Вашето съжаление имаше значение докато бях жив

Ден, след като в. “Труд” публикува препоръката на проф. Нина Дюлгерова свободната журналистика да бъде спряна, за да не изразява тези, като Иво Инджев ( и Александър Йорданов), а препоръката й беше превърната в реална акция от банда русофили в град Добрич, в. “Труд” съобщава за резултата от подстрекателството.https://trud.bg/разкъсаха-иво-инджев-на-премиерата-н/

 

 

 

 

 

 

 

За това, че съм бил “буквално разкъсан” от хулигани на публично място, съобщава също сайтът “Коректно”. https://korektno.bg/2019/03/08/разкъсаха-иво-инджев-полиция-го-спася/

Разкъсаха Иво Инджев. Полиция го спасява, докато го нападат с „предател“, „сепаратист“

08/03/2019

“Журналистът Иво Инджев е бил буквално разкъсан вчера в Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, където е представял книгата си „Измамата Сан Стефано“ пред хората от града.

В библиотеката обаче нахлуват организирана група хора, които започват да нападат Инджев с обиди.

„Сепаратист“, „Пропаганда“, Предател“, „Ти не си нормален, ти не си българин“, това са само част от възгласите, които се чуват в залата.

„Коректно бг“ се сдоби със скандалното видео.

„Как ще коментирате Освобождението на България след Турско робство, аз мога да се нарека свободен българин. Как ще ми отговорите на този отговор. Твърди се, че по ДНК българите и руснаците имат една и съща кръв и това е според проучване на американци“, крещи друг глас в залата.

А трети пита: „Колко ви плащат да продавате родината?“.

Опитът да бъде саботирано представянето в Добрич на книгата „Измамата  Сан Стефано – Руско-турската поробителна война” е претърпял неуспех и след близо половин час заплахи към Иво Инджев и извикване на полиция групата е напуснала залата и той е представил своята книга.

Книгата на Инджев излезе през юни миналата година, а в анотацията си за нея той пише: „През декември 1876 г. руският посланик ми издаде доста недискретно Руския план: Шувалов ми каза, че Русия пет пари не дава за България или Босна, или която и да било друга страна – това, което истински я интересува, са Проливите.“

Лорд Биконсфилд до лорд Дерби, 1876 г.

„Аз се опасявах от войната, защото смятах, че да се залавяме с нея, без да стигнем до логичен край, т.е. до завладяване на Проливите, е напразно проливане на кръв и загуба на пари.“

Николай Игнатиев, „Записки“, 1875–1878 г.

„Всяко тържество на България е смърт за Русия.“

Иван Аксаков, вестник „Русь“

Възвеличаваният в днешно време от руската пропаганда „граф“ Игнатиев, обявен за „баща на българската нация“, далеч не е бил разглеждан по този начин от съвременниците си и историческите сведения от края на XIX век. Когато наслояването на пропагандата бъде премахнато, образът, който изплува, е съвсем различен – на един праобраз на днешната путинистка политика на омраза към Запада и възвеличаване на Русия като единствен играч на Балканите. Игнатиев не крие, че съдбата на българите изобщо не го интересува, а още по-дълбоко вглеждане го разкрива като автор на най-тежките антисемитски закони в Русия, предшестващи с половин век нацизма. Друг руски „герой“ – лидерът на московските славянофили Иван Аксаков, също прославян в България, е автор на редица злобни забележки, например циничната реакция на новината за кланетата след Априлското въстание, че сега вече Русия ще има повод да си „вземе“ Проливите. Неговият антисемитизъм не отстъпва на този на Игнатиев.

Могат ли тези руски реакционери, учители на нацистите в Германия по държавно практикуван антисемитизъм и систематично заявяващи липса на интерес към съдбата на българите, да продължават да бъдат издигани на пиедестала на преклонението у нас?“.

 

pastedGraphic.png

 

 

 

 

 

Опитът да бъда линчуван успя само в главите на примитивите, дошли да ме сплашват. Щеше да успее и във физическия смисъл на думата. Макар и след четвърт час, с присъствието си полицията помогна да осъществя идеята, заради която бях официално поканен от общината в Добрич – да представя книгата си и да се срещна с хората, които желаят среща с автора, а не саморазправа с него. 

Превъзбудените от “голямото геройство” на хулиганите драскачи в интернет обаче се радват, че съм бил унижаван и предлагат “подвигът” на глутницата от Добрич да бъде доразвит. Само не могат да се разберат точно дали трябва да бъда разстрелян, като откровено предложи един истерик ( наречен “трансилванец” от местен гражданин), да бъда обесен или изгорен заедно с книгите ми ( последното предложение е подписано поименно в едни добрички сайт от местна фанатичка).  

Ако за хулиганската проява на организираната престъпна група полицията твърди, че не е била предупредена, какво ли казват сега полицейските началници? Ами медиите – те солидарни ли са с препоръката на проф. Дюлгерова, превърната в дела от нейните съмишленици с кожените якета и боксовете, които се опитаха да ми затворят устата с физическа сила?

За откровено слугуващите на руските хибридни диверсии срещу България медии изобщо не питам. Дори и най-скандалните измежду тях, които се хранят от бунището на всякакви измислени сензации и скандали, не виждат скандал в опита за линч над един български журналист на публично място.

По-скоро е забележително, че скандалът и заплахата, която не е само персонална ( смея да твърдя), остана “незабелязана” и от медиите, които имат самочувствието на важни и меродавни, защото не са жълти и скандални. Явно и за тях не е достатъчно да бъда малтретиран безнаказано от тълпа развилнели се по поръчка насилници “само” морално. Сигурно биха се задействали ако се беше случило “нещо по-така”. Друго си е тълпата нападатели ме беше разкъсала в буквалния смисъл, а не “само” на думи. 

Има и едно потенциално изключение. Една от водещите по аудитория телевизии се свърза с мен и ми предложи да коментирам случая от 7 март с моето линчуване в Добрич. Чакам потвърждение на поканата. 

Бих предпочел други ( колеги, медии, институции) да коментират докъде сме стигнали. Но явно ще се наложи да се самоотбранявам докато ескалацията на екстремизма не засегне редакции, собственици, институции, партии и прочее по-важни мишени на същата тази агресивна русофилщина, срещу която съм се изправил от много години. Бях иронизиран и осмиван от същите тези медии, автори, партии и институции. Едва напоследък някои започнаха да признават, че никак не е смешно да се правиш, че не забелязваш ( руската) мечка в собствения си двор.  Щом си я пуснал да вилнее там, тя ще те навести и спалнята ти за ”добро утро”.  

А за онези, които иначе ми съчувстват ( ще го приема за искрено) по улиците и в частни разговори изобщо, но не дават воля на тази своя сепаративна солидарност в достъпните им трибуни, искам да заявя писмено: ако разкъсването ми наистина прерасне от вербален тормоз във фатална физическа разправа,  да не си правят труда да скърбят със задна дата. 

Че на гроба на Стамболов русофилите са танцували и мърсували, това е достатъчно известен факт – както и поругаването на паметта му днес от страна на русофилстващите наглеци, които си направиха партия с неговото име и си раздават награди “Стефан Стамболов”. За подобни фанатици изобщо не ми си говори. Те не могат да бъдат убедени, че земята се върти. Нищо ново под слънцето на невежеството, малодушието, злобата и лицемерието. 

Може да звучи патетично, но за всеки случай си подготвям епитафия:

Вашето съжаление имаше значение докато бях жив.

ПОСЛЕСЛОВ: Ето какво е публикувал Вени Марковски, който показва с позицията си, че съпричастността от принципни позиции е въпрос на личен избор, противно на тънките сметки от медийно-партиен характер. https://blog.veni.com/?p=5489

Ултра русияфили се опитват да “респектират” (малтретират) автора на “Измамата Сан Стефано”

Уважаеми читатели,
Не, думата “русияфили” не е грешна – традиционно се говори за русофили, но в случая става дума за хора, които могат да бъдат обяснени за по-лесно като такива, обичащи държавата Русия, нежели руската култура или руския народ. Впрочем, съдейки по описаното поведение, тези, хм, хора вероятно не са чели нищо от руските класици и критици именно на руската държава. За тях е това откровение на Лев Толстой (“За държавата”, 1909 г.):

“За пръв път ясно разбрах какво е това държавата. А как, струва ми се, просто и леко би било да се разбере това. Не се страхувам, че ще изглеждам смешен; признавам си повода, който ми разкри цялата тази работа. Връщах се от разходка, когато ме настигна с шейната си живеещият у нас стражар. Бях уморен, та седнах до него и се разприказвахме. Попитах го защо стои в тази гнусна служба. А той просто ми отговори, че знае и чувства, че работата е гадна, но никъде не би могъл да получи 35 рубли на месец, колкото му плаща държавата. И изведнъж всичко ми се изясни! В това е всичко. Цялото велико устройство на държавата е основано на това, че стражарят получава 35 рубли, докато ако не беше такъв, щеше да получава 8.
И за пръв път ясно разбрах каква е работата. А колко лесно би трябвало да е да я разбера.
Така, де, всичко, което се прави в това признато за толкова възвишено и тържествено учреждение, наречено държава – всичко се прави само в името на тези мотиви, заради които служи стражарят. И всички тези царе, министри, архиереи, генерали правят същото като стражаря. Разликата е само в това (и е в полза на стражаря), че ако той загуби работата си, ще изкарва поне 8 рубли на месец, докато царете, митрополитите, сенаторите, ако напуснат постовете си, няма да могат пукнат петак да изкарат за коричка хляб.”

Уважаеми читатели,
Препечатвам статията на Иво Инджев от блога му, защото става дума за изключително опасно, общественоопасно явление и нагъл опит да бъде запушена устата – с физическа заплаха! – на един журналист и писател, който от години разгласява истинските обстоятелства и факти около историята на България и отношението на Русия към нея от средата на XIX в. та до наши дни.

Б.м. – Вени Марковски

47 мнения за “Вашето съжаление имаше значение докато бях жив”

 1. Моята формула за да няма И ексцеси като добричкият със Стопанинът на БЛОГА НИ съм я обявил тук. Няколко хиляди души ката ден пред Дондуков 1 и 2 и на площад Народно събрание и няма да мине и месец и клякат. Моделът КОЙ с аватар управляващи и “парламентарна опозиция” е в основата на пропадането във всяко едно отношение на България. След като 5-6 майки, толкова беше ПП им присъствие успяха изцяло обречени сме да ги изметем.
  Няма какво да се лъжем. Сегашните силни на деня са готови в една капка вода да удавят Иво. Много им е “НЕУДОБЕН”. “Безпокои” ги само да не се сети някой, главно отвъд Калотина, че току виж отгатнали са големият им мерак.
  Проблемът на проблемите е дали ще се оставим те да диктуват “дневният ред”. В надпревара сме с времето.

 2. Припомням!
  Сега или никога!
  След 12 дни е насрочено решаващото заседание по НЧХД № 6989/2018 г. – 133 състав – съдия Цветелина Михайлова съд. заседание – на 21.03.2018 г. от 14:30 – очаквана зала № 28
  Който има желание и най-вече физическа възможност нека подкрепи Иво на място с присъствие. Аз съм осигурил сестра ми.

 3. Да припомня, че чудесната инициатива на съблогаря Роберт Алтънов е актуална. Иде реч който има възможност да закупи книгата “Измамата Сан Стефано” простирайки се според чергата си и да я подари на обществена библиотека или читалище. Само истината ни прави свободни.
  Да не забравяме и https://ivo.bg/подкрепи-блога/

 4. “Диалог” в който съблогаря Е. Гаврилов ме отмени за което Благодарство.
  Давам го изцяло за да се разбере точно за какво иде реч.

  ДО ГЕОРГИ НИКОЛОВ
  Бяхте писал навремето за един трик за почти безплатен превод в РАЙФАЙЗЕН като “зареждане на сметка”. Ако може да го повторите?
  Posted by Aэрофлот | март 8, 2019, 16:46
  Към АЭРОФЛОТ
  Без никакви трикове в новооткрития офис на Райфайзен банк не взимат такса, без значение големината на сумата.
  Офисът се намира на ъгъла на влизане на тролей 5 или автобус 306 от локалното платно на Цариградско шосе в ул. Йерусалим Младост1. Гишето е веднага в дясно от входа.
  Posted by E.GAVRILOV | март 8, 2019, 20:22

 5. С огромно и неуписуемо съжаление научавам заподготвеното аутодафе на уважаемият г-н Инджев.Сталинизъмът и съвременната му версия путинизъма,набират скорост в държавици като нашата.В крайна сметка,нещата да се случват по един или друг начин не зависи само от управляващите,а и от съответното народонаселение.Примери,колкото искаш,но когато в народопсихологиятя битуват поговорки от сорта:преклонента главичка остра сабя не сече,или в гората гърчовете поразяват най-високите дървета,такова народонаселение няма бъдеще,колкото и да се пъчи с минала слава.Като българското…
  Уважаеми г-н Инджев,можете да се гордеете че съдбата Ви е отредила да сте от онези високи дървета,които галите искат да затрият,Навсуе,не се гаси тук що не гасне!!Поздравявам Ви!
  изповядвате

 6. Много съм огорчена от безумните вербални и физически нападки над Вас.г-н Инджев.За мен Вие сте достоен българин,високо ерудиран и всяко нещо,написано от Вас , е безценно и прониква в сърцето на всеки.Благодаря Ви , че Ви има !

 7. Иво, пак ти се случи да бъдеш първи. За пръв път български журналист е “разкъсан” от организирана банда мотористи. “Нощните вълци” или птици, облечени с кожени якета с надписи “Болгария” (това трябва да е на чист български език) и както сами се определят с руски гени. Не стана ясно с какви моторчета са пристигнали в Добрич, вероятно руски мотори карат тези смелчаци (надявам се някой да е снимал ескадрилата, колко бяха на брой юнаците?). Хайде сега да видим кое представяне на книга (писано слово)е имало такова знатно посещение. Дошли са за автограф от тебе, за какво друго ще бият път и ще горят бензин? Преди години, когато те сполетя Първанов, колегите ти журналисти се скатаха. Знаем какво се случи на много от тях и продължава да се случва. Сега да видим какви ще ги дъвчат поборниците за истината. Ще следим информационния поток и ще разберем. Дали ще се намери някой журналист да попита Нина Дюлгерова дали е доволна, че ден след като призова да бъдат запушена устата на Иво Инджев се случи случката. Да се надяваме, че “Труд” може и да зададе такива въпроси, ама надали?
  Сега ще видим кой, как и за какво ще се обади. Хора, наистина става страшно! 21-ви век сме, а настоящето стана по-тъмно от миналото!Признавам си греховната мисъл, че случилото ми напомни за съдбата на Алеко Константинов, да пази Господ!
  Иво, да ти е яка клавиатурата!

 8. @ GEORGI NIKOLOV
  Няколко хиляди души за един месец пред Дондуков и хоп – готово!
  А вие навярно ще пратите сестра си.

 9. @ Georgi Nikolov

  “5-6 майки” и трите най-големи телевизии…
  То не бяха живи включвания с камери от различни ъгли за масовка, дронове, режисирани постановки с участието на съвсем истински деца, без оглед на климат и по кое време на деня.

  По навик, в България истината се замита под килима, и когато някой я съобщава с факти и на висок глас, палят му клечката. Партиите и политиците, които се радват на симпатии в този блог, даже не направиха опит за публичнo отрицание на тази отвратителна постановка в Добрич.
  Само пречупени кръстове и факли липсваха. Kакви безумци.
  Г- н Иво Инджев има късмет, че западните посолства се застъпват за него, иначе досега кой знае…
  Не защото е против руските вековни попълзновения според сектантите , а понеже е почти единствения истински независим журналист останал на българска почва, с огромно сърце и аудитория и заслужава подкрепа.
  A у нас, независимост е още мръсна дума, още се счита за гордост да си близо до властта, нaш човек, свой човек в телевизионните студия ,взаимни одобрителни погледи, oмерта …
  Звучи брутално, но това е.

 10. Към GEORGI NIKOLOV:
  Въпосът ми към вас, „Може ли група от родолюбци да заведе иск за клевета, унижение, изопачаване на факти, оскърбление и т.н. в полза на човека понесъл всичко това, който впоследствие да бъде само свидетел по делото?“, да се счита за предложение, ако отговора ви е положителен.

 11. Към Сия

  Изпитвам уважение към теб заради жеста ти, когато ми помогна в трудна ситуация без да се познаваме лично.

  Поради това ще ти отговоря на въпрос от рода на онези, на които не отговарям по принцип. А не отговарям, защото не позволявам да ме вкарват в обяснителен режим на дребно. И на едро.

  Хулиганите в Добрич си бяха разпределили репликите тъкмо с такава цел, за да ме накарат да им се оправдавам.

  Един крещи с ( абсурдния въпрос) дали съм историк (какъвто всъщност съм наистина по образование), а други се опитват да го надвикат да кажа колко ми плащат американците, дали уважавам българските герои, дали няма утре да кажа нещо гадно за Левски, защо мразя България и прочее …

  Но, да се върна на въпроса ти за мотоциклетите им.

  Да, попитах ги.

  Знам защо премълчаха, когато ми дойде ред и аз да ги попитам нещо.

  Потвърдиха с мълчанието си моето твърдение, че яздят американски, японски и германски мотори. Провокирах ги да кажат дали по колекционерски причини нямат и някоя руска реликва, но те многозначително стискаха устни…

 12. MИKA, този път “упълномощавам” ВАС!
  Кой разбрал-разбрал!

 13. Тервел, не може.
  Не случайно това са единствените текстове за клевета и обида от Наказателният кодекс които се инициират с жалба от потърпевшият и се водят като Наказателни с Частен Характер Дела.

 14. Имам елписмо от Д. Савова и предупреди, че от известно време не може да се включва в БЛОГА НИ. Личи й по “поста” ѝ от 20.45.

 15. Има и нещо положително в случката. На видеоклипа се чува ясно и отчетливо само Иво. Насреща крясъци от които не се долавя нищо.
  Интересно е дали са се само организирали или КОЙто трябва им е “подшушнал” за сбирката.
  Но и за тях иде РИКО. Гътнат ли трите шишета, дружинки кат горната просто се “отказва” от политика и “нацидеали’.
  Стават по-ниски от тревата и по-тихи от водата.
  Много мина, мъничко остана.

 16. Драги приятели, тука съм всекидневно, но писмено съм показвал присъствието си много рядко. Причината е, че бях нахокан, не толкова от собственика на блога, колкото от някои читатели тук. Моето желание беше, нашият съвременен Паисий да се съюзи и с други личности на денят, които в политически аспект „желаят“ да подпомогнат и направят всичко възможно нашата Родина да тръгне по верния път към истината и благоденствието. Видях и разбрах с времето, че аз съм грешил, поради това поставих думата относно желанието (което за съжаление беше само моето) в кавички.
  Последната случка на безпрецедентното издевателство спрямо Иво не е за пренебрегване и едно съжаление, не дай си Боже, пораждащо епитафията му ще е един вид След дъжд качулка.
  Една качествена подкрепа от моя стана, след като не бих могъл да постигна подобна изява като тази на Вени Марковски, е да посъветвам, нашият ерудиран кумир, да се свърже в тандем с подходящи действащи и бездействащи политици и мислители и бързо да организират движение или партия, която да възкреси точно такива промени, които Иво винаги посочва. Той притежава всичките тези необходими качества, като верен нюх, ювеална безкористност, изключително постоянство и една популярност, които въпреки, или точно поради редицата несгоди, е постигнал. С тях той ще стане кондензиращо ядро на желаната промяна. А вече се задават избори.
  Този път да не ги (пред)оставяме за избор на „по-малкото“ зло!

 17. Повече от г-н Инджев не е възможно да се каже. За същото говорят и Лев Николаевич Толстой /руснак-да знаят русияфилите/,Вене Марковски и г-н Ранев от блога.
  Отвратително и изключително опасно е това,което става в държава,която се реди сред държавите от Европейския съюз и,наблягам на това, през ХХІ-я век.
  Къде са голямите медии,къде е държавата,къде е парламентарната опозиция,ако има такава,за да се противопоставят на тази отровна атмосфера.
  Те забравят,че държавата на бокоТИКВАТА няма да бъде вечна.

 18. @ GEORGI NIKOLOV:
  като ги гледаш тия, как мислиш, дали могат да се самоорганизират“ Чакай да позная. Значи тези бабаити, с кожените якета, на които е написано “Болгария” на чист български език, преди да се качат на моторчетата (какви моторчета карат,предполагам, че са руски???) са се били събрали в клуба по интереси да четат колективно книгата на Иво. Те са чели и други книги от трите вагона на Нина Дюлгерова, но се самоорганизират и отиват на сбирката в Добрич и да вземат автограф. Обаче там се сещат, че Иво не е историк и го почват, за да му покажат откъде изгрява слънцето.
  Не е прав Иво като казва, че не представляват българския народ. Представляват го и още как. Представляват ония 80% дебили, както ги определи Иво Христов, професор от Пловдив. Както виждаме, все професори им са идеолозите на рокерчетата, които карат руски коли, гледат руски телевизори, носят руска мода, слушат руска мусика и четат Чехов в оригинал. И записките на граф Игнатиев са чели в оригинал.
  Смятам, че благоприятната развръзка се е получила, защото организаторите са подценили ситуацията и не са се обадили на полицията в Добрич да не се намесва. Ако полицията беше предупредена, щеше тях да охранява, а не някакви си там пенсионери и предатели, които четат и са дошли да видят Иво Инджев.
  Нощните вълци за тук, дами и господа, и нещата са много по-сериозни отколкото изглеждат тук, докато си тракаме клавиатурите във форума.

 19. Това, да пуснеш руската мечка в задния си двор и тя да вилнее безнаказано, дължим основно на банкянския монокнижник. А основната цел е ясна: Oтцепване на Черноморието подобна на Крим и Черно море да бъде руско езеро. И това става с пасивното наблюдение и одобрение на политическата шайка.
  Тъй като имам същите убеждения като вас и не ги крия преди няколко години, ме сподели подобна участ на вашата. Бях нападнат от шофьора на Атака (офисът им беше в дипломатическия блок до бившия ресторант Ропотамо), без никаква причина извади нож и ме заплаши. От полицията в 1/во районно взеха мерки и на същия индивид му се наложи да чисти градинките една година като пробация.
  Това са неприятни типове. Искат да ви вкарат в обяснителен режим, да ви танцуват по нервите.
  ДАНС отдавна трябваше да започне разследване на руската агентура, криеща се зад русофилството, източниците на финансиране и т.н. срещу т.н професори по история, ходещи често на гости в руското посолство.

 20. Като руснак, понякога ми става противно от срещите ми с ултра-русофилите в България. Тяхната русофилщина оставя един вкус като от сахарница, в която са капнали капка чай. Един нормален човек (дори и руснак) не би се почувствал комфортно в компанията на хора, които се самоунижават по подобен начин. Напълно съм наясно, че от друга страна Иво Инджев е русофоб. Мисля че той не го крие, и вероятно дори се гордее с това, но като журналист, а не академичен историк, той има право на това. От друга страна смятам, че все пак той поставя доста интересни въпроси с тази своя книга. Напълно е логично, че Руската Империя, като държавна структура, преследва исключително свои геополитически цели с организирането на войната. Една война е прекалено скъпо начинание, за да се извършва от “братски чувства” или благотворителност. Абсолютно е ясна и целта на Руската Империя в тази война – контрол над Проливите и изход на Русия в Средиземно море. Доколко можем да идентифицираме граф Игнатиев с тази цел и да говорим че не му пука за съдбата на България, е съвсем друг въпрос, защото все пак той е само дипломат на служба на държавата и е глас на държавата а не свой собствен. Също така е абсолютно ясно, че след неуспеха с Проливите, Русия като държава се е опитвала да закрепи своето влияние на Балканите (възможно като плацдерм за втори опит). Всичко това е логично и вероятно 100% вярно, но … Не трябва да забравяме, че подобна война е била възможна само поради една важна причина. В края на 19 век Русия е в много трудно положение – зараждат се социалистически и анархически движения, обществеността все повече иска да взема участие в управлението на страната. Все още се чувстват последиците от Кримската и Кавказката война, на територията на империята постоянно избухват бунтове и дори пълномащабни въстания, например, в Полша. Реално единственият начин Руската Държава в този момент да започне една толкова мащабна кампания (досега в многочислените руско-турски войни руснаците нито веднъж не са влизали толкова дълбоко в територията на Османската Империя)е а има не само добър повод (Априлското въстание и активизация на национално-освободителните движения на Балканите), но и пълномащабна поддръжка на народните маси, интелигенцията и благородническото съсловие. И тук има еди факт който никой русофоб не може да отрече – руските народни маси предоставиха на тази воена компания хиляди доброволци от най-различни съсловия и милиони рубли дарения. Можем да говорим, че руското правительство ги е излъгало и е исползвало техните чувства за да подпомогне своите политически цели – бесспорно. Но това не отменя факта, че призовани да помогне на братята славяни, руски народ е отговорил с отклик , който е безпрецидентен в руската история. Така че, едно и да разнищтваме историята, мотивите и игрите на геополитическите сили, в политиката няма държава която да обича България на държавно ниво, там няма място за чувства. Но все пак 3 март, Сан-Стефано, Освобождението не са само термини в геополитическата история, а са повод за радост и гордост на обикновените хора които са били част от тези събития, техните потомци и нашите потомци. След това руското правителство се е чудило как да си възстанови неоправданите разходи по войната, панславистът Аксаков се обиди на българите за това че не споделяли неговата мечта за едина славянска държава, Батенберг се скарал с Руското правителствои т.н. Но това са или политически въпроси или лични обиди на хора , чиито неизпълними надежди били излъгани, това не прави събитиято и празника по-малко значими в историята на България. Дори ако България случайно и без желанието на Руското правителство е получила свободата си, това пак е велико събитие. Абратските чувства между обикновените хора представители на тези два народа едва ли ще заглъхнат още дълго време. А историята, хубова е да знаем историята, такава каквато е – без грим. Защото както са казали умните хора, който не се учи от историята си е обречен да е преповтаря отново и отново. Въпреки че не споделям много от изводите на Иво Инджев, аз лично уважавам го за стрембението да търси и популяризира фактологическата истина. Умният човек няма нужда от готови изводи, той има нужда от факти , а изводите той сам ще си ги направи. Лошото че в повечето случаи се опитват да ни натрапят чужди изводи и да скриват от нас фактите.

 21. Пак ще добавя тези са далеч от това което се нарича РОКЕРИ. Аз имам четери милиона мили по пътищата на Щатите но такива като тези БОКЛУЦИ отдавна няма, тук вече можете да видите от обикновен Американец до милионер а също имаме Български мото клуб нашите момчета участваха при откриването на паметника на Дякона пред Българската църква св.Иван Рилски. Мога да ви кажа че такива истъпления като тези които гледах във видеото никога не съм виждал там. Не случайно писах поради изказването на един от тези така наречени РОКЕРИ че господин Инджев е за РАЗСТРЕЛ и също че мразят АМЕРИКА а и нали господин Инджев получва заплата от тази държава. Аз бих ги попитал след като мразят Америка защо носят Американска РОКЕРСКА униформа а и защо карат Американски Германски и Японски мотоциклети и защо не карат РУСКИ а и също колко са им платили на тях да съботират това начинание и бих попитал ВЛАСТИТЕ ако има все още такива защо до сега не са се намесили – или на тях така им е изгодно. Господин Инджев много съжалявам за това което се е случило с вас – пак ще добавя на тези мястото им е в любимата им РАЗИЯ и ГОЛЕМИТЕ СИБИРСКИ ПОЛЕТА и там да се наслаждават на предоставената им свобода от любимият им вожд ПУТЛЕР те нямат място в България!IIC…..oIL.

 22. СИЯ, нямам никакви илюзии. Всичко се е развило точ в точ по посоченият от Вас сценарий. И както Иво посочи сполучливо пред местната телевизионна журналистка, цитирайки безсмъртният Симеон Радев, за когото рокерите-пут.инофили не са ѝ чули, има си хас, “русофилство е плод на невежеството”. Колкото по-незнаещи, толкова по-агресивни. И ива христава сега имаме основание да го надградим в “класик” с неговите одиозни 80% дебили. Едва ли бардът на най-знаменитата още от съветско време рок-група “Машина жремени” Андрей Макаревич е чул за родният пловдивски прафесар но и той твърди същото, даже нещо повече-80% от плането- населението са “полуидиоти”.
  А че нещата са сериозни И предстоят потресения най-малкото по линията на “американската връзка” с непредвидими реакции на кукловодите на Моделът КОЙ само тъпугенрите не се догаждат. Ще да видим.
  Много мина, мъничко остана.

 23. В “чуждата” мрежа без наша намеса.

  “Мутрата никога не е помирисвал суджук Мутрата никога не е звънял на Ваньо Мутрата никога не е имал нещо общо със СИК
  Мутрата никога не била подкрепяна от БКП-Генералите от “Монтерей”
  Мутрата никога не е произвеждала незаконно цигари край Бургас
  Мутрата никога не е била най-голям авер със Златев
  Мутрата никога не е била подкрепяна от най-твърдия електорат на ДПС
  Мутрата никога не е най-близкия гавазин до Диктатора Живков
  Мутрата никога не е била СИКаджийска Мутра
  Мутрата никога не е била (неразкаял се) член на (кървавата) БКП
  Някой ако иска да продължи, аз се изморих”

 24. Г-Крилов, то затова е казано, че малките деца са най-чисти. Колкото повече власт има в човек, толкова по-отровен е той. Обикновените руснаци също са жертви на облечените във власт политици. Но всеки, който поеме пътя на властта се превръща в чудовище, което е задоволило амбициите си. Защо изобщо се разделяме на държави и пазим границите им?? Защото всеки от нас малко или много попада под влиянието на силно егоистични, властови индивиди, които обсебват живота и душата на останалите с обещания да им донесат и на тях задоволение. Но всъщност им носят смърт като ги хвърлят в огъня на собствените си страсти. Тези чудовища, които обсебват властника, желаещ да ги приеме, ще умрат само когато всеки човешки дух се откаже от лъжата, омразата, заграбването. Русия като огромна империя е поробила всички в държавата си и настоява необуздано да преклони всичко живо по света. Да унищожи и пороби всяка друга власт и народ. След което следва кражба на богатствата им, така, както го направиха с България, Украйна, Румъния , Полша , Финландия,…. и с всички съседни държави. Няма нищо полезно в състоянието “русофил” до което се мъчат да докарат, защото това те прави роб на тежка, кървава империя, която пороби дори Православната Църка и я впрегна да обслъжва политическите и интереси.

 25. Към Владимир Крилов:
  Ето Ви историята без грим.
  “Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само този, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена.
  – Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха…
  – И защо?
  – Как така защо: пристигам, питам има ли слама, – „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам.
  – А вие какво му предлагахте за това?
  – Как ли пък не! За него проливат кръв… – започна той с патос“

  „Година на война 1877 – 1878.”
  В. Немирович – Данченко

 26. Към Владимир Крилов:

  Господин Крилов, от уважение към уважителния Ви тон, ще Ви отговоря уважително за някои нюанси от Вашия коментар, които не се верни от фактологична гледна точка.

  Преди всичко съм длъжен за стотен път да кажа, че самият термин “русофобия” е измислица за оправдаването на изкуствено създаване на култ към всичко руско сред балканските народи с цел да обслужи руските имперски интереси. Да оспорваш руската политика от който да е период от историята не “русофобия” ( т.е. “страх от Русия”). Иначе по тази логика в момента има милиони “русофоби” в самата Русия. И ще стават все повече.

  Първите съзнателно създадени русофили в региона са били представителите на незначителното по брой гръцко население на север от Дунава в днешна Румъния. Били са фаворизирани от руските власти, управляващи съвместно с Османската империя тези територии по силата на договорите от предишни войни, загубени от османците. Всички руски консули в тези земи са били гърци по произход. На шепата гърци по тези земи са били предоставяни привилегии ( например само те можели да въртят морска търговия ). Предприемчивите българи, които са били етническо мнозинство, били принудени да се гърчеят по тази причина, но това предизвикало масова омраза към тях и срещу самите гърци – т.е. косвено към руската интрига на противопоставяне на гърците срещу българите. В резултат на това българите започнали да вдигат бунтове. Например в Брайла. При един от тях младият Раковски, родоначалникът на българското националноосвбодително движение, бил предаден в ръцете на турските власти от руския консул, при когото бягащият от потерята на полицията Раковски се опитал да се скрие. И Ботев е бил вкаран във влашки затвор ( във Фокшани) за три месеца по указание на руския консул.

  Правилно отбелязвате, че след Априлското въстание в Русия се създава масово настроение на симпатия към славяни и православни ( доколко българите са именно славяни е въпрос в развитие от гледна точка на науката днес, боравеща с тънкости, като генетиката). Такива настроения избухват най-напред и по-масово в Англия, без тя да е “братска” по вяра и език. Заради едната човечност, с която англичаните, при всичката им надменност и други имперски грехове, са надигат все пак също и срещу търговията с роби и налагат на Лондон да я прекрати ( не е станало по милостта на владетеиля, какво в Русия през 1861 г.). Така че Русия не може да си припише уникалност в съчувствието си към жестоко пострадалия народ, който упорито отказвали да откроят като български.
  Тезата на панславистите и православните фундаменталисти в Русия ( лансирана от идеолози, като Данилевски и приета 100 процента от Игнатиев в рамките на имперската доктрина) е била, че балканските славяни и православни трябва да станат поредната капка, която да се влее в руското море. Но са се натъкнали на неочаквана за тях съпротива на събуденото национално чувство на българите. Русия нарича това “неблагодарност” от страна на един народ, който отказал да бъде покорен от друга евразийска империя и да бъде асимилиран – планът бил това да стане по-лесно, отколкото турцизирането на българите, несъстояло се за 5 века, поради близостта на езиците и вярата.

  За съжаление със същия плам, с който се възбужда руското обществено мнение в полза на славяни и православни след Априлското въстание, пак това общество рязко започва да крещи на висок глас срещу “българските подлеци и страхливци” в резултат на първите несгоди на руската войска на Балканите, за което донесенията на руските офицери и на повечето военни кореспонденти обвиняват “малодушието” на българите- същите, които руската държава съзнателно отказва да въоръжи заради страха от това българите да вземат в свои ръце съдбата си ( Н.П. Игнатиев е ясен по този въпрос в своите “Записки”).
  Четете свидетелствата за това отношение на руските войници и офицери срещу българите в самата загазила в първата фаза на войната руска армия. Честните руски кореспонденти Евгений Утин (в “Писма от България”) и Василий Немирович – Данченко ( в “Година на война) застават на страната на несправедливо обвиняваните българи. Но това не променя отношението на същите онези мужици в шинели и на “техни благородия”, които отнасят обратно в Русия своята омраза към т.н. “братушки”. Тя се пренася след това и в поведението на руската администрация в първите месеци на руската окупация, сведена от Берлинския конгрес до 8 месеца, през които отношенията между руси и българи се обтягат, за да стигнат само за 7 години до скъсване ( по инициатива на отмъстителната руска империя, уязвена от “нахалството” на българите да бламират Берлинския конгрес и да съединят двете части на разпокъсаната си родина).
  Няма друга подобна мирна национална революция, всенародна в най-буквалния смисъл, в съвременната история ( не само в Европа). Но на руските имперски великани тя се е сторила непоносима дързост и тя се опитала безуспешно да я смачка – най-напред с оттегляне на руските офицери от българската армия, а след това и с ръцете на османците, подстрекавани от Алексанъдр III да накаже българите с реокупация на Източна Румелия, а след това и чрез с армията на сръбския крал Милан.
  Било е смайващо за целия свят, че българите устояват на този натиск и отстояват правото си на своя национална държава – нещо, което балтийските републики, Полша, Финландия, Украйна ( временно)… успяват да постигнат чак след поражението на Русия в Първата световна война.

  Такова нещо като любов между народите няма – още по-малко пък “вечна”. Както вече посочих, настроението в Русия се е обърнало рязко срещу българите за броени дни при първите загуби на руската армия на балканския фронт. Да не говорим каква антибългарска истерия избухва в Русия след като България се оказва в лагера на противниците през Първата световна война, за което империята се опитала да накаже “неблагодарниците” с пряка агресия, смятайки, че дължимата й благодарност ще спре българската войска да отвърне на огъня й. Голяма грешка ( отново).

  “Вечната дружба” е приказка за онези, които вярват в собствените си заблуди. Можете да говорите от свое име, но не и от името на цял многолик народ.
  А че руската империя съзнателно е измамила българите чрез предварителния договор от “Сан Стефано” ( именно българите, тъй като съседните Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора си получават придобивките, затвърдени на Берлинския конгрес), е факт, който признават и руските източници. Например дипломатът Андрей Карцов посочва този факт през 1916 г. Целта е била българите да бъдат насъскани срещу европейската конкуренция и да бъдат спечелени за русофилската кауза. В което и до днес се корени русофилството на невежите за това коварство българи, които не са получили на 3 март никаква свобода, защото се е наложило да я извоюват тепърва от новите си господари.

  Всичко това е било известно на просветените българи преди съветската окупация, но бива погребано за 45 години под лъжите за “вечната дружба” и “безкористното освобождение”. Разкопаването на тези пластове днес се определят като проява на “русофобия” само от онези, които просто не познават историческите факти и продължават ( нарочно или не) да наливат газ в огъня на “течната дружба”, разделяща българите на европейци и евразийци.

  Плодовете на съветската окупация берем и в това отношение до ден днешен. Ако има някой, който може да помогне най-много за преодоляване на тази несправедливост, това са самите просветени и честни руснаци. Не случайно намирам и цитирам техните мнения в своите публикации и в книгите си. И това ли е “русофобия”?

 27. Господин, КРИЛОВ,
  ПРОЧЕТОХ ДВА ПЪТИ, КРАЙНО ВНИМАТЕЛНО постинга Ви и никъде в текста не успях да открия конкретни Ваши аргументи в полза на тезата ИНДЖЕВ-РУСОФОБ. Не посочвате нито едно-единствено твърдение на господин ИНДЖЕВ, неотговарящо на ДОКУМЕНТИРАНАТА/!/ историческа истина. Каква е всъщност целта на писмовните Ви напъни?
  Апропо, имам към Вас няколко въпроса:
  1. След като вече изяснихме, че “фобия” означава СТРАХ, а не омраза, позволявате ли си да твърдите, че родолюбивите българи не са имали и нямат основание да се страхуват от Русия?
  2. Как оценявате поведението на Русия спрямо България, след Сан Стефано и след септември 1944 – като на освободител /от какво?/ или като на завоевател-окупатор?
  3. Българска държава съществува от 5-7 ми век на Н.Е. Наясно ли сте какво казва историята за Русия от същия период? /това като евентуално начало на разговор по темата кой-кому, какво е дал в цивилизационен план и кой-кому трябва да бъде признателен и благодарен/?
  4. Колко паметника в Русия възвеличават българската държава, българския народ и именити /световно признати/ българи? Колко улици и площади в Русия носят български имена?
  5. Съществували ли са някога и съществуват ли днес в Русия руснаци-българофили и техни НПО?
  За сега, като че ли е достатъчно…Очаквам отговора Ви.

 28. До Владимир Крилов
  Вашият пост е достоен за уважение. Освен това,За той е основа за сериозен разговор.
  Като страничен наблюдател не мога да се съглася,че г-н Инджев е “русофоб”. За него,надявам се,както и за повечето българи,руският народ е среда,в която са се появили Ленин,Сталин,Берия,Путин и безброй фанатизирани престъпници. Но руският народ е родил и светли личности като Пушкин,Чайковски,Шаляпин,Толстой и много други.
  Трябва ли да наречем авторите на Бай Ганьо,Андрешко,Записките и т.н.- “българофоби”? Аналогичен е случая с негативните страни на руснаците.Ами че за тях са писали безсмъртния Гогол и много други руски автори.
  Зад негативната по вложен смисъл дума- “русофоб” се крие омраза срещу тези,които са противници на агресията и жестокостта на управниците през руско,съветско и путинско време.
  Мисля,че всички образовани руснаци споделят чуствата на така наречените “русофоби”.

 29. Господин руснакът,естествено не разсъждава като българин,въпреки че очевидно е “уседнал” на територията отдавна.Избрал си е изображение на “зелено човече”… Разсъждава типично по рускому- не харесва чак толкова “ултра-русофилите”.Подобно на путин, който строява и шамаросва петоколонниците си с опакото на ръката. И въпросният руснак се мъчи да анализира И.Инджев…

 30. Към Владимир Крилов:
  Г-н Владимир Крилов, искам да ви уверя ,че никога не имало искрени русофили в България през последните 140 години, това предполага че също така НИКОГа не е имало и “русоФОБИ”. Има само български национални патриоти и български “национални” чуждопоклонически ПРЕДАТЕЛИ! И преди войната от 1877-78г. е имало пак патриоти и ПРЕДАТЕЛИ, като последните са обслужвали гръцкият, сръбският , влашкият и османският ШОВИНИЗЪМ, за сметка на българските национални интереси, и най-често това тяхно предателство е било срещу съответните лични привилегии и лични финансови изгоди, а не от “безсребърен” “алтруизъм”!
  Преди войната тези национални предатели са зависими преди всичко от съседните правителства, които са получили НЕзависимост от Османската империя преди България. Едва след руско-османската война тези национални предатели преминават под руската империалистическа зависимост, чрез получаване на лични изгоди , както преди това са били агенти на съседните
  правителства и на Високата порта. И едва след войната от 1877-78г. ПЛАТЕНИТЕ русофили се увеличават многократно, и вече стават агенти на руската панславистка империалистическа доктрина , вместо на съседните шовинистически влияния, както преди тази война!
  Така че , както ви казах вече , в България НЯМА “русофили” и “русофоби”, а има САМО РУБЛОфили, особено след войната 1877-78г., като се започне от Драган Цанков , след това се премибе през редица русофилски правителства преди Първата световна война, след това болшевишките влияния върху земеделският провинциален сатрап – стамболийски, след това русофилските преврати на звенарите, и накрая блшевишките колониални предатели от БКП, които са монтирани във властта от Сталин,след 1944г.! Като през цялото време от 1878г. до 1944г., има много платени предатели в българските правителства, които са зависими от руските и болшевишките служби, и тези предатели всички до един са “РУБЛОфили”! Те са една от основните причини и за военните погроми и разгроми на България през войните със съседните държави ,и от Сталин, както и за националните катастрофи.
  Освен това , г-н Крилов, 3 март не е честван като национален “празДник” преди 1990г., и едва след 1990г. същите предатели-РУБЛОфили избраха тъкмо 3 март за “национален празник”! При положение ,че има други дати ,които наистина са естествените кандидати за това – 24 май, 6 септември ,22 септември и т.н.. Но РУБЛОфилите пак предпочетоха да ПРЕДАДАТ . ОТНОВО, националните интерси на България, както ВИНАГИ са го правили през последните 140 години! ОТНОВО! И отново заради техните БЕЗкрайни ЛИЧНИ финансови и агентурни ЗАВИСИМОСТИ от Руската империя и от СССР, и продължаващи и сега от КГБ и ГРУ!
  Само ви припомням ,че вашият настоящ национален празник е 12 юни, а не е 9 май! Въпреки че вие чествате 9 май ,като вашият най-голям празник , но въпреки това той НЕ е вашият официален национален празник!
  А в България 3 март не е нито дата на НЕзависимостта ,като е вашият 12 юни, нито пък 3 март е бил някога най-честваният официален празник, както е вашият 9 май. И за това няма как 3 март да е датата на националният празник на България. Тази дата е наложена от РУБЛОфилите – националните ПРЕДАТЕЛИ на България през последните 140 години , и даже от преди това, и за това 3 март не заслужава да е дата на националният празник на България!!!
  Може 3 март да остане като някакъв официелен празник ,както е било винаги преди 1990г., и който иска да си го чества, но …. НО 3 март не е обединителната дата ,която ЗАСЛУЖАВА да е националният празник на България, особено като се има предвид как и от кои ПРЕДАТЕЛИ беше наложен за такъв , след 1990г.!
  Освен всчико това, г-н Крилов, искам да ви ПРИПОМНЯ и още други факти.
  Например Русия води войната на 2 фронта, като армията на Кавказкият фронт не е по-малобройна от тази на Балканският фронт, напротив!
  След войната Русия получава голямата част от източното крайбрежие на Черно море, и грузинското включително.
  При такива голямо териториално разширение на Кавказкият фронт , няма как Русия да очаква да получи огромни територии на Балканският фронт, още повече – Русия е подписала в Райхщад споразумение с Австро-Унгария да няма голяма “славянска” държава след бъдещата руско-османска война, и наистина след войната сръбската и българската държави са разпшокъсани , като Австро-Угария окупира Босна – Херцеговина, а Русия “компенсира” сърбите ,като им ПОДАРЯВА ългарските градове – Ниш и Пирот!
  Освен това Русия анексира Бесарабия ,и “компенсира” Румъния ,като им ПОДАРЯВА българската Северна Добруджа!
  Останалата българска територия е ПОДЕЛЕНА на васалната Източна Румелия, и на зависимото Българско княжество, а Македония е върната директно под османска власт!
  И така след поредната руско-османска война нито Сърбия може да се обедини , нито България , нито Румъния. Те остават разпокъсани и напълно зависими от околните империи! И това ги противопоставя една срещу друга, а като прибавим и Гърция, положението става “барутният погреб” на Европа!
  Както вече казах Русия получава ,след войната – Бесарабия и Източното черноморско крайбрежие, което компенсира 2-3 пъти всички военни разходи за тази война. Така че след войната Русия е получила военна плячка от Османската империя 2-3 пъти повече отколкото е вложила във военните действия, и то на два фронта!
  Освен това България си плаща след войната за руската окупация с 32 тона злато. Без да броим и за мародерствата на руските военни срещу българските селяни по времето на самата война и по времето на следвоенната окупация!
  Също така цялата военна кампания , и на двата фронта , е спечелена и от героичната съпротива на българските опълченци и малобройните руски части на връх Шипка през лятото на 1877г..
  Такива са фактите!
  Не може да има “русофили” и “русофоби”!

 31. Случилото се в Добрич предизвиква в мен гняв и срам. Докъде я докарахме толкова безсрамно да вилнеят неграмотници. Твърде зле ни се е отразил животът в лъжа след 1944г. Имаше малък прозорец 1997-2001г., в който беше широко отворена вратата към нормалния свят. За съжаление с измама пак се върнаха комунистите в различните им мутации и това са резултатите от почти 18години на власт. Дано изтрезнеем и успеем да направим стъпка в правилната посока.

  До В. Крилов
  Преди да говорите за русофоби в България обърнете се към руската си история и отношението на князе, императори, помещици, боляри, ген. секретари и президенти и си помислете дали те не са били истински русофоби.
  Що се отнася до българите, тези които четат и са наясно с нашата си история няма как да са русофили. Те знаят например следното:
  1.Русия е разполагала като с бащиния по отношение на българската територия. Примери Македония, Северна Добруджа и Западните покрайнини.
  2. Говорите за финанси. Прочетете за платения ОКУПАЦИОНЕН фонд. Наскоро излезе отчет на БНБ от три части, който пасол макаров окачестви като провокация. Тепърва ще става ясно за какво точно става дума и за каква “братска” дружба. За мен най-важното е абсолютно всички руски фирми на наша територия да си плащат данъците вкл. лукойл.
  3.Русия(ссср) 2 пъти обявява война на България и бомбавдира Балчик и Варна.
  4.Налага репарации на България, въпреки участието на нашата армия в крайната фаза на ВСВ и хилядите жертви.
  5.Създава сговор срещу Българиия в Междусъюзническата война. Насърчава Сърбия да ни нападне, опитва се накара Турция да ни пусне кръвчица.
  6. И т.н.

  След като зная всичко това няма как да съм русофил. Сори.

 32. Към Владимир Крилов:
  „Като руснак, понякога ми става противно от срещите ми с ултра-русофилите в България.“

  Тези момчета, които бяха изпратени да попречат на ИВО ИНДЖЕВ при представянето на КНИГАТА СИ ИСТИНА ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН – „ИЗМАМАТА САН СТЕФАНО“, не са БЪЛГАРИ, но не са и „ултра-русофилите в България.“ те са си просто руски помияри. Дори един от тях заявява, че гените му са руски. Когато срещнете Нина Дюлгерова, Светлана Шаренкова, Любомир Коларов, Костадин Костадинов, Николай Малинов,………..тогава ще разберете, колко дълбоко грешите, че познавате БЪЛГАРИТЕ.

  „Иво Инджев е русофоб.“
  Не, не е! Той КАЗВА ИСТИНАТА. ТОЙ Е БЪЛГАРИН, ЗАЩОТО НЕ ЛЪЖЕ, НЕ КРАДЕ И НЕСИ ПРОДАВА ДУШАТА ЗА ПЕЧЕНА КОКОШКА!

  „Доколко можем да идентифицираме граф Игнатиев с тази цел и да говорим че не му пука за съдбата на България, е съвсем друг въпрос, защото все пак той е само дипломат на служба на държавата и е глас на държавата а не свой собствен.“ Всеки руснак е слуга на държавата си. Той не познава свободата. А на Игнатиев толкова му е пукало за съдбата на БЪЛГАРИЯ, че окачва на бесилото ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ-ЛЕВСКИ.

  „Не трябва да забравяме, че подобна война е била възможна само поради една важна причина.“
  НАПРОТИВ! Поредната Руско-турската война от 1877-1878 беше възможна поради три причини:
  – АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ, за което „Московски ведомости“ тогава пише: „Из някои планински местности в България имало размирици, понеже селяните били недоволни от повишения данък върху вълната на овцете.“
  -ЯНУАРИУС МАКГАХЪН, накарал целия свят да стане свидетел на факта, че в Европа се убива цял един народ.
  -УЙЛЯМ ГЛАДСТОН-трибунът на века и УЙЛЯМ СТЕД, който четейки коментарите на Макгахън си казал: „Надигай нацията или бъди проклет“.
  Тези три фактора предизвикаха Цариградската конференция, и ако не беше преврата на младотурците война независимо от захаросаното ви заключение „призовани да помогне на братята славяни, руски народ е отговорил с отклик , който е безпрецидентен в руската история“ . ВОЙНА НЯМАШЕ ДА ИМА! Войната през 1877-1878г стана факт благодарение на настойчивостта на Бисмарк, който принуди Русия да обяви война на Турция, защото Русия си беше самозабучила етикета, че е защитница на славяните и православието.

  „след неуспеха с Проливите, Русия като държава се е опитвала да закрепи своето влияние на Балканите (възможно като плацдерм за втори опит). Всичко това е логично и вероятно 100% вярно, но“
  Да, 100% е вярно, че от Петър досега Русия преследва и налага служейки си изключително с недемократични средства /войни, подкупи, преврати, заплахи, убийства/ влиянието си на Балканите. Това ни е известно, но няма ли най-после да разбере, че за нас си остава такава, каквато Вазов я описва: „О, Руси…….Защо сте дошли на полята балкански, немили неканени гости?“. И като идва по този начин да не се чуди, че ще я посрещнат така като са я посрещнали БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИ КОМАНДВАНИ ОТ ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ, вслушвайки се в думите му отправени към тях: „Но какво търсят казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който пречи за обединението на България!“
  До сега няма прецедент Русия да е обявила война или оказване на „военна помощ“, при които „руски народ (да не) е отговорил с отклик“. И ако това е „повод за радост и гордост на обикновените хора които са били част от тези събития, техните потомци и нашите потомци.“, НИЕ БЪЛГАРИТЕ, А НЕ СЛАВЯНИТЕ КАЗВАМЕ „ НА ТОВА ЗДРАВЕ МУ КАЖИ“. Радвайте се, гордейте се, като ви харесва на това примирие на поредната ви война с Турция, но не ни включвайте в радостта и гордоста си. За нас БЪЛГАРИТЕ датата 03.03.1878г е датата, на която Русия сключи поредното си примирие с Турция и окупира част от БЪЛГАРИЯ. Едва на 13.07.1878г на тази част окупирана от Русия беше възстановена държавността на БЪЛГАРИЯ, оставайки васал на Турция. Така че, на 3 март 1878г. БЪЛГАРИЯ не само, че не беше освободена, а беше ограбена от Русия, защото на 3 март БЪЛГАРИЯ загуби завинаги Северна Добруджа и Поморавието и отгоре на всичко трябваше и да плати 56 000 000 златни лева, Къде бяха тогава „руските народни маси“ и „хиляди доброволци от най-различни съсловия“ да предоставят „и милиони рубли дарения“? Къде беше тогава „руски народ“ отново да „е отговорил с отклик , който е безпрецидентен в руската история.“? Къде беше „пълномащабна поддръжка на народните маси, интелигенцията и благородническото съсловие.“?
  На ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ 1855г. въпреки несъгласието и заплахите на Русия, БЪЛГАРИТЕ СЪЕДИНИХА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ КЪМ КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ГО ЗАЩИТИХА С ГЕРОИЗМА НА КАПИТАНИТЕ СИ, въпреки опитите на Русия да накара Турция да навлезе с войските си в БЪЛГАРИЯ и да осуети това СЪЕДИНЕНИЕ. За вас руснака, „Батенберг се скарал с Руското правителствои т.н“, а за мен БЪЛГАРИНА е, че ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ е подвиг нямащ равен на себе си след 1878г., и който скоро ще стане НАЦИОНАЛЕН РРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ.

  „ Абратските чувства между обикновените хора представители на тези два народа“.
  За БЪЛГАРИНА ИВАН ВАЗОВ.В такива чувства не могат да съществуват, а за БЪЛГАРИНА ИЛИЯ БЕШКОВ? Съдете сами:

  „Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза?“
  Откъс от „Черната тетрадка“ на Илия Бешков

 33. Няма как да съм “съвременен” “русофоб”. За какво да я мразя раззия. За по-малко от 2-та% БВП от планетарният. Който няма силна икономика няма как и армията му колкото и да я помпат да е могъща. Та нашият най-голям съюзник има близо 15 пъти по-голям военен бюджет от матушката. Кремълският гном с мултиките дето плаши планетата отдавна е станало за посмешище на-мало и голямо. Самите руснаци предизвикват в мен съжаление. Непрекъснато разни самозванци от рода на ввХУЙЛО ги правят за кашмер, те вместо разпни го, рИвЪт Осанна.
  Яд ме е на нашите руски подлоги. Платени петоколонци, полезни идиоти и вся остальная сволочь които си въртят дирниците по сите посоки но водещата е североизток. Но за всички иде РИКО. Много мина, мъничко остана.

 34. Мога ли да Ви попитам – Вие наистина ли мислите, че обикновения руски солдат, оня който държи водката до пушката, че този човек е тръгнал да рискува живота си с идеята за проливите? А не, че помага на брата си славянин. Примерно. Сериозно ли го мислите? Разбира се, че имате право да сте русофоб, но това, което ви се случва, е заради агресивния ви и едностранен подход към нещата, нетърпящ критика и чуждо мнение. Затова и толкова години сте безработен, защото никой не иска да наеме такъв човек, нито пък да работи с него. Кога най-накрая ще проявите смелост да признаете вашите собствени грешки и дефицити в характера, вместо да превърнете един нелош блок в оръжие за отмъщение срещу всеки, който мрази те и Най-големият бившите си колеги от БТВ, БНТ, БТА

 35. Имайки предвид дългогодишните си наблюдения върху “особеностите” на руския етнос, както и преките си контакти с руснаци, стигнах до извода, че когато някъде са малцинство, те се държат като нормални хора, съобразяват се със законите, уважават традициите, научават езика на държавата, в която са емигрирали. Но в момента, в който станат повече, (не дай си Боже, мнозинство!) нещата рязко се променят, започват силово да налагат навиците и езика си, не спазват законите, искат привилгии по отношение на “местните аборигени”, настояват за представителство в местното управление, навсякъде ИСКАТ ВЛАСТ! Мисля, че тези “особености” на руския етнос, вроденият окупационен нагон се дължат на погрешното патриотично възпитание, на което целенасочено са били подложени, възпитание в нацистки стил: ” Ние може и да живеем по-зле от останалите нации, да нямаме техните граждански свободи, но пък сме най-великите и толкова силно обичаме родината си, че сме готови да избием и изтровим всички наоколо, да дадем живота си, за да стане тя още по-велика, т.е. по-голяма (за сметка на съседните държави, разбира се, без да ги интересва, че другите народи също обичат родината си и искат да я запазят такава, каквато е, за децата си), “Може и да нямаме върхови технологии, но пък можем да ги откраднем и чрез тях “да хакваме”, да вредим на създателите им , за да заживеят по-зле и от нас! Щото сме най- великите!
  Затова ме безпокоят ордите постоянно пребиваващи руснаци, вече около половин милион, които продажните ни, безотговорни политици допуснаха масово да се заселят по Черноморието ни, една стъпка по пътя към бленуваните проливи, и им разрешиха да закупят тези около 350 000 имота- класически начин за пране на пари с криминален произход.
  Най-мрачните ми прогнози (надявм се да не се сбъднат!) са, че в близко бъдеще пришълците ще провокират обществено напрежение с градиращите си, все по- нагли претенции, ще поискат и получат помощ от великата си родина, за да наложат и у нас своя “патриотичен” интерес, както в Украйна, Грузия, Молдова и т.н. Но прогнозирам също, че както и през 1916 г. българите няма да се предадем, още повече, че днес имаме могъщи съюзници, ще има жертви, разрушения… но “всяко зло -за добро”, защото тогава (най-после!) българите ще изтрезнеят от русофилското си пиянство, ще изберат национално отговорно правителство и парламент, които ще гласуват предпазващо, превантивно законодателство, мнозинството руснаци, които си въобразяват, че един път получили българска лична карта и закупили имот в България е завинаги, ще бъдат законово принудени да напуснат България и да продадат имотите си. Това кръвопускащо лечение ще бъде цената за окончателния край на коварното, столетно русофилство у нас !!!

 36. Към petar:

  Обикновеният руски солдат ( убеден , че ще постреля малко и ще се прибере – четете писмата на Утин от България) е преди всичко обикновен руски роб по родословие и манталитет,свикнал от поколения да го мобилизират за 20 годишна служба, а в битността му на крепостен селянин да го продават като добитък заедно с добитъка. Той воюва там, където го пратят.Когато му заповядат да не пуска българи през Дунава, макар да вижда как османлиите настигат бягащите от тях българи ( подбудени от поредния руски военен поход), той козирува и се подчинява. Случаят е описан от Данченко във връзка с руския поход от 1854 г., когато хиляди българи загиват от отмъщението на османците, докато руските войски се оттеглят и мислят само за своята сигурност. Пише го в “Година на война”. Един полковник ( Фомин) си позволил да пропусне няколко каруци с бягащи българи. Пратили го на руски военен съд.
  Пак там е споменато, че обикновеният руски войник и техни благородия офицерите масово са се възползвали от българските жени в Търново, бягащи от османските зверства, след като Гурко търти да бяга от Стара Загора и се спасява с конницата си благодарение на българските опълченци, които са били наясно, че не могат да спрат армията на Сюлейман Паша, но са му осигурили време да избяга и да остави на произвола на отмъстителите жителите на града и на всички останали селища по пътя им.

  Но Вие явно по-добре познавате “обикновения руски солдат” от очевидците, разказали това в кореспонденциите си. А вероятно познавате и “благородството” на онзи “обикновен руски солдат”, който е клал на воля поляци, унгарци или италианци просто защото е пратен да свърши тази работа от началството в помощ на австрийския император.Но какво като е клал други народи, нали нашият народ го е освободил от раз, ей така напълно безкористно, само срещу 35 тона злато, които Русия си е поискала българите да съберат в специално създадения за целта Окупационен фонд – забележете, ОКУПАЦИОНЕН, а не освободителен…

  Обикновеният руски войник е участвал в сума ти мародерства и също като неговите началници е псувал зловещо българите с убеждението, че те са го въвлекли в тази ужасна война, която Русия е била на косъм да загуби, ако българите не бяха спрели на Шипка същия онзи Сюлейман паша.
  Така че тази приказка за добродушния Иванушка я разправяйте на невежите.

 37. Не ви желая лошото Иво, наистина, но ще имате много трудности пред себе си. И не ви заплашвам, аз нямам какво да ви сторя,нито лошо мога, нито хубаво, но хора с вашият чепат характер винаги срещат много трудности, казвам го от опит. Особено когато твъроглаво и упорито се вторачват в едната страна на монетата. От една страна да се слагат всички войници под общ знаменател е безумие, паралелите със Полша дори не искам да ги коментирам говорим за България в момента, от друга някак си вас ви учудва, че страната с най-голяма територия на планетата следва имперска политика и стратегия. Ти да видиш… САЩ не водят същите войни на влияния в Близкия изток…

  Не зная каква в причината за обесията ви на тема Русия предполагам някаква лична. Сигурен съм, че никой не ви плаща. Ако сте получили грант от някъде, то е било случайно. Такива като нас не получават пари Иво, послушните получават. Не мисля, че някой ще се съгласи да ви финансира, но вие си знаете.

  Желая ви здраве, на вас, на семейството. Все пак сте културен и смел човек, а такива в България никога не е имало много.

 38. @PETAR
  Стопанинът на блога добре се е прицелил в най-важната дезинформация, която се опитвате да прокарате чрез назидателния си пост за невинността на обикновения руски “солдат” и “святата” му, безкорстна любов към братушката.
  Но мен ме шокира и възмути злобата, подлостта, с която се опитвате да нараните личното достойнство на безспорно най-талантливият български журналист, на най-моралната и жертвоготовна в момента публична личност на България!
  Не само коментаторите в този блог, цяла България знае, че “безработицата” на най-продуктивният (като количество и качество на творчеството) български журналист е негов ЛИЧЕН ИЗБОР, защото в момента няма българска медия, която би му осигурила пълна свобода и независимост на анализите, прогнозите и научните му търсения в областта на обществено-политическия живот, които го вълнуват и защото той не би приел да пише поръчково.
  Опитвам се да си представя лицето Ви, и в съзнанието ми изниква някакво сбръчкано от злоба и творческа завист старче, подобно на Андрей Пантев или акад Георгий Марков или някой посредствен “журналист”, увреден от рублофилия като “колегата” Вольгин, които, освен от родината си, се е отказал и от името, което са му дали дедите му, “естет”, който е посветил на майка си свой порнороман или пък някой друг, болен от завист, неграмотник.

  Как човек да не позлорадства като вижда как се гърчите от безсилна злоба и завист ? Така Ви се пада!

 39. Към sms

  Много рядко благодаря на коментаторите поради проста причина, че би трябвало непрекъснато да го правя.

  В случая Ви благодаря за това,че сте отговорили вместо мен на злобното твърдение,според което никой не бил искал да ме наеме на работа.

  Истината е, че съм получавал доста предложения през изминалите повече от 12 години, но нито едно от тях не е отговорило на моите критерии.

  Напуснах БТВ на 9 октомври 2006 г. в знак на протест, че ми спират предаването и ме заплашват с уволнение заради вбесения от моя милост президент Първанов, слуга на Москва.
  Не позволих да ме уволнят ( бичуват) и да ми плащат за мълчание.

  Ако бях лаком за пари, както се опитват да ме издокарат по свой образ и подобие безсилните ми преследвачи, можех да “изкрънкам” нещо от телевизията.

  Бях се зарекъл да не позволявам да ме маргинализират с предложения за работа, която е по-ниско платена и така да ме декласират.

  Устоях на това свое вътрешно обещание, макар да съм имал доста трудни моменти от екзистенцилна гледна точка.

  Вече не им искам офертите, ако ще и да ми предлагат заплата като на най-скъпо платените послушници в професията в наши дни. Парите ми бяха мерило единствено като оценка.

  Ето това не могат да ми простят ( също), а гаднярите се упражняват да ми вменяват проекциите на собствената си гаднярщина.

  Злобарите, претендиращи да познават живота ми по-добре от мен, се упражняват върху всичко това от позицията на “знаещи”.

 40. Към petar

  За парите познахте. Никой не ме финансира.

  “Америка за България” ми отказа два пъти – за сведение на клеветниците.

  Не познахте обаче за някаква лична причина да разнищвам руската връзка в българската изкривена история. Правя го поради разбирането, че тази тема е пренебрегната, а е ключова за осъзнаването на корените на българските проблеми.

  За аналогията между Русия и САЩ ще се въздържа да разсъждавам в тази кратка форма.
  Аналогията е абсурдна. Полярно различни са двете държави. Само предубедените могат да ги сравняват, избивайки комплексите на собственото русофилство.

  Ще дам само един жокер: САЩ, при цялото несъвършенство на тази раздирана от собствени вътрешни проблеми държава, е най-големият магнит за милиони ( стотици милиони, привличайки специалисти, включително от развити и богати държави) хора на планетата за всички времена, докато Русия е образец за обратното. Защо ли?

 41. petar, да направим едно сравнение , само за вас!
  И така вие казвате ,че “обикновенните солдати” са дошли да “освобождават” своите “братушки” през 1878г., нали?
  По същото време , същите “солдати” воюват и на Кавказкият фронт , а там НЯМА никакви “славяни” , които да “освобождават”, все пак.
  Освен това само след няколко десетилетия , същите “обикновени солдати” НАПАДАТ Добруджа през Първата световна война, и този път ли идват да ни “освобождават” , и то ПОВТОРНО?
  Да ви припомням ли че същите “обикновени солдати” ОКУПИРАХА България след 1944г., и само за първите месеци на тяхната окупация са убити 50 000 българи БЕЗ никаква вина?
  Ето такива са “обикновените солдати” и СЕГА? ДНЕС!
  Вижте какво правят солдатите в “братски” Крим, “братски” Доганск, в “братска” Грузия, в “братска” СИРИЯ, в “братска” Транснистрия, в “братска” Чечня , без да добавяме и другите африкански държави където бандитите от ЧВК-Вагнер ограбват местните племена чрез контрабанда на злато и диаманти ,и в замяна подкрепят местните тирани!
  Така че , няма никаква разлика между “солдатите” от 1878г., и днешните “солдати” , НЯМА!
  Още русофилът Вазов е казал , че “солдатите” носят “игото ново” ,когато нахлуват в Добруджа през Първата световна война!
  П.П. И , все пак , ви припомням ,че в България не употребяваме думата “солдати” ,както в любимата ви Русия!
  Освен това само ви припомням ,още, че основната и пряката вина за двете световни войни лежи тъкмо на руският империализъм , и на американският ИЗОЛАЦИОНИЗЪМ.
  Ако САЩ не бяха отхвърлили предишният си ИЗОЛАЦИОНИЗЪМ , след Втората световна война , Сталин и наследниците му щяха да предизвикат следващи войни в Европа, както ги предизвикаха в Близкият Изток, Корея, Виетнам, Китай, Тайван, Африка, Южна и Северна Америка, Афганистан, и так до рухването на СССР.
  А после – Чечня, Грузия,Украйна,Сирия , Судан, ЦАР и т.н..

 42. Петър дава пример как боецът на тихия тролски фронт сменя тактиката.

 43. PETAR, само да ви светна, че не всичко е пари. Онзи ден безработен, разведен янки удари джак пота на лотария и спечели 238 милиона долара. Бившата му съпруга отказва въобще да разисква евентуално събиране при “новосъздадени обстоятелства. И те, така.
  Чували ли сте също, че човек а когато отгоре на това е И публична личност не само е желателно но и е задължително да има мисия. Е, мисията на Иво е да отваря “широко затворени очи” по исторически и съвременни теми за които смята, че обществото ни съзнателно, открай време, е подвеждано до степен на дълбоки и често практически неизличими заблуди за критичната маса от народонаселението.
  По метода И на китайската капка.
  Смея да твърдя, че нещата се променят в положителна насока. Безпомощността да намерят контрааргументи олгините го показва нагледно И тук.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.