Европейци за българско развитие-елате на 17-ти!

Покана събитие 17 юни 2012

Image

До  българските медии

До посолствата на САЩ, Полша, Германия, Унгария, Литва, Латвия, Франция, Финландия, Словакия, Чехия и Обединено Кралство Великобритания

Гражданска инициатива ЗА демонтиране на паметника на съветската армия в София ви кани на поредното събитие, което изразява нашето категорично несъгласие паметникът да продължава да стои в центъра на София, въпреки решението на Столичен общински съвет от 1993 той да бъде демонтиран.

Този паметник пречи на стремежа на нашия народ да бъде част от демократична Европа и разделя народа ни на палачи и жертви. Тъй като той е еманация на един изключително значим период в българската история, смятаме, че мястото му е в музей, така както това се случи с паметниците от тоталитарната епоха в другите страни от Съветския блок.

На 17 юни, 2012 от 17 ч. ние ще издигнем българското и европейското знаме на паметника на съветската армия в София като знак на нашето желание да бъдем част от демократичния свят. Двете знамена ще се срещнат и съединят, така както съдбата на нашата страна е неизменна част от тази на стария континент.

Искаме си родината, историята и държавата!

НЕКА БЪДЕМ ЗАЕДНО! НЕКА БЪДЕМ МНОГО! НЕКА БЪДЕМ УСМИХНАТИ!
ПРОСТО – НЕКА БЪДЕМ!

49 мнения за “Европейци за българско развитие-елате на 17-ти!”

 1. Дано жителите на София успеят!

 2. Да издигнем и Герба на България, да видим дали от ГЕРБ ще посегнат срещу него и дали пък не се отъждествяват с нечий друг герб, на който не биха посегнали, както си позволяват да премахват българското знаме от съветската символика…

 3. Най-важното за гения е да се роди навреме.Мнозина са имали много вани,но гениално се е изкъпал само един!!!!!
  А и не се раждат в извънработно време!

 4. I az sam Европеeц за българско развитие i podkrepiam goreshto kauzata vi. Sajaliavam, che niama da sam v Balgaria na 17-ti, no vi pojelavam uspeh i mnogohiliadna poseshtaemost!

 5. Поредната брутално дезориентирана инициатива, подкладена от омраза, целяща разединение. Действително ли мислещи хора смятат, че какъвто и да е исторически паметник може да е пречка в стремежа към демократична страна? Действително ли чрез на унищожението се постига прогрес? Ако прочетете призивите от предходната епоха, която толкова се опитвате да загърбите, ще разберете, че абсолютно същите идеи са били загнездвани в по-ограничените членове на обществото. Честит ще постигнете, това което се очаква от вас 🙂 нищо повече

 6. към JollyRoger:

  Лекцията ви е “подкладена” от невежеството на претендентите да защитават на практика болшевишката символика на “цивилизатори” като съветските окупатори на неутрална България, на която СССР обявява война на 5 септ. 1944 г.
  “Какъвто и да е исторически паметник”!!!
  Какъвто и да е ли? Например тези на Хитлер и Сталин,напоследък на Дучето в Италия и на Франко в Испания, ( а и на Брежнев в София също)отдавна са махнати от Европа, но такива като вас продължават да не знаят или да лъжат, че нямало такова нещо…Да не продължавам с примерите, “подкладени” от брутално невежество.

 7. Уважаеми Jollyroger,
  Аз пък се питам,дали нарочно сте се стремили към толкова неясен изказ на мислите си, или все пак това се дължи на неумението Ви да ги изразявате.
  “Чрез на унищожението” (цитирам Ви)не знам дали се постига прогрес. Вие, обаче елегантно-уж небрежно или небрежно-неграмотно изопачавате (но и в двата случая – нарочно) инициативата ДА СЕ ПРЕМЕСТИ (НЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ,ВЗРИВИ или каквото и да е подобно) този исторически паметник на нашия срам. Как ще се разединим ние срамуващите се от тях – идолизиращите го, ако го преместим някъде, където той поне няма стърчи и с това дава повод за срам, защото ще е на мястото си, а за тях все пак ще остане възможността да му се покланят? Или май сме отдавна разединени, и не само заради него.
  Колко пъти да Ви се обяснява, че който ни освобождава, той и ни заробва. Или не е прав Апостола?
  От какво ни “освободиха”? Не беше ли само един гол ГУЛАГ тяхната свобода, дето ни я поднесоха на тепсия? Да, разединени сме пред този паметник – едните със срама, че се чустваме все още заробени, другите с гордостта, че са все така “освободени”. Колко хубаво го е казал Антон Павлович Чехов (Забележете – за себе си!):”Всю жизнь выдавливал по капли раба”.
  Няма как сам да се освободи, този който не разбира, че е роб. Все още не е свободен, но не е и съвсем роб, този , който вече не иска да е роб.
  Сами трябва да се освободим и сами капка по капка да изцеждаме робското у себе си и дано да не е толкова късно, че и да остане нещо българско и неробско у нас и да го предадем на следващите и те да се наричат просто и с достойнство свободни българи.
  Г-н Jollyroger, позволете да Ви попитам: виждате ли разликата между “освободен” и свободен, между разединен от чужд идол и обединен от свой идеал народ? Или да завърша с другата болка на Апостола:
  НАРОДЕ?

 8. Ще подкрепим!
  Това не е исторически паметник, JollyRoger. Това е символ на недостойно подчинено положение. А то за жалост не е история.

 9. Военно положение в Полша
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Военно_положение_в_Полша
  “Официален повод за въвеждането на военно положение в Полша е влошаването на стопанското състояние на страната, в т.ч. липсата на стоки в магазините, опасността от енергийна криза и т.н.Най-важният аргумент за въвеждането му, изтъкнат по-късно от Войчех Ярузелски, е предотвратяването на навлизането на войски на Варшавския договор в Полша за действия срещу политическите опоненти на комунистическия режим, подобно на Пражка пролет през 1968 г.”
  България е единствена все още в сссре блока,някъде там в средата на миналият век.
  Робът се стреми постоянно към свободата си и се организира с другите като него роби,за да се освободи.Да осъзнаеш,че си роб ,трябва да ти е възможно осъзнаването,в България някък поизостанали процесите!

 10. Отскоро имам честта и удоволствието да съм един от админите на една про-българска страница във Фейсбук. Днес, с най-добри чувства и симпатизирайки на идеята за премахването на всички Альоши и тям подобни, постнах в страницата обявата за това събитие. И останах твърде озадачен от коментарите, които последваха. Явно, българинът, в голямата си част, не е готов нито за свобода, нито за демокрация.
  Вижте и ще се уверите сами: https://www.facebook.com/pages/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/33205101055
  Надявам се това да не бъде счетено за реклама 🙂

 11. Там съм ,с още три приятелки!Бог да ви поживи г-н Инджев,че имате упоритостта да отстоявате българските интереси!

 12. ОТЛИЧНА ИДЕЯ!!!
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ГОСПОЖА СТОЯНОВА И ПОДКРЕПЯЩИТЕ НИ !

 13. Елате, елате. Ама си носете и карти за белота.
  И оправдание, за това, че пак ще се бройте на пръсти.

 14. Г-н Инджев, познавам ви от екрана и имах добро мение за вас и ви уважавах като журналист, но след това което прочетох и то на ваша страница направо ми паднахте в очите – за което наистина съжалявам, но никой с подобна идея не бих одобрил това са пълни глупости вашите и подобни изтъпления – в место да градиме дайте да рушиме и т.н.

 15. The Jolly Roger /Веселият Роджер/ е името на традиционния флаг на пиратите. Изобразява се като череп над кръстосани кости на черно поле. /Вж. Уикипедия/
  Този паметник е техен – пиратски паметник. Те все още леят кървави сълзи за “предходната епоха”. “Освободителите” не са оставили костите си в България, оставиха пиратска шайка гробокопачи.
  Белене, Куциан, Персин, Гонда вода… да продължавам ли.
  Епохата е загърбена, но не е забравена – поне от нас, тези, които помним.А паметникът е абсурден, безсмислен и излишно стърчи на две крачки от паметника на Левски.
  В неделя ще решим къде ще го преместим.

 16. на този Пламен и такива като него, душичката им пламти от злобица, че оня плам, който изискваха от милиони, вече се изпари като дим! Така е със заповяданите чувства, господине Пламене! Такава им е съдбата! Сега останахте една шепа хора да се мъчите да си го подклаждате взаимно. И то – с илюзии! Този паметник на заповяданите емоции, докато стои ви поддържа илюзиите, че онуй, убавичкото, дето си живехме като царчета, па другите ги давахме на свинете не е отишло в историята! Отиде, Пламенчо! Там е! Никога вече няма да имате властта да давате хора за храна на свинете! Никога вече няма да се опиянявате от произвола си! Тъй че и тая плашилка ще си иде, и да ти кажа, и на вас ще ви олекне и ще можете да седнете по градинките да си цакате белота! Вместо да мечтаете живота на хора да цакате и прецаквате! Ще ви помогне и на вас да сте по в реалността! Че да се живее с илюзии е отровно! За самите вас!

 17. Изненадан съм г-н Инджев, че нямате нито ред написан за протестите, които вече два дни се провеждат на “Орлов мост”.

 18. Пламене, като се броят на пръсти защо не ги гледате през пръсти, а ги гледате с широко уплашени очи?
  И като плачете с “jollyrodjer” за “разединението на нацията”, защо и пречите да се обедини под националното си знаме? Дали защото то не е вашето знаме?…..
  ….А изразът “картите за белот” говорят за вас повече от СV (пардон -кадрова справка, както е прието да се казва във вашите среди).

 19. Основният въпрос е това ПАМЕТник ли е, и на КАКВО точно е ПАМЕТник????
  Какво “историческо” събитие отбелязва ,и има ли основание да е ПАМЕТник на “освободената”(?!?!?) след Втората световна война България!
  Ако е някакъв вид ПАМЕТник да се изпише ,какво ТОЧНО отбелязва , а не да се крие зад “освободителни” клишета!
  Още повече ,че се вижда ,че се отбелязва събития ,в които България не е участвала, и ПАМЕТникЪТ не би трябвало да се намира на българска територия, още по-малко в центъра на София!

 20. Към:TheMaker

  Гордея съм да съм паднал в очите на душите с робско разбиране за това що е то свобода.Това падане е вид извисяване.

 21. Поздравления г-н Инджев, това е поредната стъпка по пътя, който води до момента когато това нещо вече няма да стърчи там. Живея далеч, но Ви подкрепям, и духом ще съм с вас.

 22. Една молба към Вас г-н Инджев:
  моля Ви не публикувайте мненията на хората от “другия лагер” достатъчно сме слушали на сила техните идиотщини, сега под формата на демокрация отново ни се натрапват. Аман от тях. Не искам да им чета грозните идиотски мисли и мнения, никога няма да се помиря с тях; тези които са унищожили труда на 3 поколения от моята фамилия с помощта на съветската армия – окупаторка на България.
  Този паметник е паметник на разделението, чест Ви прави, че искате да го махнете от улицата и да го вкарате музея където му е мястото. Дано тогава аз и такива като мен забравят и приемат отрочетата и наследниците на изедниците унищожили бъдещето на България….

 23. @ПАМЕТНИКЪТ
  това е паметник на разделението на българската нация, на унижението и от друга държава и поробването и в идейно и икономическо отношение с неприсъщи за българското съзнание идеи и идеали.
  На него трябва да поднасят цветя хората ограбили и избили честни българи и превърнали България в това което е сега – най-бедната страна в Европа със главоломно намаляващо население и младежи, които бягат от нея при първа възможност.
  Честито ви.

 24. Задръстени люде казват:”Нека градим а
  не да рушим”.
  1/ Не искаме да рушим а да преместим в място тъмно, място злачно, място за червеномозъчни. Да му се радват.
  2/ Това не е паметник на съзиданието а на рушенето. Изобразените на него герой назначиха неграмотни и злобни хора които съсипаха страната ни икономически, избиха интелигенцията, промиха много глави.
  3/ Ако почитаме рушители, нека сложим там и други “светли” лица. Сещате се!

 25. Не е ли МОЧА паметник на 30000 избити без съд българи след съветската окупация?

 26. Разсмяхте ме.
  Не знам кои са една шепа. По добре се пребройте пред паметника и след това колко мнооого сте се събрали, 200 или300 човека. Няма да сте повече, повярвайте. 😉

 27. Скъпи пичове и момичета!
  За съжаление на голяма част от вас , особено на Жени Георгиева и Нина Денева , съм извън пределите на България.
  Без мен купонът няма да е пълен – моите съболезнования за което 🙂
  Ние с Господ сме с вас мислено!

 28. Нека да напомня, че на тази дата, 17 юни 2001 г. Симеон Сакс Кобург Гота порука демокрацията в България…
  А на 16 юни 1913 г бе “денят на престъпното безумие” – дядо му Фердинанд хвърли България срещу съюзниците.

 29. Там сме. И знамената на сирийската революция ще са там!

 30. Edinstveniat koz na takiva kato teb e, 4e robite na Putin i politi4eski apati4nite ste vse o6te mnozinstvo u nas. Nie rabotim po vaprosa da stanete malcinstvo i tova vi drazni (komentarat ti dostata4no krasnore4ivo go dokazva, ina4e za6to 6te si pravi6 truda da komentira6 protesta na “6epa” hora).

  Obe6tavam ti da ne spirame da vi draznim i da stavame vse po-mnogobroyni 🙂

 31. Когато Израел са вършили грехове и са се покланяли на чужди богове, Бог ги е съдил и наказвал, но и им е казвал да разрушат всичко, което е паметник, олтар, идол, капище, на чужд бог, издигнато от тях самите. Мигар този паметник не е в тази графа? Дори повече. За да бъде построено истинското, първо трябва да се бутне фашливото, а с тия комсомолски рефрени от близкото минало, е до тук стигнахме. Истината не живее в съседство с лъжата. Не може да обичаш и доброто и злото, не може да си хем истинен, хем лъжлив. Айде да се определим вече, кой какво му е милото, кое му е скъпото, на кое държи и би държал каквото и да му струва. Плюя на всяка толерантност и компромис, който замазва и изкривява нещата от истинските им стойности. Което е зло, е зло и няма да стане добро, нито обратното. Една лъжа, повторена 100 пъти никога няма да стане истина. Не спирам да се удивлявам, как хора на години, са съгласни да живеят с полуистини, със някакви смесвания, с компромиси, с откровенни лъжи дори, в името на някаква вмирисана, изсмислена толерантност и търпимост. Към какво и защо? Ако този паметник е символ на една зла епоха за България, неговото място според мен не е дори и в музей, а на боклука.

 32. Ако позволите и лична позиция по протеста на “еколозите”, с който Вашият протест най-вероятно ще обмени много участници утре. Въпреки че на пръв поглед са организирани по напълно различни поводи, и двата протеста са движени от стремеж за нормалност.

  Добро утро!

  Едно поколение се събуди недоволно за граждански живот. Последните дни крещи с дробове, изгарящи от болезнено нахлуваща свобода.
  Ние сме недоволни, защото сме недоспали. Не, нас не можете да упоите с безумни турски сериали. Неудобно е, но не мислим чрез телевизор. Интернет предоставя безкрайно по-адекватно съдържание по поискване, репортерите ни са хиляди и непрестанно предават от мястото на събитието. Желанието ви да се видите и „разберете“ с „организаторите“ ни предизвиква смях. Най-страхотния ви кошмар се сбъдна – змеят на мнозинството има възможност да се самоорганизира. Спонтанно, стихийно, светкавично, ефективно. Без възможност за противодействие.

  Сбъркахте с гората.

  Връзката на българите с гората и планината е дълбока и магическа. Горите и планината винаги са били последното убежище на свободата. Селищата, равнините и реките ни са владени, но горите – никога. Какво очаквате от звяра на недоволното множество, поставено в безизходица? Инстинктът за самосъхранение ни изведе на площада. И този път е сериозно.
  Опитахте се да ни излъжете и да си разпределите нашите гори, но не ви позволихме. Свирепо захапахме туловището на статуквото и откъснахме тлъсто парче лъжа. Бързо развиваме вкус, огладняваме за още. Озверяваме интелигентно.

  Днес ще спасим горите си от Цеко Минев. Но цекоминевци, данчолазаровци, чорбаджиненовци са затиснали повсеместно нормалността. Не искаме смяната на едни елити с други. Не е важно кой управлява, важно е какви са правилата на играта. Радостни, жизнерадостни, поемаме глътка въздух. Нямаме бунтовен опит, но сме с ДНК на производители на революции. Живеем в интересни времена, днешната битка не се води в горите кой ще владее площада, а на площада за това кой притежава горите. Днес попречихме за горите. Обединихме се спряхме раздаването на поредната привилегия. Утре ще спрем друга. Вдругиден ще отнемем някоя. Протестът е принципен. Крещим против лъжата.

  Отказваме да вярваме в Торбалан. Някакво неясно зло, някакво дорелигиозно същество, което е откраднало нормалния живот и го крие. Отказваме да вярваме в Дядо Коледа, батковци и други юнаци, които героично ще ни избавят от проблемите. Не, пичове. Тая приказка не струва.

  Битката е различна и ние сме готови да я поведем. Тя не е срещу личности, защото те са второстепенни. Битката е срещу системата, която произвежда цекоминевци. Тя се крепи изключително на два стълба – привилегии и монополи. Против сме олигархичният елит да стои извън закона и да монополизира всички сектори на стопанството, политиката и обществения живот. На улицата сме срещу непрозрачното взимане на решения и разпределяне на порции зад завеси, на маса, по залез слънце и в обредни клубове. Против сме каквото и да било ограничаване на свободния достъп до възможности за реализация.

  Привилегии и монополите се борят с прозрачност и състезание. Гласност и постоянна нетърпимост към престъпването на правилата, които всички сме се съгласили да спазваме. Правила, които облагодетелстват колкото се може повече хора и никога шайка олигарси за сметка на мнозинството. И състезание, състезание, състезание. Не е вярно, че преходът е завършил. На другия край трябваше да има благоденствие и върховенство на закона. А получихме сплескана от монополи и привилегии мизерна реалност. Борбата тепърва предстои.
  Сега е по-сложно. Врагът не се разпознава лесно по шапката. Родителите ни не разбраха. Излъгаха ги самопровъзгласили се шамани с добро сценично поведение. Борбата е за смяна на правилата.
  Но ние сме нови играчи. Прагматични. Адаптивни, жилави, интелигентни. Оцеляхме и сега идва нашето време. Работим, не очакваме подаръци. Енергични сме. Информирани. Свободолюбиви. Израснахме в смутно време, без авторитети за добро или зло. Полуизоставени. Не ни научихте да работим с компютри, сега сме сред най-добрите. Не ни научихте как да сме пълноценни граждани в отворено общество, но нямайте съмнение, че и в това ще сме отлични.

  Ние сме децата на прехода. Децата, които ще осиновят родителите си и ще ги научат. Ние сме вече тук, порастваме, прибираме се. И сме се подготвили. Ние сме юристи – знаем правата си, когато ни арестувате. Не можете и законотворчески да ни лъжете, сами можем да напишем законите. Ние сме икономисти – знаем, че бедността се причинява от изкривяването на пазарното състезание от монополи и картели. Знаем как пълноценно да разпределим ресурсите си, да ги умножим и да подобрим организацията си. Ние сме солидарни – разбираме, че напредъкът идва само и единствено в състезание, в което печелят най-добрите, но опъваме защитна мрежа за тези от нас, които се спънат. Отговорни сме, няма да ги оставим. На ти сме с информационните технологии – използваме платформи за обмен на информация, новини, експертиза, опит в обеми и скорост, които не знам дали успявате да осъзнаете. Ние сме програмисти – ще създадем нови платформи и среда за организация против вашите монополи и привилегии.

  Също сме и предприемчиви – виждаме къде и от какво имат нужда хората и сме готови да им го предоставим; създаваме нови нужди. Изобретателни сме – трябваше да станем. Ние говорим езици, черпим опит от приятели от други страни. Ние сме спортисти, готови сме да се състезаваме и сме убедени, че по-добрите трябва да спечелят в честно и отрито състезание. Пътуваме – общуваме активно, попиваме най-добрите практики и ги прибираме вкъщи. Често не ни позволявате да ги приложим. Но и това ще мине. Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и няколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме танцьори – танцуваме танца на протеста.

  Ние сме историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината. Хора.

  Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как. Заедно сме и сме наелектризирани от емоция, опиянени от победата и сме секси. Сега имаме още една причина да се будим сутрин.
  И да се усмихваме.

 33. Предлагам паметника да не се унищожава, а да го сложим в центъра на най-бедното село в България, а след това, на следващите парламентарни избори да изпратиме старата власт (визирам всички партии управлявали до сега) да си живеят там и да си го управляват

 34. Ивчо, който се стреми да разрушава не са го запомнили с добро. Човек не може да промени историята – но може да промени бъдещето.

 35. Към :filip mutafis

  “Промяна на историята”, както и обобщението за “разрушаването”, е глупав коментар, адекватен на обръщението ти към мен- става дума за истината, но това явно не е по силите ти, за да го разбереш.

 36. Г-н Инджев, къде можем да видим снимки или видео на сбирката.
  Аз за съжаление не можах да присъствам.

 37. Снимки от протеста могат да се видят тук:

  Българското и европейското знаме триумфираха над паметника на окупаторите:
  http://desebg.com/2011-01-12-14-11-55/774-2012-06-17-19-15-02

  Паметникът на съветската армия облечен:
  http://www.dezona.com/all-news/bg-news/item/1407-pametnikut-na-suvetskata-armiq-oblechen.html

  Кой облече Паметника на съветската армия:
  http://www.dezona.com/photo-shock/item/1408-koi-obleche-pametnika-na-suvetskata-armiq.html

  Видео от мястото на събитието (в началото има реклама):
  http://www.ustream.tv/recorded/23377422

  Във фейсбук:
  https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.254317478002029&type=1

 38. Разгледах снимките и много се зарадвах. Бях прав-една шепа хора, тъкмо за белот.
  И не, не ни плашите. РАЗСМИВАТЕ НИ С НАЙВНОСТТА СИ.

 39. Към Пламен:

  НаЙвността? А има ли по-Йвност? Или друга Йвност?
  Сигурно си мислиш, че си духовит, но си сдухан присмехулник от онези, които стават за смях всеки път, когато се пъчат.

 40. Из историята на протестите пред паметника на съветската армия в София:
  На 6.VІІІ.1968г., в знак на протест срещу нахлуването в бивша Чехословакия, монументът на окупаторите осъмва отрупан с над 350 брошури с призиви за свобода и демокрация. Авторите на акцията са радвалата се на най-голям интерес група чешки участници в софийския младежки фестивал, проведен през лятото в Столицата ни.
  Логично Чехия днес е в пълния смисъл на думата Европейска държава с представително управление, а ние още сме под шапката на същите онези ДС-агенти, които ги е вълнувал единствено въпросът, откъде са дошли брошурите, и какви мерки срещу чешката група да се предприемат. После 275 чешки гости се оказват без превоз до родината си, настаняват ги в блокове край гара “Искър”, напъплят ги ченгетата да разберат настроенията им, колко от тях имат намерение да избягат на Запад през Турция, за да не видят страната си отново поробена, както са възнамерявали да направят. Други пък разчитат 5-ма демократично настроени български писатели да отправят призив към властите ни да не пращат наши войски на тяхна теритария, без да знаят, че тези писатели също са притиснати от ДС персонално.

 41. Към Пламен: А кои сте това “вие”, дето не се плашите от нас?Ние бяхме пред паметника и си показахме лицата, а “вие”?И не бяхме много, вярно е. За огромна жалост – толкова малко хора в България разбират какво се случва всъщност….И пак за жалост – всички вкупом отиваме там, където ни водите вие, многото…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.