Завръщането на Методиевич на бял фалкон не се състоя

Беше ясно и преди, но снощи се изясни и на малцинството наивни привърженици на старото политическо и управленско статукво в България, че поражението му се затвърждава за четвърти път. След две загуби на парламентарни избори по време на правителства на Радев и две преки тежки поражения от самия Радев фалшивият генерал Бойко Методиев(ич) Борисов няма как повтори любимата си побойническа фраза от близкото минало” винаги сме ги били”.

През първия си мандат за Радев трябваше да изчисти две петна от репутацията си на червен кандидат и на промосковски “натовски” генерал. Успя в значителна степен по първия показател на вътрешния фронт. Това се видя на финала на предизборната му кампания, когато Корнелия Нинова открито го упрекна за това.

На източния външен фронт обаче Радев направи половинчата крачка с първото си признание, че Крим е анексиран в нарушение на международното право, но повтори реверанса си към Кремъл от януари 2017 година с констатацията, че на практика полуостровът е руски. Някои нарекоха това гаф. По-лошо е защото става дума за премислена и препотвърдена позиция, както самият Радев сам изрично подчерта. Гаф е да сбъркаш без да искаш, а той ясно изтъкна, че не се е променил в това отношение. Предстои да видим, дали през втория си мандат, освободен от прангите на необходимостта да се хареса на русофилстващите избиратели, ще се освободи и от тази зависимост, както се освободи от баласта на БСП през първия си мандат.  

В личен план като коментатор, колкото и да прозвучи парадоксално, мога да се похваля с тъжната констатация, че Радев потвърди дългогодишните ми усилия да откроя отношението към руската политика като основен лакмус за това кой кой е в българското политика. За мен това е пирова победа на моята доказала се толкова зрелищно теза, поради което няма как да “пирувам” във връзка с победата на Радев.

Въпросът е защо официално заявените му противници от ГЕРБ не използваха срещу него очевидната му слабост в очите на прозападните българи по руска линия. Разбирам ги. Нямаше как да говорят за въже в килията на обесения, който помогна на Путин да затегне примката около врата на Украйна с “Турски поток” и плати с наши милиарди не само въжето, но също столчето и сапуна за процедурата по бесенето. 

Отговорът на въпроса защо не употребиха слабостта на Радев по руска линия се онагледява от една снимка на Бойко Методиевич Борисов, нахилен щастливо до руския мафиотски бос Юрий Лужков при официалното откриване на най-голямата база за разпространяване на руско влияние в света ( по оценката на руския външен министър Лавров), осветена на българския бряг край резервата Камчия през септември 2009 година от лидерите на руско-българската мафия. Кметът на Москва, който дразнеше Путин с прекалено явната си мафиотска дейност, беше изхвърлен от руската политика от Путин броени дни след това събитие.  Българският му еквивалент оцеля дълго защото си взе си поука и не посмя да подразни Путин.

 

 

 

 

Не разбирам обаче нахалството на реаниматорите на обесения, които се опитват дори и сега да го крепят на плещите си с призиви да му признаем успехите. Имал такива в международната политика. Коя по точно? Балканската ли, за която толкова го ласкаеха, но приключи с пълна изолация на България в ЕС и НАТО заради ветото срещу Северна Македония? Или може би тази политика се смята за успешна на вътрешния пазар, на който това вето обедини българските политици от страх да не бъдат обявени предизборно за предатели?

Що за “успех” постигна “геополитикът” от Банкя като предизвика ударите на закона “Магнитски” срещу рекорден брой посочени от американците корупционери в чужда държава? Или може би унизителното му за България умилкване, включително по предизборни съображения, около турския автократ Ердоган се смята също за успех? В крайна сметка той я получи, видно от позицията на ДПС срещу преизбирането на Радев, но тя не му помогна да оцелее и да се върне в играта на бял фалкон във властта чрез подставеното лице на един професор. Напротив и последните наивници разбраха, че дълго отричаната сплав между ДПС и ГЕРБ не е измислица, а реалност, която за пореден път се прояви в критичен за аркадашите от старото статукво момент.

Колкото до личността на фасадата, която беше употребена да прикрива омръзналата на твърде много много българи репутация на нейния антипод като манталитет и поведение, по този въпрос съм улеснен днес с коментара си. Не ми се налага да ритам падналия. Казах всичко по темата в аванс. https://ivo.bg/2021/11/18/защо-не-мога-да-подкрепя-атанас-герджи/

Да бъдеш добър човек и да бъдеш добър гражданин не винаги е едно и също нещо”, е отбелязал смятаният за бащата на науката Аристотел. Човекът на науката Анастас Герджиков би трябвало да се е съгласил с тази мисъл като преводач на Аристотел, но се оказа, че има проблеми с превода на този съвет в съвременния български политически контекст, поставяйки се в услуга на “гражданина за европейско развитие на България” като негов теляк. Не успя да му измие чернилката, а само зацапа доброто си име на учен човек. Дано поне да е поучително за онези от обкръжението на техния вожд, които го превъзхождат с личните си качества, но се унижаваха да се снишават до нивото му заради благините, които раздаваше.

 

32 мнения за “Завръщането на Методиевич на бял фалкон не се състоя”

 1. Методиевич вече не е интересен за руснаците. Сега на гребена на вълната са пловдивския руски консул от свиневъдството и неговите русофилски юпита.
  Всичко това благодарение на глупавите хора, които повярваха на новия спасител с големия картон – не ме е страх.
  Да, не го е страх и той да краде от България.
  Честито!

 2. Абсолютно точно и ясно казано!
  Вчера когато гледах и слушах речта на президента Радев след като стана ясно, че той печели изборите и то с много на малко, приблизително както известния мач Левски – ЦСКА 7:2, видях зад гърба му наредени ухилени доста хора между които за мое учудване беше и Орлин Горанов! Нямам спомен същият да е направил нещо, за което днес да се изкарва нещо като “активен борец”, или по-скоро партизанин, излязал в гората на 9.09.44, за да излезе от нея на другия ден с другите партизани, чиято дейност както ни е известно беше свързана главно в ограбване на мандри с кашкавал.

 3. Продължение:
  Освен него видяхме и Весела Лечева от БСП, която пък в последно време се прояви с недовоството си по отношение на Явор Божанков, че бил предпочетен за водещо място в листите на В. Търново. Та тя се опита да произнесе нещо като слово и друсна едно хоро!
  За такива като споменатите от мен по-горе много добре подхожда едно стихотворение на Стефан Цанев, написано през 1971 г. ( В последно време и той, въпреки огромния му талант, за голямо мое съжаление взе да дава фира).

 4. Продължение:
  Последният куплет на това стихотврение е:
  “Утихна вятърът. Под Божията стряха
  нещата следват своя земен път.
  Мълчат – през бурята които пяха.
  Мълчалите тогаз – сега крещят.”

 5. Радев можеше и да загуби изборите ако наистина имаше Кандидат, който да обедини гражданите на БГ с Ерудиция, Излъчване, Кариера, Контакти, Достойнство и т.н. за когото да кажеш Ей това е моят Човек в Президентството. Нито Лозан нито Анастас се справиха с тези очаквания. А.Г. се изложи пред всички с Полягането си пред един Простак и Чобанин. Лозан не показа нищо запомнящо се. Аз мисля, че Президента като наложи вето, то да се прескача от Парламента само с одобрението на Председателя на Парламента и още поне 60-65% от гласовете на депутатите. Иначе ветото му няма тежест. За избор на Прокурор също. Другия вариант е Президента да има право на 30% вот в Парламента, когато наложи Вето. Тоест при гласуването, тези които са Против + 30% от Президента срещу Другите които са ЗА. Така за да прескочат Ветото, трябва да има разлика За срещу Не над 30%. Примерно 50% За срещу 20% Против + още един глас. Мисля, че е Нормално след като Президента се избира на отделни избори. Тоест Парламентарна Република със силен Президент. Защото както виждаме понякога Партиите играят срещу Народа и никой не може да ги спре. Така си назначиха и Гешев. По скоро Партийния лидер го назначи обаче Ние нали искаме Прокурора да не обслужва само управляващата Партия. Гешев определено Разедини Нацията. И това с Благословията на Геройко Чобанина.

 6. Продължение:
  Какво искам да кажа? Новото правитество трябва много
  да внимава с новите нагаждачи, за да не загуби доверието на избирателите!
  Още: Чух, че Лаура Кьовеши е казала всички факти за престъпления да се предават директно на нея, без да се минава през местните прокуратури! Отлично, но защо не каза това малко по-рано?! Бойко Рашков каза ясно, че прокуртурата всячески му пречи в борбата с престъпниците! Сигурно се е опасявала да не я упрекнат, че се меси в предизборната борба! Добре, но на Манфред Вебер никак не му пукаше от това и съвсем ясно ни казваше, че трябва пак да избираме от същата вкиснала манджа, дето ни я сервираха 12 години!

 7. Много се радвам, че Радев повтори позицията си за Крим. Така нито един гласувал за него демократ не може да каже, че не е знаел, че не е променена, или че е бил заблуден от позицията на служебния външен министър, или някоя друга глупост, която интелигентен човек може да измисли. Много ми харесва позицията “Не ме интересува Крим, важното е да преборим корупцията”. Харесва ми, защото е логична. Със същата логика можем да кажем “не ме интересува кой ще строи Белене. Важното е да имаме евтин ток”. Ама тази логика подминава факта, че Русия е голям генератор на корупция и не може хем да си другаруваш с нея (Русия), хем да се бориш с нея (корупцията). Защото нахиленият Методиевич от снимката ще ви каже, че не го интересува какъв е Лужков. Важното е на морето да има платноходки…
  А мен не ме интересува кой как е гласувал. Важното е, това да е последен резидентски мандат.

 8. Относно избирателната активност. Казват ни, че била незапомнено ниска, но не ни казват данните от приключилото неотдавна преброяване на населението, според което, доколкото ми е известно, населенито на България е по-малко от 6 милиона, а в избирателните списъци фигурират без малко 7 милиона! Колко са “мъртвите души” в тези списъци?! Ако се прочистя тези списъци от “мъртвите души”, ще се окаже, че избирателната активност никак не е била толкова ниска и тогава не би имало нужда от втори тур за президент!
  Така или иначе изборите минаха. Важното е сега да се разчисти терена и да започнат реформите!
  За целта трябва в цялата държавна администрация да се проведат конкурси и калинките и торните бръмбари да се пуснат да си вадят хляба дргаде!

 9. Вся власт Советом /не ме интересува как точно се пише/ – е, честито и от мен.

 10. Когато неотдавна мутрата беше при Цветанка Ризова тя не го попита нищо ни за русия и Крим, ни за това, че единствено България не изгони путински дипломати – шпиони, а само го гледаше със зяпнала уста и от няма и къде му зададе някой и друг не толкова остър въпрос!

 11. А и днес на нея все още не й е ясно кои олицетворяват мафията в България!

 12. Да си такава популярна мутра, но изпаднала в немилост, разсъблечена от власт и слава, освен психически проблеми може да доведе и до физически такива…Да не го видим заврян в миша дупка?

 13. Ректорът-кандидат за президент каза, че бил независим, но не можел да откаже ничия подкрепа и му пришили ГЕРБ. Ако не знае, може да попита кандидатката за свое вице – плувкинята в тъмното, как се нарича жена, която не може да отказва.

 14. @ TR
  Така значи, разбрах Ви мъката. 🙂 С “изтънчените” си предложения за “Парламентарна Република със силен Президент” се опитвате да увеличите президентските правомощия, заобикаляйки Конституцията, т.е. с подмолни юридически еквилибристики, тихомълком, България да се превърне в ПОЛУпрезидентска република и след това в президентска. (Много по-удобна за Путин!)
  Само че българите, за разлика от руснаците, са си избрали НАЙ- ДЕМОКРАТИЧНАТА и най-модерната форма на държавно управление – Парламентарната република и нямат намерение да я заменят с нещо по-малко демократично като президентска диктатура по евразийския допотопен модел.

  Надявах се след изборите тролската активност във форума рязко да намалее и отшуми !

 15. Започнаха всякакви нападки срещу Р. Радев, че казал това, което каза за Крим.
  Да погледнем фактите. През 1994 г. в Будапеща беше подписан меморандум, по силата на който Украйна се задължаваше да предаде ядрените си оръжия на Русия, които между другото бяха 1/3 от целия ядрен арсенал на СССР, а САЩ, Великобритания и Русия се задължиха да гарантират териториалната цялост и независимост на Украйна. Украйна съответно повярва на тези гаранции и предаде всички ядрени оръжия на Русия. После знаем какво се случи. В 2008 г. Русия провокира Грузия и след това я нападна и без малко да я превземе цялата. В 2014 г. Русия организира “референдум” за Крим и го анексира. Какво стана с гаранциите от меморандума в Будапеща?! Нищо!
  Всичко това щеше ли да се случи, ако Украйна беше запазила ядрените си ракети?!

 16. Димитър, това за ядрените оръжия се коментира много и в Украйна. Аз пък бих казал, че не за пръв път американци и руснаци си подреждат картата на света без да питат тези които местят като малки Пешки. България също е била спазарена в Ялта и харизана на Сталин. Като знаем Нрава на големите играчи ние не трябва да храним големи илюзии и да им се умилкваме много. Най голямата глупост е да се делим на русо и американофили. Ние винаги трябва да имаме своя собствена гледна точка а не като Папагали да повтаряме американците и руснаците. Те няма да се сбият директно. Те се бият помежду си със своите слуги а после ходят да ги спасяват на хуманитарни мисии.

 17. Аха, TR, разбрах ти тънката мисъл.
  Ние трябва да сме “неутрални”, нъл тъй?

 18. Ех, Димитре, Димитре,
  А аз си мислех, че Щатите отдавна отговориха на тази путинска опорка, че не са нарушили Будапещенския меморандум, в който са обещали да не нарушават, а не да бранят териториалната цялост на Украйна. Не съм чел меморандума, за разлика от Вас, но съм склонен да им вярвам, защото не вярвам в него да пише, че ще се притекат на помощ, ако трета страна (например Молдова) нападне Украйна. Освен това историята сочи, че Западните демокрации спазват обещанията си (например напълно неготовите за война Великобритания и Франция обявяват война на Германия заради далечна Полша). Ако Западът искаше да се скатае, щеше да каже, че това е волята на Кримския народ (питайте Шаренкова, Иво Христов, и др.), а не да въвежда санкции. Вярно, мижавите санкции не се харесват на Украйна и на мен, но и на Путин не му харесват, май…
  Предлагам да се съсредоточим на това колко е добър Радев, а това колко са лоши американците да оставим за по-натам, както казва Нинова на Решетников… или обратното…

 19. към TR:

  “Те няма да се сбият директно. Те се бият помежду си със своите слуги а после ходят да ги спасяват на хуманитарни мисии.”

  Директно сбиване не е необходимо – САЩ унищожи ссср без такова сбиване, ако помните!
  Слагането на знак за равенство между американци и руснаци обикновено е или неинформираност, или предплатеност!

  КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от политика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”

 20. и така,имаме си отново президент -комунист,хаирлия,тази година Радев,догодина Копейкин и референдум за НАТО и ЕС.Орлин Горанов е заслужил това хоро,всяка вечер от екрана на БНТ трови съзнанието на хората с руски имена,събития и всичко,което Ви хрумне,стига да е съветско или руско.Даже тази вечер покрай Формация Студио Балкантон ни пробута за информация и заместника на КГБ,не знам защо,да ни плаши ли или да полегне пред работодателя си?

 21. @dkaraivanov

  Едно време имаше едни такива като Вас, които гневно заявяваха: “Не съм чел книгата, но всичко написано в нея е лъжа!”
  Не е лошо преди някой да седне да пише, да попрочете нещо по въпроса.

 22. Жалко, че България още не е узряла за президент като Лозан Панов.

 23. @TR

  България НЕ Е била харизана на Сталин. По врене на преговорите в Ялта България ВЕЧЕ е била ОКУПИРАНА от Червената армия и в нея са се веели руски знамена, както сега в Крим! Научете най-после историята, защото продължавате да си причинявате още от същото и накрая ще си го причините докрай! (Кримския сценарий имам предвид). И, да, съжалявам, но тук не мога да се включа в обединяващото “ние”.

 24. към Иванка:

  “България НЕ Е била харизана на Сталин. По врене на преговорите в Ялта България ВЕЧЕ е била ОКУПИРАНА от Червената армия и в нея са се веели руски знамена, както сега в Крим!”

  Съвършено вярно, но господен TRол или не знае това, или му плащат за да твърди обратното!

  Бъдете здрава!

 25. Не знам дали сме си избрали Най Най формата за управление. Нямам такива впечатления досега. Чесно казано съм учуден от тази оценка. Явно има Българи, които са изключително доволни от държавата си и сега са възмутени от размишленията ми върху ползата от Президентското Вето. Това е ваше право разбира се но ще се радвам да не го упражняваме със обвинения и обиди. Освен Слабостта и Безсмислието на това вето мога да посоча и зависимостта на гражданите от партиите и разделението в народа което те предизвикват. Като че ли няколко партийни империйки командвани от Вождовете си си воюват вътре в Държавата. Не сте ли го забелязали?? И не само воюват а оцветяват гражданите, правят ги зависими от тях и ги превръщат във враждуващи войници. А когато има война вече никой не се интересува от Истината а кой ще Победи. Истината също е взета на въоръжение за спечелване на Войната. Преобличат я както си искат за да им пасне на Тактиката и Стратегията. Аз не искам да живея в държава в която Партиите са карат за Власт като Хиени за Плячка. Ужасяващо е това и много тъжно, че ние които им даваме тази Власт не го забелязваме. По скоро позволяваме да ни увличат в Мръсната си игра, която се разиграва пред очите ни и я възприемаме като нещо нормално. Не сте ли го забелязали SMS?!. Според Вас Еднокамарния Парламен е Най Най а според мен това е доста пресилено и немного полезно. Относно Конституцията също се наслушах на хвалебствени изказвания сякаш Господ я е писал. Да ама Не. Не виждам причини за държава като нашата излязла от Мрака на Комунизъма тези теми да са Табу и да не могат да се обсъждат. Напротив. Ние трябва да отхвърлим Партийните страсти и да говорим това, което чувстваме със Сърцето и мислим Честно. Аз нямам членство в партия и съм щастлив от това. Нито пък искам България да е управлявана от Един Човек като Фараонска Империя както междудругото се управлява Прокуратурата по стара милиционерска схема. Дори бях написал Три Главни Точки с които да започва Конституцията. Не Точка 1 както беше че Управлява БКП а сега Парламент пълен с нейните Метастази а Да се запише че Цел Номер 1 за съществуването и функционирането на Държавата е Щастието, Благоденствието и Мира на всеки Български Гражданин, за да се знае Защо я има тази Държава и да се знае Властта в нея за какво ще се употребява. А кой ще управлява е на 2ро място. Чл.4 от Настоящата пише че Държавата гарантира Живота на Гражданите. Наистина ли?? Това е Нелепо. Никой не може да гарантира Твоя Живот и смъртта на хилядите ни Сънародници по Пътищата, Болниците и т.н говори ясно за това. И нито дума за Щастие а Благоденствие се споменава само относно Външната и политика. Тоест според мен Цел Номер 1 ще оправдае и определи и Начина на Управление какъв трябва да е. И с Референдум за основното и с Парламент който да е упълномощен за определени закони но не за всичко и Президент който в криза да решава. За мен Парламента трябва да е Двукамарен. Долна Камара – Партии и Движения формирани по смисъла на Точка1 за формиране на законодателството и Втора Камара от Мажоритарно избрани Граждани преминали много тежки критерии преди Изборите които ще действат и като Областни Управители/Губернатори и като Сенатори и ще имат специални функции като Кръгла Маса заедно с Президента, който ще е неин член. Техния брой ще е равен на броя области. Те ще контролират и балансират Партийните Страсти в Долната Камара, защото Държавата и Народа не може да се делят на слуги на Партийни Вождове които се самозабравят и изживяват като някакви Раздавачи на порции и т н.

 26. Най-много харесвам такива коментарни статии, в които думите сякаш шибат гадта с камшик.
  По отношение на Радэв не си правя никакви илюзии. Зад него занича зловещата, изпосталяла и изгладняла БСП, така че тепърва ще се види дали преизбирането му “изписа вежди” или “извади очи”, образно казано. БСП и ГЕРБ са двете лица на една и съща статуквена монета, а и Илиянчэто отдавна е предупредила Радэв, че ще му дърпа ушите ако се отклони от правата кремълска Партийна линия. Отгоре на всичко фатмакът е втори последен мандат президент, така че няма какво да губи ако развихри путлерофилщината си, както никога досега. Дано черногледите ми очаквания не се сбъднат, но се съмнявам, като гледам как методично и старателно бе изчегъртан протестът, барабар с двете протестни партии, за да се настанят на освободеното от Буци & Мэди място някакви непознати люде, предвождани от фалшивия герой Радэв (по Лозан Панов). Давам им 800 дни да ме опровергаят.

 27. Конференцията в Ялта е от 4 до 11 февруари 1945 г.В България вече е извършено убиването на над 30000 души без съд и присъда.

 28. @Димитър
  Напълно сте прав. Тогава защо не четете?

 29. Някои се чувстват длъжни непременно да си дадат мнението, дори когато си нямат понятие от проблема! Поне да го даваха по-кратичко, а то – цели фермани!

 30. Към димитър:

  Забележката Ви е основателна. Въздържах се да напиша нещо подобно, за да не прозвучи като претенция от позицията на Собственик на блога. Но наистина е добре коментаторите да се ограничават за обема на коментарите си- ако не за друго, то заради добре известната истина, че дългото излияние отказва мнозина да го четат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.