Съновник за сановници

В деня, когато се разбра за измислиците на (без)отговорни държавни фактори за някакъв проект за автомобилна писта с несъщестуващ арабски инвеститор, премиерът Борисов обещал не една, не две, не три, а цели…седем магистрали в рамките на неговите премиерски мандати. Демонстрирайки строгост, премиерът заявил по този повод пред работници на строящата се магистрала „Люлин“, че и в най-лошите си сънища не са сънували, че той ще им е началник- да внимават. Съвсем на яве!

Легнах успокоен и засънувах най-хубавите си сънища- „магистрални“, както се изразяваше др. Тодор Живков, когато искаше да ни впечатли с някаква „бомбастика“ ( както казваше пък н.в. премиерът Сакскобургготски-другият , от когото Борисов твърди, че се е учил).

Яви ми се идеалната монархосоциалистическа България. Гъмжи от магистрали и ядрени централи: енергиен център на балконите- в смисъл, на всеки балкон, по един енергиен център. Викам си насън : “нали народът така пожела, обяви чушкопека за най-голямото постижение на българския гений“!На всеки чукопек грее ликът на централния енергиен балканец Първанов.

Всички магистрали, бълнувам блаженно, водят към нашия Рим – Димитровград. В монархосоциалистическа България той беше посочен от зрителите на БНТ за обекта на века.

Накъдето и да погледнеш – Стара планина, извисяват се планини от качествена кайма с тази одобрена от земеделското министерство марка. Цвърчат предизборни кебапчета; ромитe, току що пристигнали за малко от Париж, обсъждат на френски цените на булките, а руски солдати се облизват освободително: „хорошая булка, давай сюда“. Спомнят си щастливите времена на езиковите недоразумения с (не)съвпадението на думичките „хляб“ и „невеста“ на братските ни езици.

По пистата на „Формула 7“ ( няма да изостава от броя на магистралите, я!), с 356 евро на час профучава арабски шейх, дегизиран като Румен Петков. Всички, строени в шпалир, искат да ръкопляскат почтително, но не могат. От болида политат обяснителни листовки. В тях се припомня, че според арабската поговорка „ с една ръка не се ръкопляска“. Хората се споглеждат и се досещат, че тук вече цари справедливост и на крадливите им режа ръцете в съгласие със законите на Шариата. Така че – край с аплодисментите. Просто няма кой!

Глух тътен озвучава веселбата. Идва от партизанските отряди на Волен, които стрелят по летящата чиния на Доган с халосни патрони. От чинията, с форма на барбекю, им се плезят и заговорнически подхврълят по някой противокартечен кокал.

Шумно е, но е весело. Бълбука „Южния поток“ в сянката на АЕЦ „Белене“ „имени Путина“. Захранват се мощно с ток и газ безбройни нови мощехранилници и газифицирани ядрени чушкопеци.

Направо не ми се събужда. Да му мислят будните българи.

20 мнения за “Съновник за сановници”

 1. Къде ли остана нормалния тон за водене на диалог?Само нападки.Явно съм сбъркала компанията.Мисля,че така до вярно работещо решение няма лесно да се стигне.

 2. Комплименти!
  Отдавна не бях чел нещо толкова качествено!!!

 3. Е-е-ех, а така ми се приисква понякога да не Сте толкова прав, г-н Инджев!!! “Да, обаче Не”
  Така ще си ида, образован и културен, беден, но честен и наивен :-)) Последното не го казвам със съжаление! Както пише в “Шогун”: “Кармата си е карма, а всичко останало е пълна илюзия!”
  Поздравления за “съновника”!

 4. А аз заспалия, чак днес разбирам, прочитайки интервю с доц.Минчо Христов, че в БГ, партиите получават по 15000 лв. на глава-депутат МЕСЕЧНО!!! Ако има някой буден в блога, може ли да даде малко повече информация от рода на: кога, при парламента на кое правителство, кой го е внесъл за разглеждане, ако може и поименно да се назоват депутатите гласували ЗА него и на основание на кой човешки или национален принцип е сътворен този закон???? Защото за мен по-голямо престъпление от това няма. Излиза, че при 100 глави депутати X 15000лв. X 24 месеца = 36 000 000 (милиона) на година X 4 години = 144 000 000 (милиона) лв. или това прави 72 000 000 (милиона) евро. При положение, че в тези пари НЕ ВЛИЗАТ заплатите им. При положение, че част от тези пари са взети от моят джоб, без да знам…. Дали да не предпочета пак да си заспивам????

 5. АААА!

  Алеко+Чудомир+Мирон Иванов!
  Чудно е!

 6. И моите най- големи кошмари напълно съвпадат с тези на строителите. Обаче психиатърът ми твърди, че при монархо- милиционеризма това се водело еротичен сън!

 7. Комунистите не са много добри в управлението на държавата, но са големи майстори в мимикрията. Например, гледам го комунист отвсякъде, не мога да го сбъркам, на челото му е написано. Викам си, този не ми трябва, да върви на бунището на историята. Той провесва нос и се скрива зад ъгъла, но след секунда от там изкача цар. Съвсем като истински. Затичвам се да му отдам царски почести, но като го наближавам и се взирам по-внимателно, ми то същия комунист. Пфу, не те ща. Царят ломоти нещо неразбираемо, скрива се зад параван. От там излиза разсеян някакъв, ама хич не си прави труда да се преструва.- Аз ще бъда премиер. Народа ме избра, българина гласува за мен – хили ми се комсомолецът с издърпани уши. – Кой българин те избра, я му кажи името. Българинът от години не гласува. Обаче нахалникът провря крак и се намести. Нямаше как, трябваше и него да изтърпя. Разгеле отиде си, българинът се размърда и го изгони. И ми докара Генерал. Изпъвам се в стойка мирно, отдавам чест. Генералът е хубавец, патетично сериозен, здраво ругае комунистите, но… миризмата го издава. Много силно мирише на комунист. Не мога да ви опиша как точно мирише един комунист, но вие се сещате. Сега си седя пред компютъра, беля си ябълка, леко съм притеснен. Уж е ябълка като ябълка, но какво ли ще излезе отвътре?

 8. Тя кашата с пистата и шейховете под въпрос допълнително се сгъсти, да видим как ще се развият събитията. Аз обаче чета, че НАП здравата са подгонили тарикатите, които крият доходи и данъци. Това остава малко незабелязано от обществеността, а според мен заслужава внимание. В крайна сметка сегашното правителство наистина се опитва да направи нещо положително, колкото и да не се получават нещата понякога, по ред причини.

 9. Ало, колега KARANDASH, де ги тия 24 месеца в една година? 🙂 Но иначе въпросите са си много на място. Предполагам, в Закона за политическите партии ще намерите техните отговори или поне част от тях.

 10. Блестящо – както винаги!!!
  Предлагам да използвт тази статия като реклама на България нали сме magic land!Ми да идват европейците да се “наспят” едно хубаво, че много им е трудно в техния подреден и цивилизован свят!!!

 11. Два възхитителни фейлетона – на автора и на Кр. Спиридонов.
  Поздравявам ви господа!

 12. Току-що прочетох в рубриката Пълна блудница на frog news статия за олигарха и Велик майстор от N-тата масонска ложа в България Георги Гергов, наричан още свинаря. Казват, че почнал бизнеса си с отглеждане на свине, но за мен по-скоро прозвището идва от външния му вид. Отвращението ми стана още по-силно като видях на снимката и небезизвестния Цвятко Цветков. Все отбор юнаци, но разнолики, разноцветни, во главе с бодигарда на бай-Тошо Румен Ралчев. С една дума добре развита мрежа, като се почне от Първанов, Станишев, министри, кметове, прокурори, съдии, шефове на митници…, уви за съжаление не е сън. Като, че ли това обяснява от друга гледна точка явленията, които връхлетяват България. Грозотата има много лица. Едно нещо само ми идва в главата, да се молим на Бог, но със сигурност не на техния. И сме будни, поне заради собственото ни достойнство. И не знам как, но трябва да намираме време и за красивото в живота, за да не ни обсеби грозното. Поздрави на всички будни!

 13. Блестящо написано Г-н Инджев, ненадминато! Но мисля, че е по-добре веднага да се събудим от всякакви сънища, колкото и сладки да са те, защото я вижте каква реч е дръпнал днес в Белене Резидентът на Ръ Бъ!
  “Според президента Георги Първанов в момента България е много по-близо до осъществяването на проекта за АЕЦ “Белене”, “отколкото бяхме през последната една година” и може да се очаква неговото ускоряване. Това каза държавният глава в отговор на въпрос на БТА в Белене, където гостува по повод на празника на града.”
  И още
  “След един дебат с много политически страсти, с много емоции, аз съм удовлетворен, че в крайна сметка надделяха аргументите на привържениците за развитието на атомната ни енергетика, в частност – за строителството на “Белене”, посочи президентът, цитиран от държавната агенция.”
  И още

  Пресцентърът на министерството икономиката, енергетиката и туризма разпространи и следния текст на английски език без да дава повече пояснения:

  To: office@bfm.bg
  Subject: From: anwarbadwan@aol.com

  From: anwarbadwan@aol.com
  Subject: letter of attend with the Minsery of econmic
  Date: Thursday, September 2, 2010, 10:42 PM

  After a length conversation with Mr Raid chief executive officer of EABG , he stated that they are committed to the letter of attend they sign , he further stated that his company is private company and the chairman is not a sheikh , he is private business man and somebody in the press is writing misleading information and creating a bad atmosphere . EABG is moving forward to work with the government of Bulgaria in according in the letter of attend.

  Sincerely
  Anwar Badwan

  Но никъде не става ясно за какво точно са се договаряли. За писта за формула 1 и/или за нещо друго. От комунягите всичко може да се очаква!

 14. Gospodin Injev, ne moga drugo da kaja, osvem 4e ste brilianten. Badete zdrav!
  Harrison

 15. Така е Иво,гладна кокошка просо сънува и като се събуди започва да мисли на руски, мислила мислила кокошката и попаднала (пак) в (руската) супата.Иво моляте,ако имаш време напиши ни, какъв Граждански-Поданически статут и стандарт на живота имат хората в западноевропейските социални и правови републики и монархии, защото по този въпрос болшинството от хората в България не са информирани достатачно и така хората в България умишлено са лишени от европейки политически орентири.

 16. Към ***,
  Прав сте !!! Моя грешка, бях сънен!!!!

 17. До GB:

  Не искам да звуча параноично, но на мен това е-писмо ми изглежда много съмнително. Първо заради ужасния английски и второ – заради домейна @aol.com. Несериозно е високопоставен служител на компания с претенции да праща служебни писма от безплатен домейн, какъвто е aol.com. Все едно шефът на НЕК (примерно) да пише от abv.bg! И изобщо – усещам някаква много тънка миризма на гнило в цялата тая случка.
  Проверих интернет-страницата на EABG – той пък последно май е обновяван 2006 година – много несериозно. И както очаквах – @eabg.ae и @emirates.net.ae (тази поща им е дадена от доставчика на интернет).

 18. До ***
  Понеже съм много добре запознат със това, как стоят нещата в Средния изток, а и нямах време за детайлни размишления просто представих цялата налична за мен информация към момента на постинга ми по-горе, като се опитъах да изтъкна най-опсния възможен за нас вариант. Подчертах, както и в един друг постинг от предишна статия в блога, че е предположение, но като знам също цялата “шибана” ситуация у нас и големия ни “капацитет” на управляващи и администрация, който всички изпитваме на гърба си сметнах за нужно да повиша вниманието на аудиторията.
  Иначе нешата са ясни. Никоя уважаваща себе си компания или институция, като министерството ни на “всичките работи” не бива официално да разпространява спамът който ежедневно залива интернет. Толкова ме хвана яд, че по едно време се усетих, че съм захванал да блъскам нещастните пингвини отдолу с чук по главата!
  Тук в Средния изток компаниите прибягват до информация от е-мейли само, в два случая. Или когато искат да получат “оперативна” информация, за “вътрешно” ползване или се позовават на такава информация, когато искат да поизлъжат някого за нещо или да понавредят на конкуренти. Но никой не определя официалните си действия или взима важни решения на базата на е-мейли! Мисля, че това важи и навсякъде другаде по света освен за съжаление в нашия “Абсурдистан” Ръ Бъ.
  Аз например получавам не по-малко от 3-4 Е майла на седмица от “Банкови мениджъри” на банки от Южна Африка до Малдивите, в които ми пишат, че съм спечелил на лотария крупна сума или че е починал в Тайланд вучо ми и ми е оставил огромно наследство и така нататък. А как познаха, че един от е-мейлите е писан от мъж? По името ли! Или по това, че хакерите обикновено са мъже. Ама нищо не пречи да са и жени или хермафродити, нали! Само дето още никой не ми е поскал чрез е-мейл 94 милиона долара, ако искам връзките на обувките ми да престанат да се развръзват сами!
  Но ужасяващото у нас е, че от същите “експертни капацитети” се очакват решения и по енергийните проекти от “големия шлем” на резидента! “Дан”, “дан”, “дан”, чукът ми отново гърми по главите на нешастните пингвини! Господи какво правя, та това са съшествата, които по интелект са най-близки на човека! Г-н Инджев, моля заменете ги с нещо по-отдалечено от хората! Да речем с ликовете на двамата Руменовци, резидента, Станишев или Масларова. Боже смили се над България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.