРь – Мара Хари, вместо като един “истински” мОчо да отиде на преговорите за ротацията с ППДБ!
  Та затова всички се питат #КОЙ! наистина е (гл)аватаря и кой е (гл)АВАТАРа в геЙрберастката шайка???
  А иначе Айхман наистина “идеално” е спирал дори военните влакови ешелони за доставките за Вермахта за фронта, за да бъде “идеалния” ЧИНовнически изпълнител на Холокоста, и да поддържа НЕпрекъснато влаковете композиции за Аушвиц и Треблинка , денонощно!
  И дори при дефицита на влакови композиции за фронта в последните часове на войната, Айхман “идеално” е поддържал НЕпрекъснатиТЕ влакови композиции на смъртта до концлагерите на смъртта, за окончателното “идеално” решение, дори до последните минути на войната!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.