Болгарските националисты

Гледах и слушах тази сутрин телевизонно интервю с актьора и режисьора Иван Джамбазов, който се одързости да каже за краткото ефирно време няколко смели неща, вървейки срещу течението. Запитан от водещия Георги Любенов как му се е отразира промяната ( от комунизъм към демокрация), домакинът на предаването по БНТ остана май изненадан да чуе неочакваното: че тази промяна е била нещо много хубаво. Иван Джамбазов каза немислимото за толкова много негови връстници в напреднала възраст и със застинало мислене, че в днешно време лично той е по-беден, с мизерна пенсия, но е щастлив човек, защото е свободен.

Сякаш този удар срещу статуквото на клишетата на живуркащите му беше малко, но Иван Джамбазов повиши тон не на друг, а най-шумните и проспериращи напоследък у нас политикани. Заяви, че мрази така наречените националисти. Оприличи ги на националсоциалистите на Хитлер – с тази разлика, че онези са гонили евреите, а тези тук гонят циганите.

Всичко това Иван Джамбазов изрече след рецитация на Ботевото стихотворение “Борба”, известно с огромния заряд на разочарованието на поета от заспалия народ.

Имах колебание дали да се занимавам с темата за националистическите изстъпления, но смелостта на Иван Джамбазов ме окуражи да го направя все пак с пълното съзнание за всички последици на оплюването и на уличната агресия, на което съм свикнал от страна на нашенските националсоциалисти с червен или кафяв отенък .

Актуалният повод за тази статия е състоялият се пореден митинг срещу мигрантите, чието незабележимо за 99 процента от българските граждани (извън живеещите в близост до зоните на мигрантското настаняване), е най-ниското на глава от населението в Европа. Но пък с протеста си, противно на някои твърдения в Евразия, доказваме до каква степен сме част от от част от Европа ( на омразата и събудения шовинизъм).

Събраха се българи с бръснати или с покрити с качулки глави ( което е тема за друг анализ, като за контраразузнавачи от съответен отдел в ДАНС- ако има такъв- или като за психолози). Качулатите и бръснатите протестираха срещу чужденци, предполагаемо посягащи на националната ни идентичност, макар да сме най-малко налазената от мигранти държава в ЕС.

Фактът е  отправна ( за да не кажа опорна) точка да се запитаме кои са чужденците , застрашаващи наистина националната ни идентичност.

Откъде да започна?

Може би с въпроса кои са чужденците, които са абсолютни шампиони по изкупуване на български имоти?

Предполагаше се, че те ще да са богатите ( мамка им) западняци или ( свързаните с тях чрез НАТО) гадни турци. Това твърдяха и тръбяха червендалестите националисти, които разпространяваха тази п(л)есен в началото на 90-те години, когато се бореха срещу демократизцацията и пазарната икономика тук ( преди да се самообявят за най-големите демократи и да се окажат най-забогателите бенифициенти на същата тази пазарна икономика).

Не други чужденци, а руснаците са обаче тези, които напазаруваха по време на двете петилетки петролен бум в Русия рекорден брой български имоти. И веднага се обособиха в анклави ( както в Поморие и другаде), създавайки истински екстериториални свои резервати, както онзи в резервата “Камчия”, превърнат чрез комплекс от сгради и хотели, опасани с огради, в нещо като плацдарм на чуждо присъствие на българския бряг.

През 2008 г. имаше “Година на Русия в България”. В отчета си за дейността на повереното му министерство на културата Стефан Данаилов рапортува с данни и количествени показатели колко всеобхватна е била тази чуждестранна изява навсякъде в България. https://ivo.bg/2008/12/06/европейският-ни-провал-през-годината/.

Протести за тази чужда инвазия от страна на туземните ни националисти нямаше ( и как да има- националистите тук по подразбиране обичат страстно друга нация, доколкото изобщо  има такава http://www.faktor.bg/novini/svjat/85626-nevzorov-ne-sastestvuva-ruska-natziya-ne-sam-nyakakav-rusofob.html%7D ).

Нещо напомнящо поне малко по своите мащаби на държавно организирано друго чуждо влияние, напиращо да погълне “българщинАта”, да можете да посочите с днешна или вчерашна дата?

Каквото и да било подобие на това руско мигрантско нашествие – като евентуални ислямски, арабски, африкански, афганистански, американски, германски и прочее варианти на масовото ни продажничество не би ми харесало също. Но все пак питам отново: нещо подобно, макар и умалено много пъти спрямо руската инвазия тук да се е случвало в България когато и да било в рамките на нашия\вашия живот?

Къде са българските “националисти” да се противопоставят на факта, че ни пазаруват на едро граждани на най-едрата държава в света, износител номер едно на корупция в България и на омраза срещу НАШАТА цивизилация ? Или всъщност тези “националисти” са адепти на руския шовинизъм, с който е изнасилен ментално и материално българският патриотизъм?

Да сте виждали ислямистки сборища от мащабите на русофилските край язовир “Георги Димитров”,  прекръстен на “Копринка” за удобство на желаещите да възхваляват чужда държава?

Би било много, много лошо, да има и други подобни. Но няма. Няма нищо подобно и в Европа на проруските тълпи, организирани тук в особено големи размери да се кълнат в любов към чужда държава. Извинявайте, но трябва да сте особено тъпи, за да си помсислите за миг, че това се случва на базата на единия гол ентусиазъм на следовниците на русофилския култ и без (съ)участието на щедрата Матушка.

Не знам как е в Киргизстан, най-бедната бивша съветска азиатска колония, аналог в европейски контекст на България, най -бедната “европейска колония” ( според руската пропагадна). Възможно е в Киргизстан, където заплатите са двайсетина пъти по-ниски от тези в България, да привличат с рубладжийски пилаф тълпи край някое изкуствено езеро, създадено в годините на съветския колониализъм. Но се съмнявам там да проявяват такъв ентусиазъм в любовта си към всичко руско. Киргизите ( и таджиките например) са сред най – мразените от руското простолюдие и най – мачканите от руските робовладелци постколониални евтини роби в  днешна Русия.

А на сборището с хилядите докарани от цяла България следовници на култа към Русия тази година отиде да се покаже и подмаже кандидатът им Румен Радев, спазарен за поста с Москва въпреки лъжите на Корнелия Нинова, че това не било вярно ( а я издаде не друг, е прекият началник на петата колона у нас, руският генерал Леонид Решетников http://clubz.bg/47201-izlyga_li_ninova_che_ne_e_ugovarqla_radev_s_moskva)

Колко ислямско-имперски балетни състави, хорове, вокални групи, солисти, танцови трупи и прочее културни пропагандатори на една конкретна чужда култура, зинала да погълне българската от 1944 година насам, гостуват от чужбина в България в наши дни, за да поддържат ислямския ентусиазъм на българските граждани с ислямско самосъзнание? Нула. Не че искам да е друго. Но резултатът от търсенето в интернет, ако сте опитали, показва това: нула.

Ислямският екстремизъм, ще се съглася преди някой да ме агитира ( защото съм оцелял сред неговите бомби, стрелби и заплахи с отвличане цели 4 години в прериода 1983-1987 г. в Бейрут ) , е отблъскващ. Но, смея да твърдя, този фанатизъм ни най-малко не застрашава сърцата и умовете на българите. Въпреки това тъкмо с тази измислена заплаха вървят напред и нагоре в политичската класация агресивните ни “националисти”, които не “забелязват” руската инвазия на икономическия, имотния, културния и политическия фронт.

За сметка на това руският шовинизъм, продаван тук като приятелска, славянска, православна русификация на нашата нация, е вирус, срещу който отказът от протести е доказателство за нашата диагноза на болна нация, която нарича “освобождение” своята руско-съветска окупация.

Знам отговора на примитивите: било благодат да бъдем наведени, наводнени ( и удавени) с руски православни мигранти, с които сме били от една кръв, култура , традиции, манталитет, раса, езикова група и прочее белези на роднинството. Това било за предпочитане пред вероятността да ни превземат ислямисти. Друго си е да те изнасилват роднини, твърдят любителите на кръвосмешението като по-малко зло, макар и доказано като факт от 45 години съветско владичество.  При това не става дума за хипотетично и виртуално, а за реално съветско-руско насилване на българската нация от поколения наред .

България вече веднъж е приютявала десетки хиляди руски “роднини”, бягащи от руската братоубийствена катастрофа в началото на миналия век. Ами ако тази вълна се повтори, както се очертава да стане в началото на този век при задълбочаващата се ( демографска, финансова, икономическа и всяскаква друга, произтичаща от това ) криза в Русия?

Предстои да видим как борците срещу чужденците ще се разконспирират като националисты.

29 мнения за “Болгарските националисты”

 1. Има и добри новини – на снощните сборища в София и Варна е имало по не повече от стотина души.

 2. Има някои риторични въпроси с “риторични отговори” към “българските националисти”:
  На ЧИЯ хранилка беше МВРО през 2013-14г., докато “колегата” им сидериЧоВскиЙ крепеше със “златният” си пръст “правителството” на обръчгархски???
  Да не би по това време МВРО да беше се присъединила към една “банка”, в която получаваше солидарно порции със “противниците” си от ДПС, и която фалира “внезапно”?!?!?
  Или пък от това банкерско “сътрудничество” с ДПС, МВРО да не получи даже евродупетат през 2014г.?!?!
  Да не би няКОЙ да не си помисли ,че след такъв банков ортаклък МВРО и ДПС са “антагонистични врагове” на “етническа основа”?!?!? Сакън, не е “вярно”!!!
  П.П. Освен това в задунайската губерния не е възможен никакъв ДРУГ фундаментализъм , щом е има рублофилски.
  Няма по-голям фундаментализъм от рублофилският! Друг не може да го надфундаментализира! Доказано е поне през последните 100-150 години!
  И тук съвсем забравяме ,че обединеният рублофилско-аятолахски ислямизъм направи атентата в Сарафово!
  Така че , всеки в НРБ може да сравнява КОЙ е по-опасният ислямизъм в НРБ – сунитският или туПлертолаххьският!

 3. Oчевадно, че светът има нужда от последният велик западен политик и лидер – Роналд Рейгън!

  Защото след него настъпи вакуум, безидейност, непоследователност и дори директно сътрудничество с Путин.

  Православният фундаментализъм е еднакво стрaшен като ислямския фундаментализъм

 4. Признанията на Решетников за спазаряване на поста Президент на България на ген.Радев ни дават основание да следим под лупа дейността на новият президент.
  И всяко едно преклонение пред Москва и опит България да се отклони от стратегическият път ще се се реагира остро.
  Да видим тогава дали националистите са български или руски.
  Като крайна мярка на протест намирам гладната стачка
  Винаги ще се намерят 100-на души между които и аз да застанем пред Президенството на гладна стачка.
  .Радев от сега да го знае.
  Няма какво да губим.Този път ние сме го извоювали с толкова труд,мъка,компромиси,че няма връщане назад.
  И аз призовавам като Вени Марковски да следим нещата изкъсо.
  Тук не става въпрос за тази или онази партия на власт.
  Тук става въпрос за бъдещето на децата на България.
  Ние сме живели под руско робство.
  Ще го позволим ли пак.

 5. При гласуването на резолюцията на ООН за правата на човека в Крим и обявянето на РФ за агресор,Киргистан се е въздържал или даже е бил за резолюцията,във всеки случай не е гласувал заедно с Зимбабве,Белорус,Армения и т.н.в подкрепа на Руската Федерация.

 6. А Иван Джамбазов беше партиен секретар на Театъра на народната армия.

 7. Ама кремълският българомразец доцэнт Ива Хрыстав от катедра “Приложна хибридна социология” на пловдивския ПУЦ вече станал прафесар в дисциплината “Социология на евразийството в България”, доказвайки пропорционалната релация: колкото повече българомразене, толкова повече евразийство ?! 🙂 🙂 🙂

 8. Към Krasnoselski:

  В такъв случай днес той се изяви като антитеза на тезата, според която нямало бивш комунист, ченге, маймуна, негър и не знам още какво от този род, споделяно обиквонено от възможно най- великите демократи у нас.

 9. Абсурдна е симбиозата между „болгарските” националисти и русофили. В същото време, тя е и изключително жалка, каквато е и надеждата на цялата евразийска простофилия – Тръмп да развива сътрудничество с Путин!?! Новоизбраният Президент на САЩ е достатъчно умен да прави разлика между отшумялата предизборна агитация и предстоящата реална политика. Някакво начално „затопляне” между САЩ и Русия може и да се наложи във връзка с ликвидирането на Ислямска Държава, но изпитаните зависимости между Сев.Америка и Зап.Европа бързо ще наложат традиционната необходимост от Северо-Атлантическо сътрудничество, което изключва трайно разбирателство с нереалистичните претенции на „Руската сила”. Точно Тръмп може да се окаже факторът, който ще консолидира още повече Северо-Атлантическия блок. Защото Северна Америка и Западна Европа са вече толкова всестранно и силно обвързани културно-исторически, финансово-икономически, научно-технологически и военно-политически, че по-нататъшното им взаимно проникване в цивилизационен план е просто неизбежно. На фона на тази перспектива, „болгарските” националисти-русофили са наистина ЖАЛКИ.

 10. Към Кrasnoselski:Браво,радвам се на Човека Иван Джамбазов,да е жив и здрав!Бил,не бил,не ме интересува!Иска се смелост, да кажеш,че си срещу нашите национал-патрЕоти,които зарибиха доста народ!

 11. Преди 3-4 години синът му се хвърли от незнам кой етаж на големия блок на кинодейците на ъгъла на “Гоце Делчев” И “Дойран” и от тогава видимо се промени.Съжалявам,това са фактите.

 12. С две думи: В природата, когато малкото животно го подгони някое голямо, то бяга в обратна посока. У нас ние бягаме към тези, които открито заявяват намерение да рушат българската държавност, при това надаваме бодряшки възгласи, че сме за силна държава. Краят е предизвестен, свидетелите на подобни сцени само въздишат философски: Няма какво да се направи в случая.

 13. Поддържам идеята на Вени Марковски да следим нещата изкъсо и аз ще бъда един от тези,които ще участвуват в гладната стачка пред Президентството,ако нещата не вървят както трябва.

 14. Тези, които протестираха срещу чужденците, бяха със същата дегизировка,като тези които протестираха срещу сметките за ток.Същите момченца с качулки, на отчет в “атака” – явно руска следа, а и тогава ставаше дума за руски софтуер , като част от хибридната война на Путлер.А този , дето бил НАТО-вски генерал на МИГ – голям майтап.Не знам да има такова чудо.Пък и Решетников вече му сложил юздите и си го е подкарал, ама яко.

 15. @KRASNOSELSKI:

  След онзи трагичен случай, той (Джамбазов) към какво се промени? Бихте ли пояснили?

 16. До KRASNOSELSKI:
  Това за фактите – добре.
  Аз обаче, не можах да вдена каква е връзката между споделеното от Иво и поднесените от тебе факти?
  Както не разбрах и защо съжаляваш след като ни поднесе фактите?

 17. @ASENSI
  Нещо не рабирам за кой Вени Марковски става въпрос? Надявам се не този: Вени Миланов Марко̀вски

 18. Виж какво КрасноселЬскиЙ,уважавам Иван Джамбазов ,защото каза “преди 10 ноември аз имах всичко пари,участия в театри,филми ,телефонът вкъщи постоянно звънеше,но нямах СВОБОДАТА НА ДУХА,която имам СЕГА.
  И от мен да го знаеш,товарищ,слаба опорна точка е да се атакува някой,че бил някога пионерче,комсомолче,партийче или ченге.Важното е да заемеш сега ясна позиция и да изкупиш греха си с извинение и искане на прошка.Червените хлебарки и кърлежи вече сте безпомощни и като балалайки плямпате едно и също банално кой какъв бил.
  Щом Ирина Бокова се е променила и станала нов чист човек защо всеки друг да не може да направи същото,а?!
  Бъди жив и здрав!

 19. Иван джамбазов яростно защитаваше Тодор Живков и комунистите,спореха много ожесточено например с Иван Григоров,който беше син,светла му памет.Сега вече не е краен,вслушва се в аргументите на опонента си.Съжалявам ьа трагичния случай със сина му.Всеки човек има право на развитие и усъвършенстване.Разбира се,коклкото по-рано прогледне човек за истинските неща в жовота,толкова по-добре и за човека и за обществото.Информацията е един от фундаментите,на който да стъпваме при действията и оценките за случващото се.

 20. Трябва да се вадят и разгласяват такива неща. Дано се множат хора и гласове като г- н Инджев. А тази със завоя към Русия няма да стане. Бедна им е фантазията на тролчетата и предателите на България.Възпитаните хора не са примирени хора.

 21. Коментарът на Иво Инджев е много будителски,разсънващ и свеж.Навременен.Изключително важно е припомнянето на всичките тези факти.Благодаря.

 22. “Бедна им е фантазията на тролчетата и предателите на България”

  Фантазията им е бедна, но трапезата богата… и само това ги вдъхновява… само да си отиде путинизмът и дебело намазаната филия, да видим какво ще остане от путинофилията…

 23. За тия страшни грехове против България, погромът на Русия ще бъде много страшен за греховете, извършени от руската дипломация против българите и за Македония, извършени чрез Зиновиева и Ламздорфа Руската империя ще се разгроми и ще се разпадне [http://liternet.bg/publish29/mitropolit-metodij/1913-rusia.htm] Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя…

  1914 г.
  Стара Загора Митрополит Методий (Кусев)

 24. Драги Манчо, Ирина Бокова не се е променила нито на йота и тя и братчето и работят активно за комунистите.А за Джамбазов го казах именно за па покажа,че човека се промени към добро.А пионерчета и комсомолчета са били всички.И един Ч.Тепешанов беше ченге,пък стана човекът и каза,да,грешка беше.Това е,да сте чули от Бокова съжаление и извинение?

 25. ЩЕ БЪДЕМ ГОСТИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА,
  РУСНАКЪТ СЪС ВОЙНАТА СИ ХИБРИДНА ПРОДЪЛЖАВА……..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.