Кои са най-успешните лъжи в деня на лъжата у нас и в “день дурака”в московията

Не дочаках края на 1 април за реакция на шегите и закачките в медиите. Не искам да обидя ничие чувство за хумор, но опитите за остроумна лъжа, на които се натъкнах, никак не са убедителни. Лесно се разбира, че става дума за абсурд, а за да те “метнат” трябва поднесеният майтап да изглежда достоверно. 

В това отношение опитните лъжци от кафявата “агенция” ПИК, която се гордее с лъжите си, са най-близо до успеха. Прилича на лъжа. Пращат Волгин в листите на въzраждане за евроизборите. Лъжата си звучи като истина, а ако се окаже такава-ПИК пак ще са на “печалба” в лова на шарани в мътилката на собственото си въображение. А току виж и някой ядосан комeнтатор се вързал и посветил няколко реда на безобразието-ще бъде бонус да му натрият след това носа, че се е проявил като “будала” ( както от ПИК наричат онези, които се опитват с гордост от себе си,  без никакъв срам да преметнат).

И все пак класацията по неразличимостта на истината от манипулацията за мен води рашисткият “Труд”. В деня на лъжата, наричан в московията “день дурака”, публикуват рекорден дори и за тях брой внушения за чутовни успехи на руzките агресори, провали на украинската армия и най-вече вещаят черни прокоби за Украйна, които се леят от устата на западни източници.

Последното е причината блъсковщината да оглави класацията ми на успеха да бъдат заблудени читателите в деня на глупака ( “день дурака”). Преброих цели 6 подобни публикации-до една със западен произход и нито една с руzки или български. Уловката е в създаване на усещане за общо настроение в една и съща посока във вреда на Украйна, за да клъвне читателят на лъжата, че до няколко седмици с Украйна ще бъде свършено ( най-вероятно), както четем в централното по своята сензационност заглавие.  

Освен това при такова изобилие от еднакви по своя смисъл пропагандни текстове е по-лесно да се прокара незабележимо лъжата на вълната на чуждите авторитети. Една да грабне доверието на шараните, задачата ще е постигната. 

Друг е въпросът, че за тези манипулатори денят на глупака е всекидневие, в което правят хората на глупаци.

Честито на победителите и Vae Victis, горко на победените, както казал един варварин на победените от него римляни, прибирайки огромен откуп в руб…, пардон, в злато.

В самата московия обаче и по-точно във рамките на все още относително свободния трафик на свободни мисли в мрежата там, най-популярната първоаприлска шега е тази:

А за да няма съмнение от кого се учат нашите дезинформатори, ето ви един нагледен руzки пример на най- високо ниво, когато Путлер, говорителят му Песков и военният министър казват три взаимноизключващите си неща по отношение на това, дали московията воюва с НАТО.

Някой ще рече, че след богатия съветски опит в тази област успехите не идват на празно място. Но ще сгреши в едно: в московията така си лъжат от край-време. По време на злополучната, направо катастрофалната за нея Кримска война ( 1853-1856 г.) руската преса, позовавайки се на пресни новини от фронта чрез нововъведението телеграф (и до днес си го тачат в названието ТАСС) тръби през цялото време за велики победи на руското оръжие и поражения на врага.

 

 

13 мнения за “Кои са най-успешните лъжи в деня на лъжата у нас и в “день дурака”в московията”

 1. Лъжите предстоят.
  Подготвени и нагласени, даже писани отдавна. Започвайки от неразораната целина и достигайки до преебани деца. Едното от преебаните дечица е Бойчо. С филията мас, докара простаците, до пълна простащина. Ама от друга страна, как нехранения с мас настоящ ръководител на държавата “президент”, иска да продължи тази гротеска?

  Fuck!

 2. “””от Иво Инджев
  Друг е въпросът, че за тези манипулатори денят на глупака е всекидневие, в което правят хората на глупаци.”””

  Миналата година, още от август се “”знаеше””, че Западът ще фалира, при това най късно до Коледа.
  И това се говореше със апломб!
  Като нещо ясно, естествено, видимо и неоспоримо…
  Говореше се със убедеността на авторитети, които гледат със сниходителна усмивка и благосклонен упрек към невежите, все още неразбрали тази тази толкова видима и неизбежда реалност.

  Е,…. Коледата мина!
  И Декарт бе опроверган!
  Никой от говорещите тази нелепица….не се усъмни, че говори глупости…

 3. Но в продължение, ако ми позволите Господин Инджев,

  Лъжците, идват от точно тази Брежневска пиянска простащина. Наистина кошмар !!! Страхувам се дори да помисля, че е генетично. Но явно е !!!
  Да са само пияници, калъп сапун да им дадеш и в неразораната…, но когато на Дявола му е скучно, той си намира забавления….

 4. Да се разпиша и аз… най- голямата лъжа е “Освобождението”… то бива освобождение ама тва на нищо не прилича 🙂

 5. Според депутата с червената вратовръзка Делян Пеевски, ГЕРБ и ДПС ще имат повече от 160 депутати в следващото 50-то юбилейно Народно събрание.

 6. Един превантивен ядрен удар върху Русия ще сложи край на тази война и на Русия като държавно образувание. Ударът трябва да бъде върху Москва и Санкт Петербург. И така както ударът върху Хирошима и Нагазаки сложи край на ВСВ така и удар върху Москва и Санкт Петербург ще сложи край на войната в Украйна.

 7. към The Rock:

  “Един превантивен ядрен удар върху Русия ще сложи край на тази война и на Русия като държавно образувание.”

  Подкрепям написаното от Вас 100%.

 8. @The Rock

  И аз подкрепям, а имам впечатление от медийните дискусии в Германия, че и на Запад започват да се усещат, че само техен удар по бърлогата на Злото може да доведе до скорошен край на войната.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.