Руската пропаганда употреби българския патриарх

На 17-ти май 2015 г., недалеч от София, в Брезнишкото село Гигинци, където наскоро беше възстановен датиращият от 17 век български Църногорски манастир, се състоя рекламна фотосесия с българския патриарх Неофит на облечени с чужди униформи представители на руската пропаганда в България. Нарушителите на българската конституция, която забранява съществуването на паравоенни организации, брутално използваха главата на БПЦ за целите на руската пропаганда, която води своята все по- агресивна хибридна информационна война в и срещу България.

 

Всеки ли може да се рекламира така на гърба на българското православие и неговия патриарх? Може ли някой да застане за фотосесия край него с реклама на своята майонеза, футболен, нощен или друг клуб? Отговорът очевидно е : да, ако е достатъчно нагъл и най-вече облече наглостта си в руска униформа.

 

Малко обяснителни бележки…

 

Манастирът, за чиято днешна хубост бяха вложени доста държавни пари, започна своето възкръсване, след като беше забелязан лично от Захари Захариев, виден представител на русофилщината у нас. След негово посещение местната църква се оказва с покровител Свети Силуан, руски светец и с банкерски спонсор, свети (по онова време) Цветан Василев , който бива изрисуван надлежно за благодарност по-късно, но и „низвергнат” след скандала с рухването на неговата банка. Името му стои като ктитор и до днес, но иконописаната му физиономия вече не се излага ( на показ).

В тази църква се служи по руски , а не по български православен канон- казват му атонски. Това била причината към църквата да се присламчат и т.н. казаци, които позираха на 9 май в София край руския посланик Исаков с георгиевски лентички, заменили в днешно време сърпа и чука на съветско – руската пропаганда. За фотосесията си с българския патриарх  те очевидно са “съобразили” да ги свалят (което показва , че си дават сметка какво правят), демонстрирайки “само” цялата останала бутафория на униформите си – офицерски и подофицерски, заедно с георгиевските кръстове за храброст ( които едва ли са заслужили лично в битка).

НА ТАЗИ СНИМКА ОТ 9 МАЙ 2015 г. същите циркови артисти позират с георгиевски лентички и с узурпирания от тях български герб ( в симбиоза с руска официална символика) пред Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) , а зад тях е руският посланик Юрий Исаков.

Обърнете внимание на фотосесията в български манастир: не става дума за “един откраднат миг” за снимка в стил нахален турист иска селфи с медийна звезда. Руските полувоенни наглеци придружават през цялото време и навсякъде патриарх Неофит, правят кордони, изживяват се като негова охрана и стоят на пост пред амвона с икона, която очевидно също смятат за нещо свое на българска земя.

 СНИМКИ: ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ

Един коментар във фейсбук:

Рафаил-Росен Стефанов Според законодателството на Република България, паравоенните организации са забранени. Какво остава за такива, на чужда, при това вражеска държава. А подвизите на тази ”бойна единица”, в Руската църква в София, при охраната на паметника на окупатора в столицата, при демонстративното пребиване на дванадесет годишни деца-момче и момиче, за това че носен от тях надпис не бил по вкуса им…….. са известни на всички /освен явно на службите, и на високите църковни власти/. Впрочем, след погазването на Конституцията от синода, с решението за богослужебно поменаване на бившия премиер като ”цар”, погазването на Устава на БПЦ-БП с несвикването вече седем години на събор, ”архонтите”, скандалните решения за хиротонии…………… , трябва ли да се учудваме?!”

Иначе скандалният факт, който се вижда от снимките, е придружен от напълно приличен и каноничен текст, публикуван  в сайта на Патриаршията с вещина и разбиране към легалната страна на събитието.
Негово Светейшество патриарх Неофит посети Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян”
18 май 2015 20:35, Софийска митрополия

 Патриарх Неофит посети Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян"В неделния ден, на 17 май, когато честваме паметта на св. Николай Софийски, от чиято мъченическа смърт се навършват т.г. 460 години и в деня когато отдаваме почит на св. Баташки мъченици, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит след като взе молитвено участие в празничната богослужба в столичния храм „Св. Николай Софийски“, се отправи на поклонение в Църногорската света обител „Св. св. Козма и Дамян“, над брезнишкото село Гигинци.

Това е първото посещение на първойерарха на Българската църква в светата обител, която многократно е отправяла покани към него. Повод за патриаршеското посещение бе откриването през изминалата седмица на нов асфалтиран път до светата обител и посрещането на чудотворната икона на св. Богородица от манастира “Козиница”.

В ранния следобед Негово Светейшество, придружен от Браницкия еп. Григорий, пристигна в светата обител и бе посрещнат от стотици поклонници, упътили се натам, за да почетат чудотворната икона на Божията майка и да отправят към нея своите молитви.

Светейшият владика бе посрещнат при входните манастирски врати от игумена – Негово Високопреподобие архимандрит Евгений, и йеромонах Никанор от манастирското братство, много потрудили се за възстановяването на светата обител и въздигането на нови манастирски сгради така, че да стане един от най-благолепните и велелепни манастири в Софийска епархия.

С ручка в ръка (според манастирския типик за посрещане на височайши духовници) един от послушниците водеше скъпите гости към съборния манастирски храм, а почетният караул от Свято-Пантелеймонова казашка станица им проправяше път сред множеството народ.

С голямо задоволство Негово Светейшество разгледа манастирския храм, който напомня за светогорските параклиси и тъй като е посветен на св. Силуан Атонски, патриархът подари на братята икона с образа на светеца-покровител за молитвен спомен и благословение.

Негово Светейшество се поклони на чудотворната икона на св. Богородица, с вградените в нея мощи на четирима светци: св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска, и даде лично своя патриаршески благослов на присъстващите монаси, певци и почетния караул, които през цялата нощ са участвали на всенощното манастирско бдение, изпълнено по светогорски типик.

В чест на патриарх Неофит източния хор към манастира „Св. Теодора” в гр. Солун, ръководен от протопсалт Йоан Хасанидис изпяха полагащото се архиерейско многолетствие. Особено тържествено и празнично звучеше песнопението, а храмовите полилеи се полюшваха в такт с певците.

Българският кириарх даде отново своя патриаршески благослов на многобройните вярващи, които се извиха като пълноводна река чак до външните манастирски врати, а архимандрит Евгений покани гостите на братска трапеза в игуменарницата.

Дълго патриархът, викарният епископ и манастирските братя разговаряха за състоянието на светата обител, за трудностите и неудачите, за направеното и предстоящото и най-вече за духовното съграждане на манастира и неговото населяване с благочестиви младежи.

С радостни чувства събеседващите споделяха, разпитваха и уточняваха и си пожелаха скорошни и благодатни нови срещи, под покрова на Божията майка и на светите безсребреници Козма и Дамян.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

37 мнения за “Руската пропаганда употреби българския патриарх”

 1. Българският патриарх е ченге от ДС, което е подразделение на КГБ!!!

  Няма как да не (зло)употребяват болшевиките с българският патриарх! Той не може да (им) откаже услугите, които се (из)искат от неговите началници, които не са “началника” споменаван от бабаита пожарникаро-милиционер подвизаващ се като премиер на България за 2-и път.

 2. БПЦ има имоти за 20 млрд. лева, а се спонсорира от данъците с над 10 млн. лева годишно?!?…
  И вместо да се отчита за тези грешни пари, въпреки огромните си материални активи,и въпреки че формално са отделени от държавата още от БКП след 1944г., милиционерите в раса се отчитат за копейките ,които им подФърля ЙЕРАРХИЧЕСКИЯТ им начальник от КГБ – туПлер?!?….
  Явно КГБ-исткият им канон е по важен от църковният , който за тях е само една досадна формалност, спазвана за прикритие за пред другите?!?….

 3. Забавният момент когато рублоугодно става богоугодното.

  А аз мислех, че табелата с фотоапарат и надпис 10 лв в църквите е за снимане на иконите, а то било за селфита…

 4. Как няма да пазят Неофит руските “паравоенни” маймуни? Нали си е техен!

  Какъв е този кич и пошъл цирк по снимките? Какви са тези тъпоглави морди, които сквернят светата ни обител и какво правят тук?

  Защо се служи на руски език в български манастир и какъв е този измислен руски “покровител” Свети Силуан, руски светец, НЕПОЗНАТ на българите ????

  КОЙ ДОПУСКА ТОВА????
  Защо престъпно и безотговорно се подменя българската църковна история, а след време и църковна собственост?

 5. Срам, позор и резил!… Няма да спазя богобоязливия и благопристоен тон, съжалявам!
  А, бе, тая КГБстка калимявка чела ли е благодарение на кого и ВЪПРЕКИ ЧИИ ДОЛНИ ИНТРИГИ И МИЗЕРИИ днес има изобщо Българска патриаршия!

 6. От цялата тази идиотия и излагация на агента-патриарх, поне са ми смешни тези недоклатени “казаци”…. Такива шматароци са че униформите им стоят направо гротескно. Чебурашки, пълни….
  Братия, молете се на Бог! Да ни избави от безродници и продажници. Господи, да дойде милостта ти над нас, надигам вик към Теб!

 7. Когато видях тези снимки занемях.
  Г-жо Министърка на вътрешните работи на Република България Румяна Бъчварова,
  Какво правят тези лица облечени в униформи на чужда армия на публично място в Родината ни при това духовно.
  Те вече завладяха ли ни?
  Поканил ли ги е някой и *кой*?
  Защо са дошли и защо са в чужди униформи?
  България не е разграден двор и ако Министърката не може да се справя , да си ходи.
  Аз съм българка и съм православна.Чувствам се унизена ,че Българският патриарх е в компанията на чужди паравоенни мутри-мафиоти.
  Българската православна църква е станала особен обект на руската хибридна война.Натискът е жесток.Но ще кажа с думите на поета;
  *Тирани ,всуе се морите.*
  Може да купите и привлечете за шпиони духовници от най висшият клир на БПЦ.
  Можете да ги накарате да правят всякакви неща.Това е право на техен личен избор.Всичко се пише на тяхният гръб.
  Но БПЦ е в сърцето на всеки българин християнин и нея не можете да я превземете.Тя има хилядолетна история по стара от историята на държавата.
  Спомнете си за Сердикиискят едикт,който е преди въвеждане на християнството като официална религия в Рим.Той предхожда Миланският едикт-за уважение и толерантност.А Българската държава много по късно прави христианството държавна религия.За руснаците да не говорим.По това време те са живяли като скотове в блатата на Московията.

 8. Syjelqvam za latinicata no da popitam samo. Tezi na snimkata Bylgari li sa?

 9. Самото обвързване на този манастир с военни е светотатство, защото то говори за обвързването му със земното и бягство от божието!
  Да не говорим, че това е чужда, не-българска униформа, което още повече затвърждава вече политическото обвързване.

 10. Към РОБЕРТ А С:

  Вижте, молитвите са си молитви, но работата трябва да си свършим сами!

  Какво е това “да помага Господ”? Ами ние какво ще правим през това време? Ще се вайкаме?

  Исках да избегна клишетата, но:

  “Господ дава, но в кошара не вкарва.”
  “Лозето не иска молитва, а мотика.”
  И т.н…

 11. На двама от Клоуните са им закачени значки и медали! Интересно за какви заслуги… Българската Църква забрави, как комунистите по заръка от мАсква, убиваха Попове.
  От кого те пазят бе дядо попе ???

 12. За Бога, що за държава е това, в която живеем, щом и духовната ни институция е антибългарска?! Не станаха ли прекалено много гафовете на нито правата, нито славната ни следдеветосептемврийска църква? Само преселението на Запад ли ни остава, като реакция към всичко, което ни заобикаля?! Колко нещастно малко са случаите на гражданска реакция, подобно на изгонването на “главния историк” от обсъждането за “Небет тепе” в Пловдив, недопускането на чалгата в Античния театър (пак там) или протестите срещу назначението Делян Пеевски!

 13. Изключително скандално е меко казано! Както преди мен бе отбелязано по-горе, самият факт, че в български манастир е допуснато някакви военни, при това с руски униформи, да се изявяват като охрана на архиереи, или манастирски светини, е достатъчно красноречив за факта, че в Родината ни вече напълно обезпокоявано се разпореждат функционерите на Петата колона на Русия! При това в натовска България?!? Този фарс силно ми наподобява на изцепките на г.н. Аркан в Югославия, който важничеше пред камерите, нагизден с милошевски ордени върху паравоенната си униформа, заедно със сръбски свещеници. КЪДЕ Е Хр. Бисеров, пардон, Румяна Бъчварова?!?

 14. Няма на какво да се учудваме, Светия синод е пълен с ченгета и те са си на служба към КГБ и изпълняват задачите. За учудване е само докога ние ще търпим това. Трябва при всяко безобразие да реагираме. За номера им с Негово Нищожество Симеон стана скандал и си посипаха главата с пепел, заметоха случая. Сега ще им се размине ли?

 15. От дълго време се опитвам да бъда “ни чул, ни видял” защото останах без нерви и сили, и здраве. Но това е повече от потресаващо – патриархът български сред тези варвари в униформи???
  Къде са журналята сега да нададат вой? Може ли “обикновен” гражданин като мен да попита вътрешния министър България разграден двор ли е или този министър веднага ще изхвърли тези натрапници? А париархът чий патриарх е все пак?
  И към Игнатия – всичко е в Божиите ръце, всичко, ако всички се молим за Българияа, Бог ще чуе молитвата нИ.
  Боже, спаси България!

 16. Приятели, не искам да кажа че не трябва да се борим… -Но какво да направя? Чрез избори и законни средства не става, виждаме че много хора са подкупени от руските бандити… Моля се, моля се и ми се иска да имам искрица надежда… За НАС, ЗА БЪЛГАРИЯ! Иначе ето, сега има изборни регистрации, пак ще се окаже че ДПС и БСП(+АБВ,АКАХА и т.н.) ще саботират всичко навсякъде…. Ще тровт и отвращават народа. Вече не виждам човек който да не казва че няма как да се “оправим”… Всеки се е затворил,… И сигурно е прав! Червения дявол е непобедим… -като че ли. Душата ми се къса… Вижте само какви безплатни вестничета пускат на входа на всички църкви… аз от години ги събирам, но не намирам сили да чета за руски псевдо “светци” и “православни-руска” пропаганда… В 50 % от тях се русофилства зверски… И това се печати от Българския Св.Синод…. -АД!! Пъкъл! И аз навсякъде се опитвам да давам на познатите надежда и вяра… Па нямам нерви и сили и аз… -веке… Но като вярващ и Българин(понеже има и руски-православни…), смятам че и Бог трябва да погледне на нас….-Българите! Не че много се е загрижил за нашего брата клети…(в цялата ни история), ама белким се сети … ако и Христос не се окаже някоя чипоноса мурзилка…. Моля се да има ВЪЗМЕЗДИЕ СВИШЕ! Всеки да си плати спрямо греховете…. За това се моля… Със свито сърце, като човек който знае че има Бог но и че Бог се е отвърнал от нас(противно на това което пише в евангелието

 17. Защо Неофит има нужда от казашка охрана?От кого го охраняват?Освен това тези “казаци” в манастира ли живеят – постоянно са там и си правят реклама, този път дори през официалния сайт на Патриаршията.Грижат се и за охраната на руския посланик , който където седне и стане , обижда българския президент и се меси във вътрешните ни работи – как се отнася дядо Неофит към това?-одобрява ли го, след като гордо позира с тези хора, които освен това са били и български деца.А най-важния въпрос е откъде се изсипа такова благоденствие върху точно този манастир и какво е влиянието на Никанор , брокера-свещеник или свещеника -брокер?

 18. Г-н Инджев, коригирайте годината в началото на текста, за да не запищи някой ‘хронолог’.

 19. И какво ще стане, ако г-жа въртешната министерка тръгне да ги разследва тия хубавци в униформи. Те ще й кажат, че просто са се дегизирали, ей тъй на, за веселба. Дали са добили някакъв вид на паравоенни или са обикновени кукери, какво значение има- разликата е само в хлопките на пояса и пилешката кост през носа. От гледище на закона ще бъдат абсолютно прави. Не прав обаче ПАТРИАРХЪТ, който се е турил на кадро с тях, неясно с каква цел. Абе аланкоолу, ти не си ни’ кукер, ни’ какъвто и да било маскарадник. В комбинация с тейзи момъци най-много да се докараш на една обикновена маскара. Ако те са бутафорни фуражки, ти носиш патриаршеско було на главата си. Добре би било да ни кажеш и то ли е бутафория. Ако да- нахлупи си отгоре един кукерски калпак и работата направо спи. Страшно е майко и весело…

 20. “Не вярвам аз, че калугер

  ще спаси раята —

  свободата не ще екзарх,

  иска Караджата.”
  ———
  Ето това ни е завещал Л.Каравелов!!
  Какво ги чакаме още тия???

 21. А какъв е тоя бастун дето се е издървил до светите мощи!!???
  Как вярваш човек мойе на спокойствие да отправи молитва, след като в него се е вторачил този пияница???

 22. Неофит продължава да се излага! Нищо ново в Българската православна църква.

 23. Ех това расо…
  Преди доста време бяхме с един американски журналист в Бачковския манастир. Човекът уж беше омъгьосан от стенописите; но само до момента, в който зърнал един възрастен монах. В това време аз прилягвах да снимам един паяк на калдъръма. Американецът погна монаха, аз тръгнах след американеца и той ми говори: ‘Не съм виждал по-одухотворено лице, бръчките му са като на дон хуан, ще видиш каква дълбочина има в тия запердени очи’. Забързах и аз да видя този рядък образец на духовност, който се движеше удивително бързо за старец. Ха – мярна ми се и на мен нещо като старците на Рембранд. Настигнахме монаха и развълнувано го поздравихме на български. Той отвърна с благословия и след кратка пауза ме пита: ‘нашият приятел американец ли е?’ Отговарям ‘да’. Монахът се поозърна, измъкна ръка изпод расото и завъртя няколко пръста един през друг. Не разбрахме жеста, но го последва нежно ‘ЧЕЙНДЖ, ЧЕЙНДЖ…’.
  Окопитихме се долу в селото след две студени бири.

  Моята история продължи с един достоен монах, когото срещнах в същия манастир години по-късно. Той успя да ме компенсира със своето достойнство, блестящ ум и разбиране.
  Американецът си остана с версия I.

 24. Роберт, вчера си купих една малка книжка за Дядо Влайчо. Може и да си я чел… Ако не си прочети нещо.

  Искам да те помоля да тачиш Името Божие на Царя и единствения Спасител Иисус Христос !
  Няма друг Божи Син пратен на земята!

  Ако някой свещеник ти прави лошо впечатление имай в пред вид, че всеки си има собствена отговорност за постъпките и няма титли и санове пред Божията Святост. Титлите ние хората си ги измислихме и ние хората им се кланяме. Който иска да ги целува и да им се кланя. Тези глупаци са обикновени човеци, като всички нас.

 25. Още преди девети ремсистите ставаха за 24 часа “християни”, когато имаше “избори” и вкарваха своите полезни глупаци в управата на всяка организация. След девети един от тези ремсисти избеднъж стана “дякон” и го пратиха в българската църква в Истанбул. Съгласно Димитровската конституция, всички вероизповедания, с своите имоти и персонал бяха предадени в собственост на МВР и ДС. Така всички бяха напълно законно служители на МВР. Организацията включва не само патриярха и Синода, но и всички шофьори, секретари и всякакви броячи, които донасят какво правят куклите като им дърпат конците. Така собственоста на нашите вероизповедания остава винаги в ръцете на кукловодите от НКВД, КГБ или каквито букви им се слагат. Нали за това е прехода. Да се запази всичко както е било, като се сменява само цвета на шапките според обстановката. Всички го знаят и всички се правят, че не го виждат.

 26. Сега разбрах защо се дават толкова пари за този манастир ???

 27. сигурно т.н. патриарх е получил нещо руско материално за употребата. безродниците са много и това че заемат високи длъжности, било то и духовни, ги прави още по-жалки и отвратителни!

 28. В имотите на БПЦ се инвестират от 1994г.руски пари и в момента няма висш духовник без “спонсор”. Също е положението с мюсолманските духовици но “спонсорите” обитават предимно Юго-Източни ареали. Те(спонсорите) постоянно опитват колонизация чрез изкупуване на Български собствености и в духът на истината бих казъл че, успяха. Македония бе изкупена от албанците и в следващите години ще разбираме какво е Велико Албанска конспирация. В България се очаква искрата да запали, заспалата етническа бомба и всеки “спонсор” да си отнесе за каквото е платил.

 29. Нямам думи,нямам нерви,като ги гледам тези фуражки в манастира.И за какви заслуги са се накичили с тези железа?Май,най-добре е човек да си запали в къщи кандилцето…

 30. Не се хабете, граждани!Т.нар. български патрирх Неофит е най-малко полковник от КГБ и ще изпълнява каквото му наредят. Ама вие това не го ли знехте, че тук някои се тръшкат даже омерзени! А тия с униформите, които се появиха първо предвождани от Исаков, може вече да са ни превзели, а ние още да не знаем.
  Бог не е в църквата и полковниците с килимявки не могат да ми бъдат посредници при общуването с Господ.
  Иначе съвсем сериозно мисля да стана католичка!
  Хубавото на случващото се е, че излизат на светло служителите на КГБ, маскирани като български патриоти, богослужители и какви ли още не. Някой трябва да се заеме да направи списък и да си платят данъците!

 31. Не мога да повярвам!!!Наистина съм шокиран!!Това е повече от държавна измяна!Това е предателство към нашата вяра и надежда и религията ни.Патриарх Неофит трябва да бъде сменен!!

 32. Мисля, че тези достолепни снимки трябва да се покажат по телевизиите. Особено след като стана ясно, че “дедо цар” малко поизвърта истината. Нека всички да се насладят на неизменната духовност на българския клир.

 33. Няма какво да се чудим. През 1991. осемдесет годишен свещеник ми разказа следното:
  “След заточването през 1948 на Екзарх Стефан в Карловските бани всички свещеници в България бяхме принудени да предаваме на властта всеки месец списъци с имената на хората, които сме венчали и които са кръстили децата си. Тези, които отказаха, станаха монаси по манастирите или миряни.”
  Това е свидетелство, че служилите до 1989 свещеници без изключение са били доносници на службите. Като най-активните – съвсем естествено – бързо са се издигали в църковната йерархия. Затова и до днес Синодът на БПЦ е пълен с поПполковници с. В този Синод има и един без досие – Митрополит Николай Пловдивски /Московски/, просто защото е много млад. Но той пък е най-противен с открито проруската си позиция и скандалното си поведение при посещението на Папа Йоан Павел II в България.

 34. Български и съветски милиционери нагло безчинстват в български манастир, възстановен с пари на българския данъкоплатец.

  О, спи ли ДАНС,
  о, ДАНС не види ли?

  Или поне министерката на българските милиционери?

 35. Употребен е този,който желае или допуска да бъде употребен.

 36. Иво ти си специалист по организация на общественото мнение.Но да надзърнем в близкото бъдеще когато онази държава/сещаш се коя дойде у нас/.Вервай ми че тогава пак ще използваш таланта си но този път лошите ще са вече добри.Та ние този номер сме го играли ,биейки се рамо до рамо с турци против руснаци.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.