Жалоните на робството в САЩ вече падат- време е и у нас да се случи

Просто не мога да се сдържа да не посоча още един (невъзможен на пръв поглед) паралел между популистите Тръмп и Борисов. Също като нашите гербаджии, които покровителстват русофилщината чрез бездействието си срещу унизителното съветско наследство в България, Тръмп , цитиран от Асошиейтед прес, е заявил в отговор на въпрос за съдбата на паметниците, величаещи защитниците на расизма в САЩ, следното ( все едно, че е цитат от изказване на Фандъкова или на Борисов за МОЧА):

“Според мен тези въпроси трябва да се решават от съответния град, община или от федералното правителство, в зависимост от това къде се намира (даденият паметник)”.

Поводът за журналистическия въпрос към Тръмп е надигналата се вълна от възмущение след расистките изблици в Шарлотсвил, свързани с паметника на защитника на правота на американския Юг да запази робството генерал Робърт Лий. Безредиците, довели до убийство, извършено от почитател на Хитлер ( и на този паметник), доведоха до нещо небивало в цялата американска история: масово премахване на подобни паметници. http://e-vestnik.bg/26879/sled-nasilieto-v-sharlotsvil-premahvat-pametnitsite-na-konfederatsiyata-v-sasht/

johnny_reb

В САЩ също цареше лицемерното правило, че паметниците не бивало да се премахват. По принцип. Историческото наследство трябвало да бъде охранявано такова, каквото е. Това е обобщение, зад което се крият защитниците на увековечаването на съветската монументална символика в България.

Ето че в САЩ, където трябваше да се стигне до изстъплния, светкавично преминаха от бездействие в действие по типично ефективен американски начин. Невъзможно е републиканците, както и демократите, да бъдат заподозрени в “болшевизъм” или “левичарство” за тяхното единство по този въпрос.

Един след друг биват демонтирани съответните паметници на бранителите на робското минало. В това отношение САЩ се присъединяват към няколко бивши съветски колониални владения в Прибалтика, Полша и Украйна, решили по идентични съображения да изпратят в музеите символите на робството- съветското.

Преди 7 години написах за интересуващите се, че Испания демонтра със закон и последната статуя на диктатора Франко. https://ivo.bg/2010/08/07/франко-и-страната-на-франкофоните/

Съвсем наскоро, във връзка с лъжливото оправдание на “правото” на всяко построено в миналото “нещо” да съществува, дадох пример и от Франция. https://ivo.bg/2017/07/20/по-мерките-на-българските-съветофили/

Американският случай обаче, колкото и да изглежда някому далечен и асиметричен, беше най-близко до шикалкавенето на централната и местните власти , когато се опитваха да защитят “жалоните на робството”, както ги нарича скулпорът Любомир Далчев в прословутото си писмо от 1993 г., призоваващо за премахмане на съветските монументи от публичността на днешна България. http://izsofia.blogspot.bg/2012/06/blog-post_16.html

Ето защо пробивът във философията на съветофилите в България , макар и малко изненадващо, идва отвъд океана. Няма “русофобия” в него, а “тиранофобия”, както се е изразил Захари Стоянов по адрес на руската тирания и опитите на Русия да смачка българското свободолюбие.

Въпросът за робуването на култа към съветското робство в България  трябва да бъде задаван на нашите управляващи “американофили”. На отявлениете днешни русофили ( не говоря за прикритите като такива гербаджии) трябва само да се напомня какво е казал създателят на тяхната партия, за какъвто те почитат Димитър Благоев:

“Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

18 мнения за “Жалоните на робството в САЩ вече падат- време е и у нас да се случи”

 1. у нас е доста трудничко-при бб е невъзможно,той е обещал на тавариш ПУТИН,че няма да си разваля дослука с РАССИЯ защото сме братя,а брата е ЕДИН и то какъв-ПУТИН самай главний.Нищо че сме в ЕВРОПА в ЕС и БЪЛГАРИТЕ са дали на РАССИЯ много култура,много заводи за който не е платето и грош,а да не говорим за ЗЛАТОТО през татово време.

 2. Извън темата, но това ме развесели:

  “… Это может привести и к выходу Армении из Евразийского Союза…”

  http://vestnikkavkaza.ru/news/Armeniya-prevratitsya-dlya-Rossii-v-novuyu-Ukrainu.html

  Евразийският съюз тъй и тъй е ФАНТОМ, ама каква кремълска заблуда на сетивата ще е спец. операцията по ‘ожалването’ му!

 3. Паметниците на СА са създадени да защитават превъзходството на злокобната комунистическа идея, и като такива те трябва да бъдат съборени. И ВОДАЧИ В ТОВА СЪБАРЯНЕ ТРЯБВА ДА СА АНТИКОМУНИСТИТЕ! Дали ще последват примера на Такия Томпсън или не, означаво само едно. Оправдаване или разобличаване на тяхното име.

 4. Много интересно изследване на Владимир Абаринов. Отново за кой ли път, опираме до дългата ръка на масква.
  Цитати от статията.
  “13 мая защитники памятника провели свою первую факельную акцию. Ее участники кричали “хайль Трамп” и “Россия – наш друг””

  “Вожди неонацистов известны хорошо.
  Ричард Спенсер, издатель и президент вашингтонского “Института национальной политики”. Он уже попадал в поле зрения русскоязычной прессы. Отмечались, в частности, его единомыслие с “главным стратегом” Белого Дома Стивом Бэнноном и тот факт, что его бывшая жена Нина Куприянова переводила на английский труды Александра Дугина. Она не только переводчик, но и, по собственному определению, “независимый политический аналитик”.
  Есть основания полагать, что Бэннон тоже знаком с опусами Дугина. В одном из своих выступлений он цитировал любимого дугинского мыслителя Юлиуса Эволу и призывал внимательно присмотреться к Владимиру Путину как к спасителю иудео-христианской цивилизации. А теория Бэннона о “государстве в государстве” (истеблишменте, окопавшемся в федеральных органах власти и саботирующем политику президента Трампа) явно перекликается с дугинским учением о “шестой колонне” – тайных врагах президента Путина “внутри политического режима”.”

  http://graniru.org/opinion/abarinov/m.263329.html

 5. А у нас ще пазим,ремонтираме и рекламираме чудото на комунистическата архитектура-Бузлуджанската чиния.ЕС ли,НАТО ли,ченгето Гарелов иска и му дават да управлява Националната телевизия.

 6. Какво правят в САЩ едва ли ще впечатли някого в БГ и по-специално в СОС неизпълняващ решението си вече 25 години.
  В Европа (ЕС) обаче , ако се намери начин да им се въздейства, т.е. да се състави официално обръщение по повод на това са задължени да го разгледат и да се произнесат. Това обаче трябва да се направи от правно грамотни и с богат административен и юридически опит специалисти. Мисля че трябва да се потърси този начин и да се използва тази възможност. 25 години са предостатъчен период от време да убеди когото и да било че решение на въпроса НЕ СЕ ТЪРСИ и Е НЕЖЕЛАНО от страна на Столичния Общински Съвет.
  Аз нямам този капацитет, но предлагам тук своите разсъждения, защото вече десетките публикации на Иво по въпроса и поканите му за размисъл и коментари тук без никакъв реален резултат ми подсказват че трябва да се търси друг подход. Митинги и флашмобове, колоритни арт-изяви върху самия паметник и словесни упражнения върху неговата същност, предназначение и въздействие станаха също многобройни и се оказаха също безрезултатни.
  Моята мисъл е за Европейския Съд за Правата на Човека като институция която трябва да се пробва да бъде въвлечена. Но ЕСПЧ не разглежда жалби и не се произнася по решения на ограни на местната власт какъвто е СОС. Той се занимава с решения на МЕСТНИ СЪДЕБНИ ОРГАНИ смятани от потърпевшите от неговите решения за несправедливи.
  Значи въпросът трябва да се предаде в СЪДА, да се изготви и подаде ИСК ЗА НАРУШАВАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ произтичащи от решение на орган на местна власт или от неизпълнение на такова решение както е в случая.
  След като бъде проведен съдебен процес и се стигне до съдбно решение, като при несъгласие или неудовлетворение от него и обосноваване на неговата несправедливост спрямо потърпевшите (ископодателите) трябва в 6 месечен срок да се задейства ЕСПЧ. Самата жалба в ЕСПЧ съответно трябва да се попълни изключително внимателно и коректно във всички части на формулярите за да не бъде отхвърлена.

  Какви и кои са фундаменталните права на човека в ЕС е показано ето тук:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:12012P/TXT

  а на български самия списък с правата на човека е тук:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2012.326.01.0391.01.BUL&toc=OJ:C:2012:326:TOC

  Сега кои са накърнените и нарушени човешки права (по моя скромна преценка):

  Член 1
  Човешко достойнство
  Човешкото достойнство е ненакърнимо. То трябва да се зачита и защитава.

  Наистина това е доста обширно понятие, но тук е накърнено човешкото право на всеки който не се определя като “ОСВОБОДЕН“ от съветската армия и трябва да понася този морален и психологически тормоз и ущърб всекидневно, заради нежеланието на някои да си изпълнят решението и да налагат по този начин мнението и чувствата на други хора или групи на публично място. Никой няма право да диктува мнения, чувства или идеи в едно демократично общество. Хората които в случая се чувстват освободени от въпросната армия са напълно свободни да го правят на други места, където да ходят само те, има такива, действащи в БГ (Копринка, Бузлуджа) но Столицата като отправна точка и център на всички процеси в държавата категорично не е това място. Могат да си го преместят там или на друго място, може да им бъде преместен на друго място, може да буде разрушен и пре(о)даден на малки късчета на всеки който не иска да ходи надалече от София и да си го сложи в червения си кът В КЪЩИ, където може да му се кланя 24/24 и 7/7, но да не накърняват човешкото достийнство на чувстващите се неосвободени, нападнати, окупирани, тероризирани и поробени.
  Стана много дълго и ще продължа накратко, като обоснованието под всяко нарушено право извадено тук за мотивация от целия списък (по мое скромно мнение) трябва да се състави пак от умели правни специалисти и ерудирани и признати общественици и историци като Иво Инджев, Янко Гочев например и др.
  Член 4
  Забрана на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание
  Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание.

  Тук също има достататъчно почва да се развие мотивировката за неспазване на това фундаментално право тъй като всеки гражданин на РБ определящ себе си и страната си не като освободена а ОКУПИРАНА Е ПОДЛОЖЕН НА МОРАЛНО ИЗТЕЗАНИЕ, НА НЕЧОВЕШКО И УНИЗИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ ОТ ВЛАСТИТЕ И НА ПСИХИЧЕСКО НАКАЗАНИЕ (ЗАДЪЛЖЕНИЕ) ДА СЕ ЧУВСТВА ОСВОБОДЕН.

  Член 21
  Недискриминация
  1. Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация.

  Тук чувствата и на всички граждани, техите политически мнения и УБЕЖДЕНИЯТА им да определят себе си и страната си не като освободени а ПОРОБЕНИ от една страна наложила своя държавен и политически ред чрез насилствен преврат и терор са ЯВНО ДИСКРИМИНИРАНИ , в резултат на и чрез неизпълнението на решението на СОС от 1992 г. при положение че комунистическият режим подкрепящ и налагащ противните мнения и убеждения отдавна е обявен в държаватв за ПРЕСТЪПЕН СЪС ЗАКОН.

  Това са трите члена от ХАРТАТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ които могат да легнат в основата на съдебния иск.

  След съдебното решение, в случай че то бъде несправедливо и неприемливо, вече трябва да се състави жалбата в ЕСПЧ на базата на

  Член 47
  Право на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес
  Всеки, чийто права и свободи, гарантирани от правото на Съюза, са били нарушени, има право на ефективни правни средства за защита пред съд в съответствие с предвидените в настоящия член условия.
  Всеки има право неговото дело да бъде гледано справедливо и публично в разумен срок от независим и безпристрастен съд, предварително създаден със закон. Всеки има възможността да бъде съветван, защитаван и представляван.
  На лицата, които не разполагат с достатъчно средства, се предоставя правна помощ, доколкото тази помощ е необходима, за да се осигури реален достъп до правосъдие.

  Това е, без никакви претенции за изчерпателност и съдържателност, само като повод за размисъл ИМХО, към всички от човек без капацитета и възможностите да се справи сам със задачата и отворен за всякакви критики. Извинявам се за прекалено дългия коментар.
  Възможно е също това което предлагам да е неизпълнимо, несъстятелно и просто да се окаже че губя времето на всички, но все си мисля, надявам се да не е така. Убеден съм че в противен случай, ако се намери рационално зрънце в този коментар, че има хора които могат да развият мислите ми и то по блестящ начин и се надявам да се намерят такива.
  Поздрави

 7. Колко лесно демонтираха 1300г България, а каква непосилна инжинерна задача е демонтажът на МОЧА. При масираната пропаганда народа взе да обича русия и да мрази САЩ и ЕС. При това положение МОЧА ще продължава да ни плаши, докато русия не оттече в канала. Но след това ще се намерят едни реформатори ментета които ще окупират пак властта под нова форма. За да се избегне това трябва още от днес да се търси пробългарско Обединение .
  Ето днес на тв Европа малко от мислещите Българи вярват. На герб мислещите също не вярват. Но не много отдавна това не беше така. Сега се появява бит тв която почва да заблуждава отрано че е пробългарска и оттам ще ни пробутат нови водачи и реформатори, ако стане някой катаклизъм да има готова медия и втори отбор който да хване властта. Тази игра колко пъти ще я играем. В основата са медиите а единственото противодействие е обединение на основата на НОВА РЕПУБЛИКА и изграждане на единно опозиционно медийно присъствие.

 8. Не прочетох статия на Джеси Холанд в Асошиейтед прес, а само началото:
  “Различни градове и щати ускориха вчера премахването на паметниците на Конфедерацията от обществените места в резултат на насилието в Шарлотсвил, Вирджиния. То избухна заради статуя на един от най-известните генерали от армията на Конфедерацията през Гражданската война, Робърт Лий. Тези събития подтикнаха властите в много щати да излязат с планове за премахване на голяма част от остатъка от художествените изображения, свързани с някогашния Юг.”
  и края и:
  В Лексингтън, Кентъки, кметът Джим Грей реши да обяви
  намерението си ден по-рано заради кръвопролитието в Шарлотсвил.
  Пред бивша сграда на съдилище, в която преди Гражданската война
  се провеждали търгове за роби, има паметници на Джон Брекънридж
  (от 1865 г. министър на войната на Конфедерацията) и Джон Хънт
  Морган (генерал от армията на Конфедерацията).

  “Сега е правилното време”, каза в понеделник Грей.
  “Пришпорихме нещата заради събитията в Шарлотсвил, но знаех, че
  това е правилното.”
  Но това ми бе достатъчно да се убедя, че сме “ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА”
  Точно така се процидира в една ПРАВОВА държава, КЪДЕТО СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ!
  А у нас не изпълниха решехието на СОС за МОЧА, а ГОДИНИ по КЪСНО, съдът го отмени.
  Докато в САЩ ЩЕ ПРЕМАХНАТ паметниците, след съответните ЗАКОНОВИ решения, У НАС НЯМА ДА ГИ ПРЕМАХНАТ, даже ако бъде ПРИЕТ такъв ЗАКОН!
  И след като НЕ СМЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА, и за ония ТАМ ГОРЕ не важат законите!
  Ако НАИСТИНА държим ТУК ДОЛУ да бъдат премахнати СОЦ. и съвеЦките паметници има САМО два начина:
  1. ИЛИ да ЧАКАМЕ ония ТАМ ГОРЕ да им дойде кефа.
  2.ИЛИ ТУК ДОЛУ, да им развалим кефа И САМИ да ги премахнем.
  Иначе само ще плямпаме. Което също НЕ Е ЛОШО!Пак им РАЗВАЛЯМЕ КЕФА!
  Конкретно за Тръмп не знам нито какъв е бил ВЪПРОСЪТ към него, нито в какъв КОНТЕКСТ е отговорът му,
  Но…Тръм е ПРЕЗИДЕНТ на САЩ.
  Дори да си вземе почивка, пак НЕ МОЖЕ да превиши ПРАВОМОШИЯТА си!
  Отделните Щати имат абсолютно самостоятелна ВЪТРЕШНА изпълнителна власт,бюджет и юристпруденция.
  Тръмп дори не може да се включи в протестите дори като обикновен гражданин, защото НЕ Е!
  Тръмп дори не може да повлияе по прословутата у нас” ПАРТИЙНА ЛИНИЯ”. Той е само СИМПАТИЗАНТ на Републиканнската Партия, ИЗДИГНАТ /след ЕДНОГОДИШНО допитване във ВСИЧКИТЕ Щати/ за кандидат-президет от ЧЛЕНОВЕТЕ и СИМПАТИЗАНТИТЕ на Републиканнската Партия. И регистриран като такъв от тяхното ЦК/ щат не щат!/ и лчно от лидера и Рона Ромни Макданиъл /ще не ще!, дори и много да го мрази!/
  И после избран според Конституцията на САЩ, СЛЕД изборите ОТ ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ на отделните Щати / Специални поздрави за ЗОМБИРАНИТЕ путинисти ПО СВЕТА И У НАС!/.
  Между другото, не случано в окупираните Япония и Германия , САЩ наложиха същият “щатски” федерален модел на самостоятелност , Не само от горчивия опит с Хитлер, а да бъдат САМИ/ и Япония и Германия/ проспериращи и БЛАГОДЕНСВАЩИ, а не както у нас и в Русия.
  И/в конкретния случай/ да НЕ МОЖЕ Тръмп да ЗАБРАНЯВА разрушаването на паметници като Борисов, да си поръчва БИРАТА/ Мишо Бирата/, СКАРАТА/суджуците / и МИЗИКАТА!
  Да звучат ЧАСТУШКИТЕ в НесебърСК и да се провали фестивалът на ЕЛЕКТРОННАТА музика!
  Каквато беше ОСНОВНАТА цел на “проверките” за шума на Симеонов/според мен/.
  П.П=
  100г. Велика Октомврийска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Революция!/ВОСР/
  100г.Международен ТЕРОРИЗЪМ и ДЪРЖАВЕН бандитизъм ПО СВЕТА И У НАС!

 9. @ Клюкар

  Ваш цитат:

  “А у нас не изпълниха решехието на СОС за МОЧА, а ГОДИНИ по КЪСНО, съдът го отмени.”

  Кога, кой съд, къде е публикувано това решение, дайте линк, моля!

 10. @ROSSEN IORDANOV
  Отговарям на “Прима виста”
  Тук в блога на няколко пъти самият г-н Инджев обяснява цялата Одисея около НЕмахането на МОЧА.
  Последният път изключително изчерпателно с цитиране на ДОКУМЕНТИ и ФАКТИ.
  И да не се “изгубим в превода” потърси и прочети самият “Одисей”

 11. П.П.
  Навярно знаете, че Европарламента и нашето НС изрично осъдиха Комунизма!
  Приеха и за премахването на символите му. А на всеки шумкарски и съвеЦки паметник или плоча имаа, най-малкото, петолъчка!
  Е И ???

 12. Росене, да помогна. Ето извадка от писмо до министъра на правосъдието в което точно се цитира решението на СОС.
  С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25. 02. 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., органът на местно самоуправление в София е изявил ясно желанието си за демонтиране на паметника на съветската армия в Княжеската градина в София.
  https://demontirane.org/

 13. @ROSSEN IORDANOV
  Най-добре е да прочетете самият “Одисей”
  Но като се извинявам за многословието, само едно уточнение, което според мен е изключително ВАЖНО!
  И изобщо не съм нито фен,нито адвокат на Борисов и Фандъкова, а в името на СПРАВЕДЛИВОСТТА!
  МОЧА трябваше да бъде премахнат още от Софиянски- тогава Кмет на София, а сега само сватанак на Васко Черепа.
  Според “Закона за местното самоуправление…” , решенията на СОС се обжалват/ от ВСЕКИ гражданин на общината/ ЕДИНСТВЕНО по АДМИНИСТРАТИВЕН РЕД пред Областния управител , а той ако прецени основателността на жалбата, в ЕДНОМЕСЕЧЕН срок ги отнася до съда. Ако няма такова обжаване в едномесечен срок /както е в случая/,Кметът НЕЗАБАВНО изпълнява Решението!
  Доколкото ми е известно Софиянски само построява някакво скеле /не съм от София/.

 14. Между Тръмп и Босрисов има страхотна прилика-циркаджийството…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.