Прокуратурата ме кара да обяснявам защо давам трибуна на свободното българско слово по адрес на агресивни руснаци в България

 

 

 

 

 

 

За големите български медии голямата тема днес е заклеването на новите български депутати в 46-тия парламент, който иначе още преди да се роди беше обявен от озлобените предишни властници за най-лошия възможен за България.

Но за малкия блог ivo.bg водещата тема е личен въпрос с евентуални външни про(т)екции.

Българин, който живее в Русия, е задействал успешно със своя жалба срещу мен машината на тормоза, която от години работи срещу личността ми по русофилска линия със заплахи за живота ми. Този път русолюбиви българин, който живее в Русия, се жалва, че …застрашавам  руснаците в България. Оплаква се на прокуратурата, че като български журналист застрашавам чрез словото си руски(те) граждани в България, от чието име той застава в позата на техен защитник от мен.

Авторът на сигнала се позовава на моя статия от 3 март 2020 година, изцяло базирана на разказ на читател за мутренско поведение на руснаци в един пловдивски хотел. С други думи, дал съм думата на възмутени от поведението на руски мутри българи и макар разказаната история да не е дело на моето перо прокуратурата е намерила за достатъчно домакинството ми в блога, за да нареди на полицията да ме потърси за обяснение.

В резултат се наложи да обяснявам писмено, че съм упражнил правото си на свободно слово, оспорвано сега във връзка със свидетелството на друг български гражданин, който разказва за тормоз на руски туристи в пловдивски хотел до степен, че един руски бабаит настоявал българите да махнат от масата си бълграрското знаме и знамето на САЩ , които гостуващи американски пилоти от базата в Безмер си донесли. Руснакът претендирал тези знамен(ца) да се махнат и заплашвал, че можело тук да стане като в Донбас, ако откажат на наглото му искане. https://ivo.bg/2020/03/09/руски-мутри-се-разпореждат-в-българск/

Да обобщя кратко: в България е позволено да се пише за мутри и дори да се създават партии, които съдържат думата мутра в абревиатурата си, но за руските мутри, вилнеещи тук, явно това не се отнася. Те се ползват с отзивчивостта на прокуратурата, когато се почувстват засегнати от един български журналист.

Въпросът е, както си вижда, че за прокуратурата не е проблем , че едиразказът , според който руснак си позволява да държи сметка за присъствието на българското знаме(нце) и знаме(нце)то на нашите съюзници от САЩ на българска територия, а че един български журналист, системно тормозен по русофилска линия от години, е употребил правото си на публицист да  даде гласност на случая.

Не знам за вас, но на мен това ми прилича на привилегията, с която се ползват съветските окупационни монументи в България, защитавани от български институции, които преследват българските посегателства срещу тази чужда окупационна символика. За последните 30 години стана възможно премахването на някои от най-предизвикателните символи на български комунизъм, но не и на съветския, който ги е породил. Защото зад символиката на бившата ни владетелка стои настоящата заплаха от намеса на чужда държава, която по този начин държи да се знае кой има последната дума в България на правата на бивш колонизатор.

Някой да вярва все още в баснята за борбата на българските институции срещу руската намеса в България?

18 мнения за “Прокуратурата ме кара да обяснявам защо давам трибуна на свободното българско слово по адрес на агресивни руснаци в България”

 1. Не забравяйте, че нашите прокурори ходиха на обямна на опит в Русия, а тук идва Чайка-та да снесе своите яйца.
  Така че, нищо чудно.
  Време за тотална реформа в прокуратура, служби и и др. под., институции които по никакъв начин не защитават националната ни сигуност а са маша на чужди държави вкл. и Русия.

 2. Господин Инджев, вие трябва да се чувствате поласкан!
  Много хора могат да напишат за руските мутри (или вече са писали), но прокуратурата гони само вас защото ви четат най-много хора!

 3. ОК. Но трябва да дадете името на прокурора, който е разпоредил това. не да се спотайват като мишоци.

 4. Много жалка работа е прокуратурата на Р. България!!!
  Дори не си струва да се говори за недоразумението монтирано за главен прокурор на Републиката – той вече нееднократно доказа несъстоятелността си!
  Както и предшественикът му, въпросният каскет дори не си прави труда да си върши работата на прокурор, а преследва само неудобните на властта. Под властта над него вероятно трябва да имаме предвид и Империята на злото, възседната от дребничкият кагебеец със звучното име ПУТИН!!! Не само мутрите начело с Боко тиквата и ЦацАров, Доган и сие.

 5. Ще си позволя да перифразирам: Някой все още да вярва в баснята за борбата на “десните” партии срещу дерибейството на путинова Русия и поддържащите я нашенски отрепки?!
  А може би “сините” ни политици чакат Кремъл да изпрати ихтамнети със зелени чорапи в защита на онеправданите и изтерзани руски граждани от изконно руските анклави Росенец и Камчия и тутакси ще скокнат в отбрана на териториалната ни цялост яхнали надувната лодка на Хр. Иванов?
  Няма да се уморя да питам къде /коя/ е политическата партия, готова да приеме за неотменима част от своята програма конкретни и изчерпателни мерки за окончателно декомунизиране на България и пълно ликвидиране на постколониалното ѝ влияние от Русия. По конкретния повод:
  На основание и в съответствие и допълнение на Закона, обявяващ БКП и комунистическия режим в България за престъпен /ДВ, бр 37, от 05,05,2000 година/:
  1. Незабавно приемане и прилагане на закон за премахване в твърди и неотменими срокове на всички топоними и материални символи, свързани с терористичното „партизанско” движение от периода 1941-1944 година, престъпното държавно управление от периода 1944-1990 година, както и тези на забранената КПСС и вече несъществуваща държава СССР и присъщите ѝ институции и структури.
  5. Незабавно инкриминиране по законов ред на всякакви общностни групи, професионални сдружения, НПО и паравоенни формирования, основани на и афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  13. Разработка в максимално кратки срокове и внасяне в парламента за обсъждане и приемане нов закон за придобиване на българско гражданство, в който:
  – Да се отнеме правото на Президента /вице Президента/ еднолично да осъществява тази процедура;
  – Да се определи от Парламента Комисия в подходящ състав, чието право и задължение да бъде осъществяването на горната процедура, в съответствие с конкретно разписани в подзаконов акт неотменими критерии;
  Процедурата по придобиване на гражданство задължително да изисква от кандидата:
  – Владеене на говорим и писмен български език;
  – Задоволително познаване на официалната история на Република България, в съответствие с т. 6;
  – Писмена декларация, че лицето не изповядва и в бъдеще няма да изповядва, пропагандира и провежда с думи и действия расистки, етнически, терористични и тоталитарни идеологии и практика.
  – Писмена декларация, че лицето няма да създава и участва в дейността на всякакви общностни групи и НПО, афиширащи в интерес и полза, на която и да било чужда държава доктрини и действия, в противоречие и ущърб на официално утвърдените цивилизационен избор, евроатлантическа ориентация и цялостни интереси на Република България.
  – Писмена декларация, че лицето доброволно се задължава да спазва всички конституционни принципи и норми, както и всички закони и подзаконови норми утвърдени в Република България.
  14 . Незабавна отмяна на правото на постоянно пребиваване за чужди граждани, от държави нечленуващи в ЕС или НАТО . Лицата, кандидатстващи за българско гражданство да преминават задължително всички стъпки на процедурата, независимо от продължителността на постоянното си пребиваване до момента на кандидатстване.
  15 . Незабавна отмяна правото на всички физически и юридически лица с чуждо и двойно гражданство да закупуват земя и друга недвижима собственост ако не притежават гражданство на някоя от страните, членуващи в ЕС или НАТО.

 6. За мен нашата “прокуратура” е сбирщина от хора, които не са наясно защо са там и станаха за посмешище на прокурорите в нормалния свят излагайки ни като народ.
  Към Павел Тинков:
  Много го “любите” този Христо Иванов! Нещо ви е трън в очите?! Една не малка част от българите видяха нагледно какво се случва в страната с помощта на акцията именно в Росенец и от тогава започнаха протестите. Какво ви пречеше на вас да проведете по-нагледен урок на българите?
  Ще ви припомня, че България е парламентарна република и както казваше г-н ИВАН КОСТОВ: както гласуваме така ще живеем! Така че това което сте написали изисква подходящ парламент.
  Не е лошо за ваша информация да намерите и чуете (прочетете) изказването на Хр. Иванов пред парламента днес.

 7. Уважаеми господин ТИНКОВ, прекрасно обосновано БЪЛГАРСКО виждане и изява на национална независимост приведени в 15 действени точки. Вие, аз също, питаме коя е партията, която би ги приела и привела в изпълнение? Каточели няма такава, поне до сега, (защото никоя не го е обявила). Явно липсва истинската инициатива или личностите които сега само правят изяви (разбира се правилни), не са обединени (начално да го наречем) в съюз, така, че няма да може да бъде постигнато основното. Тези Ваши 15 точки. Дори се съмнявам, че ако предварително те бъдат обявени, поради отказ, явна забрана или тайни репресии, едва ли такава партия би била допусната до регистрация. Поне аз не виждам защо стойностни личности участващи и членуващи в различни партии и съсловия не направят още една крачка напред и преминат тази партийна бариера като под уговорка се съюзят и организират, за да се предприемат истинските (посочените 15) действия. Това, което така и така свестните прокламират и което би било желано от повечето хора в България. Аз вече съм на възраст, предполагам и Вие също, и за съжаление можем само да се включим като наблюдатели и аплодиращи слушатели.

 8. така се радвам,че мавзолеят е срутен,тъй като служебното правителство щеше да го обяви за недвижим национален паметник на културата и да го защити.Реставрация на комунизма,това докара Радев.

 9. Почват да излизат кражбите на Русия от България:
  “”77% от активите на “Виваком” бяха активи на КТБ, този актив заедно с другия актив “Нуртс”, който компанията придоби без да плати нито стотинка през 2014-та година на практика лиши кредиторите на банката и акционерите от над 700 млн. евро, които вместо в сметките на банката са се оттекли в нечии офшорни сметки и джобове на една българо-руска престъпна група. Тя включва от руска страна банката ВТБ и техните представители в България братя Велчеви, Спас Русев и неговите скрити господари от България, за които нямам никакво съмнение кои са те”, каза Василев.”
  https://frognews.bg/novini/tsvetan-vasilev-shte-nujni-40-godini-badat-izplateni-vsichki-poeti-zadaljeniia-vivakom.html

 10. “Не беше пазарна и не беше нормална цената, при която този консорциум от измамници и престъпници “придоби” Виваком за цена около 700 млн. евро, а цената при препродажбата бе 1 млрд. и 200 млн., което означава чиста печалба за тези престъпници от около 500 млн. евро. Междувременно през “Виваком” бяха източени към тогавашните собственици с цел обслужване на техните дългове още над 150 млн. евро, което значи, че около 650 млн. евро са прибрали руско-българските господа”.
  https://frognews.bg/novini/tsvetan-vasilev-shte-nujni-40-godini-badat-izplateni-vsichki-poeti-zadaljeniia-vivakom.html

 11. @ E. GAVRILOV:
  Не мразя и не “любя” никой политик. Не се кланям на идоли и „свръхчовеци”. Не вярвам в мантри и заклинания. Просто търся котка, която лови мишки. Споменатото от мен име Хр. Иванов , приемете като нарицателно.
  Като всеки редови избирател имам неотменимото право да споделям или не политическата платформа на всеки кандидатиращ се да поеме управлението на държавата, в която живея. Затова ми казват „избирател” – те предлагат, аз избирам.
  Категорично не приемам твърдението Ви, че: „…както гласуваме така ще живеем! Така че това което сте написали изисква подходящ парламент.” Това е нонсенс. Впрягате каруцата пред коня. Политици, застинали в очакване да се появи /от някъде?/ подходящ народ, който да гласува подходящия /им/ парламент, са осъдени да загубят изборите!
  Друго диктува неизбежната хронология:
  1. Изявени политици, припознати от критична маса избиратели като лидери /водачи/, благодарение на лични качества и харизма, декларират и популяризират своя политическа платформа, включваща програма за изпълнение, при гласувано доверие и делегирано право на управление.
  2. От така декларираните платформи и програми за управление, електоратът избира и гласува.
  3. Начинът, по който гласуват /по който възприемат и припознават офертите/ или не гласуват избирателите, определя състава / качеството/ на парламента…
  „Подходящият” парламент е функция от съдържимото в политическата платформа/програма и ефективността на офериране, а не обратно!

 12. Подобни атаки не бива да се омаловажават. Редно е да се информират възможно най-много институции и организации.

 13. @ BORIS:
  Само за сведение – коментираните от Вас „15 точки”, в предпоследния ми пост са само 5. Всъщност те са извадка от едно мое отдавнащно предложение, чувствително допълнено от съблогъри тук, което съдържаше 28 стъпки.
  Опасенията Ви от „отказ, явна забрана или тайни репресии” приемам като напълно основателни, но нали казват: „Страх ли те е от мечки – не влизай в гората.” Нима мислите, че рисковете, поети от господин ИНДЖЕВ, с поддържането на този блог, с издадените книги и публични изяви е по-малък?! При това в отсъствие на политически чадъри и имунитети!

 14. Макар със закъснение и аз като Рол искам ПУБЛИЧНОСТ за името на прокурора, повдигнал обвинение по комичната жалба на някакъв еничар от български биологичен произход , но с помътено (руско) самосъзнание.
  Задължително е публичното оповестяване на името на корумпирания руски слуга/слугиня, който заради “взятка в лапу” или чиста некомпетентност е повдигнал обвинение. Както и публичност за името на ПУЦ-а, който му е дал диплома? 🙂

 15. Българската прокуратрура просто служи на Русия, поведението на ВСС по искането на правосъдния министър за отстраняване на капото на прокуратурата – Гешев го доказва безапелационно.

 16. Г-н Инджев,

  По огромна част от темите, които засягате, сте спомогнали за оформянето на моето мислене по тези теми и аз съм напълно съгласен с Вас.

  Има обаче и теми, по които не съм изцяло съгласен. Има дори такива, където съм на полярно-противоположната страна.

  Но, до сега (10 години има-нема) не е било да прочета Ваша статия и да си помисля: “Той си ги измисля тези неща.” Е, сега си мисля точно това. Но, моля, нека обясня.

  Казвате че имало българин, който живее в Русия. Това не мога да го повервам! Та дори на др. Нинова, баш социалистката, влюбена в свинеушатия прост селянин Т.Ж., дори нейният синчец мамин живее в САЩ и работи не къде да е а в самото огнище на капитълизъма- Wall Street! Па за това си мислам, че си ги измисляте. 😅

  Yours truly

 17. NoGoodTax:

  Статията ми, заради която прокуратурата е решила да откликне на оплакването от мен от страна на българин , защитаваш руснаци от мен, е изцяло базирана на разказ на очевидец в коментарната част на блога с ник Хейли. Би било интересно ако той следи блога да реагира с уточнения и подробности за случая, който разказа.

  А иначе българинът от Русия ( млад по моите мерки човек, роден 1982 година) може и да е от смесен брак, съдейки по бащиното и фамилното му име. Доколкото успях да разбера, той се е жалвал на прокуратурата, че са му се случвали някакви неприятности в България и вини … мен.
  Прокуратурата смята това негово мнение ( дали му е хрумнало лично или е ” посветван от когото трябва”?) за достатъчно, за да бъда тормозен с писмени обяснения за нещо толкова ясно: публикувал съм коментар на коментатор.От богатия ми вече ( уви) опит да бъда влачен по съдилища с опити да ми бъде запушена устата знам с голяма доза увереност, че подобно абсурдно обвинение няма шанс да бъде подкрепено от съда.Ако се стигне до съд по волята на прокуратурата или чрез жалба на въпросния тъжител.

  А още “по-интересно” е, че същата тази прокуратура постанови с решение на софийския прокурор Железчев след от една проверките на МВР при 4 заплахи за живота ми по русофилски подбуди в рамките на един ден, че заплашващите ме с убийство са упражнили правото си на свободно слово. Това и написах в отговор на въпросите, които прокуратурата задължава полицията да ми бъдат зададени: упражнил съм правото си на свободно слово ( какво да им обяснявам повече, позовавам се прокурорското решение, за което споменах по-горе).
  МВР беше установила самоличността на заплашващите ме ( един от тях бил в Англия), но прокуратурата не видя основание да им повдигне обвинение.
  Явно на преследващите ме заради пробългарските и прозападните ми възгледи, окуражени от тази благосклонност, им е дошла идеята да се възползват от отзивчивостта на прокуратурата към тях и да пробват нов метод на тормоз над мен- засега “само” с използването на полицията, която да ми “сваля сведение” по зададени от прокуратурата въпроси и като ме кара да се разкарвам посред лято ( което отказах да направя, но се намери начин да бъде удовлетворено нареждането на прокуратурата).
  А дали ще се стигне и до нещо повече? Предстои да видим. Самият факт, че съм набелязан и “предупреден” вече е достатъчен като психически тормоз и опит да ми бъде затворена устата.
  Чудя се още дали ескалиралото внимание към моята особа от страна на руски медии, в които името ми се появи с обвинения, че съм виден “русофоб” ( “Комсомолская правда”, ТАСС и Газета.ру, цитиращи мнението на др. Петьо Блъсков за мен) няма връзка с опита да бъде впрегната прокуратурата в опитите да бъда накаран за млъкна или най-малкото да си “меря приказките”.
  Има този път и една нова подробност: авторът на свидетелството, когото цитирам в статията си, споменава, че руският бабаит е изисквал двама американски пилоти от базата в Безмер да махнат американското знаме(нце) от масата си. Дали пък няма да последва някаква американска реакция ако случаят се развие и раздуе? Честно казано, това ми се вижда по-вероятно отколкото българска партия, организация или институция реши да се застъпи за някакъв си български журналист, тормозен системно заради опитите си да се противопоставя в лично качество на руската наглост в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.