Как чрез данък “баланс на мненията” избиха балансите на нормалността в българските медии

Нямам представа защо сайтът Клуб Z , обвиняван от путинофилите в русофобство, е препубликувал от БГНЕС без грам критична забележка превод на статията на руския външен министър Сергей Лавров от 3 март тази година.

http://clubz.bg/37098-bivshite_chlenki_na_varshavskiq_dogovor_ne_smeniha_zavisimost_sys_svoboda_a_prosto_smeniha_lidera

 

Не очаквам Клуб Z да спомене моя анализ на тази пълна с фактологически грешки и имперски манипулации статия. По някакви неясни за мен причини, в този уж русофобски сайт „русофобски” автор, като моя милост, е нежелана персона ( която наистина не желае да се натрапва ).

 

Не твърдя също, че е било задължително т.н. анализ на Лавров да е бил придружен от линкове към разгромяващите анализи на „анализа” от двама други автори след моя милост – един руски и един американски ( също цитирани в ivo.bg- лесни са за намиране, няма да досаждам с линкове към собственото си творчество).

 

И все пак- не е ли малко странно толкова голяма, очебийна хибридна, персонална атака срещу историческата истина на втория по влияние човек в Кремъл да бъде сервирана като чиста вода от изворите на историята в медия, която уж воюва с руската хибридна война в България?

 

От заглавието и подзаглавията личи, че на редакторите през ум не им е минало да оспорят каквото и да било от глупостите на министъра и дори малко да иронизират поне „научното откритие” на Лавров за монголския принос в „обновяването на руския етнос” в резултат на вековното монголско иго. Тази уважителна спрямо брътвежите на манипулатора Лавров слепота няма как да бъде плод на случайност.

 

За БГНЕС като източник на превода това уважително отношение към шовинистичните клишета на Лавров не е учудващо. Но когато същото се случва в Клуб Z , то се превръща в препиране на руските опорни точки в медия с репутация на „бунтар” срещу Кремъл. При цялата относителна незначителност  на „събитието” , за мен това е повод за реплика срещу явлението „ баланс” на гледните точки като едно от най-коварните оръжия за прокарване на отровна пропаганда в България.

 

Подозирам, че имаме пореден случай на „данък баланс” ( за да не заподозра нещо по-лошо). Под претекст, че трябва да се чуе и другата гледна точка ( сякаш „русофобската” е доминираща в българското публично пространство и се нуждае от специалното спонсорство на медии, като Клуб Z ), в България беше прокарана през последните две десетилетия и половина доста контрабандна пропагандна стока. Шараните кълват най-много на демократичната стръв, когато тя им се предлага под формата на „обективност” чрез представяне на лъжите за чиста монета.

 

Таблоидите, като „Труд” и „24 часа”, които доминираха манипулирането на българската четяща публика през 90-те години на миналия век, бяха най-ярките представители на тактиката да се налага определена пропаганда с привидното й балансиране чрез епизодично публикуване на противоположната гледна точка. Действаха на простичкия количествен принцип: сервираме цяла каца катран с една лъжица мед, за да могат да кажат после, че „пускаме и обратната гледна точка”. А всъщност катранът постигаше целите си, особено в очернянето на посочените мишени.

 

 

Тактиката постепенно се пренесе и в телевизиите. Резултатът има конкретно измерение в падението до 106-то място на България в световната класация по свобода на медиите към днешна дата след  онова 36-то място, на което страната ни се намираше година преди да стане чрез на ЕС и с това да стане интересна за руската хибридна война като най-слабото звено в тази вражеска за Кремъл общност, подлежаща на руско разбиване.

 

Днес в българския телевизионен ефир можете да видите солови акции на Соломон Паси в лобирането за руската кандидатура за върха на ООН Ирина Бокова или на Божидар Димитров и Тома Томов в проповядването на опорните руски гледни точки по български и международни въпроси. Но ако някоя телевизия реши да покани за „баланс” и някой „русофоб”, непременно му търси русофил да го надприказва с лични обиди в името на „другата гледна точка”. Внушението е, че да си срещу гледището на Кремъл, пропагандирано масирано от соловите певци на московската правда, е „екстремизъм”(  в днешната европейска и натовска България). Докато разпространяването на русофилска и путинофилска пропаганда не само е допустимо, но и се поощрява – не просто чрез комфортната солова изява на поканения, но и се вижда от сервилното съгласяване с нея на водещите, представящи обикновено със суперлативи своите путинофилски солисти.

 

Схемата дава отлични резултати и като страничен ефект. Защото по-гнусливите противници на Кремъл постепенно биват маргинализирани в телевизионния ефир поради нежеланието им да се сборят с прасе, което се чувства отлично в предлаганата кочина на т.н. „дискусионен формат”, превръщан в агресивно путинофилско грухтене срещу подложения на лично омаскаряване опонент.

 

Няма да давам примери със себе си, но се запитайте кой уважаващ себе си коментатор с проевропейски възгледи би искал да бъде в едно студио с агресор, който надвиква опонента си с приказки за собствения задник, превърнат в образ на отрицанието на каквато и да било теза. Продуцентите обаче са инструктирани така, че тъкмо такива тъмни субекти заслужават най-много светлината на прожекторите им- веднъж, защото правят скандали и „вдигат рейтинга”,  и втори път- защото по естествен път прогонват евентуалните скучни коментатори, които биха говорили за някакви ниско рейтингови европейски ценности.

 

С други думи, под предлог за спазване на баланса, избиха балансите на медийната нормалност спрямо принадлежността на България към евроатлантизма ( а не към евроазиатщината и „руския свят”). Нещо подобно е имал предвид в сарказма си Джордж Оруел ( бивш комунист и в този смисъл, според някои нашенски идеологически расисти- неуспешно пребоядисан негър). В своята антиутопия „1984” той  предвижда днешната ситуация тук с абсурдизма на фразата: „свободата е робство”.

 

Мога в този антиутопичен стил само да препоръчам нови висини в постигането на баланса чрез студийното противопоставяне в дискусионен формат на режисиран сблъсък между правдата на убийците срещу техните опоненти или на педофилите против несъгласните с тях привърженици на нормалността. А когато „либералчетата” ( по Андрей Райчев) се погнусят и откажат да се вмирисват в подобна компания и да я легитимират „за баланс”, ще останат да дефилират атрактивните за плебса солови пропагандатори на убийствата и детското изнасилване.

 

И защо не- след е като е възможно системното колективно задушаване на истината в продължение на толкова години с хватката на „баланса”, защо да не възтържествува и високорейтинговата правда на някакви си индивидуални убийци и насилници на отделни човечета?

4imageСнимка от подлеза пред Министерския съвет на Република България, направена от автора на горния текст на 19 март 2016 , показва как се постига баланс в пропагандата у нас: фланелки с реклама на КГБ и за баланс-тениска с Путин.

А може да се опише за балнс и по обратния начин: тениска с реклама на Путин и за баланс- на КГБ.

4image

32 мнения за “Как чрез данък “баланс на мненията” избиха балансите на нормалността в българските медии”

 1. Потвърждение на от Вас е и днешното предаване на Нова ТВ, където като опонент на г-н Коритаров, бе противопоставен “балансьора” Велизар Енчев, който защитаваше проруските си (просъветски), антиевропейски, антинатовски ксенофобски, антитурски и други такива антидемократични позиции и отне по-голяма част от ефирното време, като не се даде възможност на Коритаров да му се противопостави! Това ли е “баеланс” на мненията в нашата медиина действителност???

 2. P.S. Пропуснал съм да напиша “В Потвърждение на “КАЗАНОТО” ОТ вас е”

 3. С тези тениски е пълно навсякъде, в Пловдив във всеки подлец с магазини има тениски с Путин, особено на този до централна гара.По морето пък е страшно последните 2-3 години…

 4. Многоуважеми г-н Инджев,поздравявам Ви за великолепния и критичен анализ отправен към по-голямата част от медийната среда у нас.Типичен представител на дирижираната обективност е Димитър Цонев в БНТ и не сучайно е горд носител на наградата златен пъпеш,ако не ме лъже паметта.Днес по БТВ г-жа Марчева,която ценя като сравнително обективна и интелигентна водеща,положи кански усилия да доведе интервюто с Радан Кънев до махленско ниво и той отново и отново трябваше да доказва ,че няма сестра.Прави и чест,че накрая допусна импровизирана дискусия между него и г-жа Фандъкова по въпроса на въпросите, е ли ДСБ във властта или е в опозиция.2-3 пъти той посочи ,че 3-4 човека от ДСБ са останали на постовете си собствено желание и против волята на 1000 делегати на последната конференция.Г-жа Фандъкова,иначе много мила и симпатична, като истинска комунистка макар сега с герберско оперение не отстъпи от опорната точка ни на йота,че ДСБ са във властта.Хвала.Отстъпи г-н Кънев.И не само сега демократите отстъпват пред комунистите,преди интернационалисти,а сега националисти,но с проруски или прокитайски плам в душите според случея.Моето скромно мнение е да не се сяда заедно,защото те са превъзходни манипулатори, с богат арсенал от хватки-като и в Америка бият негрите до имаш….сестра.

 5. В двора на училището срещу нас младежи ритат топка и едно от момчетата е с такава тениска с портрет на путин, но му е добавил с чернен цвят рога и тризъба вила. Чак му изръкоплясках за фанелката, а той се усмихна и поглади рогата.

 6. На путин нищо друго не му остава, освен да води пропагандна война.Раздробяването на Русия е вече в ход.Китай е взел под аренда земи за 50 години по големи от Крим и Донецк
  Самое главное в России начнется в октябре и быстро закончится в декабре.Ето и линка.
  http://rusjev.net/2015/08/06/plan-mezhdumore-britaniya-podderzhit-frantsiya-ne-protiv-ukraina-i-polsha-sdelayut/
  А русофилите да си лаят.Кучетата си лаят, кервана си върви.
  Най-смешното е,че като фалира Русия, първите,които ще почнат оплюването на Путин, ще са най-подмазващите се сега.

 7. “Балансът” на мненията е възстановен от тази седмица и с връщането на предаването на изрода вольгин по БНР.
  Отвратен съм!!!

 8. Страхотно! Балансът на мненията по телевизиите (Ю.Москов и Ива Николова) е точно като баланса от снимката с бялата и черната тениски. За ваше сведение, проблемът за баланса на мненията по телевизиите съм го решила по следния начин– приключих с гледането на телевизии. Плащах около $95 годишно за да гледам български телевизии онлайн и като ми изтече абонамента, не го поднових,независимо че предложиха значително намаление. Не ми се гледа/слуша как се плюнчат Райчев, Москов, Бриго Аспарухов или Димитър Иванов-Гестапото. Да не пропусна Първанов и Румен Петков. Телевизиите само перат пари, изобщо не става дума за информация. Рано или късно всеки трябва да вземе това решение – да ги гледа или да не ги гледа телевизии. Ще стане както с вестниците – колко хора си купуват и четат вестници. От нас,зрители и читатели зависи това да стане по-бързо. Няма как да четеш ПИК и да се правиш на свестен човвек и европеец. Налага се да правим избор всеки ден.
  За ваше сведение, моят “Гълъб на мира” пак се е изявил. – http://clubz.bg/37098-bivshite_chlenki_na_varshavskiq_dogovor_ne_smeniha_zavisimost_sys_svoboda_a_prosto_smeniha_lidera . Това още не съм го чела и не знам дали ще го чета,но погледнете го на снимката, не е ли гълъб на мира. Впечатли ме заглавието – значи Лавров признава, че е имало зависимост, а твърдяха, че има свобода. Друго е по-интересно – кой му ги пише на Лавров статиите, напоследък много го подкара на история. Аз поне не си представям, че това е негова работа. Кой върши работата на Кадиев, дето писа от името на Илия Павлов как гущера щял да си отреже опашката.
  Бъдете здрави!

 9. Драги инж. Симеонов,

  Биташката естетика на болшевизма -мутри на Путин, Сталин, емблеми на КГБ и пр. боклуци заливат сергиите, без никой да негодува. А трябва да се действа като в Индонезия със закона й за ПЪЛНАТА ЗАБРАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКИ СИМВОЛИ. Пример: мой познат моряк слиза на индонезийско пристанище през 1982-3 някъде. Отишъл на чейнджа, извадил доларите, но сред тях и другите конвертируеми валути- едно НРБ левче със сърп и чук. Докато се усетил-на пранги за комунистическа пропаганда. Както и да е – разбрал се, пуснали го.
  Та си мисля за днешния възход на Индонезия… То и други индонезийски практики в тая област има за завиждане, ама… де късмет!

 10. Постът ми е адресиран и към колегата Путлеркапут.

 11. Ето пък пример за късогледство и малодушие-другите имена на най-слабата президентура в историята на САЩ след тази на Джими Картър! Договорът с техеренските чалми например има засега един ясен и траен резултат-с договор в джоба чалмите си гърмят с ракети като на чирпанска сватба, че и ги насочват към Израел.
  Проклета да е цялата измет на американското общество, която беше сляпа за РЕЙГЪНОВАТА сила на СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН!Много трагедии на света щяха да бъдат спестени!

  http://dnes.dir.bg/news/barak-obama-kuba-poseshtenie-22057857?nt=4

 12. Аз виждам в публикацията на Klub Z един начин да ни осведомят с какви доводи Русия се опитва да укори запада.
  Само, че от коментарите се вижда ясно много от нас не им се хващат на въдицата.
  Ето примерно моята реакция–
  Лавров, ти не си в състояние да прецениш защо (цитат)„Русия е обречена вечно да бъде „изоставаща“ или „догонваща“ страна, (защо е) принудена постоянно да се съобразява с измислени от други правила на играта, поради което не може с пълен глас да предяви своята роля в световните дела“.
  Първо си дай сметка какво е дала Русия на света от Октомврийската революция до ден днешен. Нали това имаш пред вид, като споменаваш този ваш „собствен уникален път“? Нали от тогава започва той?
  Какво откритие и принос за благото за човечеството сътворихте, освен войните, които подклаждате непрекъснато и с които при това се хвалиш и тук.
  Примерно един Менделеев има изключителен световен принос, но за жалост от преди тази дата! От тогава насам, само болшевишка смрад. Капка хуманност, философски визии, алтруизъм. Дори и идиотите Маркс и Енгелс ги взехте на заем! Само противници виждате и все се борите за мир, макар, че никой не воюва с вас. Един Хитлер ви нападна, ама вие бяхте се споразумели с него и разделили цяла Европа.
  Да знаеш, между бандити е така, нямат си вера и се нападат, по простата причина, че едните или другите или нищо не могат да произведат, или освен суровини и най–обикновена работна сила друго не могат да предложат. От там идва „изоставането“ и „догонването“, както и неуважението към вас и то ще продължава поне толкова дълго, докато се промените коренно, ама май това няма как да стане с манталитета и прийомите ви.

 13. Чичко Лавров за пореден път се изтакова на метеното. По-скоро тази “историческа статия” е повече за вътрешна употреба, отколкото за външни читатели. Такава баданарка е пуснал, че направо препикавах от смях. Но родните русофили вярват. Проблем са и символите на тоталитаризма. Неотдавна на Централна ж.п. гара в едно павилионче видях чаени чаши с “ликовете” на сатрапите Брежнев, Тато, Сталин, Кастро – заедно и в комбинация. Отдолу под снимките бяха изографисани техни “мъдри” мисли. Побеснях, ама какво да направя – млад и честен частник. Можеше и да ме набие за една безобидна забележка.

 14. Много ми е неудобно, но ви моля, колеги, сравнете този пост на мое смирение от 16 януари

  https://ivo.bg/2016/01/16/%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE/

  с казаното в този линк, като увод към него прибавите и епохалните слова на най- най – по-и изобщо върховния български политик, в смисъл “Да бъдеш здрав и богат е по-добре, отколкото беден и болен, особено като се има предвид, че в Брюксел е по-хубаво от Новосибирск, а еврото е по-приятна валута от рублата…

  https://www.24chasa.bg/Article/5377336

 15. До Стамбо: А името Пейлин нещо да Ви говори?

 16. Ако някой не знае, не се сеща но има мерак да се научи как се прави “баланс на мнения” да заповяда при Стопанина на БЛОГА НИ. Винаги в статиите на Иво, когато се коментира друга гледна точка, тя се дава от-до или с работещ линк. Спазва се основният принцип на дядо Ройтер, фактите са свещени, коментарите свободни. Не се е намерил още опонент, който да обвини ИИ в манипулация. Е, и това не мога да му простят райчевци-майчевци, божовци-можовци, томовци-момовци и вся осталная сволоч.
  И да не забравя по този случай най-важното си пожелание към тях. ДГД от една долна, мръсна гад.
  Поздравление за всички коментатори, за линковете които сте дали и особено за реакцията на Здравка.
  Сега на Павел Тинков да се “реванширам” с един виц по повод прощалното слово на ЖД.
  – Моня, вы слыхали, Депардье уехал из Россиии и при этом заявил “Если я когда-нибудь соскучусь по такой жизни, я могу пару дней пожить в своем сарае…”
  – Протрезвел што ли?

 17. РУСНАЦИТЕ СА КРАДЦИ НА ИСТОРИЯ!!! ТЕ НЕ СА РУСНАЦИ А МОСКАЛИ!! Или както каза Путкин руснаците са мюсулмани, защото според него руското православие е почти като исляма.

  Българския Владика веднага да си посипе главата с пепел и да се покае за преклонението си пред тези Безбожници!!

  Ето какво казва Паисий Хилендарски

  “При все че москалите, русите, сърбите и други се хвалят, че те по-напред са приели славянските букви и кръщението, но не е така. Не могат да представят за това никакво свидателство. Ако и москалите, и русите да пишат за това, но гръцките и латинските летописи показват …Руската княгиня Олга приела кръщението в 958 година, но с малко хора от руския род.”

  Забележете какво казва > Руската княгиня Олга !!!
  а всъщност той е имал в пред вид Олга Киевска!

  Тоест руснаците са всъщност МОСКАЛИТЕ а ИСТИНСКИТЕ РУСНАЦИ СА УКРАИНЦИТЕ !!!

  Ето и още доказателства

  http://euromaidanpress.com/2016/02/21/verkhovna-rada-mulls-requiring-ukrainian-officials-to-call-the-russian-state-muscovy/#!prettyPhoto

 18. Така, че не е правилно да наричат хората русофоби! Ние сме МОСКАЛОФОБИ И РУСОФИЛИ !!!

  Защото мразим крадците и пияниците москали и обичаме руснаците – украинци!

  Макар, че Аз лично не мразя никой! Обаче мразя Разбойниците и Предателите!!! И знам на кого служат! Запазено им е спешъл местенце в ада! Да не си правят никакви илюзии!!

 19. Сори!

  Помислих (защото, признавам си чистосърдечно, не бях чел нито “сегашните”, нито “предишните” бълнувания на Лавров), че е някакъв нов “анализ” на внезапно увлеклия се напоследък по историята лаик-ентусиаст, а то се оказа претоплена от ClubZ стара манджа на тема “Русия и нейното значение.”

  А това веднага ми напомни за Васисуалий Лоханкин:

  “Самият Васисуалий никога и никъде не беше работил. Работата би му попречила да мисли за значението на руската интелигенция, към която социална прослойка той причисляваше и себе си. А продължителните размисли на Лоханкин се свеждаха до приятната и близка тема: „Васисуалий Лоханкин и неговото значение“, „Лоханкин и трагедията на руския либерализъм“, „Лоханкин и неговата роля в руската революция“.

  Иля Илф, Евгений Петров
  “Златният телец”

 20. Драги и уважаеми приятелю СТАМБО! На мен лично ми доставя голямо удоволствие четейки коментарите Ви в НАШИЯ блог, които почти напълно съвпадат с моите мисли и разбирания! Те са чудесно допълнение и украшение към брилянтните анализи и коментари поднесени ни по различни теми от стопанина на блога, уважаемия г-н ИНДЖЕВ! Пожелавам на Вас, г-н Инджев и на всички наши приятели и съмешленици много здраве, щастие, успех и дълъг живот, за да постигнем с общи усилия всичко към което се стремим за доброто и демократизирането на хубавата ни Родина!

 21. Млогуважаемийй i.strauss,

  Нищу ни ми гувори туй ими, дет` сти го писали – Пейлин-Мейлин, де`да знам к`во й туй име.
  Аз си знам бай Тошо (голем държавник, той и Бойку му го признава, аз и Бойку убичам, ама Волен най-го убичам, щото само Волйън иска да са държим с Русия, дето нъ й усвободила 2 пътя от турците и от фашистити, и ся ша нъ усвободи от Нату и Ивропа, пък тъз димокрация нъ разкъсна ут Русия и не моим ся да изнасями кумпоти кът при Бай Тошу ино времи!
  Проздо мумче съм, затуй чакам ай таквизи учени хоръ кът тебя да ма прусветът малку и тугаз шъ ръзбера туй Пеилин-Мейлин, ли кво беше що й!

 22. Драги Инж. Симеонов,

  Чест висока и от мен незаслужена са думите Ви!

 23. Напълно очакван резултат от “историческата визита”…Остава в Пхенян да го посрещнат чистачката и бръснарят на Ким, за да бъде протоколната гавра с АМЕРИКА пълна!
  ДИК ЧЕЙНИ каза много точно:
  “Във външната политика Обама не прави нищо друго, освен да отблъсква нашите съюзници и да окуражава нашите врагове!”

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/21/2726865_nikakvo_uvajenie_kum_obama_v_havana_kritikuva_trump/

 24. От всичко казано от Лавров единствено се съгласявам само за придобития от 200 годишното робство на руснаците монголски ген-даващ им импулс за развитие до днес, което е поредното доказателството, че нямат нищо общо с Киевска Рус, т.е. с днешна Украйна. Днешните украинци не притежават този ген. Казаното от лавров, обаче ми помогна да си припомня още някои факти от историята.
  През 988г княз Владимир и господстващият елит на Киевска Рус съставен доминиращо от нормани се покръстват. Последва масово покръстване в ледените води на Днепър на нормани и славяни и забележете, никъде не се споменава за покръстен какъвто и да е руснак, та бил той и половин. Самото покръстване е осъществено от митрополит Михаил БЪЛГАРИНА, а първия им духовен глава е пак БЪЛГАРИН, а Московска рус има патриарх едва през 1589год. От четиримата синове на Владимир, двама са от БЪЛГАРКА , Борис-Давид и Глеб-Роман. Те са и национални украински светци и почитта към тях украинците отбелязват на всеки 2 май, а това е ДЕНЯТ НА УСПЕНИЕТО НА СВЕТИЯ ЦАР БОРИС-МИХАИЛ. Освен това украинците изпъкват със забележимо присъствие на български и хазарски черти. Тези факти ме накараха да допусна хипотезата, че БЪЛГАРИТЕ не са християнизирали и просвещавали на старобългарския си език и българска азбука руския етнос, а близките до нас украинци.

 25. Познавачи на историята с лопата да ги ринеш… Все по памет цитират!

 26. Към @ПАТРИОТИТЕ:

  В поста си от МАРТ 18, 2016, 17:50
  Ви казах:” Звучите малко по-добре от мария захарова, но за съжаление сте много далеч от лавров.”
  Днес разбирам, че съм Ви надценил. Звучите точно като Мария захарова.

 27. Ами иди на лекар да ти коригира ушите!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.