БАЛКАНСКИЯТ СФИНКС ПРОГОВОРИ ОТ ЕГИПЕТ

Помните ли последният коментар на Първанов за кризата в МВР? Да, същият-последният, който му беше и първи по въпроса след като мълча като сфинкс близо две седмици с надежда бурята да подмине неговото протеже Румен Петков.Тогава президентът все още играеше ролята си на арбитър, наблюдател и управленец, който по закон не управлява. Поради което, въздъхна театрално той, не можел да каже на премиера как да постъпи в кадрово отношение, макар че бил убеден в качествата на министър Петков и във волята му да продължи реформата.
Мълчанието на върховния ни главнокомандващ в разгара на политическата буря някак извинително ни се поднасяше като естествена дипломатичност по време на дипломатическа мисия в чужбина. Беше в Израел и се произнасяше с присъщата му лекота по твърде заплетени казуси с близо 60 годишна давност, като отговорността на Царство Бългаия за депортирането на евреи. Но за войната на бойците на тихия фронт срещу съвременната Република България, изригнала на пповърхността , предпочиташе съучастнически да мълчи. Номерът можеше и да мине пред мнозина, ако не беше последван от една откровена лъжа, с която президентът-хаджия добави още един фалшив бисер във вече набъбналата си републиканска корона. ” Нямам информация”, преигра той в реплика, долетяла до нас от Израел. Тя беше замислена като оправдание по повод зачестилите питания какво се върти в държавната му глава около небивалия резил в МВР. Но както всичко прекалено, така и това увъртане, постигна обратния ефект.
Примням фактите заради резкия обрат в позицията на Георги Първанов. Изведнъж той вече не смята, че не е негова работа да коментира кадровите решения на премиера. Пак е в чужбина, но коментира и още как! Явно “запалката” така му е подпалила фитила, че направо се взриви от възмущение, което се изрази в доста невъздържани съвети какви решения трябва да вземе изпълнителната власт и в още по-контрастиращи с реалността оправдателни слова в памет на политически падналия министър Петков.
Какво ли е усещането да се разхождаш край древните пирамиди и да знаеш, че управленската ти пирамида у дома се клати? И да си безсилен да спреш изтичането на (нерегламентирания ти, оперативно интересен) властови ресурс, досущ като сахарски пясък през пръстите?
Този път имаме шанс президентът ни да снизходи и да сподели с нас чувствата си.Когато не иска да ни осветлява, той знае да мълчи като балкански сфинкс.Но понеже му посегнаха на най-милото, на основния му лост за задкулисно командване на държавата, Георги Първанов ще говори. Очаквайте събития.

8 мнения за “БАЛКАНСКИЯТ СФИНКС ПРОГОВОРИ ОТ ЕГИПЕТ”

 1. Мдаа, “онзи” въпрос в последното предаване “В десетката” с Вас за водещ (към тогава кандидат-президента Г. Първанов) да не се окаже, че е бил точно в десетката? :):)
  Току-що научих, че имате блог, да Ви е честит и да си го списвате със здраве и редовно!

  /off има някакъв проблем със сайта, полетата за име и адрес на коментиращия не се виждат при включени стилове.

 2. Иво, както каза горният коментиращ, блогът дава грешка при отваряне с Internet Explorer – не се виждат графите за вписване на име и имейл от коментиращите.

 3. Г-н Инджев,
  ще позволите ли да разкрия на Вашите читатели как могат да изразят позиция по статиите Ви? Много хора (като мен доскоро) губят от времето си и им е трудно да решат ребуса с показването на полетата за име и пощенски адрес.
  Бих го направил веднага, но тъй като всички молби досега остават без отговор, може би това е някаква Ваша гатанка, с която филтрирате коментаторите си?

  По темата:
  Радвам се, че намерихте начин отново да давате публичност на мнението си – това е приятна глътка въздух в средата на кал и частична свобода в България. Преди повече от година представих случая с последното Ви предаване по bTV на една дискусия по въпросите на свободното слово в Холандия и журналистите там прецениха, че при такова развитие шансовете на човек като Първанов да стане президент биха се редуцирали силно. За съжаление, в това отношение изоставаме от Холандия с повече от 2 века.

  ОТГОВОР:

  Здравейте, съжалявам за техническите затруднения. Не са никаква гатанка ( по-скоро са гатанка за мен).Надявам се пречките да бъдат отстранени с помощта на специалист, който обеща да се намеси в името на свободата на словото.
  А за добрите думи, благодаря!
  Иво Инджев
  П.С. Надявам се, че тук отговорям и на следващия блогър, който потвърждава, че е имал технически затруднения.

 4. Щом е тъй, нека кажа как може да се заобиколи проблемът на първо време. Ще дам пример с Mozilla Firefox:
  От заглавното меню с команди, изберете View, после Page Style. По подразбиране сайтовете се показват в Basic Page Style. Сменете настройката на No Style.
  Voila – сега блогът на г-н Инджев изглежда по-грозно, но ще можете да споделите мнението си. След като веднъж изпратите коментар, можете да върнете на Basic Page Style. В кеша е записано кой сте и полетата ще се показват при следващо отваряне на сайта.

  Не мога да се сдържа да напиша още нещо по темата: предлагам виновниците за унижението на българския народ пред Европа и света, вместо да продължават да се изказват, да се самообесят и да изчезнат безкрайно!

 5. Въпрос: “Г-н президент, какво мислите, има ли основание за импийчмънт?”
  Гоце: “Вие ме убивате с този въпрос”

 6. Г-н Инджев,
  както винаги – ТОЧНО В ДЕСЯТКАТА!

  ПС: След случилото се с Вас в мизерната bTV просто спрях да я гледам!

 7. За мен посещението му в Израел, Палестина и Египет е екскурзионно пътуване. Две неща ми направиха впечетление:
  -разговорите за включване на арабския газопровод към Набуко, което е тема на ЕС.
  -Маскирания Първанов като юдей пред стената на плача.

 8. “Пенчо Кубадински и неговите “ловни подвизи, това е” стилът на комунистите-сафаради”с дългите си тиради за” банкерството и промишлеността”, ходещи на сафари! Затова са сафаради! Те са далеч от етническите евреи, и само ползват техните лихварски кожодерски похвати за големи палати” ! Казано” по Радой Ралински!”Левите “само могат да теглят тромаво товарът на своите стопани колхозници, защото са говедари, а не Господари!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.