Никой не иска да покорява побойник- него просто го избягват и усмиряват със санкции

“Няма и няма да има сила, която може да покори нашия народ”, каза Путин, цитиран от ТАСС.

skunks_new 1

Съгласен съм, но трябва само да се уточни, че няма такава сила със слабост към покоряването на държавата с огромната територия, 64 на сто от която е вечно замръзнала, а (почти) цялата страна е застинала ментално-манталитетно на нивото на кварталния побойник, който търси с кого да се сбие, за да черпи гордост от този факт.

Никой не иска да покорява кварталния пияница. Той и да се къпе за известно време в милиарди пертодолари, пак се връща към миризливата си практика на насилник над по-слабите, който инвестира в метални боксове и бухалки, а не в собственото си образование и възпитание. Може да предложи на света само юмруците си, но доброволци да се възползват от тях няма. Поради което побойникът си избира слабаци, които да налага за избиване на комплексите си за величие.

Такъв тип само го санкционират като го избягват гнусливо ( дори и българските русофили, които също не показват никакво желание да посетят Русия, камо ли да се заселят там по каквато и да било причина).

Толкова за “меката сила” на Русия, чийто лидер се бие в гърдите с твърдото убеждение, че няма да се даде на никоя мис Свят по простата причина, че няма такава, която да го пожелае.

 

47 мнения за “Никой не иска да покорява побойник- него просто го избягват и усмиряват със санкции”

 1. Иво, два пъти е излязъл текстът.

 2. Към Женя Георгиева:

  Благодаря, че ми обърна внимание.Нямам навика да се връщам към някоя публикация без причина и обикновено не забелязвам сам такива неща.

 3. “Няма сила, която…”- то пък някой се е засилил. За сега. Обаче, ако някой или всички рекат да пробват, а? И дали побеждението им вече не е станало. Аз викам “да”, а вие – както кажете.

 4. Русия има несметни природни богатства. Като нефт, газ, цветни метали, руда. които не знае как да използва.
  Това е примамката за съвременните “носители на демокрацията”.

 5. Към Milen:

  Това е твърдение с изтекъл срок на гадност, което е удобно на седналия върху природните богатства Путин, който не може да обясни как така народът му живее бедно в сравнение с хората в държави с малки иил нулеви дадености от Господа, освен онези, коита са в мозъка на хората.
  По своя вина, понеже се репчи на целия свят и се бори да докаже, че с век закъснение може да изобрети сама “топлата вода” във всяка област на живота, Русия е безвъзратно ( защото светът се движи с бесни темпове напред и не чака руснаците да се събудят и да си признаят унизителното изоставане) деградирала до суровинен придатък на развитите държави. Те нямат никакъв интерес да се бият и да гинат за нещо, което спокойно си купуват с огромната принадена стойност от труда на своите народи, работещи в пъти по-ефективно от руснаците- особено в днешно време, когато се задава революция в иновациите в енергийно отношение, а технологично развитите икономики използват все по-малко традиционни природни ресурси ( и замърсители).
  Така че Русия много скоро ще може да си бутилира нефта и да си го продава на своите граждани за спомен от времето, кото можеше да шантажира част от Европа енергийно.

 6. АКО ИМАШЕ ПОНЕ КАПЧИЦА ИСТИНА В ТОВА ИЗКАЗВАНЕ, ПИГМЕЙ КАТО ТЕБ НЯМАШЕ ДА СЕ КИПРИ НА ВЪРХА НА СКАПАНАТА ТИ ДЪРЖАВА, ТОВАРИШ ПУТИН!

 7. В духа на датата, прелистих няколко писма на Виктор Аста́фьев. В тях има жестоки истини, но ето една, по-скоро забавна:

  “Когда у лётчиков-немцев спрашивали, как это они, герои рейха, сумели сбить по 400—600 самолётов, а советский герой Покрышкин — два, и тоже герой… Немцы, учившиеся в наших авиашколах, скромно отвечали, что в ту пору, когда советские лётчики сидели в классах, изучая историю партии, они летали — готовились к боям.”

 8. Имам подозрението, че точно сега тавариш путкин много я обърка! Точно в момента в който почна да се хвали колко е велик. Нямало сила по-велика от неговата ?? Хахахаха … Съдбата, много обича да натрива носа на такива нахалници!

 9. Ето истинските победители във ВСВ. Марк Солонин използвайки чудовищно количество факти, обстоятелсва и числа логически и математически доказва, че без всетранният принос на съююниците Сталин е бил готов да Фърли кърпата рано-рано.

  http://echo.msk.ru/blog/solonin/1976680-echo/

 10. Меркел без да има някакво специализирано образование постави точна диагноза на кагебисткият чекист от склада на КГБ в ГДР, от където е и тя. Само с няколко думи Меркел изясни ,че Путлер обитава някаква особена кагебистко-бандитска (ра)шизоидност ,която в нормалните държави трябва да обитава само специализираните заведения със съответният специализиран персонал.
  И никой не иска да завладява такива безсмислени и безполезни за никого чекисти и техните крепостни. Просто няма никаква полза от това. Има си съответни санкционни и ембаргови решения и заведения за това. Крахът на СССР и соцлагера му го показа как става в реалният свят , а сега и Путлер ще го повтори отново. Само трябва западните държави да въведат тези специализирани решения за путлеристкият бандитустан, и за Путлер персонално.
  П.П. Това наистина е най-големият “успех” на путлеризъма,защото вече ниКОЙ дори не иска да го завладява. И КОЙ казва ,че Путлер не е успял да “защити” Русия от чужда агресия??? Не е вярно. Успя! Русия вече е толкова безполезна за евентуалните си завоеватели, че просто не си струва усилието, дори и да се предаде доброволно.

 11. Руският народ отдавна е завлядян – КГБ и сие са го закрепостили и направили роб, който дори не осъзнава, че е роб! И го яздят безжалостно!
  Путин може би иска някой да (го) освободи руския народ?!? Със сигурност желанието му ще се изпълни – има руснаци като Навални, Каспаров, които не са роби и се борят, макар чекистите да правят и невъзможното за да попречат.

 12. На 9 май 2017 г. се НАСЛУШАХ по всякакви български радиостанции, наричащи тази дата:
  – края на Втората световна война;
  – победата над фашизма;
  – победата на Русия във Втората световна война;
  – победата на Русия над (хитлеро-)фашистка Германия;
  – и всякакви подобни.
  АМАН ОТ ГЛУПОСТИ!!
  ПЪРВО. 9 май е НАЙ-НАПРЕД ДЕН НА ЕВРОПА!! ДАТАТА 9 май УМИШЛЕНО е приета да СЪВПАДА С ПРИЕТИЯ В РУСИЯ ДЕН 9 МАЙ НА “ПОБЕДАТА”, Т.Е. НА ОТКЪСВАНЕТО НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОТ ЦЯЛА ЕВРОРПА от Червена Русия, ЗА ДА БЪДЕ З А Б Р А В Е Н А КАТО ТАКАВА! ПО СЪЩИЯ НАЧИН, ДАТАТА 22 АРПИЛ Е ДЕН НА ЗЕМЯТА – ПРИЕТА ТАКА, ЗА ДА СЕ З А Б Р А В И РОЖДЕНИЕТО НА СЪЩАТА ДАТА, 22 АПРИЛ, НА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТИРАНИ НА ЗЕМЯТА, КРЪВОЛОКЪТ ВЛАДИМИР ЛЕНИН, материализирал комунизма, комунистическата партия на страната си, Коминтерна, обединил комунистически партии в Европа и по света, създал ПРОКЛЯТИЕТО на земята Съветски съюз, НАЗНАЧИЛ СЛЕД СЕБЕ СИ ЙОСИФ СТАЛИН, и какво ли не още.
  ВТОРО. 9 май е приет ЕДИНСТВЕНО В РУСИЯ като ден на победата над Германия, при това над Фашистка и Хитлеристка Германия. НИКОЙ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НЕ ЧЕСТВА 9 МАЙ като ден на победата над Германия (ПОДОБНО Е И С РУСКИЯ ДЕН “НА РАДИОТО”). НИКОЙ В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ не казва така на тогавашна Германия, а НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА (НАЦИСТКА) ГЕРМАНИЯ. За да се подмине и забрави съставката “социализъм”, Русия НАТЪРТВА на “хитлеро” и “фашизъм”. НО ФАШИСТКА е била ИТАЛИЯ. Съответно, РУСКИТЕ КОМАНД са ПОПИТИ добре все още у нас.
  ТРЕТО. Победата над нацистка Германия е прите В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ на 8 М А Й 1945 г., защото тогава Е КАПИТУЛАЦИЯТА НА ГЕРМАНИЯ, ПОДПИСАНА ОТ ГЕРМАНИЯ, ОТ ЗАПАДНИТЕ СЪЮЗНИЦИ, А И ОТ РУСИЯ. На практика, още на 7 май Германия капитулира пред западните съюзници, подписвайки документа за капитулация в Реймс, Северна Франция. НО РУСИЯ ИСКА ДА Е ТЯ големият победител, и си ИЗМИСЛЯ ОТДЕЛНА ДАТА!
  ЧЕТВЪРТО. Втората световна година СЛЕД МАЙ 1945 г. ПРОДЪЛЖАВА, СРЕЩУ ЯПОНИЯ, и завършва чак през СЕПТЕМВРИ 1945 г.
  ПЕТО. Няма един историк, един меродавен СПЕЦИАЛИСТ или ЕКИП в милата ни татковина, който да ЗАКОВЕ тези факти, те да влязат в учебниците на учениците, по книгите и вестниците, и в АКЪЛА И УСТАТА на всички обикновени хора, та да се знае КАКВО е БИЛО, а НЕ да се лансират руските ИНСИНУАЦИИ.
  ШЕСТО. ПИСНА МИ ПО ТОЗИ И ВСЯКАКВИ ВЪПРОСИ ОТ ГЛУПОСТИ, разпространявани колкото умишлено, толкова и инстинктивно, показвайки колко МНОГО БЪЛГАРИ не обръщат внимание на детайли и на ЛЪЖАТА, все едно е нещо НОРМАЛНО, незасилвайки се да търсят истинността и КОРИГИРАТ неправилното!

 13. Ал-Джазира ще съди СПутник заради обвинения, че тя била измислила новината за химическата атака в Сирия през април:
  Ал Джазира: „СПутник е един ПРОПАГАНДЕН ИНСТРУМЕНТ, публикуващ ФАЛШИВИ НОВИНИ Б Е З С Р А М Н О”!
  https://www.middleeastmonitor.com/20170505-al-jazeera-to-sue-sputnik-over-claim-it-faked-syria-chemical-weapons-attack/

  Новите руски Зелени Човечета:
  ЧЕЧЕНЦИТЕ-ДЖИХАДИСТИ В СИРИЯ, изпратени от Кремъл. Навярно 1000 души.
  Такива се биха за Русия в Грузия, после в Източна Украйна.
  https://foreignpolicy.com/2017/05/04/putin-has-a-new-secret-weapon-in-syria-chechens/

 14. Драги ТЕНКО,
  Благодаря за интересната статия в Ню Йорк Таймс!
  Този човек, МакКейн, трябваше да бъде ПРЕЗИДЕНТ още вместо Обама, да не говорим и за сега.
  Забелязвам, четете все интересни неща, и не изпадате в руски излияния, както мнозина и в този блог, за съжаление.

 15. Капитулацията в Реймс е подписана в 02,41 ч централноевропейско време и влиза в сила от 23,01 ч централноевропейско време на 8 май, което е 01,01 ч на 9 май по московско време, затова победата над Германия се празнува в Европа на 8 май, а в Русия на 9.

 16. До AWACS и до г-н Иво Инджев
  Мога ли да постна коментара на AWACS в Фейсбук и да посоча източник блога,и автор AWACS.

 17. Към AWACS:
  Право в десетката! Точно от там – от учебниците трябва да се почне! Затова веднъж си позволих да перифразирам – СВОБОДАТА ИСКА ЕКЗАРХ, НЕ ЩЕ КАРАДЖАТА! /Левски го е знаел/
  Не случайно така започва Книгата на книгите: “В началото бе слово”.
  А и казано е: “Истината ще ви направи свободни”.

 18. Към Веселин С:

  Тя би трябвало да се върти автоматично, защото моят администратор, на когото съм дал правата да управлява страницата ми ( използвам случая да кажа пак, че не ползвам страницата си, освен за препубликуване на статиите ми).
  Но това не пречи, ако желаете, да я качите и на Вашата страница.

 19. Драги ВЕСЕЛИН С,
  От мен – пускайте и поствайте каквото желеате! -:)

 20. Към Историк:

  Формални обяснения, като това, Сталин и компания са намирали за какво ли не. И подялбата на Полша с Хитлер са се “изхитрили” да оправдават с необходимостта да “преместят” границата на Запад, за да отблъснат ( своите съюзници де факто) германците. А в случая с окупацията на България буквално сдържат часовника българското правителство да “закъснее” чрез своя агент Иван Маринов, министър на отбраната, за да твърдят, че обявяват война на България заради отказа й да направи това спрямо Германия, макар правителството на Муравиев да е било готово с изпълнението на това условие на Сталин и го е направило. Само че Москва се прави, че не е вярно, оспорвайки някакви часове и минути, за да нахлуе червената й армия не като преследвач ( на отстъпилите от България) германски войски, а като наказание за България , че “само” е скъсала отношенията с Германия, без да й обяви война.

 21. “хИСТОРИК” според теб кога трябва да се отбелязва капитулацията на Третият райх в Австралия,Нова Зенландия, Индия,Китай, Япония и Корея???
  А още по интересно е КОГА трябва да отбелязват капитулацията на Япония в Хонолулу – на 2 септември ,или “само” на 1 септември , след като по местното хавайско време е все още 1 сепември???
  Или за да е пълен абсурда ,според теб, на коя дата трябва да си честваш рожденият ти ден , когато си Япония, и когато си само малко по на изток на Хаваите, след като според местните им времеви зони или ще си се родил една дата преди българската часова зона, или
  една дата след българската???
  А най-добре е да земеш да питаш кремльовските ти гасудари, щото сам може и да не се сетиш. А по вероятно е и да не ти разрешат да имаш собствена рождена дата ,която ТЕ не са ти одобрили и РАЗРЕШИЛИ, понял!

 22. Коментари под информацията за шествието на “Безсмъртния полк” в Бургас от в.”Флагман”:

  №19 :
  71 години от поробването на Източна Европа
  На Червения площад ще маршируват ненавистниците на украинската независимост, крадците на грузински земи, убийците на жени и деца, на техните бащи в Украина, които защищават страната си от източния агресор, ще се търкаля техника, която сваля от небето мирни граждански самолети и сипе смърт и разрушения от Донбас до Сирийското крайбрежие.
  Русия пак ще се отдаде на носталгични спомени от миналото и на агресивен делириум за настоящето и бъдещето.
  Кремълската безотговорна клика пак ще се опитва да плаши близки и далечни съседи, пак ще гъделичка шовинистичните мераци на хипнотизираните си поданици, ще се прави, че дълбоко почита ветераните и пак ще словоблудства с мита за „великата победа“ за да крепи собствения, провиснал вече само на нефтени и газови тръби, на ръждясващи ядрени ракети и на лъжлива пропаганда режим.

  №5 Samuil + Simeon Kings of Bulgaria:

  Как ще беше ден на победа срещу фашизма като на този ден руските танкове окупираха Добруджа и ни обявиха война. След което убиха Царя ни, и 160,000 българи офицери и индустриалци по концлагери във Белене и къде ли не. След това ние трябваше да плащаме на окупаторите във долари докато те ни пренесоха архивите и златото във Москва и ни накараха да им вдигаме паметници във всеки град със наши пари. След това си измислиха една сума репарации които ние като неутрална страна трябваше да им плащаме.
  През това време те унищожиха всичките ни фабрики и по важните се изнесоха на части към Русия. На тази дата Сталин почна да убива някъде към 20 милиона човека, между които руски граждани и опозиция, украинци, казаци и така. Това беше не ден на победата а ден на започването на руския фашизъм и тоталитаризъм. Нашите земи бяха отрязани, и царското семейство прогонено или убито. Ето така действа Москва. Затова сега има санкции срещу нея и цял свят я мрази.

  №3 Рускиня:
  До всички, които искат да осере праздника на Победата: ви нищо не можете да знаете, какво означава това е за хората. Ви си свикна, да бъдете продадени и купени! Ви си не знаете, какво това е , да станеш да защитиш своята земя, своята Родина, своите деца. Благодаря на 27 млн. жертви ви имате сега право на животта си. Неблагодарници. Само да знаете да ближите задника на амери, пак продадени и купени, евтенийки!

  №99:
  На този ден ни забраниха да четем западни книги за бизнес и технология, и се пуснаха руски книжарници пълни със книги на комунистически вождове от третия свят.

  №11:
  Номер 5 е дал кракто и обобщено истината за събитията. И после някакви руски свине ще ни наричат промити мозъци. Този паметник (бургаският Альоша)трябва да бъде съборен и тъпкан от всички, а не да се поднасят цветя пред него.

  №26:
  Цитат от есе на Аркадий Бабченко:

  “За няколко дни страната, която и в останалото време не е с особено добро психическо и нравствено здраве, се превръща в пълна лудница. Започва поредният пик на изостряне на състоянието, което не може да бъде преборено с никакви медикаменти.

  Дедите ни са воювали, и ние може да го повторим. Фашисти, бандеровци, ще ги изпепелим с атомни бомби, Крим е наш, фалшиви униформи, фалшиви ордени, окачени по фалшивите куртки на деца, фалшиви нашивки и гвардейски лентички… Защо обличате децата си в униформи? Защо им окачвате ордени? Защо снимате клип на дете като войник? Защо момиченце рисува за войната с кремираните останки на дядо си? Кой да ти каже… Така е прието да се прави”, пише Бабченко
  Тои дава и свое определение на случващото си – “победобесове”.

  Според него никой от младежите, заявяващи, че са готови нещо да повторят, няма отговор какво точно искат да повторят.

  “Отстъплението до Волга? Тактиката на изпепелената земя – собствената земя – при отстъплението? Опожаряването на селата в Подмосковието, за да не остане нищо в ръцете на немците? Животът в землянки при минус 40 градуса? Дажбата хляб от 125 грама? Децата, прекарващи по 12 часа на струговете в цехове без покрив? Невъзможността на жените, окачващи на самолетите 100-килограмови бомби, след това да раждат? Наказателните части? Заградителните отряди? Скриването на ранените ветерани на остров Валаам далеч на север? Изпращането на освободените военнопленици от германските концлагери директно в лагерите на ГУЛАГ? Репресиите от 1947 г.? Загиналите 28 милиона? Десетките хиляди непогребани и до днес на Синявските височини край Ленинград?

  Какво само повтарте едно и също като глупаци? Нима наистина мислите, че дедите ни са воювали за всичко това?

  Мълчат.

  От шизофреничния мироглед напълно отсъстват информациите за това, че първият щурм срещу Брестката крепост е проведен съвместно с Вермахта и че отбранявалият се полски гарнизон след това е избит от съветските войски, а първият парад там е бил съветско-фашистки. Няма я и информацията, че благодарение на американската помощ получавахме всичко – дори свинска мас. Че край Липецк е имало школа на Луфтвафе, че и след нахлуването на Хитлер съветските влакове с храни са продължавали да пътуват към Германия, че войната изобщо е започнала през 1939, а не през 1941 година…

  Смисълът на Деня на Победата придоби диаметрално противоположно на изначалното му значение. Аз вече не разбирам какво представлява този ден.
  Разбирах първоначалното послание – никога повече да не се повтаря всичко това, да помним, да не забравяме, да коленичим. Да, тогава също имаше лъжи, но в крайна сметка водещи бяха антивоенните принипи. Техниката, която дефилираше по Червения площад, се представяше като техника за защита от проклетите буржоа, а не за нападение.

  А сега какво?

  Кои граници защитават реактивните системи за залпов огън “Град”, “Ураган” и “Смерч”? Какво сваля паркираната на Триумфалния площад зенитна ракетна система “Бук”? Какви градове бранят самоходните артилерийски установки “Гвоздика” и “Акация”? По чия земя минават бронираните машини “Тигр”? Срещу кои планини стреляха през 2008г. ракетите “Искандер” и “Точка-У”?

  Преди време чух водещата по телевизията да казва с приповдигнато-радостна интонация: “Сега виждате как по Червения площад преминават системите за залпов огън “Ураган”. Те успешно са използвани в Чечения и Грузия”. Боже мой, момиче, ти чуваш ли се? Виждала ли си изобщо какво направиха в Чечения тези “Ураган”-и, в какво превръщат селата? Виждала ли си чеченското село Зона, в което не беше останала и една къща, само стърчащи комини сред пепелището? Цяло село от стърчащи комини – същото, като във филмите за войната, само че сторено не от немско-фашистките окупатори. Виждала ли си как стреля това нещо? Само да го гледаш е страшно.

  Само онзи, който виждал тази техника в действие, който поне веднъж е видял в какво превръща тя селата, къщите, хората, човешкия живот, който поне веднъж е виждал какво прави артилерийски снаряд с човешкото тяло и какво става с телата на войниците, изгорели в такава бронирана техника, губи способност да се възхищава на това пълзящо с грохот желязо.

  И, разбира се, тази миризма. Миризмата на гориво, на машинно масло, на нагрята от слънцето броня… Това е спомен, който не можеш да заличиш никога.

  Възхищение от оръжия за масово поразяване, от оръжия за безразборно унищожение, може да има само в извратена логика. Това не е нормално.

  И, също така, съвършено е подменен смисълът, което това оръжие носи в себе си.

  След Грузия, Крим и Донбас, това вече не са символи на защитата.

  Това са символи на агресията, нападението и окупацията.

  “Град”- това е летището на Донецк.

  “Бук” – това е сваленият “Боинг”.

  Т-72 – това е Дебалцево.

  Бронираната машина “Тигр” – това е превзетата кримска авиационна база Белбек.

  “Искандер” – това е Грузия.

  И тези асоциации са завинаги. Това оръжие си спечели именно такава слава.

  Този парад вече не е парад на техниката, спасила света от кафявата чума. Това е парад на техниката, убила десетки хиляди хора в страна, която някога ни беше братска. И точно тази техника, точно сега, в този момент, стреля по индустриалната част на украинския град Авдеевка.

  Нима забравихте?

  Това повече не е парад на защитниците и освободителите. Това е парад на окупаторите. От вашите танкове вече само ни се гади и нищо повече.

  Разбира се, нужно е умение да измениш, за обърнеш точно на извратените 180 градуса посланието на този ден, на Деня на Победата.

  И, безусловно, ден на търговията с Победата, способна да приеме най-невъобразими форми. (…)

  А в същото време в Москва събират продукти за селата и за ветераните от Тверска и Ленинградска области.

  Събиране. На продукти. За селата. И ветераните. От Ленинград.

  Да ви е честит Денят на победата.”

 23. Поздравления за стопанина на блога! Поздрави и за всички коментиращи и за чудесните препратки. Ще си позволя, да цитирам и коментирам коментар: „Към AWACS:
  Право в десетката! Точно от там – от учебниците трябва да се почне! Затова веднъж си позволих да перифразирам – СВОБОДАТА ИСКА ЕКЗАРХ, НЕ ЩЕ КАРАДЖАТА! /Левски го е знаел/
  Не случайно така започва Книгата на книгите: “В началото бе слово”.
  А и казано е: “Истината ще ви направи свободни”.
  Съгласен съм на 100%. Съгласен съм и с призивите за „наши медии”-финансирани от дарения или от чужбина. Но каква е действителността, с която трябва да се съобразяваме? ИСТИНАТА Е НАТИКАНА В МИША ДУПКА! Вече 27г. от лявата БКП-БСП и вече трети мандат от дясната БКП-ГЕРБ. И въобще не им пука:Борисов се крепи на същите „патриотични” про-московски пръсти, на които се крепеше и Орешарски!
  И докато доживеем медийните си мечти, да използваме наличността на това БЕЗПЛАТНО И МОЩНО информационно оръжие: АМЕРКАНСКОТО ИЗОБРЕТЕНИЕ –МРЕЖАТА, от което НИКОЙ не може да ни лиши!
  Приканвам всички съмишленици! При ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ и под ВСЯКАКВА ФОРМА-разпространявайте ИСТИНАТА в Мрежата! И по възможност кратко и с ФАКТИ, а не с безплодни АНТИКОМУНИСТически брътвежи. И ги повтаряйте по 100 пъти-така се и ЗАПОМНЯ истината.
  Направо съм шашнат, как „наши” хора, млади , интелигентни и образовани не знаят елементарни неща от българската история! Например, че Аспарух не е създал България, а я е разширил на юг от Дунав.Или че в Италия има около 400 „български”топонима и паметници на Алцек, а с столицата на България, няма паметник на Аспарух. Или, че съвременна България по всички показатели е на опашката на Европа/не само в ЕС/ България и остава “балканското гето” на ЕС
  Дори “по-млади” членове на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, но за жалост България не е сред тях. Страната ни остава “задният двор” на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на кочината Русия. Или, че сега ще увеличават от 166 на 180-200лв. минималната пенсия, а в предпоследната Румъния, отдавна е 440лв.Или, че сме на 113-място по свобода на медиите…
  И ако вие ги знаете всичките тези /и още много други ФАКТИ/, някак си не забелязваме, че другите денонощно се облъчват от медиите с полуистини и откровени лъжи. с ПРЕМЪЛЧАНИ истини, или замазани- без сравнения и ориентири.
  Приканвам всички съмишленици! При ВСЯКА ВЪЗМОЖНОСТ и под ВСЯКАКВА ФОРМА-разпространявайте ИСТИНАТА в Мрежата- НАВСЯКЪДЕ!
  ПОВЯРВАЙТЕ! Интернет е могъщо оръжие, от което враговете на истината КОСИТЕ ИМ НАСТРЪХВАТ!

 24. към Историк:
  Ако се придържаме към часовите пояси, географската карта и климатичните особености, нищо не пречи в западното полукълбо и под екватора да почитат края на ВСВ на петнайсти, вторник, един ден и три четвърти преди зимното слънцестоене. Обаче е факт, че тия задръстеняци не го правят. Може да не са информирани за Гринуичкото време, може би да не искат бъдат нещо различно от останалия цивилизования свят. Загадка ми е, защо на дальнем востоке не отпочват парадите още по Гергьовден, което си е географски и часово коректно отвсякъде. Но Вие със сигурност ще намерите някоя научно обоснована причина.

 25. Фактор / Паметник на Рейгън, София

  От днес и София се нареди сред европейски столици, в които има издигнати паметници на бившия американски президент Роналд Рейгън. Заслугата му за разпадането на СССР и възражданото на демокрацията в страните от Източна Европа ще остане принос в световната история.

  На тържеството в Южния парк днес се събраха над стотина почитатели на Рейгън. Сред тях бяха много знакови политици от СДС от зората на демокрацията. Сред гостите бе и посланикът на САЩ Ерик Рубин, бившият сенатор на Виржиния Джордж Алън, представители на фондация „Рейгън“.

  Инициативата е на бившите общински съветници Стефан Иванов, Владимир Кисьов, зам. кметовете Иван Сотиров и Христо Ангеличен и проф. Михаил Неделчев. Тя стартира през 2011 година, във връзка със 100-годишнината от рождението на американския президент.

  коментар:
  Браво! Рейгън е велик политик направил най-много за унищожаването империята на злото русия.Българите трябва да сме му благодарни.

 26. До ИСТОРИК,

  Не знам дали сте ползвали руски източници за това, което казвате тук.
  По-добре е да НЕ се четат руски източници по история.
  Русия има централна система за ЛЪЖЕНЕ НА СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ И НА СВЕТА, центрирана при правителството й. Така е при Съветския съюз, така е днес при Путин. Не го измислям аз това да го кажа – самите руснаци го знаят добре.
  По света САМО В БЪЛГАРИЯ са склонни още да й вярват в големи количества хора.

  Ще се опитам този път да кажа нещата по-ясно и детайлно:

  1) Безусловната капитулация на Германия е ПОДПИСАНА НА 7-И МАЙ 1945 г. в Реймс, Северна Франция (http://bit.ly/2pyrA94).
  На български и на английски език подобен документ и днес се нарича ИНСТРУМЕНТ ЗА БЕЗУСЛОВНО ПРЕДАВАНЕ/КАПИТУЛАЦИЯ ОТ 7-И МАЙ 1945-А (Instrument of Unconditional Surrender, 7 May 1945).
  Ето го подписаният тогава документ: http://bit.ly/2r0IK0s.
  Както добре се вижда, подписите върху документа са НА: германския генерал Йодл (изписано Jodl) – от името на Германското върховно командване (да се знае, че Германската Армия капитулира, а не германското общество, което ще се възстановява – но не като в Г”Д”Р); ген. Смит – от името на западния съюзническия главнокомандващ; ген. Суслопаров – от името на съветското върховно команзване; и ген. Севез – от името на френското командване. Добре се вижда и датата 7-и май.
  На подписването в Реймс е имало, естествено, западно-съюзнически и германска делегация, и естествено РУСКА делегация, тъй като Русия е съюзник на западните срещу Германия. Документът е бил изготвен на английски, германски и руски.
  Нещо повече, ДОКУМЕНТЪТ ОТ РЕЙМС е бил подготвен съвместно от САЩ, Великобритания и Русия, започвайки още след Срещата в Ялта през Феврари 1945 г. и конкретно приключен в началото на Май 1945 г.
  На тази снимка се вижда как ген. Йодл и останалите в Реймс подписват на 7-и май: http://gtty.im/2qqaVsj . В левия край на снимката се вижда седналия руски представител.

  2) НО!:
  Документът от Реймс НЕ влиза в сила за Русия на 9-и май.
  Получава се ТАКА:
  Докуменът от Реймс от 7-и май, е подписан същия ден рано сутринта в 02.41 ч. и влиза в сила на 8-и май в 23.01 ч. по германско (централноевропейско) време. Действително, това е и първата минута рано сутринта на 9-и май за Русия.
  ОБАЧЕ: Документът от Реймс веднага е телеграфиран на съветското командване и достига на секундата в Кремъл. МОСКВА МЪЛЧИ И НЕ ДАВА ОДОБРЕНИЕ ЗА НЕГО.
  Германските представители в края на войната СА ОТИШЛИ САМИ ДА СЕ ПРЕДАДАТ НА АМЕРИКАНЦИТИЕ, поради което, естествено, Америка е взела инициативата по предаването на Германия.
  Поради това, Русия усеща, че остава в сянка. Русия настоява да се изтъкне, че ТЯ е водещият победител, който да диктува, а не западните съюзници. За Русия, ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА КОЛЕНИЧИ пред Русия, а не на Америка и Англия, макар че документът от Реймс по никакъв начин не изхвърля Русия от общата игра на победителите.
  ПОРАДИ всичко това, след 6 ЧАСА мълчание, МОСКВА ОТХВЪРЛЯ ДОКУМЕНТА И ИЗМИСЛЯ следното: че ген. Суслопаров не бил упълномощен да подписва, че текстът му се различавал от първоначалния общ замисъл, че той трябва да бъде подписан върху територията на победена Германия, а не извън нея, че той трябва да ознаменува водещия характер на с съветската победа и т.н.
  Русия настоява:
  – документът от Реймс да отпадне като основен за германската капитулация;
  – в преработен документ да се въведат промени, които тя предлага, включително да има пълно саморазоръжаване на германците и предаване на оръжието им, т.е. по-безропотно подчинение на Русия (та тя по-лесно да глътне Г”Д”Р);
  – новото подписване да стане на 8-И МАЙ, В БЕРЛИН и на по-високо ниво, и др.
  Западният върховен главнокомандващ ген. Айзенхауер се СЪГЛАСЯВА документът от Реймс да стане ПРЕДВАРИТЕЛЕН, кратък проект. Той се съгласява на промените в текста и на подписване в Берлин на по-високо ниво.
  И така, в Берлин на 8-и май 1945 г. се подписва отново документ за капитулация (Instrument of Unconditional Surrender, 8 May 1945).
  По-високото ниво е осигурено от Германия от маршал Кайтл (Keitel), от западните съюзници от маршал Тедер, от Русия маршал Жуков и т.н.
  На тази снимка се вижда подписването в Берлин на 8-и май, с присъстващите от странитие: http://bit.ly/2q20Q3B
  Това е документът от Берлин, 3 страници: http://bit.ly/2pj8GqO

  Исторически източници казват, че на 8-и май е имало няколко редакции и подписвания на текста заради руски настоявания и промени, и окончателният вариант е бил подписан малко след полунощ, т.е. в първите минути на 9-и май. Но, по взаимно съгласие, документът е бил ДАТИРАН 8-И МАЙ, за да съвпадне с първоначалното ОБЩО съгласие всичко да приключи на 8-и май.

  Айзенхауер първоначално дори е бил съгласен ВСИЧКИ СЪЮЗНИЦИ – ЗАПАДНИТЕ ПЛЮС РУСИЯ – да честват победата на 9-и май. Но след това, заради преобладаващото мнение в Европа и Америка всичко да си остане за 8-и май, както е било предвидено, и заради руското грубо изкривяване на датата напред, е върнат „8-И МАЙ”. Той е обявен за Ден на Победата в Европа („над Германия” – това е пропуснато, да не засяга): 8 May – Victory in Europe Day. Айзенхауер по принцип е бил разбирателен и сговорчив с руснаците, но след войната основателно променя мнението си, виждайки „желязната завеса от Балтика до Балканите”, както казва Чърчил: комунизирането на Източна Европа.
  Русия обаче си остава на своето. Тя не се приъсединява към „8-и май”, а си държи на „9-и май”.
  Русия пак доказва, ЧЕ НЕ Е СЪС ЗАПАДНИТЕ СЪЮЗНИЦИ, а против тях.

  3) Акцентът в случая е РАЗЦЕПВАНЕТО на датата: Умишлено действие на Русия. Кремъл отрано предвижда и подробно планира да провали „8-и май” и създаде своя дата. Русия иска да изпъкне колко е велика и не изглежда част от Запада.
  Западните също могат да разцепват дати и изтъкват величие – но те не го правят.
  НЕ Е основателно да има ДВЕ ДАТИ за едно и също нещо: едната когато то се случва във времето в дадена страна, и другата заради часовите пояси в други страни: документ, война, раждане, смърт, каквото и да е.
  По тази ЛОГИКА, ПОЧТИ ВСИЧКИ неща могат да имат две дати. НО СЕ ПРИЕМА ЕДНАТА ДАТА – ТАМ, КЪДЕТО И КОГАТО Е СТАНАЛО!

  Драги ИСТОРИК, НИМА раждането ви може да има ЕДНА дата в България, и ВТОРА дата – в РУСИЯ – ако там вече е настъпил следващия ден??
  И ДА ЧЕСТВАТЕ РОЖДЕН ДЕН В ДВА ДНИ???
  И в паспорта ви да има ДВЕ рождени дати????
  ПАК руски ПОПИВАТЕЛНИ!!

  4) Ако някой желае да опровергае написаното от мен – МОЛЯ ДА ЗАПОВЯДА!
  ВКЛЮЧИТЕЛНО ДА ЗАПОВЯДАТ „историците” ПАНТАТА на Андрей, музеен експонат Божидар, „социолози” райчевци, „журналисти” томовци, „патриоти”-„националисти”, Русенски „македонци” каракачани и всички останали ИЗМИШЛЬОТИНИ НА „Б”КП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.
  Да ЗАПОВЯДАТ ТУК – да изкарат факти и документи – и да ДОКАЖАТ тезата си! Ако щат и на руски език.

 27. @Tенко

  Добре е да прочетем и казаното от Тillerson: https://www.state.gov/secretary/remarks/2017/05/270620.htm
  И да, винаги ще има възможност за интерпретации и свръх-интерпретации.
  Тillerson по-скоро търпи критика в други моменти. Вчера Ramesh Ponnuru (редакторa на National Review) спомена нещо по този повод.

 28. Датите са различни, защото се честват две различни неща. Кремъл празнува собствената си митологична конструкция, която е семантично чужда на всичко, което Европа чества.

 29. “Няма и няма да има сила, която може да покори нашия народ”-Г-н Владимир Путин,Президент на Русия.

  Цивилизованоста на Руския президент продължава рязко да спада,наред с цинизма и неграмотността му.

  В обръщението си към Руските граждани,той произнесе още по-промитивни мисли,които никога не са изразявани дори от Съветско-болшевишката пропаганда по време на строителството на комунизма.
  За пореден трети път Г-н Путин не спомена войната,чиийто край се празнува,нито името на Държавата -победител,нито името на победената държава.Спомена по веднъж ВСВ (Втората Световна Война),но не пропомни нито началото,нито края й.Следователно Президента Путин не оказва почит към съветските воини,загинали през целия този период.
  Посочи две несъществуващи войни: “Велика Отечествена” и “Отечествена война”.Не посочи нито началото им нито края,а за причините да не говорим.

  Поводът на Военния парад в Москва е несъмнено края на ГСВ (Германо-Съветската Война),регистрирам с Акта на Капитулация на Германия,подписан от Съюзническите представители и тези на Германия.
  Вмени ,или по-скоро се опитва да вмени и квалифицира,че Съветския народ е “народ-победител”.Което е пълен цинизъм и неуважение към Червената армия и жертвите й в победата срещу Германските войски(Вермахта).Това е неуважение и към Съветските военачалници,които проведоха Берлинската операция и участваха в преговорите по и по повод Капитулацията на Германия.На 09 май 1945г. не присъстват “представители на народа”,а Съветски маршали и генерали.

  Отделно от това Германия не обявява война на Съветския народ,а на Съветската държава- СССР.Акта за началото на ГСВ се нарича Меморандум на Имперското правителство на Германия и думата “съветски народ” не съществува.
  На създадения Германо-Съветски фронт се бият Германски и Съветски войски,а не Германския и Съветския народ.

  И още по-лошо,има Германо-Съветски фронт,но според Руско-Съветско-Чекистката пропаганда няма Германо-Съветска война,а ВОВ (Велика Отечествена Война),но няма “отечествен фронт”.

  Лудостта на Русия и Руските чекисти надминава всякави критерии с появата на т.нар. “Безсмъртен полк”. Малоумни руснаци развяват знамена и портрети на загинаи и починали съветски войници,офицери и генерали по улици,площади,паркове,тротоари и др. На фона на техните фотографии се изразява радост,крясъци,мимики и др.,които нямат нищо общо с цивилизованите традиции при оказване почит към паметта на починали хора.Ужас,пълен ужас….
  Подобни актове на почит се оказват на специални места-гробища,паметници,могили,обредни домове и то при задължителна тишина и скръб.Малоумните руснаци ревят като изстребители под фотографиите на починали техни близки преди повече от 70 години…..
  Няма подобен цинизъм и неадекватност никъде по света,дори в джунглите на Южна Америка….Диваците не правят подобни простотии…

  Като цяло Обръщението на Г-н Путин е АНТИСЪВЕТСКО по храктер!
  Следва…

 30. Към EVERYONE ELSE,
  казват че снимката казва повече от хиляди думи. Вижте кой се държи като победител в State Department:
  https://www.youtube.com/watch?v=KYRNTMZa8GQ
  До сега от устата на Тръмп нито една лоша дума не е отправена към Путин. Но което е и по-лошо нито дума че Русия е заплаха не само за щатите но и за целия останал свят.

 31. Драги ТЕНКО,
  По времето на изборната кампания в САЩ през 2016 г. Тръмп не веднъж КРИТИКУВАШЕ Хилари Клинтън, че ТЯ КРИТИКУВА ПУТИН!!
  Тръмп си остава РУСКИ ПОЛЕЗЕН ИДИОТ.
  Той не е доказал с НИЩО да е на обратното становище.
  Единствено, достатъчно голяма група сенатори, ЦРУ-исти, Държавни департаментци, конгресмени и други влиятелни представители и професионалисти му СЕДНАХА МАЛКО на врата и той поуспокои приказките.
  Това е за 100 дни.
  Е, все пак той и Тилерсън решително продължават санкциите срещу Русия, спряха да хокат НАТО и ЕС, а и НЕ СРЕЩАТ Путин, за разлика от Си на Китай и други влиятелни образи, които вече приеха и ги ръкостискаха.

 32. Паметникът на Поналд Рейгън
  Монументът бе открит от народа на България – нямаше ги президентът, правителството, парламентът, кметът на София
  Александър Йорданов
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/yuzhen-park-veche-ima-ime-ronald-reygan
  Коментар от Фактор:
  “Нямаше ги президентът, правителството, парламентът, кметът на София.”
  Те не са виновни че ги няма, виновни са всички, които за 73 гoдини не разбраха, или не искат да си признаят, от кого и от къде дойде нещастието, упадъка, беднотията в България.Бидейки слепи, глухи, неразбрали, продължават да гласуват за тези, които осигуряват разрешения за “безсмъртни” полкове, нощни вълци, русофилски сборища, носят жълто черни лентички, не изпълняват решението на СОС за премахване на МОЧА! Мат’ряла си харесва кочината и пастира.

 33. SMS AWACS
  БЛАГОДАРЯ за постовете.
  Въобще в блога на ИВО ИНДЖЕВ сме като в информационен космос.БЛГОДАРЯ.

 34. На срещата на Тръмп с Лавров днес във Вашингтон НЕ Е БИЛ ДОПУСНАТ и ЕДИН американски журналист. Но са били допуснати журналисти от Тасс и руския посланик там, естествено.
  Както друг коментар казва, Тръмп се държа доста по-различно с Меркел – главен “Началник” в ЕС…
  https://twitter.com/paleofuture/status/862330774644637696
  https://twitter.com/salgal513/status/862336111724687360/photo/1

 35. В обръщението си Г-н Путин не спомена освен държавата-победител Съветския Съюз,така също и нито една Съветска институция,орган,държавен и военен ръководител.

  По време на комунизма това беше немислимо да стане и абсолютно никой руснак-човек или комунист не е допускал и в най-кошмарните си сънища,че Държавен глава на руснаците ще прояви такава наглост и беозочие към Съветската държава и Съветските лидери.

  Владимир Путин не спомена поне най-важния орган на държавата,който беше създаден да ръководи отбраната на държавата,а в последствие и настъплението на Съветските войски до крайната победа.
  Този орган се казваше ГКО (Държавен Комитет за Отбрана). Той беше създаден едва на 30 юни 1941г. и за негов Председател беше избран Йосиф Сталин,който беше едновременно Председател на СНК(Министър-председател) и Секратар на ЦК на ВКП(б).
  Какво се вижда без никакви усилия???
  До този момент Съветския Съюз няма такъв орган,което означава,че Съветския Съюз не се занимава с отбранителна дейност след започване на ВСВ на 01(03) септ. 1939г.и неговото включване в нея на 17 септ. 1939г. Това се потвърждава съвсем категорично,че за тези почти две години,Съветския Съюз води две агресивни войни срещу Полша и Финландия и насилствена окупация на четири държави-Естония,Латвия,Литва и част от Румъния-Бесарабия,дори и Южна Буковина.

  При тези действия,действително не е нужен какъвто и да е орган за отбрана,защото хем никой не напада Съветския Съюз,а точно обратното,той напада всички съседни държави и територии на Изток.Тази теза се повтаря още по-категорично,че след нападенето на Германия срещу Съветския Съюз на 22 юни 1941г.точно след един месец той(СССР) напада Иран(25 авг. с.г.) и на 29-ти Иран подписва Примирие.Съветските войски остават в Иран до 1946г. Интересно как ГКО е реагирал(ръководил) на Съветската агресия срещу Иран. Хем има такъв високопоставен държавен орган за отбрана,хем Държавата осъществява агресия кък съседна държава.Болшевиките са идиоти несъмнено!
  Г-н Путин не спомена не само Председателя на ГКО,но и държавния глава Калинин.За маршалите и генералите да не горим,за Председателя на НКО(министъра на отбраната),за Началник на ГЩ на РККА.

  И днес целия руски народ и почти целия български се хилят до полуда на поредната руско-чекистка заблуда.

  Г-н Путин избива комплекси пред целия свят,този похват се подде веднага и от предходния Президент на България,Г-н Плевнелиев,както и от настоящия Г-н Радев.
  Както за Путин няма Съветски Съюз,така и за двамата наши порезиденти няма Русия.
  Все едно Германия на 09 май 1945г. сама е подписала Акта за Капитулация,а на 03 март 1878г. същото го е направила Турция.

  Вижте какви идиотизми днес реализират руските и български комунистическо-държавни лидери.
  Ако някой спомене че Съветския Съюз е победител срещу Германия,няма да е в течение на Руското пропагандно течение “влечение”,което задължително се влива в България.Следва скромния извод,че в бъдеще Държавния глава няма да споменава Държавата-победител в ГСВойна,нито пък нейните съюзници,следователно Германия сама се е самопобедила.

  Посочените мисли се изразяват за пръв път пред публика и то само на сaйта ivo.bg

 36. Карикатура за “безсмъртния полк”
  http://terminal3.bg/bessmertnii-polk/

  Карикатура за срещата тръмп – лавров
  http://terminal3.bg/dogovorki/
  Още една-две такива “много,много добри” срещи (това по тръмп), без представители на американската преса, а само на “журналисти” от тасс (гру) и кисляк , и открито може да се заговори за impeachment.

 37. По злобата на деня, кой, какво, къде и най-паче кога чества около 9 май да припомня. че Великият Чърчил в радиообръщение към британците на 8 май 1945г. заявява: “Днес ние празнуваме победата над хитлерска Германия”. Нашите руски съюзници-утре”.
  Кой разбрал-разбрал.

 38. @ ДАРИ
  Благодаря!

  От доста врече се канех да направя един “преглед на постовия печат” от “провинцията” в отговор на редовните подмятания в пеевските медии, че в блога на Иво се изявявала една МАЛОБРОЙНА, интелектуалстваща соросоидна секта, която НЕ изразявала настроенията и чувствата на българския народ към освободителката Русия.

  Бургас е един опровергаващ това твърдение пример, че дори там, където осъдените на съвместно съществуване с “постоянно пребиваващия” сибирски мечок и усърдно обслужващата го еничарска местна администрация, българите – граждани на Бургас, СПОДЕЛЯТ мнението на “софийската секта” и не се страхуват да го изразяват публично.
  Спомням си, че още 2005-6 г., когато заробващият стратегически ядрен проект на Русия у нас въобще не беше обект на обществена дискусия, на един от централните булеварди в Бургас ,”Алеко Богориди”, излизащ на централния вход на Морската градина, дълго време висеше огромен постер: АЕЦ “БЕЛЕНЕ” – ЧУЖД ЯДРЕН ПРОЕКТ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ!
  Така че, съпротивляват се бургазлии и то в много по-тежки условия!
  Респект!

 39. Чърчил е най-големия мръсник и циник от лидерите през ВСВойна,Сталин и Хитлер ряпа да ядат,те са били много по-искрени в намеренията си,ако думата е уместна по принцип.

  Чърчил излъга всички малки държави-Полша,Финландия,България,Югославия,Норвегия,Гърция,частично Франция и САЩ…
  Той е главния виновник за чисто терористичните бомбардировки срещу България,Сърбия и Германия в каря на войната,няма по-голям кръволок от него на мирни и беззащитни хора.И германците и руснаците са избивили много хора,но при съвсем други обстоятелства-война,страх,издевателства,изнудвания,отмъщения и др.

  Уинстън Чърчил нарежда да се убиват напълно мирни хора,които нямат никакво отношения към самата Велокобритания и дори Германо-Съветската война.
  За хартийките,моливите и подпсисите да не говорим.
  Упрекваме и дори псуваме чекистите че не ни връщат архивите и не отварят тяхните,а нима Британските са отворени напълно.

  Държаха напълно невинен един от германските лидери в затвора почти до падането на комунизма и накрая го убиха без съвсем никаква вина,просто се страхуваха да не каже истината.
  Дори го съдиха в Нюрнберг,а той кацна в Англия преди наодението на Германия срещу Съветския Съюз и практически не е участвал по никакъв начин във войната.А на съда не съдиха виновниците за ВСВ,а само за ГСВойна.Но и Рудолф Хес и Адолф Хитлер съвсем не са знаели какви играчи са.Точно те първи се самопредложиха за помощници на Съветския Съюз,точно те убедиха и американците за това,вместо да бяха нападнали и те най-мръснишката държава в историята ан света за всички времена и по този начин и те имат поне минимална вина да светят прожекторите на снимкатаб горе вдясно….

  Изписаха тонове мастило за убийството на Георги Марков,но оставиха на непипнат с пръст убиеца му Гулино.Христо Христов положи неимоверен труд и упоритост и разкри почти всичко,те се направиха на ударени,амакакто и да е,такива са си….

 40. Антик, по принцип и изобщо не ти чета излиянията. Видях само началото, че си оспорил далеч не само моя квалификазия за величието на Чърчил.
  Имаш право гледайки от твоята камбанария и свободно жонглирайки с исторически факти и обстоятелства.
  С радиоточка в препирня не се влизас. Знам само едно. За англи

 41. За англичаните а и далеч не само за тях си остава най-големият. След като и когато си отиде великата Маргарет Татчър експресно социологическо проучване показа, че нея безрезерно я одобряват в Англия…41%.
  Това е демокрацията.
  Кой разбрал0разбрал.
  п.с. Никога няма да забравя и оттогава са си направил главният извод как извъртливо веднъж се опитваще да избелиш г-м Адолф Хитлер, райхканцлер на Германия. Ай, сектир!

 42. От кафене.нет
  По всичко личи, че Кремългейт набира скорост:

  Сенатори изискаха документи на Флин
  Комисия на Сената, разследваща намесата на Русия в изборите през миналата година, поиска официално документите, свързани с бивш съветник по въпроси на националната сигурност на президента Доналд Тръмп.
  Майкъл Флин не се е съгласил доброволно да сътрудничи на разследването, съобщиха от комисията по разузнаването на Сената.
  Той беше принуден да подаде оставка през февруари, след като не съобщи съдържанието на разговор с високопоставен руски дипломат (кисляк -б.м.).
  Междувременно продължават проблемите, свързани с уволняването на директора на ФБР.
  Белият дом твърди, че Джеймс Коми беше отстранен във вторник за начина, по който проведе разследването на електронни писма на Хилъри Клинтън.
  Но медии в САЩ съобщават, че той неотдавна е поискал от министерството на правосъдието повече ресурси за разследването на връзките с Русия на членове на предизборния екип на Тръмп.
  Реакциите на отстраняването на Коми продължиха в сряда, като говорителка на Белия дом каза, че президентът Тръмп е обмислял уволнението на директора на ФБР още когато е бил избран.
  Критици обаче обвиняват републиканския президент, че е уволнил Коми, защото той провежда разследване на връзките с Русия.
  Белият дом отхвърли исканията да бъде назначен специален прокурор, който да разследва обвиненията, че кампанията на Тръмп е била във връзка с Кремъл по време на изборите през миналата година.
  Комисията за разузнаване на Сената покани Коми да даде показания следващата седмица.
  Републиканци и демократи обещаха, че разследването за връзки на хора на Тръмп с Русия ще продължи, независимо от всичко.

 43. Драги STOYAN,
  Точно така е както казвате, за съжаление. Тръмп подозираше Коми и от рано му бе вдигнал мерника, уж бил пристрастен към Обама, а и знае множко, но не е негов привърженик.
  Екипът на Тръмп остават едни Полезни ИДИОТИ – и пример за руско-КЕЛЯВОТО “общество” тук. Само екип сенатори и други около върха все още успяват да им слагат спирачки и поставят върху правилни коловози, един от които е известният нам ДЖОН МАККЕЙН.
  А Флин се оказа една пародия от типа дори на Сидеров. Може ли да си ШЕФ (не само заради това де) на НАЙ-голямото разузнаване на Америка – NSA – ПО-ГОЛЯМО от ЦРУ, и да хукнеш на своя глава, без некакъв повод, в Москва право при Путин, и да СЕДНЕШ ДО НЕГО НА МАСАТА на гала-вечеря, която той е направил точно за такива ГЛУПАЦИ като теб?
  Като не ти харесва в Америка, след пенсия отиди в Коста Рика, на спокойствие и красота. Но бъди ДОСТОЕН представител на най-великата нация и горд генерал.
  Отишъл ли е, така пряко и откритго, един руски генерал от Русия право да седне до Обама или Тръмп на масата им в Белия Дом? (изключвам тайно избягалите)
  “Призовките във Вашингтон се увеличават”:
  http://wapo.st/2q7oJXk
  http://bit.ly/2pzlS6f
  http://fxn.ws/2qsvkx4
  http://politi.co/2q9lUU9
  В предизборната кампания Тръмп се зарече да “пресуши блатото”, на Обама.
  Час по-скоро той и неговия екип трябва да бъдат ПРЕСУШЕНИ. Най-късно на изборите след 3 години!

 44. Драги ВЕСЕЛИН С, ДАРИ,
  Благодаря за благодарностите! -:)
  Гледам да е от полза – по-широко отворени прозорци към България, Европа, Света.

 45. До SMS
  Много е пренаселено с руснаци наистина, но трябва да им се устои.Липсва ни самочувствие, а всъщност сме в по-добра позиция от руснаците, най-малко е, че сме си в нашата държава, а те са дошли при нас и СМЕ членки на най-големия съюз на държави в света и то демократични,с право на избор.
  До STOYAN – Да,уволнението на шефа на ФБР и срещата с Лавров по едно и също време, ми изглежда като предателство от страна на Тръмп.Да не говорим, че това беше последния несменен шеф на службите в САЩ, които знаят за връзките или зависимостите му с руските служби.А за капак изгони и американската преса.???
  Как ще ги стигнем румънците?- ЕК окончателно отдели Румъния от България и ни прати в трета глуха.Днес, при посещението си в Букурещ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер похвали напредъка на страната, потвърждавайки, че за нея ще отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), както и, че се очаква съвсем скоро тя да стане член на Шенгенското пространство.

 46. Откъс от книгата на Игор Гарин „Другата истина за Втората световна война. Документи“
  Степан Кашурко
  Маршал Конев: „Сталинската победа е всенародна беда“.

  Степан Кашурко е бивш помощник за специални поръчения  на маршал Иван Конев – генерал-полковник и президент на Центъра за издирване и увековечаване на изчезналите и загинали защитници на Отечеството.
  В навечерието на 25-та годишнина от победата маршал Конев ме помоли да му помогна да напише статия по поръчка на в. „Комсомолская правда”. Заобиколен от всевъзможна литература, аз нахвърлих набързо и в духа на онова време „скелета“ на очакваната от „Комсомолская правда“ триумфална докладна записка за военните действия и на следващия ден отидох при пълководеца. По всичко личеше, че той не е в настроение.
  – Чети – промърмори Конев и започна да крачи нервно из просторния кабинет. Изглежда го измъчваше мисълта за нещо наболяло.
  Придавайки си важен вид, започнах да чета с патос и с надежда да чуя похвала: „Победата е велик празник. Ден за всенародно тържество и ликуване. Това е…”
  – Достатъчно! – прекъсна ме сърдито маршалът. – Стига си ликувал! Мъчително е да се слуша това. По-добре ми кажи всички ли от твоя род се върнаха от войната? Всички ли се върнаха здрави?
  – Не. Липсват девет човека, от тях петима изчезнаха без вест – промълвих аз, недоумявайки накъде клони той. – А други трима докуцукаха на патерици.
  – А колко останаха сираци? – не се успокояваше маршалът.
  – Двадесет и пет малолетни деца и шест немощни старци.
  – И как живяха? Държавата обезпечи ли ги?
  – Не живяха, а преживяваха – признах аз. – А и сега не е по-добре. За изчезналите не се полагат пари… Техните майки и вдовици си изплакаха очите и все се надяват, че току-виж някой може да се върне. Съвсем се измъчиха…
  – За какъв дявол тогава ликуваш, когато твоите родственици скърбят! А и могат ли да се радват семействата на тридесетте милиона загинали и четиридесетте милиона осакатени и обезобразени войници? Те се мъчат, те страдат заедно с хромите, които получават грошове от държавата…
  Бях слисан. За първи път виждах Конев такъв. По-късно разбрах, че до тази ярост го е докарала реакцията на Брежнев и Суслов, които отказали на маршала – Конев направил опит да поиска надлежна държавна грижа за нещастните фронтоваци – помощи за бедните семейства на изчезналите войници.
  Иван Степанович взе от бюрото си докладната записка, с която бе ходил безуспешно при бъдещия маршал, четирикратен герой на Съветския съюз, кавалер на „Ордена на победата”, както и при идеолога на СССР. Подаде ми документа и измърмори с упрек:
  – Виж какво им е на защитниците на родината у нас. И как живеят техните близки. Дали им е до ликуване?!
  Документът с гриф „Строго секретно” бе изпъстрен с цифри. Колкото повече вниквах в тях, толкова повече ми се свиваше сърцето: „…Ранени – 46 милиона и 250 хиляди. Завърнали се у дома с разбити черепи – 775 хиляди фронтоваци. Еднооки – 155 хиляди, слепи – 54 хиляди. С обезобразени лица – 501 342. Със счупени шийни прешлени – 157 565. С разкъсани стомаси – 444 046. С увреждания на гръбначния стълб – 143 241. С рани в областта на таза – 630 259. С откъснати полови органи – 28 648. Едноръки – 3 милиона 147 хиляди. Безръки – 1 милион и 10 хиляди. Еднокраки – 3 милиона и 255 хиляди. Безноги – 1 милион 121 хиляди. С частично откъснати ръце и крака – 418 905. Т. нар. „самовари”, безръки и безкраки – 85 942.”
  – А сега виж това – продължаваше да ме просвещава Иван Степанович.
  „За три дни, на 25 юни, противникът се придвижва на 250 километра във вътрешността на страната. На 28 юни превзема столицата на Беларус – Минск. С обходни маневри стремително се приближава към Смоленск. В средата на юли от 170 съветски дивизии само 28 са в пълна боеготовност, а 70 понасят катастрофални загуби. През септември на същата 1941 г. край Вязма са обкръжени 37 дивизии, 9 танкови бригади, 31 артилерийски полкове от Резерва на Главното командване и полевото управление на четирите армии. В Брянския котел се оказват 27 дивизии, 2 танкови бригади, 19 артилерийски полка от Управлението на трите армии. Като цяло през 1941 г. в обкръжение попадат и не успяват да излязат от него 92 от 170 съветски дивизии, 50 артилерийски полка, 11 танкови бригади от Управлението на 7-те армии. В деня на нападението на фашистка Германия над Съветския съюз, 22 юни, Президиумът на Върховния съвет на СССР обявява мобилизацията на подлежащите на военна служба, родени от 1905 до 1918 г. Тутакси са мобилизирани над 10 милиона души. От два и половина милиона доброволци са сформирани 50 опълченски дивизии и 200 стрелкови полка, които са хвърлени в бой без екипировка и без подходящо въоръжение. От два и половина милиона опълченци оцеляват не повече от 15 хиляди души”.
  Там ставаше дума и за военнопленниците. В частност за това, че през 1941 г. в хитлеристки плен попадат: под Гродно-Минск – 300 хиляди съветски воини, във Витебско-Могильовско-Гомелския котел – 580 хиляди, в Киевско-Уманския котел – 768 хиляди.  Под Чернигов и в района на Мариупол – още 250 хиляди. В Брянско-Вяземския котел се оказват 663 хиляди и т.н. Ако съберем всичко това, равносметката показва, че за годините на Великата отечествена война във фашистки плен от глад, студ и безнадеждност умират около четири милиона съветски бойци и командири, обявени от Сталин за врагове и дезертирали.

  Струва си да си спомним и за тези, които отдавайки живота си за неблагодарното отечество, не дочакват дори достойно погребение. Та нали по вина на същия този Сталин в полковете и дивизиите няма погребални отряди – вождът с апломб на разпален самохвалко заявява, че те не са ни нужни, че доблестната Червена армия ще разбие врага още на негова територия, че ще го съкруши с могъщ удар, давайки много малко жертви. Разплатата за тази самодоволна глупост е жестока, но тя не засяга генералисимуса, а войниците и командирите, за чиято участ него толкова малко го е грижа. По горите, полетата и овразите на страната без погребение изгниват костите на повече от два милиона герои. В официалните документи те се водят изчезнали – хубавичка икономия за държавната хазна, ако си спомним колко вдовици и сираци са останали без помощи.
  В този отдавнашен разговор маршалът засегна и причините за катастрофата, сполетяла нашата „непобедима и легендарна” Червена армия в началото на войната. На позорно отстъпление и чудовищни загуби я обрича предвоенната сталинска чистка на  командния състав на армията. В наши дни това се знае от всеки, освен от непоколебимите почитатели на генералисимуса, но през онази епоха подобно заявление е потресаващо. И е отваряло очите за много неща. За това какво може да се очаква от една обезглавена армия, където опитните кадрови военачалници, чак до командирите на батальони, са изпратени в лагери или разстреляни, а на тяхно място са назначени млади, непомирисали барут лейтенанти и политически ръководители.”
  – Достатъчно! – въздъхна маршалът, отнемайки ми страшния документ, чиито цифри не се побираха в главата ми. – Сега разбираш ли за какво става дума? Как да ликуваме? И за какво да пишем във вестника, за каква Победа? За Сталинската? Или може би за Пировата? Защото всъщност разлика няма!
  – Другарю маршал, аз съм напълно объркан. Но мисля, че трябва да се пише по съветски… – запъвайки се, уточних – по съвест. Само че сега вие пишете, по-точно диктувайте, а аз ще записвам.
  – Пиши, записвай на магнетофон, друг път няма да чуеш нещо подобно от мен!
  С трепереща от вълнение ръка аз започнах бързо да записвам:
  „Какво е това победа? – каза Конев. – Нашата, сталинската победа? Преди всичко това е всенародно нещастие. Ден на скръб за съветския народ заради огромното множество загинали. Това са реки от сълзи и море от кръв. Милиони осакатени. Милиони осиротели деца и безпомощни старци. Това са милиони осакатени съдби, неслучили се семейства и неродени деца. Милиони, измъчвани във фашистките, а след това и в съветските лагери, патриоти на Отечеството”. Тук писалката като жива се изплъзна от треперещите ми палци.
  – Другарю маршал, това никой няма да го отпечата! – възкликнах аз.
  – Ти знай, пиши, сега не, но нашите потомци ще го отпечатат. Те трябва да знаят истината, а не сладката лъжа за тази Победа! За тази кървава касапница! За да бъдат бдителни в бъдеще и да не позволяват да се промъкват към върховете на властта дяволи в човешки облик, майстори на разпалването на войни.
  – И още нещо да не забравиш – продължаваше Конев. – С какви просташки прякори наградиха в следвоенното време всички инвалиди! Особено в социалните служби и медицинските учреждения. Там не жалеха сакатите с разбити нерви и увредена психика. Докато ораторите крещяха от трибуната, че народът няма да забрави подвига на своите синове, в тези учреждения наричаха бившите воини с обезобразени лица „квазимоди” („Ей, Нина, дойде твоят квазимод!” – без стеснение се провиквали лелките от персонала), еднооките – „калкани”, инвалидите с увреждания на гръбначния стълб – „паралитици”, ранените в областта на таза – „разкривени”. Еднокраките с патерици наричаха „кенгуру”. Безръките именуваха „безкрили”, а безкраките на самоделните колички – „самодвижещи се”. Главата ми не го побира! –  с всяка дума Иван Степанович се разпалваше все повече и повече.
  – Що за тъп цинизъм? Тези хора изглежда изобщо не си даваха сметка кого обиждат! Проклетата война изплиска тази гигантска вълна от обезобразени фронтоваци, държавата беше длъжна да им създаде сносни условия на живот, да ги обгради с внимание и грижа, да обезпечи медицинското им обслужване и заплащане. Вместо това следвоенното правителство, възглавявано от Сталин, им отпусна нищожни помощи и ги обрече на най-жалко съществуване. Освен това с цел икономии на бюджетни средства подхвърли сакатите на систематични унизителни проверки в ТЕЛК (Лечебно-трудови експертни комисии): да проверим дали не са им пораснали на нещастниците откъснатите ръце и нозе?! Всички се опитваха да преместят пострадалите защитници на родината, и без това бедни, в нова група инвалидност, за да орежат пенсионните помощи…
  За много неща говори в този ден маршалът. За това, че бедността и увреденото здраве, съвместно с бедните жилищни условия, пораждат безизходност и пиянство, упреците на измъчените жени, скандалите и нетърпимата семейна обстановка. В крайна сметка това довежда до излизането на физически ощетените фронтоваци от домовете на улиците, площадите, гарите, пазарите, където те често се докарват до просия и разюздано поведение. Доведени до отчаяние героите малко по малко се оказват на дъното, но не тях трябва да виним за това.
  Към края на 40-те години в Москва нахлува поток от онеправдани военни инвалиди от периферията. Столицата се изпълва с тези вече никому ненужни хора. В напразно очакване на защита и справедливост те започват да митингуват, да досаждат на властите с напомняния за своите заслуги, да изискват, да ги безпокоят. Това, разбира се, не се харесва на столичните чиновници и правителствените учреждения. Държавните мъже започват да се чудят как да се избавят от досадното бреме.
  И ето през лятото на 1949 г. Москва започва да се готви за празничния юбилей на обожавания вожд. В очакване на гости от чужбина започнали да чистят и да лъскат столицата. И изведнъж тези фронтоваци – с патерици, колички, пълзящи, всякакви там „костенурки” – дотам „обнаглели”, че пред самия Кремъл устроили демонстрация. Това никак не се понравило на Вожда на народите. И той се произнесъл: „Да се изчисти Москва от боклука!”.
  Властниците това и чакали. Започнала масова хайка за досадните инвалиди, „развалящи вида на столицата”. Преследвайки ги, сякаш на лов за бездомни кучета, правоохранителните органи, комендантската служба, партийните и безпартийни активисти в рамките на няколко дни ги изловили по улиците, по пазарите, гарите и дори гробищата. Откарали ги извън Москва преди юбилея на „скъпия и любим Сталин”, тях, изхвърлените на бунището на историята сакати защитници на същата тази празнична Москва.
  Заточените войници на победоносната армия започнали да измират. Това било скоротечна гибел, не от рани, а от обиди, от прокървили сърца, с отправения през стиснати зъби въпрос: „Защо, другарю Сталин?”.
  Ето така мъдро и просто решили неразрешимия проблем с воините-победители, пролели своята кръв „За Родината! За Сталин!”.
  – Какво толкова, Вождът ни свърши тази работа майсторски. Не му се наложи да проявява кой знае каква решимост, – та нали и цели народи е изселвал – с горчивина заключи прославеният пълководец Иван Конев.
  Откъс от книгата на Игор Гарин „Другата истина за Втората световна война. Документи“, Първа част. 
  Превод от руски: Димитрина Чернева

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.