Телевизионната сабя Дамаскиня над преклонената главица на България

Взимам повод от заплахата на „храбрия“ водещ на ТВ 7 Николай Бареков да преследва с микрофон когото трябва ( или са му посочили).

Какво става с „преследването“ с микрофон и камера на истината от „горещата точка“ в Сирия, където три поредни дни с изключителните протекции на правителството уютно пребивава екип на тази телевизия, претендираща ( по думите на Бареков) да осведомява не само българите, но и света за случващото се в арабската страна?

Ето за илюстрация с какъв хъс Бареков се заканва по други, доста лесни за обслужване поръчкови теми:

Изключителни мозъци в премеждие

Публикувано на 14.06.2012 г.

от afera

Николай Бареков, възклицания и възпоминания по TV7: …Призовавам всъщност сега и господин Павлов, и господин Донев да излязат от дупките си, където се навряха през последните няколко дни, да отговарят на въпроси! В противен случай те ще бъдат буквално преследвани от мен лично с микрофон да седнем и да си говорим. Ето, примерно аз твърдя, че Любомир Павлов пред мен заяви, че готви Донев за премиер, че е платил рушвет на Филчев през Алексей Петров, за да го избави от 500 хил. евро или лева беше, за да го избави от съдебно преследване.

Той е длъжен да излиза и да говори по тези въпроси, не само да приказва на записите как режел глави на прокурори, как слагал на първа страница и как щял да изтипоса съдружника си като хомосексуалист на първа страница. Един изключително объркан мозък може да ражда подобни мисли.
…Филчев беше тук преди време, гостуваше в това студио и ми разказа след това в коридорите. Сега, човекът може би ми го е казал с надеждата един ден да го разкажа и да го напиша в книга, но книгата я пишем в момента, историята се кове. Той ми разказа как е бил канен няколко пъти от бившия държавен глава Петър Стоянов, който аз също много уважавам, на среща в кабинета на президента, за да се разберат със Софиянски да няма дела, да няма напрежение.
…Едната случка завършва, Петър Стоянов го няма. Те тръгват двамата в кабинета, Софиянски и Филчев, да се разберат насаме. Петър Стоянов не иска да участва в тази сделка, просто е бил нещо като посредник между двама първи мъже в държавата – кмета на София и главния прокурор – какво се случва? И Филчев му казва на Софиянски: “Момче, аз долу те арестувам, сега, като излезеш от президентството, те чакат моите хора с белезниците.” И Софиянски от уплах хуква, отваря прозореца и иска да скочи от балкона на президентството да се самоубие долу. И Филчев вика: “И най-интересното беше, че го направи с надеждата аз да отида до го спра, та се наложи Петър Стоянов да нахлува и да го сваля от прозореца.” Вие представяте ли си каква история се е развила?

В. Сега

Колаж: Иван Петров

Същевременно гръмко обявената „гореща точка“ на тази телевизия от мястото на събития та в Сирия зацикли напълно в тресавището на невъзможността да направи друго, освен да бомбардине нещастната телевизионна аудитория в България с клишетата на руско-сирийската проганда за войната в Сирия, представяна като сблбъсък на терористи с правителството. В първата кореспонденция на пратеничката Диляна Гайтанджиева оправданието на режима за извършваните от него зверства с ролята на „Ал Кайда“ в конфликта беше споменавано като мантра, включително и с подсказвания от студиото от страна на водещия Бареков. В по-разредена форма това се повтори на следващия ден, а на третия ден „Ал Кайда“ изчезна от речника на тандема Бареков-Гайтанджиева, за да отстъпи място на друго любимо внушение на сирийския режим: че той хуманно се съобразява с мирните жители и само по тази причина не е „смачкал“ още бунтовниците в Хомс, които на практика „държат“ жителите, т.е. крият се зад тях. На четвъртия ден, вероятно понеже е събота и Бареков няма сутрешно предаване, темата изчезна от екрана на ТВ 7- сякаш „Ал Кайда“ е изчезнала също, а бунтовниците вече са станали добри и не пречат на хуманните правителствени войски да ги смажат. Обаче истината е друга. Можете да я научите от мястото на събитията, на което няма как да се окаже екипа на ТВ 7, просто защото мястото му е в Дамаск под крилото на правителството по инструкция от Москва. В Хомс, за разлика от Дамаск, е наистина опасно и там властите не допускат свители, дори и да са им пратени с ходатайството на руските специални служби и корупционни пари.

Ето каква е истинската ситуация и методите, с които сирийската власт се разправя с народа си. Свидетелството е на българката със сирийска кръв Надя Хамами, която споделя в интернет следното:

 

 

 

Nadia Hamami

16 юни г. 00:17

Днес президентът на Сирия проведе нова демократична реформа в страната. Опожари дом по дом, ако могат така да се нарекат останките от най-героичния град в Сирия, Хомс. Журет ал-Шайях и Ал-Ксер горяха от ранна утрин, та до мрак. Димът затлачи целия град, тъй като нямаше никакво движение на въздуха днес там. Температурата беше 38 градуса. В другия край, в Ал-Уар, не можеше нито да се диша, нито да се вижда от дим. Сведенията получих по телефона от роднина. Толкова успях да разбера от истеричното говорене. Изчезнали са хора от семейството, чийто роден дом е точно в Журет Ал-Шайях. От седмица вече няма сведения за тях. Единият е мъж, по-точно момче, на 19 години, присъединило се към Свободната сирийска армия, оперирала точно в този район на Хомс, цетралната част, наричана още стари Хомс или Журет Ал-Шайях. “

 

 

Иначе нямало гражданска война, както ни „осведоми авторитетно“ вчера от Дамаск Гайтанджиева, разсъждавайки нейде в хотелския си уют за компонентите на гражданската война като такава, които липсвали в Сирия. Давам думата и на привърженик на сирийското правителство, който в свой коментар ме заклеймява с твърдението, че нищо не разбирам.

 

 

Mohamed Azaui

16.06.2012

g-n Ingev,ve nishto ne znaite za Siria,i rialnata daistvitelnost,jalko che se ezlagate po takav nachen,idite tam za da se obidite sam v nalichie na teroristi i razrushiteli na darjavata,ili i vie izpalniavate niakakva poredna porachka?

 

И понеже нищо не знам, изпълнявам поръчката на световните агенции и давам също думата на други, които знаят доста ( информацията, поместена в Медиапул, е с вчерашна дата):

 

Армията на Башар Асад продължава да избива народа на Сирия

Москва потвърди за пореден път, че няма да допусне намеса

 

 

 

Сирийската армия продължи насилието срещу опозицията и подложи на артилерийски обстрел райони в покрайнините на столицата Дамаск и в централната част на страната. Това съобщиха опозиционни активисти в момент, когато народното въстание срещу правителството навлезе в 16-я си месец.

Активистите разказаха пред ДПА за грохот на взривяващи се снаряди и къртечни откъси през изминалата нощ, съпътстващи сблъсъци между редовната войска и бунтовниците. Според тях сирийски правителствени войници са обкръжили и екзекутирали девет души в Хамурийе, град близо до Дамаск.

Местните координационни комитети и базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че сирийската армия е обстрелвала с артилерия северния град Анадан в провинция Алепо, предаде Асошиейтед прес. Един човек е бил убит.

Нападенията са част от офанзивата на правителството, която то започна по-рано тази седмица с цел да си върне териториите, контролирани от бунтовниците.

Междувременно държавната агенция САНА, цитирана от БТА, съобщи, че е бил арестуван “терористът от Ал Каида Мохамед Хусам ал Садаки”, който според нея е искал да се самовзриви в джамия преди петъчните молитви. Той признал, че освен него има и други, които планират да извършат самоубийствени актове в джамии в Дамаск.

Режимът на Башар Асад упорито обвинява “въоръжени терористични групи” за вълненията в Сирия от средата на март миналата година насам.

Асад не спира да избива собствения си народ, като броят на жертвите вече е над 15 000. Международната общност обаче не може да стигне до общо решение за намеса заради съпротивата на Русия и Китай.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия е готова да участва и в конференция за Сирия на 30 юни в Женева, инициатор за която е френският външен министър Лоран Фабиюс, при условие че бъде взета предвид позицията й за състава на участниците и целите на форума.

Руският външен министър опроверга съобщенията, че Русия и САЩ обсъждат политическата трансформация в Сирия след оттегляне на президента Башар Асад.

“Чух официално изявление за това от представител на Държавния департамент и искам да подчертая, че не е вярно. Такива преговори не се водят”, каза Лавров.

Той допълни, че Русия разчита САЩ повече да не действат, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, и изрази увереност, че Съветът за сигурност няма да се обяви за смяна на режима в Дамаск.

Руският министър допълни, че не е чувал администрацията на САЩ да говори официално за прилагане на сила срещу Сирия и подчерта, че Москва не е съгласна съдбата й да се решава от външни играчи.

За нас единствено планът на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан дава шанс да се изпълнят исканията на сирийския народ, напомни Лавров.

 

15 мнения за “Телевизионната сабя Дамаскиня над преклонената главица на България”

 1. По отношение на Сирия не след дълго
  и Асад със своето “чисто” минало и българския президент ако забави своето “твърдо вето!”колкото и да бъдат фотографирани,ще получават само негативи!

 2. Дали пък не се задава оставка и на външния министър на РБ?!

 3. Много ми стана смешно , че господин Инджев не знае нищо за Сирия и няма реална представа ,на този умник му отговарям , господин Инджев е един от пеалните журналисти и е живял в Ливан 4 години и е свидетел на безчинствата които вършеше сирийската власт , и е наясно много добре , че ако застане днес на страната на сирийската власт той ще стане един от богатите мъже в света , но той както винаги предпочита да му е чиста съвестта и да защитава истината до края на живота си , това се казва истински журналист а не някакви мухльовци , които си продават душата на дявола.

 4. извинете ме за грешките , реалните журналисти

 5. Ето тук и оригиналът на вчерашния линк който постнах с пълния материал на Human Rights Watch.
  http://www.hrw.org/news/2012/06/15/syria-sexual-assault-detention
  Може би жертвите не знаят кой ги е насилвал? Или и те са платени от САЩ и световния империализъм?
  Някой ще може ли да го обясни след като бяха отправени обвинения и тук в блога, че авторът нищо не разбирал, ние четящите още по-малко?
  Или може би Дудука със супер-пратеничката си ще ни светнат?

 6. Трябва да се има предвид, че освен от Русия и Китай Сирия получава сериозна помощ и от Иран. Това е още една причина, поради западните страни действат предпазливо. В този ред на мисли кога за последно някой спомена за иранската ядрена програма? Кръвопролитията в Сирия някак си дойдоха в много удобен за Техеран момент. Удобен до степен, че може би ставам параноик, но започвам да се чудя кой е диригентът.

 7. http://btvnews.bg/video/news/napadatelyat-na-ivan-filchev-arestuvan.html

  Г-н Инджев, вижте поредната манипулация на БТВ…Георги Котев и Иван Николов(това е председателя на сдружението “Ана Политковская”, нали?…ако не бъркам)до показващия среден пръст Чавдар Велев, който е арестуван, едва сега, за нападението в гръб на оператора на бтв Иван Филчев!
  Това не е по темата на тази ваша статия и се извинявам, но по-голяма брутална наглост е просто невъзможна. Такава инсинуация и милиционерски монтаж е крещящ пример за това как се води война срещу инакомислещите.
  Г-н Котев, ако разбира се прочетете това …Иван Костов НИКОГА НЕ БИ СИ СЛУЖИЛ С ПОДОБНИ СРЕДСТВА…

 8. Позицията на Русия едва ли ще се промени, но тази на Китай по-скоро може да претърпи някаква промяна. Така в даден момент Русия ще остане сама в поредната си битка, в защита на нехуманното. Тогава вече едва ли руското вето ще бъде толкова респектиращо. Русия има доста проблеми с вътрешната опозиция, цените на петорла скоро ще са всекиденевен кошмар за Путин и какви ли не други попътни камъчета, все по силно ще лакатушкат каруцата тамушното статукво.

  За съжаление това хич не е добре, защото заради поредната серия задкулисни договорки, страдат едни невинни хора. Хора, които едва ли заслужават подобна съдба. Ние дето мърморим всеки ден за нашите си проблеми сме цвете.

  Пожелавам на сирийците колкото може по-скоро да се отърват от кърлежа-тиранин. Предполагам че, в пъти повече ще ценят свободата от политическата диктатура предвид, спрямо нас, все пак те проливат кръв за нея и ще са я извоювали с цената на много човешки животи…

 9. В едно е прав авторът на статията-има сабя дамаскиня и има преклонена
  главица на България,чийто опит би останал жалък и невзрачен,ако се сравни майсторство и интелектуален
  капацитет на управляващия я елит-петимен за червени точки сред съюзниците от НАТО преди срещата на
  Обама и Путин в Лос Кабос-Мексико в началото на другата седмица за Г-20.
  Възхваляването “на растартирането!”
  все още не означава нещо значимо и съществено,доколкото Сирия е проверка до каква степен е възможен риск от конфронтация и вън и вътре когато дебне Мит Ромни а ,а пред Ройтерс вопие и Макейн.
  Медведев може и да е обтекаем, мек и диалогичен,но в руският управляващ тандем “кучето Алфа всъщност е Путин,който вече кръстоса шпаги” при първото посещение на бащата Обама придржаван от Малия-по-голямата щерка и вече подложи на изпитание младия американски президент,ркогот именно Макеън упреква в наивност.
  От тогава преди повече от три годиниурсът на затопляне -дело и на Медведв-запада,а на Путин тепърва ще се наложи да внимава,тъй като е начело на “врага” Русия,а освен Сирия и Иран се добавят ПРО и ред мачителни спорове измежду които превишаванетона дадения мандат от ООН,не е грях за главоболия….
  Ще опре да изненадите и на личностна основа,но без излишен и невъзможен патос било относно
  “плам” за сближаване и още по-малко невъзможно внезапмо одързостяване да се стъпва при танц на касачок по “тънък лед” с безкрайна подкепа на Асад

 10. Кой казва,че си умирали от кеф да не четат бога на Иво Инджев и наямало “случайни” съвпадения!!!!
  1.Росен Плевнелиев върна закона,
  2.ООН се “дърпа” от Сирия и прибира “сабята в ножницата!”

 11. Колко е хубаво,да видиш президент,
  който схваща бързо че в неговата и дърводелската работа талашът не е най-важното а така ще бъде също и на 17 юни.

 12. Много адекватен колаж, кой излиза от тортата – БМС, един от така наречените съмишленици в БМС токущо хленчи пред Карбовски

 13. Питам се слугинчето на Бойко дали действа с неговото одобрение или получава пачки и от В.Златев и КГБ-приятели.Тогава версията , че Бойко е човекът единствено на САЩ , се пропуква. Т. е. нашият мин-председател е двоен предател на 2 чужди държави и интереси

 14. Г-н Инджев, незнам дали сте гледали, по скоро да, как Бареков Ви нападна по повод Диляна Гайтанджиева… С цялата си наглост Ви нарече, че не сте никакъв журналист, а разузнавач с незнам какви цели по време на комунизма и т.н. Искам само да обърна внимание на няколко неща. Злобата, коята хвърлят Бареков, ТВ7, Гайтанджиева срещу Донев И Павлов за мен граничи с шизофренична истерия. Не става въпрос за господата(Донев и т.н.), но че те (ТВ7)чисто и просто водят медийна война вече е ясно за всеки мислещ човек. Границите отдавна са преминати и много ми е чудно кога ще започнат с тези разследвания срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева??? Вече е ясно и за най-малките този перфектен пример за симбиоза(ДПС-ГЕРБ), междудругото поздравления за статиите Ви относно Сирия. Искам да обърна внимание просто на няколко неща, които ясно показват какви са журналистите от тв7 и какви евтини, до болка евтини внушения правят. В предаване “Жега” показваха “разследване” на Гайтанджиева относно имотите на Павлов в Кан. Първо Кан не е под юрисдикцията на Монако както се опита да внуши “топ журналистката”. Няма как да си вземеш е така имот във Франция през офшорката “Монако”, без никой да се поинтересува от парите ти, независимо какви са те… Второ, в репортажа тя упорито ни показва уж документи относно кредита, който г-н Павлов е получил от въпросната банка…Нали знаете, че тя няма как да се сдобие с тези документи, а като гледах как са написани, много евтино. Чуждестранна банка, но иначе пише на кирилица…говоря само относно единия имот, а не други дейности и имущества. Трето, тя показа двама руснаци, от които единия много добре разбирал български, както тя внуши, макар че ясно се чу, че говори руски, но явно тя се опита да изкара, че е българин, странно защо не пусна неговите думи, че “българинът Павлов е направил това и това”, ами тя ни го разказва като 1001 нощ…После се прехвърли на друг руснак, като отново в репортажа имаше внушения от типа на повторение няколко пъти на думата “продал”, много ми е интересно тя на какъв език общува с този руснак защото той като заговори на руски ,нищо не се чу, но когато тя пет пъти повтори “продал” се чу ясно и после пак преразказки, не ми се вярва въобще това сериозно ли е???! Това ли е истинска журналистика, направо незнам как тази особа не се чувства жалка. Последно и най-важно, няма EFG Bank от Монако, както тя се изказа. Банката е съвсем друга с клон в Монако, да, но интересно е че, за документите, за които твърди, че те са се “сдобили” всъщност не бяха договор, а и бяха на особен френски … А твърденията, че въпросният имот е на стойност 40 милиона е най- големия виц. Чува ли се тази? На ривиерата имат имоти не един или двама, странно защо сър Елтън Джон не си е купил той за 40 милиона, човекът изостанал!А “французинът”, който тя показа, който твърди, че във Франция нямат право да строят на брега…всеки, който е бил там знае, че имотите в Кан не са на самия морски бряг. Не казвам, че Любомир Павлов няма за какво да бъде потърсен, въобще не твърдя, но този репортаж бе меко казано смехотворен.

 15. Неделния “сирийски” “репортаж” обаче беше връх в “репортерстването” на ТВ7 , и трябва да влезе в световните журналистически практики за отразяване на събитията от “горещите” точки по света , носейки бранда на “иновативната” ЗАВИСИМА “журналистика” в България, еманация на която е ТВ7.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.