Пътят към срама е постлан с гербери

Един гражданин на София и България е обобщил в свой коментар за ivo.bg усещането на истинската българска опозиция за същината на проблемите на столицата ( и България), замитани под килим от гербери, цъфтящи от самодоволство, окъпани в чувството за неизбежна поредна изборна победа ( над българите с критично отношение към русифицираната ни насила страна).

 

Ето текста на МАМ , изпратен на 16.09.2015 в 16:37

 

В Деня на София най-много се срамувам!

В Деня на София, вместо да се гордея със своя град, столицата на България, аз се срамувам !
Срамувам се, че най- големият ни християнски храм, строен с всенародни дарения и ентусиазъм, вместо да носи избраното от българския народ име “Кирил и Методий” (както е написано във вестниците от онова време) е кръстен на някакъв див руски пълководец със съмнителен религиозен морал, който никога не е стъпвал в България!

Срамувам се, че още нямаме паметник на основателя на българската държава хан Аспарух, на цар Симеон Велики, на цар Калоян и цар Иван-Асен -II, но монументът на един чужд монарх, покатерен на кон, високомерно гледа към най- висшата институция на държавността ни – Народното събрание!

Срамувам се, че най-големите улици и булеварди в центъра на София, вместо да носят имената на прославени с храбростта и саможертвата си български герои, са именувани на чужди “дипломати” като граф Игнатиев, работил неуморно срещу независимостта на България и пратил на бесилото Апостола на свободата ни, софийски булеварди, носещи имената на чужди военноначалници и чиновници за “специални” поръчения като Аксаков, който е написал черно на бяло в докладите си, че българите не трябвало да имат НИЩО СВОЕ, нито своя история, нито своя култура и език, те просто трябвало да бъдат русифицирани…

Срамувам се, че градът ни е жигосан с безброй паметници и мемориални плочи на руски политици, военноначалници, доктори, поети, художници, циркаджии и какви ли още не, а вече 100 години след войните на Балканите няма една улица или скромна паметна плоча за ПОВЕЧЕТО от българските ни герои през войните, за славните ни генерали, безумно смелите летци и военни кореспонденти…

Срамувам се, че най- високият паметник, който психопатски размахва шмайзера си в самото сърце на столицата ни, фанатично пазен от полиция, камери и доброволни отряди, прилежно обгрижван от Столична община, държавни институции и десетки еничарски “неправителствени” организации, всъщност е паметникът на най- наглата лъжа в българската история!

Срамувам се, че допускаме измъчени от мизерията възрастни жени пред Светия синод да целуват охранените ръце с ролексите на кагебистите в расо ( докато те се качват на мерцедесите си) и да им даряват последните си стотинки “за Бог да прости”, срамувам се, защото се целува ръката на свят човек, а не на алчен и похотлив скот!

Срамувам се от чалга-историците в БАН, Софийския университет и НИМ, които изнасилват историята ни с поръчкови “научни” съобщения, лекции и учебници.

Срам ме е от доверчивите чужденци, любопитни да научат (от извора) нещо повече за българската история, умело причаквани от т.н. “доброволни” екскурзоводи, които по време на безплатните турове ги заливат с дезинформация за “огромния руски принос” в хилядолетната история на България и културното ни наследство!

Срам ме е от жалките човечета – рубладжии, които важно, важно се разхождат из коридорите на Народното ни събрание и чието верую се въплъщава в пиянското съждение на един техен вече бивш колега: “Ние сме с Русия, а останалите да си е.ат майката! “. Срам ме е, че повече от четвърт век малодушно не успяваме да вкараме народни представители, които са “с България” в този Български парламент !

Срамувам се от малобройните, опърпани тълпи, които с блясък в очите, развяват по столичните площади чуждите знамена на грабителите си и безнаказано хулят достойния Български президент.

Срамувам се от безотговорните ни журналисти и слугинските ни медии, които вместо да бъдат съвестта на обществото и камбаната, която бие тревога за надвисналата опасност, престъпно мълчат за истинските причини, тласнали българите към демографската пропаст.

Срамувам се, че повече от 1300 години дедите ни са успели да съхранят земята, потомството и идентичността си, а днес моето поколение провали и обезсмисли усилията и жертвата на милиони свети българи зад във времето.

Можем ли да понесем тази вина? Трябва ли и в София някой да се самозапали пред “Шмайзера” или на жълтите павета пред “Коня”, пред новия паметник на “Графа” в Докторската градина или под някоя табела на ул. “Аксаков”, за да рухне проклетата лъжа ?

Срамувам се от сегашните и миналите ни “градоначалници”, които не намериха в себе си кураж и патриотизъм, за да сринат веднъж завинаги тази фалшива софийска реалност, в която сме принудени да живеем, лъжата, която ден след ден трови децата ни и убива възрожденския дух на българина.

И никакви разцъфнали градинки, фонтанчета, детски площадки и преасфалтирани улички не могат да спрат този срам и гняв, който извира от сърцето ми!

 

27 мнения за “Пътят към срама е постлан с гербери”

 1. Поздравления на Автора МАМ, евала и аплодисменти за текста ти, точните попадения и прекрасния стил.
  Аз съм чичо Благой /то долу под поста се вижда/, може да се каже и дядо … ама пък това почва кофти да звучи някак. Да не в хлътваме в подробности …
  Та, предлагам на любезния ни домакин на блога да даде, да send-не, този текст /може би със съгласието на Автора МАМ/ на някой наш евродепутат. Аз си мисля за Светослав Малинов /ама аз така си мисля/, който да го преведе поне на два разбираеми за Е-Комисията езика и да го разпространи там /надлежно!/, с надеждата те да се светнат кои сме ние и какъв ни е халът. Нищо, че сега там важният проблем е друт /с мигрантите и бежанците/ и положението е … като следвоенно. Точно такова е, но нашият проблем си е наш и трябва точно да се знае също.

 2. Аз пък не се срамувам!
  Мен ме е Яд!!!
  Яд ме е, че от моите данъци се поддържа целия този идиотизъм!
  Но понеже само мен ме е Яд, затова си трая!
  Останалите нека си ходят засрамени и да си плащат срамно данъците, за да имат ОНИЯ пари, да им се грижат за срамотиите !

 3. Напълно съгласен с написаното! Само, че личното отношение на автора на блога малко изкривява фокуса на тезата… Моето лично мнение, без никакво желание за конфронтация…

 4. Страшно е точен авторъти разтърсващ. Има едно изречение, обаче, което вече е самозабравяне: “Срам ме е, че повече от четвърт век малодушно не успяваме да вкараме народни представители, които са “с България” в този Български парламент !” Никога , нито един от тях ли не е “с България”? СТРАХ МЕ Е, че ако не разпознаваме тези народни представители, ако държим да слагаме всички на един кюп, ние се самообричаме. Чисто по Бай Ганьовски “Всички са маскари!” никога тези срамни неща да не ги отстраним. Доброто има нужда от подкрепа. Особено когато е заобиколено от зло. Колкото са по-малко представителите му, толкова по-голяма има да е подкрепата ни, за да се разширява то. Защото злото е винаги по-организирано, доброто всъщност зависи от нас. Да го отличаваме, без да чакаме да е идеално. И да го подкрепяме. За да има шанса да се развива.

 5. Аз не съм от София и не живея там, но споделям чувствата на автора и освен срам ме хваща и много яд затова, че това не само се случва, но и се надгражда! Не съм съгласен обаче, че няма читави хора в парламента – има обаче са малко и биват задушавани и гонени.Не ми се гледа на 25 октомври вечерта доволната физиономия на ББ и ЦЦ след поредната пародия, дано референдума да бъде валиден с положителен отговор!

 6. Освен че ме е срам, мене ме боли и душата! Страх ме е че и психически няма да издържа на тази гавра с Родината ми и народа част от който съм и аз. Надявам се че повечето ми сънародници също ги е срам. Аз душа и сърце давам за “правда и свобода” и май е така ще си изгоря в хибридния кошмар в битката с злото….. Боже, Сили ще ли ми дадеш????

 7. ” … и безнаказано хулят достойния Български президент.”

  Предлагам всеки, който се изкаже непочтително за бивш член на БКП, да се изпраща на каторга!

 8. Живея в един от умиращите градове и също много ме е яд.Напълно съм съгласен с автора,но за съжаление не виждам надежда нещата да се променят.

 9. Чичо Благой споменава мигрантите и бежанците – не са ли точно руските мигранти залели и Европа, и България? Със самочувствието, че навсякъде са у дома си и имат правото да въвеждат ред, макар че те самите бягат от това, което са сътворили.

 10. Колко полезно би било и “управниците” на “държавата” България да изпитват СРАМ! Жалко, че са оперирани от това чувство! Само срамът би могъл да ги принуди да спрат с лъжите и да започнат да работят и да си вършат работата за която са “избрани”.

 11. Поздравления за автора, разтърсващ анализ.

 12. И не на последно място ме е срам, че в града ми е натрапен и продължава да мърси парка един съветски символ, маскиран на спортен отбор. И ме е срам, че все още има хора, подкрепящи тази нищонезначеща абревиатура цска и кланящи се на петолъчката, използвайки думи като “религия”, “идея”, “кауза” и други подобни. Срам и позор! Докога?

 13. Не съм попадал на по-депримиращ текст от този в ivo.bg. Остава някой да напише и музика по този текст и да си го припяваме тихично вечер.
  Мога да се срамувам само от нещо, което съм или не съм извършил.
  Срам като този на МАМ е самосъжаление и флирт с перото.

 14. И аз се срамувам, и аз се чувствам унижена, и ме боли страхотно заради старите българи родолюбци, давали живота си за България и българите, с които предателите така гадно се подиграват. Никога не влизам в прекрасната катедрала в центъра на София заради патрона й, гади ми се и отново се чувствам виновна заради това, че пренебрегнахме Светите братя Кирил и Методий или нашия светец Иван Рилски. Никога не поглеждам към альошовците, нацвъкани навсяке. Няма да изброявам, авторката го е описала прекрасно, но че сме смачкани и унижени е безспорно и се питам до кога?

 15. ТОЧНО ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СИ СТОИМ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ! БРАВО ЖЕНИ!!! ПОВТАРЯМ НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ ЗА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ И ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТОВА Е ПРИЧИНАТА ДА СИ СТОИМ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!
  ЦИТАТ: Страшно е точен авторът и разтърсващ. Има едно изречение, обаче, което вече е самозабравяне: “Срам ме е, че повече от четвърт век малодушно не успяваме да вкараме народни представители, които са “с България” в този Български парламент !” Никога , нито един от тях ли не е “с България”? СТРАХ МЕ Е, че ако не разпознаваме тези народни представители, ако държим да слагаме всички на един кюп, ние се самообричаме. Чисто по Бай Ганьовски “Всички са маскари!” никога тези срамни неща да не ги отстраним. Доброто има нужда от подкрепа. Особено когато е заобиколено от зло. Колкото са по-малко представителите му, толкова по-голяма има да е подкрепата ни, за да се разширява то. Защото злото е винаги по-организирано, доброто всъщност зависи от нас. Да го отличаваме, без да чакаме да е идеално. И да го подкрепяме. За да има шанса да се развива.
  Женя Георгиева

 16. МОЧА трябва да бъде демонтиран!

  Поздравления за колегата-съфорумец и благодарности за г-н Инджев, за възможността да го прочетем.

  Александър Невски е разбойник, обирджия на търговски кервани, слуга/подлога на Златната орда и събирач на данъците от нейно име (и за своя сметка), от когото русите (сбиротакът от племена около Москова) наистина пропищяват. “Светецът” е психопатски жесток, лично набива хора на кол, реже носове и уши и прочее “свети” дейности върши, предава всичките си роднини, вкл. братята си и убива собствения си син Василий. Като капак е последователно католик, православен и правоверен ислямист (в края на жалкия си животец). Дори Мордехай Ашер Леви (Карл Маркс) го определя като “смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб”. Може да се добави – политическа, че и религиозна проститутка. Точният патрон за катедралния храм на българското православие! Повече ето тук:
  https://ivo.bg/2015/04/06/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF/

  А че катедралният храм в София е определен да се нарича “Св.св. Кирил и Методий” се вижда от двете големи мозайки на братята от двете страни на източния кораб. Освен това той НАИСТИНА се казва така до 1924 г., когато бъдещите ни милиционери в раса тихомълком сменят името. Дори имам пощенска картичка на български и немски от 1913 г., където още носи оригиналното си име.

  Иначе, ще си позволя една бележка към колегата МАМ – не трябва да ни е срам, а просто да изискваме от политическия ни “елит” да върши онова, за което сме го избрали. Ако не, гнили домати, умрели котки и всички останали аргументи, до 7.62 мм вкл.

 17. Още от летището като почнем (Враждебна), имена на уютни квартали като Хладилника, Редута, Стрелбище, Красно село и се стигне до МОЧА – почти всичко в София има нужда от Реформация.

  10.11 още не дошъл там и “Софийската стена” все още си стои.

 18. Не е нужно стърчилото в София да се съхранява някъде. То трябва да се разруши, а останките му да се разтрошат за строеж на пътя по който да изгоним комунизма от душите си. И много такива стърчила, които са пръснати по българската земя да последват съдбата му. Представяте ли се колко много материал за пътя ще се получи.

 19. Щях да кажа и аз, че ме е срам, че след като “глупаците” софиянци които живеем в центъра, сле като по 50гсме плащали данъци на тазо същата община, сега сме със същите права като всеки новодошъл вчера ром!
  И, че прибирайки уморен и с температура вечерта в някой обикновен делничен ден с “луксозния” си според Фанди пасат 90г, имаш правото да си паркираш пред вратата на кооперацията точно толкова колкото и Иван Иванов от Шумен например (да ме извини въпросния).
  което между другото като място се пада част от парцела към който принадлежи сградата, отпреди времето на новите градоустройствени планове.
  Та, смятах това да напиша.
  Но ще кажа, че да, темата описана в статията е ПО-ВАЖНА и да, искам да дойде деня в който тези имена на улици ще бъдат сменени!
  Все някакс си имам чувството че всяка стотинкакоятодавам на това чудовище “община София” индиректно отива в джоба на Владимир некойси Путин!!!

  Та така….

 20. Абсолютно съгласен.Но някой да каже как да премахнем всички тия/че и още много други/безобразия в нашия сегашен живот.Постепенното дискредитирането на всички споменати “паметници” и явления е стъпка в правилната посока,но е недостатъчна.Някой може ли да предложи път,начин,метод,премахването им да се случи в обозримо време,макар и за младото поколение.Аз съм вече на 85г.и е малко вероятно това да се случи докато съм жив.И все пак не вярвахме и за берлинската стена.

 21. Предлагам паметника МОЧА вместо да бъде разрушен изцяло,да бъде превърнат в паметник на българската бойна слава и на воювалите и загинали за националното обединение на България.На върха на колоната да бъде поставена скулптура на българския войник от картината на Я.Вешин “На нож”.Балканската война, наред със сръбско-българската, са рядко срещани в нашата история върхови периоди на национален подем и единство.Баба ми когато съм бил още дете на 6 г. ми е разказвала как тъй оплюваната “дребна буржоазия”-дюкянджии от чаршията в Сливен-масово е затворила кепенците на дюкяните си т.е.зарязала е “частната си собственост” и голи,боси,по чорапи и терлици е тръгнала да се бие с вековния поробител за национални идеали.Мен ме е срам,че вече десетилетия живеем национално-разединени.Моля да бъда извинен за стиловата а вероятно и граматическа несръчност,но аз не съм професионален човек на словото.

 22. Г-н Русев,

  Преди време един лектор спомена по време на публична лекция, че в деня, в който Хоникер подава оставка, майка му казала: ‘Сега и стената ще падне’ – и успяла да разсмее всички наоколо. Никой не могъл да допусне, че това ще се случи броени седмици по-късно…
  Бъдете здрав и кураж!

 23. С риск да стана досаден,ще допълня с правилния въпрос -КОЙ има интерес българската нация да бъде разединена и България да бъде не държава а територия?

 24. Шапка свалям на МАМ за тази уникална изповед и мълчаливо заставам редом с него/нея, за да споделя срама!

 25. Дайте да основем клуб, агенция или някакъв вид организация на срамуващите се в България от комунистическата мърсотия.
  Досега не се намериха политици и антикомунисти, които да демонтират символите на руско-съветските набези срещу България, дано срамуващите се сторят това .
  Със срам и яд срещу Мочи, Альоши, руски светии и съветски генерали.
  Смешници сме си българите и туй-то.

  Къде по света някой е осъществил своята кауза чрез срамове и ядове…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.