Патриарх Неофит завеща призива си за подкрепа на братска Украйна срещу “бушуващата сила на злото”

Починалият Патриарх Неофит успя да завещае послание, за което трябва да се молим да не бъде пропиляно от неговия наследник и от БПЦ. 

За пръв път от много десетилетия, във всички случаи още от времето на Царска България, български патриарх се противопостави открито на Русия. Без да я споменава, на практика я нарече “бушуваща сила злото”, която води “унищожителна война срещу братска Украйна”.

Москва запази гробовно мълчание, както и синодалните старци у нас, сред които мнозина служат на онази църква, оглавявана от полковника от КГБ Гундяв, който е кукла на кремълски конци. 

Рашистике пропагандони у нас също се направиха, че не са забелязали. Притихнаха в нетърпеливо очакване скоро да свърши земният път на болния Неофит.

Ето как Неофит защити нападната Украйна в своето Патриаршеско благословение за Великия Богоявленски водосвет и поръсване на бойните знамена на 06.01.2024 г.

“В Господа е нашата надежда и сега, пред лицето на безброй лични и обществени трагедии и на толкова силно бушуващата сила на злото. Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава.

Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава, в международно признатите ѝ териториални граници. Такава е и нашата Българска армия, затова днес молитвите ни към Всеподателя Бога са за славното ни войнство и за неговия висок дух, за да може то, с Божията помощ, с успех да изпълнява своята жертвена и родолюбива мисия”.

Поклон!

5 мнения за “Патриарх Неофит завеща призива си за подкрепа на братска Украйна срещу “бушуващата сила на злото””

 1. Светла Памет !
  Да съгласен съм, че всичко полезно за Украйна трябва да се казва. От контекст, малко ми е криво. То не е и контекст. Може и да е мислил, и искал нещо друго да направи… но нищо не направи. Нападайте ме, наричайте ме какъвто искате. Вярата за добруване е във всеки човек, както той я е усетил и я спазва според себе си, без да вреди на други човеци.
  Не съм атеист. Но не вярвам и на хора, които си приписват наместничество от свише.

 2. Ангел Грънчаров:Неофит умря. На неговата душа тепърва предстои да отговаря пред Бога за всичко, що е правил. Аз си спомням как светиня му се би с други духовници за завладяване на свещоливницата…
  – според синодалните архиви до 2-рото ‘’освобождение’’ църквата е владеела
  329 436 дка ниви, лозя, ливади и градини на обща стойност около 800 млн. лева (изчисленията са по средни цени за дка към 2003 г.). Стоте манастира са притежавали 191 000 дка земя, 30 000 дка ниви, 7000 дка ливади, 1500 дка гори, 1500 дка лозя, 17 000 дка пасбища и 256 дка градини, 113 солници и след одържавяването нарочно са унищожавани архиви, църковни и землячески регистри и разписни книги – оспорването на такива нотариални актове от ‘алтернативния синод’ е времето на т.нар. разкол – 1993 г. Градешкият манастир се прочу като свърталище на мутри, когато при престрелка бе убит човек и врачанската митрополия го даде за почивна база на . . . АЕЦ “Козлодуй” – битката на манастирите с поземлените комисии си беше за “православен туризъм”. Според ревизията на ДФК 2000 г. Софийската митрополия 1997 г. е открила в БРИБ сметка на РПЦ- то и превежда 1 100 000 долара по договор за ‘’съвместна’’ дейнос ’ с Московската патриаршия, а Софийската митрополия контролира сметката с доверители, но НО договор с Руската патриаршия може да подписва само Светият синод и по договора тези пари са за поддръжка, всъщност на несъществуващи сгради-собственост на БПЦ в Москва – кой може да изкара от тази държава пари само с една разписка на коляно, като оная за руските реактори на байхуя или за Варненската дупка на Пловдивския панаир, в която потъна и разследването на Николай Пловдивски за странната смърт на Кирил Варненски – marica.bg/balgariq/obshtestvo/dqdo-kiril-se-strahuval-ot-rusnaci-koito-mu-napravili-darenie . . .
  -та, не беше само битката за свещоливницата в “Илиянци” , а и неразследвани внезапни смърти , но със закона за лустрацията и закона за вероизповеданията внесен от правителството на ОДС беше бастисан и БПЦ-то си остана на КГБ-то с методите на КГБ-то бруталната разправа с „разколниците” беше представена като борба за имоти – https://www.shadowdance.info/forum/viewtopic.php?t=525
  – септ.2004 г. 41 свещеници молят на тях и семействата им “да бъде предоставено политическо убежище” в страни членки на НАТО и на ЕС , в Европейския съд по правата на човека в Страсбург са подадени и искания срещу действия на държавата и на патриарх Максим и като гранатометната присъда на мутрата -главсек беше оставена на трупчета
  – не се чу и дума за ДС-арите сред висшия клир и за исканията на българите от Западните покрайнини, Румъния за богослужение на български, непризнатата Македонска църква и автокефалността на украинската(https://clubz.bg/74074-sinodat_nyama_da_svikva_sabor_za_ukrainski_razkol_kakto_iskashe_ruskiyat_patriarh_kiril)

  – маймуните от клон на КГБ-то се почесваха, а изборът и сега ще е от същите маймуни
  Николай Пловдивски специализира в Москва – руското лоби
  Гавриил Ловчански специализирал в Москва от 1986 до 1991 – руското лоби.
  Игнатий – Плевенски, ДС агент и секретен сътрудник ‘Пенев’ и ‘Германски’
  Йоан Варненски и Великопреславски (временно управ. Сливенската митрополия)-РУСКО ЛОБИ
  Григорий Великотърновски , агент ‘ВАНЬО’ към Шесто
  Григорий Врачански
  Даниил Видински – РУСКО ЛОБИ/glasove.com/na-fokus/negovo-visokopreosveshtenstvo-vidinski-mitropolit-daniil-za-sabitiyata-v-ukrayna-i-gonenieto-sreshtu-ukrainskata-pravoslavna-tsarkva
  Наум Русенски/glasove.com/intervyuta/rusenski-mitropolit-naum-ruskata-tsarkva-ne-e-na-moskva-i-ne-mozhe-da-bade-zatvorena-ot-stranichni-litsa-sofiyskiyat-mitropolit-vednaga-da-ya-otvori

 3. За мъртвите или добро, или нищо.
  Но виж, за полк. гундяев ще ви опонирам. Не е кукла на конци, Стопанино, един от онези, които дърпат конците в блатната джамахирия е!

 4. Имах миналата година възможността да ползвам библиотеката на Килифаревския манастир. Какво беше изумлението ми да видя , че в нея има около 50 книги- и то повечето забравени от туристи. Що за манастирска библиотека е това, в което има само 50 книги!? И що за манастир е това, в което съществена част от дейността му е на къща за гости, с ритуална програма!

  Не мога, а и не искам да си припомням, че това е едно от светилищата на средновековна Източна Европа, в която са учили Патриарх Евтимий и Митрополит Киевски, Литовски, Московски Киприян…

 5. Познавах лично вече Блаженопочившия наш Патриарх Неофит! Още от 1975 година, когато беше Йеродякон. Преподаваше в Духовната академия Източно църковно пение. Да поясня – след като националните предатели, болшевишки слуги след 44- 45 година закриха Богословския факултет при Софийския университет “Св.Климент Охридски” и деканонизираха големия просветител, ученик на братята Св.Св. Кирил и Методий, “благосклонно” разрешиха да трансформират този факултет в “Духовна академия”! Та тогава Йеродякон Неофит беше любимец на студентите! Въвеждаше ги не само в магията на песнопенията на Йоан Кукузел, но ги учеше на християнска и човешка етика по начин, който ограмотяваше умовете им и завладяваше сърцата им! В тази Академия преподаваха още Проф. Александър Милев – по старогръцки, Доц Славчо Вълчанов – по староеврейски, Проф. Боян Пиперов – Библейска археология…и много други дъмгосани от тогавашната власт интелектуалци! От Австрия идваше Професор Архимандрид Шиваров, който също изнасяше блестящи лекции по археология. Какво да кажа още…Учеше се и руски език, като преподавател беше Проф. Дилевски, ерудит, приятен и интелигентен човек, чиято усмивка завладяваше душите на студентите. Та сред това обкръжение от сериозни и образовани хора се открояваше фигурата на бъдещия български Патриарх! Беше снажен и горд човек, като гордостта си скриваше с мантията на христианско смирение. Ботевска брада, Ботевско високо чело, светли сини очи, които допълнително придаваха очарование на този Божи човек. Жалко, че си отиде рано, неведоми са пътищата Божии, които насочват такива хора към Божието царство, понякого по-рано отколкото ни се иска…Бог да го прости и Светла му памет!
  Сега – по една неприятна тема…Чудя се – дали нашият Висш Клир ще покани за погребението на този Свят човек руският Полковник Гундяев от бившето КГБ, маскирал се като Патриарх Кирил?!!! Това ако се случи, почти сигурно е, че Вселенския Патриарх Вартоломей няма да присъства. Нямам представа как ще се развият нещата в тази насока! Ще видим! Но съм убеден за съжаление, че в обозримо бъдеще Патриарх на Българската православна църква от такава величина няма да видим!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.