Американски анализ на глупостите на Лавров: Русия за пореден път пренаписва историята си

В сайта на Атлантическия съвет се появи статия, посветена на Сергей Лавров и по-точно на някои от глупостите, написани напоследък от него. http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/the-world-according-to-sergei-lavrov-and-putin

 

Статията изглежда (почти) като превод на английски от моя критичен анализ на статията на руския външен министър Сергей Лавров от 3 март, публикувана в ivo.bg на 7 март под заглавие: „Лавров: монголското нашествие е обновило руския етнос”. https://ivo.bg/2016/03/07/%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

 

В анализа на бившия служител от американския държавен департамент също се говори за подигравките на руски коментатори по отношение на „приноса на монголското нашествие за руския етнос”, както и за фактологическите грешки на „великия дипломат” на историческа тема. Засягат се и други аспекти от опорните точки в пренаписаната за пореден път руско-съветска история ( след антицариския завой на Ленин, промонархическото преклонение на Сталин пред кървавия Иван Грозни и развенчаването на самия Сталин от Хрушчов, опитал се да изтрие името на бившия си ментор от историческите анали). Този път прекрояването е по мярката на Путин и компания.

 

Целта ми обаче не е да се похваля, че съм изпреварил нечия реакция на голямото излагане на Лавров във въпросната статия. Не е трудно за грамотен човек с познания по история да забележи абсурдите и лъжите, поднесени високопарно като научен трактат от втория по реално влияние в Русия обитател на Кремъл.

 

По-важно е, че авторът на анализа в сайта на Атлантическия съвет обобщава в едно изречение същото, което твърдя от години: че Русия няма аналог в света като единствената държава, фокусирана , обсебена от историята за оправдаване на своите съвременни действия и че за тази цел днешните руски управници отново я преправят за нуждите на своята политика:

 

History is malleable in Russia. There is hardly any other country in the world whose national history was so utterly and repeatedly rewritten during the last hundred years.

 

 

20 мнения за “Американски анализ на глупостите на Лавров: Русия за пореден път пренаписва историята си”

 1. Русия не е държава – това си е империяТА на злото!

 2. Активни мероприятия и ред неотложни пропагандни задания пред рубладжийската медийна колона тези дни – θома θомов, Баян и Владимир Молотовы май ще си вземат спални чували в ТВ-студията, за да възхваляват гениалния победен (из)ход на Путин в Сирия…

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/69395-toma-tomov-putin-i-obama-sa-v-tayna-dogovorka-za-ukrayna-i-siriya-i-siriya.html

 3. Може и така да се каже. Равнение по Стопанинът на БЛОГА ни. Казано по-сериозно, западняците най-сетне стоплихо, че на кагебисткото кремълско чучело дори когато ти казва “добър ден” трябва задължително да вдигнеш глава към небето.
  Поредното доказателство е реакцията на британският външен министър по т.н. изтегляне на раззийските ВКС от Сирия.
  “Кто-то приходит в другую страну, начинает бомбить мирных жителей, уничтожать больницы и школы. Если, а это остается большим вопросом, они решили спустя пять месяцев, что сделали достаточно, давайте не будем их слишком расхваливать. Это немного похоже на: “Он перестал бить свою жену?”, – сказал Хаммонд, выступая во вторник в Палате общин в Лондоне.
  А сега не е по темата но ровейки се снощи в тубата попаднах на клипче което ми направи вечерта.
  Който не го е гледал ще бъде приятно изненадан (донякъде) и от певчевските умения на Иво. Не съм меломан, ама шапо.

 4. Сердечно умолявам настоящето да се счита за приглашение към всички друзья и таваришчи да посетим вместе тази волнуваща выставка, докато е в Советская Болхария, защото Ирина уже ги аткупи с бюджет на ЮНЭСКА и ако буде избранна за Генсек на Арганизацията на абьединените наций, тези замечятельни платна ще красят Залът за заседаний, вместе с партретите на Маркс, Ленин, Сталин, Мао, Чэ, Ортэга, Кастро и други вождове на мировия пролетариат и прагресивното человечество.

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5366857

 5. Е, след това решение на Дилма Русеф и аз признавам, че наистина тя е наше, българско момиче, което е усвоило основните ни национални добродетели и пинизи. И истинска комунистка, ако съдим по яката инфлация…

  https://www.24chasa.bg/Article/5369259

 6. С “нашите” “медии” не ви трябва машина на времето. Прочитате това заглавие и се връщате в детството и младоста, или се унасяте в носталгия към 50-те/70-те години на миналия век в НРБ.

  https://www.24chasa.bg/Article/5369489

  Та отгатнете разликата с “Другарят Тодор Живков в Каспичанско. Първият партиен и държавен ръководител се срещна с трудовите хора от района”.

 7. deka e vute. Za6to iz4ezna statiata na peta vladimirova ot dnevnik 1 4as sled publikuvaneto i.dnevnik.dnevnik,izgumi me.Ne me obvinavaite 4e pi6a na latinitha .No tova mi eostavil moat vnuk po4ti magistrat v Edinburg.4akam statiata vav vsi4ki saitove ot deasno

 8. Според мен това,което Вие,г-н Инджев писахте за Лавров,действително като че ли съвпада с мнението на Алианса.
  Просто НАТО трудно може да приеме меко казано “странностите” на руския имперски манталитет,който не се е променил от векове.
  Слава Богу,че има сетивни хора в България,които предусещат онова,което ще се случи с Путинова Русия.

 9. Имате много таланти г–н Инджев….Благодаря за песента!

 10. Потребность в фальсификации истории никогда ни у одной нормальной власти, в России по крайней мере, ни у одной вменяемой власти отпасть не сможет. Потому что фальсификация истории – это основа идеологии. История – это вообще сырье для изготовления идеологических болванок, никакого другого предназначения у нее нету.
  Александър Невзоров

  Все едно АН е току що прочел статията на Иво

  http://echo.msk.ru/programs/personalnovash/1730128-echo/

 11. Драги Тъпанарко,

  Чудесен хабер! Без да лаская нищожните си прогностични способности, за такова развитие на нещата в Беларус писах преди година! Казах, че скоро Александър Хрихоревич ще покаже на света как се десъветизира и декремълизира практически и енергично!
  5 години в пандиза за прокремълска дейност?! Че то ако такова наказание действа в България, Дондуков 1-2-3 ще опустеят на 99%, в редакциите на масмедиите ще се разхождат само чистачките да обират паяжини от компютрите, пък това партии, “успешни кметове”, Сдружения за дружба, банки, главболгарствоеве, имотни агенции… не ми се говори!
  Не не ни е присъща на нас такава жестокост! Да оздравее йосыф кабзон, че да го дочакаме за 450- я Юбилеен концерт, да отпразнуваме достойно Годината на новгородската Матрьошка и Седмицата на рязянските пельмены-това ни дай на нас!

 12. ЧЕРВЕНИЯТ ПРОРИЦАТЕЛ, ОДОБРЕН ОТ ЦК
  Ето какво пише за него в друг форум: „Томов е мръсен руски лакей, който си поживя царски на гърба на българите, разтягайки локуми и месали за “могъществото” на СССР и комунизма! Днес помиярът Томов посещава руските медии в България, за да отработва получените аванси и да заработва нови рубли на гърба на злощастните си сънародници”.
  Както в периода на развития соц, Томов примижава загадъчно и съобщава нещо, което само той и другите двама знаят: “Има тайна сделка между Путин и Обама по въпроса със Сирия, свързана с Украйна”.
  Всъщност, през последните 35 години нито една прогноза на Томата не се е сбъднала. От 1980 г. насам младият интелектуалец, син на убиеца-комендант на лагера „Белене” капитан Никола Томов, е одобрен от Секретариата на ЦК на БКП за лектор в дружество „Георги Кирков” и за коментатор по БТ. Участва в ченгесарското предаване „Всяка неделя”, където заедно с агент „Димитър” (Кеворкян) и агент „Стефан” (Димитрий Иванов) замазва очите на населението, че в Живкова Бг съществуват някакви относителни информационна и интелектуална свобода. След предаването тримата „колеги” до премала пишат доноси един срещу друг.
  Томски, както гальовно го нарича агент „Димитър”, е допуснат до секретния бюлетин на БТА, откъдето черпи забранена за населението информация и гради причудливите си хипотези, анал-лизи и „прогнози”. Изпедепцва се да хвали дискретно властта, за разлика от Любо Левчев, който с кремиковска баданарка бе заявил пред някакъв конгрес: „Дори вие, другарю Живков, не можете да забраните да Ви обичам!”.
  Томата стана за смях през 1988 г., когато категорично и съгласувано с ЦК предрече, че в надпреварата за президентския пост в САЩ победител ще бъде Майкъл Дукакис, американец с гръцки корени. Но спечели… Буш-старши. Тогава Томата окончателно намрази американския империализъм.
  Сега спешно е бил активиран или се е самоактивирал. Опорните му точки са твърде примитивни и вонят на кагебейски партенки.

 13. Как да се въздържи човек да не постне този “замечателен” фрагмент от последното интервю с А.Невзоров (благодарности за линка на GEORGI NIKOLOV! 🙂 за станалия вече популярен и у нас депутат от партията на Путин Николай Валуев:

  А. Соломин
  ― Я хотел, да, вернуться на секунду к Мединскому. По поводу ректального ордена понятно, но вчера ему сделали прозрачный совершенно намек, напомнили о его ответственности, после чего он стал говорить о том, что само министерство в шоке. С вашей точки зрения, его следует снять? Потому что вы говорите о том, что будет. А вот вы как, вам как кажется?

  А. Невзоров
  ― Нет, его не следует снять. Нет, конечно, есть кандидат на пост министра культуры гораздо более эффектный и продуктивный, который наконец расставит все точки, и при котором современная российская культура будет поднята на необходимую и настоящую высоту.

  А. Соломин
  ― Это Виталий Милонов?

  А. Невзоров
  ― Нет, это Валуев, что!

  А. Нарышкин
  ― О господи!

  А. Невзоров
  ― Вот его не хватает, его не хватает на этом посту. И я думаю, что Мединский, если он действительно патриот России, он давно должен был бы добровольно передать бразды правления в более опытные и разумные руки.

  А. Нарышкин
  ― Ручищи, я бы сказал даже, если речь идет о Валуеве.

  А. Невзоров
  ― Это уже неважно, да, конечно. Но он как-то больше будет соответствовать. Хотя мне нравится, когда есть Мединский, потому что Мединский делает атмосферу вранья настолько густой, липкой и самоочевидной, он настолько салтыково-щедринский дремучий персонаж, который как будто бы откопан на кладбище XIX века, со всем его враньем, со всеми его ужимками, с его лишними хромосомами, с его нелепыми, совершенно идиотскими оговорками. Вот такой сейчас и нужен. Может быть, Валуев будет ничем не хуже.

  А. Соломин
  ― Ну, то есть, система самоочищается с помощью таких людей.

  А. Невзоров
  ― Нет, система саморазоблачается.

  А. Соломин
  ― Ну, и, соответственно, наверное…

  А. Невзоров
  ― Они сгущают краски идиотизма и позволяют нам видеть режим во всей его подлинной красоте.

  А. Нарышкин
  ― Сможет ли преемник Мединского Валуев, как вот вы предсказываете, так же эффективно бороться с историческими фальсификациями и теми, кто занимается этими фальсификациями?

  А. Невзоров
  ― Ну, учитывая, что основная забота и основная работа Мединского заключалась в изготовлении исторических фальсификаций и в подгонке всех тех немногочисленных зыбких и весьма условных фактов, которые предлагает так называемая русская история, целиком, с моей точки зрения, выдуманная от начала до конца, до определенного момента, когда уже начинаются нотариальные документы, истории болезни, судебные решения – вот всего этого, как вы знаете, у нас до XVIII века практически не было. Практически, потому что были, конечно, одиночные прецеденты, но их всерьез рассматривать нельзя. Мединский ведь, по его инициативе основано было и Военно-историческое общество, и Историческое общество, которые были просто такими вот гнездышками для различных фальсификаций и вранья.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.