Върнаха сивотата на съветския паметник- българските медии вкупом бяха направени на глупаци

В полунощ, с внушителна полицейска охрана, частна фирма започна заличаването на разкрасяването на съветската окупационна пропаганда в София, което привлече интереса на медиите по света. Върнаха сивия вид на паметника.

С пароструйка и химикали, с които предварителна намазваха съветските персонажи, оцветени като герои от комикси, двама безмълвни младежи се редуваха да смъкват боята и да върнат автентичния мрачен вид на сталинистката пропаганда. Привидно сама, но всъщност под засилена полицейска охрана, над операцията по възстановяване на нарушеното за цели 5 дни статукво на паметника бдеше лицето на форума „Русия-България” ( както днес е преименувана някогашната организация на „Българо-съветската дружба”) Светлана Шаренкова, официален спонсор на конспиративното събитие.

Инициаторите направиха възможното да финтират медиите и гражданите с пускане на фалшив слух, според който се очакваше заличаването да започне сутринта- първоначално ставаше дума за 8,30, а след това – за 7,30 сутринта. Оказа се лъжа. Нито една медия, ако изключим фотограф от столичен вестник, живеещ наблизо, не присъства на деянието по връщането на съветската сивота на паметника. Само „група граждани”, включително младежи, разговарящи на немски, наблюдаваха среднощните чистачи.

Така безславно беше заличена творбата  на незнайните автори, които постигнаха международна слава с дръзкото си решение да очовечат застиналата във времето на Сталин символиката на окупацията на България. Дали обаче „така преминава световната слава” или събудената гражданска чувствителност по темата тепърва ще намира нови форми и ще набира подкрепа?

Ако се съди по небивалия интерес на върволицата от желаещи да се снимат пред творението на незнайните художници, оцветили сивия имидж на България като съветско-руско протеже, примерът няма да остане без последици.

Това се случи във вторник, 21 юни, 3.00 ч.( а започна малко преди полунощ като подготовка, т.е. ВЧЕРА). Казвам го като свидетел.

…БНТ, която по права линия се намира на метри от стърчащия (и над тази сграда) от въоръжения монументален надзирател на българската барака от соцлагера, анонсира “предстоящото почистване”- в6  .30 мин.

 

БТВ, която е на десетина минути разходка от същото място, прикани гражданите да отидат и да видят как ще започне почистването( беше 6.55 ч.) .И те не знаят, че почистването отдавна е приключило. Ако бяха гръмнали някой бандит на километри, ако ще да е на края на България, “бойните” репортери вече да бяха преспали на полето, да бяха направили пряко включване и да бяха интервюирали премиера или вицето му!

В НВТ ( където в 7.20 ч. Валерия Велева сладострастно се надсмиваше как ДСБ и СДС “си го мерят”)и ТВ 7 по същия начин и по същото време ( около 7 часа след фактическото начало на почистването) също говореха на нещастната си аудитория в бъдеще време с обещания да ги направят съпричастни на живо на нещо, което се беше случило в малките часове на нощта.

БНТ, в новинарската емисия в 7.00 , продължаваше да е в неведение и да заблуждава зрителите си за нещо, което можеше да узнае ако някой от стотиците служители на ведомството бяха погледнали през прозореца. И изведнъж…водещата обяви по средата на емисията, че всъщност паметникът вече е почистен ( и нито дума за извинение за огромното закъснение и заблуждение). Наложи се на Боби синоптикът весело да разкаже пред паметника как се “оказал ” почистен. Еврика!

Интересно е дали медиите (поне) ще се нацупят, че ги направиха на глупаци или просто ще се признаят пасивно за такива, като не се възмутят, че ги изиграха “чистачите” на паметника!

 

Ако има илюстрация за това каква е истинската картинка на българските медии, водени за носа от Петата колона, то тази “сага” на безхаберието я доказва. Ако пък няма репортери( какво да се прави, заети са с по-важни неща от проследяването на новина, която стана световна), има ли граждани в медиите ни?

 

104 мнения за “Върнаха сивотата на съветския паметник- българските медии вкупом бяха направени на глупаци”

 1. О руси, о братя славянски,
  Защо сте вий тука? Защо сте
  Дошле на полята балкански
  Немили, неканени гости?

  Желали би васъ възхитени
  Да срещнемъ со сълзи и съ китки…
  Но идете вий настървени,
  На грозни зовете ни битки!

  Желали би васъ да прегърнемъ
  И тозъ пътъ сърдечно, горещо,
  Но взорътъ ви свети зловещо…
  Какъ ръце сега да разгърнем?

  Дошле сте да браните, клети,
  На хищникъ грабежа хайдушки,
  Та вместо любовъ и привети
  Вий срещате нашите пушки.

  О руси! Азъ другъ пътъ ви славяхъ
  За подвигъ великъ и чудесенъ,
  Високо ви ликътъ поставяхъ
  Въвъ мойта душа, въ мойта песенъ!

  Вий някога знаме Христово
  Развяхте за благо човешко –
  Строшихте ни игото тежко,
  А днеска ни носите ново!

  И пакъ не ви мразимъ (не крия:
  Обича ви още народа);
  Но любимъ и свойта свобода,
  Стократно по любимъ я ния.

  За тозъ кумиръ ния се биемъ
  И съ чуждъ и съсъ близъкъ упорно
  И нема ний вратъ да превиемъ
  Предъ никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!
  О, какъ би желалъ, братя клети,
  Свобода и вамъ, и за нея,
  Катъ насъ да живейте и мрете!

  Иван Вазов, 1916

 2. Чудех се дали да ходя до избирателните урни, а виждам, че В. Рашидов даде отговор на този доста сложен въпрос ?!

 3. Време е общината да изпълни собственото си решение и да премести съветският паметник в музей на тоталитарното изкуство, защото за България този паметник представлява интерес само като произведение на изкуството-тоталитарното. Друго нещо е паметникът на загиналите български войници, който се намираше на мястото на НДК. Той е истински, със изписани върху него имената на български войници загинали във войните за България. Той трябва в най-кратък срок да бъде възстановен, за да продължава да има държава с име България. Благодарен съм на човека нарисувал чуждият паметник. Той ни показа, че е време да се замислим за съдбата на собствените ни паметници скрити или унищожени от тоталитарната власт, която като че ли още е тук и не иска да си отива.

 4. 21000 антични предмета бяха изнесени нелегално от държавата / откраднати /, а никой не говори в случая за извършено престъпление …
  117 мнл евро се губят през 2007 г. покрай АЕЦ БЕЛЕНЕ и никой не говори за извършено престъпление …
  Странна държава сме !?

 5. Ако неизвестният художник се кандидатира за президент, е твърде вероятно да спечели ! Все пак Супермен, Робин и Дядо Коледа са любими герои !

 6. Още към 6.30 сутринта знаех че паметника са го почистили. И то не защото минах от там а защото докато си пиех сутрешното кафе се навъртях из фейсбук групите и разбрах за това деяние. Гледах бтв и въпреки че водещите говореха за тези фейсбук групи, явно не са си направили труда да видят някаква актуална информация дали няма в тях. Към момента на писане на текста е 7.32 сутринта и бтв-ито продължава да си пише за някакви си дупки по пътя.

 7. Иво, личи си, че умираш от яд. Някакви пичове с един час работа привлякоха стократно повече внимание от твоето безмислено празнословене, продължаващо месеци наред. Действие трябва, а не разни квазипатетични пасквилчета от едно отминало време.

 8. Към Ivo petrov:

  Не е лошо да звъннеш в Си Ен Ен и да им обясниш, че грешат , когато ми се обаждат да коментирам пред милиони хора от цял свят този случай и че е трябвало да потърсят друг Иво – теб!

 9. Спрелите часовници
  “21 Юни 2011
  Силвия Белева
  Наскоро паметникът на съветската армия в София придоби закачлив оттенък – сякаш напук на зловещата си същност. Ето какво става, когато се подходи творчески и нестандартно към един проблем.
  Да нарисуваш върху един окупационен символ герои от филми и комикси, е симпатично. Освен симпатични, подобни актове са и симптоматични. Те показват, че освен с гняв и протест, отношение към нещо може да се изрази по неочакван начин – с хумор.
  Ако зимният мирен протест пред чудовището докара до бяс червени младежи чегеварци, до какво ли ще ги докара интелигентната ирония на неизвестния художник? Тя открои неговото излишество по доста елегантен начин. Не, това съвсем не е сляпо американофилство, каквито мнения изразява руската преса. Тамошната „ирония” громи „оскверняването” на паметника с „елегантността” на слон в стъкларски магазин. Изводът е, че преклонението пред всичко американско маркира бъдещето на България, че това е нейното „ново време”.
  Навикът е нещо трудно преодолимо. Навикът времето на България да се отмерва по спрял часовник задължително изисква окупацията да се нарича освобождение. Изисква раболепие и послушание, в това число – адмирации към строежа на руска атомна централа на българска земя. Защото навикът да се приема българската зависимост за нещо, което се разбира от само себе си, е придобил трайни измерения. Този навик се е загнездил дълбоко и всякакъв хумор и ирония го обиждат. Защото засягат провъзгласената за вечна и нерушима „дружба” между едни два народа. Дружба, от която измъкване е предвидено да няма.
  Партията, сверяваща своето време и това на България с този спрял часовник, вече е поела ангажимент да ни „отсрами” като почисти делото на художника-„вандал”.
  Странно е как навремето са видели бял свят „12-те стола” или „Златният телец” на Илф и Петров. Книгите – неописуема гавра с „новото време” на Русия под формата вече на Съветски съюз. Защото те са не просто критика на „някои явления”, неприсъщи за това ново време. Те са дисекция на утвърждаващ се масов манталитет. Манталитетът да не мислиш, а да се подчиняваш, да следваш линията, която е спусната, и толкова. Манталитетът да застинеш в допустимите и изисквани граници на спрелия часовник.
  Несъгласието да живеем в безвремието на спрелия часовник някои възприемат като обида. Това си е техен проблем и повече не трябва да се ангажираме с него.”

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=5804&rid=154&archive=

  Поздрави:
  Калоян

 10. Иво Петров – прозрачен злобен палячо сте с голям ЧЕРВЕН нос: натиснете го..би-биип…

  Поздрави:
  Калоян

 11. Неизвестният художник и паметникът със Супермен, Робин и Дядо Коледа вече са част от историята на БГ !

 12. Това е коментар под Въпроса на седмицата на в. Капитал, засягащ новите герои на паметника:

  “Харесва ми, повдига въпроса какво се случва с паметниците, когато остарее идеята, на която служат.

  В един филм имаше картина, която работниците изпуснаха и пукнаха, докато я поставяха. С неудобство и ужас директорът на галерията се заизвинява на художника и попита има ли някакъв начин да се поправи стореното, а той вдигна рамене и каза: всичко, което се случи с едно произведение, е част от процеса.

  Времето има най-важната дума за това колко значимо е една творба и ако хората в наше време виждат един паметник като повод за ирония, значи е дошло времето да припомним на тези хора за какво всъщност е бил поставен той.

  Нека постои още малко, току-виж покрай него хората си припомнили и други важни неща.”

 13. великая и непобедимая (за туй последното финландците са малко на особено мнение, защото през 1940г. буквално размазаха съветските орди с 1000% по-малка военна сила- чест и слава!),и пр. червена армия в България са се водили в следните стратегически направления…
  Я, малко майтап…Ето превод на въображаем диалог между Сталин и Жуков, който обаче би отразявал действителната ситуация:
  – Тов. Жуков, как напредват нашите доблестни войски в солнечната Болхария?-ръсва с лулата Бащата на цялото прогресивно човечество.
  – Докладвам с болшевишка точност, тов. Сталин- затреперва Жуков- В наши ръце вече са ракиените казани и винените бъчви- собственост на кулаците, каквито, за съжаление, в България са 90% от селяните- така капитализмът е проникнал в съзнанието на масите, но скоро ще ги оправим.Завладяхме мазета, изби, пълни с продоволствие, което там всеки има без купони.Че и кашкавалът, който у нас се полага само на членовете на ЦК, в България го яде който си иска. Много наши войници и без да препият, получиха шок, като видяха това изобилие..
  – И как постъпихте с тези мерзавци, тов. Жуков?
  – СМЕРШ си знае работата, тов. Сталин. Рассссссстрелять- и все!
  -Ну, ладно, так держать, тов. Жуков… А остальные- профилактически- в Сибир, да не се поддават на вредно влияние…
  – СлушаюсЬ!
  (Вече сериозно: имало е дълбоко разстроени съветски войници от гледките на българското благоденствие.А такова разстройство се лекува в клиниката ГУЛАГ)
  А иначе- русолизците, начело с гоцэ, утре да започват пак да лижат смрадливите сапоги на мужиците и цървулите на правешките шумкари- мандраджии! Те друго не могат.Колко години ги храни тоя шмайзер? Веднъж България беше спомената с нещо забавно, с нещо фъни по света, а не само с мутри, курви и бандити в съдийски тоги… За малко- тук от сивотата бягство няма.
  ЖИВ И ЗДРАВ ДА СИ, НЕИЗВЕСТНИ ХУДОЖНИКО! За кратко покри РЕЗИЛА ни!

 14. Ивоооооооооооо Петров (странно защо не си Иванов), не прекалявай с терпентина, че много мозъчни клетки измират, без да са могли да изпълнят предназначението си.
  Моля да ме извините за това лирическо отстъпление.
  Има ли начин да намерим ХУДОЖНИКА и да финансираме вдъхновението му?

 15. Не знам дали “държавните ни мъже” са направили медиите, поне по-големите от тях, на глупаци или тези медии си се правят режисирано на глупави вече доста дълго време и то по собствено желание, но си мисля и нещо друго:
  Държавата страх ли я е да почисти един осквернен паметник? Това нещо не мога да разбера!?

  Разбирам напълно художника/художниците. Живеем в неокомунистическа държава, управлявана от гарда на бившия комунистически диктатор. Няма значение като какъв се изкарва в медиите или по чужбините – има значение какъв е в действителност. И така този човек (графитаджията) или група хора протестират срещу властта с някакво действие и разбираемо се крият от властта. Тях ги разбирам да се крият!

  Вчера или завчера властта, или поне министър Рашидов, определят рисуването по паметника като поругаване на памет, вандализъм, бандитизъм, опит за обтягане на междудържавни отношения и т.н. и вземат решение да бъде възстановен първоначалният вид на паметника.

  После обаче без логична причина решават да се скрият, изтегляйки времето за начало на “операцията” много преди обявеното пред медиите. Да не би да има пхривкус на късен живковизъм в държавническото мислене на РБ в средата на 2011-та година? Нещо страх от народа да няма? Да не би МВР да е очаквало безредици пред паметника сутринта? Или нещо друго? Де да знам!? Да си кажат…

  Разбирате ли, няма логика държавни служители и наетият от тях подизпълнител да се крият. Има взето решение, то е декларирано пред пред народа чрез медиите, изпълнява се по план и това е.

  В другия случай навява на мисълта, че супер-хипер медийният герой Бойко Борисов е по-страхлив от анонимен софийски графитаджия. Ами представете си за момент, че графитаджията е сам и е на хронологична възраст 14-15 години. Тогава какво правим? Замисляме ли се кой ни управлява и как го допуснахме?

 16. Чудя се защо Дядо Коледа да е герой от американски комикс? И защо никой не видя в него Дядо Мраз примерно?

 17. Жалко, че не живея в София, иначе бих оцветявал Сталинския фетиш доста често. Въпреки това ми се струва, че има много хора, които ще го направят вместо мен. Да видим сега дали ще сложат общинска /или полицейска/ охрана на Сталинското плашило…Ако сложат, толкова по-зле за петата колона, защото “ледът се пука, господа съдебни заседатели”!

 18. Тази Шаре(а)нкова ли направи журналистите ШАРАНИ или …

 19. По същия начин – сиреч чевръсто, тайно, за една нощ и с милиционерска охрана в началото на 60-те години беше премахнат огромният паметник на Сталин във Варна. След няколко дни довършителни работи вече без охрана, на мястото му остана само една градинка с кръгла форма. Не виждам никаква разлика в мисленето и действието на властите оттогава досега, макар че са минали цели петдесет години!

 20. Господин Инджев, кога можем да гледаме коментара Ви по CNN (извинявам се, ако въпросът е излишен и репортажът вече е минал)?

  Ужасна наглост е това с изчистването на паметника посред нощ, големи мишки!

 21. Към Лилия Т.

  Знам , че е излъчено и ми казаха, че ще бъде повторено, но не ми се иска да им се обаждам да подпитвам. Надявам се да се появи в сайта на Си Ен Ен в рубриката “Europe”.

 22. С уговорката, че цялата тази история ме накара искренно да се засмея и да оценя чувството за хумор на неизвестния автор, все пак смятам, че историята, каквато и да е, трябва да се уважава и помни. Имам предвид, че не съм съгласна с тези, които искат паметникът да се “махне”, “премести” и т.н. Нациите с по-висок коефициент на интелигентност и култура от нашата (казвам го със съжаление) съхраняват паметниците си. Дори, когато те им напомнят за недотам добри или направо срамни моменти от историята. Важно е да си спомняме и тези епизоди. Ако всичко се руши и премахва ще останем без памет, а вече останахме без толкова много неща …

 23. Много държим да се покажем толерантни към другите! Ама само да се покажем, нали? Не и наистина да сме такива! Значи Гей паради може! Даже и под засилена полицейска охрана. Да не би някой възмутен непрокопсаник да не издържи, да покаже нетолерантността си и да ни развали имиджа пред цял свят! Обаче да рисуваме по паметника на лъжата не може! Е къде е тази прословутра наша толерантност? Е затова няма бъдеще за премиери, като Бойко. Колкото и да се надуват. Двойни стандарти никой не харесва! Сега разбрахте ли кога ще влезем в Шенген? Когато се пречистим в чистилището, в което сме поставени! Дано само не попаднем отново в Ада докато практикуваме двойни стандарти!

 24. Какви освободители, какви братушки ?????
  На 5 Септември 1944 година СССР обявява ВОЙНА на България. СТАЛИН прави анонс и си запазва правото на нахлуване в родината ни, която от 2-ри Септември се управлява от ново и демократично правителство на Константин Муравиев. Което къса с Германия и кара Германците да напуснат страната. Съветската армия влиза в България чак на 8-ми вечерта в страната. Няма сражения, няма загинали солдати, с изключение на напили се мародери, осъдени от самата Съветска армия !!! България е окупирана, взети са парите от БНБ, ЖП вагоните и всички материални запаси, а Българската армия е пратена на фронта, където загиват или са тежко ранени над 30 000 души !!!
  След войната СТАЛИН продължава окупацията на България с над 500 000 съветски солдата, които храним до изнемога чак до 1948 година !!!! Като резултат от всичко това нашите комунисти-предатели наричат окупаторите “освободители” и им правят Съветски паметници, с признателност, какаята….. Какви водачи, какъв „признателен” народ, нали ?????????????????

 25. дезинформацията е в основата на съветската демагогия. Затова на мен ми е чудно как толкова наивно всички повярваха на думите на т.нар. организацията на българо-съветската дружба.
  наивни сме си още няма спор…
  дано както в Чехия и в България се намерят съвестни депутати да боядисат отново паметника на съветската окупация- този път легално, да използват за нещо даденият им от народа имунитет….

 26. До RAK:
  Разбира се че паметниците трябва да се пазят. Но не бих се съгласил с паметник изграден на база лъжа и с цел манипулация и ощетяване по един или друг начин на нашият народ, да стои в центъра на столицата ни. Другият аргумент за който се сещам на прима виста е новото име на градината, а именно “Княжеската градина”. За повече информация може да прочетете тук: https://ivo.bg/2011/06/09/%D0%BA%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F/
  Самото име подсказва по недвусмислен начин, че въпросният паметник няма място там. Нека бъде преместен някъде в страни от центъра. Да се направи музей на открито за такива неща, а на негово място да се сложат паметници на славни наши водачи и герои от миналото, каквито със сигурност имаме достатъчно.
  Въпрос към г-н Инджев:
  Г-н Инджев, ще присъствате ли на общественият дебат на 29.06 по повод преместването на ПМС, тъй като споменавате в статия от 9.06 че се правят опити да Ви отстранят от него?

 27. Иска или неиска Иво Инджев вече е водач, на робите в България и затова искам да знае ако незнае, че въоражената руска пета колона в България търси спешно поводи или създава такива, за да предизвика гражданска война в България.

 28. ПОСЛЕДНИЯТ ПОСТ ДАВА МНОГО ДОБРА ИДЕЯ: ВРЕМЕ Е ЗА ТЕНИСКИ!!!

  Поздрави:
  Калоян

 29. нека някой да дойде да ми я изтрие от там!

  Поздрави:
  Калоян

 30. проблема на този паметник, е че не отразява никакви исторически събития, а има само пропаганден характер и в този смисъл не паметник, е толкова ли е трудно да се проумее това, та непрекъснато има някакви хора, които говорят за историчност, за други нации с друг коефициент, дайте едно историческо събитие, което да е отразено и тогава говорете, много е малоумно при толкова приказки и писаници от уважавани хора, стига вече

 31. Г-н Инджев, тук един Ваш читател Ви обвинява, че месеци наред сте се занимавали с празнословие по повод паметника на не знам коя армия. Бъдете спокоен, че това не е така. Без една дълга и постоянна работа в медиите, нямаше да се стигне до действие. И добре, че вече започват да никнат кълновете на гражданското общество. Паметникът много трудно ще бъде преместен от там. Но бих се радвал ако със същата страст оспорвате намерението на г-н Доган и компания да вдигнат друг още по-спорен паметник в Малинова долина…

 32. специално се връщам да ви информирам, че тениски вече са отпечатани и са хит, другари и другарки, колелото на историята, моля…..

 33. Ако оцветяването на един паметник по принцип си е “ъндърграунд”, и се върши през нощта, то защо “изчистването”, което е официално,законно /нали другарите се гордеят с него/, се извърши така тайно, секретно, по тъмни доби? Малко е странно, нали? Това желание да се извърши уж “правото” дело под прикритието на ноща? Нали държавните и общински власти “осъдиха” “вандалите”, и се заканиха строго да ги порицаят и дори накажат? Какъв е тогава този страх от светлото, от хората, от съвестите може би? Срам, страх или свян?

  Дали не е подобен на странния страх, срам и свян, които изпитва безстрашния, безсрамния и безсвянен Бойко Борисов по отношение на Белене?

  Комунистите винаги са действали подло и тайно. Нека да ги върнем отново в тяхната мистична “нелегалност”.

 34. Още когато се пребоядисаха от социалисти на комунисти беше ясно, че дълбоката конспирация започва! Ама както казват братята цигани: “Хубава работа, ама българска”. Един неизвестен художник, с неголямо количество боя и с естественото за необременения човек въображение сложи кръст на цялата конспирация и показа – те все още са на всеки километър, а в “демократичната” администрация на страната – на всеки метър. Същите… Но паметникът плавно започна да трупа величие с безкомпромисното си разграничаване на хората у нас – опитващи се да живеят сега и налагащи да се живее в средните векове. Остава да се изясни въпроса този форум Русия – България на коя Русия е посветен, защото в момента са налице доста Русии. Може би една нова изява върху трупащия международна слава паметник ще изясни и този въпрос. Засега тезата, че Супермен, в комбинация с дядо Коледа, като редови бойци в Червената армия, е освобождавал България от неизвестен окупатор, е отречена от официалните власти в страната.

 35. ПП. С молба за извинение, да се чете: “…пребоядисаха от комунисти на социалисти…”

 36. “След акцията на Черни първоначалният вид на танка бе възстановен, но отново бе обагрен в розово от група депутати от чехословашкия парламент. От юни 1991 г. танкът е експонат във Военния технически музей в Лешани, южно от Прага.” А къде са нашите депутати-демократи?

 37. Цялата истина около спора дали да стои или не паметника е изписана в стихотворението на Иван Вазов. Въпреки, че някой ще каже че това са други времена. Времената са други но изкривената “любов” към братята освободители от Русия е вече стогодишна. Та не е проблема в паметника, а в това че подклажда непрекъснато една измислена любов от братята руси и по-страшното е, че тази любов си е все още братска (а не по равно). Няма как да оцелеем с измислена история защото в такъв случай си оставаме измислен народ.

 38. Пазете снимките! Тях не могат да измият. Един ден това ще бъде новият символ на България! Това, което ще “измие” кенефа на Черни! Новият Герб за сведение на герберите дето не знаят (или много добре знаят) на кой герб се кланят!

 39. Много смешна и долнопробна постановка – Бойко Шубето и припяващите му министри се скриха зад гърба на една маниакална истеричка,да не и пиша името,че от срам буквите ще почервенеят.

 40. Ностальгирующим

  Юрий Нестеренко

  Ах, какая была держава!
  Ах, какие в ней люди были!
  Как торжественно-величаво
  Звуки гимна над миром плыли!
  Ах, как были открыты лица,
  Как наполнены светом взгляды!
  Как красива была столица!
  Как величественны парады!
  Проходя триумфальным маршем,
  Безупречно красивым строем,
  Молодежь присягала старшим,
  Закаленным в боях героям –
  Не деляги и прохиндеи
  Попадали у нас в кумиры…
  Ибо в людях жила – идея!
  Жажда быть в авангарде мира!
  Что же было такого злого
  В том, что мы понимали твердо,
  Что “товарищ” – не просто слово,
  И звучит это слово гордо?
  В том, что были одним народом,
  Крепко спаянным общей верой,
  Что достоинства – не доходом,
  А иной измеряли мерой?
  В том, что пошлости на потребу
  Не топили в грязи искусство?
  Что мальчишек манило небо?
  Что у девушек были чувства?
  Ах, насколько все нынче гаже,
  Хуже, ниже и даже реже:
  Пусть мелодия гимна – та же,
  Но порыв и идея – где же?
  И всего нестерпимей горе
  В невозможности примирений
  Не с утратою территорий,
  Но с потерею поколений!
  Как ни пыжатся эти рожи,
  Разве место при них надежде?
  Ах, как все это непохоже
  На страну, что мы знали прежде!
  Что была молода, крылата,
  Силы множила год за годом,
  Где народ уважал солдата
  И гордился солдат народом.
  Ту, где светлыми были дали,
  Ту, где были чисты просторы…
  А какое кино снимали
  Наши лучшие режиссеры!
  А какие звенели песни!
  Как от них расправлялись плечи!
  Как под них мы шагали вместе
  Ранним утром заре навстречу!
  Эти песни – о главном в жизни:
  О свободе, мечте, полете,
  О любви к дорогой отчизне,
  О труде, что всегда в почете,
  И о девушках, что цветами
  Расцветают под солнцем мая,
  И о ждущей нас дома маме,
  И о с детства знакомом крае,
  И о чести, и об отваге,
  И о верном, надежном друге…
  И алели над нами флаги
  С черной свастикой в белом круге.

 41. Към Иво Петров:
  Квазиинтелигентен полендак си, душа! Ама нали вие червенотиквеничковчетата се имате за енциклопедично-компетентни, все налитате оценки да давате, все нагоре /”над обувките”/ драпате. А плиткоумието ви могъщо и необятно като самата “велика страна на съветите”. И агресивно като “червената армия-освободителка”.
  Един “пич” с твоето мислене за има-няма час запалил Александрийската библиотека и тя изгоряла с всичката мъдрост, събирана през вековете. И си спечелил… стократното презрение на разумното човечество за вечни времена.
  А пичовете с графитите вече се записаха в историята!
  Ни го е яд Иво Инджев, напразни са ти надеждите! Виж го как ти се смее! И всички, които тези дни се тълпяха пред монумента на сталинската лъжа, за да се снимат, се веселяха от сърце – виж им щастливите физиономии!
  Вярно е болеше ни преди, с мъка преглъщахме обидата и гнева! Днес вече не е същото. Дойде вашият ред.
  Сега вас ви боли, “умирате от яд” и дива, нетърпима злоба ви тресе!
  Всички вас – “чистачите”!
  Така, че ТЪРКАЙ С ТЕРПЕНТИНА И НЕ МЪРКАЙ!
  🙂 🙂 🙂

 42. Чета в Дир.бг: „Има неща, които са неприкосновени, които не могат да се шаржират. Това, което беше направено с паметника, приличаше повече на фарс и вандалщина, а че беше направено талантливо – да, така е. Но по същия начин би могъл да бъде осквернен паметникът на Васил Левски, ще ни бъде ли приятно”, коментира Шаренкова…”
  Бих допълнил, че самият паметник представлява акт на фарс и вандалщина, и също така е направен талантливо. А я Шаренкова да си зададе въпроса: Защо на никой и през ум не му минава да боядисва паметника на Левски?

 43. И аз да поздравя ХУДОЖНИКА. Браво и на Иво Инджев за статията. Аз лично се почуствах истиски горда от нестандартната позиция по отношение на този “паметник”. Ще ми се някой политик да предложи референдум на софиянци за или против премахването на този “паментик”.

 44. Снощи в едно предаване на БНТ проф. Иван Славов сподели, че търсил в много речници на различни езици думата “простак”, но така и не я открил. У нас, за съжаление, тя тържествува в “3D”! Имам предвид – действието нощес, “липсата” на информация за медиите, “мъдрите” мисли на защитниците на ПСА и кокво ли още не!

 45. Не знам дали само на мен ми прави впечатление, но оръдието в скулптурната група е насочено към хората в групата и пълначът “ентусиазирано” го зарежда. Не, че Червената армия не ги е вършила такива (разстрел на червеноармейци), ама чак пък толкова…

 46. Поздрави за всички от блога (без Иво Петров). Тъй като тук се отвори и дискусия за тениските бих искал да подскажа, че има хора които не носят. Ако не е неудобно, бих си поръчал потник (Цвета от тениската ми харесва. И да е свободен около врата, че създава чувство за душене). С удовоствие ще си го нося!

 47. Като всеки мъртвец, и този трябваше да бъде изкъпан и преоблече преди погребението…

 48. Относно измиването на ПСА по късна доба: те, комунягите са свикнали да провеждат следнощни нелегални акции. След това са отишли да ядат кашкавал.

 49. С “нощното почистване”, т.нар. клуб “България – Русия” (а.к.а. БГ-СССР дружба) направи последен поклон пред Творците!
  Червена наглост (пак!) срещу виталноста на млада, истинска и творческа България, съзнала себе си в света (не в “блока”, “лагера”, “ограничения суверенитет” и пр. евфемизми за течаща окупация)! И резултатът на “почистването” – фантазен барелеф наситен вече с изчадия, сънувани и оживели сякаш от болен разум!
  Браздата разделителна положи мадам с така уместно име Шаренкова – да, шареното ще е победител, дори когато сивото е финансирано през Шаренкова 🙂
  Съмва се!

 50. Цялата история с паметника на съветската окупация показа нагледно състоянието на България и Петата колона в нея. Измислен паметник на измислена тема в държава, ставаща все по-измислена. Един дързък и оригинален начин за заличаване на лъжата беше приет като жестока обида от привържениците на измислената история и измисления паметник. Не се примириха с това, че измислените “герои”, натрапени от пропагандата намериха своя еквивалент – наистина измислени герои от детски списания с картинки. Точно такава е цената на “руските герои” и българските им помощници – колкото рисуваните филми. Но за да ни върне към действителността от света на измислените образи, Петата колона направи това, което единствено може – в късни доби, с предварително заблуждаване на хората и под закрилата на полицията да свърши това, което е намислила. Друг начин не знае! Жестока е нашата действителност! С такива управляващи, с такава полиция … такава България!
  А после Меркел и Саркози им били виновни, че работите им не вървели!

 51. Въпроси в крак с времето
  Магдалина Генова*
  21 Юни 2011

  Снимка: nervousshark.wordpress.com
  Снощи, в ранните часове на нощта, в типично диктатурен стил общината изпрати почистваща фирма, която за много кратко време изличи това, което много хора определят като най-голямото събитие в съвременното ни изкуство (не, Рашидов, не е твоят музей за съвременно изкуство, в който, както се оказа има основно твои скулптури).
  Сега, след случилото се, съответните държавни и общински власти трябва да разяснят на гражданите си в крак с времето и епохата:
  – С какви пари е платено почистването на паметника? Ако са от общинския бюджет, защо на “Шалом” е било отказано почистването на свастики, с мотива, че общината няма средства и човешки ресурс? Ако не са от общинския бюджет, откъде идват?
  – Ако почистването е платено от Светлана Шаренкова, ще плати ли тя и почистването на свастиките, които са “обида за паметта на загиналите съветски войници”. Или не са?
  – Ще почисти ли общината незабавно София от свастики, слово на омраза и всичко друго, което я е превърнало в кошмарен за живеене град?
  – Ако Русия и “руският народ” са обидени от този “акт”, дали Израел не е обиден от непрекъснато поругаваната синагога и еврейски гробища? Кой решава кое за кого е обидно и кое не?
  – След като е заведено незабавно дело срещу неизвестен извършител, ще бъде ли заведено също толкова бързо такова срещу тези, които са надраскали пречупени кръстове, “Умрете в мъки гнусни педали”, “Циганите на сапун” в цяла България, и то върху религиозни паметници и надгробни плочи?
  – Защо национално-отговорният президент и останалите национално-отговорни политици са оставили паметника “1300 години България” да се разруши, докато пазят Паметника на Съветската Армия? Къде е паметникът на българските участници във Втората световна война, сред които и дядо ми – танкист и участник в боеве?
  – Ако, според Вежди Рашидов, тази поп-арт инсталация е “углавно престъпление”, то защо побоят над хора от различен етнос, сексуалност и религия не е?
  – На какво основание полицията си позволява да разпръсква граждани, които седят в парка? Кое точно определя какво е “струпване” и защо пиенето на по бира от 20 човека в парка да е, а сборищата от десетки неонацисти, които нападат разхождащи се в съседния парк да не е? (ако ви интересува, аз пуснах събитието за “на по бира”).
  – Защо общината отговори на искане за разрешение за провеждане на мероприятие след 2 седмици, след като законово-установения срок е 72 часа? За сметка на това избра фирма-изпълнител за няколко часа, което е прецедент в съвременната ни бюрокрация.
  – Получил ли е Вежди Рашидов хонорар или някакъв вид заплащане за статуите си в Музея за съвременно изкуство?
  – Има ли в държавата двойни стандарти и лицемерие във всички нива на управление?
  – Има ли руски натиск над правителството и общината?
  – Има ли полицейщина в държавата?
  – От кого се страхува властта, че реагира така изненадващо бързо и в потайни доби? От Путин, от Медведев, от Валентин Златев? От гражданите?
  – Кой управлява и въобще управлява ли някой тази държава? Защото ако огромна част от времето на премиера отива в игра на различни спортове с топка “на вързано”, а ние, на далеч по-скромни позиции даваме дневно по 10-12 часа, то нещо е много, много сбъркано.

  Съжалявам, но всичко това е deja vu, и мисля, че след селяндурщината (Стоичков да ме поучава от парламента, докато премиерът отказва да дава обяснения там за мен е ОГРОМНА обида), обедняването, корупцията, безхаберието, кадруването, калинките, вучките, СГС, некадърността, смесването на властите, заплахите над националната сигурност (което е УГЛАВНО престъпление) и откровената диващина, наложена като стандарт на всички нива и във всички плоскости на живота и обществото ни възвръщането на откровения тоталитаризъм от откровено полицейско-селско-популистки стил под руска команда прелива чашата окончателно.
  Въпросите са риторични.
  Хайде да си хващате бохчите и да ви няма.
  *Материалът е препечатан от “Блогът на нервната акула” на Магдалина Генова

 52. Да попитам, ако някой знае. След като рисвунето е било незаконно като неоторизирано, след като бе обявено, че СГС и КМЕТА не са вземали мерки, Кой е разрешил действията на ШАРАНОВА-ШАРАНСКА или както и да се казваше там, че измиването да е законно? КОЙ Е УЗАКОНИЛ СРЕДНОЩНАТА АКЦИЯ?

 53. За позицияа на Рашидов/един политчески помияр/не ми се говори.Тя не ме изненадва с нищо.Същественото,според мен,че “измиването” на паметика бе публично показано лицето на 5-та колона на Русия/СССР/ в България.Вякакаво шикълкавене по въпроса:има ли я или я няма,е невъзможно,защото НОСИ ПОДПИСИТЕ НА НЕЙНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!И ако все още заблудени по този въпрос ,да прочетат тези подписи и фалцетите с които се обясняват тези действия!Уви,прочита на най -новата ни история е поверена на “историци” чиито имена “цъфнаха” в наскоро огласените имена на БГ Културтрегери,ченгета от ДС.Нали точно от тези среди излиза дезинформацията за “истината”за освобождението на БГ от съветската армия.

 54. Днеска паметника да разрушим,утре давай магистралите наред.
  Те в центара на Германия имат паметник,но там хората не им пречи и си го пазят.В тая даржава,само да разрушаваме можем.Никой не каза дайте да няпарвим нещо.Затова сме толкова зле

 55. Цял ден се опитвах да достигна до някакво логично обяснение защо се реагира по такъв начин от страна на “институциите”. Преди по-малко от час открих отговра докато си пишех в skype с едни приятели, които бяха крайно възмутени как може някой да посяга на такъв паметник ( на нашите “освободители” ). За нещастие много от моите връстници наистина не знаят и не се интересуват по никакъв начин от история, а страдат от червена деменция, и приемат съветската армия като наш освободител. Нека да поясня че съветската армия се приема като освободител на България от турско робство.

  Мисля че сега е момента да се провери какво точно пише в учебниците на българските ученици по история и какъв материал се преподава в училищата. Голяма част от младите хора си нямат идеа от тази част на българската история.

  Според мен ще е добре ако се въведе някакъв стандарт в Европа, каква история трябва да се преподава ( реална или измислена ), защото не може в днешни дни комунистическата пропаганда да продължава.

 56. Стефчо, миличък!
  Ако продължаваш да не си вземаш лекарствата редовно, никога няма да оздравееш!
  И да знаеш – първо трябва да се излекуваш /евентуално/ и чак тогава ще започнем да те учим на четмо и писмо. Иначе нищо няма да можем да “няпарвим”.
  А географията остави за по-напредналите батковци – тия дето вече знаят къде е “центара на Германия”.:) 🙂 🙂

 57. Уважаеми г-н Инджев, според мен Иво Петров изобщо не е искал да засегне суетата Ви, нито пък да оспори въображаемото Ви водачество в “борбата” :))) В този смисъл, отговорът Ви за CNN до него е напълно неадекватен. Какво общо имате Вие с рисуването на статуите, та ще Ви търсят чужди медии по тоя въпрос? Вие нямате абсолютно нищо общо с това. Вие можете само концерти с руска класика да организирате, плюс промоциите на собствените си книги там. За нищо повече не Ви стига въображението, и не се сърдете, когато някой Ви го каже в прав текст.

  Апропо, погледнах секцията “Europe” в сайта на CNN – няма нито следа от разговора им с Вас.
  http://www.cnn.com/WORLD/europe/archive/

  Да не сте го сънувал това многомилионно интервю? :))))

 58. Стефане, как така забрави да споменеш циганин Костов, дето съсипа селското стопанство,продаде ни на империализЪма и затри “Мелодия на годината”? Нещо другарите губите форма, какво ви става?

 59. А сега щели да го пазят/паметника/. Бабите на село не пазят, реколтата по полето не пазят, имуществото на хората също. Егати и държавата. На 59 г. съм, и ме е срам че съм българин, съжалявам , че не напуснах страната през 1990г., и че спрях и сина си да замине.

 60. Декларация в защита на съветския окупатор подписаха следните организации, финансирани от Путинова Русия:

  1.Български антифашистки съюз
  2.Съюзът на ветераните от войните
  3.Съюзът на военноинвалидите в България
  4.Съюзът на сержантите и офицерите от резерва и запаса
  5.Национално движение “Русофили”
  6.Форум – „България-Русия”
  7.Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД
  8.Фонд „Устойчиво развитие за България”
  9.Дружество „Александър Невски”
  10.Федерация на съотечествениците
  11.Българо-руска търговска промишлена палата
  12.Българо-руски клуб „Шипка”
  13.Съюзът на българските писатели
  14.Славянско дружество в България
  15.Съюзът на архитектите в България
  16.Дружество „Найден Геров”
  17.Съюзът на филмовите дейци
  18.Съюзът на българските журналисти

  P.S. пуснато като коментар на следната статия в Mediapool.bg http://mediapool.bg/show/?storyid=181054&srcpos=6&p=7#msgs

 61. Към Dimyan и Георги Георгиев: Харесва ми хуморът ви, разсмяхте ме! Благодаря!

 62. Уважаеми г-н Станоев, с риск да наруша добрия тон в блога на г-н Инджев, ще си позволя да Ви нарека дългоухо съветско магаре! Материалът излъчен по CNN с г-н Инджев е почти 5 минутен, което го прави доста голям и обширен имайки пред вид характера и естеството на тази медия.

 63. Благодарност на Лилия за линка! Двама симпатични БЪЛГАРИ, в едно смислено интервю, по актуална тема, в истинска медия(нали Станоев?)!! И +++++ и още +++++ на Георги Георгиев за бисера: “Като всеки мъртвец, и този трябваше да бъде изкъпан и преоблечен преди погребението…”

 64. До Ангел Стоянов
  Който търси – намира. Следвайки твоя линк пробвах Search-а на сайта с текст Ivo и в резултата най-отгоре излиза препратката, която толкова ‘усърдно’ сте търсили, но несте я намерили:
  http://edition.cnn.com/search/?query=Ivo&primaryType=mixed&sortBy=date&intl=true
  http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2011/06/21/bpr.bulgaria.soviet.monument.cnn?iref=allsearch

 65. Г-н Инджев, българските медии бяха направени на глупаци, а българските граждани на глупаци на квадрат.
  Никой не посмя да изкаже какво всъщност символизира този паметник и защо някой ще тръгне да го иронизира с боя. Защо например не нарисуваха друг паметник? Въпроси без отговори. Ние разбрахме само как е реагирало руското посолство, руските медии и българските “общественици”. А как реагира обществото? За радост, много позиривно. Това означава, че в България все още има трезвомислещи хора, които познават историята си.

  Българските медии не са никакви медии, още по-малко български. Това са си чиста проба пропагандатори. Дръшнеш някое конче, звъннеш на някой телефон и ще кажат каквато искате новина. Вие като журналист сте по-добре информиран какво се случва в медиите. Всичко това е много разочароващо, защото си мислим че живеем в свободна страна.

  Това, което мен лично ме учуди е, че руското посолство реагира с 4 или 5 дни закъснение (вероятно днес са изтрезняли :). Страх ги е от това, че банда скейтъри със спрей в ръка могат да разпалят един дебат, който преди 25 години бе немислим.

  Благодаря Ви за този блог, желая Ви здраве!

 66. От няколко години живея в Букурещ, обикалял съм и из страната и не видях никъде нито един Альоша, при все, че Румъния има сходна съдба във втората фаза на войната, а и по-тежък комунистически режим след това. Явно не всичко е въпрос на историко-политическа съдба. Честно да си кажа, направо им завиждам, задето нямат какво да си оцветяват.

 67. На Ангел Станоев май някой му е изял десерта =)

  Не харесвам графити и съм абсолютно против драсканици по паметници и сгради, но на тази “вандалщина” искрено се зарадвах. За щастие вече 20 години ни е позволено да имаме мнение, да го изразяваме свободно, да се бунтуваме (поне малко), да сме цветни и различни. И какъв по-добър начин да изкажем мнение и да предизвикаме скандал, освен с чувство за хумор? На фона на веселите минувачи с фотоапарати реакцията на властите лъхаше на Инквизиция, а русофилите намекваха, че е недопустимо да се усмихнеш на шегата. За да не вземе да се разбунтува стадото, дори го надхитриха. Да се приключи бързо, преди да се е вдигнал много шум. Оказаха се тънкообидни. Или не схванаха идеята. Или се уплашиха от нещо. Или така им е по-изгодно.

  Но най-голямата изненада (поне за мен) беше мълчанието на медиите преди почистването. Уникално!

 68. Едва вчера разбрах какво се е случило с любимия паметник на сички болшевики. Изпълнението е страхотно, идеята също. Реакциите на българските управляващи и медии са пълни тъпотии, които не са смешни. Тъжни са.
  Надявам се, че ако Британската полиция успее са залови банкси, защото е спънал колелото на кoлесницата на един нацианолен паметник със скоба за паркиране на автомобили в центъра на Лондон, ще му тръснат лишаване от свобода поне около 300г .
  Може и да са прави, защото става дума за национален символ.
  Но в случая става въпрос за комунистически, съветски окопуционенен паметник, символ на робство и зависсимост, а не за нещо което символизира националното достойнство и самочувствие, точно обратното-убива ги.
  Така че, иронизирането е съвсем достойно и приятно за асоциации.
  И вежди и неговата култура спокойно могат да го…както и да е. Те са го издухали отдавна.

 69. Колко сме назад,а? В Прага атакуваха съветските паметници 68-а.. Колко, колко… някакви си 42-43 години.. браво на нас.. А случайно някой да се е замислял каква е средната възраст на тия които сме против? И каква декларация пусна руското посолство.. били освободили Европа от фашизма… А кой се договаряще с тях преди войната… Този паметник просто трябва да последва мавзолея… убеден съм! Не ми трябва да си го пазя изобщо… на децата ми – също!

 70. Уважаеми Инджев,
  чудя се, ако НАП направи проверка на финансирането на про-съветските организации за приятелство СССР-НРБ, дали ще открие нещо нередно.

 71. Този истукан изобщо не може да се нарече паметник. Той по-скоро е лъжник или измамник, защото изписаното по него няма нищо общо с историческата истина. В тази връзка всеки, който твърди че така се разрушавала историята, просто прикрива истинските си цели и намерения зад една благовидна лъжа.

 72. Г-н Станоев,
  пиша Ви бавно, защото знам, че четете трудно.
  Как стоят нещата според Вас е ясно.
  А според мен, основната грешка на вас – комунягите е, че продължавате да се вземате на сериозно.
  Настъпят ли ви по мазола, “принципните” ви позиции започват и свършват с персонални квалификации и оплюване.Това са ви най-силните аргументи.До там ви стига въображението.
  Не можете да проумеете, че в едно нормално общество, на такива като Вас няма да им дадат обувките на Иво Инджев да лъскат. 🙂
  И какво излиза от менторската Ви изцепка – мнението на руски товарищи да се вземе може, на мултака /калтака/ Вежди – може, на тъпата полендачка Шаранкова – също, но на Инджев… Отнюд!
  Само не си мислете, че не ви разбирам. Разбирам ви и ви съчувствам. Тежка и неблагодарна е ролята на палячовците. Особено ако са хем смешни и освиркани, хем зли и вманиачени във въображаемото си величие.
  🙂 🙂 🙂

 73. Към BOBBY.
  От къде може да ке купи такава тениска?

 74. Преди ни развеселяваха с пицарията ‘ Ало, ало ‘, а сега с ‘ В крак с времето ‘ …
  Открийте приликите и разликите !

  Но важното е, че има шоу в политиката ! Смехът е най – доброто лекарство срещу всички болести !
  Съвсем друг е въпросът кое е за предпочитане – черно – бялата тв или цветната тв !?

 75. Към : знаете ли, че…

  Румъния и Русия са не просто съюзници през Първата световна, но и задно нападат България и биват жестоко разгромени от българската войска в продължителни, няколко месечни боеве на два фронта. В крайна сметка победните български воини окупират Букурещ, руснаците бягат демобилизирани и започват да грабят и изнасилват самите си съюзници (румънците) по позорния си път обратно. Претекстът на Русия да изпрати казаците е, че помага да Румъния да осъществи законните си терориторияни претенции- същите, който самата Русия залага като бомба в отношенията между младите балкански държави, отнемайки от румънците населени с румънци територии срещу което им “дава” да си вземат други, населени с българи.

  На тази тема има чудесна разработка от младия историк Янко Гочев ( помолих го да престави книгата ми в Пловдив и той го направи) – още един съзнателно маргинализиран от Петата колона български патриот. Написал е тритомник “Рускат империя срещу България”-рядък труд, който е напълно неизвестен, освен на шепа интересуващи се и специалисти, повечето от които се правят, че го няма…

  За това позорно бойно братство през 1916 г. румънците ( според Феликс Бамберг Русия е била на косъм от поражението във войната с Турция през 1877 г.- спасява я румънската решаващата военна намеса край Плевен) никак не обичат да си спомнят, както и сърбите (техни части, участвали в инвазията в Добружда под руско командване, също са бити жестоко бити от българската армия в спомената и пазена в тайна у нас и в Русия и до днес война на Русия срещу България през 1916 г.).
  България е единствената славянска и православна ( нали така ни слагат в кюпа си) държава, която не само отстоява с оръжие независимостта си от Русия ( трагичната Полша не успява, но все пак генерал Пилсудски смазва уж непобедимите червеноармийци в опита им да стигнат до Варшава след болшевишкия преврат и Сталин никога не забравя това унижение- връща им го в солидарна акция с Хитлер). Сталин е имал опасения да не би нещо подобно да се повтори и когато Трети украински фронт застава на Дунава, сол и песни. Навъсените съветски войскара са били нахъсани за бой от политофицерите и са били смаяни от факта, че дисциплинираната българска армия се подчинява на решението на балгарското демократично прамителство на Муравиев и остава в казармите, докато просъветските им братушки ги посрещат с хляб, сол и музика ( преди да започнат мародерствата и изнасиилванията).За “благодарност” Сталин налага окупационен режим, а западните му съюзници изразяват “учудване” ( т.е. дават да се разбере, че не са съгласни и консултирани) с всички известни последици, видни и днес в центъра на София.
  Да не говорим за печалтата междусъюзническа война от 1913 г. когато Русия напълно откровено организира и обединява всички наши съседи във военен антибългарски съюз- в книгата си “Течна дружба” допускам, че именно по този повод Иван Вазов пише точно тогава “Аз съм българче” – като контра на огромното разочарование от руската роля и отмъстителност срещу България, която се опитва да окупира през 1886 г. ( за наказание за неподчинението при съедининението) , но бива унизително принудена да се откаже под единодушния натиск на обединена (срещу Русия) Европа: румънци, сърби( току-що воювали и победени от българите), чехи , германци и най-вече британци, абсолютно всички европейци като един защитават тогава България от надвисналата руска окупация, подготвяна от няколко военни бунта на русофили и от заплашителното напредване на руската черноморска флотилия.
  В крайна сметка Сталин довършва започнатото от бълагорофоба император Александър ІІІ- окупира България ( и Румъния).
  Румънците обаче явно помнят всичко това, докато тук Петатаколона на Русия си разиграва коня- троянския…Лъже, маже и “чисти” всичко, което не й изнася в изпълнене на задачата си да служи на любимата си империя.
  Паметникът на съветската армия в Букурещ, където са водени люти битки и има много загинали съветски войници
  общо в Румъния загиват десетки хиляди “освободители”), не само не е заблежителност, но и е обект на всеобщо презрение, охраняван от “народната любов” от властите в околностите на града…
  И въпреки това и Русия и България продължават в официални изстъпления да лъжат за вечната дружба между нас.

 76. Към Знаете ли, че…

  Чаушеску е гледал да води независима външна политика, затова Румъния е била страната в най-хладни отношения с СССР в източния блок (освен Югославия предполагам?). Издигал е в култ не СССР, а себе си, затова няма паметници на съветските войски. Румънците са изтърпяли много по-мизерни времена от нас по-скоро заради вътрешната му политика.

 77. тези неща дори сега продължават да ги описват по-различно в учебниците по история…

 78. Обаче целият шум, който се вдигна около паметника и тези графити ми дава някаква надежда, че все пак са останали млади и съвременно мислещи хора тук. Само погледнете кой се е подписал под декларацията в защита на монумента на убийците: 1.Български антифашистки съюз
  2.Съюзът на ветераните от войните
  3.Съюзът на военноинвалидите в България
  4.Съюзът на сержантите и офицерите от резерва и запаса
  5.Национално движение „Русофили“
  6.Форум – „България-Русия”
  7.Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД
  8.Фонд „Устойчиво развитие за България”
  9.Дружество „Александър Невски”
  10.Федерация на съотечествениците
  11.Българо-руска търговска промишлена палата
  12.Българо-руски клуб „Шипка”
  …..

  Убедена съм, че в посочените съюзи и клубове не членува нито един човек, който е “в крак с времето”. Само за журналистите, писателите и филмовите и дейци ми е абсолютно непонятно. Всъщност не мога да повярвам….И много ми се иска да науча конкретни имена.

 79. Бих искал да задам един простичък въпрос към “Сотиров” и “Павел Тинков”, тъй като се обръщат към мен с квалификациите “съветско магаре” и “вас – комунягите” – докога според Вас, г-да виртуални антикомунисти, всяка реална и смислена антикомунистическа инициатива ще бъде оглавявана от човек с картонче в ДС? Нищо друго не ме интересува в случая, а само отговорът на това конкретно питане – докога?

 80. Сигурно сте гледали снощните новини. Оказа се , че префасонирането на паметника е едва ли не платена реклама за героите от комиксите, а не е един по-нестандартен протест за премахването на паметника.

 81. Г-н Инджев, не разбрах защо коментарът ми от вчера и линковете са still awaiting moderation.
  Нима мненията на известен историк положил толкова сили, време и нерви да разобличи разбойническата същност на Съветската империя и най-вече факта че в една от централните руски телевизии беше допуснат (или изпуснат) такъв филм , и че по такъв начин даже в Русия са стигнали до показване на 50% от истината (по негови думи) не заслужават вниманието на публиката в блога??!!
  Или мненията на коментиращата високо ерудирана и запозната руска демократична публика в неговия блог, считаща появата на такъв филм в ТВ формат за ПРОБИВ , ЯВЛЕНИЕ са в конфликт с мненията на публиката във Вашия блог?
  Може би по българските телевизии този процент е по-голям?
  Не знам , не гледам български телевизии но се съмнявам след цялата одисея по оцветяването първо и после ИЗЛЪСКВАНЕТО НА ЧУГУНА от марионетните български власти.
  Смятам също че показването на филм в който СССР е показан като разбойник и агресор, пропагандиращ и готвещ “добрата война” целяща разширяването на съюза до 34 републики е нещо заслужаващо вниманието на всички които не се смятат “освободени” от СССР.

 82. Не вечна дружба ами ВЕЧНА СЛУЖБА на чужда държава, донесла им власт и благини проповядват нац. предатели!

 83. Predlagam da saberem pari za da porachame teniski s preobrazenia pametnik, koito da podarim na deputatite ot BG parlamenta. Moje dori in ruskia poslanik.

 84. Г-н Станоев, не ми слагайте имената ми в кавички – така се казвам.
  Весело ми е и леко на душата и затова ще Ви отговоря с виц.
  Девет сутринта е. Седнал в трамвая, пътува достолепен гражданин, на почетна възраст, официално облечен, с очила в златни рамки. Застанал до него в неистови усилия да остане прав, се люшка мъртво пиян младеж и псува.
  -Млади човече! – не издържа възрастния господин – Как може толкова рано вече да сте пил ? Защо погубвате така младостта си?!
  Младежът се надвесва над говорещия, в опит да отговори, но в този миг стомахът му не издържа, изливайки цялото си съдържание върху седящия.
  Минута по-късно „пияното говедо” /явно пооблекчено/, самодоволно ухилено, сочейки с пръст стареца, пита:
  – Ти ли ще ми правиш забележки бе, морук? Я се виж на какво приличаш?!

  Разбира се, за останалите читатели от блога, имам по-подходящ отговор:
  „…ще ги разпознаете по плодовете им.” Мат. 7:20
  🙂 🙂 🙂

 85. Г-н Станоев,
  сетих се и за един по-кратък и лесносмилаем /като за Вас/ отговор.
  Питате: “До кога”
  Отговарям Ви: До когато “човекът с картонче” продължава да ви вбесява – ВАС, КОМУНЯГИТЕ.
  🙂 🙂

 86. Моля, моля, г-н Станоев, квалифицирал съм Ви като “дългоухо съветско магаре”, нека бъдем точни. Колкото да въпроса Ви за “човек с картонче в ДС”, обърнете се към тартора Ви Гоце, иженарицаемият се социален президент.

 87. Колко жалък трябва да е живота на българина, щом тази дребна глупост въобще гръмна като новина и ни занимава вече около седмица.. Или сме просто бавноразвиващи се, щото на всекидневната подигравка с нас на всяко ниво в държавата и от управляващите не казваме нищо, а на някакъв глупав комикс се вълнуваме и преразказваме и коментираме с дни.. този народ е за лудницата…

 88. @ Lana

  Един виц. Надявам се да разберете.

  Един човек шофира по магистралата и по радиото предупреждават, че един луд кара в насрещното движение. Мъжът се оглежда наоколо и си казва “че те всички са карат в насрещното движение”.

 89. „че те всички карат в насрещното движение“

 90. да живее сталин и великият путкин
  но Господ да ни пази от комунисти
  и подобни изроди!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.