Анатолий Шаранов в блатото на българската гостоприемност

Признавам си, че понякога не мога да устоя на изкушението да постъпя ( на пръв поглед) неправилно, правейки връзка между нечие име и посланието, което то излъчва.  Тази слабост ме подтикна днес да си помисля за какви шарани ни взима Карпов ( Шаранов, в превод от руски).

Бившият съветски световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, виден днешен руски шовинист и депутат от партията на Путин, един от най-богатите хора в Русия, наговори куп глупости и лъжи в студиото на БТВ тази сутрин в качеството на руски емисар, ухажван тук на най- високо ниво. Разговорял е вече с председателя на парламента. Похвали се, че му предстои среща с премиера ( опериран преди два дни – в болницата ли ще го приема по спешност или вече е докуцукал на работното си място?!), както и с главния прокурор.

Поканеният от Волен Сидеров руски пратеник потвърди и някои “стари новини”.

Никога преди от руски достоверен източник не е било потвърждавано това, което моя милост не веднъж е писал: че партия “Атака” беше “много близка” с партията на ултранационалиста ( и главен политически шут на републиката) Владимир Жириновски в Русия. Жириновски и компания бяха назначени за преки кукловоди на атакисткия проект тъкмо , за да не се свързва голямото началство в Кремъл с българското безобразие. Едновременно с това Карпов обяви, че опекунството на Жириновски е приключило преди три години. Очевидно сега “Атака” се навигира вече пряко от управляващите в Кремъл без прикрието на посредници.

Как иначе да си обясним факта, че Карпов е в България по покана на някакъв си Сидеров, обикаля страната ( и държи речи срещу “небивалата дори и по времето на студената война “русофобия”) с персонален екскурзовод на име Светлозар Лазаров ( бившия главен секретар на МВР, новата дясна ръка на управляващия днес върховен атакист), но бива посрещан като държавен глава? Щеше ли един от стотиците руски депутати да получи такова внимание в странатата на най-всоко държавно-политическо ниво, ако не го възприемаха сериозно като близък до Путин пратеник на Москва?

Трудно е да заподозреш в глупост един световен шампион по шахмат ( макар и бивш). Но ако много се постарае- не е невъзможно.

Дали от глупост или преднамерено, в рамките на все по-откритото афиширане на руската намеса в България, Капров практически потвърди, че Русия създава политически проекти в България. Помолен от водещия на предаването да потвърди дали това е вярно депутатът отвърна, че тези проекти са от полза на България. Водещият не пожела да узнае(м) дали това е лапсус или действително руският пратеник е тук да ни каже в очите истината за руската намеса като част от засилващата се тенденция към все по – откровеното й демонстриране напоследък. https://ivo.bg/2017/06/14/петита-колона-на-путин-изоставя-играт/

Притиснат по темата за провокацията на Путин с изказването за “македонските земи”, от които идвала кирилицата, Карпов се оплете в опити да обясни , че ставало дума за Византия, а всъщност братята са българи, но в крайна сметка кирилицата идвала от Балканския полуостров. На фона на тази доста жалка защита на незащитимата путинска провокация Карпов прокара ( без да бъде притискан този път) обобщаващата лъжа, че Русия никога не била нападала друга държава, освен Турция. Във всички останали войни другите нападали Русия, убедено заключи той, анонсирайки покрай това още една годишнина за празнуване: 300 години, откакто Петър Първи посетил Европа.

От него ли да започнем тогава? Хорошо…

Тъкмо Петър Първи , като достоен ученик в това отношение на Иван Грозни, поставил началото на руската имперска военна експанзия ( с геноцидното по своята всеобхватност и целенасоченост унищожаване на Волжка България и провъзгласяването си за “цар на българите”), воюва интензивно не само на юг към крепостта Азов и Кримския полуостров ( с цел превръщането на Черно море в “руско езеро”, както открито пледирал Петър), но и на Запад : най-вече с тогавашната суперсила на европейския Северозапад Швеция. И без да се спираме подробно на завоевателните походи на московците, превръщащи се постепенно в доминиращия елемент в рамките на обявената от Петър Велики империя, е достатъчно да погледнем картата на разширяването на тази империя върху една шеста от сушата на света, за да си изясним, че това няма как да се е случило в условията на вечна “самоотбрана” от “всички”.

Но да прескочим средновековния преглед на руската експанзия, върху която в наши днес е базирана евразийската Руска Федерация като единствената оцеляла до наши  дни през вековете класическа колониална империя, за да се върнем в съвремието. Например в съветската действителност. Само в периода на болшевизма до Втората световна война СССР осъществява няколко агресии- на два пъти срещу Полша ( през 1920-та и през 1939 г.); напада вероломно Финландия през зимата на 1939-та и анексира със сила балтийските републики ( без някакви глезотии от рода на референдуми и прочее смокинови листа).

Ако се вярва на Карпов и подобните му ( защото тази лъжа за изключително отбранителния характер на руските войни е устойчива част от фалшивите “новини” със стара дата на днешната руска пропаганда), излиза например, че не Русия напада България през 1916 г. в Добруджа ( и през 1944 окупира България без да е предизвикана с нищо ), а добруджанците са нахлули с многобройни български дивизии на руска територия. Излиза също, че през 1944-та България е обявила война на Русия ( както впрочем вярва самият Бойко Борисов https://ivo.bg/2016/07/12/рецидивистът-борисов-отново-обяви-во/).

Също така излиза, че украински войски са превзели, окупирали и откъснали от Русия нейна територия през март 2014 г., а след това украински сепаратисти са започнали (добре ) въоръжена гражданска война срещу териториалната цялост на Русия. Междувременно Грузия е атакувала Русия през август 2008 г.

Фактите са толкова очевидни и безспорни, че с тях може да спори само световен шампион по лъготене и пак няма да има шанс за реми. Всеки грамотен човек по света може да го матира. За съжаление от БТВ не пожелаха да извадят на сухо товаришч Шаранов и да го притеснят с някое друго възражение. Обобщавам в множествено число, защо в ухото на водещия говори екип от продуценти, които би трябвало да са забелязали лъжата. Или се правят на ударени, на зашеметени шарани, на които е позволено да подскачат по темата за азбуката- защото по нея има патриотичен консенсус ( и най-отявлените русофили не смеят да застанат по този въпрос на руска страна, както правят обикновено), но за съветските лъжи около агресивното минало на СССР и Русия, нямат разрешение да реагират?

Големият руски писател Булгаков нарича Шариков ( нещо като Шаров, Кучев) своя болшевишки герой от фантастичната сатира “Кучешко сърце” – художествена измислица с явен подтекст за изкуственото прераждане на едно куче в човек и за обратния процес на завръщането му към кучешкото му състояние. Животът понякога си прави шеги и без да са художествена измислица, като тази с Шаранов, който има поглед на престояла на тезгяха риба. “Заслугата” за което не е на приносителя на тази вест.

 

73 мнения за “Анатолий Шаранов в блатото на българската гостоприемност”

 1. Силен и достоен отговор, на поредната руска провокация, каквото по същество е посещението на този “шаш-матен” политик, към който изцяло се присъединявам.
  Но, Иво, позволете ми все пак да изразя и своето … положително чувство на благодарност, към този натрапен ни “съвецки” гост?! Ами да, така е, благодарен съм му! Защото гросмайстор Карпов бе първият руснак, който ме накара преди половин век, да симпатизирам на “врага”! А “врагът” бе младият американец, Боби Фишер, който преди това бе детронирал от шаха Спаски, поредният “савецки” шампион от “несавецки” произход. Карпов за мен бе “отблъскващ” още тогава, не само заради тотално политизирания и идеологизиран от кремълската, гьобелсова пропаганда шахмат, но и поради фаворизирането му именно като руснак! Предишните шампиони, Ботвиник, Смислов и Корчной бяха с презрителната еврейска кръв, а Петросян, арменец. Издигнатият до небесата като полубог, руски Карпов, не се харесваше на нашето “бийтълс” поколение и ние напълно симпатизирахме на дългокосия макар и странен Фишер. В този смисъл, за мен лично, загубата на Боби тогава, бе моя, лична загуба. Естествено, “намразих” руснакът Карпов, а покрай него … и другите “кремълски” шампиони и…!!! Ето защо този “путински” пратеник, предизвиква в мен …хм, смесени чувства, на отвръщение и … благодарност, едновременно:))))

 2. Тоз путиноид от горната снимка,те така като му гледам зачервените очички,снощи требе да е обърнал поне едно шише с водка. 🙂
  И днес полузатрезнял е ръсил щедро мозък по БТВ.
  Те там в русия били смятали,че НАШАТА АЗБУКА идвала от Византия,ама ние тук в България смятаме,че съвсем скоро Сибир ще е част от Поднебесната,а остатъка от т.нар. русия ще е едно мокро петно на световната карта с радиус няколко стотин километра около масква.

 3. Докато ние тук се “папуним” на “великия” шахматист и за пореден път изясняваме кой точно е дал Кирилицата на руснаците, Теменужка Петкова пак заминава за Москва, за да се среща с шефа на държавната “Росатом” и кой знае какви нови, дългосрочни договори ще подпише!
  Пак нищо не казват!
  Лошо!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/ikonomika/biznes/temenuzhka-petkova-otiva-v-moskva-po-pokana-na-rosatom

 4. Казват, че по време на шахматната си среща с главния прокурор, Шаранов е уредил създаването на РУСКИ КЛЕТКИ В БЪЛГАРСКИТЕ ЗАТВОРИ под прикритието на затворнически шахматни клубове!
  Сигурно шаранът ще идва периодично да ги тренира и да носи “много здраве” лично от името на суверена си!
  Ще тече обмяна на опит 🙂

 5. Да дойде да ни преподава по шах, разбирам.
  Но да дайде да ни учи кои сме и какви сме, егати руското нахалство

 6. Вестоносецът от златоуст е тук, аборигените да тръпнат в очакване на „бащицата” на „руския свят”

  Карпов е отново тук, за да покаже, че за руснаците не сме „чужбина”, а продължение на тяхната родина
  Александър Йорданов

  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/vestonosetsat-ot-zlatoust-e-tuk-aborigenite-da-trapnat-v-ochakvane-na-bashtitsata-na-ruskiya-svyat

 7. Красивото лице на алкоголик. Ad hominem атака и съвсем умишлено. Защото Жириновски страда от същото, Сидеров тоже. Алкохолът не прощава дори на крайните любители на националността.

 8. БТВ отдавна НЕ Е телевизия, а пропаганден рупор и то на русофилите и подобните им!
  Няма как да очакваме от тази “телевизия” да защити българската чест.

 9. Русия е създадена САМО от неспирни завоевателни войни.И днес са окупирани териториите на над 150 националности.

 10. Чух, че Баце окуцял и с другия крак.К’во ли ще стане ако още някой савец…пЪрдон…руснак изтърси поредната тъпотия – направо да го ожали човек.К’ва ли болежка да си измисли? Хеле ако цъфне тов. Путин? К’во праим тогава?

 11. Отблъскващото поведение на Карпов в известенен смисъл ни беше полезноЗа протокола,гениалния Боби Фишер не е губил от Карпов,а отказа да защити световната си титла,поради това ,че не бяха изпълнени негови изисквания към организаторите..

 12. Карпов е галеното дете на съветската власт,която го подсигуряваше материално,със шаб от обслужващи гросмайстори,медиино,с психолози и хипнотизатори на противника. Сега той връща облагите,ошишкан и подпиинал, в служене на нейните наследници. Службата му е на ниско ниво,което говори за ограничени възможности и показва,че короната може да се носи, както от честни и велики интелектуалци и шахматисти като Боби Фишер и Гари Каспаров,така и,за съжаление, от нишожества,за което имаме пресен пример.

 13. Да не забравяме за Средна Азия,Бухарското емирство,в Монголия съветските войски са от 1926 г.Непрекъснати агресии.

 14. Същата физиономия алкохолна има и Иван Ласкин от онова нагласеното шоу дето уж знаят всичко, руска работа

 15. До като Теменужка се среща с “Росатом”,той обявява,че че строи ветропаркове в Адигея за 2 млрд.евро.А ние ще лапаме мухи с големия шлем на Гоце и Бойко.

 16. Та като сме заговорили за “гостоприемството” в НРБ, сега свърши предаването ИСТОРИЯ.BG, в която се обсъждаше димитровската “конституция”.
  И както може да се предполага “антифашистката” гледна точка беше представена от 3 представители, докато от другата страна им опонираха само 2. И с частична подкрепа от Г.Благоев. В БНТ така разбират “равнопоставеността” на “различните гледни точки”, когато се отнася до социализъма им, и “вождовете” им. Още повече пък за г.димитров.
  Но сред тримата защитаващи “делото” на тарабата не “изпъкваше” най-много И.Баева, а някакъв си синекур Нако Стефанов с “гръмка” нАучна титла , сигурно придобита по “партийна линия”, изтъпанил най-отпред членството си в “НЕбългарският антифашистки сОюз”. Та тоя небългарин повтаряше като развален грамфон “антифашистката” си пропагандата, както го е правил и преди 1989г, така и вече 30 години след това. Сякаш за него не сме в 2017г ,а някъде през 80-те години по времето на презрелият му социализъм. Промяна? При такива заклети “антифашисти” – това е НЕвъзможно. Доказано е. Доказа го нагледно и той в това предаване на казионата организация БНТ, която заедно с него си битува в социализъма ИМ.Те за това са го и поканили. Или няКОЙ го е “самопоканил” от “тяхно име”.
  Но особено нАучно прозвуча от него, че Димитров заедно със Сталин е предотвратил откъсване на територии от НРБ след Втората световна война. Тоя умствен инвалид дори не познава манталитета на своят “бащица” Сталин. Той при никакви обстоятелства нямаше да даде нито педя земя на Гърция. НАПРОТИВ , Сталин поддържаше гражданската война след 1944г. в Гърция, която едва не я затри ,като държава. А на Тито Сталин нямаше да даде нищо , без да получи от него нещо в замяна.
  И особено смешно изглежда твърдението му че Гърция и Югославия могат да искат нещо, след като дори нямат армии , и са освободени и временно ОКУПИРАНИ от армиите на съюзниците от антихитлеристката коалиция.
  Няма такъв номер в историята , когато армиите победители дават нещо безвъзмездно. Няма. Още повече ,че самите територии на Гърция и Югославия са освободени от чужди армии.Докато в България има и армия, и е независима. Докато Гърция и Югославия НЯМАТ.
  Освен това Рузвелт също не е поддържал никакви промени на границите след войната, а Сталин е искал само такива промени на границите,които са само в негова полза. А от предаване на български територии на Гърция и Югославия Сталин няма никаква полза – тъкмо обратното , той би загубил окупирани от него български територии. Освен това той е ОСВОБОДИЛ , заедно със САЩ и Чърчил тези територии, и само те могат да определят нови граници след войната. Но нито Рузвелт го иска, нито Сталин има полза от това.
  Историческият факт е ,че тъкмо Третият райх унищожава Гърция и Югославия, а България не е водила военни действия срещу армиите им. Те капитулират пред Хитлер , а не пред цар Борис. И ако трябва да искат териториални компенсации – трябва да ги търсят от следвоенна Германия. Смешно е нали?!? Югославия и Гърция да си поискат Хамбург или Мюнхен. Възможно ли е?
  И след като не могат да си поискат германски територии, се чудя защо е по-правилно да си поискат български територии??? Но така си повтарят “антифашистката пропаганда”, като папагали от 1944г. до днес,както потрети и учЕна Нако Стефанов в БНТ. Важното е да се повтарят до безпаметност откровените безсмислици и глупости от пропагандата на БКП, без значение дали се връзват дори с елементарните исторически факти.
  А още в Атлантическата харта под някаква форма се отричаше промяната на следвоенните граници. Още повече , че тъкмо промяната на границите през Първата световна война е основната причина и за Втората световна война.
  П.П. И при такава толериране от БНТ и Софийският университет на такива учЕни останали в “наследство” от социализъма, дори след 30 години, промяна НЯМА да има! И ще си посрещаме на високо ниво путлеристките шарани пред МОЧА!
  Ние говорим за Шаранов, но в историческите факултети шаранографските учЕни “преподават” само шаранографска история, от 70 години!

 17. След като,нашите “любими” политици така обичат шахмата, тогава да поканят и Гари Каспаров, ще бъде интересно !

 18. Този Карпов е велик шахматист, колкото е велика мамковината му-кочината Русия!.
  Карпов е шахматист „средна ръка”.
  Дори Петросян /грузинец/, Михаил Тал /латвиец/,Ботвиник / финландец – смятан за патриарх на съветската шахматна школа/ са с класа над Карпов.
  И шаха му е нечистоплътен както повечето руски спортни постижения, докато се стигна до допинг-скандала.
  Спомнете си всички психологически атаки срещу Гари Каспаров!
  Спомнете си поставените „бръмбари” от КГБ, дори в тоалетните на екипа на Каспаров.
  Целият СССР го „дундуркаше”, но не можа да победи Боби Фишер.
  Не можа да победи и Гари Каспаров.
  И да не изглежда Карпов и СССР наакани, измислиха алтернативна шах- корона.
  Фалшива, хибридна , менте „световна” шах-федерация короняса Карпов без да е победил Гари Каспаров.
  Както казваше великият Кисинжър: ” СССР е съвършеното зло!”

 19. НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ ПО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ, НО ДОКОЛКОТО ЗНАЯ САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ЗА НАПАДЕНИЕТО НА УКРАЙНА И ПРИСВОЯВАНЕТО НА КРИМ СЕ СВЕЖДАТ ДО ЗАБРАНАТА НА 20 – ИНА ОЛИГАРСИ ДА ПОЛУЧАВАТ ВИЗИ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И САЩ?! В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТАЗИ И ИДНАТА ГОДИНА РУСИЯ ПРИЕМА СВЕТОВНИЯ ФУТБОЛ, КАТО ПУТИН СЕ ВЪЗПОЛЗВА ДА ПРАВИ ПРОПАГАНДА! БЪЛГАРИЯ, КОЯТО Е НАКАЗАНА ОТ ВЕЛИКОДУШНИТЕ “БРАТУШКИ” ДА НЕ МОЖЕ ДА ВНАСЯ НИЩО В РУСИЯ /ГУБИМ НАД 400 МИЛИОНА ЕВРО НА ГОДИНА/ Е ЕЖЕМЕСЕЧНО ЗАЛИВАНА ОТ РУСКИ ПЕВЦИ, БАЛЕТИ, ЦИРКОВЕ, КЪНКЬОРИ И ДР., И ЕЖЕДНЕВНО ПО 5 – 6 ТЕЛЕВИЗИИ С РУСКИ ФИЛМИ! МАЙ ИЗЛИЗА, ЧЕ КРЕМЪЛ НИ НАКАЗВА ЗАРАДИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ В УКРАЙНА! И НАКРАЯ, ЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: СЛЕД ЗИМНАТА ОЛИМПИАДА В СОЧИ НАПАДНАХА УКРАЙНА; КОГО ЛИ ЩЕ АНЕКСИРАТ СЛЕД СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ ДОГОДИНА?

 20. За Карпов най-точно е определението, което му беше дал негов колега шажматист преди няколко години:
  “Благодаря Ви, Анатолий Евгениевич, за това, че обогатихте житейския ми опит и показахте, че един и същ човек може да бъде гений и мерзавец едновременно”.

  Гениален шахматист (Повярвайте на специалиста, моля Ви!) и напълно лишен от идеали. Със сигурност осъзнава на какво доброволно служи. Не е слуга на ниско ниво. Банкер е, с контрол върху нефтени находища и е ръководител на “Световната организация на мира”, един от не широко известните но много действени (маскирани като благотворителност) икономически канали на Кремъл.

 21. @ шаранография
  Понеже наблягате на ролята на армията и войската /и много правилно/ в политическите решения, все още се прикрива или замазва ,че Руската империя не освобождава България от Османската империя , а ФАКТИЧЕСКИ безсрочно я окупира /т.е. завладява я за себе си!/., което довежда до Берлинския Конгрес.
  България ФАКТИЧЕСКИ се появява на картата на Европа и В ПРАВНИЯ МИР на 1юли в Берлин./тогава какво честваме на 3 март???/
  Берлинският Конгрес определя и срока на изтегляне на окупационните руски войски, но Русия ФАКТИЧЕСКИ го нарушава до 1885г.
  България ФАКТИЧЕСКИ няма армия! Войската и е под командването на руски генерали, подчинени на руския цар, А НЕ НА АЛЕКСАНДЪР БАТЕМБЕРГ!
  Нещо с което достойният Батемберг никога не се съгласява – да бъде ЦАР БЕЗ АРМИЯ! Тава е ФАКТИЧЕСКАТА причина за ДЕТРОНАЦИЯТА МУ.
  Руският цар е вбесен от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. ФАКТИЧЕСКИ то е ВОЕНЕН ПРЕВРАТ извършен от БЪЛГАРСКИЯ майор Данаил Николаев, координиран от БТЦРК /З.Стоянов и др./
  Вбесена Русия инспирира Сръбско-българската война с цел заличаването на България, оставяйки армията ни без командване през ноември 1885г
  Българската победа в тази кратка война, наричана „капитаните побеждават генералите“, е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Но е и ФАКТИЧЕСКИ край на руската окупация! България вече има собствена армия С БЪЛГАРСКО КОМАНДВАНЕ и ГЛАВНОКОМАНДВАЩ БЪЛГАРСКИЯТ княз Батемберг.
  Това вече изкарва извън релси руският цар и той , през лятото на 1886 г. със съдействието на руския военен аташе в София полк. В. В. Сахаров организира военен заговор за детронирането на княз Александър I.
  Така, че чрез Съединението /и победата в последвалата война със Сърбия/ се слага край на ФАКТИЧЕСКАТА окупация на България от Русия и за първи път Третата българска държава се сдобива с българска армия под БЪЛГАРСКО командване.
  За жалост и с цената на абдикацията на ДОСТОЙНИЯ млад княз на млада България.
  Но срещу себе си Русия има и ДОСТОЙНИЯ българин Стефан Стамболов-май единствен до сега Премиер опитал се да пресече намесата на Русия във вътрешните работи на България! И отмъстителният руски цар не прощава и на него- чрез мекерето Петко Каравелов два пъти организира атентат за убийството му./Първият път „погрешка” е убит министър Белчев/.

 22. Съвсем точно е, Международен съюз на фондациите за мир (International Association of Peace Foundations) http://peace-international.org/. Имат офис и в една от закътаните улички в центъра на София. Дава великолепно прикритие, което позволява да се заобикалят всякакви санкции и визови ограничения, да се пътува по всяко време навсякъде и да се купува, който и където трябва.
  Изявите за пред телевизора са само за парлама и агенда прикритиваща други истински важни разговори.

 23. Вистория БГ не казаха/заобиколиха ги/важни истини.Димитров,Попов,Танев не осъдени поради недостатъчни доказателства/преки/.Например,свидетелството на келнера от бирарията,където ден преди палежа са вечеряли Ван дер Лубе,Попов,Танев заедно.Освен това с половин уста се каза,че Димитров бил разменен.А истината е,че в Кьонигсберг са разменени тимата срещу германски шпиони хванати в СССР.Такъв,онакъв,по това време съдът иска преки и достатъчни доказателства,за да осъди някого.Което се повтори и при Антонов.Отворете му досието и ще видите истината.

 24. Аз също съм изненадан от това ,че един “японист” какъвто познавах Нако Стефанов ,сега се е заел да бъде исторически защитник на Георги Димитров.

 25. @ GG
  „Гениален шахматист (Повярвайте на специалиста, моля Ви!)”
  Ама моля Ви!
  Какъвто и специалист да сте, как да Ви повярвам?
  Трябва кукувица да ми е изпила акъла!
  1.Защо КГБ, беше накачила подслушвателни „бръмбари” в стаите на екипа на Каспаров?
  Елементарно – да обслужи Карпов с „разузнавателна” информация за стратегиите на Каспаров!
  2. Мислите ли, че КГБ и СССР са „обслужвали” Карпов само при срещите му с Каспаров?
  Ако Ви се вярва, че е „Гениален шахматист” защо му е необходимо това? И най-вече спортсменски ли е това?
  3. Като е толкова „гениален”Карпов защо СССР създаде алтернативна международна шах- федерация? Дали не с политическа цел? За да коронясат „служебно” Карпов и всички „специалисти „ да имат аргумент за твърдението, че е „гениален” Но ФАКТИЧЕСКИ не успял да победи нито Фишер, нито Каспаров! Въпреки „информационното обслужване” от КГБ на „гениалния” Каспаров!
  4. Цитирам старшината от казармата: „Питам, и отговор не искам!”

 26. г-н KRASNOSELSKI, не наблягам само на армията, а и на другите институции , които не съществуват нито в Гърция , нито в Югославия, през Втората световна война. Те са окупирани. Т.е. чакат някой да ги деокупира и “освободи”.Те не могат да поставят кой знае какви изисквания след войната , защото за тяхното “освобождение” от Третият райх са хвърлени много човешки и материални средства. Основните решения за следвоенните договори и окупация се вземат от победилата антихитлеристка коалиция. Същото е положението и на княжество България и Източна Румелия след руско-турската война през 1878г. Няма никакви институции, нито княз, нищо. Решенията се вземат в Сан-Стефано и в Берлин, където се подписват договорите. Но най-съдбоносните решения са вземат в РайХщад и други подобни задкулисни места по време на Цариградската конференция.
  И все едно току-що окупираните от Русия
  Княжество България и Източна Румелия, дори без собствена армия, да поставят своите изисквания към Османската империя и руския император? Например да поискат Ниш , Солун и Цариград……
  Такова е и реалното положението на Гърция и Югославия след Втората световна война.

 27. Спиртосана свинска пача – на такова ми прилича това на снимката.

 28. До Клюкар:

  Аз съм 2300+ ЕЛО FIDE майстор. А Вие?

  Оценката за Карпов, която съм привел е от негов колега гросмайстор.

  Никога не се оставяйте емоцията да Ви пречи да оцените професионалните качества на опонента.

 29. При това забележете, фактът че е мерзавец не се отменя.

 30. Нека да не превръщаме блога в шахматен. От мача между Каспаров и Шорт до победите на Ананд над Топалов и Крамник в шаха цареше хаос. По много причини. Карпов не беше водещата. За периода от 1973 до 1984 Карпов беше заслужен номер 1 по резултати.
  Но това не отменя КГБ-ските му залитания и мерзостта му.

 31. Преди мачовете с Каспаров през 80-те, Карпов игра мачове с Виктор Корчной, където се прилагаха също невероятни номера. А Корчной не беше “гениален”, но се наложи цялата съветска машина (за която разкрития направи Фишер) да спасява титлата на кремълския любимец.

 32. Извинявам се, но пак Лапсус лингви!
  Но се получава и смислова, като Порто Рико и Коста Рика!
  Направо се получи, както при “компютрите” и “компотите”…
  Да се чете:”Въпреки „информационното обслужване” от КГБ на „гениалния” КАРПОВ!”

 33. До Клюкар:
  Карпов е агент Раул на КГБ, подлец, путинист, и член на кремълската мрежа за международно влияние. Изказванията му за Корчной през 1980-те са позор. Всичко това е вярно. Както може да съдите от коментарите ми за неговите позиции във «Фонд мира“, и други икономически институции знам доста много за него. И не харесвам политическите му позиции.

  Но… Това че даден човек е опонент или враг, не променя факта, че той може да има и своите способности. Да, истина е че за него е работел голям щаб от секунданти. Но това е случая за всеки от топ играчите (важи за Каспаров, за Корчной и за много други). Да, бил е любимец на политбюро и сега на Путин. Но и Каспаров е имал подкрепата на Гайдар Алиев и други видни партийци. Няма смисъл да разсъждаваме какво би станало ако тази подкрепа я е нямало. Историята не търпи условно наклонение. Като играч, Карпов е един от най-успешните сред световните шампиони. Потърсете информация в англоезичните шахматни сайтове (има бол в мрежата) и ще видите какви са оценките на специалистите. Отричането на постигнатото е просто разговор за бедни.

  И до днес си изкарвам прехраната в конкуренция с екипи от цял свят. Вече не с шах (остана в младежките години), но с друга специализирана работа изискваща концентрация и умения. И това което, този начин на живот ме е научил, е да оценявам обективно както себе си, така и конкурентите.
  Отрицанието на качествата на съперника, не му ги отнема, а само ни прави зле подготвени за него. В шахматните среди, Карпов (или както още е наричан Гадениш) е винаги споменаван като гении и мерзавец едновременно. Това е точна оценка.

 34. Много по интересно е да се проследи на кои сметки/офшорки “Фонд мира” ще приведе тлъсти суми в близкият месец. Би било чудесно разследващи журналисти да се поинтересуват. В съвременният свят при банкирането задължително остават отчети и други следи онлайн, не може да се скрие всичко.

 35. @ GG
  Позоваването на авторитети и „експетиза” без конкретно да се опровергават ФАКТИ е стар ефикасен /но не и пред мен/ номер за манипулация!
  Ако ще да сте 2300+ ЕЛО FIDE майстор!
  Ако ще да сте самият Боби Фишер!
  Ако ще аз да не мога да наредя фигурите на шах-матната дъска!
  Това с нищо не променя ФАКТИТЕ /които не коментирате, за да изманипулирате!/
  1.Защо КГБ, беше накачила подслушвателни „бръмбари” в стаите на екипа на Каспаров?
  Елементарно – да обслужи Карпов с „разузнавателна” информация за стратегиите на Каспаров!
  2. Мислите ли, че КГБ и СССР са „обслужвали” Карпов само при срещите му с Каспаров?
  Ако Ви се вярва, че е „Гениален шахматист” защо му е необходимо това? И най-вече спортсменски ли е това? Има ли го в правилника за шахматните състезания? И това изобщо ШАХМАТНИ ПРИЙОМИ ли са?
  3. Като е толкова „гениален”Карпов защо СССР създаде алтернативна международна шах- федерация? Дали не с политическа цел? За да коронясат „служебно” Карпов и всички „специалисти „ да имат аргумент за твърдението, че е „гениален” Но ФАКТИЧЕСКИ не успял да победи нито Фишер, нито Каспаров! Въпреки „информационното обслужване” от КГБ на „гениалния” Каспаров!
  ТОВА СА ВСЕИЗВЕСТНИТЕ ФАКТИ!
  Другото е алабализми. По модерному „хибридна война” на „великата” кочина Русия!

 36. Отново Лапсус лингви!

  Да се чете:”Въпреки „информационното обслужване” от КГБ на „гениалния” КАРПОВ!”

 37. На вниманието на любознателните читатели:

  На сайта на Уикипедия на английски език, в статията за Първото българско царство
  https://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire#Social_classes
  в частта за социалните класи е цитирано мнението на известния историк Бешевлиев

  According to an inscription dated from the reign of Khan Malamir (r. 831–836) there were three classes in pagan Bulgaria – boilas, bagains and Bulgarians, i.e. the common people.[181]

  Тъй като „common people” означава „обикновени хора”, ясно е, че багаините, боилите и особено Канът, едва ли са се наричали „българи”. Още повече, че по онова време, това име на гръцки и латински също е имало непредставителен смисъл, на долно съсловие (Βούλγαρος, Vulgaris). При това положение, името „българи” едва ли се е ползвал като етноним (народностно име) през ранното средновековието, поне от страна на аристоркрацията. За по-късното средновековие е още по-сигурно, че не се е ползвало, поради феодалната разпокъсаност на страната, когато „обикновените хора” са били крепостни селяни (парици и отроци), продавани заедно със землените парцели. При тогавашното равнище на безграмотност, предците на днешните българи са знаели само на кой господар принадлежат (било е написано на нашийниците, които са носели) и едва ли са се изживявали като етнос подобно своите горди, днешни потомци.

  Аналогична е историята и на етноними като немския (Deutsch = Простонароден), холандския (Dutch = Простонароден) и други. Хайде холам, без докачение!

  За пореден път искам да обърна внимание, че всички етноси възникват през 19 век и съвременната историческа наука има маса доказателства в подкрепа на тази истина. Термините „български”, „руски”, „гръцки” и прочее, през средновековието нямат етнически смисъл. Затова е, безпредметно да се спори дали „кирилицата е българско или византийско изобретение”. Това са путинофилски провокации за разпалване на патриотарски, т.е. неевропейски настроения в съвременна България.

 38. Клюкар, по отношение на шахмата не си служите с факти. Извинете, но пишете глупости. Смесвате малко верни факти, с някакви безумни неверни бъртвежи.
  Спорът просто не си струва. Шахматът в същност не е тема на статията.

  По отношение на политическите си възгледи сме в съгласи. Това е важното.

 39. NESTOR, според вас има ли значение ,че четвъртият официално признат богослужебен език(НЕ простонароден!) е БЪЛГАРСКИЯТ?
  Той е признат и от Папата и константинополският Патриарх. Те са го признали за РАВЕН на ГРЪЦКИЯТ, ЛАТИНСКИЯТ и ЕВРЕЙСКИЯТ!
  И когато е станало това много малка част от обикновеното население на Византийската и Римската империи са говорили на тези езици, докато българският език , който се формирал тогава ,като национален, е послужил за даже за богослужение, и е признат за такъв от Папата и Патриархът! И няма никакво значение , колко “непредставителен” смисъл са влагали гърците в етнонима “Вулгарос”. Няма!
  Важното е ,че са признали нашият език и азбука за РАВНИ на техните. И в двете Римски империи малка част от населението е била грамотна, като източните “римляни” дори са приели някаква компилация на гръцки език, който едва ли е имал много общо с този от Древна Елада. Т.е. Византия не използва латински , а се титулува Източна Римска империя. “Ромеи” говорещи на гръцки.
  Още от 9 век българският език е признат за богослужебен, докато след 500 години се появяват богослужебни книги на говоримите езици в Европа. До тогава официалният език е бил латинският, гръцкият и (старо)българският особено в Източна Европа.
  Все някакъв народ или нация би трябвало да го говорят , поне от края на 9 век ,когато е признат и от Папата , и от Патриархът.
  И след като има

 40. „Клюкар, по отношение на шахмата не си служите с факти. Извинете, но пишете глупости. Смесвате малко верни факти, с някакви безумни неверни бъртвежи.
  Спорът просто не си струва. Шахматът в същност не е тема на статията.”
  И КОНКРЕТНО кое не е вярно от общоизвестните ФАКТИ?
  Че КГБ, беше накачила подслушвателни „бръмбари” в стаите на екипа на Каспаров?
  Че КГБ „информационно” е осигурявало Карпов, което не е „по правилата на играта?
  Че „гениалния „ Карпов ФАКТИЧЕСКИ не успя да победи нито Фишер, нито Каспаров?
  Че СССР създаде алтернативна международна шах- федерация, за да коронясат „служебно” гениалния Карпов ?
  И понеже всичко това е вярно, вие не опровергавате ФАКТИТЕ, а ги замествате с КВАЛИФИКАЦИИ- глупости , брътвежи,безумни и т.н. което разкрива конкретната ти цел- не изясняване на ИСТИНАТА, а личностна нападка…/защо ли? За мене е ясно…/
  „Шахматът в същност не е тема на статията.” Ами ЛИЧНО ТИ го направи тема, като лепна/отново КВАЛИФИКАЦИЯ /на Карпов „гениален”…

 41. GG, според вас няма никакво значение , че Карпов е на доживотно обслужване от КГБ и КПСС? И това не е повлияло на “гениалните” му резултати в шаха?
  Едва ли КПСС и КГБ ще влагат усилия в някого ако не са сигурни за “резултата” от това. А пък най-важното е да се погрижат за “желаният” от тях резултат.
  Областният генерал-губернатор на колониален Азербайджан не може да се сравнява с началниците си от метрополията. Особено ,когато има директно противопоставяне между Каспаров и Карпов. Колко са спортистите от НРБ ,които са печелили срещу спортисти от СССР?
  П.П. Ако в древен Иран и Индия можеха да си представят ,че шаха ще стане “спорт”?!? Със собствени “световни шампиони” и класация.Даже!

 42. Ще коментирам само по две много съществени фактологични неточности.

  Карпов и Фишер не играят защото Фишер поставя неприемливи условия. В началото изисква че за да бъде детрониран трябва да загуби с поне две точки разлика мача. Такава привилегия не е ползвал нито един световен шампион. А в шахa шампионът има привилегии съпоставими с онези в бокса (т.е. големи). След това се опитва да постави условие, че ако до 18 партии мачът е равен, шампионът запазва титлата си. И това е отказано. Самият Фишер играе срещу Спаски мач от 24 партии, като само ако за пълната дължина на мача има равен резултат шампионът запазва титлата. След това иска безлимитен мач до 10 победи (ремитата не се броят). Световната шахматна организация (FIDE) приема компромисен вариант, мач от 36 партии и победител е този който пръв спечели 10 партии. По това време президент на FIDE е холандецът Макс Еве, който симпатизира на Фишер и се опитва да постигне компромис, овладявайки най-безумните му идеи (по онова време параноята на Фишер е вече много силна). Договорено е, че мачът ще бъде в Холандия, т.е. в Западна Европа, за да се елиминира риск от намеса на руските служби ако мачът е в СССР. Най-накрая Фишер не се явява и логично губи титлата. Тук всичко е честно. (Поведението на Фишер по време на мача срещу Спаски, също е скандално и едва ли би било толерирано в съвременният спорт). Цялата сага е коментирана тук http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=54487

  След получаването на титлата, Карпов печели практически всички важни международни (извън СССР!) турнири и е доказва като номер едно. Доминацията му през следващото десетилетие е убедителна. Към момента той е световният шампион с най-много спечелени турнири. За значението му в развитието на играта погледнете „Мойте велики предшественици“ на Гари Каспаров. Надявам се, че поне неговото професионално мнение ще има тежест за Вас.

  Относно алтернативната шахматна федерация, Professional Chess Association (PCA) е създадена от Каспаров и Шорт през 1993 (а не от Карпов и вече несъществуващият СССР). Поводът е най-типичният в професионалният спорт- размера и разпределението на наградният фонд на мача за световната титла https://en.wikipedia.org/wiki/Professional_Chess_Association . FIDE лишава от титлата Каспаров , но той продължава да е номер 1 в света. FIDE прави свой мач между Карпов и Тиман, който Карпов печели, и става отново шампион по версията на FIDE. През 1996 поради липса на спонсори PCA банкрутира, и единствен световен шампион де юре остава Карпов, но легитимността му е силно подкопана защото Каспаров продължава да е номер едно по рейтинг, а и в този момент той просто е най-добрият. Следва продължителен период на политически борби, интриги, формати на провеждане на мачовете за шампионство, който Ананд прекрати печелейки по всички версии и прекратявайки разкола в шахмата.

  Това са само две от сериозните грешки в точките на Клюкар. Мога да продължавам точка-по-точка, но това наистина ще се превърне в урок по шахматна история и нито това е целта на първоначалния ми коментар (да кажа че Карпов е източник на мръсни пари през „Фонд мира“) нито блогът на Иво е мястото за такива лекции.

  Но все пак важно е да знаем какво говорим и да не плещим с апломб глупости.

 43. Има значение, че Карпов е част от службите разбира се. Това се опитах да кажа в началото. Да се види към кого ще потекат пари от каналите за които Карпов отговаря. И да не се разглежда визитата му като екзотичен медиен гастрол на пияния мужик. Карпов е много добре познат в света на финансите и офшорките.

  Но да кажа, че не е един от най-силните играчи в историята на шаха, и че е играч от средна ръка, просто не мога.

 44. И за България срещу СССР. Ще допълня понеже засегнахте играта която продължавам да обичам (но играя вече само за удоволствие). Български шахматисти и отбори често се представят успешно срещу СССР. Тенденцията започва още от 1980 година, когато България вече има силни гросмайстори. През 1980 срещата между отборите на България и СССР на олимпиадата в Малта е наравно (подвиг по онова време- Ерменков принуждава Карпов да се бори за реми, а Крум Георгиев бие Каспаров).

  С появата на Кирил Георгиев и Топалов тенденцията се засилва и в индивидуални и в отборни турнири. Достатъчно е да се каже, че България три пъти бие отбора на Русия на Олимпиади! (Руснаците бяха просто бесни.) Но стига толкова спорт в блог за политика.

 45. И Клюкар, Вие казахте че Карпов е играч от средна ръка. И след това решихте да спорите на цитата цитиращ оценката на друг гросмайстор за Карпов.
  Резултатите на играча, казват какво е нивото му като играч.
  За това, че служи на мракобесни сили сме съгласни и двамата.
  Но нека бъдем обективни в оценките.

 46. До Шаранография:н е съм писал по тази тема.Писах за съучастника на подпалвача на Райстага-Георги Димитров,осъден от легитимен български съд за септемврииския метеж и убийства,лишен от българско гражданство .Прибран от СССР като един Сноудън.Историята се повтаря,макар и с вариации.

 47. Трябва да си идиот, за да можеш да възприемеш казаното от този БЪЛГАРОМРАЗЕЦ, и да замълчиш.

  NESTOR, дори прародителите ти са казвали истината за нас българите: ВЕЛИКИЕ БОЛГАРЬI. И вместо да се правиш на отворко, посочвайки „Уикипедия на английски език“ да беше прочел историята на прадядо си – Ванката грозния, и да си зададеш въпроса. Защо е издялал надписа на печата си, че бил цар на българи. Колко срамно, обидно, унизително и тъпо е да бъдеш цар на „обикновени хора“, което „е имало непредставителен смисъл, на долно съсловие (Βούλγαρος, Vulgaris).“ Ами така е, като не е учил византийски и латински, ами заменил собствения си велик език с езика на някакви си „обикновени хора“ от „ долно съсловие (Βούλγαρος, Vulgaris).“ Ами само това да беше, ами взел строителите им, взел богатствата им, тях ги изклал, нали са долно съсловие, и построил Москва. И понеже смятал, че е постигнал всичко възможно, решил да използва свободното си време за премахване на своята и на великия си народ „безграмотност“ повтаряйки АЗ, БУКИ,…АЗ, БУКИ, и изучавайки езика на БЪЛГАРИТЕ. Но колкото и да повтарял АЗ, БУКИ….АЗ, БУКИ, така и не разбрал до края на живота си, което се отнася с пълна сила и за днешното му внуче, хибридното кърлежче „nestor“ и неговите „путинофилски“ побратими , смисъла и значението им. АВИТОХОЛОВИ БЪЛГАРИ, АСПАРУХОВИ БЪЛГАРИ. НАРОДЪТ НА ВЕЛИКИТЕ КАНОВЕ И КАНОВЕТЕ НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ. Неразривна връзка заложена в нашите БЪЛГАРСКИ гени, запазена до днес и преминаваща във вековете на бъдещето.

  БЪЛГАРИТЕ НА АСПАРУХ СА БЪЛГАРИ-НАРОД, КОЙТО Е ЗАЕМАЛ ОСОБЕНО МЯСТО СРЕД НАРОДИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА….БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ НАРОДИ ВЪРХУ ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА-НЕГОВОТО БИТИЕ Е ЗАСВИДЕТЕЛСТВУВАНО ИСТОРИЧЕСКИ И ОПРАВДАНО С ДОКУМЕНТИ…..
  АКАД. Н.ДЕРЖАВИН

 48. Този GG e същият професор “по всичко”, който до не много отдавна се подвизаваше в този блог като GB, плюещ управлението на ОДС като защитаваше и възлагаше надежди на новия тагава “политик” Бойко Тиквата.

 49. Вари го, печи го, на…мирише!
  ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ Карпов ФАКТИЧЕСКИ не е успял да победи нито Фишер, нито Каспаров?
  ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ КГБ, беше накачила подслушвателни „бръмбари” в стаите на екипа на Каспаров?
  ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ това го няма в правилника за шахматните състезания?
  ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ „информационното обслужване” от КГБ изобщо не са ШАХМАТНИ ПРИЙОМИ?
  Гениално КГБ, гениален шахматен „бръмбар” Карпов!
  Аз ли ПЛЕЩЯ, ти ли плещиш…нека четящите сами преценят според ФАКТИТЕ, а не според КВАЛИФИКАЦИИТЕ!

 50. Така че, дали се представя като GB или GG, ми е все тая!

 51. Опитът показва, че с червени бабички не се спори. Сега разбрах, че има огледален аналог „син дядо“. Не го подозирах, защото в собствената ми среда (хора под 45 г.) не съм попадал на „религиозни фундаменталисти“. Когато възприемането на света е въпрос на вяра, а не на факти спорът е излишен.
  Дядо Дончо, пиша от време на време само в този форум (и никъде другаде), така че в този аспект бъркате. Иначе за професор уцелихте.
  Приятен ден и happy trolling!

 52. @ Krasnoselski
  „подпалвача на Райстага-Георги Димитров”
  Върнахте ме много години назад…
  Сега в ЕС не се яде „ваксинирано месо”, но преди години „науката” беше друга.
  Около 1980г. ФАО /световна организация отговаряща и за изхранване на населението на Земята/ , подари БЕЗПЛАТНО на България всичко : вносно оборудване, технология и т.н от подобен институт /и завод/ в Бреша, Италия за производство на ваксини против шап.
  Целта беше да спираме разпространението на шапната зараза от Азия /през Турция/ към Европа/през България/.
  Бях единствения инженер в института сред многото /в последствие/професори и доценти вирусолози и „редови” ветеринарни лекари.
  Подариха ни и „Пежо”, каквото /тогава/нямаха дори и в ОК на БКП, с което да „обслужваме” пристигащите специалисти от Италия и Австрия за да ни помагат.
  Много от нас се извървяха на специализация в Бреша /някои от тях „екскурзианти”/-само мен не ме „огря”, но това е друга история…
  Та … за първи път отиваме да посрещнем от летището в София група монтьори-италианци /съвсем между другото джобните им командировъчни- ДНЕВНИТЕ бяха колкото половин наша МЕСЕЧНА заплата/ и на връщане към окръжния град по пътя през няколко километра , постоянно се повтаряха две еднакви пана.
  На едното беше прословутата прегръдка между Тато и Брежнев, които явно ги разпознаваха.
  Но на другото беше Георги Димитров/било е някаква кръгла годишнина/ , който явно нищо не им говореше.
  И след всяко пано /а те бяха начесто/ ме питаха кой е този.
  Аз на дълго и нашироко им обяснявах за ГЕРОЯТ от Лайпциг/ няма да се излагаме я, пък и ДС-”слушалката” беше с нас/, а те ме гледаха като „теле в железница „.
  Аз от своя страна също недоумявах, как може изобщо да не са чували за Героя от Лайпциг.
  Разясненията приключиха, когато италианеца-началник, каза на другия „баста”, но то май се отнасяше повече за мене…

 53. GG, аз например не съм “професор”, но това няма никакво значение. Тези победи над съветски шахматисти, които сте изброили , не отговарят на поставеният от мен въпрос – има ли победи на български спортисти над съветски на истински големи състезания , които се използваха за пропагадност и в СССР и в НРБ?
  Шахмата е идивидуален “спорт” и отборните победи по шахмат не могат да заменят в ни най-малка степен титлата на световен шампион по шахмат.
  Отборни победи и загуби са имали и Фишер и други световни шампиони , но истински широко разпознаваеми са имената само на световните шампиони. Освен това в СССР републиките не бяха съвсем “равностойни”. Имаше един расистки център и много неарийски “републики”, все пак. В отборите на СССР имаше и много състезатели от републиките.
  Отборните победи са валидни за отборните спортове, шаха не е съвсем такъв.
  П.П. И за накрая случаят с откраднатата титла на Топалов показва как се действало и по времето на Карпов.
  Моля кажете вашето мнение за случая с Топалов!

 54. TERVEL, изрази като „идиот” и „българомразец”, не допринасят с нищо за изясняването на научния въпрос за смисловото съдържание на думата „българи” през ранното средновековието. Аз също имам съмнения относно мнението на Бешевлиев за тюркския произход на „първобългарите” (той така ги нарича), но се отнасям с признателност и уважение към историческите факти, които той е установил. Още повече, че мнението му за средновековното значение на етнонима „българи” се съгласува с това на друг наш авторитетен историк – В.Н.Златарски. Ето и фактите, които имат пряко отношение към въпроса, който обсъждаме:

  Първо мнението на Бешевлиев за КЛАСИТЕ В ПЪРВОБЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
  http://promacedonia.org/vb3/vb_uvod.htm#c39

  Според строителния надпис № 58 от времето иа кан Mаламир (831—836) в първобългарската държава е имало три класи: българи, т. е. обикновения народ, багаини и боили. Начело на държавата е стоял владетел, наречен кан, който е бил подпомаган от боил капхан. С изключение на този надпис никъде другаде не се споменава народът. Напротив, двете знатни класи багаини и боили, от които последните са били по-висши, се срещат често в надписите, понеже мнозина от тях са заемали някаква военна или административна служба в държавния апарат. В. Н. Златарски [260] отъждестви двете класи c primates maiores и mediocres seu minores в гл. 17 на Отговорите на папа Николай I (Извори VII, 81).

  Второ, самият Надпис №58
  http://macedonia.kroraina.com/vb3/vb_5.htm
  Кан сюбиги Маламир, от бога архонт: Неговият стар боила, кавханът Исбул, направи този водоскок и го даде на архонта. А архонтът даде на българите много пъти ядене и пиене, а на боилите и багаините даде големи подаръци. Нека бог удостои от бога архонта да проживее заедно с капхана Исбул сто години.

  Това са фактите. Противно на Бешевлиев, може да си вярваме, че багаините, боилите, кавханът и дори Канът също са се смятали за „българи” (Βούλγαρος, Vulgaris и пр.), но в условията на едно примитивно кастово общество, това просто е невероятно. Дори хиляда години по-късно, цивилизована Европа все още дели хората на такива със и без „синя кръв” и смята простолюдието за „друга раса” !

  Съвременната историческа наука се занимава с измененията на смисъла на термините през различните времена, а не с обслужване на патриотарски чувства.

 55. Веселин Топалов е безспорен световен шампион за 2005-2006 след печалбата на мач-турнира в Сан Луис, Аржентина.
  Проблемите почнаха още след турнира, след като Шорт изказа напълно лишена от доказателства клюка, че Топалов ползва компютърна подсказка. Клюката бе подета от Морозевич, за когото турнирът не се развиваше добре. Всички проверки ясно показаха, че Топалов е чист и победата му е заслужена. Победата му бе възприета трудно, защото две години преди турнира бе в сериозен спад. След това си взе ваканция и за самият турнир показа страхотна игра. За мен всичко е ОК- много играчи са показвали скок в резултатите след смяна на треньора и методите на подготовка.
  Опитват се да го приравняват с носителите на т.н. световна нокаут купа, но това е нечестен опит за омаловажаване. Кръговият-мач турнир в Сан-Луис спечелен от Топалов е аналогичен на мач-турнира в който Ботвиник спечели титлата си през 1948. Така че шампионството на Топалов е безспорно, и мисля че такова ще остане и в историята.Той го затвърди и с няколко години като безспорен номер 1 по рейтинг в света.
  Загубата на титлата е след “тоалетния” мач с Крамник. Не знам дали е имало нещо в тоалетната на Крамник (съдейки по партиите- няма “комповщина”). Но има много други начини да нарушат психологическият им комфорт дори и без Крамник да се е ползвал от компютърна подсказка. И съм убеден, че тези други начини (нарушен сън, шум, административни неуредици и т.н.) са били в ход.
  Беше очевидна грешка да приемат да играят на територията на Русия (за която шахматната титла е политически въпрос) и дори днес Данаилов и Топалов не могат да обосноват решението си защо отидоха да играят в Елиста(или защо поне не подадоха протест срещу това място за провеждане на мача).
  За победите на важни състезания на България срещу СССР, мога да говоря само за шаха. България започна да има гросмайстори на световно ниво от 1980 натам. И отборът и направи отборно равенство срещу СССР на олимпиадата в Малта. Не е победа, но тогава и силите обективно не са били равни. В шаха от източноевропейските държави Унгария е печелила често срещу СССР и по някой път Югославия.

 56. @ Нестор, който казва:

  “При тогавашното равнище на безграмотност, предците на днешните българи са знаели само на кой господар принадлежат (било е написано на нашийниците, които са носели) и едва ли са се изживявали като етнос подобно своите горди, днешни потомци.”

  Бъркате понятията етнос и нация. Етнос винаги е имало, понятието обаче освен идеологическа, верска и социална компонента има и биологическа – ако сте от монголски или африкански етнос, ще се различавате физически. Етносите имат и историческа памет, която, колкото и да е податлива на идеологическо промиване, все пак запазва различия от “другите” етноси. В Лондонското евангелие цар Иван Александър е наречен “Самодържец и Цар Всем Блгаром и Гръком”- ясно определени етноси, а не социални групи.През 19 век се появяват не етносите, а нациите, националните държави и официалните национални идеологии.

  Сега, по отношение на “нашийниците” -лъжете злостно, и ако посочите дори и един български такъв, ще спечелите Нобелова награда – нашийници имат само някои роби от класическата древност в Рим, никога в България, /но доста вероятно в Русия/. Истинската историческа загадка не са българските крепостни /крепостни има в цяла Европа тогава, но те никога не са ВСИЧКИ селяни/, ами в етимологията и странната близост на думата “Славяни” с “Роби” във всички европейски езици – ето ви “Уикипедия”:

  -slave comes from Old French sclave, from the Medieval Latin sclavus, from the Byzantine Greek σκλάβος, which, in turn, comes from the ethnonym Slav, because in some early Medieval wars many Slavs were captured and enslaved.
  Оказва се още, че основният експорт от североизточните земи за Европа освен кожите и меда са именно робите. Скандинавските господари на русите са се препитавали главно с това, след което щафетата на продажбата на собственият си народ в робство е поета от самите руснаци. Аз лично бях изумен, когато установих многобройните нюанси в руският език в смисъла на “крепостен” и “роб” – проверете във Википедия думите “холоп”, и “челядин”, и ще се убедите, че робството и търговията с роби е вековно и типично за руската държава и история. Не за българската.

  Рядко се появяват подобни перфидно-нахално-тъпоумни писания в нашия блог, Несторе, наистина чупите едновременно тъпомера и нагломера. Ехидността е донякъде византийско умение, и поради тази причина е на почит и в “третия Рим”, демек Путландия, откъдето идеологически идва и вашето писание. Европа не е против патриотизма, а се бори с метастазите на национал-социализма, популизма и комунизма – все неща, от които се храни Рашизма, който, както виждаме от текста ви, може да бъде и саркастично-провокативен.

 57. GB, нямаш желание да оспориш, че сега се представяш като GG! Издаваш се, защото знаеш възрастта ми от подобен отдавнашен диалог между двама ни. Все пак обясни, ако можеш, защо не е добре за един мъж да е дядо на две прекрасни внучета, моля!

 58. PS: Точно в този блог стана тогава диалога между нас,GB!
  И професоре “по всичко”, надявам се да можеш да обясниш:1.-как е възможно за човек със сини убеждения да е трол и 2.-какво си мисля за мъж “под 45 г.”, сякаш аз изобщо не съм бил там и на толкова, колкото си сега ти.
  Все пак мисля, че пребиваването в чужбина не ти е подействало добре. Питам се защо ли?
  Поздрави от България, GB {под прикритието на GG}!

 59. Не знам възрастта Ви. Но е лесно да я предположа. Липсата на възприемчивост към аргументи и това че предизвикват склонност само към заяждане е присъщо или за децата или за третата възраст. Този блог не е за деца. Остава другото, Уатсън.

 60. Политическите ми позиции са твърдо про-европейски. Смятам управлението на ОДС за важен исторически шанс за България, и период в който се постигна много. И за съжаление постигнатото в момента е заложено на карта.

 61. Казвам го във връзка с първия Ви въпрос към мен. Не знам с кого сте говорил преди време. Не с мен (проверимо е по IP адреси).

 62. GB,не оспорваш, не оборваш моите твърдения, безпочвено твърдиш че се заяждам имитирайки, че си над фактите, които оповестявам за теб(твой не много умен начин да избягаш от темата), говориш за някакви неизложени от тебе към мен аргументи, които пък видиш ли аз не възприемам, понеже съм вдетенен.
  Злобата ти, породена от безсилие много прозира, за което истински те съжалявам, мили ми Шерлок.
  Я се стегни и стига глупости – демаскираш се като провокатор в този блог – точно както правеше преди години!
  Поздрави от България, GB {под прикритието на GG}!

 63. Спрях да коментирам след като Тилърсън повърна в едно и също канче с Меркел. Но тук искам да поздравя Sir Sven за тънкото, значимо разграничение:
  “Европа не е против патриотизма, а се бори с метастазите на национал-социализма, популизма и комунизма – все неща, от които се храни Рашизма…”

 64. Г-н Тонев, свободен сте да вярвате каквото искате. Всичко което може да се направи като проверка е IP check (думите са просто безсилни пред вашия устрем). Ако цитатът че Карпов е гений и мерзавец едновременно и информацията, че е отговорен за схеми на мръсно финансиране (през фондация с привидно благовидното име “Фонд на мира”)Ви се струва ласкава за Карпов и провокация… Наистина happy trolling.

 65. Възприемането на злото на степени води до размиването на граничната линия между доброто и злото, и до загубване чуството на обективност при оценяване на нещата около нас. Злото никога не показва истинската си същност, защото тя е отвратителната и уродлива. И никой няма да я възприеме, затова Дяволът дели Злото на степени, за да може да постигне целта си. Малко Зло, средно Зло, голямо Зло. С една дума, НЯМА ГОЛЯМО ЗЛО, НЯМА СРЕДНО ЗЛО, НЯМА МАЛКО ЗЛО. ИМА ЗЛО! Злото винаги си е Зло независимо от формата, която приема или се представя, а тя винаги е примерена, възпитана, невинна, будеща симпатия. Слугите на Дявола, хората на Лъжата са еманацията на тази форма.

  Илюстрация на МАЛКОТО ЗЛО при гражданска позиция:
  GG:
  – „За периода от 1973 до 1984 Карпов беше заслужен номер 1 по резултати.“; „Гениален шахматист (Повярвайте на специалиста, моля Ви!)”
  Ето така се размиват границите на Доброто и Злото.Това е така нареченото „малко зло“ и забелязахте ли как тихичко се промъкна. Да, ама не! Карпов не е дошъл по покана на шахклуба в Каспичан в качеството си на шахматист, за да му коментираме проявите на шахматист в миналото. Карпов идва днес в България като политически представител на властта на путин, поканен от председател на политическа партия с проруска ориетация, среща се с политически представители и представители на властта у нас. С една дума: Какво прави този путински емисар в полята Балкански? Ето това трябва да се коментира и Доброто ще победи.
  КАРАИВАНОВ:
  -„Съгласен съм с всичко казано против Борисов, но това не пречи да твърдя, че той е по-малкото зло.“
  – , Бойко не срути МОЧА, но и не поднесе венци пред него“
  -„ отношението на етническите казахстанци към анексията на Крим е много по-правилно, отколкото на етническите българи у нас.“
  – “Слушах интервютата с младежа и не го чух да казва гордея се че съм Българин”,
  но скромните ми наблюдения показват, че 99 % от тези, които казват “Гордея се, че съм българин”, нямат с какво друго да се гордеят. На мен ми е достатъчно, че Кристиян не е казал “Срамувам се, че съм българин”, за да се радвам на успеха му.“
  Малка илюстрация на МАЛКО ЗЛО при историческа позиция, или съчетание на „научност“ с презрение и омраза към нас БЪЛГАРИТЕ:
  NESTOR:
  -“При тогавашното равнище на безграмотност, предците на днешните българи са знаели само на кой господар принадлежат (било е написано на нашийниците, които са носели)”
  -“ Г-н Инджев, дълбоко ценя вашата гражданска култура, политическа позиция и журналистически талант. Но моля ви, не раздухвайте повече тази “информационна кампания за българските корени на Ана”, защото по този начин се налива масло в огъня на етнонационализма, който е изключително вреден за евроинтеграцията на България”
  SOKRATES:
  -„Някой от античните мъдреци беше казал „Елин е всеки, който притежава елинска култура”. Подобна мисъл е изказал и Л.Н.Толстой за руската националност, но кой да го слуша! За съжаление, нямаме подобно изказване от представител на българската народност. „Патриотичните” руснаци и българи продължават да загърбват и изопачават дори и такива съществени исторически факти, че: (1) Дължат своите етноними и държавност на чужди народи (руснаците – на „скандинавските роси”, и българите – на „черните булгари”); (2) получили са писменост и религия от чужда империя (ромейската).“

  Допуснем ли веднъж да си служим с тази дяволска стълбица за Злото при определянето на нещата в живота стига се до падението, че малкото зло не е зло. И Дяволът е постигнал целта си, защото вече е влязъл в теб и от този момент ти вече си слуга на Злото и противник на Доброто. Единственото спасение, за да бъдеш винаги на страната на доброто, е никога да не делиш и възприемаш Злото, запазвайки сърцето си чисто.

 66. Тервел съгласен съм с всичко което казвате. Всичко, което се опитах да кажа (за съжаление твърде разгорещено) е фокусът да падне върху Карпов политикът и путинистът. Това кой го е поканил, това кой е финансиран през “Фонд мира” от БГ политиците и партиите (100 % има следи в онлайн регистрите) и това, че водещата цел на присъствието му не е да дойде тук да се покаже пиян по телевизията и да блесне с познания по кирилицата.
  Реагирах за Карпов шахматиста, само защото (1) знам, кой е той в шаха и (2) не бива да се отричат постиженията на врага (иначе всичко става много плоско и елементарно). Само ако си реалистичен в оценката си можеш да го победиш.

 67. Можете да видите първите ми два коментара. Не съм го рекламирал изобщо. Казах че е гений но мерзавец, банкер и че през “Фонд мира”, който му служи за прикритие финансира путинистите по света.

 68. И очаквах дискусията да се насочи към “Фонд мира”, който е една много “интересна” организация. Наследник на почти едноименната комунистическа фондация от времето на СССР, специализирана във финансиране на международния тероризъм.

 69. @TERVEL: Respect+за мен е чест, че сме виртуални,задочни познати тук във форума на ivo.bg

 70. Към SIMEON:
  За мене също побратиме! А щом е така да си припомним думите на Иисус:
  „Пак ви казвам, че, ако двама от вас се съгласят на земята да попросят нещо, каквото и да е било, ще им бъде дадено от Моя Отец Небесен;
  защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях.“
  (Матей 18:19 и 18:20 )

  Бъди жив и здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.